Η εξέλιξη του καιρού ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας

Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου

ΓΕΝΙΚΑ

Περιορισμός και οσονούπω το τέλος της αστάθειας. Ενίσχυση των βόρειων ανέμων κυρίως το Σαββατοκύριακο. Άνοδος της θερμοκρασίας ιδιαίτερα από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη.

Άνεμοι: Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: ως τους 38 βαθμούς.


ΣΑΒΒΑΤΟ

Περιορισμένη αστάθεια στη ΒΑ Ελλάδα.

Άνεμοι: Β-ΒΔ 5 με 6 και κατά τόπους στα νησιά του Α-ΝΑ Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: ως τους 37 βαθμούς.


ΚΥΡΙΑΚΗ

Δεν προβλέπεται αξιόλογος υετός.

Άνεμοι Β-ΒΔ στα δυτικά 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ με ριπές στα νησιά του Α-ΝΑ Αιγαίο, την Α. Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ως τα 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: ως τους 36 βαθμούς.


ΔΕΥΤΕΡΑ

Ηλιοφάνεια.

Διατήρηση των ενισχυμένων Β-ΒΔ ανέμων στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας.


ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ

Ηλιοφάνεια.

Εξασθένηση των Β-ΒΔ ανέμων.

Περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση, με βάση τον χρωματικό κώδικα επικινδυνότητας του Meteoalarm που ακολουθεί).


 

 

20 σχόλια:

  1. Δεύτερη σερί πρωτιά για το Κρανίδι σήμερα Πέμπτη 6/7, με θερμοκρασία 38,7β., περίπου την ίδια με χθες και σχεδόν δύο βαθμούς μεγαλύτερη από οποιονδήποτε άλλο μετεωρολογικό σταθμό. Αυτό αφήνει και μία αισιοδοξία ότι οι υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας - που τις επιβεβαιώνει και το effis - την επόμενη βδομάδα θα σημειώνονται τοπικά και πρόσκαιρα. Μάλιστα, στην Τουρκία και τη Ρωσία αναμένεται να καταγραφούν μικρότερες τιμές από τον μέσο όρο στο ίδιο διάστημα (10-16/7) και ίσως πάρουμε λίγη από τη... δροσιά τους με τους βοριάδες.

    Σε κάθε περίπτωση 1-2 βαθμοί πάνω ή κάτω δεν κάνουν και μεγάλη διαφορά. Ζέστη έχει ήδη, άλλωστε, τα μεσημέρια και τα απογεύματα, αφού οι σωρείτες διαφόρων μεγεθών (humilis, mediocris) και σχημάτων, λίγα μπορούν να κάνουν πια απέναντι στον καλοκαιρινό ήλιο.
    https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm.forecasts/
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παράκληση, μη μεταφέρετε στο μπλογκ πληροφορίες-παρατηρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί.
      Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός για τη συγκεκριμένη θερμοκρασία του Κρανιδίου θα έλεγε:
      (α) Η αντιστοίχηση της συγκεκριμένης μέγιστης θερμοκρασίας με τις θερμοκρασίες άλλων κοντινών περιοχών είναι κακή.
      (β) Ίσως η τοποθεσία της μέτρησης να μην είναι αντιπροσωπευτική της γύρω περιοχής.
      (γ) Ίσως ο αισθητήρας της θερμοκρασίας να μη δουλεύει καλά.

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε πες μας τη γνώμη σου όμως γιατι οι άλλοι μιλάνε για καύσωνα

      Διαγραφή
  2. Καλησπερα δασκαλε και σε ολους τους φιλους.
    Ερχεται και ο πρωτος δυνατος καυσωνας για φετος απο 12 του μηνα και μετα. Απο τα στοιχεια φαινεται να ειναι ο πιο δυνατος σε ενταση και διαρκεια τα τελευταια 3 χρονια. Το να πουμε απο τωρα αν θα πιασει 40 η παραπανω και που ειναι νωρις ακομα.
    Προσωπικα δεν αντεχω τετοιες ζεστες. Πεφτει η ψυχολογια μου.
    Υπομονη λοιπον!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σύτροφοι.!..βρήκα επιτέλους την λέξη....που χρησιμοποιούν οι κλικοσυλλέκτες...όταν η πρόγνωση τους πιάνει πάτο...ΑΝΑΤΡΟΠΗ.!..έτσι. η αποτυχία η 'κουβάς"...βαφτίζεται ανατροπή....λέξη η οποία είναι πιο ευγενική αλλά μαζεύει και αυτήν κλικ....έρχεται ο καιρός σύντροφοι...που θα μας λένε ότι τα καρπούζια φυτρώνουν στα δέντρα...και οι κλικόβιοι...θα τρέχουν να τα μαζέψουν....γρηγορείτε!...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιστεύω οσονούπω θα λυθούν σε όλους οι απορίες όταν έγραφα από τα τέλη του προηγούμενου μήνα σε κάποιους φίλους ότι οι ζέστες θα έρθουν και μάλιστα θα μας ταλαιπωρήσουν πολύ φέτος.
    Αυτά τα ολίγα, καλή συνεχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μετά από ένα ζεστό Ιούνιο ο Ιούλιος μπήκε ψυχρός και βροχερός .Το μακρυμάνικο φουτερ απαραίτητο αξεσουάρ .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαίνεται ότι έρχεται ζέστη, αυτό είναι το πιθανότερο, και το μόνο που ελπίζω είναι η ζέστη αυτή να μην είναι σαν το καλοκαίρι του 2021. Όχι διότι δεν θα την αντέξουμε αλλά αν επαναληφθεί μετά από δύο χρόνια θα είναι πολύ ανησυχητικό σημάδι...θα φανεί πως πλέον αυτή είναι η νέα κανονικότατα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι δεν έχουμε ένα καλοκαίρι ανάλογο του 2021 (αλλά και του 2017), όταν είχαν σημειωθεί 40άρια για πέντε σερί μέρες τον Μάιο και τον Ιούνιο η θερμοκρασία είχε ξεπεράσει τους 43 βαθμούς, επίσης για σχεδόν μία εβδομάδα. Φέτος, οι δύο αυτοί μήνες έφυγαν ανώδυνα από πλευράς ζέστης και προς το παρόν ούτε στα πιο θερμά σενάρια του τζίφου δεν διαφαίνονται υψηλές τιμές σαν τους 45-46 βαθμούς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2021 σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

      Επίσης, το χειρότερο ήταν οι πυρκαγιές, που προκάλεσε εκείνος ο σχεδόν 10ήμερος καύσωνας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ που γύρισα από τη Σαλαμίνα με 44 βαθμούς στις 3 Αυγούστου 2021 και στο Φάληρο είχαν μπει μέσα στο σπίτι οι καπνοί από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Και δεν ήταν μόνο η απαίσια μυρωδιά του καμένου, μπορούσες να δεις και τον καπνό να αιωρείται στο δωμάτιο.

      Το ζητούμενο για το καλοκαίρι είναι να μην εκδηλώνονται πολλές - διότι να τις μηδενίσεις είναι αδύνατο - και μεγάλες πυρκαγιές. Καύσωνες είναι αναπόφευκτο να σημειωθούν, αν όχι στην Ελλάδα, που μην ξεχνάμε είναι μία μικρή γωνιά στον πλανήτη, σε άλλα μέρη του, όπως συμβαίνει π.χ. στο Τέξας και το Μεξικό φέτος με θερμοκρασίες 48-49 βαθμών να επιμένουν για μέρες. Εμμονή της ζέστης παρατηρείται και στην Κίνα, ενώ πριν λίγο καιρό είχε σερί 45άρια η Ινδία.

      Επίσης, η Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023 καταγράφηκε ως η πιο θερμή μέρα όλων των εποχών για τον πλανήτη, από τότε που τηρείται αρχείο. Με όλα αυτά θέλω να επισημάνω ότι και καύσωνα να μην κάνει (και) φέτος στην Ελλάδα, αυτό δεν αλλάζει την τάση που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται παγκοσμίως. Μία τάση που δεν έχει να κάνει μόνο με τη ζέστη, αλλά με το ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες, χιονοθύελλες, καύσωνες) εκδηλώνονται πιο συχνά και με μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια απ' ό,τι στο παρελθόν.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  7. Ας μην προτρέχουμε, γι'αυτό και ο δάσκαλος είπε ως τα μέσα τις επόμενης εβδομάδος,από εκεί και μετά θα δούμε πόσο ένταση θα έχει και διάρκεια και αν θα έχουμε παρατεταμένο καύσωνα ,ο δάσκαλος θα μας ενημερώσει όπως κάνει πάντα έγκυρα Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Την καλησπέρα μου σε όλη την παρέα.
    Έρχεται ζέστη λέτε παιδιά.Η ζέστη αυτή είναι στον καιρό της.Το θέμα είναι να έρθει και το Φθινόπωρο, αλλά και ο Χειμώνας στην εποχή τους.Μακαρι να εξελιχθεί έτσι ο καιρός στην πορεία.Να μη πάμε σε νέα κανονικότητα, όπως επισημαίνει και παραπάνω ο Νώντας Καμαρινος.
    Καληνύχτα σε όλους.Καλο ξημέρωμα.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γειά σου φίλε Φώτη.
    Όντως τα έλεγες και μάλιστα αρκετά ενωρίς.
    Και επειδή είσαι απ αυτούς που λαμβάνω σοβαρά υπ όψιν, είχα κλείσει εκδρομή για το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου. Αλλά φεύ !. Άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων,άλλα δε covid κελεύει. Να είσαι καλά και καλές διακοπές.---=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ κύριε καθηγητά πού πάντα παρακολουθείς και θυμάσαι τις αναρτήσεις μού.
      Τώρα γιά τις διακοπές τι να κάνουμε,όλα μέσα στο πρόγραμμα είναι.
      Εύχομαι γρήγορη και καλή ανάρρωση.
      Εγώ προσωπικά προτίμησα τις τελευταίες ημέρες τού μήνα.
      Εύχομαι έως τότε να εξασθενήσει όλο αυτό πού έρχεται.
      Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και σε σένα.

      Διαγραφή
    2. Περαστικά, κ. Πέτρο. Το καλοκαίρι οι ιώσεις ξεπερνιούνται και πιο εύκολα. Εύχομαι να χαρείτε τη θάλασσα σύντομα και να περάσετε καλά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ Φώτη. Ήπια συμπτώματα.Τώρα κοιτάζω για τέλος Αυγούστου.Εδώ,ειδικά τη νύχτα και το πρωί,έχει ακόμα αρκετή δροσιά.
      Ευχαριστώ Βαγγέλη.Συνέχισε να επιδεικνύεις,με τον τρόπο σου, φιλοκοινωνική συμπεριφορά,με άμεση συνεπαγωγή υποστασιακή ικανοποίηση.......--===Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Συ ει Πέτρος και υγείαν εύχομαι ως πέτραν!

      Διαγραφή
  10. Ήρθε η ώρα του ταμείου...
    (Μετά τη χαρά της βροχής και της δροσιάς Μάρτιο με Ιούνιο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα σας, κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι!
    Αναγγέλλω επισήμως την άφιξη του καλοκαιριού από εχθές στη Β. Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα σε όλους.Μετα το πρωινό τρέξιμο του gfs άρχισε να ξεφουσκώνει κάπως το τέρας για το οποίο μας τρόμαζαν τα μοντέλα.
    Κύριε ζιακοπουλε καθυσηχαστε μας και σεις.Δυστυχως είμαστε και εμείς οι λίγο πιο ανήσυχοι από όσο πρέπει και με το που δούμε καύσωνες στα μοντέλα τρέμει το φυλλοκαρδι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή