Τ' Αλωναριού τα κάματα...

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (7/7) ΩΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (16/7/23)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Τοπικές καταιγίδες στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση).

Άνεμοι: Β-ΒΔ 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: ως τους 38 βαθμούς.


ΣΑΒΒΑΤΟ

Τοπικοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη.

Άνεμοι: Β-ΒΔ 5 με 6 και αργότερα κατά τόπους στο Α-ΝΑ Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: ως τους 37 βαθμούς.


ΚΥΡΙΑΚΗ

Δεν προβλέπεται αξιόλογος υετός.

Άνεμοι Β-ΒΔ στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση και στις λοιπές περιοχές 6 με 7 μποφόρ με ριπές στα νησιά του Α-ΝΑ Αιγαίου, την Α. Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ως τα 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: ως τους 36 βαθμούς.


ΔΕΥΤΕΡΑ

Ηλιοφάνεια.

Διατήρηση των ενισχυμένων Β-ΒΔ ανέμων στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.  


ΤΡΙΤΗ - ΤΕΤΑΡΤΗ

Ηλιοφάνεια.

Βαθμιαία εξασθένηση των Β-ΒΔ ανέμων.

Άνοδος της θερμοκρασίας κυρίως την Τετάρτη, οπότε οι μέγιστες τιμές της στα ηπειρωτικά θα φθάσουν τους 39 και ίσως κατά τόπους τους 40 βαθμούς (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση).


ΠΕΜΠΤΗ - ΚΥΡΙΑΚΗ

Ηλιοφάνεια.

Άνεμοι ασθενείς και στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας ΒΔ 4 με 5 μποφόρ.

Περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας (επίπεδο συναγερμού 2 - πορτοκαλί προειδοποίηση).  


Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους


66 σχόλια:

  1. Επίσης Δάσκαλε
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλο ΣΚ δασκαλε. Ευχαριστουμε!
    Σε καυσωνες απο τις 300 ωρες ειναι ξεκαθαροι οι προγνωστικοι χαρτες. Δεν αλλαζουν οι διαταξεις. Μονο σε χιονιαδες πεφτει κλαμα και 48ωρες πριν.
    Υπομονη σε ολους τους φιλους και φιλες που δεν αντεχουν τετοιες θερμοκρασιες και για πολλες μερες. Αντε να δουμε ποτε θα τελειωσει ολο αυτο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O σταθμός Κρανιδίου βρίσκεται υπό έλεγχο για εσφαλμένες τιμές το τελευταίο 3ημερο. Μπλοκαριστηκε από τις μέγιστες στο meteo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη και λοιποί φίλοι, είμαι της άποψης ότι είναι πολύ λογικές οι τιμές της θ. στο Κρανίδι.

      Διαγραφή
    2. Μακάρι να βρισκόταν και ο σταθμός του Χαροκοπείου αλλά εκεί η ξεροκεφαλιά προσωπικά ενός ατόμου φτάνει απελπιστικό σημείο.

      Διαγραφή
    3. Θα συμφωνήσω με τον Χρήστο παιδιά.
      Έκατσα και έκανα μια μελέτη στους σταθμούς της Αργολίδος.
      Οι πιό κοντινοί σταθμοί γύρω από την περιοχή κατέγραψαν σήμερα τιμές ίσες η μεγαλύτερες των 38β κατά μέσο όρο.
      Όπως γνωρίζουμε το Κρανίδι είναι μία ευάλωτη πεδινή ηπειρωτική περιοχή το ΝΑνατολικό άκρο τού νομού Αργολίδος.
      Ο καταβάτης δυτικός ΒΔυτικός άνεμος την καίει στην κυριολεξία.
      Κοιτώντας το διάγραμμα τού σταθμού δεν παρατήρησα κάποια από τις παραμέτρους να μην πηγαίνει σωστά.
      Ο άνεμος έως τις 13:30 το μεσημέρι ήταν ΔΒΔυτικός(τότε σημειώθηκε και το 40αρι) και αμέσως μετά το γύρισε σε Σοροκάδα(ΑΝΑνατολικός) όπου η θερμοκρασία σημείωσε όπως είναι φυσικό αισθητή κάμψη.
      Ακόμη και αυτή την ώρα όλα δείχνουν ότι κυλούν σε πλαίσια λογικής.
      Να υπάρχει θέμα με το ανεμιστηράκι αποκλείεται καθώς αυτό θα είχε επίπτωση και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.
      Οι αρμόδιοι θα βγάλουν την άκρη βέβαια, αλλά άποψη μού είναι ότι οι θερμοκρασίες αυτές είναι στα επίπεδα τού λογικού.
      Αυτή η περιοχή πραγματικά το καλοκαίρι σε θερμή μεταφορά μπορεί να κάνει "παπάδες".

      Διαγραφή
    4. Προς τον Χρήστο, αν δεν αστειεύεται.
      Η υπερ-ξηροαδιαβατική θερμοβαθμίδα της τάξεως των 13 βαθμών/1000 μέτρα που παρατηρήθηκε τις τελευταίες 2-3 ημέρες στο Κρανίδι είναι εξωπραγματική. Όπως έγραψα παλαιότερα, η υπερ-ξηροαδιαβατική θερμοβαθμίδα παρατηρείται συνήθως στα χαμηλότερα στρώματα της τροπόσφαιρας, καθώς σχετίζεται με την υπερθέρμανση της επιφάνειας του εδάφους από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία σε συνθήκες: (α) ασθενών ανέμων προς αποφυγή αναταρακτικών κινήσεων και (β) ξηρού εδάφους προς αποφυγή της διά της εξατμίσεως ψύξης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ύπαρξη καταβατικού θερμού ανέμου μπορεί να ενισχύσει την ως άνω ανιχνευόμενη υπερ-ξηροαδιαβατική θερμοβαθμίδα, αλλά ως ένα βαθμό.

      Διαγραφή
    5. Πάντως, η Καλλιθέα είναι ένα από τα πιο ζεστά μέρη της Αττικής, μαζί με τη Σαλαμίνα, παίδες. Σε σχέση με το Π. Φάληρο για παράδειγμα, που βρίσκεται κοντά της, η Καλλιθέα είναι μία σκάλα πιο ζεστή. Το αναφέρω, επειδή κινούμαι πολύ συχνά σε αυτά τα δύο προάστια της Αθήνας και η διαφορά είναι αισθητή. Σήμερα Παρασκευή 7/7 το Φάληρο έφτασε τους 36,9 βαθμούς, οπότε καμία έκπληξη να είχε η Καλλιθέα 38,2β., σύμφωνα με τη μέτρηση του σταθμού εκεί.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    6. Δεν αστειεύομαι, Δάσκαλε. Εξ εμπειρίας θεωρώ το Κρανίδι ως ένα από τα πιο ζεστά μέρη της χώρας, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του θέρους.

      Διαγραφή
    7. Δάσκαλε προσωπικά δεν αστειεύομαι καθόλου.
      Δε λέω, μπορεί να υπάρχει όντως κάποιο θέμα αλλά η διασταύρωση των ωρών της Τ και τού ανέμου μαζί με τις θερμοκρασίες πού υπήρχαν στους κοντινούς σταθμούς δεν μπορώ να πω ότι μού προκάλεσαν εντύπωση.
      Επίσης γιά ποιό λόγο η θερμοκρασία όλη την υπόλοιπη μέρα είναι στα φυσιολογικά(σε σύγκριση με τους άλλους σταθμούς) και μόνο το μεσημέρι υπάρχει το πρόβλημα?
      Επειδή πιό παλιά πήγαινα διακοπές Πόρτο Χέλι πού έχουν σπίτι κάτι θείες μού, θυμάμαι όταν περνούσαμε από το Κρανίδι η θερμοκρασία ανέβαινε 2 με 3 βαθμούς σε σχέση με την υπόλοιπη Αργολίδα.
      Βάση Τ850 στούς 21β πού ήταν σήμερα το 40αρι φαντάζει πολύ δύσκολο να συνέβη.
      Όμως ποτέ δεν λέω ποτέ με τον καιρό.
      Οι αρμόδιοι ας μας ενημερώσουν όταν το δουν τι συμβαίνει τελικά.

      Διαγραφή
    8. Να εξηγήσουμε κάτι Χρήστο και Φώτη.
      Όπως προαναφέρθηκε, τις ημέρες με ηλιοφάνεια υπερ-ξηροαδιαβατική θερμοβαθμίδα παρατηρείται σε ένα στρώμα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους λόγω της υπερθέρμανσής του από τον Ήλιο. Το πάχος του στρώματος με υπερ-ξηροαδιαβατική θερμοβαθμίδα εξαρτάται από τη φύση του εδάφους (στην έρημο μπορεί να φθάσει σε ύψος 200 μέτρων) και άλλους παράγοντες που αναφέρθηκαν στο προηγούμενο σχόλιο.
      Η αέρια μάζα που κατεβαίνει από ένα βουνό από τη στιγμή που θα χάσει την υγρασία της θα θερμαίνεται σταθερά με ρυθμό 9,8 βαθμούς ανά 1000 μέτρα (ξηροαδιαβατική θερμοβαθμίδα). Όταν φθάσει στο κοντινό με το έδαφος στρώμα της υπερ-ξηροαδιαβατικής θερμοβαθμίδας, θα το διανύσει με θερμοβαθμίδα κατά τι μεγαλύτερη από την ξηροαδιαβατική.
      Από τα προηγούμενα συνάγεται ότι το βασικό αίτιο που προκαλεί την παρά το έδαφος υπερ-ξηροαδιαβατική θερμοβαθμίδα είναι η υπερθέρμανσή του από τον Ήλιο. Προφανώς, όταν ο αισθητήρας της θερμοκρασίας λειτουργεί καλά, βρίσκεται αρκούντως μακριά από κτήρια ή άλλα εμπόδια και στο κανονικό ύψος και κάτω από αυτόν υπάρχει γρασίδι, η παρατήρηση είναι σωστή.
      Δεν γνωρίζω πού και πώς είναι τοποθετημένος ο σταθμός του Κρανιδίου.
      Θα συμφωνούσα μαζί σας με τις προϋποθέσεις που προανέφερα.
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    9. Προς Μαριο P. Το ολυμπιακο κολυμβητηριο (ΕΜΥ) μαζι με τον σταθμο του Θησειου (ΕΑΑ-ΙΕΠΒΑ) μαζι με τον ιδιωτικο ντειβις με αεριζομενο κλωβο στα πετραλωνα, ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ τον σταθμο της Καλλιθεας. Για να τελειωνει αυτο το θεμα με τα σχολια προς τον σταθμο αυτον. Ο σταθμος ειναι ΕΔΑΦΟΥΣ και ΟΧΙ ΤΑΡΑΤΣΑΣ. Επειδη πολλοι ελεγαν πως η ταρατσα τσιμπαει σε θερμοκρασιες κατι τετοιο ΔΕΝ ισχυει. ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ τσιμπαει σε θεμα θερμοκρασιων. Και για να μιλησουμε με τεκμηριωμενα στοιχεια.
      Η απολυτη συγκριση 2 ιδιου τυπου αξιοπιστων σταθμων στο ΑΠΘ. Το ΑΠΘ εχει την τεραστια αξιοπιστη χρονοσειρα του σταθμου εδαφους. Υπαρχει και ο σταθμος στην ταρατσα του κτηριου για συγκρισεις.
      Και τι προκυπτει? Πως το εδαφος ΝΙΚΑΕΙ ΚΑΤΑ ΚΡΑΤΟΣ την ταρατσα σε θεμα θερμοκρασιων.

      https://meteo3.geo.auth.gr/stations/orofi_Data.HTML?fbclid=IwAR3_4nw4Qlw_hggJ2dr7XdBkc15dRLziesiJP7IMzk9CX81SPaQlRu6XP7A

      https://meteo3.geo.auth.gr/stations/202306.htm

      Για τον μηνα ιουνιο 2023 ειχαμε.
      Ταρατσα +26.9 Μεση μεγιστη
      Εδαφος +28.3 Μεση μεγιστη
      Διαφορα 1.4 βαθμων!!
      Η μεση Τ ομως ειναι ΙΔΙΑ για αυτον τον μηνα και για τους υπολοιπους γιατι ισοσκελιζεται με τις ελαχιστες. Το εδαφος προφανως εχει μικροτερες ελαχιστες απο την ταρατσα οπως φαινεται και στα στατιστικα.

      Οποτε οι "μεγαλες" θερμοκρασιες που παρατηρουνται στον σταθμο της καλλιθεας ειναι ΟΛΟΣΩΣΤΕΣ γιατι πολυ απλα ειναι απο τους λιγους σταθμους εδαφους που διαθετει το ΕΑΑ στο δικτυο του στην Αττικη συγκεκριμενα.

      Διαγραφή
    10. Καλημέρα σε όλη την παρέα! Θα συμφωνήσω με Φώτη για το Κρανίδι αυτή η εκτόξευση στη θερμοκρασία παρατηρείται μόνο με Δ-ΒΔ...ο σταθμός είναι τοποθετημένος σε οροφή κτιρίου, όπως ανέφερε το ΕΑΑ στη σελίδα του σταθμού το 2021 που το παρατηρούσα στον καύσωνα τότε. Δε γνωρίζω αν έχει αλλάξει κάτι μέχρι σήμερα ως προς την τοποθέτηση.
      Υ.Γ.: Δάσκαλε πολύ κατατοπιστικές και χρήσιμες οι παρατηρήσεις για την υπερξηροαδιαβατική θερμοβαθμίδα.

      Αντώνης

      Διαγραφή
  4. Άλλοι βιάζονται να αναγγείλουν κακοκαιρίες και καύσωνες και άλλοι περιμένουν οι προβλέψεις να αποκτήσουν περισσότερη αξιοπιστία για να μιλήσουν. Άπαντες, όμως, των μοντέλων εθισμένοι και επιμελείς ως καλοί μαθητές.
    Όταν όλα τα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένου του EFIS, μιλούσαν για δροσερό Ιούλιο, κάποιος είπε: «Όσο για την εξέλιξη του καιρού το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, φοβού τους καύσωνες, ακόμα κι όταν τα μοντέλα δεν το δείχνουν!» (Σχόλιο στην ανάρτηση «Αξιολόγηση έντασης - επικινδυνότητας καιρικών φαινομένων» της 23ης Ιουνίου που ανέβηκε την 24η Ιουνίου 2023 στις 9:55 π. μ.
    Μαγεία; Όχι! Συνοπτική Κλιματολογία λέγεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς τα μακροπρόθεσμα μοντέλα γουρσουζικα... Όπως και το 2021 μίλαγαν για δροσερό καλοκαίρι(αλλά τότε είχε χτυπήσει δυνατά το καμπανάκι μετά τα 40αρια που είχε κάνει μέσα στο Μάιο) φέτος δεν έδειχνε Δυστυχώς τίποτα στην πορεία ότι θα έχουμε βαρύ καλοκαίρι Θα το πιούμε και αυτό το φαρμάκι Ας ελπίσουμε ότι μετά τις 22 του Ιουλίου κάτι σε ψελίζουν τα μοντέλα Για μία πτώση θερμοκρασίας είναι δεδομένα Πάντως τα 45αρια στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές με αυτές τις τιμές που βλέπω στα 850hpa

      Διαγραφή
    2. 40ρια Μάιο είχε κανει το 2020

      Διαγραφή
    3. Νομίζω έχει ξεφύγει η κατάσταση στην χώρα, με την έννοια ότι ήδη διάφορα σαιτ βγάζουν μέχρι που θα φτάσει ο υδράργυρος.. Ο σκοπός τους είναι να υπάρξουν εντυπώσεις, περισσότερα κλικς και όχι μια σωστή ενημέρωση προς το κοινό.

      Διαγραφή
    4. Ακριβώς δάσκαλε!
      Το είχατε γράψει το θυμάμαι πριν αρκετό καιρό.
      Η αλήθεια είναι ότι όποιος έβλεπε πανευρωπαϊκα και "Αφρικανικά" με προσοχή τις διατάξεις θα το είχε μυριστεί ότι κάπου στα μέσα Ιουλίου θα υπάρξει μπαμ τού υποτροπικού στη Μεσόγειο εφόσον η κυκλοφορία μετά από πολύ καιρό θα άλλαζε ριζικά στη βόρεια ΒΔυτική Ευρώπη.
      Έτσι ακριβώς θα γίνει.
      Προσωπική μου αίσθηση είναι ότι αυτό το θερμό κύμα θα μας ταλαιπωρήσει και στο 3ο 10ημερο τού μήνα αν και σαφώς πιό εξασθενημένο.
      Οι μεγάλες πόλεις τα βράδια δύσκολα θα ξανά ανασάνουν από δω και πέρα.
      Πολύ χαμηλά θα είναι όλο το επόμενο διάστημα και τα ποσοστά υγρασίας.
      Συστήνω μεγάλη προσοχή και επαγρύπνηση της πολιτείας και των πολιτών έτσι ώστε να μην εξαφανιστεί η μέχρι ώρας καλή(σχετικά) φετινή αντιπυρική σεζόν.
      Υ. Γ. Ήθελα δεν ήθελα οι εξελίξεις με τοποθετούν πίσω από την οθόνη τού υπολογιστή και πάλι στον ελεύθερο χρόνο μου.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα από την Στοκχόλμη που συνεχίζεται το φθινωπορινο μοτίβο του καιρού .Μάκης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυνατή καταιγίδα σήμερα στην Ξάνθη που άφησε γύρω στα 30 mm υετου σύμφωνα με το βροχομετρο. Η θερμοκρασία έπεσε στους 20,5 βαθμούς και δροσισε αρκετά. Ως τώρα τουλάχιστον δροσερό καλοκαίρι στην περιοχή μου. Από βδομάδα βλέπουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά η ΒΑ χώρα αντιστέκεται για ακόμη μια-δυο μέρες στην έλευση του κανονικού καλοκαιριού.

      Διαγραφή
  7. Αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους έσπευσαν να ξοφλήσουν το καλοκαίρι στις 21 ιουνίου επειδή άρχισε να μικραίνει ημέρα,ενώ ως γνωστό τις μεγαλύτερες ζέστες τις κάνει ιούλιο και αύγουστο,δηλαδή μετά το θερινό ηλιοστάσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δάσκαλε ερώτηση;
    Ο καύσωνας που έρχεται είναι με φουλ υγρασία η ξηρός;
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο δάσκαλος ξεκάθαρος , απομένει η ένταση και διάρκεια που θα φανεί τις επόμενες ημέρες, Χρήστος Όθρυς, με την ποιο ζέστη μέρα του καλοκαιριού σήμερα ως τώρα εδω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μεγάλη αντίθεση για μια ακόμη φορά μεταξύ ΒΔ και ΝΑκής Ευρώπης βλέπω να δημιουργείται. Το βαρομετρικό χαμηλό της Βρετανίας και Ιρλανδίας θα μας ταλαιπωρήσει "πηδαλιουχώντας" θερμές αέριες μάζες στην περιοχή μας. Όσο το βαρομετρικό παραμένει περιστρεφόμενο και ενεργό, το σκάψιμο δεν θα τερματιστεί. Πάντως, θεωρώ ότι έρχεται η χαρά του εμπρηστή. Το χορτάρι είναι τεράστιο, και ο ήλιος έχει παγιωθεί. Όλοι προσοχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Μάριε τα είπες μια χαρά.να προσθέσω ότι με το πέρας της εαρινής ισημερίας...αρχίζουν και λαμβάνουν χώρα..οι διαδικασίες ανασυγκρότησης του πολικού στροβίλου στα βορειότερα πλάτη...ως αποτέλεσμα..αυτού έχουμε και την ενίσχυση του Γοιλανδικού ...και τον σχηματισμό του χαμηλόυ που λές.ανάλογα τώρα με τα "σκαψίματα του...στην Σαχάρα..καιγόμαστε και εμείς.Αυτήν η κυκλοφορία η οποία φαίνεται φέτος να έχει διάρκεια(τουλάχιστον ενα 10ήμερο).δεν ξέρουμε την κατάληξη της.Επιτρέψτε μου να πώ ότι ενα υποσενάριο των μοντέλων την διακόπτει μετά τις 23-25 Ιουλίου......βλέπουμε...εγώ πάντως δεν φοβάμαι...τα 38 -40 του επερχίμενου καύσωνα αλλά την διάρκεια....."θωμάς"

      Διαγραφή
    2. "θωμά", εγώ πιστεύω το 38-40 θα το δεις στο Βόιο. Φοβάμαι πως περιοχές όπως ο Λαγκαδάς, το Λευκοχώρι Φθιώτιδος, η Μακρακώμη, το Κρανίδι και άλλες πολλές γνωστές θα δουν το 45 σχετικά "εύκολα".

      Διαγραφή
    3. Νομίζω ότι είναι υπερβολικές οι θερμοκρασίες που αναφέρεις. 42-43 είναι πιθανό αλλά 45 πολύ δύσκολα

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ Χρήστο....ναι το 38 40 θα το δώ...αλλά εγκαταλείπω καθώς τελειώνει η περίοδος των αγριων μανιταριών...και πάμε για τις τσιπούρες του Αιγαίου.αλλά....σε όλες τις ηπειρωτικές ημιορεινές περιοχές ακόμη και του Λαγκαδά...η βραδυνή αναστροφή...αλλά και τα δάση...μετριάζουν πολύ τα πράγματα...αλλιμονο για τις μεγάλες πόλεις...."θωμάς".

      Διαγραφή
    5. Συμφωνώ για την Μακρακώμη,μόνο που χρειάζεται λιβας για να φτάσει αυτές τις τιμές.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  11. Στην δυτική Φθιώτιδα βρέχει πάντως.Μειναν κάτι λίγα να ξεκανει.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάντως είναι φυσιολογικό που οι μεγάλες ζέστες εμφανίζονται κυρίως από το 2ο δεκαήμερο του Ιούλη και μετά . Πάντα έτσι γινόταν τουλάχιστον στην Ξάνθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ξεπεράσαμε τα όρια της θερμης ημέρας σε πολλές περιοχές στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Αναλυτικά οι μέγιστες σήμερα Παρασκευή 7 Ιουλίου ήταν οι εξής:

    Χάλκη Λάρισας 37,8 +2.2

    Λάρισα EAA 37,7 +2.1

    ΑΣ Πλατανούλια 37,3 +1.7

    Μελία Λάρισας 37,2 +1,6

    Λάρισα ΑΤΑ 37,2 +1.6

    Δέντρα Τυρνάβου 37,2 +1,6

    Πλατύκαμπος Λάρισας 37,0 +1.4

    Νέσσωνας Συκουρίου 36,8 +1.2

    Λάρισα ΕΜΥ 35,6

    Προκαλούν τρόμο οι πιο πάνω τιμές σε σχέση με τα επίσημα της ΕΜΥ... Κάποια στιγμή θα γίνει το μπαμ και θα τρέχει ο φίλος από την Iβηρική στο λαγούμι του...

    Και για τις συγκρίσεις Λάρισα ΑΤΑ Davis Vue 37,5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Aρκετή ζέστη την Παρασκευή (7/7) με τη θερμοκρασία να ξεπερνάει τους 38 βαθμούς τοπικά στην Αττική, όπου είχε πέσει κι ένας κύριος το πρωί. Ευτυχώς τον είχε συνεφέρει και ειδοποιήσει τους δικούς του ένας νεαρός, ενώ τους πήγα κι ένα μπουκάλι νερό για να δροσιστεί.

    Λίγο πιο δροσερά ήταν στην αγαπημένη μου βραχώδη ακτή. Εκτός από τους λούτσους (γόνος) εμφανίστηκαν και κάνα δυο ζαργάνες, ψάρια του καλοκαιριού και του Ιουλίου κι αυτές, ενώ στην πιο μακρινή σημαδούρα από την ακτή είχε και ghost nets (δίχτυα παρατημένα - ξεχασμένα στον βυθό).

    Προς το παρόν είμαστε, πάντως, καλύτερα από την Ισπανία, που όπως αναφέρει το Skynews, μερικοί αποταμιευτήρες νερού είναι γεμάτοι μόνο στο 10% της χωρητικότητας τους. Για αυτό έκαναν και μία πρωτότυπη διαμαρτυρία οι Extinction Rebellion φυτεύοντας λουλούδια σε τρύπες του γκολφ, επειδή σε αυτά τα γήπεδα γίνεται υπερβολική κατανάλωση νερού, ίση με της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης μαζί.
    https://news.sky.com/story/extinction-rebellion-activists-block-holes-on-10-spanish-golf-courses-12915235
    Β. ΣΠ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό - τουλάχιστον αυτή τη δήλωση του φιλοξένησαν διάφορα σάιτ - η θερμοκρασία στο Κρανίδι την Παρασκευή 7/7 έφτασε τους 40,5 βαθμούς. Προφανώς πρόκειται για αυτή που δεν προσμετρήθηκε τελικά από το meteo.gr (για τους λόγους που αναφέρθηκαν σε σχόλια παραπάνω) και για αυτό το Κρανίδι δεν υπάρχει στη λίστα με τα μέγιστα - ελάχιστα, στην κορυφή της οποίας βρισκόταν χθες το Άργος με 38,3 βαθμούς.

    Πάντως, και η νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο 8/7 ήταν μια χαρά, ανεμιστήρας δεν χρειάζεται ακόμα, ούτε στον υπολογιστή, που εκπέμπει θερμότητα και δεν νομίζω κάποιο άλλο καλοκαίρι να μην είχε φτάσει (επίσημα) η θερμοκρασία τους 40 βαθμούς πουθενά στην Ελλάδα στο τέλος του πρώτου δεκαήμερου του Ιούλη. Το ότι δεν έχουν "πυρώσει" ακόμα τα σπίτια ούτε στην Αττική και κοιμάσαι άνετα και με κλειστά παράθυρα, τα λέει όλα. Άλλες φορές "έβραζαν" οι τοίχοι.

    Δροσερό ξεκίνησε και το Σαββατοκύριακο με το βοριαδάκι, οπότε ας χαρούμε το σήμερα, ας θυμηθούμε ότι άλλες φορές είχαμε 40άρια από τα μέσα Μάη και 43άρια τον Ιούνη και ας μην μεμψιμοιρούμε με ένα ψηφιακό καύσωνα, που θα ήταν διαρκείας, αλλά τελικά θα κρατήσει από την προσεχή Πέμπτη - Παρασκευή 13-14/7 ως το ΣΚ 15-16/7. Όσο για τη συνέχεια, έχει ο καιρός...
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλες πιένες το Κρανίδι!
      Ε ρε τι έχουμε να δούμε και να ακούσουμε το επόμενο δεκαήμερο!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Θυμάμαι πριν 2-3 χρόνια ήταν και η Κόνιτσα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για ένα 40αρι το οποίο δεν έπεισε πολλούς.

      Διαγραφή
    3. Ποπ κορν, παγωτό και απόλαυση όλων των σχολίων. Μπράβο σας κε Ζιακόπουλε για την αντικειμενική καταγραφή των γεγονότων και προβλέψεων.

      Διαγραφή
  16. Καλημέρα και καλό ΣΚ σε όλους.Ας χαρούμε τις δροσιες του ΣΚ...γιατί από εβδομάδα...από το τελευταίο μυνημα του δασκάλου κρατάω το τι έχουμε να δούμε ως παρασύνθημα του η όχι?Γιάννης-Χαλκιδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ακόμα μια καταιγίδα μικρή όμως σε διάρκεια (30 λεπτά) στις 16:15 στην Ξάνθη που ποτισε καλά τον κήπο με 10mm περίπου υετου. Αν και δεν έβρεξε όπως τα προηγούμενα χρόνια τον Ιούνιο (έβρεξε πολύ λιγότερο) τα πάντα είναι καταπράσινα. Είμαστε μια ωραία ζούγκλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πυργελα, Λαμία, Νέα Φιλαδέλφεια, Kολυμβητήριο, Λεωνίδιο από ΕΜΥ...

    Στυλίδα, Χαροκόπειο, Κρανίδι από EAA... Αν και γενικά κινούνται πολύ γρήγορα στο Αστεροσκοπείο σε διορθωσεις καποιων μαργαρηταριων

    Έχει δίκιο ο δάσκαλος θα έχουμε μεγαλό Show τις επόμενες μέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αρκετά ζέστη ήταν η εβδομάδα στην περιοχή μου ειδικά στα πεδινά, καθώς εκεί ο αέρας δρούσε σαν καταβατης, ενώ στα υψώματα η κατάσταση ήταν κάπως καλύτερη, με την πιο ζεστή ημέρα να είναι η χθεσινή αφού ο αέρας εξασθενησε ενώ η υγρασία ήταν αυξημένη.
    Σήμερα όμως παρόλο που το πρωί ήταν το πιο ζεστό από όλα τα πρωινά, ο δυνατός βοριάς καθάρισε την ατμόσφαιρα και κράτησε την θερμοκρασία σε καλοκαιρινά επίπεδα.
    Όσο για την συνέχεια, μένει να δούμε την διάρκεια και την ένταση και φυσικά τις περιοχές που θα είναι στο επίκεντρο.
    Προσωπικά θα περιμένω λίγο ακόμα...
    Φίλε Δημήτρη. ρ, στην Βοιωτία, από αμπέλια και κρεμμύδια δεν εχουν μείνει πάρα πολλά για να ξεκάνει, ούτε 10%,όποτε το μόνο που μένει είναι να δούμε τι από τις υπόλοιπες καλλιέργειες θα σωθεί και σε ποιο βαθμό.
    Τα σιτηρά βρέθηκαν στο χαμηλότερα επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.
    Οι ελαιώνες επίσης.
    Πολλοί θα βρεθούν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση καθώς έχουν να λάβουν μόνο από αυτά τα εισοδήματα.
    Καλησπέρα σε όλη την παρέα και ειδικά στον δάσκαλο μας που πάντα μας χαρίζει την γνώση και την σοφια του.
    Να προσέχετε και να προστατευεται όλους όσους αγαπάτε και σας αγαπούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως τα λες είναι Χριστόδουλε,είσαι από αυτούς που γνωρίζεις τις διαστάσεις των προβλημάτων που έχει προκαλέσει ο καιρός(και όχι μόνο) στους αγρότες φέτος.
      Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται αρκετοί είναι ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι,δεν αποτελούν παράσιτα της κοινωνίας που απομυζουν κοινοτικές επιδοτήσεις,αλλά είναι οι παραγωγοί της τροφής του πληθυσμού.Αν "τελειώσουν" οι αγροτες-κτηνοτροφοι,τελειώσαμε όλοι.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  20. 36 βαθμούς σήμερα η μέγιστη στο Κρανίδι, με τους κοντινούς σταθμούς να καταγράφουν τιμές επίσης μεταξύ 35 και 36 βαθμών.
    Κοιτώντας το ανεμολογικό πεδίο τού σταθμού πάλι τα ίδια συνέβησαν.
    ΔΒΔυτικος άνεμος τις πρωινές προμεσημβρινές ώρες με την μέγιστη Τ να επιτυγχάνεται στις 12:50 το μεσημέρι ενώ στη συνέχεια και με τη στροφή του ανέμου σε ανατολικό η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τούς 30 βαθμούς.
    Το ίδιο συνέβη πάνω κάτω και στους "γειτονικούς" σταθμούς.
    Όλα τα online διαγράμματα πού δίνει ο σταθμός φαίνονται μέσα στην ομαλότητα.
    Θα συμφωνήσω επίσης ότι και ο σταθμός της Καλλιθέας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο λειτουργεί ρολόι και οι όποιες μικρές αποκλίσεις προς τα πάνω είναι απόλυτα λογικές ειδικά όταν επικρατεί μελτέμι το οποίο δεν φτάνει δροσερό στα νότια προάστια.
    Άλλωστε αυτό επιβεβαιώνει και ο Βαγγέλης πού κινείτε καθημερινά σε αυτά τα μέρη.
    Προσωπικά έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη(αν και υπάρχει έλλειμμα σταθμών σε κάποιους νομούς) στους σταθμούς του ΕΑΑ και τους εμπιστεύομαι εφόσον τσεκάρω ότι δεν υπάρχει κάτι ύποπτο στα διαγράμματα τού σταθμού στα δεξιά.
    Ας μην αποκλείουμε και διαγράφουμε σταθμούς επειδή σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές γιά συγκεκριμένους λόγους η τοπικότητα δίνει έναν και δύο βαθμούς παραπάνω.
    Αν από τη μεριά των υπευθύνων έχει γίνει η σωστή συντήρηση τότε εγώ προσωπικά θα αναφέρω τις θερμοκρασίες που καταγράφονται ως απόλυτα σωστές.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αναφορικά με τη μέγιστη θερμοκρασία των 40,5 βαθμών που παρατηρήθηκε πρόσφατα στο Κρανίδι και αμφισβητήθηκε από τον υποφαινόμενο, διάβασα στην ιστοσελίδα του https://weather-club.gr τον παρακάτω υπολογισμό: «Γενικά βάσει ξηρής αδιαβατικής έχουμε 1 βαθμό για κάθε 100 μέτρα. Άρα με ένα +19.8 βαθμούς στα 850 που βρίσκονταν στα 1540 μέτρα θα είχαμε στην επιφάνεια 40.2 βαθμούς…».
    Ο καθένας έχει τις απόψεις του, αλλά τα μαθηματικά είναι κοινά για όλους. Με 19,8 βαθμούς στα 850 που βρίσκονται στα 1540 μέτρα η ξηρή αδιαβατική θερμοβαθμίδα θα ανέβαζε τη θερμοκρασία της επιφάνειας κατά 15,4 βαθμούς και η μέγιστη θα διαμορφωνόταν στους 35,2 βαθμούς (19,8 + 15,4) και όχι στους 40,2 βαθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και αν στα 850 είχαμε 29,8 βαθμούς (+10) τότε στην επιφάνεια θα είχαμε 35,2 + 10 = 45,2 που είναι λογικό αλλιώς κατά τα λεγόμενα τους 50,2 που είναι αδύνατον...Καλό κουράγιο φίλοι, καύσωνας θα είναι και κάποτε θα περάσει, λίγη παραπάνω προσοχή απαιτείται.

      Διαγραφή
    2. Ναι, εγώ το έγραψα μη θυμώντας οτι η ξηρή αδιαβατική είναι στους 9,8 βαθμούς ανά 100 μέτρα (που τα αλλάζει όλα), όπως και οτι η υπερ-ξηρή αδιαβατική είναι στους 12. Το έγραψα κι όλας αργότερα πως έκανα λάθος.

      Διαγραφή
    3. Όλοι κάνουμε λάθη, φίλε μου.
      Καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
    4. Υπέρ ξηρή θερμοβαθμίδα η οποία παρατηρείται κυρίως τον Ιούλιο με τέρμα αφιγραντικές συνθήκες η οποία φτάνει τους 1,2β ανά 100μ.
      Σίγουρα στο θερμό κύμα πού έρχεται θα την δούμε σε ηπειρωτικές περιοχές.

      Διαγραφή
    5. Από πρακτική άποψη ο λογαριασμός σου Φώτη είναι σωστός. Όμως, δεν μπορούμε να πούμε ότι από τα 850 ως την επιφάνεια η θερμοκρασία θα ανεβαίνει 1,2 βαθμούς ανά 100 μέτρα. Η θερμοκρασία ανεβαίνει 1 βαθμό (για την ακρίβεια 0,98 του βαθμού) ανά 100 μέτρα ως το στρώμα της υπερ-ξηροαδιαβατικής θερμοβαθμίδας και από εκεί ως το έδαφος θα ανεβαίνει με μεγαλύτερο ρυθμό. Αν, για παράδειγμα, η στάθμη των 850 βρίσκεται στα 1500 μέτρα και το υπερ - ξηροαδιαβατικό στρώμα αρχίζει στα 200 μέτρα πάνω από το έδαφος, η υπερ-ξηροαδιαβατική θερμοβαθμίδα στο προτελευταίο κατοστάρι μπορεί να είναι 2 και στο τελευταίο παρά το έδαφος κατοστάρι 3 (15χ1,2=18 όπως και το 13χ1 +1χ2 +1χ3=18).
      Επιμένω: (α) για να δείξω πόσο σημαντικό ρόλο στην άνοδο της θερμοκρασίας παίζουν οι συνθήκες του κατώτερου ατμοσφαιρικού στρώματος που διαμορφώνει η υπερθέρμανση του εδάφους από τον Ήλιο (αναφέρθηκαν λεπτομέρειες σε άλλο σχόλιο μου) και (β) για να γίνει κατανοητός ο λόγος που η θερμοκρασία στην κορυφή ενός βουνού δεν μπορεί να είναι ίδια με τη θερμοκρασία σε ένα σημείο της γειτονικής ελεύθερης ατμόσφαιρας με το ίδιο ύψος.
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    6. Δάσκαλε συμφωνώ απόλυτα στη διαφορά της ανόδου της Τ όσο κατεβαίνουμε υψόμετρο στα τελευταία κατοστάρια πριν την επιφάνεια.
      Ίσως εκεί κρύβεται και το πικ των θερμοκρασιών σε συγκεκριμένες περιοχές.
      Το είχα παραβλέψει και καλά κάνετε και το γράφετε γιά να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα.

      Όσο για τον καύσωνα πού έρχεται,τα τελευταία στοιχεία δείχνουν όπως έχω ξαναγράψει μεγάλη εμμονή πάνω από την ηπειρωτική χώρα και ιδιαίτερα στα πιό δυτικά και κεντρικά τμήματα αυτής.
      Απορώ πού βλέπουν κάποιοι ότι από τις 17 τού μήνα θα δροσίσει.
      Μάλλον υπερτιμούν την επίδραση τού μελτεμιού.
      Αν εξαιρέσουμε κάποια μικρή κάμψη στα ανατολικά την Κυριακή και τη Δευτέρα τίποτα ενθαρρυντικό δεν φαίνεται από πτώση της Τ.
      Μετά τις 21 τού μήνα υπάρχει μία τάση απεμπλοκής από τη χώρα μας στο πολλαπλό δείγμα αλλά και πάλι η κυκλοφορία πού πάει να παγιωθεί δεν είναι καθόλου ευνοϊκή στη Μεσόγειο.
      Άλλωστε το έχω ξανά πει, τα καθημερινά 37αρια ειδικά μετά από καύσωνα είναι σκέτη κόλαση.
      Όπου φύγει φύγει λοιπόν....
      Τέλος να αναφερθώ στις πιθανές μέγιστες Τ πού θα παρατηρήσουμε το κομβικό διάστημα τού καύσωνα μεταξύ Παρασκευής και Σαββάτου.
      Είναι πολύ πιθανό λοιπόν,στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της Στερεάς ολόκληρης και της κεντροανατολικής Πελοποννήσου να δούμε θερμοκρασίες μεταξύ 42 και 45 βαθμών.
      Γιά παραπάνω δεν το νομίζω, αλλά έχουμε και κάποιους αστέρες της μετεωρολογίας στην τηλεόραση να λένε ότι δεν ξέρουμε ακόμη αν αυτό το κύμα μπορεί να χαρακτηριστεί καύσωνας... Έλεος!

      Διαγραφή
  22. Ενθαρρυντικό το πρωινό τρέξιμο του τζίφου, καθώς 42-43άρια δίνει μόνο για Πέμπτη και Παρασκευή 13-14/7 και τοπικά στον θεσσαλικό κάμπο, κυρίως. Από Σάββατο 15/7 το μοντέλο προβλέπει μικρή αποκλιμάκωση των θερμοκρασιών, λόγω ενίσχυσης του μελτεμιού. Βέβαια, σε τέτοιες περιπτώσεις ο βοριάς λειτουργεί σαν ένα τεράστιο σεσουάρ - ο αέρας είναι ζεστός, δηλαδή - και θα χρειάζεται και μεγάλη προσοχή για πυρκαγιές.

    Λογικά, ο καύσωνας δεν θα είναι τόσο ισχυρός, όσο εκείνοι του 2017 και του 2021, όταν οι περισσότερες περιοχές της Αττικής είχαν 43-45 βαθμούς. Τώρα είναι αμφίβολο αν θα πιάσουν τους 40β. και στην πραγματικότητα προσοχή και επιφυλακή χρειάζεται για τις πυρκαγιές, όταν το μελτέμι συνδυαστεί με τη ζέστη.
    Β. ΣΠ.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Οι καύσωνες ήταν ψεύτικοι σαν του Μαρτίου το χιόνι, μέχρι να έρθει το επόμενο ραν το πρωί τα λιώνει.

    Αμα κρατήσει αυτό το πρωινό ραν μιλάμε για τρομοκρατία υπέρτατου βαθμού. Το τι άκουω 2 μέρες δεν παίζεται.

    Θερμικός θόλος! Ηταν το πιο γελοίο που άκουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ακόμα μια μέρα με πυκνή νέφωση στον Νομό Ξάνθης σήμερα. Εδώ και 2,5 μήνες δεν έχεκνι υπάρξει μέρα χωρίς έστω και λίγα σύννεφα. Φυσικά δεν βρέχει κάθε μέρα εννοείται αλλά πιστεύω ότι είναι τουλάχιστον ασυνήθιστο για το καλοκαίρι να μην έχει τουλάχιστον μία μέρα με εντελώς καθαρό ουρανό. Άραγε που να οφείλεται αυτό; Μήπως στο φράγμα του Θησαυρού στα όρια με τον νομό Δράμας όπου υπάρχει τεράστια ποσότητα νερού συσσωρευμενη; Αλλά αυτό υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ξεπερνώντας τα μεγάλα ενημερωτικά σάιτ ένα τοπικό των Τρικάλων δίνει πρόβλεψη για 21/7 έως 48βαθμους με σχετικό χάρτη πρόγνωσης (cxcharts). Δυστυχώς το ενδιαφέρον για πραγματική ενημέρωση είναι ανύπαρκτο ακόμα και ανάμεσα σε επιστήμονες. Έτσι κάθε φορά όταν γράφονται αυτά θα επαναλαμβάνω ότι η ενημέρωση του καλού μου φίλου και δάσκαλου όλων μας είναι μια όαση στην έρημο της ενημέρωσης. Σου εύχομαι να είσαι πάντα καλά να μας φωτίζεις με την γνώση και το ήθος σου
    Καλό καλοκαίρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Νίκο.
      Αν κρίνω από όλους εσάς που παρακολουθείτε και γράφετε σε αυτό το μπλογκ, αξίζει και με το παραπάνω τον κόπο να καταθέτει κάποιος το λιθαράκι της γνώσης του προς όφελος όλων. Σε μια κοινωνία άκρως ανταγωνιστική με τις παλιές αξίες μισοχαμένες και το ένα τρίτο των μελών της καχύποπτο και επιρρεπές στο να αμφισβητεί την αλήθεια στα πάντα αυτό φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο, αλλά εγώ νομίζω ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα.

      Διαγραφή
  26. "Σε τρία χρόνια θα κάνω μπάνιο στον Σηκουάνα για να αποδείξω ότι είναι ένα καθαρό ποτάμι", είχε δηλώσει πριν από 1/4 του αιώνα ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Jacques Chirac (Ζακ Σιράκ), όπως υπενθυμίζει η Le Monde και να που με κάποια καθυστέρηση η υπόσχεση του θα γίνει πραγματικότητα για τους Παριζιάνους. Την Κυριακή 9 Ιουλίου η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Anne Hidalgo αποκάλυψε τα τρία πρώτα σημεία του Σηκουάνα, όπου θα επιτρέπεται το κολύμπι από το καλοκαίρι του 2025.

    Η κολύμβηση στον Σηκουάνα ήταν ένα παλιό όνειρο της Aν Ινταλγκό, που αξιοποιώντας την κληρονομιά των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων, θέλει να προσφέρει στους Παριζιάνους μία ανάσα δροσιάς σε μία πόλη που στις προσεχείς δεκαετίες μπορεί να "ψήνεται" και στους 50 βαθμούς Κελσίου, σε ακραίες περιπτώσεις.

    Το μπάνιο στον Σηκουάνα επιτρεπόταν μέχρι το 1923, ενώ εκεί είχαν γίνει τα αγωνίσματα κολύμβησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες που είχε διοργανώσει το Παρίσι το 1900, όταν δεν υπήρχαν ακόμα πισίνες. Και του χρόνου ο μαραθώνιος κολύμβησης (10 χιλ.), το τρίαθλο και το παρατρίαθλο θα γίνουν, επίσης, στον Σηκουάνα, σε μία επανάληψη της ιστορίας.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2023/07/09/jo-2024-se-baigner-dans-la-seine-une-vieille-promesse-et-un-objectif-olympique-bientot-a-la-portee-des-parisiens_6181185_3244.html
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Η Καλλιθέα ΔΕΝ ειναι από τις θερμότερες περιοχές της Αττικής. Μένω στην Καλλιθέα και σπουδάζω στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Ασχολούμαι με τον καιρό και το κλίμα από τα 12 μου. Στην Καλλιθέα καταλαβαίνουμε την υγρή αλλά χλιαρή θαλάσσια αύρα όταν ακόμα στα ενδότερα τμήματα του νομού φυσάει ακόμα το θερμότερο μελτέμι. Ακόμα και έτσι, ο σταθμός στο Χαροκόπειο καταγράφει θερμοκρασίες ανώτερες από το Γκάζι. Το Χαροκόπειο είναι κατάφυτο μέρος με χορτάρι και μεγάλα δέντρα και είναι ανεκτό σε σχέση με τους δρόμους της Καλλιθέας που εκπέμπουν ζέστη. Πολλές φορές το Χαροκόπειο φιγουράρει μόνο του στα θερμοκρασιακά ρεκόρ της ημέρας παρέα με το Κρανίδι, χωρίς να υπάρχει άλλος σταθμός στη λίστα από την Αττική. Δεν γνωρίζω τον λόγο που γίνεται αυτό το ΛΑΘΟΣ όμως εάν όλοι οι σταθμοί του ΕΑΑ είναι σε ταράτσα και του Χαροκοπείου στο έδαφος, τότε είναι σαν να μιλάνε οι μεν σταθμοί Ελληνικά και ο σταθμός στο Χαροκόπειο Τούρκικα. Πρέπει να υπάρχει ένα πρωτόκολλο οπου η θερμοκρασία καταγράφεται ενιαία, αλλιώς το πρόβλημα ανήκει στο ΕΑΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι από τις πιο ζεστές περιοχές της Αττικής η Καλλιθέα, νομίζω ότι μόνο ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα στα δυτικά είναι ακόμα θερμότερες. Παρεμπιπτόντως, εκτός από την Ελευσίνα, πολλή ζέστη κάνει και στη Σαλαμίνα, κάτι που δείχνει ότι η θαλάσσια αύρα δεν είναι το παν, άλλωστε, προκαλεί και πολλή υγρασία τα βράδια.

      Μάλλον για την Καλλιθέα παίζει αρνητικό ρόλο ότι είναι πυκνοκατοικημένη, κάτι που σημαίνει πολλές πολυκατοικίες, χωρίς στη συντριπτική τους πλειοψηφία κήπους, πολλά αυτοκίνητα, πολλά air condition (που βγάζουν ζεστό αέρα προς τα έξω). Δεν διαθέτει και έναν μεγάλο δενδροφυτευμένο χώρο, όπου να κυριαρχεί το χώμα, που σε αντίθεση με το τσιμέντο δροσίζει, όπως το άλσος της Νέας Σμύρνης ή το Τροκαντερό στο Π. Φάληρο. Mικρές είναι οι διαφορές, βέβαια, αλλά αισθητές.

      Εντυπωσιακή είναι και η περιοδικότητα του καιρού, καθώς και πάλι η Παρασκευή θα είναι η πιο ζεστή μέρα της εβδομάδας, όπως ήταν και η προηγούμενη στις 7/7. Και η Κυριακή η πιο δροσερή, όπως ήταν και η χθεσινή 9/7. Παρεμπιπτόντως, καλά μας είχε πάει το καλοκαίρι ως τώρα, με τη θερμοκρασία να μην έχει υπερβεί πουθενά στην Ελλάδα, ούτε για ένα λεπτό, τους 39 βαθμούς, με τους ανεμιστήρες ακόμα αχρείαστους, με τα βράδια και τα πρωινά κάτι παραπάνω από δροσερά.

      Όλα τα ωραία έχουν, όμως, ένα τέλος ή πιο απλά έχει κι ο καιρός γυρίσματα που λένε. Δεν χρειάζεται, όμως, να τα βάφουμε και μαύρα και να μεμψιμοιρούμε. Ούτε να αναλωνόμαστε στις αμέτρητες αναλύσεις που γίνονται καθημερινά και περισσότερο άγχος μας προσθέτουν, παρά κάτι πρόσθετο στην ενημέρωση προσφέρουν. Ουκ εν τω πολλώ το ευ, λίγα και ουσιαστικά, όπως τα γράφει ο κ. Ζιακόπουλος. Άλλωστε, ένας καύσωνας είναι, όχι ο τρίτος παγκόσμος πόλεμος.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Θεωρώ και εγώ ότι η Καλλιθέα μαζί με την Νέα Σμύρνη βράζουν λόγω πυκνής δόμησης. Οπως και ο σταθμός των Πατησίων έχει πάντα αρκετά τσιμπημένες τιμές αλλά δεν μου φαίνεται τόσο παράξενο.

      Διαγραφή
    3. Όχι, δεν ισχύει αυτό και έχει τεκμηριωθεί. Ξεκινάμε από το θέμα πώς ο σταθμός (και συγκεκριμένα αυτός) βρίσκεται στην υπηνεμη πλευρά του λόφου του Θησείου. Τι σημαίνει αυτό; Πως ο ΒΑ άνεμος φέρεται ΚΑΤΑΒΑΤΙΚΑ για ένα μικρό μέρος πίσω από τον λόφο. Ακριβώς το ίδιο φαινόμενο έχω εγώ στον σταθμό μου (ΕΑΑ - Χαϊδάρι-λοφος) όπου όταν φυσάει ΒΑ το δάσος Χαϊδαρίου δροσίζεται (και οι 3 σταθμοί Ντέιβις εκ των οποίων ο ένας είναι του ΕΑΑ) και εγώ ψήνομαι. Δηλαδή παρατηρείται διαφορά από 0.5 έως και 1.5 βαθμό παραπάνω αναλόγως την ένταση του ΒΑ. Στην Καλλιθέα συμβαίνει ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο και μάλιστα ο σταθμός στα Πετράλωνα έχει πολύ παρόμοιες θερμοκρασίες με αυτόν της Καλλιθέας (και αυτός Ντέιβις προ2 με ανεμιστήρα). Το γκάζι δεν έχει καμία σχέση διότι είναι εκτεθειμένο και στον ΒΑ και στην αύρα. Οπότε φυσάει αύρα η Καλλιθέα έχει φυσιολογικές θερμοκρασίες εκτός κι αν υπάρχει κόντρα μεταξύ ΒΑ- Ν. Επίσης έχω παραθέσει τα στατιστικά του ΑΠΘ των 2 σταθμών ο ένας στην ταράτσα ο άλλος στο έδαφος σε πράσινο όπου αυτος του εδάφους είναι ΘΕΡΜΌΤΕΡΟΣ κατά 0.5-1.5 βαθμό περίπου κάθε μήνα σε σχέση με αυτόν της ταράτσας. Της Καλλιθέας είναι εδάφους. Αυτά. Πολύ λογικό λοιπόν η Καλλιθέα να βρίσκεται πρώτη στην Αττική όταν το φαινόμενο του καταβάτη ακόμα και από έναν λόφο δεν συμβαίνει σχεδόν σε κανέναν άλλον σταθμό.

      Διαγραφή
  28. Ευτυχώς υπάρχουν μάτια που διαβάζουν το καθετί που αναρτάτε καθημερινά και δεν είναι όλοι κρυμμένοι πίσω από ένα πληκτρολόγιο παντογνώστες και κριτές των πάντων.

    Το ακόμα πιο εξευτελιστικό είναι ότι υπάρχουν trolls που βρίσκονται σε άλλες χώρες και έχουν άποψη για τα της Αθήνας και τα της Λάρισας με εμμονή και με περίσσιο θράσος.

    Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Ζιακόπουλε για το χρόνο σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως δεν φαίνεται κάτι που δεν έχουμε ξαναζήσει.

      Δυτική Ευρώπη έχει σωθεί φέτος μετά από μία καλή άνοιξη για αυτούς συνεχίζεται το ίδιο μοτίβο.

      Διαγραφή