Μεσούντος του θέρους…

Φωτ. Παύλος Γρηγορίου

Τα Κύθηρα της φωτογραφίας θα τα βρούμε, πέσουν - δεν πέσουν τα ναύλα!

Όμως και από τα άλλα Κύθηρα, τα συμβολικά, δεν παραιτούμαστε. Ο τρόπος αναζήτησης της ευτυχίας διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι περισσότερες πιθανότητες να ευτυχήσει έχει κάποιος που ζει μια απλή ζωή κοντά στη φύση. Αυτό εξυμνεί με τον τρόπο του ο Κρητικός λυράρης και ποιητής Γιάννης Βάρδας, στον οποίο μας παρέπεμψε ο φίλος μας ο Αργύρης ο Γεροπαναχαϊκός.  


Στα του καιρού τώρα, μπορεί από τ’ Αϊ-Λιός να μη γυρίσει ο καιρός, αλλά προς το τέλος του μήνα λίγη δροσιά θα βρούμε. Αυτό που δεν θα βρούμε είναι η παλιά κανονικότητα του κλίματος.

Οι αναφορές σε μεμονωμένες πολύ υψηλές τιμές της θερμοκρασίας, που δεν είναι αντιπροσωπευτικές της γενικής κατάστασης, μόνο ζημιά κάνουν. Πανικοβάλλουν τους πολίτες και παρασέρνουν τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας στη λήψη περιοριστικών μέτρων που συχνά δεν είναι αναγκαία. Αυτή τη ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων θα δυσκολευτούμε πολύ να τη βρούμε.

Μετά από τρεις ημέρες ο μουσαφίρης γίνεται ενοχλητικός λέει μια γαλλική παροιμία. Φανταστείτε πόσο ενοχλητικός θα γίνει ο δικός μας ο μουσαφίρης, ο Κλέων, με την αρμένικη βίζιτά του. Πάντως, τρόπο -ευγενικό ή άγριο- να τον διώξουμε, δεν θα βρούμε!

Καλό απόγευμα, φίλοι μου 

79 σχόλια:

  1. Έχουμε ψωμιά ακόμα δάσκαλε..
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Ζιακόπουλε πολύ μου άρεσε η ποιητική διάθεση σας! Έτσι γιατί λόγω καιρού αλλά και εποχής δεν μας βλάπτει να το ρίξουμε λίγο στην ποίηση. Πολύ περιεκτικά πάντως δώσατε και την τάση του καιρού. Συμφωνώ και εγώ ότι δεν θα πάθουμε και τίποτα από αυτό το κύμα ζέστης. Πάντως, αυτό που φοβάμαι είναι αυτή η "μύτη" με πορτοκαλί χρώματα πάνω από το Αιγαίο στον χάρτη θερμοκρασίας την Κυριακή. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό: μελτέμι και μάλιστα γερό. Δεν θα πάθουμε δηλαδή κάτι από τις θερμοκρασίες αλλά από τους ανέμους που μόνο σαν σεσουάρ θα είναι και θα δώσουν τη χαρά στους πυρομανείς να μας λαμπαδιάσουν. Αρχίζω και απορώ, πόσο καλό κάνουμε με τις εκδόσεις δελτίου κινδύνου πυρκαγιάς; Αναπάντητη η ερώτηση. Αισθάνομαι πως αυτοί που είναι να κάνουν τη δουλειά περιμένουν με χαρά πότε θα χτυπήσουμε κόκκινο. Από την άλλη, δεν γίνεται ο απλός κόσμος να μείνει ανενημέρωτος. Πάντως εγώ δεν βλέπω να μοιάζει αυτό το κύμα ζέστης ούτε με το 1987 ούτε με το 2021, παρά το γεγονός ότι με τα πάνω κάτω του θα μας ταλαιπωρήσει αρκετά. Το σίγουρο είναι ότι οι εμμονές του καιρού ήρθαν για να μείνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριε υποκειμενικό είναι αυτό πού λες με τις συγκρίσεις.
      Με το 1987 οπωσδήποτε δεν μοιάζει η κατάσταση αλλά με το 2021 θα επιμείνω και θα πω ότι γιά κάποιες περιοχές της χώρας(όχι γιά όλη τη χώρα δλδ) μοιάζει αρκετά,και σε θερμοκρασίες και σε διάρκεια, πάντα και εάν πάνε τα πράγματα όπως φαίνονται από τα μεγάλα μοντέλα.
      Εκφέρω την άποψή μού πάντα με ρεαλισμό και στοιχεία και όχι με τι πιστεύει ο καθένας εδώ και εκεί.

      Διαγραφή
    2. Φωτη μοιαζει αρκετα με το 21, με μια μικρη διαφορα..
      Κατα την διαρκεια εκεινου του καυσωνα, δεν υπηρξαν μερες με μελτεμι. Κατα τα αλλα αν ολα οπως λες πανε βαση προγνωστικων στοιχειων, εχει πολλες ομοιοτητες.

      Διαγραφή
    3. Δεν είναι όπως το 2021.Πολυ πανικός για μερικά 40αρια

      Διαγραφή
    4. Όταν ανώνυμε περάσει όλο αυτό το κύμα τότε θα δούμε εάν είναι μόνο "μερικά" τα 40αρια όπως λες.
      Βέβαια τότε πολύ πιθανό να κρυφτείς στην ανωνυμία σού.
      Αλέξανδρε συμφωνώ απόλυτα με το μελτέμι πού αναφέρεις αν και στην συγκεκριμένη δυστυχώς ίσως αποβεί μοιραίο γιά κάποιες περιοχές και το απευχόμαστε.
      Άλλωστε γι'αυτό τόνισα το
      "γιά κάποιες περιοχές" και αυτές δεν είναι άλλες από δυτικές και κεντρικές ηπειρωτικές.
      Τέλος γιά να ξεκαθαρίζουν λίγο τα πράγματα με μερικούς,μην επιμένετε και συγκρίνετε την ατμοσφαιρική κυκλοφορία τού χειμώνα και τού καλοκαιριού στη χώρα μας.
      Όταν επίκειται ψυχρή εισβολή το χειμώνα,είναι πολύ λογικό να υπάρχουν μοντελικές αλλαγές ως προς τη μείωση τού ψύχους λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης που θα πρέπει να διανύσει αυτό.
      Στις καυσωνικές μάζες τα πράγματα είναι πολύ πιό απλά γιά τις χώρες της Μεσογείου.
      Ένα "τσακ" και έφτασε.
      Γιά του λόγου το αληθές σήμερα ήδη κοκκίνισε ο τόπος με 40αρια πλας!
      Μην αναφέρουμε ανακρίβειες συνεχώς γιά το τι θα θέλαμε να συμβεί.

      Διαγραφή
    5. Φώτη με τα προηγούμενα τρεξίματα είχα την εντύπωση ότι δεν θα φτάσει το 16ήμερο η κατάσταση. Ίσως να ήταν και ελπίδα. Το μελτέμι πάντως αν εμφανιστεί και δεύτερη φορά αν επιμείνουν αυτές οι θερμοκρασίες στα 850 δεν πρόκειται να βοηθήσει καθόλου τη δυτική Ελλάδα και έτσι θα πάει για δεκαπενθήμερο.

      Διαγραφή
  3. Tα μαγιό, η τσάντα θαλάσσης, ένα πουκάμισο, μία βερμούδα, μία φανέλα και 2-3 σορτσάκια που πλύναμε στο χέρι, στέγνωσαν σε λιγότερο από δύο ώρες σήμερα Πέμπτη 13/7. Πάντως, στις παραλίες που πήγαμε, επειδή είναι προσήνεμες στον δυτικό άνεμο, δεν μπορώ να πω ότι βιώσαμε και αφόρητη ζέστη. Γενικά, όλα τα παράλια του Σαρωνικού είχαν κάτω από 35 βαθμούς και η θερμοκρασία έπεσε στους 32β. στις 6.30μ.μ.

    Παρεμπιπτόντως, σε πολλά μέρη της Ισπανίας οι θερμοκρασίες είχαν φτάσει τους 35 βαθμούς από τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης 13/7, σύμφωνα με το Reuters. Στην Ιταλία, όπου έχουν σημάνει γενικοί συναγερμοί για τον καύσωνα, η παραγωγή γάλακτος έχει μειωθεί κατά 10%, επειδή με τη ζέστη οι αγελάδες τρώνε λιγότερο. Παράλληλα, πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού και παράγουν λιγότερο γάλα.
    https://www.cbsnews.com/news/cerberus-heat-wave-europe-spain-italy-death-record-temperatures-expected/
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα βόρειο λεκανοπέδιο πάντως Βαγγέλη - οι κλασικές στη ζέστη περιοχές που λέμε το καλοκαίρι, Μενίδι, Φιλαδέλφεια κτλ - χτύπησαν 39 με 39,5 σήμερα. Το 40αρι της ΕΜΥ το αμφισβητώ επίσης γιατί μένω 300 μέτρα από το άλσος της Φιλαδέλφειας (σχετικά κοντά στον σταθμό) και ο ταπεινός σταθμός στην αυλή κάτω από τον ήλιο έδειξε εχθές 37,4 και σήμερα 39,1. Αν και δεν είναι επαγγελματικές οι μετρήσεις μου για να δημοσιεύονται τις αναφέρω απλώς σαν ένδειξη. Επίσης ο Βασίλης από τη Λάρισα θυμάται φαντάζομαι πολύ καλά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων που η ΕΜΥ είχε τοποθετήσει και δεύτερο σταθμό (αεριζομενο) στη Φιλαδέλφεια λίγα μέτρα δίπλα από τον συμβατικό και ο συμβατικός έδειχνε σταθερά μετρήσεις προς τα πάνω μέχρι και το 2008 όπου έπαψε η λειτουργία του αεριζόμενου σταθμού και έμεινε μόνος του ο συμβατικός.
      Όπως και να χει κάνει ζέστη και θα συνεχίσει να κάνει για αρκετές ημέρες ακόμα. Υπομονή λοιπόν και προσοχή σε όλους μας

      Διαγραφή
    2. Κάποια αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί της ΕΜΥ έχουν διορθωθεί όπως στην Τιθορέα στο Πολύκαστρο στη Δράμα.

      Υπάρχουν και άλλοι που δείχνουν ότι να ναι όπως στη Λαμία στη Νέα Φιλαδέλφεια, το ΟΑΚΑ, το κολυμβητήριο, το Σουφλί και τις Σέρρες.

      Η Νέα Φιλαδέλφεια χθες έδειξε μέχρι 38 βαθμούς και η τελική μέγιστη ήταν 39,1 οταν κανένας άλλος σταθμός γύρο δεν ξεπέρασε τους 38.

      Σήμερα μέτρησε 40 και πάω στοίχημα ότι θα δώσει πάνω από 41 μεγίστη αύριο το πρωί στο αναλυτικό. Τα ίδια χάλια γίνονται και με τους άλλους πιο πάνω μετεωρολογικούς αυτόματους της ΕΜΥ.

      Ευελπιστώ επειδή κάποιοι έχουν αρχίσει και διορθώνονται ότι θα διορθωθούν στο τέλος όλοι.

      Για τις διαφορές κοντά στον ένα βαθμό του αυτόματου με το συμβατικό μετεωρολογικό σταθμό είχε μιλήσει και ο ίδιος ο δάσκαλος και είχε εξηγήσει ότι υπάρχει όντως διαφορά.

      Διαγραφή
    3. Eίχε και πολλά 38άρια επίσης, κ. Παπασταθόπουλε, αλλά δεν νομίζω ότι είναι πρωτόγνωρες θερμοκρασίες για την Αττική, για συνθήκες καύσωνα εννοείται. Το ευχάριστο είναι ότι τη νύχτα είχε δροσιά, τουλάχιστον στη Σαλαμίνα, που πήγαμε σινεμά. Φορώντας μακρυμάνικο πουκάμισο ανοιχτό, φανελάκι από μέσα και μακρύ επίσης παντελόνι, για μην με φάνε τα κουνούπια, δεν ζεστάθηκα καθόλου.

      Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, αφού και σήμερα Παρασκευή 14/7, νωρίς το πρωί, οι θερμοκρασίες στην Αττική κυμαίνονται μεταξύ 26-28 βαθμών δεν βιώνουμε κάτι που δεν έχουμε ξαναζήσει σε οποιοδήποτε άλλο καλοκαίρι. Ούτε τα ζώα υποφέρουν. Οι γάτες ήταν δραστήριες μέσα στο σινεμά, ένας σκύλος έτρεξε να μας προϋπαντήσει όταν γυρίσαμε και ένα άλογο μας ακολούθησε, όταν πήγαμε λίγο πιο κοντά για να το δούμε καλύτερα.

      Η αλήθεια είναι ότι τρομάξαμε, διότι πρόκειται για πραγματικά πολύ ογκώδες ζώο και τρέξαμε και κλειστήκαμε μέσα στην αυλή. Το άλογο ήρθε ως εκεί και τελικά του έδωσα από την καγκελόπορτα το πεπόνι που είχαμε κόψει νωρίτερα. Ήταν πολύ φιλικό, αλλά και επιβλητικό και ο θόρυβος που έκανε περπατώντας στον δρόμο, έσπαγε της νύχτας την απόλυτη σιωπή.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Και εγώ που μένω δίπλα από το άλσος οι θερμοκρασίες που πιάνει τα μεσημέρια δεν παίζονται στην ΕΜΥ. Δίνουν φουλ εσφαλμένες εντυπώσεις. Κρίμα τέτοιο δίκτυο να πάει χαμένο.

      Διαγραφή
  4. ---Ένας σύγχρονος "Κήπος" του Επίκουρου ίσως θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια κατά μεταφοράν " Κύθηρα" .
    -----Συμφωνώ ότι, ούτως ή άλλως,θα διαψεύσουμε το γνωστό άσμα, και μάλιστα ο καθένας μας θα ανακαλύψει και τη δική του "Κυθέρεια" ,αν δεν το έχει κάνει ήδη !.
    ------Δάσκαλε,εάν έλεγα ότι τα πραγματικά-- θύματα του καύσωνα του 1987 δεν ήσαν 1300 ,αλλά διπλάσια ή και τριπλάσια ,θα υπερέβαλα ; -----====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα τραγικά γεγονότα από παλιά ανάρτηση στο μπολγκ:
      Δευτέρα, 20 Ιουλίου 1987: Στην Αθήνα η μέγιστη θερμοκρασία ανεβαίνει στους 41 βαθμούς. Η ΕΜΥ ανακοινώνει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί και στα νοσοκομεία της πόλης προσέρχονται για τις πρώτες βοήθειες αρκετά άτομα.

      Τρίτη, 21 Ιουλίου 1987: Οι πρώτοι νεκροί. Τέσσερα άτομα πεθαίνουν από θερμοπληξία. Στην Καλλιθέα παραμορφώνονται από την υπερβολική θερμότητα οι γραμμές του ηλεκτρικού. Σημειώνονται οι πρώτες ελλείψεις νερού και η ΕΥΔΑΠ προαναγγέλλει διακοπές της υδροδότησης στις δυτικές συνοικίες.

      Τετάρτη, 22 Ιουλίου 1987:Οι νεκροί έχουν φθάσει τους είκοσι. Οι εφημερίδες, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο φιλοξενούν ειδικούς που δίνουν συμβουλές για την αντιμετώπιση του καύσωνα. Η ζήτηση ανεμιστήρων κορυφώνεται. Ορισμένες συνοικίες της Αθήνας μένουν επί δύο ημέρες χωρίς νερό.

      Πέμπτη, 23 Ιουλίου 1987: Οι νεκροί έχον ανέλθει στους 150. Η έλλειψη νερού παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις. Από το Υπουργείο Υγείας εκδίδονται συνεχείς ανακοινώσεις, αλλά τα νεκροτομεία γεμίζουν πτώματα.

      Παρασκευή, 24 Ιουλίου 1987:Λαμβάνονται έκτακτα μέτρα. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1.000 και δεν προλαβαίνουν να ενταφιαστούν. Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφονται στις δυτικές συνοικίες και κυρίως στη Νίκαια και το Περιστέρι. Στην Πανεπιστημίου πλανόδιοι πωλητές πωλούν αντί 30 δραχμών ένα πλαστικό ποτήρι νερό.

      Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα 25, 26 και 27 Ιουλίου 1987:Οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζονται και επισήμως στην Αττική οι νεκροί φθάνουν τους 1.800. Ανεπίσημες πηγές ανεβάζουν τους νεκρούς στους 4.000. Οι περισσότεροι από τους είναι ηλικιωμένοι και έμεναν στα δυτικά προάστια της Αθήνας.

      Διαγραφή
    2. "Παρακαλείται η οικογένεια ΧΧΧΧ να επικοινωνήσει με το τοπικό αστυνομικό τμήμα για επείγουσα οικογενειακή της υπόθεση" ανακοίνωνε το ραδιόφωνο κι όλοι καταλαβαίναμε περί τίνος επρόκειτο. Ο καύσωνας είχε βρει πολλές οικογένειες σε διακοπές και οι ηλικιωμένοι που είχαν μείνει πίσω, εγκλωβίζονταν κι έσβηναν στα διαμερίσματα που πύρωναν.
      Σας θυμάμαι, κύριε Ζιακόπουλε, όπως και τους συναδέλφους σας, να ξεκινάτε τα δελτία καιρού με φράσεις όπως "Δυστυχώς, και σήμερα τα νέα για τον καιρό δεν είναι καλά...". Ήμουν 14 χρονών. Όπως θυμάμαι ότι, και το έχω ξαναγράψει εδώ, το βράδυ που βγήκατε και ανακοινώσατε πως τη νύχτα θα φυσήξει και η θερμοκρασία θα πέσει, ο δημοσιογράφος ρώτησε "Ποιαν ώρα περίπου;". Τον είχατε κοιτάξει λίγο περίεργα και απαντήσατε κάπως έτσι "Αργά μέσα στη νύχτα..."
      Ευτυχώς τώρα τα περισσότερα σπίτια έχουν κλιματισμό.
      Τότε είχαμε κατεβεί με τον πατέρα μου στον πρώτο Κωτσόβολο ("Αριστείδου 9" που έλεγε κι η διαφήμιση) κι αγοράσαμε έναν ανεμιστήρα. Έτριζε όλη τη νύχτα αλλά ήταν βάλσαμο...

      Νίκος (φιλόλογος)

      Διαγραφή
    3. Ήθελα να πω στον αγαπητό Κώστα Χούντα ότι ο άνεμος δεν είναι τρένο να γνωρίζουμε την ακριβή ώρα άφιξής του, αλλά δεν το τόλμησα γιατί οι συνθήκες ήταν τραγικές. Για την ιστορία να συμπληρώσω ότι ο βοριάς έφθασε στην Αθήνα στις 02:30 της 28ης Ιουλίου 1987.

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ δάσκαλε.Το 1987,είτε στη θερινή είτε στη χειμερινή του καιρική έκφανση, να "πάει και να μη γυρίσει"!--=======Π.Α.

      Διαγραφή
    5. Νικόλαος Παντελικίζης14 Ιουλίου 2023 στις 9:08 π.μ.

      Καλημέρα στην παρέα του μπλοκ!Στον φοβερό καύσωνα του Ιουλίου 1987 ήμουν 8 ετών και δυστυχώς θυμάμαι πολύ καλά τα τραγικά γεγονότα καθότι είχαμε στον Άγιο Σάββα την μακαρίτισσα γιαγιά μου και έπρεπε να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο,με τα παλιά τρόλλεϋ αν θυμάστε που θύμιζαν...κονσερβοκουτι που έβραζε!
      Βλέποντας τα τρεξίματα των μοντέλων τις τελευταίες δυο ημέρες, ήθελα να σας ρωτήσω κύριε Ζιακόπουλε,αν θα μπορέσετε να μας λέγατε, πόσο τελικά αυτός ο παρατεταμένος καύσωνας θα μοιάζει με τον καύσωνα του 1987 τουλάχιστον σε διάρκεια και ένταση...
      Γιατί ευτυχώς τουλάχιστον, πλέον υπάρχουν σε κάθε σπίτι πιστεύω air condition αλλά και στα περισσότερα μέσα μεταφοράς για όσους χρειαστεί λόγω δουλειάς να πάμε στις δουλειές μας... Γιατί πιστεύω για τους χιλιάδες κυρίως ηλικιωμένους νεκρούς το 1987 έπαιξε μεγάλο ρόλο το ότι δεν υπήρχαν κλιματιστικά μηχανήματα στα σπίτια και παράλληλα πολλοί από αυτούς είχαν μείνει ολομόναχοι στο καμίνι της Αθήνας και των μεγάλων αστικών πόλεων της χώρας μας.
      Τέλος να ευχηθώ σε όλους μας υπομονή μεγάλη και μεγάλη προσοχή επίσης στους εαυτούς μας,τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους!

      Διαγραφή
    6. Παρεμπιπτόντως, το μελτέμι έρχεται μάλλον από το Σάββατο 15/7,οπότε ίσως σημειωθεί μία μικρή αποκλιμάκωση της θερμοκρασίας μέσα στην αυριανή μέρα. Στο μεταξύ, επανεμφανίστηκε το άλογο σήμερα Παρασκευή 14/7 το πρωί, αυτή τη φορά βγήκαμε έξω, του δώσαμε νερό, ένα ροδάκινο, δύο βερύκοκα και 3-4 φέτες ψωμί. Είναι ένας φιλήσυχος γίγαντας, που μόνο με το μέγεθος του τρομάζει τις γάτες της γειτονιάς.

      Διαγραφή
  5. Τ Αϊ λίος μπορεί να μην γυρίσει ο καιρός δάσκαλε ,αλλά της Αγία Παρασκευής έχουμε ελπίδες , υποφερτή η ζέστη θα έλεγα στην περιοχή της Όθρυς μέχρι 37 με αεράκι κατά διαστήματα σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Ζιακόπουλε, είχα κάποιες ελπίδες , αλλά η τελευταία φράση σας είναι μαχαιριά στην καρδιά.. Μάλλον θα χρειαστεί πάλι να παρευρεθείτε σε κάποια σύσκεψη Π.Π. με εξέταση σεναρίου >40 μέχρι τέλους του μήνα.. Και εκτός από πολλές ψυχές θα δοκιμαστούν και πολλές δομές στη χώρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το τρεξιμο του 12z του ευρωπαικου μοντελου ειναι ενα δραμα! Ελπιζω και ευχομαι να μην βγει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μήπως τ' Αϊ-Λιός και 13 μέρες θα μας έρθει η αλλαγή του καιρού, δηλ. στις 2 Αυγούστου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο πλανήτης ξεμενει από κλιματισμό.
    Βλέπε παγπκαλυψη Ανταρκτικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα σας. Έλα Γιάννη (Κιάτο), πάμε Βαθύσταλλο, 1,8 β. Μακριά από Κάλυμνο, 32,7 β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα, εγώ είμαι στο αεροδρόμιο και πάω Νάξο, στο χωριό της συζύγου, θα ψηθούμε και μαζί με υγρασία, εκρηκτικό μείγμα , επιστροφή Δευτέρα βράδυ στο εξωτικό Κιάτο, έλα να ζεσταθεί το κοκαλάκι σου Χρήστο {πλάκα κάνω, κάτσε εκεί} .... Όπως τα! κάναμε θα τα λουστούμε, βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας, και δεν νομίζω ότι θα επαναληφθεί.......Το θαύμα του τυφλού στην Ιεριχώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ φέτος Νάξο θα πάω, μετά από 42 (!) χρόνια. Στο Κιάτο πήγα για ούζα πριν 15 περίπου χρόνια.

      Διαγραφή
  12. Αξιόπιστη μέγιστη θερμοκρασία στην Αθήνα χθες 40,1 στο Μενίδι σε σταθμό στα δύο μέτρα Davis Pro 2.

    Βγήκαν και τα 41 και 42 βαθμούς Κελσίου από τα θερμό καζανάκια της ΕΜΥ στην Αθηνα. Φτιάξε τους επιτέλους όχι άλλο κάρβουνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μετά τη μέτρηση της θερμοκρασίας του εδάφους σειρά παίρνουν οι μετρήσεις θερμοκρασίας στους φούρνους και τις ψησταριές!
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψησταριές Φιλοθέης Αυλώνα Χαροκόπειου και Ν.Φιλαδελφειας...το καλύτερο ψητό...

      Διαγραφή
    2. Το ακούσαμε κι αυτό: Η μηχανή του αστικού λεωφορείου στο κέντρο της Αθήνας εξέπεμπε θερμοκρασία 104 β. Κελσίου!

      Διαγραφή
    3. Δεν έχω δει ακόμα να τηγανίζονται αυγά στα καπό και τις οροφές των αυτοκινήτων!

      Διαγραφή
  14. 2ος παρατεταμένος καύσωνας μέσα σε 2 χρόνια. Να δούμε πως θα είμαστε σε 1 δεκαετία. Θα τα έχουμε ψωμοτύρι.

    Υγ. ο σταθμός στο Γκάζι δύσκολα βλέπω να πιάνει καθαρό 40άρι. Ακόμη 35.2 και είναι 11.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Oι πιο "δροσερές" περιοχές της Αττικής σήμερα Παρασκευή 14/7 ήταν όλα τα παράλια του Σαρωνικού και η Σαλαμίνα με 36-37 βαθμούς. Παρεμπιπτόντως, σήμερα πήγαμε μετά τις Κολώνες και στα Βασιλικά, όπως και εκείνη την παγωμένη Παρασκευή 17/3, που με το ξεροβόρι δεν είχα καταφέρει να φτάσω ως τη σημαδούρα, όπου τον Φεβρουάριο είχε πάνω αυγά καλαμαριού, αλλά είχαν πια εκκολαφθεί.

      Αυτή τη φορά όλα ήταν τόσο διαφορετικά. Πολλή ζέστη, αρκετός κόσμος, μία βάρκα δεμένη στη σημαδούρα, μέχρι να αλλάξει η εποχή και να φιλοξενήσει κάποια μέρα τα αυγά ενός άλλου καλαμαριού.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  15. Δυστυχώς, απ' ότι φαίνεται, το επόμενο σαββατοκύριακο θα είναι χειρότερο απ'αυτό που έρχεται. Υπομονή παιδιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όσο για το επόμενο Σαββατοκύριακο είναι νωρίς να μιλάμε ακόμη θεωρώ αν και η τάση υπάρχει ,το θέμα είναι που θα φτάσει η θερμοκρασία,εμείς εδώ η ζέστη υποφερτή κατώτερη των περιστάσεων θα έλεγα χθες αλλά και περισσότερο σήμερα το βοριαδακι που φυσάει κάνει πολύ καλή δουλειά και μάλιστα τις απογευματινές ώρες έχει ενταθεί σημαντικά , οπότε μια κλασική ζέστη καλοκαιριού χωρίς ακρότητες για την περιοχή μου και μόνο μιλάω,τοπικά και μόνο ως 40 αλλά η αίσθηση λόγω του βοριά την κάνει πολύ υποφερτή, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τελικά επιβεβαιώθηκε ότι εδώ στη Δυτική Κορινθία συνήθως οι καύσωνες φθάνουν υποδεέστεροι των προβλέψεων .Για σήμερα 40 ήταν η πρόβλεψη , 32 πήραμε (Δερβένι). Καλή συνέχεια......---=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Πέτρο το ίδιο και σε περιοχές πέριξ του Πατραϊκού κόλπου.
      Το δυτικό ρεύμα έκανε το θαύμα του και περιοχές παραθαλάσσιες με το ζόρι έφτασαν τούς 32β το μεσημέρι.
      Καμία σχέση δλδ με τα ενδότερα.
      Δυστυχώς όμως από αύριο και εκεί θα αρχίσουν τα δύσκολα.

      Διαγραφή
    2. Πέτρε στο Κιάτο ο σταθμός έδειξε μέγιστη 36,3 στις 18:00 αλλά 10 λεπτά νωρίτερα η αίσθηση σύμφωνα με τον σταθμό ήτα 40,9 !

      Διαγραφή
  18. Γράφουν στα περισσότερα σάιτ "πρωτοφανείς θερμοκρασίες". Όταν οι λέξεις χρησιμοποιούνται μόνο για λόγους εντυπωσιασμού. Εκτός και αν θεωρούν αυτές τις θερμοκρασίες ότι τις συναντάμε για πρώτη φορά στην χώρα μας. Αλλά όπως είπε και ο δάσκαλος μας μετράνε θερμοκρασίες εδάφους (πριν λίγο διάβασα και θερμοκρασίες επιφάνειας... αυτοκινήτου). Άντε το βαρέλι της ενημέρωσης δεν έχει πάτο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Βράζει» η Αθήνα - Στους 84 βαθμούς η θερμοκρασία πάνω στα αυτοκίνητα!
      Απίστευτο σκηνικό στην Λάρισα που «ψήνεται»: Θερμόμετρο έδειξε 56 βαθμούς!
      «Καμίνι» το κέντρο της Αθήνας - Λιποθυμούν οι πολίτες - «Λιώνουν» οι εύζωνες!
      Αλλά και οι Ιταλοί δεν παίζονται: Μετά τον καύσωνα «Κέρβερο» έρχεται ο «Χάρος»!

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε συγγνώμη αλλά πολλές φορές βάζεται το χεράκι σας με τον τρόπο παρουσίασης της κλιματικής αλλαγής.Τα σάιτ δεν θέλουν πολύ να πιαστούν.

      Διαγραφή
    3. Η κλιματική κρίση είναι παρούσα και ασταμάτητη.
      Η υπερβολή πολλών ΜΜΕ και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης είναι αχρείαστη γιατί συχνά φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα στη σοβαρή υπόθεση της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.
      Η αντιμετώπιση μιας δύσκολης καιρικής κατάστασης γίνεται με ψυχραιμία και μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι επίσημοι φορείς συμπλέουν με τα προαναφερθέντα Μέσα, πανικοβάλλοντας τον κόσμο.

      Διαγραφή
  19. Πάντως η Μακρακώμη Φθιώτιδας είχε στις 16:20 heat index 50,2.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πρώτη επίσημη μέρα καύσωνα σήμερα αν και καθυστερημένα στην δυτική ηπειρωτική χώρα και την Αιτωλοακαρνία με τους επίσημους σταθμούς να αγγίζουν τα πρώτα 40αρια!
    Στα υπόλοιπα πεδινά ηπειρωτικά μπορώ να πω ότι η κατάσταση ήταν φουρνισμένη με αμέτρητα 40 πλας.
    Και όμως τελικά το μετάλλιο δεν πήγε στη Λάρισα όπως θα περίμενε κανείς...
    Λάρισα 42β(σταθμος τού Βασίλη Πανάκογλου) και
    42,4β του ΕΑΑ.
    Τρίκαλα 42β
    Χαλκίδα 42β
    Σπάρτη 43β
    Λιβαδειά 43β και ο μεγάλος νικητής
    Θήβα Βοιωτίας 44,2β!
    Η συνέχεια αύριο...
    Υ. Γ. Οι συγκεκριμένοι σταθμοί δεν επιδέχονται αμφισβήτησης και είναι τσεκαρισμένοι ότι λειτουργούν σωστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως Φώτη η υγρασία παίζει μεγάλο ρόλο. Με 20% στα Τρίκαλα έκανε την σημερινή μέρα υποφερτή. Έχουμε περάσει χαμηλότερες θερμοκρασίες με πολύ υγρασία και ήταν ανυπόφορο

      Διαγραφή
    2. Σωστό αυτό.
      Υπάρχουν και κάποια θετικά τελικά στον καύσωνα.
      Το ίδιο και εδώ συνέβη χώρια ότι για δεύτερη συνεχόμενη βραδιά με το πού πάει να πέσει ο ήλιος και ενισχύεται λίγο ο δυτικός άνεμος απευθείας η θερμοκρασία πέφτει 10β σε δύο ώρες και η κατάσταση γίνετε πολύ άνετη.
      Να δούμε βέβαια εάν θα συνεχιστεί και αύριο αυτό καθώς τα δύσκολα εδώ ακόμη δεν ήρθαν.

      Διαγραφή
    3. Φώτη η Ήπειρος δεν κατάλαβε τίποτα από καύσωνα!36αρια και 37αρια κατάγραψανε οι περισσότεροι ενδότεροι σταθμοί. Πολύ πιο χαμηλες οι Τ στα παραθαλλασια!

      Διαγραφή
  21. Γυρίζοντας τη νύχτα της Παρασκευής 14/7 στο Φάληρο, νόμιζα ότι δούλευε air condition (που δεν έχω) στο σπίτι, τόση ήταν η διαφορά της θερμοκρασίας με έξω. Ίδια αίσθηση και στην Καλλιθέα, ενώ στο Θυμάρι επικρατούσε δροσιά έξω, αλλά μέσα ήταν πιο ζεστά, με τη σχετική υγρασία να φτάνει το 71% στον σταθμό της Αναβύσσου, ούσα μάλλον από τις υψηλότερες στην Αττική.

    Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται, πάντως, ότι η Αθήνα είναι μία απέραντη ποντικοπαγίδα, με την πυκνή δόμηση, την πολλή κίνηση, αλλά και την υπερβολική χρήση air condition (εντάξει στον καύσωνα, αλλά τα άναβαν και στους 30 βαθμούς τις προηγούμενες μέρες, που είχε κάτω από 25β. τα βράδια) να κάνουν την κατάσταση αποπνικτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην παραλιακή από όπου περνούσαμε και είχε κτίρια ένιωθες τη ζέστη, ενώ στα σημεία που απουσίαζαν είχε δροσιά. Ανάμεσα τους και το Ελληνικό, που ελπίζω να μην το χτίσουν με τζαμαρίες, όπως έγινε τις προηγούμενες δεκαετίες στην Κηφισίας.

    Τουλάχιστον, δεν έχουμε πια το νέφος, που νομίζω - ήμουν πολύ μικρός τότε και σε παιδική κατασκήνωση του Ορειβατικού, οπότε δεν κατάλαβα τίποτα - πρέπει να έπαιξε ρόλο στον φονικό καύσωνα του 1987. Και σε ένα διαμέρισμα, ανάλογα και με τη θέση του στην πολυκατοικία, μπορείς να κρατήσεις μία σχετική δροσιά, κλείνοντας τα παντζούρια και τα παράθυρα στον ήλιο, ειδικά στα δυτικά δωμάτια. Κάτι που είναι αδύνατο να πετύχεις σε μικρά σπίτια στο Θυμάρι, που ειδικά το απόγευμα με τον δυτικό ήλιο βράζουν από τη ζέστη.

    Προς το παρόν, πάντως, έχει ένα σχετικά δροσερό βοριαδάκι, που μετριάζει αρκετά - είναι και πρωί, βέβαια - την καυτή ανάσα του ήλιου, σε αυτή την αέναη μάχη τους, όπως την περιέγραψε και πριν χιλιάδες χρόνια ο Αίσωπος. Επί της ουσίας, η απουσία μελτεμιών φέτος είναι η αιτία του καύσωνα. Από την άλλη, αν επικρατούσαν ισχυρά μελτέμια, μπορεί να είχαμε πολλές περισσότερες πυρκαγιές.

    Όπως στη ζωή, έτσι και στον καιρό, πάντα κάτι θα χάσεις και κάτι θα κερδίσεις. Μοιάζει σαν έναν άνθρωπο, που έχει και καλές και κακές στιγμές στη διαδρομή του σε αυτόν τον κόσμο.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Στο Ελληνικό δεν θα γινόταν το μεγαλύτερο αστικό πάρκο της Ευρώπης ;;;; Φτου μας να μη μας ματιασω ... Υπέροχος λαός !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα έχει και πολλά δέντρα και κανάλια με νερό, αλλά τα κτίρια τα απεικονίζουν με τεράστιες τζαμαρίες οι φωτογραφίες στις διαφημιστικές πινακίδες του έργου, που έχουν τοποθετηθεί στην παραλιακή.

      Παρεμπιπτόντως, ο Guardian, που επισημαίνει ότι στη Μεσόγειο έχουν διπλασιαστεί / τριπλασιαστεί οι τροπικές νύχτες, κατά τις οποίες η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς, αναφέρει ότι υπάρχουν πόλεις που έχουν καταφέρει να διαχειρίζονται τις επιπτώσεις ενός καύσωνα, δημιουργώντας χώρους με περισσότερο πράσινο και ρίχνοντας έτσι τις υψηλές θερμοκρασίες.

      Δίνουν και το παράδειγμα και στις υπόλοιπες, που προς το παρόν αρκούνται σε σχέδια δράσης, όταν έχει χτυπήσει πια η ζέστη και σε συστήματα προειδοποίησης για τους κατοίκους και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
      https://www.theguardian.com/world/2023/jul/14/health-alerts-blistering-heat-scorches-southern-europe
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Eλα μην είσαι απαισιόδοξος. Ακόμα υπογράφουν!

      Διαγραφή
    3. Aκριβώς stavkaran δεν είναι η ζέστη αλλά η ποίοτητα του οξυγόνου που μεταφέρει το αίμα μας...εάν αυτό είναι νοθευμένο...τότε όλα τα ζωτικά μας όργανα...θα ...δεινοπαθήσουν....στην Αθήνα του απόλυτου μπετόν...αλλα και στην Θεσσαλονίκη...το "καύσιμο" μας είναι νοθευμένο,και η πλάκα είναι ότι δίνουμε σημασία στα mall και στα ξενοδοχεία που θα φτιαχθούν στο Ελληνικό...αντί να γίνει ένα σοβαρό αστικό πάρκο που λές...ομοίως οι όχθες του Κιφισσού θα μπορούσαν να είναι κατάφυτες αλλά είναι τσιμέντο και σίδερο...κρίμα πραγματικά κρίμα..σε μία Αττική με φοβερό κλίμα....που το χειμώνα το ζηλεύω..."θωμάς"

      Διαγραφή
    4. Εδώ πριν μερικά χρόνια προσπαθούσαν να μπαζώσουν τον Ποδονίφτη στην Φιλαδέλφεια. Θεωρώ οι δήμαρχοι πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στο πράσινο, στα ψυχρά υλικά και πάει λέγοντας, γιατι σε λιγα χρόνια θα είμαστε Κάιρο.

      Διαγραφή
  23. Καλημέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, ευτυχώς το τριήμερο αυτό της πρώτης θερμής εισβολής για την περιοχή μου δεν ξέφυγε από τα συνηθισμένα πλαίσια, οι μέγιστες περίπου στους 36c ενώ οι ελάχιστες λίγο πάνω από τους 21-22c. Επίσης σε αρκετά χρονικά διαστήματα υπήρχε ευεργετικό αεράκι που απαλύνει την αίσθηση της ζεστης. Στην ώρα του, σήμερα από αργά τη νύχτα έφτασε το μελτέμι που δημιουργεί πολύ καλύτερη αίσθηση της ατμόσφαιρας αν και η θερμοκρασία δεν σημείωσε ιδιεταιρη πτώση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Συνεχίζεται η παραπληροφόρηση και ηλιθιότητα των ρεπορτάζ των γνωστών μέσων ενημέρωσης. Κάνουν ρεπορτάζ από τα κέντρα των πόλεων και δείχνουν τα θερμόμετρα από τα φαρμακεία που δείχνουν κλασικά 3 με 5 βαθμούς παραπάνω από το φυσιολογικό και το εμφανίζουν λες και είναι αληθινό ανακοινώσιμο γεγονός. Ακολουθούν μετά οι μετεωρολόγοι τους που προφανώς δεν λένε τίποτα για τις ψευδείς πληροφορίες του ρεπορτάζ και κάνουν τον κινέζο. Όλα για το θέαμα, όλα λάθος. Πολύ οικτρή η εικόνα των μέσων ενημέρωσης, τα οποία μαζί με την επιρρέπεια τους για το θέαμα που καταπιέζει την αληθινή είδηση, έχουν επιδοθεί και σε προπαγάνδα και αντιδημοκρατική απομάκρυνση από οποιονδήποτε έχει μια διαφορετική γνώμη από αυτά που λένε. Και ψεύτες για το θέαμα, και παπαγάλοι για τα λεφτά. Ελεεινή η εικόνα των γνωστών μέσων ενημέρωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριε αν θελεις για τις φωτο χαροκοπειου στο meteovas79@yahoo.gr

      Διαγραφή
    2. Βασίλη σε ευχαριστώ. Θα ψάξω να βρω πού έχει μπει ο σταθμός και θα σου στείλω.

      Διαγραφή
  25. Τόσο χθες όσο και σήμερα οι τιμές της υγρασίας είναι σχετικά υψηλές.Επεσε λίγο η τεμπ σήμερα και η κατάσταση παλεύεται αλλά χθες ήταν αφόρητη.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Για τα μαργαριτάρια των αυτόματων είναι γνωστό. Φαντάζομαι και ο δάσκαλος γελάει με τα φαιδρα που διαβάζει σε φόρουμ. Τώρα σας παρουσιάζω και κάποια φαιδρα του ΕΑΑ. Σταθμοί Γιαννιτσών μέσα στην πλακόστρωτη πλατεία, Στυλίδας και Αγ.Τριαδας στα 2μ από την εθνική και μέσα στα διόδια ο δευτερος. Μετράνε και οι τρεις πολύ παραπάνω και με τις φωτό που ειδα τους απορριπτω. Οποτε ας κουρέλιασούμε την επιστήμη και τους φυσικούς νόμους για να ευχαριστήσουμε τα κομπλεξ μας. Βιβα θερμοκαζανακια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τα μαργαριτάρια των sites να δείτε... διάβασα ότι " έρχεται νέα θερμική έξαρση". Σε λίγο θα διαβάσουμε θερμιδική έξαρση ή... Ας μην εκφραστώ καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eμενα ο θερμικός θόλος μου άρεσε! Και το αναλύανε! Τι είναι ο θερμικός θόλος και ο θαλάσσιος καύσωνας.

      Διαγραφή
    2. Yπάρχει ο όρος Jeank

      Διαγραφή
  28. Αυγά πάντως να τηγανίζουν το είχα δει σε ένα ντοκιμαντέρ την περίοδο του Β' παγκόσμιου πολέμου.
    Γερμανοί στρατιώτες της τεθωρακισμένης στρατιάς του Ελ Αλαμέιν φτιάξανε μια ομελέτα στην πρόσθια λαμαρίνα του τεθωρακισμένου οχήματος που είχαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τους 50 βαθμούς έφτασε αυτή την εβδομάδα η θερμοκρασία στην πόλη Mexicali στο βόρειο Μεξικό, με έναν 25χρονο εργάτη που φτυαρίζει τσιμέντο σε ένα πάρκινγκ κάτω από τον καυτό ήλιο, να λέει ότι έχει δει συναδέλφους του να ζαλίζονται και να λιποθυμούν, όπως μεταδίδει το Reuters. Το Μεξικό, που συνήθως πλήττεται από καύσωνες τον Απρίλιο και τον Μάιο βίωσε ένα φονικό κύμα ζέστης τον Ιούνιο, αλλά ενώ οι θερμοκρασίες υποχώρησαν στον νότο, παραμένουν υψηλές στον βορρά, με την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί φέτος, λόγω της ξηρασίας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

    To ερώτημα είναι, βέβαια, γιατί γίνονται βαριές εργασίες, που έχουν σωματική καταπόνηση και σε νορμάλ συνθήκες, με θερμοκρασίες 50 βαθμών. Όπως και γιατί έπρεπε να φτάσει η θερμοκρασία τους 50 βαθμούς για να κινητοποιηθεί η τοπική κυβέρνηση και μαζί με θρησκευτικές οργανώσεις να προσφέρουν σε άστεγους καταφύγιο, νερό και πακέτα αλατιού επανυδάτωσης, έτσι ώστε να αποφύγουν τη θερμοπληξία. Μόνο σε ένα κέντρο φιλοξενίας έχουν σπεύσει 1.500 άστεγοι για να έχουν σκιά και ανεμιστήρες.

    Η εθελόντρια Martina Sarabia ανακατεύει σκόνη ηλεκτρολυτών σε δοχεία με νερό για να τα έχει έτοιμα για τους άστεγους. Εξηγώντας ότι το νερό με τα άλατα επανυδάτωσης είναι ένα πραγματικό φάρμακο.
    https://www.reuters.com/world/americas/northern-mexico-bakes-residents-try-beat-scorching-heat-2023-07-14/

    Σύμφωνα, εξάλλου, με μετεωρολόγους, η νότια τροχιά του αεροχειμάρρου είναι ο λόγος για τις υψηλές θερμοκρασίες στη νότια Ευρώπη, που μπορεί να φτάσουν και τους 47 βαθμούς την επόμενη εβδομάδα στην Ισπανία και την Ιταλία, ίσως και την Ελλάδα, αλλά και για τον άστατο και κρύο καιρό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Πάντως, το Σάββατο είχαμε τα πρώτα 44άρια και στην Κρήτη, στις υπήνεμες περιοχές στον βοριά, δηλαδή, σε αυτές που δεν έρχεται απευθείας από τη θάλασσα, αλλά περνάει και από μεγάλο κομμάτι στη στεριά, λειτουργώντας σαν καταβατικός άνεμος. Για τον ίδιο λόγο στην Κερατέα, όπου πήγαμε για μπάνιο στις προσήνεμες στον βοριά παραλίες της Κακής Θάλασσας και του Δασκαλειού, η θερμοκρασία ξεπέρασε μετά βίας τους 35 βαθμούς, ενώ στην Ανάβυσσο που είναι υπήνεμη στον βοριά άγγιξε τους 39.
    https://www.bbc.com/news/world-europe-66209147
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ζέστη και ξηρασία στην Ελλάδα, βροχή και κρύο στην Αγγλία. Πακέτο πάνε αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλησπέρα σε όλους και καλό Σαββατοκύριακο.
    Καύσωνας επικράτησε σήμερα στη νότια πλευρά της Κρήτης ισοφαρίζοντας με δύο σταθμούς της το 44αρι της Θήβας εχθές.
    41 με 43β οι υπόλοιπες περιοχές στα νότια τού νησιού.
    40αρι σήμερα σε Θήβα(4β κάτω σε σχέση με χθες) ενώ 40 με 41β έπιασαν πολλές περιοχές της Αττικής αυτή τη φορά και στα νότια προάστια όπως ήταν φυσικό λόγω της απουσίας της αύρας.
    Δεύτερη μέρα καύσωνα και για τη δυτική Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνία με τους σταθμούς να καταγράφουν μέγιστες τιμές μεταξύ 40 και 41β στα ηπειρωτικά, ενώ 38αρια είχαμε σήμερα και στην Ήπειρο ακόμη και στα Γιάννενα και τα πιό ημιορεινά.
    Δεν θα αναφερθώ γιά περί δροσιάς στα παραθαλάσσια καθώς αυτό είναι ανέκδοτο!
    34β στο Ρίο και τη Ναυπακτία με τον δείκτη δυσφορίας στο 42 και βάλε!
    Το ίδιο και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές με την ατμόσφαιρα πραγματικά αποπνικτική.
    Όσοι λένε ότι κάποιες περιοχές δεν είχαν καύσωνα ας κοιτάζουν παρακαλώ στούς σταθμούς και τον δείκτη δυσφορίας.
    Και στα κεντρικά ηπειρωτικά βέβαια αμέτρητα τα 39ρια.
    Το μόνο θετικό είναι ότι ακόμη τις νύχτες η θερμοκρασία τουλάχιστον στην περιοχή μού και τα πιο ανοιχτά ηπειρωτικά τμήματα πέφτει σε πιό ανεκτές τιμές.
    Δε συμβαίνει το ίδιο όμως σε μεγάλες πόλεις και στην Αττική όπου χθες η θερμοκρασία δυσκολεύονταν να πέσει κάτω από τούς 30β ακόμη και το ξημέρωμα.

    Στα της μεσοπρόθεσμης εξέλιξης τού καιρού τώρα και πάντα με πολλή προσοχή και μελέτη στα στοιχεία δεν θέλω να σας απογοητεύσω όσοι περιμένατε λήξη τού καύσωνα αλλά δεν μπορώ να αλλάξω τίποτα σε αυτά πού γράφω από μέρες.
    Τουλάχιστον άλλα δύο κύματα καύσωνα μας περιμένουν μέχρι και τα τέλη τού Ιούλη ενώ στο διάστημα Παρασκευής Δευτέρας πολύ πιθανόν οι θερμοκρασίες να είναι πιό υψηλές και πιό γενικευμένες σε σχέση με αυτές πού βιώσαμε μέχρι σήμερα.
    Υ. Γ. Ακούστηκαν διάφορα γιά θερμοκρασίες ασφάλτου τσιμέντων και αυτοκινήτων περί 55 και 80 βαθμών.
    Τα συγκεκριμένα είναι απλά αστειότητες και κακώς αναπαράγονται από τα media.
    Ας μην δώσουμε άλλη σημασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nα προσθέσω, Φώτη σε ό,τι ανέφερες για τα νότια προάστια, ότι μέχρι τις 3-4μ.μ., που κρατούσε ακόμα η θαλάσσια αύρα, το Φάληρο και ο Άλιμος είχαν 34 βαθμούς, αλλά η θερμοκρασία ανέβηκε στους 39β. μετά τις 5 το απόγευμα όταν γύρισε σε βοριά, ο οποίος άργησε να φτάσει στον έσω Σαρωνικό.

      Πάντως, αν και έχει 32-33 βαθμούς ακόμα και τώρα 11μ.μ. του Σαββάτου 15/7 σχεδόν σε όλη την ακτογραμμή του Σαρωνικού, η αίσθηση είναι σαφώς καλύτερη από χθες, αφού η υγρασία έχει υποχωρήσει και κυμαίνεται μεταξύ 36% και 41%.
      Β. ΣΠ

      Διαγραφή
  32. Σύμφωνα με τον Κο Ζερεφό, το μέλλον είναι ζοφερό!
    Καλησπέρα παρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλό αυτό με τον κ. Χούντα της ΕΡΤ τότε! Τουλάχιστον, 6,5 χρόνια πριν, στην περίπτωση του σεισμού του 1981, τότε που κατά λάθος άνοιξε η κάμερα ζωντανά πιό νωρίς και τον έδειχνε να σφίγγει την γραβάτα του, μάλλον από αμηχανία γιατί δεν είχε σαφείς οδηγίες τι να πει στον κόσμο, καλά τα πήγε με την περίφημη δήλωσή του "παρακαλούμε βγείτε όλοι από τα σπίτια σας". Κάτι σαν τον Κιμούλη στο "λούφα και παραλλαγή" όταν απεπέμφθη ο Κωνσταντίνος από τους συνταγματάρχες, έρριχνε το νόμισμα να δει αν θα βάλει το πουλί ή την φωτογραφία του Βασιλιά στο τέλος του προγράμματος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Tη στιγμή που το πρώτο θέμα της επικαιρότητας είναι ο μεσογειακός καύσωνας, 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα διήμερο από τις πλημμύρες στη Νότια Κορέα, όπως μεταδίδει το Reuters. Οι αρχές ανακοίνωσαν αρχικά δέκα αγνοούμενους, χωρίς να συμπεριλάβουν και αυτούς σε μία πλημμυρισμένη σήραγγα, από όπου ανασύρθηκαν εφτά άνθρωποι νεκροί, διασώθηκαν εννέα, αλλά πιστεύεται ότι παραμένουν παγιδευμένοι άλλοι 11 εκεί.

    Η στάθμη του νερού και της λάσπης στο τούνελ έφτασε τα 4-5 μέτρα, καθώς η ραγδαιότητα της βροχής έφτασε τα 140 χιλιοστά την ώρα, ούσα η μεγαλύτερη από το 1942 και ενώ πριν λίγες μέρες φονικοί μουσώνες έπλητταν μία άλλη ασιατική χώρα, την Ινδία, σύμφωνα με το Skynews.

    https://www.reuters.com/world/asia-pacific/least-31-killed-by-heavy-rains-south-korea-rescuers-hunt-missing-people-2023-07-16/
    https://news.sky.com/story/south-korea-at-least-seven-dead-after-torrential-downpours-unleash-flooding-and-landslides-12921282
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Πολύ ωραία τα έγραψε ο Γιάννης Τσιμιτσέλης, με αφορμή το κλείσιμο όλων των πάρκων, αλλά και του θεάτρου Άλσους στο Πεδίο του Άρεως, υπό τον φόβο πυρκαγιάς. "Την επόμενη φορά που θα έρθουν οι μέδουσες να κλείσετε και τη θάλασσα", προέτρεψε ειρωνικά ο δημοφιλής ηθοποιός, επισημαίνοντας ότι θα παρακαλάμε σε αυτή τη χώρα να έχει πάντα 26 βαθμούς και η βροχή να πέφτει μόνο για δύο ώρες.

    Παρεμπιπτόντως, είχα αναφέρει στις αρχές του καλοκαιριού ότι δεν θα έχει φέτος μέδουσες, όταν είχαν βγει στη δημοσιότητα κάτι χάρτες, κοκκινίζοντας όλες τις παραλίες της Ελλάδας, όπου υποτίθεται είχαν γεμίσει από τα πολύχρωμα αυτά κνιδόζωα. Δυστυχώς, δεν έχω δει ούτε χελώνες φέτος, ενώ σπάνιες είναι και οι θεάσεις χταποδιών, άσχετα που φωτογράφισα ένα τέτοιο συμπαθές κεφαλόποδο το Σάββατο 15/7 το απόγευμα και δύο βασιλικά καβούρια, μαζεύοντας και μερικά σκουπίδια. Αλλά και το κολιέ μίας κυρίας που της είχε πέσει στον βυθό.
    https://www.tlife.gr/eidhseis-nea/ksespa-o-giannis-tsimitselis-tin-epomeni-fora-pou-tha-erthoun-oi-medouses-kleiste-ti-thalassa/1428774/?utm_source=newsit.gr&utm_medium=Referral&utm_campaign=latestbox
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δάσκαλε δεν νομίζεις ότι αυτό το παραληρημα πρέπει να σταματήσει;Βαρέθηκαμε να βλέπουμε τον β Σπ να γράφει ότι του κατεβαίνει κάθε μερα

      Διαγραφή
    2. Ευκολότερο είναι να δέσεις τη Μεσόγειο με σχοινιά, παρά να περιορίσεις τον Βαγγέλη.
      Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι όλοι πρέπει να σεβαστούμε τη φυσιογνωμία του μπλογκ και ο περί ου ο λόγος φίλος να σταματήσει τα "παρεμπιπτόντως" πριν πέσει βαρύς ο πέλεκυς της λογοκρισίας!

      Διαγραφή
  36. Καλησπέρα φίλοι του μπλοκ για τους δύο επερχόμενους καύσωνες που γράφει ο Φώτης εγώ πιστεύω ότι ταιριάζει το "και εσονται οι δύο είς σάρκα μία". Από Αύγουστο σαν τις καλές μεταγραφές η ελπίδα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Θερμοκρασίες πέριξ των 37 και 38 βαθμών Κελσίου και σήμερα στη Λάρισα από ότι φαίνεται. Μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη 37,2 στο σταθμό του αστεροσκοπείου στη Λάρισα 36,9 στον δικό μου και στα Δέντρα Τυρνάβου.

    Στους 36 EMY και λοιποί Davis πέριξ της πόλης...

    Στο τελευταίο καύσωνα η μέγιστη θερμοκρασία από μετεωρολογικούς σταθμούς στην πόλη ήταν οι 42,5 βαθμούς Κελσίου (41 στην ΕΜΥ).

    Μπορείτε να φανταστείτε λοιπόν ότι αν επιβεβαιωθούν οι τιμές των 45-46 βαθμών Κελσίου στο σταθμό της ΕΜΥ τι νούμερα θα δούμε στους άλλους μετεωρολογικούς σταθμούς εντός αστικού ιστού η και πέριξ χωρίων την νεα βδομαδα.

    Για αυτό τα θερμό troll έχουν βάλει μπροστά οτιδήποτε μετρά θερμοκρασία σε θερμοκήπια, φωτοβολταϊκά, άσφαλτο στην Αττικη για να αντιμετωπίσουν την Death Valley της Ελλάδας την Λάρισα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Πάει πέρασε αυτό, και τώρα..... Εμπρος για νέα τρομοκρατία, από Πέμπτη θα έρθει το τέλος, ευφυέσατοι τίτλοι κλπ κλπ κλπ πιο εγκρατής ο Θοδωρής ο γνωστός εξ Άνδρου., και φυσικά περιμένω, ΤΟΝ ΤΊΤΛΟ, για την πραγματικότητα από εσένα δάσκαλε.... Με εφίδρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. ΥΓ.... ΚΑΙ ΜΕ ΕΦΙΔΡΩΣΗ ! Όπως διόρθωσε το κινητό, αλλά και με αφιέρωση όπως ήθελα πραγματικά να γράψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή