Το μεγάλο φινάλε!

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

1) Η Τετάρτη θα είναι δύσκολη ημέρα ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά -συμπεριλαμβανομένης της Αττικής- και την Α. Πελοπόννησο, όπου η θερμοκρασία θα φθάσει ακόμα και τους 46 βαθμούς. Πέρα από αυτό, δύσκολη θα είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου θα είναι χαμηλότερες οι θερμοκρασίες, αλλά υψηλότερη η σχετική υγρασία .

2) Οι ισχυρότεροι άνεμοι θα παρατηρηθούν τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη και κυρίως στη διάρκεια της Πέμπτης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


ΤΡΙΤΗ (25/7)

Άνεμοι στα δυτικά Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Η μεγαλύτερη ένταση (6 με 7 μποφόρ) αναμένεται στα νησιά του Α-ΝΑ Αιγαίου, την Α. Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, αλλά και εκεί τις απογευματινές - βραδινές ώρες αναμένεται πτώση της έντασης των ανέμων.

Άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία θα φθάσει τους 43 βαθμούς (εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας).


ΤΕΤΑΡΤΗ (26/7)

Πιθανές καταιγίδες τη νύχτα προς την Πέμπτη στη Β-ΒΑ Ελλάδα.

Άνεμοι στα δυτικά ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά Δ-ΝΔ με την ίδια ένταση. Την νύχτα προς την Πέμπτη σταδιακή επικράτηση Β-ΒΔ ανέμων με ένταση ως τα 7 μποφόρ στη δυτική και τη βόρεια χώρα.

Μέγιστες θερμοκρασίες: στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα 41 με 43 βαθμοί, στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά και Α. Πελοπόννησο 44 με 46 βαθμοί και στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές 40 με 42 βαθμοί.


ΠΕΜΠΤΗ (27/7)

Τις πρώτες πρωινές ώρες πιθανές καταιγίδες στη ΒΑ Ελλάδα.

Άνεμοι Β-ΒΔ 6 με 7 μποφόρ με ριπές κατά τόπους ως τα 8 μποφόρ.

Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.

  

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΚΥΡΙΑΚΗ (28-30/7)

Άνεμοι Β-ΒΔ στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6 μποφόρ και στη διάρκεια της ημέρας στα νησιά του Α-ΝΑ Αιγαίου, την Α. Κρήτη και τα Δωδεκάνησα 7 μποφόρ.

Μέγιστες θερμοκρασίες: στα ηπειρωτικά 36 με 38 βαθμοί και στα νησιά 33 με 35 βαθμοί.

 


28 σχόλια:

  1. Να δούμε, όμως, αν θα τελειώσουν και τα βάσανα μας, καθώς την Κυριακή και τη Δευτέρα 23-24/7 σημειώθηκαν πολύωρες διακοπές ρεύματος στο μισό Θυμάρι και αρκετοί πέρασαν πολύ δύσκολα, κάποιοι σκέφτηκαν να φύγουν και να γυρίσουν πίσω στην Αθήνα. Τα ίδια και χειρότερα είχαν συμβεί με τις πολυήμερες διακοπές ρεύματος τον Ιανουάριο του 2022 με την Ελπίδα και τον Φεβρουάριο του 2021 με τη Μήδεια, όταν η θερμοκρασία μέσα σε μερικά σπίτια είχε υποχωρήσει στους 8 και τους 6 βαθμούς αντίστοιχα. Ευτυχώς που υπάρχουν και καλοί συγγενείς και γείτονες.

    Ακόμα και τα ζώα της ξηράς υποφέρουν και ταλαιπωρούνται από τους καύσωνες και τις κακοκαιρίες γενικά. Μόνο για τα πλάσματα της θάλασσας δεν αλλάζει τίποτα από χειμώνα σε καλοκαίρι. Η γαλήνη και η αρμονία συνοδεύουν αέναα τις κινήσεις τους, καθώς οι εποχές περνούν, αλλά είναι σαν τίποτα να μην μπορεί να διαταράξει αυτόν τον σιωπηλό, αλλά γεμάτο χρώματα και ζωντάνια κόσμο του βυθού.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κ.Ζιακόπουλε αν αυτό το κύμα καύσωνα συνεβαινε ένα μήνα νωρίτερα που είχαμε ημέρες με την μεγαλύτερη διάρκεια από ολόκληρο το έτος πόσους βαθμούς παραπάνω πιστεύεται οτί θα τσιμπούσε η θερμοκρασία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στατιστικά η πιο θερμή περίοδος του καλοκαιριού στην Ελλάδα είναι 20 Ιουλιου με 10 Αυγούστου.

      Διαγραφή
  3. Αυτό το μπάσιμο του Δ-ΒΔ ρεύματος ύστερα από καύσωνα μας είναι πολύ γνωστό και έχει πολλά να μας θυμίσει. Μεγάλη προσοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας γράψω και εγώ μία τελευταία ανάλυση βάση των τελευταίων στοιχείων πού είδα και αφού θα είναι η τελευταία γιά το επόμενο 10ημερο(αδειούχος γαρ,η ξεκούραση επιβάλλεται).
    Από σήμερα τη νύχτα ξεκινά η νέα θερμική έξαρση στη χώρα μας.
    Αύριο οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται στα επίπεδα των 41 με 43 βαθμών,όμως σε τοπικό επίπεδο στα κεντρικά ηπειρωτικά δεν αποκλείεται να δούμε πάλι 44αρι.
    Την Τετάρτη τώρα, η όλη καυτή θερμή μάζα κινείτε ανατολικότερα και κορυφώνεται δίνοντας γιά πρώτη φορά πιθανόν 30β στη στάθμη των 850hPa.
    Αρκετά ψηλά θα είναι και τα γεωδυναμικά ύψη καθώς θα βρίσκονται αυτά περίπου στα 1560 με 1580μ.
    Αυτός ο συνδυασμός μαζί με το ισχυρό καταβατικό δυτικό ρεύμα (θα στραφεί μάλιστα σε πιό ΝΔυτικο άρα και με τη βούλα λίβας) είναι πολύ πιθανόν να σπάσει το ρεκόρ των 46β τού Γυθείου.
    Οι περιοχές πού είναι ύποπτες γιά τιμές των 46 η και 47 βαθμών είναι κλειστά τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας(κυρίως Λάρισα και Μαγνησία), της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας(κυρίως και πάλι γύρω από τη Θήβα και τον Χριστόδουλο), της Κορινθίας, της Αργολίδας καθώς και της ανατολικής πιθανόν Λακωνίας.
    Όπου η αύρα θα κυριαρχεί δεν θα δούμε τόσο υψηλές τιμές.
    Γιά την Αττική από αύριο θα δούμε 40αρια η και παραπάνω αλλά αυτό θα αφορά τα δυτικά τού νομού.
    Όσο γιά την Τετάρτη εάν υπερισχύσει όπως φαίνεται ο νοτιάς στα νότια προάστια και το κέντρο δεν θα ξεπεράσει τούς 40 με 41β, όμως στα πιό δυτικά και βόρεια τού νομού δεν αποκλείεται να δούμε τιμές των 45 βαθμών!

    Στη δυτική Ελλάδα αύριο θα είναι η τελευταία καυτή μέρα με 41 έως 42 βαθμούς σε όλα τα ηπειρωτικά μας.

    Την Τετάρτη όμως δάσκαλε νομίζω ότι η θερμοκρασία θα δυσκολευτεί να προσεγγίσει ακόμη και στα δυτικά ηπειρωτικά τους 40 βαθμούς καθώς ήδη από το μεσημέρι το ξερικό ψυχρό μετώπο θα εμφανιστεί με τον δυνατό μαΐστρο(το ίδιο ισχύει και γιά την κεντροδυτική Μακεδονία).
    Εξαιρούνται εννοείτε τα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου.

    Επίσης και η Θράκη με έμφαση τον νόμο Έβρου την Τετάρτη ίσως δουν γιά πρώτη φορά φέτος τιμές κοντά στούς 44 με 45 βαθμούς.
    Εντύπωση θα προκαλέσουν και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στα ορεινά μεταξύ 800 και 1200 μέτρα όπου και εκεί η θερμοκρασία θα προσεγγίσει τους 37 βαθμούς!

    Τέλος από την Πέμπτη όπως είχαμε γράψει θα δροσίσει σε όλη τη χώρα συνοδεία δυνατών βοριάδων έως 7 μποφόρ και στα δυτικά και τα βόρεια και τα ανατολικά.
    Περίπου έως και του Σωτήρος θα πάμε με θερμοκρασίες θερμές αλλά φυσιολογικές στα ηπειρωτικά των 35 με 36 και το πολύ 37 βαθμών.
    Το μεγάλο πρόβλημα είναι και πάλι στους ανέμους και την μεγάλη επικινδυνότητα νέων πυρκαγιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέχασα και την Εύβοια στις ύποπτες περιοχές την Τετάρτη.

      Διαγραφή
  5. Θέλω να πιστεύω καλέ μου φίλε Δημήτρη ότι δεν θα φτάσει το ρεκόρ του 58. Άλλωστε διαφορετικά όργανα μέτρησης και νομίζω διαφορετικό σημείο του σταθμού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλες και όλους. Κύριε Ζιακόπουλε αυτό είναι ρεσιτάλ πρόγνωσης! Ακόμα και οι πλέον αδαείς(που δυστυχώς όπως γνωρίζετε είναι πολλοί...) θα καταλάβουν τι θα συμβεί ως την Κυριακή!Μ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπερα δασκαλε. Αψογη η προγνωση!
    Παιζει το 46 δυνατα για ανατ. Στερεα την τεταρτη. Για αττικη οπως λεει και ο φιλος φωτης τα ανατολικα και βορεια τμηματα θα γραψουν μεγιστες ανω των 43-44 βαθμων. Μεσα και η περιοχη μου που βρισκεται ανατολικα του πανειου ορους (Νεος κουβαρας - κερατεα). Και το κεντρο της αθηνας πιστευω θα γραψει κοντα στους 42 βαθμους και αυτο γιατι πιστευω πως ο νοτιας 3-4 μποφορ θα μπει μετα τις 13:00 -14:00. Θα παιξει μεχρι τις 11-12 ενας δυτικος βδκος πιστευω σε ολη την αττικη.
    Ισως και η πιο δυσκολη μερα και για πυρκαγιες η τεταρτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το κανονικό ελληνικό καλοκαίρι θα κάνει επιτέλους την εμφάνιση του!
    Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους όσους παλεύουν με τις φλόγες.
    Μακάρι να μην έχουμε άλλες πυρκαγιές αν και συμφωνώ με το. Φώτη, οι άνεμοι τρομάζουν κι εμένα....
    Μακάρι να πάνε όλα καλά.
    Φίλε Φώτη καλή ξεκούραση, ομολογώ ότι θα μου λείψεις.
    Καλή ξεκούραση και στους λοιπούς αδειούχους.
    Κόνιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα και από εμένα, άλλο ένα Grand Finale για την Κυρία που έφυγε. Καλό ταξίδια και να συνεχίσεις έτσι και εκεί !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ένα διάστημα με πιο ανεκτή ζέστη, ερχεται καλοδεχούμενο. Είναι νωρίς, βέβαια ,για οριστικο τέλος της ζέστης και ο Αύγουστος θα φροντίσει...(Δ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με αφορμή σχόλια που έγιναν σε προηγούμενες αναρτήσεις, θέλω να παρακαλέσω μερικούς να σταματήσουν να ορίζουν και να ερμηνεύουν την κλιματική αλλαγή (κρίση) όπως εκείνοι νομίζουν. Είμαστε στην αρχή μιας μεγάλης κρίσης που θα επηρεάσει την ατμόσφαιρα, την κρυόσφαιρα, την υδρόσφαιρα και τη βιόσφαιρα του πλανήτη με τρόπους που δεν μπορούμε να φανταστούμε και οι επιπτώσεις σε όλους τους τομείς θα είναι δραματικές. Κάποιοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να το δούν. Όμως, αυτό υπάρχει.
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Ζιακόπουλε για την παρατήρηση σας.και όσον αφορά εμένα....είναι απόλυτα σεβαστή...ο επιστημονικός κάματος...δεν έχει σχέση με διάφορες...ερασιτεχνικές σκέψεις...εκείνο που θέλω να ρωτήσω...βέβαια(εσείς με ερεθίσατε) είναι εάν κάποιο από τα υποσενάρια...των απρόβλεπτων συνεπειών..είναι τελείως αντίθετα από αυτό που προβλέπει ...η "συμβατική" σκέψη της κλιματικής αλλαγής.Παραθέτω
      α)Η ψύχρανση του κλίματος της Ευρώπης λόγω της διακοπής του ρεύματος του κόλπου.
      β)Η διάρηξη του πολικού στροβίλου..και έτσι η κυρίαρχη κυκλοφορία πλέον να είναι μεσημβινή.
      γ)Οι θερμές αέριες μάζες των ωκεανών να ανέρχονται στα πολικά πλάτη..με ευκολία προκαλώντας εκτεταμένες χιονοπτώσεις εκεί."θωμάς".

      Διαγραφή
    2. Δεν αναφερόταν σε εσένα, "Θωμά", αλλά στον "αιρετικό" του blog. Μάλλον θα έκοψε κάνα σχόλιο του, πάλι.

      Διαγραφή
    3. Διαβάστε όλοι αυτές τις πέντε αραδες που έγραψε ο κ.Ζιακοπουλος πολλές φορές,αργά και καθαρά μέχρι να εμπεδώνουν.Χωρις " ναι μεν αλλά" η άλλες αντιρρήσεις.Δεν συμβαίνει κάτι άλλο πέρα από αυτό που γράφει.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  12. Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα δούμε ότι η ιστορία του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη είναι γεμάτη από αρνήσεις. Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι δεν αποδέχονται μια βίαιη μεταβολή στον τρόπο ζωής τους. Υπάρχουν πολλές αναφορές από ιστορικούς που πριν την κατάρευση μιας περιοχής ή ακόμα μιας αυτοκρατορίας οι αρνούνταν να το πιστέψουν και να προετοιμαστούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Kαλημέρα από Αθήνα! Η Αττική φαίνεται να την γλυτώνει σήμερα. 11:30 και οι θερμοκρασίες είναι ανάμεσα στους 33-35 στα εσωτερικά του λεκανοπεδίου και νότια από 29-31. Αύριο να δω τι θα γίνει και μετά πάμε σε φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες μετά από μέρες.

    Σίγουρα Αθήνα έχουμε περάσει πολύ χειρότερα με καύσωνες και αυτός δεν θα μου μείνει έως κάτι το ιδιαίτερο. Σίγουρα όμως για αρκετές περιοχές θα μείνει αξέχαστος και όπως το Γύθειο που τα 40αρια είναι σερί για μέρες.

    Φίλοι μου σε Λονδίνο και Βρυξέλλες ακόμα δεν έχουν δει καλοκαίρι. Βροχές και συννεφιά τον τελευταία μήνα και τα βράδια οι θερμοκρασίες 10-12c. Αυτή τη στιγμή Παρίσι βλέπω 15c και ψιλόβροχο. Μία ήπειρος χωρισμένη στα 2. Οχι πως δεν θο αξίζουν μετά το σερί θερμών καλοκαιριών που έχουν.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, έτσι όπως τα γράφεις είναι, Γιάννη. Και γενικότερα δεν είναι τόσο θερμή, όσο αναμενόταν η σημερινή μέρα, με 1-2 σταθμούς της Κρήτης να έχουν ξεπεράσει οριακά τους 40 βαθμούς μέχρι στιγμής και να ακολουθούν με 39άρια Θήβα και... λοιποί συγγενείς.

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα από τη μουντή και βροχερή Στοκχόλμη που επιμένει η αστάθεια και οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες από τον μέσο όρο.Πολύ καλύτερα από τους απαλευτους καύσωνες.Μακης Στοκχολμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αλλά κι αυτό δείγμα της κλιματικής αλλαγής είναι. Ακραίοι οι 45 βαθμοί, ακραίοι και οι 15-20β. που έχετε εκεί.

      Διαγραφή
  15. Θίγεις ένα διαχρονικό και πολύ σοβαρό θέμα αγαπητέ μετεοράκια .Επ αυτού κάνει λόγο σε ένα ποίημά του και ο μεγάλος Άγγλος ποιητής T. Eliot. Σε μια επαρχία οι άνθρωποι,μπροστά σε μια βίαιη (αλλά αναγκαία) μεταβολή του status, προτιμούν να συνεχίσουν έτσι ως έχουν, "ζώντας και ψευτοζώντας " ,όπως λέει χαρακτηριστικά ο ποιητής.----======Π.Α.
    Υ,γ. Σε καταλαβαίνω απολύτως αγαπητέ δάσκαλε . Των οικιών ημών εμπιμπραμένων ,ημείς........!.
    Στο θέμα έχει πολυσέλιδο αφιέρωμα η Καθημερινή της προχθεσινής κυριακής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά στην Σμύρνη όπως γράφει η Διδώ Σωτηρίου οι άνθρωποι κάναν την καθιερωμένη κυριακάτικη βόλτα ενώ αρκετοί είχαν πληροφορίες για ότι συνέβαινε σε άλλες πόλεις. Δεν ήθελαν απλά να πιστέψουν ότι τους αφορά. Άρνηση αποδοχής μιας βίαιης μεταβολής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Kαλησπέρα Δάσκαλε ,

    Η τρομερή δυναμική από τους καύσωνες , η επίμονη ξηρασία και η έλειψη βροχών έχουν τρομακτική επιρροη στις δασικές πυρκαγίες οι οποίες πολύ δύσκολα σβήνουν. Πέρσι με τις φωτιές σε Αττική ,φέτος αλλά και σε όλη την Ελλάδα ,τα τελευταία 2 χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι τρομερά δύσκολο να σβήσεις μια πυρκαγιά. Αυτό που παρατήρησα από πέρσι είναι οτι παρόλες τις ρίψεις των εναέριων μέσων , λόγω της τρομερής ξηρασίας και της καύσιμης ύλης στα δάση, δεν σβήνουν με τιποτα οι φωτιές, και υπάρχουν συνεχείς αναζοπυρώσεις. Μόνη λύση η πρόληψη , αν μπει φωτιά είναι δύσκολο να σβήσει ,οπότε μάλλον θα πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις πλέον κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς. Όσο και αν ακούγεται παράξενο ο καιρός και ιδιαίτερα ο άνεμος μπορεί ναι μεν να βοηθήσει στην εξάπλωση της πυρκαγιάς αλλά μπορεί και στην κατάσβεση της καθώς η φορά του ανέμου πολλές φορές γυρνάει την φωτιά στα ήδη καμένα,οπότε θα ήταν χρήσιμο να βοηθάνε και οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι κάτοικοι των περιοχών αυτών για να συμβουλευουν τους φορείς.
    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το μεγάλο φινάλε του καύσωνα σηματοδότησε και ένα τραγικό φινάλε για το πλήρωμα του canadair. Καλό ταξίδι να έχουν τα παιδιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δυστυχώς εντοπίστηκαν νεκροί οι χειριστές του Canadair που έπεσε στην Εύβοια, όπου αγνοείται κι ένας βοσκός από χθες στις πυρκαγιές εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. 33,5 C στην Ξάνθη σύμφωνα με το μέτεο σήμερα η μέγιστη. Σίγουρα καλύτερα από την πλειονότητα της χώρας. Καμία σχέση με την ζέστη της προηγούμενης εβδομάδας. Παίζεται το αν θα βρέξει πάντως την Πέμπτη ή ίσως και αύριο το βράδυ. Από την Πέμπτη πάμε σε νορμάλ κατάσταση. Πολύ κρίμα για παιδιά που σκοτώθηκαν στις πυρκαγιές. Συλλυπητήρια στους δικούς τους και κάτι να κάνουμε όλοι μαζί να μην έχουμε τις φονικές και καταστροφικες πυρκαγιές κάθε χρόνο στην χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Αττική καταγράφηκαν τοπικά και χαμηλότερες temp από της Ξάνθης.

      Διαγραφή