Ο καιρός της εβδομάδας

ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ (17-19/7)

Ενισχυμένοι ΒΑ άνεμοι εντάσεως 6 με 7 μποφόρ στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα και κυρίως στη ζώνη: ΒΑ Αιγαίο - Ν. Εύβοια - Αττική - βόρειες και δυτικές Κυκλάδες - Κύθηρα, όπου στη διάρκεια της ημέρας οι ριπές θα φθάνουν τα 8 μποφόρ.

Μέγιστες θερμοκρασίες ως τους 41 βαθμούς στη Δ. Ελλάδα και τη Ν. Κρήτη και ως τους 39 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές.


ΠΕΜΠΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (20-21/7)

Εξασθένηση των ανέμων κατά 1 με 2 μποφόρ.

Άνοδος της θερμοκρασίας ως: τους 41 βαθμούς στη Β. Ελλάδα, τους 43 βαθμούς στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα και τους 40 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές.


ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ (22-23/7)

Περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας κατά 1 με 2 βαθμούς. Ενδεικτικές μέγιστες τιμές διημέρου:

Βόρεια Ελλάδα - Ήπειρος: 41 με 42 βαθμοί.

Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα - Πελοπόννησος: 43 με 44 βαθμοί. Την Κυριακή σε περιοχές όπως η Λάρισα, το Αγρίνιο, η Θήβα και το Άργος πιθανώς ως τους 45 βαθμούς. Στην Αθήνα η θερμοκρασία θα φθάσει τους 43 και πιθανώς σε τοπικό επίπεδο την Κυριακή τους 44 βαθμούς.

Νησιωτική χώρα: 39 με 41 βαθμοί.   

Άνεμοι ως τα 5 μποφόρ (ΝΑ νησιωτικές περιοχές).


58 σχόλια:

  1. Καλημέρα σε όλους
    Καλα κρασσα
    Ωρε σαν πας στην Καλαμάτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λίγος σεβασμός στην φιλοξενεία{Ανώνυμος17 Ιουλίου 2023 στις 11:45 π.μ. } . Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Ωραία"...το θέμα είναι μετά τι γίνεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μετα θα καει η μιση ελλαδα......

      Διαγραφή
    2. Ποιό μετά βρε φίλε, δεν μας διαβάζεις?
      Ναι μετά θα κρυώσουμε από την πολλή δροσιά πού θα έχει....

      Διαγραφή
    3. Φωτη αν επαληθευτουν οι προβλεψεις για τα μεσα της επομενης εβδομαδας που επιμενουν οι προβλεψεις των καιρικων μοντελων με ισχυρο κυμα καυσωνα εδω και δυο-τρεις μερες και αν συνδυαστει με καταβατες ανεμους,τοτε θα ξεραθει η βλαστηση και αλοιμονο οπου πειασει φωτια.
      Παραδειγματα υπαρχουν οπως στο ματι αττικης πριν 5 χρονια.
      Πιστευω οτι η πολιτικη προστασια θα εκδωσει κοκκινο συναγερμο στην μιση χωρα.
      Θεωρώ κατα την γνωμη μου πως θα προκειται για μια ιδαιτερα επικινδυνη κατασταση για την ατομικη ασφαλεια με το ενδεχομενο να παραλυσει κυριολεκτικα η χωρα απο τα μετωπα αν δεν ληφθουν μετρα προληψης εκτακτης αναγκης,χειροτερα και απο εμπολεμη κατασταση.
      Η αλλη οψη του συγχρονου ασσυμετρου πολεμου απο οποια οπτικη γωνια και να το δει ο καθενας.......

      Διαγραφή
  4. Ααα ναι ξέχασα να αναφέρω Κώστας Αθήνα σορρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστούμε για την πρόβλεψη. Ελπίζω σε νέα ανάρτησή σας με αισιόδοξη αναφορά για υποχώρηση του καύσωνα από την επόμενη Δευτέρα. Δυστυχώς θα ζοριστούμε αυτέε τις μέρες.
    Επίσης μακάρι η πυρκαγιά στον Κουβαρά να αντιμετωπιστεί γρήγορα χωρίς απώλειες. Δυστυχώς ξεκίνησαν και οι πυρκαγιές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όλα καλά…φυσιολογικά πράγματα. Τυπικό ελληνικό καλοκαίρι για τα νέα δεδομένα της εποχής της κλιματικής αλλαγής. Απλά πράγματα. Τα 45αρια θα έρχονται ασταμάτητα και όταν έχει 37 θα λέμε δρόσισε. Όλα καλά…η προοπτική δε από τα μοντέλα ακόμη καλύτερη. Εξοπλιστείτε με υπομονή…άλλωστε όλα νορμαλ και το κλίμα δεν έχει αλλάξει κύκλοι είναι…κύκλοι φωτιάς!
    Που είναι εκείνα τα αξιόπιστα μακροπρόθεσμα και οι έγκριτοι μετεωρολόγοι που μιλούσαν για την χρόνια χωρίς καλοκαίρι…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να κανουμε;
      Ας συμφωνησουν και να το εφαρμοσουν στην πραξη οι βιομηχανικες χωρες οπως η γερμανια,η κινα,η ινδια, η αμερικη κ.α,να μειωσουν τις εκπομπες των αεριων ρυπων που ευθυνονται για το φαινομενο του θερμοκηπιου,αλλα σιγα μην γινει.....
      Η πρασινη οικονομια ειναι περισσοτερο για τα παχυα τα λογια,και να εξυπηρετουν ορισμενων τα οικονομικα συμφεροντα διοτι σε αντιθεση με τις φανφαρες απο ουσια λιγα πραγματα μπορει καποιος να δει.....

      Διαγραφή
    2. Το καλοκαιρι δεν εληξε,ο συνολικος απολογισμος,και η εικονα θα ερθει μετα τον 15αυγουστο αν και τα πρωτα δειγματα δειχνουν για καλοκαιρι σαχαριανων προδιαγραφων με αρκετες μεσογειακες πινελιες διοτι πειανεται υποψιν και ο ιουνιος μεσα.

      Διαγραφή
  7. Βαστατε αδέρφια.
    Μεγάλη προσοχή αυτές τις ημέρες, προσέξτε τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, προσοχή με τις φωτιές, ήδη ξεκίνησαν.
    Κύριε Δημήτρη ευχαριστούμε που εν τω μέσω καλοκαιριού φροντίζετε να μας έχετε ενήμερους για όσα έρχονται.
    Καλή δύναμη σε όλους.
    Υπομονή φίλοι μου.
    Κόνιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι ήθελα να γράψω στο προηγούμενο άρθρο του κ. Ζιακόπουλου ότι φέτος δεν έχουμε πυρκαγιές; Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στη νότια Αττική είναι σε εξέλιξη από τη 1μ.μ., με το μέτωπο να κατεβαίνει από τα Καλύβια , που είναι στο εσωτερικό προς τα βουνά, μέχρι το Λαγονήσι, που είναι παραθαλάσσιο. Στη φίλη μου ήρθε μήνυμα από το 112 για εκκένωση του Λαγονησίου, της Σαρωνίδας και της Αναβύσσου προς την παραλία της Π. Φώκαιας.

    Στο Θυμάρι άρχισαν να μυρίζουν οι καπνοί πριν από λίγο, αν και το μέτωπο της φωτιάς είναι παράλληλα και προς τα πάνω, όπως φαίνεται στον χάρτη της Αττικής. Ήμασταν για μπάνιο στον Όρμο Καταφυγής, έναν κολπίσκο λίγο μετά το Θυμάρι, όταν είδα ένα άσπρο σύννεφο, με λίγο κόκκινο στο μέσον του. Και δεν πέρασε πολλή ώρα μέχρι να πάρει και η θάλασσα αυτό το άλικο χρώμα, ενώ τώρα λίγο πριν τις 4π.μ. είναι σαν να έχει ομίχλη.

    Μακάρι αυτό να σημαίνει ότι έχει ξεθυμάνει κάπως η πυρκαγιά. Νομίζω ότι αν δεν αλλάξει φορά και συνεχίσει να κατεβαίνει από τα βουνά προς τη θάλασσα θα μπορέσουν να την ελέγξουν, αφού δεν υπάρχει αρκετή καύσιμη ύλη εκεί.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mάλλον είναι ελαφρώς καλύτερη η εικόνα, αν κρίνω από το ότι δεν μυρίζει πλέον καμένο μέσα στο σπίτι, στο Θυμάρι, ενώ οι καπνοί έχουν γίνει πιο λευκοί και πιο αραιοί. Σε Καλύβια, Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο προς τα πάνω, προς το βουνό, όχι τη θάλασσα, η κατάσταση πρέπει να είναι, βέβαια, αποπνικτική. Μακάρι να πάνε όλα καλά, με όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες από αυτή τη μεγάλη πυρκαγιά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη,και πυρκαγιές ξεκίνησαν και επίσης το 2021 θα αποδειχθεί ψωμοτύρι...
      Δυστυχώς είμαστε μπροστά σε ένα επικίνδυνο και με διάρκεια φαινόμενο και θα πρέπει να σοβαρευτούμε.
      Με λύπη βλέπω αυτή τη στιγμή ότι αρχίζουν να επιβεβαιώνονται οι φόβοι γιά ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, και είμαστε ακόμη στην αρχή...
      Υ. Γ. 4η μέρα στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνία με καύσωνα καθώς τα θερμομετρα ξεπεράσαν και πάλι τούς 39 βαθμούς.
      Μέχρι το τέλος τού μήνα ίσως σπάσουν όλα τα ρεκόρ!

      Διαγραφή
    3. Και είναι και σαν τη Λερναία Ύδρα η πυρκαγιά, που έχει εξαπλωθεί μέχρι τα ψηλά της Σαρωνίδας, οι καπνοί και τα αποκαϊδια αιωρούνται μέχρι το Θυμάρι και η ελπίδα είναι πια να κοπάσουν οι άνεμοι τη νύχτα για να ελεγχθεί η φωτιά. Σημειωτέον ότι σήμερα Δευτέρα 17/7 είχαμε τις χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών στη νότια Αττική - περίπου 35 βαθμοί - ενώ και η φονικότερη πυρκαγιά συνέβη το πιο δροσερό καλοκαίρι (2018).

      Ο καύσωνας είναι ένα πρόβλημα, αλλά μπροστά στην πυρκαγιά ωχριά. Eπίσης, ο καύσωνας κάποια στιγμή θα περάσει. Οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς θα μείνουν για χρόνια μετά. Δάση που χάνονται, άγνωστος αριθμός ζώων που χάνονται, όπως συνέβη και αυτή τη φορά στο Λαγονήσι, σπίτια που καίγονται και αυτή η απαίσια μυρωδιά του καμένου που σου προκαλεί πολλαπλάσια δυσφορία από τον καύσωνα, κάτι που μπορεί να καταλάβει μόνο όποιος την έχει αναπνεύσει.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  9. Το σκίτσο χίλιες λέξεις τι πρόκειται να ακολουθήσει της επόμενες ημέρες τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή,από εκεί και μετά υπάρχει τάση για συνέχιση του καύσωνα ως το τέλος του μηνα με αυξομείωση αλλά θεωρώ για την άλλη εβδομάδα δεν έχει κλειδώσει τίποτα ακόμη, γι'αυτό και ο δάσκαλος δεν προχώρησε παραπέρα στην πρόγνωση, Χρήστος Όθρυς με το αεράκι που φυσάει όπως και όλες της προηγούμενης μέρες να κάνει την ζέστη υποφερτή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα από τη Στοκχόλμη όπου εδώ έχουμε φθινοπωρινό σκηνικό με πέρασμα βροχής αεράκι και μέγιστη σήμερα 16-17c.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι ανθισμένες βαμβακιές μοσχοβολανε,καθώς "πήραν φωτιά"ολα τα ποτιστικά μέσα αυτές τις μέρες,αλλοι πρώτο νερο άλλοι δεύτερο όπως εγω μέσα Ιουλίου,πρωτοφανές πράγμα.Βραδακι οταν είσαι εκεί η νωρίς το πρωί είναι σκέτη απόλαυση.
    Οι ντομάτες θερμοκηπίου αναρπαστες,φορτηγά ψυγεία δεν προλαβαίνουν να φορτώσουν για να τις πάνε στις μεγάλες πόλεις,και επειδή εχω φάει απ' αυτές είναι ίδιες όπως έχω στον κήπο μου.Το ιδιο ανάρπαστα και τα καρπούζια.
    Τα χορτάρια πράγματι είχαμε βρει μπελά όπως είχε πει και ο Χριστόδουλος και στο χωριό και στα χωράφια,αλλά ακόμα τώρα και μετά από τον πρώτο ας πούμε καύσωνα που είχαμε η πρασινάδα κυριαρχεί αλλά τα πρώτα σημάδια ξήρανσης φαίνονται(αναλόγως και τα εδάφη).
    Τα πεπόνια και τα ντοματάκια(ντομάτες που πάνε σε βιομηχανίες για σάλτσες)εδω υπάρχουν προβλήματα πράγματι και στην ποιότητα και στην παραγωγή.
    Όμως ήθελα να ξερα πως θα ήμασταν τώρα αν δεν προηγούνταν αυτήν η πετροβολημένη ασταθειοπεριοδος που προηγήθηκε τους προηγούμενους μήνες,μετα απ'αυτον τον άθλιο και κουραστικό ειδικά για εδω τα πεδινά Χειμώνα που είχαμε!
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ποιος έλεγε χαίρομαι με τον καύσωνα; Ιδού τα αποτελέσματα. Αν και δεν φταίει η ζέστη που οι φωτιές είναι βαλτές. Αθώες ψυχές ζώων και άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη αξία από τα ντουβάρια που φτιάχνονται ξανά αργά ή γρήγορα. Τι να πει κανείς; Στο ίδιο έργο θεατές. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Κάθε καλοκαίρι και μαυρίλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι και τα δάση, με τα οικοσυστήματα τους που χάνονται, Jeank. Και με όλο και λιγότερα δάση θα είναι ακόμα χειρότεροι οι καύσωνες του μέλλοντος.

      Τουλάχιστον, από τις 6.30 το πρωί της Τρίτης πυροσβεστικά ελικόπτερα παίρνουν νερό από την είσοδο του κόλπου της Π. Φώκαιας και επιχειρούν συνεχώς. Σήμερα τα βλέπω και τα ακούω, ενώ η ατμόσφαιρα είναι σαφώς πιο καθαρή από χθες. Τουλάχιστον στο Θυμάρι αναπνέεις καλύτερα, δεν ξέρω, βέβαια, για τη Σαρωνίδα, το Λαγονήσι και τις υπόλοιπες περιοχές, που υπέστησαν καταστροφές από την πυρκαγιά.

      Άλλωστε, η μυρωδιά του καμένου μένει για μέρες, για βδομάδες, κάποιες φορές και για μήνες μετά από μία μεγάλη πυρκαγιά, όπως θυμάμαι από το 2012. Τότε, έβλεπα αποκαϊδια να επιπλέουν στα μεσόνερα της θάλασσας για μέρες μετά, τώρα τα βγάζουμε συνέχεια από τα δοχεία με το νερό των σκύλων και των γάτων.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  13. Ήρθαν και τα χαρμόσυνα νέα από τον WMO. Πάπαλα το κάλπικο ρεκόρ της Αθήνας. Νέο ρεκόρ το περσινό 48,8 της Σικελιας.. Θα βγει και επίσημα Report το επόμενο διάστημα.

    Τώρα ανασκουμπωθείτε στην ΈMY να διαγράψετε και την τιμή αυτή από την Ελλάδα και να την βάλουν σε πιο σωστά πλαίσια. Αν είναι δυνατόν με τέτοιους χάρτες να μην έχουμε κινήσει γη και ουρανό για να μειωθεί αυτή η τιμή και καθόμαστε και απλά το αναφέρουμε στις τηλεοράσεις ότι πρέπει κάποια στιγμή να διορθωθεί.

    Πάντως το ρεκόρ πάπαλα
    https://public.wmo.int/en/media/news/wmo-monitoring-potential-new-temperature-records

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Διήμερη απουσία στα ορεινά ,επιστροφή εις τα ίδια της παραλίας.
    ------Όλο το διήμερο αρκετά χορτοκοπτικά δούλευαν ακόμα.Το χορτάρι φέτος δεν παλεύεται.
    -------Αγαπητέ Ευάγγελε ,αν θέλεις, μου λύνεις μια απορία : Όλες αυτές οι φωτογραφίες που "τραβάς" είναι προς ιδίαν χρήσιν και τέρψιν ή και προς άλλον τι ......συμφερότερον ;.
    -------Καλέ μας δάσκαλε ,ο λόγος του Ευαγγέλου είναι όπως ο λόγος του Θεού :
    "ου δέδεται " . Τούτου ισχύοντος , " οι φιμωταί κολάζονται".......! ---===Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθαρά από χόμπι. Πριν δέκα χρόνια, μία φίλη μου είχε κάνει δώρο στην ονομαστική μου εορτή μία υποβρύχια φωτογραφική μηχανή και έκτοτε κόλλησα. Παλιότερα, είχα αγοράσει 2-3 φορές υποβρύχιες μηχανές μίας χρήσης, που τις έσπαγαν στο φωτογραφείο και έπαιρναν το φιλμ.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  15. Σύντροφοι η έχω γεράσει...η έχω ξεκουτιάνει....ή έχω αχρωματωψία στην οθόνη....καθώς στο αμερικάνικο μοντέλο...βλέπω...μία..."εκπτωση" συμαντική στον επερχόμενο καύσωνα...δεν ξέρω τι ισχύει...ίσως φταίνε κάποιο από τα πολλά μανιτάρια..που έφαγα..κάποιο... θα ήταν διαφορετικό...
    Παρεπιπτώντος(συμπασράσταση στο Β.ΣΠ.)....όπως γράφει και ο φίλος ο Γιώργος από τα πεδινά Τρίκαλα...εδώ στο Ανω Βόιο όλα παραμένουν πράσινα..και το πρωί η υγρασία καλά κρατεί..οι ελάχιστες έχουν τσιμπίσει αρκετά...(16 βαθμοί) αλλά δεν είναι και να κλάις."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φίλε ανώνυμε των 7.18 να χαίρεσαι που βλέπεις τη σημαντική έκπτωση του αμερικάνικου μοντέλου στον καύσωνα, που ούτως ή άλλως έχει τάση εμμονής και μας έχει κουράσει ήδη. Τα μελτέμια της ανατολικής Ελλάδας είναι σαν σεσουάρ αυτές τις μέρες, που παρά την τάση της θερμοκρασίας να πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς στα 850hPa πάνω από την ανατολική Ελλάδα τα βράδια με τέτοιο δυνατό σεσουάρ παραμένει στην επιφάνεια κοντά στους 30 βαθμούς στην Αθήνα, ακόμα και έξω από αυτήν είναι κοντά στα 25. Τέλος, οι πυρκαγιές όπως λέγαμε ήρθαν και θα μείνουν για τις επόμενες μέρες , και ας μην αρχίσουμε να λέμε "ας μην τα λέμε αυτά". Με τέτοιο φουντωμένο χορτάρι και με το σεσουάρ στο ζεστό, ήταν αναμενόμενη μια ιστορία που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Ώρα να αναθεωρήσουμε σημαντικά και τις τιμωρίες του εμπρησμού, και τα σχέδια δράσης της πυροσβεστικής αλλά κυρίως να γίνει ένα σχέδιο αλλαγής της ΠΡΟΛΗΨΗΣ των πυρκαγιών με αλλαγή των αναδασώσεων με πυροβραδή δέντρα και χωρίς αποτυχημένες, μιζαδόρικες και κάλπικες αντιπυρικές ζώνες που είναι γεμάτες σκουπίδια και καταστρέφουν τον οικολογικό υποόροφο των δασών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με συγχωρείτε, έχω κάνει κακή χρήση σημείων στίξης στο σχόλιο μου λόγω του εκνευρισμού μου.

      Διαγραφή
    2. Κανονικα οι πυργκαγιες στα δαση που μπαινουν απο προθεση θα πρεπει να ισοδυναμουσαν με τρομοκρατικη επιθεση.
      Ειδικα σε μερες που συνδοιαζεται απο καυσωνα και ισχυρους ανεμους ενα κοκτειλ που αρκει ηια να προκαλεσει κατασταση χαους και παραλυσιας,χειροτερα και απο πολεμο.
      Περισσοτερη ασφαλεια θα εχει η ουκρανια τις επομενες μερες παρα η ελλαδα.

      Διαγραφή
    3. Είσαι ο Ανώνυμος και των 8:27.
      Σεβάσου, σε παρακαλώ, τη γλώσσα μας.
      Αν βαριέσε να το κάνεις, μην ξαναγράψεις στο μπλογκ!

      Διαγραφή
    4. Τελείωσε το τεσσαρακονθήμερο και άρχισε να ξαναγράφει.

      Διαγραφή
  17. Αγαπητέ Μάριε, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι 9/10 πυρκαγιές είναι από αμέλεια. Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από δόλο είναι το 100% των πυρκαγιών,σε συγκεκριμενα μερη.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Για την ακρίβεια, το 80-90% των πυρκαγιών μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι, είτε από πρόθεση ή από αμέλεια. Aναφορά στις δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν κυρίως στην Αττική, αμέσως μόλις ενισχύθηκαν οι άνεμοι, κάνει, εξάλλου, το Skynews. Toυλάχιστον 200 πυροσβέστες, με τη συνδρομή αεροπλάνων, ελικοπτέρων, αλλά και στρατιωτών, ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες. Να προσθέσω, ότι ένα μεγάλο μπράβο αξίζουν και οι δύο κυρίες που έσωσαν τουλάχιστον εφτά σκύλους και μία γάτα από ένα καταφύγιο ζώων στο Λαγονήσι, με κίνδυνο της ζωής τους, καθώς υπέστησαν και οι ίδιες εγκαύματα.

      Η αστυνομία βοήθησε 100 ανθρώπους να απομακρυνθούν από το μέτωπο της πυρκαγιάς σε Καλύβια, Λαγονήσι και Σαρωνίδα, ενώ η μεγαλύτερη εκκένωση έγινε σε μία κατασκήνωση στο Λουτράκι, η οποία φιλοξενούσε 1.200 παιδιά. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προβλέπει ότι ο καύσωνας, που θα επανέλθει, μόλις κοπάσουν τα μελτέμια, θα κρατήσει ως τον Αύγουστο. Με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 43 βαθμούς στα ηπειρωτικά, τους 41β. στα νησιά του Ιονίου και τους 38β. σε αυτά του Αιγαίου.

      Από τη Σκύλλα, στη Χάρυβδη, δηλαδή. Αν και με τόσες πυρκαγιές, θα φτάσουμε στο σημείο να παρακαλάμε να σταματήσουν τα μελτέμια και ας επανέλθει ο καύσωνας. Tουλάχιστον, μετά από αλλεπάλληλες πτήσεις και ρίψεις νερού από τρία ελικόπτερα έσβησε η πυρκαγιά στη Σαρωνίδα και το Λαγονήσι, περίπου στις 2.30μ.μ. της Τρίτης 18/7. Πολύ νωρίτερα η ατμόσφαιρα ήταν πεντακάθαρη στο Θυμάρι και μόνο οι στάχτες που αιωρούνταν στα μεσόνερα, ξεγελώντας και τα ψάρια, υπενθύμιζαν τι είχε προηγηθεί, αφού έντονη μυρωδιά από καπνούς δεν υπήρχε πια.

      Στάχτες είχαν επικαθίσει, πάντως, ακόμα και στην ακροθαλασσιά, στα σημεία που έσκαγε το ρεύμα του βοριά. Σχημάτιζαν, μάλιστα, μία μαύρη λωρίδα, όπως οι πίσσες το 2017 με την πετρελαιοκηλίδα. Και όπως και τότε, έτσι και τώρα θα περιμένουμε η θάλασσα να διαλύσει τις συγκεντρώσεις της τοξικής μαυρίλας, καθιστώντας την ουσιαστικά αβλαβή και καθαρίζοντας και πάλι και για πάρτη μας.
      https://news.sky.com/story/wildfires-tear-through-towns-in-greece-as-thousands-flee-seaside-resorts-12922559
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Εχω διαβασει στο διαδικτυο που ενω αρκετες πυργκαγιες μπαινουν σκοπιμα ειναι σκηνοθετημενες κατα τετοιο τροπο ωστε να φαινεται οτι ειναι απο αμελεια και να καταγραφουν απο την πυροσβεστικη στην συγκεκριμενη κατηγορια.
      Εγω δεν θα εκπλαγω αν στο 90-95% των περιπτωσεων πανελλαδικα επροκειτο για φωτιες απο καθαρο δολο για οποιαδηποτε αιτια η σκοπιμοτητα.

      Διαγραφή
  18. Καλημέρα από την ανεμώδη Λέσβο, όπου στην σκιά μαζί με το μελτεμάκι είναι όαση... Ευχαριστούμε δάσκαλε για την ενημέρωση! Εύχομαι να μας ανακοινώσετε καλά καιρικά νέα από εβδομάδα.. Μέχρι τότε υπομονή σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Θωμά δεν υπάρχει καμία έκπτωση.
    Μην βλέπετε ως δικαιολογία το ότι δεν θα πάει 46 αλλά 43 οπότε σιγά...
    Εδώ μιλάμε γιά θερμό κύμα χωρίς κανένα σταματημό.
    Και μπορεί εσύ στα 850μ της ΒΔυτικης ηπειρωτικής χώρας το πρωί να έχεις δροσιά αλλά αυτό έλειπε.
    Ρώτα και εμάς εδώ που ψηνόμαστε ήδη εδώ και 4 μέρες.
    Καλημέρα από την παράκτια Ναυπακτία όπου δεν έκλεισα μάτι(δεν έχουμε κλιματιστικό στο συγκεκριμένο σπίτι) όλη τη νύχτα με τις συνθήκες σάουνας να πρωταγωνιστούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΦΦΦΦΟΟΟΟΥΥΥΥΥΛΛΛΛ καλό μεσημέρι ! μην είσαι αχάριστος !!!! άλλοι δίνουν περιουσίες για να κάνουν σάουνες και χαμάμ ! ............με χιουμοριστική διάθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  21. Θερμοκρασία
    35.1 °C
    Humidity
    Υγρασία
    50 %
    Dew Point
    Σημείο Δρόσου
    23.1 °C
    Wind
    Wind Chill
    Αίσθηση ψύχους
    35.1 °C
    Heat Index
    Δείκτης δυσφορίας
    41.2 °C
    Παρακολουθώ το blog αλλά δεν έχω γνώσεις.Μπορεί κάποιος να μεταφράσει σε απλά "ελληνικά" τα ..Αίσθηση ψύχους,Σημείο Δρόσου όπως επίσης γιατί ενώ έχουμε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία και υγρασία ο Δείκτης δυσφορίας είναι τόσο υψηλός.Ευχαριστω .Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο δείκτης δυσφορίας (heat index) σημαίνει ότι αν και η θερμοκρασία είναι 35,1 βαθμοί, ο ανθρώπινος οργανισμός ζεσταίνεται σαν να ήταν 41,2 βαθμοί και σε αυτό παίζει ρόλο η υγρασία (50%) που δεν αφήνει τον ιδρώτα να εξατμιστεί, έτσι ώστε να δροσιστεί το σώμα μας. (Έβαλα τις τιμές που ανέφερες).

      Το wind chill (αίσθηση ψύχους) είναι το αντίστροφο. Για παράδειγμα, η ονομαστική τιμή της θερμοκρασίας να είναι 10 βαθμοί, αλλά λόγω του ψυχρού αέρα εμείς να κρυώνουμε σαν να ήταν 6 βαθμοί.

      To dew point (σημείο δρόσου) είναι η θερμοκρασία στην οποία θα πρέπει να ψυχθεί ο αέρας, έτσι ώστε οι υδρατμοί να γίνουν νερό. Αν η θερμοκρασία είναι κάτω από το 0, τότε αντί για νερό σχηματίζεται πάχνη από την παραπάνω διαδικασία.
      Β. ΣΠ.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  22. Όταν ανοίγεις ένα ενημερωτικό site και βλέπεις ένα κατεβατό απο ειδήσεις:
    Νέα φωτιά τώρα στο Αιγάλεω
    Φώτια τώρα στο Χαιδάρι
    Φωτιά και στο Δαφνί
    Μεγάλη φωτιά τώρα στην Ηλεία
    Φωτιά στην Μεσσηνία
    Φωτιά στην Μυτιλήνη
    Στις φλόγες και η Κρήτη κ.τ.λ. καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φώτη εγώ....ι εκτός από το ότι έχω μπρδέψει το πορτοκαλί με το κόκκινο στους χάρτες....εγώ κάθομαι και σκέφτομαι τι δεν μπορεί να βγεί σε αυτούς...π.χ. είναι δυνατόν όλη η Μεσόγειος να καίγεται σε τόση έκταση? η....όταν η εστία της ανατροφοδότησης είναι ΝΔ μας...δλδ στην Τυνησία....το μελτέμι....και το Αιγαίο μπορεί να νικηθεί εύκολα?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μελτέμι δεν είναι μεταφορέας ψυχρών αερίων μαζών. Η ατμόσφαιρα στη ζώνη που φυσάει το μελτέμι δεν είναι ασταθής, αλλά ευσταθής. Δεν είναι ικανό να διαλύσει τις συνθήκες θερμικού θόλου, απλώς στην ανατολική Ελλάδα φυσάει από τη θάλασσα προς τη στεριά, κάτι που το κάνει τοπικά να κατεβάζει τη θερμοκρασία. Υπό συνθήκες κανονικών θερινών θερμοκρασιών το μελτέμι κάνει καλή δουλειά στο να μειώνει τη δυσφορία και τη θερμοκρασία στις προσήνεμες μεριές του. Τώρα φυσάει σαν σεσουάρ.

      Διαγραφή
    2. Mάριε...σε ευχαριστώ για την παρατήρηση...θα μπορούσα να πώ κάποια επιχειρήματα...αλλά ως βόρειος απλά θαυμάζω και ίσως..δίνω...πολύ αξία στον ΒΑ του Αιγαίου....έτσι αφήνω τους προσηνεμους να μιλήσουν γιατί απλά ξέρουν το μελτέμι καλύτερα"θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Το μελτέμι λειτουργεί όντως σαν σεσουάρ όταν συναντήσει προϋπάρχουσες θερμές αέριες μάζες. Αλλά αν κρατήσει για κάποιες μέρες, σταδιακά θα κατεβάσει τη θερμοκρασία. Ακόμα και φέτος που τα μελτέμια είναι μετρημένα στα δάχτυλα, έχουμε δροσερά πρωινά και βράδια στη νότια Αττική και παρά την πυρκαγιά. Να ξεκαθαρίσω, ωστόσο, ότι άλλο το μελτέμι στο κέντρο της Αθήνας και τα αστικά προάστια και άλλο στο Σούνιο και το Λαύριο. Αντίστοιχα τον χειμώνα, ο βοριάς είναι πολύ πιο παγωμένος και σφοδρός στο Θυμάρι από ό,τι στο Φάληρο π.χ.

      Πριν λίγο ήμασταν στη Σαρωνίδα, όπου πήγαμε από την παραλιακή λεωφόρο Σουνίου και τουλάχιστον χαμηλά στην πλατεία δεν είχε καθόλου ζέστη, φυσούσε ένα δροσερό αεράκι και τίποτα δεν μαρτυρούσε ότι μέχρι νωρίς το απόγευμα είχε φωτιές λίγο πιο ψηλά. Αντίθετα, στη Σαλαμίνα η κατάσταση είναι αποπνικτική από την πυρκαγιά που σαρώνει, δυστυχώς, τη (βορειο)δυτική Αττική και απ' ό,τι έμαθα αρκετοί είναι σπίτι με κλειστά παράθυρα και άλλοι φορούν μάσκες στα ferry boat. Μακάρι να σβήσει κι εκεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η φωτιά και πριν έρθει ο καύσωνας.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Σωστός και ο Μάριος και ο Βαγγέλης.
      Το μελτέμι(ΒΑ άνεμος) αυτό πού στην ουσία κάνει το καλοκαίρι σε καυσωνικές η πολύ θερμές συνθήκες είναι να ανακουφίζει τούς κατοίκους της υπέρ προσήνεμης ανατολικής χώρας(πολύ ανατολικά της Στερεάς και της Βόρειας ανατολικής Αττικής, ανατολικής Εύβοιας και ανατολικής κυρίως Μαγνησίας.
      Εκεί η θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλότερη από τα υπόλοιπα ανατολικά και κεντρικά ηπειρωτικά, παράλληλα όμως αυξάνεται σημαντικά η σχετική υγρασία όπως και η δυσφορία.
      Αποτέλεσμα και η υγρή θερμοβαθμίδα σε αυτές τις περιοχές όσο κατεβαίνουμε καθ'ύψος.
      Τώρα στα κεντρονότια της Αττικής, στην ηπειρωτική Βοιωτία, Φθιώτιδα καθώς κ Θεσσαλία Πελοπόννησο αυτός ο άνεμος μέσα στην καρδιά τού καλοκαιριού και μετά από ένα κύμα καύσωνα πού πέρασε, δρα ως ξηρός και θερμός με το βασικό τού μειονέκτημα τις βραδινές ώρες όπου πέφτει σημαντικά η έντασή τού με αποτέλεσμα οι νύχτες να είναι ιδιαίτερα θερμές.
      Εν κατακλείδι λοιπόν το μελτέμι αυτή την εποχή θέλει... αλλά δεν μπορεί.
      Το μαρτυρούν άλλωστε τα μπόλικα 37αρια και 38αρια πού είχαμε σήμερα εκεί(στη Θεσσαλία και 39αρια).

      Από αύριο μπαίνουμε σιγά σιγά στο νέο κύμα καύσωνα(στα δυτικά δεν έφυγε ποτέ) όπου το Σάββατο και κυρίως την Κυριακή εάν υπερισχύσει το ενισχυμένο καταβατικό δυτικό ΒΔυτικο ρεύμα στην κεντροανατολική χώρα πέραν των πολύ υψηλών θερμοκρασιών (υπέρ ξηρή αδιαβατική θερμοβαθμίδα) ίσως δημιουργήσει και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.

      Διαγραφή
  24. Ο καύσωνας του 1958 είναι για μένα ο χειρότερος όλων. Έγινε Αύγουστο, σε δύο επταήμερες εξάρσεις όπου τις χώριζε ένα τριήμερο ύφεσης. Στη πρώτη έξαρση επλήγη η δυτική Ελλάδα με 44 βαθμούς και στη δεύτερη η ανατολική με θερμοκρασίες όπως αυτή του απόλυτου ρεκόρ των 47,2 βαθμών στα Τρίκαλα. Οι προγνώσεις του GFS κατά την προσωπική μου εκτίμηση, έχουν κάτι κοινό με τον καύσωνα του 1958 σε συνδυασμό με το πενθήμερο που έχει ήδη προηγηθεί. Φυσικά μένει να δούμε τι θα γίνει...πάντως φαντάζομαι πόσο πιθανόν μεγαλύτερες καταγραφές θα είχαμε τότε, εάν υπήρχαν οι εκατοντάδες σταθμοί που υπάρχουν σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και αρκετά νεότερος, πρόλαβα την εποχή που δεν είχαμε κλιματιστικά. Ακόμα και όταν ο καύσωνας υποχωρούσε, έπρεπε να περάσουν τουλάχιστον 48 ώρες για να πέσει η θερμοκρασία μέσα στα σπίτια. Κόλαση ήταν.

      Διαγραφή
  25. Φίλε " Θωμά" όλη την βρώμικη ας πούμε δουλειά την κάνει ο πανίσχυρος Υποτροπικος αεροχειμαρος ο οποιος λόγω των ατμοσφαιρικών συνθηκών του θέρους κινείται πολύ βόρεια και η επίδραση του είναι τεράστια σε όλες τις περιοχές που προανέφερες Τώρα βρισκόμαστε στο Ω του υποτροπικου δηλαδή σε αντικυκλωνας Σε χαιρετώ από το Ριον και το καταπράσινο πανέμορφο ΠαναχαικοΠαντα σε παρακολουθώ στο blog και σε εκτιμώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε γεροπαναχαικέ σε ευχαριστώ..και εγώ φυσικά σε διαβάζω....εγώ παρατηρώ..ότι το Αιγαίο παθαίνει ήττα εφόσον παιρνει φωτιά...η Μέση Ανατολή...εδώ...είναι λίγο μακριά...αλλά για να δούμε...εύστοχες πάντως οι παρατήρησεις σου."θωμας"

      Διαγραφή
    2. Καλό ξημέρωμα άρχοντα του Παναχαϊκού αι όχι μόνον ! τον ΧΧ έχω χάσει ......φιλιά σε όλους και να τελειώσει αυτή η καταστροφή που για μια ακόμη φορά βιώνει τούτος ο τόπος !

      Διαγραφή
  26. Και σήμερα το μελτεμάκι εδώ σώζει κάπως την παρτίδα΄.Τώρα το βράδυ μας δροσίζει και ένας μέτριος στεριανός κατεβατός.Ελπίζω τα ίδια να επαναληφθούν και αύριο.
    Από Πέμπτη και μετά πολύ φοβάμαι ότι '" όφις μέλας και κόλουρος που μας έφαγε " ! .--=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Και μέσα σε όλη αυτή την αποπνικτική ατμόσφαιρα με τους συνεχόμενους καύσωνες και τις πυρκαγιές ,έρχονται και οι φίλοι μας οι Ιταλοί με το "palpata breve " να μας....."δροσίσουν" κάπως !!!.--=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μού θυμίζει ένα ανέκδοτο αυτό περί "σύντομου αγγίγματος" των Ιταλών που δεν θέλω να το αναφέρω αλλά ίσως το έπιασες Πέτρο.
      Μάλλον κάποιοι λαοί το έχουν χάσει το τρένο ανεπιστρεπτί...
      Ελπίζω όχι και εδώ.

      Διαγραφή
    2. Γειά σου φίλε Φώτη .Μέσα είσαι. Σε όλα .
      Εάν ευκαιρείς ,στείλε μας κανένα μαιστρέλι από τον Έπαχτο .Έστω και χωρίς καναλισμό! .Να είσαι καλά.----====Π.Α.

      Διαγραφή
  28. Η πολυήμερη απουσία μου από τα κτήματα(δεν έχει απομείνει τίποτα παρά ελάχιστα πράγματα από τις ποικιλίες, ενώ με τα χορταρια έχασα παντελώς την μάχη και κουράστηκα να τρέχω πίσω τους)τα πολλά χιλιόμετρα(λεοφωρεια και Ι, Χ μέχρι στιγμής έχω ξεπεράσει τα 75,000 χλμ) η μη επαφή με την φύση και ο εφυσηχασμος μου από την άλλη σε οσα είχα δει πριν καιρό, με έκαναν να πέσω παταγωδώς έξω στις εκτιμήσεις μου.
    Τις 2 τελευταίες ημέρες που βρέθηκα ξανά κοντά στην φύση και ήρθα σε επαφή μαζι της, η εκκωφαντική σιωπή της όπως και των πλασματων της, με οδηγεί να παραδεχτώ την αποτυχία μου, να συμπλευσω πλήρως με τον δάσκαλο και τον αγαπητό Φώτη Ματραλη σε οσα δύσκολα έρχονται τις επόμενες ημέρες, κάτι που επιβεβαιώνει και το γύρισμα του φεγγαριού.
    Και οι δύο τους, δάσκαλος και Φώτης το είδαν από πολλές ημέρες πριν και αξίζουν τα εύσημα.
    Υ. Γ. Όσα ανέφερα στις πρώτες παραγράφους δεν αποτελούν δικαιολογίες στην αποτυχία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μιας και αναφέρθηκε ο Φώτης για το μελτέμι στη Θεσσαλία,να προσθέσω ότι τη νύχτα ίσως και απο τις 12 τα μεσάνυχτα δροσίζει απότομα,και προς το πρωί ρίχνει και υγρασία.
    Το πρωί τα χορτάρια είναι βρεγμένα,ενω έξω στα χωράφια οταν μπαίνεις μέσα στις βαμβακιές γίνεσαι μούσκεμα εως τη μεση αφου είναι βρεγμενες λες και έβρεξε.Περνας ανάμεσά τες και πέφτει νερο κατω.
    Ενω οταν επικρατουν δυτικοί γενικά άνεμοι,δεν ρίχνει καθόλου υγρασία,η ατμόσφαιρα είναι πεντακάθαρη διαυγές,ωραία χρώματα σε ουρανό και σύννεφα,αλλα ο ήλιος συνήθως τσουρουφλαει.Και συνήθως όταν επικρατούν δυτικοί άνεμοι επικρατεί αστάθεια στην Αν.Μακεδονία και Θράκη.
    Πολλές φορές επικρατεί αστάθεια και εδώ με ογκοδοι πανύψηλα σύννεφα αστάθειας και σίγουρες χαλαζοκαταιγίδες ειδικά στην τριτη ζώνη.
    Αυτά όσα ανέφερα εννοείται δεν είναι "προνόμια"της Θεσσαλίας,ο Θωμάς πχ.έχει μιλήσει για την υγρασία που έχει το πρωί στην περιοχή του.
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή