Θόλοι θερμότητας και κύματα καύσωνα



Πολλοί νομίζουν ότι οι όροι θόλοι θερμότητας (heat domes) και κύματα καύσωνα ή θερμά κύματα (heat waves) είναι συνώνυμοι, αλλά δεν είναι έτσι. Οι θόλοι θερμότητας είναι μια από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που μπορούν να προκαλέσουν κύματα καύσωνα.

 

Τι είναι και πώς δημιουργείται ένας θόλος θερμότητας

Ένας θόλος θερμότητας (βλέπε παραπάνω σχήμα) εμφανίζεται όταν μια επίμονη περιοχή υψηλής πίεσης παγιδεύει μάζες θερμού αέρα που έχουν συσσωρευτεί σε ήρεμες και ξηρές καλοκαιρινές συνθήκες. Οι υψηλές πιέσεις λόγω αρνητικής μεταφοράς στροβιλισμού ωθούν το θερμό αέρα προς τα κάτω, όπου συμπιεζόμενος θερμαίνεται ακόμα περισσότερο.  Η πίεση που ασκείται στον κατερχόμενο αέρα είναι τόσο μεγάλη που σταματάει τις ανοδικές κινήσεις του παρά το έδαφος αέρα που θα οδηγούσαν στην ψύξη του.

Επειδή η κίνηση των ατμοσφαιρικών συστημάτων την καλοκαιρινή περίοδο είναι αργή, η κατάσταση αυτή συνήθως οδηγεί στη δημιουργία ενός έντονου και μεγάλης διάρκειας κύματος καύσωνα που: (α) προκαλεί προβλήματα στους ανθρώπους, τις καλλιέργειες και τα ζώα, (β) αυξάνει τον κίνδυνο των πυρκαγιών και (γ) δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τις λεγόμενες αιφνίδιες ξηρασίες. Εν μέσω συνθηκών ξηρασίας, εμφανίζεται και ο φαύλος βρόχος ανατροφοδότησης: ο συνδυασμός της ζέστης και ενός ξεραμένου τοπίου κάνει το κύμα καύσωνα ακόμα πιο ακραίο. Με πολύ λίγη υγρασία στα εδάφη, η θερμική ενέργεια που κανονικά θα χρησιμοποιούταν στην εξάτμιση -μια διαδικασία ψύξης- θερμαίνει στην περίπτωση αυτή απευθείας τον αέρα και το έδαφος.





Με την αύξηση της θερμότητας εντός του θόλου, η ατμόσφαιρα διαστέλλεται κατακόρυφα και το ύψος του θόλου αυξάνεται. Η διαστολή φαίνεται από το ύψος της στάθμης των 500 hPa το οποίο μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 600 δεκάμετρα (βλέπε παραπάνω σχήμα). Η τιμή αυτή που φέρνουν τα μοντέλα το μεσημέρι της Δευτέρας μεταξύ Σαρδηνίας, Σικελίας και Τυνησίας είναι εξαιρετικά σπάνια για την Μεσόγειο.    

Οι ιδιαιτερότητες της χώρας μας

Διεθνώς, με τον όρο θερμό κύμα ή κύμα καύσωνα εννοούμε μια παρατεταμένη περίοδο εξαιρετικά ζεστού καιρού, που συνήθως συνοδεύεται από υψηλή υγρασία. Στην περίπτωση της χώρας μας οι υγροθερμικές συνθήκες που επικρατούν στις περιόδους ενός κύματος καύσωνα σε γενικές γραμμές είναι δεδομένες: (α) χαμηλή σχετική υγρασία την ώρα που παρατηρούνται οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, γεγονός που δεν μπλοκάρει το μηχανισμό ψύξης του ανθρωπίνου σώματος με την εξάτμιση του ιδρώτα μας και (β) υψηλότερη σχετική υγρασία, αλλά μικρότερες μέγιστες θερμοκρασίες σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές.

Τη θερινή περίοδο ένας θόλος θερμότητας με τα χαρακτηριστικά (έκταση, ένταση και διάρκεια) του θόλου που θα εγκατασταθεί στο τρίγωνο Σαρδηνία - Σικελία - Τυνησία είναι πολύ δύσκολο να απειλήσει τη χώρα μας, λόγω του φυσικού μηχανισμού του μελτεμιού. Από φυσικής πλευράς αυτό που συμβαίνει με το μελτέμι είναι ότι οι ανοδικές κινήσεις που προκαλούνται στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου λόγω της ύπαρξης εκεί του θερμικού χαμηλού δημιουργούν παρά το έδαφος κενό αέρα που σπεύδει να καλύψει το ΒΑ έως ΒΔ ρεύμα του μελτεμιού.

Οι ήρεμες για πολλές ημέρες συνθήκες για τη λειτουργία του θόλου θερμότητας τουλάχιστον στην ανατολική Ελλάδα δεν διατίθενται από τη φύση. Έτσι, οι περισσότεροι καύσωνες στην περιοχή μας προκαλούνται από αντικυκλωνικές σφήνες, με τα παρελκόμενά τους βέβαια, που μπορούν να φθάσουν ως τη Δ. Μαύρη Θάλασσα. Όμως, στις περιπτώσεις αυτές το μελτέμι συνήθως χάνει τις ψυκτικές δυνατότητές του και συχνά την έντασή του. Εννοείται ότι στη Δ. Ελλάδα από πλευράς διάρκειας και έντασης της ζέστης η αδιαβατική θέρμανση που θα προκαλούσε ένας αυθεντικός θόλος θερμότητας αντικαθίσταται σχεδόν στον ίδιο βαθμό από τους καταβατικούς ΒΑ ανέμους. Αυτή που είναι εφιαλτική τόσο για τη δυτική όσο και για την ανατολική Ελλάδα είναι η προοπτική διαδοχικών κυμάτων καύσωνα.

Η συγκυρία του Ελ Νίνιο

Φέτος, στην άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη και την εμφάνιση περισσότερων, διαρκέστερων και εντονότερων κυμάτων καύσωνα  «λάδι στη φωτιά» ρίχνει το φαινόμενο Ελ Νίνιο, ο ρόλος του οποίου στο παγκόσμιο κλιματικό σύστημα είναι να μετακινεί μέρος της ενέργειας από το βάθος του ωκεανού και την απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα.

Κύματα καύσωνα και κλιματική αλλαγή

Αν υπάρχει ένα είδος ακραίων καιρικών φαινομένων που οι επιστήμονες συνδέουν ξεκάθαρα με την κλιματική αλλαγή, αυτό είναι τα κύματα καύσωνα που γίνονται όλο και πιο θερμά, εμφανίζονται σε υψηλότερη συχνότητα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.

Τρεις είναι οι φυσικοί οδηγοί για τα κύματα καύσωνα: (α) η μεγάλης (πλανητικής) κλίμακας κλιματική μεταβλητότητα, (β) οι συνοπτικής κλίμακας ατμοσφαιρικές συνθήκες και (γ) οι αλληλεπιδράσεις της υγρασίας μεταξύ επιφάνειας και εδάφους σε περιφερειακή ή τοπική κλίμακα.



Το να δεχόμαστε την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, αλλά να αρνούμαστε τις αλλαγές που προκαλεί αυτή στους φυσικούς οδηγούς που προαναφέρθηκαν είναι ανόητο. Μια ακόμα απόδειξη της υπερθέρμανσης του πλανήτη παρουσιάζεται στο παραπάνω σχήμα, στο οποίο παρατηρούμε την σε ετήσια βάση ξεκάθαρη τάση ανόδου της στάθμης των 500 hPa και κατ’ επέκταση της ανόδου της θερμοκρασίας. Τα «κόκκινα» σχεδόν σε όλες τις μεσογειακές περιοχές εξηγούν πολλά για τους ήπιους χειμώνες και τα ζεστά καλοκαίρια μας.  

  

22 σχόλια:

  1. Μια ακόμη αξιόλογη ανάλυση που ρίχνει φως σε πολλές απορίες μας! Βγάζει επίσης και είδηση η φράση "εφιαλτική η προοπτική για διαδοχικά κύματα καύσωνα" ...πάντως το πρώτο κύμα με δυσκολία παίρνει αυτόν τον τίτλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δασκαλος οπως παντα!!! Ευχαριστουμε! Στα του καυσωνα δυστυχως μεχρι εκει που παει το μετεωρολογικο ματι δεν φαινεται καποια αξιοσημειωτη πτωση. Αντιθετα αυτο που ξεκαθαριζει ειναι οτι το 4ημερο Πεμπτη-Κυριακη κλειδωνει μια κατασταση πολυ δυσαρεστη. Ενω και απο δευτερα 24 του μηνα μαλλον στο ιδιο μοτιβο θα παμε.
    Θερμοκρασιες ανω των 42-43 σε γενικες γραμμες. Αναλογα με την περιοχη και το ανεμικο πεδιο θα μετατοπιζονται μερα με την μερα και οι μεγιστες.
    Δραμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απλά όπως είχατε πει είναι καινούργιος ο όρος heat dome αντί για τον όρο παρατεταμένες αντικυκλωνικες συνθήκες θερμού αέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα από τη Στοκχόλμη όπου η δροσιά καλά κρατεί.Μετά τη πρωινή βροχή αέρας και σχετική ψυχρα .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρα δάσκαλε πάνε περίπατο και οι όποιες ελπίδες για αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης στα τέλη του μηνός μάλλον θα μας πάει και ο Αύγουστος όλος έτσι Αν είναι δυνατόν το 2021 Μου φαίνεται θα φαντάζει παιδική χαρά μπροστά σε αυτό τον όλεθρο που έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε

      Διαγραφή
    2. Μίλησα για λίγη δροσιά προς το τέλος του μήνα. Προς το παρόν, δεν έχω λόγο να το πάρω πίσω.
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Άσχετο.Αυτό περί βαρύ καλοκαίρι βαρύς χειμώνας έχει καμία βάση;

      Διαγραφή
    4. Το έργο είναι πλέον γνωστό: Αττικοβοιωτία και Εύβοια, ένα μέτρο χιόνι.

      Διαγραφή
  5. Η κλιματική μεταβλητότητα φαίνεται ότι αποτελεί μια χρυσή επιχειρηματική ευκαιρία για τους οικονομικούς ολιγάρχες που δε νομίζω να έχουν οικολογικές ευαισθησίες.

    Το ερώτημα μου είναι αν η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με τα ευρήματα της που δείχνουν ένα ζοφερό μέλλον για τον πλανήτη μας (με ακραία καιρικά φαινόμενα να επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους) είναι αγγελικά πλασμένη.

    Ρητορικό ερώτημα βέβαια.

    Δεν αμφισβητώ την υπερθέρμανση του πλανήτη, ή την ανθρώπινη δραστηριότητα που αυξάνει τα διάφορα επιβλαβή αέρια και προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Αμφισβητώ τα κίνητρα κάποιων επιστημόνων ή πολιτικών προσώπων και μέσων μαζικής ενημέρωσης και δικτύωσης που εμφανίζονται ως σωτήρες μας.

    Θα πουν κάποιοι (δικαιολογημένα ίσως) γιατί γκρινιάζετε κύριε μου, ανεξαρτήτως κινήτρων τα πράσινα Λόμπι στην τελική κάνουν καλό. Ακόμα και αν υπερβάλλουν και προκαλούν φόβο το αποτέλεσμα ίσως είναι να σωθεί ο πλανήτης από μια περιβαλλοντική καταστροφή. Και ίσως με κατηγορήσουν ότι τελικά ίσως ανήκω στο αντίθετο Λόμπι των αρνητών της κλιματικής κρίσης ή στους πετρελαϊκούς κολοσσούς και τους ιδιοκτήτες ορυχείων που χρηματοδοτούν ένα μικρότερο κομμάτι της επιστημονικής κοινότητας για τα συμφέροντα τους.

    Κύριε Ζιακόπουλε θέλω να είμαι όσο γίνεται πιο ξεκάθαρος γιατί αναρτώ τη γνώμη μου στην ιστοσελίδα σας. Είμαι ένας μικροαστός μεσήλικας, χωρίς πτυχία και περγαμηνές που 30 χρόνια ζει στο κέντρο της Αθήνας και κάνει δουλειές του ποδαριού σ'αυτή την τσιμεντούπολη.

    Χωρίς καμιά κινητή ή ακίνητη περιουσία που απλώς προσπαθεί να βγάλει το ψωμί της οικογένειας του.
    Και αυτό που θέλει από εσάς τους επιστήμονες αλλά και τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους και τους επιχειρηματίες και τους ιερείς και όσους έχουν εξουσία να μην μας θεωρείτε πρόβατα να μας οδηγείτε από εδώ και από εκεί με σφυρίγματα και εκφοβισμό. (Διευκρινίζω ότι σαφώς δεν αναφέρομαι προσωπικά σε εσάς ούτε σε πολλά άλλα αξιόλογα και ακέραια άτομα που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες)

    Η αφορμή του σχολίου μου είναι το άρθρο της εφημερίδας Guardian όπως τουλάχιστον το είδα μεταφρασμένο στα Ελληνικά από γνωστό Ελληνικό site: Ο τίτλος του:

    «Guardian / Ο κόσμος βίωσε την πιο ζεστή εβδομάδα όλων των εποχών – Τα χειρότερα έρχονται.»

    Θα ήθελα αν μπορούσατε να μου πείτε πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αυτός ο τίτλος και αν αυτά τα «χειρότερα» που αναφέρονται, είναι επιστημονικά εφικτό να προσδιοριστούν χρονικά αλλά και σε ένταση φαινομένων.

    Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία,

    Βλαδίμηρος- Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέλεια ανάλυση...κύριε Ζιακόπουλε,αλλά με κάθε σεβασμό...οφείλω να πώ ότι το να καταφέρει μία θερμή μάζα από την Βόρεια Αφρική(βοηθούμενη από το χαμηλό της Βρετανίας) να περάσει στην Μεσόγειο και να μας δώσει καύσωνες δεν νομίζω..να ήταν κάτι μη αναμενόμενο η "παρά φύση"...ενδιαφέρον βέβαια έχει η Σικελία τις επόμενες μέρες καθώς μπορεί να δώσει μέγιστες ρεκόρ.Εξάλου..η" τραμπάλα του καιρού πρέπει να ισοροπήσει και εναν ανορθόδοξο Ιούνιο και Μάιο για την χώρα μας.
    Εκείνο για μένα που έχει αξία έιναι ότι τα τελευταία χρόνια η ανατροπή δεν έρχεται από τις πρώτες καταβάσεις του πολικού αεροχειμάρου,ούτε οι ηπειρωτικές περιοχές της Ευρώπης δημιουργούν εύκολα εμποδισμούς κατά μεσηβρινό καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν τους υπερτροφικούς αντικυκλώνες του Αντλαντικού-Δυτικής Μεσογείου και το συνεκτικό πολικό στρόβιλο.Οσον αφορά το Ελ Νίνο μια χαρά εντάσεται στην κλιματική κανονικότητα αφου είναι η σειρά του.Συμπερασματικά..μάλλον θα εστιάσω στα θερμά νερά των ωκεανών(στα μέσα πλάτη) τα τελευταία χρόνια... κάπου εδώ είναι το στοίχημα ...καθώς από οι ηπειρωτικές περιχές της Ευρώπης χάνουν κατά κράτος απο αυτά."θωμάς¨¨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό που τρομάζει περισσότερο και από την εξέλιξη του καιρού για τον φετινό Ιούλιο, είναι η προοπτική τα επόμενα χρόνια αυτή η κατάσταση με τους καύσωνες διαρκείας να είναι ο κανόνας και τις ημέρες που δεν θα έχει καύσωνα να μιλάμε για δροσιά των...36-37 βαθμών!
    Τα λέτε χρόνια τώρα δάσκαλε αλλά δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί κανενός!
    Πρέπει ΑΜΕΣΑ να αποφασίσει η κυβέρνηση ενέργειες τέτοιες που θα είναι ένα ανάχωμα έστω στα καλοκαίρια που έρχονται και εμείς οι πολίτες να κάνουμε ότι μπορούμε για το περιβάλλον και την Ελλάδα που θα ζήσουν τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές!
    Έχετε πει τι πρέπει να γίνει,ας γίνει ότι πρέπει το συντομότερο γιατί φαίνεται ότι ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας!
    Τέλος θέλω να ελπίζω τουλάχιστον ο Αύγουστος πρώτα ο Θεός να είναι πιο δροσερός από έναν Ιούλιο που έχει βαλθεί φέτος να μας κάψει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το (απλοϊκό) συμπέρασμα στο οποίο καταλήγω, μην έχοντας επαρκείς μετεωρολογικές γνώσεις, είναι ότι χωρίς τα μελτέμια είμαστε "καταδικασμένοι" σε θερμά καλοκαίρια. Το φετινό, ωστόσο, δεν ήταν θερμό για σχεδόν 1,5 μήνα (Ιούνιος, πρώτο μισό Ιουλίου), ενώ ψυχρότεροι από τους μέσους όρους τους ήταν και ο Μάιος και ο Απρίλιος. Ίσως αυτό να πληρώνουμε τώρα.

    Αυτό είπε, τουλάχιστον, ερασιτέχνης μετεωρολόγος σε κοινή μας γνωστή, δηλαδή, ότι το δεύτερο μισό του Ιουλίου είναι η "διόρθωση" του προηγούμενου ψυχρού διαστήματος και πως οι μέσες τιμές του έτους μέχρι στιγμής είναι περίπου ίσες με προηγούμενες χρονιές. Απλά δεν έσπασε η ζέστη σε περισσότερα διαστήματα τον Μάιο και τον Ιούνιο και μας ήρθε μαζεμένη τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, που εκτιμά ότι θα παραμείνει σε αυτά περίπου τα επίπεδα μέχρι τις 10 Αυγούστου.

    Πάντως, με το μελτέμι δρόσισε αρκετά σήμερα Κυριακή 16/7 στην Αττική, ακόμα και το καταμεσήμερο ήταν καλά, ακόμα και τα ζώα ήταν πιο δραστήρια, έχοντας σαφώς περισσότερη ενέργεια από τις προηγούμενες μέρες.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δάσκαλε respect!
    Αυτά είναι άρθρα πού εξηγούν επιστημονικά αλλά ταυτόχρονα και με απλά λόγια τι συμβαίνει στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας και τι πάει να συμβεί το επόμενο διάστημα.
    Όπως είναι λογικό σε όλα αυτά τα καύματα πού βιώνει φέτος το καλοκαίρι Ευρώπη αλλά και Αμερική το χεράκι της βάζει και ο φίλος μας El Nino.

    32β αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Αγρινίου με αίσθηση 35β 10 και μισή το βράδυ!
    Είχαμε τις σχετικά δροσερές νύχτες μέχρι πρότινος τώρα πάνε, τελείωσαν και αυτές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τουρίστες σπεύδουν στην Κοιλάδα του Θανάτου, καθώς οι προγνώσεις αναφέρουν ότι αναμένεται να γίνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας με 55 βαθμούς. Είχαν καταγραφεί και 56,7 βαθμοί το 1913, αλλά εκείνη η μέτρηση δεν θεωρείται αξιόπιστη. Οπότε, το επίσημο παγκόσμιο ρεκόρ είναι οι 54,5 βαθμοί από το 2021. Τις προηγούμενες μέρες οι θερμοκρασίες στην Κοιλάδα του Θανάτου ξεπέρασαν τους 48 βαθμούς, ενώ μία εξήγηση για τις υψηλές τιμές είναι ότι τα γύρω βουνά παγιδεύουν τον ζεστό αέρα. Μία άλλη μορφή θερμικού θόλου, δηλαδή.
    @DailyLoud
    Tourists are now flocking to Death Valley to experience possible world record heat of 131 degrees.

    The heat is expected to hit 131 degrees Fahrenheit on Sunday, setting a world record for the hottest temperature ever reliably recorded, according to the National Weather Service.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έγινε νέο παγκόσμιο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας τελικά την Κυριακή 16/7 στην Κοιλάδα του Θανάτου, όπου καταγράφηκαν 53,9 βαθμοί. Ωστόσο, η θερμοκρασία δεν είχε φτάσει σε αυτά τα επίπεδα για 100 χρόνια, αλλά τα κατάφερε τρεις φορές από το 2020 και μετά. Όσα δεν φέρνει ο χρόνο;

      Διαγραφή
    2. Δεν έγινε τελικά νέο παγκόσμιο ρεκόρ στην Κοιλάδα του Θανάτου, όπου την Κυριακή 16/7 καταγράφηκαν 53,9 βαθμοί, όπως μεταδίδει το ΒΒC. Ωστόσο, η θερμοκρασία δεν είχε φτάσει σε αυτά τα επίπεδα για πάνω από 100 χρόνια, αλλά τα κατάφερε τρεις φορές από το 2020. Όσα δεν φέρνει ο χρόνος; Όχι. Είναι η κλιματική αλλαγή, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, που ζητούν από τους τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται την Κοιλάδα του Θανάτου για να βιώσουν τις ακραίες θερμοκρασίες, να μην παραγνωρίζουν την αιτία που τις προκαλεί.

      Όσο για το ρεκόρ, έγινε τελικά στο Λας Βέγκας με 47,2 βαθμούς, ενώ στο Ελ Πάσο του Τέξας σημειώνονται θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών εδώ και έναν μήνα και στο Φοίνιξ της Αριζόνα άνω των 43β. εδώ και 17 μέρες. Η αιτία αυτού του παρατεταμένου καύσωνα στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ είναι ένας θόλος ζέστης από τους ισχυρότερους που θα μπορούσαν να σχηματιστούν, με τις υψηλές πιέσεις να ωθούν τον αέρα προς το έδαφος, θερμαίνοντας τον. Στη συνέχεια, όταν ο θερμότερος αέρας κινείται ανοδικά, σχηματίζει έναν κύκλο και βυθίζεται στο κέντρο του θόλου, ενώ υψώνεται και πάλι στις πλευρές του.

      Οι υψηλές πιέσεις εμποδίζουν, επίσης, άλλα συστήματα, που θα μπορούσαν να δροσίσουν την περιοχή, όπως σύννεφα βροχής, να σχηματιστούν. Έτσι, στην Καλιφόρνια και τη Νεβάδα δημόσια κτίρια έχουν μετατραπεί σε "κλιματιζόμενα κέντρα", ενώ κινητές κλινικές παρέχουν περίθαλψη σε άστεγους, οι οποίοι έχουν υποστεί εγκαύματα τρίτου βαθμού. Με την ευκαιρία, να αναφέρω ότι στο Π. Φάληρο λειτουργεί κινητή ντουζιέρα - ένα φορτηγάκι με ντους στο εσωτερικό του - που επισκέπτεται τους άστεγους για να κάνουν ένα μπάνιο, να τους δώσει ρούχα, αλλά και την επιλογή της επανένταξης. Σύμφωνα με τον δήμο, οι άστεγοι έχουν μειωθεί από 31 το 2019 σε 12 σήμερα.
      https://www.bbc.com/news/world-us-canada-66218321
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Να προσθέσω ότι και στην Κίνα έγινε νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με 52,2 βαθμούς, που καταγράφηκαν στο Sanbao της επαρχίας Xinjiang, σύμφωνα με το Skynews. H υψηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε, εξάλλου, μόλις έξι μήνες μετά τη χαμηλότερη όλων των εποχών για την Κίνα (-53 βαθμοί). Κάτι που συνιστά μία απόκλιση 100 βαθμών από τον Ιανουάριο στον Ιούλιο του 2023.

      Temperatures reached 52.2C (126F) in Sanbao, Xinjiang province today - which is 1.7C (3F) higher than the previous record. In an indication of just how extreme weather events are becoming - it's only been six months since China broke its record for the lowest-ever temperature (-53C or -63F). That creates a swing of more than 100C (212F).
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  11. Εχω την εντύπωση ότι τον φετινό Ιούλιο τα πράγματα δείχνουν να ξεφεύγουν. Οι νυκτερινές θερμοκρασίες της τάξης των 35 βαθμών το τέλος της νέας εβδομάδας που προβλέπονται δείχνουν εφιαλτικές. Ευτυχώς που έχομε το μελτέμι σε ορισμένες περιοχές, όπως και το Ηράκλειο. Πάντως και το 1987 ελαφρό μελτέμι φύσαγε, όμως τη νύχτα στην παραλία η θερμοκρασία ήταν 36 βαθμοί .... Απλά τότε ήμασταν νεότεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δάσκαλε δεν έχει καμία σημασία αν δεχόμαστε η όχι την κλιματική αλλαγή.Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να μας το λένε απ΄το πρωί μέχρι το βράδυ ή να κάνουν τρομολαγνία με τον καύσωνα.Όσοι μπορούν και έχουν τη δυνατότητα μέσα από κάποια θέση να πιέσουν τα ''μεγάλα κεφάλια'' να σταματήσουν την εκπομπή CO2.To μόνο που υπάρχει τα τελευταία 15 χρόνια είναι μια τρομολαγνία χωρίς νόημα η οποία εξαντλήθηκε με τα social media.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τρίτο καυσωνικο κύμα 26 και 27 του μήνα Με Τ στα 850 hp +32 βαθμούς ανάλογα και με την αδιαβατική θερμοβαθμιδα εάν είναι υγρή η υπερξηρη άραγε τι μέγιστες να περιμένουμε? Ίσως εμφανιστούν που καθόλου δεν το έχουμε θερμοκρασίες ρεκόρ που προξενούν μόνο και με την σκέψη τους πολλά ερωτηματικά και άγχος Το θερμόμετρο στο σταθμό στο Κρανίδι τι γίνεται? Πότε θα περιελειφθει πάλι στους καταλόγους?Νομίζω Βεβαια ότι όλες οι παράμετροι του σταθμού λειτουργούν σωστά και αρμονικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ευχαριστούμε πολύ για την γνώση δάσκαλε!!Δυστυχώς πάμε για μια πολύ δύσκολη εβδομάδα απ την Πέμπτη και μετά,σε μια επανάληψη του 21 ίσως σε χειρότερη εκδοχή θερμοκρασιακα..Μοναδική Ελπίδα το έμπειρο μάτι σου που βλέπει μια μικρή ανάσα δροσιάς στα τέλη του Ιουλίου...Αυτό δεν πέφτει έξω ποτέ όσο σε παρακολουθώ όλα αυτά τα χρόνια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί είναι χειρότερος φέτος ο καύσωνας από το 2021, βρε παιδιά; Έχει καεί η μισή νότια Ελλάδα, όπως τότε; Έχουν μπει οι καπνοί στα σπίτια μας, 40-50 χιλιόμετρα μακριά από την πυρκαγιά, όπως τότε; Έχουν καταγραφεί γενικευμένα 45άρια για μέρες, όπως τον Ιούλιο - Αύγουστο του 2021, αλλά και τον Ιούνιο - Ιούλιο του 2021, αλλά και 40άρια τον Μάιο του 2021;

      Προς το παρόν 3-4 μέρες καύσωνα έχουμε βιώσει φέτος και άλλες τόσες πιθανότατα στο τέλος της εβδομάδας. Το 2021 είχαμε τρεις ισχυρούς καύσωνες - διότι και τα 40άρια για μία βδομάδα τον Μάιο καύσωνας είναι - με υψηλότερες θερμοκρασίες από τις φετινές και σε πολλές περισσότερες περιοχές. Μην ξεχνάμε ότι ένα μήνα πριν στις 17-18 Ιουνίου είχε με το ζόρι 20 βαθμούς και βροχές και ούτε ένα άτομο στην παραλία στο Θυμάρι, Κυριακή, κάτι πρωτοφανές.

      Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι δεν έχουμε ούτε ένα ένα κλάσμα των πυρκαγιών του 2021. Αν τις αποφύγουμε τελικά φέτος το καλοκαίρι, θα είναι μία μεγάλη επιτυχία. Άλλωστε, αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε ως πολιτεία και πολίτες, τις θερμοκρασίες δεν γίνεται να τις ελαττώσουμε. Αλλά τις πυρκαγιές μπορούμε να τις μειώσουμε. Είναι στο χέρι μας, διότι το 80% - 90% μπαίνει από ανθρώπινο χέρι, έστω και ακούσια.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή