Μέρες καλοκαιριού χωρίς ακρότητες

Τοπίο στην κεντρική Πελοπόννησο, του Σταύρου Παυλόπουλου

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η χώρα μας θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση ανέμων του βόρειου τομέα εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (νησιά Α-ΝΑ Αιγαίου, Α. Κρήτη και Δωδεκάνησα). Κατά τα άλλα, προβλέπεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 36 βαθμούς. Σημειώνεται ότι πτώση θα σημειώσουν και οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας, πράγμα που σημαίνει ότι και οι νύχτες μας θα γίνουν καλύτερες. 

Το Σαββατοκύριακο (29-30/7), μόνο τις απογευματινές ώρες στα ορεινά θα αναπτύσσονται τοπικές νεφώσεις, χωρίς βέβαια ιδιαίτερη σημασία. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ: στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ και τοπικά στη ΝΑ νησιωτική Ελλάδα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα θα σημειώσει άνοδο κατά 1 με 2 βαθμούς. 

Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού τη νέα εβδομάδα: (α) γενικά δεν προβλέπονται βροχές, (β) οι άνεμοι θα παρουσιάσουν εξασθένηση και (γ) η ζέστη θα είναι αισθητή αλλά όχι ανυπόφορη.

 


24 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σε όλους απο τη στοκχολμη που συνεχίζει το δροσερό μοτίβο του καιρού με πραγματικά φανταστικές μέρες.Μάκης Στοκχολμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εδώ τέλεια είναι.Μετα τους 45 ,τα 36αρια είναι όαση.Εχει λίγες καπνες βέβαια και φασαρία από τα αεροπλάνα αλλά οκ!Ζούμε τον μύθο μας στην Ελλάδα...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  2. Καλησπερα δασκαλε.
    Παλι ζεστες. Αισθητη οπως σωστα και ψυχραιμα αναφερει ο δασκαλος, αλλα ζεστη...
    Και καποιοι απο εμας δυστυχως μετα απο αυτα που περασαμε δεν εχουμε αλλες αντοχες ουτε για 38αρια! Ουτε η χωρα με αυτα που περναει εχει αλλες αντοχες!
    Χαθηκαν ζωες, περιουσιες, ζωα, δαση.
    Απο τα τελευταια ραν η κυκλοφορια δειχνει οτι ισως εχει και μια μικρη διαρκεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το τέλος της άλλης εβδομάδας μάλλον θα χρειαστούμε αντοχές όχι μόνο για υψηλά 30άρια αλλά και για χαμηλά 40άρια!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  3. Τώρα βλέπω .Εξερράγησαν οι δεξαμενές καυσίμων στην 111 Π.Μ. λόγω της πυρκαγιάς. Αν είναι δυνατόν!!!.Είμαστε για κλάματα....... Κάποτε το λέγαν "πλήρης αποψίλωση" .Τώρα ;;;.. --=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα έγραφα κάτι αλλά δεν επιτρέπεται.Από την άλλη,μπορεί να έρθουν οι Τούρκοι να σβήσουν-σώσουν τα μαχητικά που αγοράσαμε για να τους πολεμήσουμε,μια νύχτα που θα ερχόντουσαν.Ντράπηκε η ντροπή.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  4. 26 mm υετου σήμερα στην Ξάνθη στην περιοχή μου σύμφωνα με το βροχομετρο. Not bad που λένε και στο χωριό μου. Δροσισε καλούτσικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελικά είχαμε ζημιές στην Ξάνθη και συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα του κάμπου από χαλαζόπτωση και μικρό ανεμοστροβιλο! στο χωριό Μαγγανα. Καταστράφηκαν καλλιέργειες και έπεσαν κολώνες της ΔΕΗ. Μεγάλη η τοπικοτητα των φαινομένων και σήμερα στην περιοχή του νομού Ξάνθης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για να χαλαρώσουμε λίγο σας θυμίζω τον θερινό καζαμία του 2023
    α)Μάιος γεωλόγος κανει πρόβλεψη για 50 βαθμούς το καλοκαίρι...έξω βρέχει
    β)Οι 50 βαθμοίς δεν έρχονται....αντίθετα...η Μακεδονία γίνεται Σκωτία...και ανακαλύπτεται η χρονιά χωρίς καλοκαίρι και ένας Ιταλός ανακαλύπτει ενα ηφαίστειο...που εκανε εκρηξη πριν λίγα χρόνια...και η αστάθεια προβλέπεται από τους καζαμίες να κρατήσει ως τα μέσα Ιουλίου τουλάχιστον
    γ)Ιούλιος....το Αλγέρι και το Μαρόκο παίρνουν φωτιά...και αμέσως μετά όλη η Μεσόγειος ξανά μανά....οι 50 βαθμοί κλπ έρχονται...στο προσκήνιο..
    Μόνος απέναντι σε όλα αυτά ο κύριος Ζιακόπουλος...σαν το κούκο του που άργησε να λαλήσει."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και κάτι ακόμη...Το μεσημέρι της Τετάρτης έπιασε φωτιά ο κάμπος στην δυτική Φθιώτιδα,ανάμεσα στην Λευκάδα Φθιώτιδας και την Πτελεά,λίγα χλμ από τα αμπέλια μου,με δυνατό λίβα και 43 βαθμούς.Τα δύο πεντζετέλ και το ελικόπτερο από το αεροδρόμιο της Λαμίας ήταν απασχολημένα με την φωτιά της πόλης.Το κέντρο της πυροσβεστικής είπε "είστε μόνοι σας".Οι δυνάμεις από Μακρακώμη,Καρπενήσι,Σπερχειάδα και οι κάτοικοι,κατάφεραν να την σβήσουν,μιλάμε για βλάστηση,όχι απλά πουρνάρια και θερισμένα χωράφια.Ο λαός μας έτσι λειτουργεί αποτελεσματκά,όταν καταλάβει ότι είναι μόνος του.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα σας. Ζακέτες στα ηπειρωτικά της Β-ΒΔ χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, στην περιοχή μας που είναι ευνοημένη καθώς σπάνια έχουμε ακραίες υψηλές θερμοκρασίες και συνήθως έχουμε ανέμους από κάθε κατεύθυνση, περάσαμε ένα ζεστό δεκαπενθήμερο με μέγιστες θερμοκρασίες 34-36c . Δύο ημέρες φθάσαμε τους 38c ,οριακά και άλλες δύο τους 37c.Ευτυχως σχεδόν όλες τις νύχτες οι θερμοκρασίες ήταν στους 21-22c ενώ σχεδόν πάντα είχαμε αεράκι. Από τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη άρχισε πολύ δυνατός Βαρδάρης που έριξε αισθητά τη θερμοκρασία σε σημείο που χθες το βράδυ χρειάστηκαν ζακέτες. Ευτυχώς οι λίγες φωτιές που εκδηλώθηκαν εντοπίστηκαν και κατασβέστηκε γρήγορα. Ελπίζουμε σε πιο φυσιολογική καιρική εξέλιξη στο υπόλοιπο του καλοκαιριού χωρίς έντονη ζέστη ενώ καλό θα ήταν να έχουμε και κάποιες βροχές γιατί η ξηρασία αρχίζει να φαίνεται πλέον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχη καλοκαιρινή μέρα σήμερα στη Καλαμάτα, πολύ ισχυρή αύρα μετά από εβδομάδες και η θερμοκρασία δυσκολεύεται στη παραλία της πόλης να πιάσει τους 30 βαθμούς! Το άσχημο είναι ότι πλέον έχουμε μια όμορφη μέρα και δεκαπέντε διαβολεμένες...και από ότι φαίνεται ειδικά στα ανατολικά πρέπει να ευχηθούμε καλό κουράγιο για το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με την ανοχή του κυρίου Ζιακόπουλου(την έχω ζητήσει πολλές φορές)....να σας συστηθώ προτού τα γράψω...λοιπόν είμαι δεξιός...αλλά για να πάμε λίγο
    α)Στις κηδείες των πιλότων ο υλικά αρμόδιος Υπουργός έκανε μπάνια στην Πάτμο?
    β)Το επιτελικό κράτος από ποιον στελεχώνεται από τον Πρωθυπουργό και τον καθρέφτη του?
    γ)Τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν είχαν επικεφαλής στις επιχειρήσεις τον πολιτικό τους προιστάμενο?(Σε μία κατάσταση κρίσης που ορίζεται ως τέτοια στα επιτελικά σχέδια επικεφαλής είναι πάντα ο υπουργός)..Συμπέρασμα η πολιτική ελίτ θεωρεί την διακυβέρνηση ως ενα επικοινωνιακό πόλεμο η επικοινωνιακή γυάλα...σε όλα αυτά εμείς καθόμαστε και τσακωνόμαστε...?¨θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως τα λες, είναι, "Θωμά". Πάνω από όλα το "φαίνεσθαι". Από καταβολής του ελληνικού κράτους, μάλλον.

      Διαγραφή
    2. Ευτυχώς είπες ότι είσαι δεξιός

      Διαγραφή
    3. Φίλε Θωμά μια διόρθωση. Η πυροσβεστική ανήκει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εδώ και ένα χρόνο περίπου αν δεν κάνω λάθος.
      Βέβαια και το υπουργείο προστασίας του Πολίτη είναι άμεσα συνδράμον και εμπλεκόμενο στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

      Διαγραφή
  11. Παρόλο που δεν έχω λόγους να αμφισβητώ την ειλικρίνειά σου (αλήθεια,προς τί η δήλωση πολιτικών φρονημάτων ;) ,εν τούτοις κρατώ κάποιες επιφυλάξεις.Επιφυλάξεις δεν έχω ως προς το "επιδέξιος".......!.
    Με φιλικά συν-αισθήματα----===== Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aγαπητέ Π.Α....θα σκαγα αν δεν τά γραφα...προεκλογικά απείχα...αλλά τώρα...μου φαίνεται αδιανόητο...ο υπουργός που είναι ο πολιτικός προιστάμενος της Πυροσβεστικής...να πηγαίνει για μπάνια..όταν ολη η Ελλάδα καίγεται..Την δήλωση την έκανα...για να μην έχουμε και εδώ εντάσεις χωρίς λόγο....ευχαριστώ και πάλι τον κύριο Ζιακόπουλο...για την φιλοξενία του..και την ανοχή του.Για να το τελειώσω..έχω την αίσθηση..η πολιτική ελίτ...από το 2010 δεν κατάλαβε τπτ...ελπίζω...να μην καταλάβει...από κάτι ανάλογο....φίλε Δημήτρη..πραγματι είναι μεγάλη η κουβέντα...αλλά ξέρεις τί είναι να διαβάζω εδώ μέσα την αγωνία όλων ...και αυτός που πρέπει να μας προστατέψει..να κάνει μπανια? .."θωμάς"

      Διαγραφή
  12. Θωμά ανοίγεις μεγάλη κουβέντα.Ωρες να συζητάμε άκρη δε θα βρούμε.Αστο λοιπόν να το πάρει το ποτάμι και αυτό.
    Καλό και δροσερό βράδυ σε όλους.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συντοπίτη και σε όλους τους υπόλοιπους φίλους, Καλημέρα, για να γελάσουμε και λίγο, δροσερό θα είναι το βράδυ που θα έρθει μετά από μια ολοήμερη ποτιστική θεόσταλτη βρόχούλα... Καλό ΣΚ και από Δευτέρα πρώτα ο Θεός τα νεότερα από τις Αζόρες, έχω κλείσει ραντεβού με τον Αζορικό, στην Ponta Delgada.

      Διαγραφή
  13. Στις 8 Ιουλίου 2003 με 42 βαθμούς στο Dhahran της Σαουδικής Αραβίας, είχε καταγραφεί δείκτης δυσφορίας 81 βαθμών, ενώ μέχρι τότε πιστευόταν ότι η ανώτατη τιμή που θα μπορούσε να φτάσει ήταν 71 βαθμοί. Εκείνη τη μέρα το σημείο δρόσου, δηλαδή η θερμοκρασία στην οποία οι υδρατμοί του αέρα γίνονται νερό ήταν στους 35 βαθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βρέθηκα μια εβδομάδα στο νότιο Πήλιο και η θάλασσα εκεί ήταν ενοχλητικα ζεστή (πολύ όμορφες είναι οι παραλίες και φτηνές οι διακοπές στα παράλια του Λαυκου).Αλήθεια,μου φαίνεται εξωπραγματικη η 30+ sst στο Ιόνιο και όχι μόνο.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή