Νοέμβριος…

Νοέμβριος, ο μήνας με τα πολλά ονόματα: Σποριάς, Αϊ - Μηνάς, Βροχάρης, Μπρουμάρης (ομιχλώδης), Παχνιστής (κλείνονται τα ζώα στο παχνί), Ανακατωμένος (πολλές εναλλαγές του καιρού) και Χαμένος (λίγες οι ώρες δουλειάς).

Νοέμβριος, ο μήνας των νοτιάδων και των βροχών.

Νοέμβριος, ο μήνας με το πιο βεβαρημένο ιστορικό πλημμυρών και καταστροφών.

Νοέμβριος, ο μήνας - εμπροσθοφυλακή του χειμώνα (ζητούμενο το πόσο θα φανεί αυτό φέτος).

Καλό μήνα, φίλοι μου!


54 σχόλια:

  1. Καλο μηνα δασκαλε και σε ολους τους φιλους!
    Ας ελπισουμε ο νοεμβριος να δωσει μια παρελαση χαμηλων με νερα σε ολη την χωρα χωρις ακροτητες.
    Η φετινη αηδια του οκτωβρη να φυγει και να μην ξαναρθει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό μήνα, δεν το βλέπω για βροχαρη δάσκαλε,βέβαια ας μην το" προδικαζουμε",το κοντομανικο καλά κρατεί ακόμη,η κλιματική αλλαγή κάνει έντονη την παρουσία της,το μόνο θετικό είναι ότι δεν ανάβουμε θέρμανση, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη το ψάχνεις Χρήστο. Έτσι θα πάμε το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη. Παρολες τις βροχές που θα έχουμε, η θερμοκρασία θα είναι πάνω από τα κλιματικα. Καλό μήνα να έχουμε!

      Διαγραφή
  3. Καλό μήνα Δάσκαλε.Ας ελπίσουμε ότι θα αποδειχθεί βροχαρης κ όχι καταστροφικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλό μήνα και καλές βροχές, αν και δεν τις βλέπω για πολλούς από μας.Αυτό το 3,14 παρεμβάλλει πολλά εμπόδια στην καθολική υετοφορία, όπως λέει και ο Φώτης.Τί να το κάνεις κι αν "ο Θεός ο μέγας αεί γεωμετρεί".

    Χρόνια πολλά στον Αργύρη του Παναχαικού (εδώ τους εορτάζουμε την 1η Ιουλίου).Τελικά Αργύρης (εντός των αργυρίων) είσαι ή Ανάργυρος (εκτός των αργυρίων) ;. ============Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό μήνα κύριε Ζιακόπουλε! Καλό μήνα σε όλους τους φίλους του μπλοκ! Εύχομαι να είναι ο Νοέμβριος καιρικά αυτόςπου ξέραμε και να είναι η εμπροσθοφυλακή του χειμώνα... (Αν έρθει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό μήνα δάσκαλε και στην παρέα! Αισιόδοξη εισαγωγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό μήνα από τη χειμωνιάτικη σήμερα Στοκχόλμη με τη θερμοκρασία στους 1c-2c και μια νιφαδοπτωση νωρυτερα .Μάκης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kαλό μήνα σε όλους!

    Ελπίζω ο Νοέμβριος να μας φέρει ωραίες κακοκαιρίες και κρύο χωρίς ακρότητες! Χαζοσυννεφιά στην πρωτεύουσα και οι 27c δεν θυμίζουν σε τίποτα ότι έχουμε 1 μήνα μπροστά μας πριν τον χειμώνα.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καθόλου ενθαρρυντικά πάντως τα μεσοπρόθεσμα προγνωστικά και για τον Νοέμβριο, ύστερα από έναν τραγικό Οκτώβριο. Για να δούμε, πού θα "πάει η βαλίτσα", πόσο θα το τραβήξει ο καιρός αυτό το κακόγουστο αστείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και το όνομα "παχνιστής" να μην ξεχάσουμε κύριε Ζιακόπουλε.Συνοπτικά
    α)Το μέτωπο του Σαββάτου ίσως να ανακουφίσει την ΒΑ από την ξηρασία,η Κρήτη θα περιμένει ακόμα
    β)Τρομάκτικο για μένα το +3 βαθμούς του Ε.Α.Α. για τον Οκτώμβριο..σωρευτικά με τις επιδόσεις των υπολοίπων μηνών το 2023.
    γ)Κάποια μεσομακροπρόθεσμα ανιχνεύουν εμποδισμούς στην Βόρεια Ευρώπη..μετά τις 15...ίδωμεν..."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το όνομα δεν το ξέχασα, «Θωμά». Πήγα να το γράψω και το μετάνιωσα, όταν μου ήρθαν στο μυαλό οι στίχοι του τραγουδιού:
      «Πανάθεμά σε Παχνιστή Γενάρη και Φλεβάρη.
      Και συ Μαρτούλη Θλιβερέ που κάνεις το χειμώνα…»
      Και τότε αναρωτήθηκα: «Κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες;» Ε, όχι!
      Μετά σκέφτηκα το νέο πιο σύντομο ανέκδοτο της νέας κλιματικής πραγματικότητας: «Νοέμβρης παχνιστής!»

      Διαγραφή
    2. 'Ετσι ακριβώς είναι. Τα κοπάδια -όσα γλύτωσαν τον πνιγμό-, βόσκουν φρέσκια χλόη μαγιάτικης όψης στα λιβάδια...
      Τίποτα δεν δείχνει ότι πλησιάζουμε στον χειμώνα, εκτός της σμίκρυνσης του διαστήματος της ημέρας...

      Διαγραφή
    3. Μετά το +3 του Οκτωμβρίου....φυσικά και το βουλώνω(ειπαμε να είμαστε δίκαιοι)...εξάλου μόνο ο Μάιος και ο Ιούνιος ηταν εξαίρεση...στο καυτό σερί του 2023...το μόνο που μπορώ να πώ είναι ότι ...έχω ζήσει στο παρελθόν οβιδιακές ανατροπές μιάς εμμονικής κυκλοφορίας ενδεικτικά σημειώνω..
      α)Ο ψυχρότατος χειμώνας με πολλά χιόνια στην Αττική...του 91-92 διαδέχθηκε ενα πολύ θερμό φθινόπωρο..η ανατροπή ήρθε αρχες Δεκεκμβρίου του 91 με χιονόπτωση και στα πεδινά της Αττικής..τελευταία χιονόπτωση τον Μάρτιο του 92.
      β)Ο χειμώνας 2001-2002 είχε διαδεχθεί ένα πολύ θερμό πρώτο μισό φθινόπωρο..εκεί η ανατροπή είχε ερθει πιο νωρίς τέλη Οκτώμβρίου του 2001.
      γ)Τον Νοέμβριο του 81 στο α δεκαήμερο είχαμε δύο φορές χιονόπτωση στα πεδινά της Θεσσαλονίκης σε μια διαδοχή ενός πολύ ψυχρου χειμώνα του 80-81...από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά..είχαμε ενα ζεστό χειμώνα 81-82."θωμάς¨"

      Διαγραφή
  11. Καλό μήνα σε όλους Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μεχρι τωρα τρέχαμε προς το γΚρεμό με 150 χλμ/ω ! Τωρα πεφτουμε ... δεν θα διαρκέσει πάνω απο 1,5 - 2 δεκαετίες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλό μήνα να έχουμε με ότι θέλει και αγαπάει ο καθένας μας ! εμένα πάλι μου ήρθε στο μυαλό σήμερα που έκανα ένα ακόμα μπάνιο εδώ στο Κιάτο με λάδι θάλασσα και στην σωστή θερμοκρασία, Αύγουστε, καλέ μου μήνα, να ΄ σουν δυο φορές τον χρόνο… και μάλλον έχει γίνει τρείς φορές πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλό μήνα σε όλες και όλους, ιδιαίτερα σε σας κύριε Ζιακόπουλε. Να προσθέσω τέσσερα ακόμα ονόματα του Νοεμβρίου: Αρχαγγελιάτης(από τη γιορτή των Ταξιαρχών στις 8 Νοεμβρίου), Αντριάς(από τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα, στις 30 Νοεμβρίου), Φιλιππιάτης(από τη γιορτή του Αγίου Φιλίππου στις 14 Νοεμβρίου, οπότε αρχίζει και το Σαρανταήμερο ως τα Χριστούγεννα) και Μεσοσπορίτης(επειδή τον Νοέμβριο οι γεωργοί βρίσκονται περίπου στη μέση της σποράς). Υπάρχει και προσωνύμιο της Θεοτόκου "Μεσοσπορίτισσα" και ναοί αφιερωμένοι σε αυτήν. Τα στοιχεία προέρχονται από την Εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ-ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΚΑ, λήμμα Νοέμβριος. Μ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, Μιχάλη. Στη λαογραφία οι μήνες πήραν τα ονόματά τους από τις θρησκευτικές γιορτές, τις γεωργικες εργασίες και τις καιρικές συνθήκες.
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
  15. Διαβάστε λίγο τον κ Κολυδά και αφήστε την γκρίνια και τη μίρλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.youtube.com/watch?v=m-r3D4rzbGg&ab_channel=PAMPOSCY

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα, καλό μήνα σε όλη την παρέα! Σας χαίρομαι που αρύεσθε εύστοχες αναφορές από όλο το εύρος της παράδοσής μας. Όλο και σπανιότερα απαντούμε ανθρώπους με πολύπλευρες γνώσεις. Θυμήθηκα τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου που είχε μάθει στον ανηψιό μου ένα ρεμπέτικο τραγούδι και όταν η δασκάλα στο δημοτικό σχολείο ρώτησε τα παιδιά να πουν το καθένα ένα γνώριμό τους τραγούδι, ο ανηψιός μου το τραγούδησε αλλά με τρόμο η δασκάλα του είπε στο τέλος "ποιος στο έμαθε αυτό;" Εκείνος απάντησε ο παππούς μου και η δασκάλα του ζήτησε να συναντήσει τον πατέρα μου. Όταν τον γνώρισε και μίλησε μαζί του χάρηκε πολύ όπως είπε και η ίδια και καθησύχασε τις ανησυχίες της γιατί κατάλαβε με τι άνθρωπο είχε να κάνει. Το τραγούδι, για την ιστορία, ήταν το "κάτω στα λεμονάδικα". Με την ευκαιρία να επαναφέρω εδώ την πρόταση της δια ζώσης επικοινωνίας μας σε τόπο και χρόνο προσφιλή στην παρέα.

      Διαγραφή
    3. " Ek του κατά Μάρκον......."!. Ωραίο δάσκαλε.
      Προσυπογράφω την ανάρτησή σου Αντρέα.Ιδιαίτερα για το ρεμπέτικο,να μνημονεύσω την ιστορική διάλεξη του νεαρού τότε (Ιανουάριος 1949) Μανου Χατζιδάκι στο Θέατρο Τέχνης,ενώπιον του"καλού κόσμου" της Αθήνας,με την οποία καταξίωσε το συγκεκριμένο είδος τραγουδιού,προκαλώντας αρχικά δυσμενή σχόλια στους κύκλους των "τα φαιά φορούντων και περί ηθικής λαλούντων !". =========Π.Α.

      Διαγραφή
  16. 1η Νοεμβρίου σήμερα και υπάρχει αίσθηση ότι βρισκόμαστε στο Σεπτέμβρη όσο για την αλλαγή του καιρού το Σάββατο ακούγονται προγνώσεις για καιρό δυτικά βόρεια και ανατολικό Αιγαίο , καμία ελπίδα στον ορίζοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καταρχήν καλό μήνα σε όλους!
    Κατά δεύτερον, ο δάσκαλος μέσα από το καλωσόρισμα του Νοέμβρη περνά τα μηνύματα της πιθανής έκβασης του μήνα.
    Κατά τρίτον, από τις μεταμεσονύχτιες ώρες ξεκινά ένα νέο πέρασμα βροχών και καταιγίδων πρώτα στα ΒΔυτικα και βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά, την ανατολική Μακεδονία Θράκη καθώς και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μετέπειτα, και πιό τοπικά σε βόρεια Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία.
    Στην υπόλοιπη χώρα τίποτα το ιδιαίτερο.
    Κατά τέταρτον και τελευταίον, χρόνια πολλά στον φίλο μου και συντοπίτη Αργύρη γερό Παναχαϊκό.
    Να είναι γερός και υγιής να αγναντεύει το όμορφο και χιονισμένο Παναχαϊκό του.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ευγενέστατε. καθηγητά Π.Α σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου πΑνάργυρο με βάπτισαν πριν 67 χρόνια αλλά πάντα Αργύρη με φωνάζουν Ανάργυρος είμαι γιατί ποτέ δεν λάτρεψα τα υλικά αγαθά και κυρίως το χρήμα Αργύρης είμαι και προτιμώ αυτό το όνομα γιατί πάντα προσπαθώ στο μετρό του δυνατού να έχω Αργυρά αισθήματα συμπεριφορά και συναισθήματα αλλά πάνω απ' όλα Αργυραν Ψυχή Καλό και βροχερό μήνα και υγεία σε ολουςΦωτη σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου να χαίρεσαι την οικογενεια σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φώτη ας μην τρέφουμε ελπιδες ,ίσως εσείς στα Δυτικά κατι πάρετε απο υετό ,κατά την γνώμη μου,το έχουμε δει το έργο τα τελευταία χρόνια μετατοπίζεται ο αστατος καιρός και βροχερός με ψυχρά την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. 2 Νοεμβρίου ήταν , ποιας χρονιάς δεν θυμάμαι της δεκαετίας του ΄70, είχε χιονίσει μέσα στην Κομοτηνή, το έστρωσε. Φετος βρέχει.(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γείτονα και εσύ παλιός φαίνεσαι.. Εδώ στην Ξάνθη ούτε βρέχει αλλά ψιχαλίζει..

      Διαγραφή
    2. Έβρεξε σήμερα γύρω στα 7-8 mm και ψύχρανε. Όσο για το χιόνι, δεν έχω πια τις σημειώσεις μου...(Δ)

      Διαγραφή
  21. Καλημέρα από Χαλκίδα, άλλαξε γράμμα η διάταξη και από Π έγινε κάτι άλλο; Ηλεκτρικά από τις 9 το πρωί και καλή βροχή που δεν φαινόταν σε καμία πρόγνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αυτή τη στιγμή προς έκπληξη βρέχει και σε περιοχές της Αττικής όπως μαθαίνω και μάλιστα με αστραπόβροντα (δε νομίζω ότι αναμενόταν). Χθες βράδυ καλούτσικες βροχούλες είχαν ανατολικές Κυκλάδες και βόρεια Δωδεκάνησα. Τελικά ο καιρός με τον τρόπο του θα μας εκπλήσσει. Η τρέχουσα διαταραχούλα δεν είναι τόσο κλασσική τυπου Π. Απεναντίας το Σάββατο νοιώθω ότι ίσως τα φαινόμενα δεν είναι τόσο γενικευμένα όσο φαίνονταν πριν μερικές μέρες Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τους 30-32 βαθμούς αναμένουμε αυτό το ΣΚ στη βόρεια Κρήτη. Για να δούμε αν θα ξεπεράσουμε τους 33 βαθμούς που είναι και το ρεκόρ όλων των εποχών. Προσωπικά το θεωρώ πολύ πιθανό. Βροχή εννοειται καμία στον ορίζοντα παρά μόνο νοτιάδες ζέστη και βροχές στις ήδη ευνοημένες περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Μου φαίνεται ότι αν όχι όλος, τότε το μεγαλυτερο του μέρος, ο Νοέμβριος θα φύγει χωρίς βροχές για την Κρήτη. Πρώτη φορά στη ζωή μου φοράω καλοκαιρινά και κοιμάμαι με σεντόνι και καλοκαιρινή πιτζάμα τετοια εποχή. Ακόμα και τα πιο ζεστά έτη, ένα λεπτό πάπλωμα έβαζα.
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα! Βροχή, ποτιστικής (και λίγο παραπάνω) έντασης στην Αθήνα (Κολωνό)! Απλά....υπέροχη! Με την ευχή ο Νοέμβρης να δώσει πολλά και καλά νερά, δίχως κινδύνους και καταστροφές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Σφοδρή καταιγίδα σάρωσε για μιάμιση ώρα το στενό Ρίου Αντιρρίου Βαρειές αστραπές και κεραυνοί μαζί με βροχοθυελλα και εκπληκτικές ραγδαιοτητες έδιωξαν πλέον το κουραστικό καλοκαίρι του Αγίου Δημητρίου και ο καιρός έγινε πλέον ΦθινωπορινοςΗ περιοχή Ρίου με ύψος βροχής από 38 έως 61 χιλιοστά κέρδιζει έως τώρα το χρυσό μεταλλιο για σημερα πανελλαδικά Ο Πατραϊκός κόλπος μίλησε και πάλι Για εμένα μια λαμπρή μέρα σήμερα !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ενεργό ψυχρό μετώπο σάρωσε όλη τη δυτική χώρα με πολλά χιλιοστά(αν και πρόσκαιρα μέσα σε μια ώρα και κάτι ειχαμε 24mm στην περιοχή μού συνοδεία αλλεπάλληλων ηλεκτρικών εκκενώσεων και ανέμων) ενώ το σύστημα αυτό ήταν τόσο δυνατό που έστω και εξασθενημένο έφτασε και σε ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές.
    Το GFS πρέπει επιτέλους να πάψει να ζει στη μιζέρια των χιλιοστών.
    Αλλού γι'αλλού και η σημερινή του πρόβλεψη δίνοντας πενιχρά η και καθόλου ποσά βροχής.
    Ευρωπαίος και Βρετανός πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα και με μικρότερες αστοχίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ευρωπαίος από τότε που έδινε μια σούπα και έβαζε χιλιοστά παντού κατέληξε να γίνεται πιο πετυχημένος στους χάρτες υετού από τον gfs!

      Διαγραφή
  27. Μια ψιχαλα εδώ στην περιοχή μου και τίποτα άλλο.Τωρα λαμπρός ήλιος.Εν αναμονή του κύματος του Σαββάτου που μάλλον δεν θα μας πιάσει εδώ εμάς.Μακαρι να έριχνε κάποια αξιόλογη βροχή, μήπως και μπορέσουμε να σπείρουμε τα χωράφια.
    Αργύρη πολύχρονος και από εμένα, έστω και την επόμενη μέρα.Να έχεις υγεία.
    Καλό μεσημέρι σε όλους.Δημητρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Φίλε Δημήτρη από κεντρική Κορινθία σε ευχαριστώ για τις ευχές σου Εύχομαι σε σένα και στην οικογένεια σου υγεία και γαλήνη Βροχές εκεί δεν φαίνονται ούτε και το Σάββατο τουλάχιστον σε ικανοποιητικό επίπεδο Καλές βροχές φαίνονται από τις 12 ,του μήνα και μετά και κυρίως μετά τις 15 του μήνα Έχω την εντύπωση με μεγάλες πιθανότητες ότι η Περήφανη Ζήρια και ο αγριος Χελμός εκείνη την περίοδο μαλλον θα πάρουν το πρώτο χιονακι για εφέτος πάνω βέβαια από τα 2200 μέτρα Ο Γεροπαναχαικος δε χαιρετά από το πανέμορφο Παναχαικο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Aκριβώς φίλε Φώτη.Ηταν τόσο δυνατό , που κατάφερε να ξεπεράσει κάπως τα ορεινά εμπόδια και να αφήσει και σε μας 10 mm, με πολλούς κεραυνούς αλλά χωρίς αέρα.
    Και για μένα,αγαπητέ Αργύρη,μια λαμπρή ημέρα και μάλιστα ανέλπιστη.Σε σας βέβαια το γλέντι ήταν....τρικούβερτο ! .Το χρυσό μήπως σας το πήρε η Ζάκυνθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ακόμα μια χρονιά , μαζεύουμε ελιές με κοντομάνικα ...!! Μια νέα ετήσια κι όχι επεισοδιακή πραγματικότητα των τελευταίων 5-6 ετών (περίπου)... Νομός Μεσσηνίας , ο λαδιάς , για να κανω μια μικρη κατάχρηση της λαικής εθιμικής λεξιπλασίας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Φίλε ανώνυμε η Ζάκυνθος δεν νομίζω γιατί δεν επηρεαστικε σχεδόν καθόλου Το Μέτρο δίνει πρώτη περιοχή την Αλεξανδρούπολη αλλά κάτι δεν πάει καλά με τον σταθμό γιατί το λιμάνι της πόλης δίνει σημερινό υετό 28 χιλιοστά και ο προαναφερόμενος σταθμός δίνει 280 ,χιλιοστά Τόσο τεράστια διαφορά σε 2 σταθμούς που απέχουν πολύ λίγο δεν στέκει Αλλά είται έτσι είται αλλιώς και σωστά να είναι τα ποσά δεν τρέχει κάτι γιατί η Θράκη χρειάζεται επειγόντως πολλές βροχές αλλωστε αυτά τα μεταλλια δεν έχουν καμία σημασία?!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μια αλλαγή καιρού εξπρές είχαμε για σήμερα σχετικά ασυνήθιστη από την άποψη ότι μεγάλα ποσά έπεσαν στην Αχαϊα αντί για την Ήπειρο, η οποία λίγο πολύ βλέπει σποραδικές βροχές εδώ και μέρες σε τοπικό επίπεδο. Το περίεργο είναι ότι είναι πολύ λίγο νοτιότερα, στην Ηλεία και τη Μεσσηνία δεν είχαμε κάτι το ιδιαίτερο. Μπόρα είχαμε και στην ανατολική Στερεά και την Αττική, κάτι που σημαίνει ότι ένα ποσό νεφών ικανά να παράξουν υετό κατάφεραν και "επέζησαν" από την ομβροσκιά της Πίνδου-Πελοποννήσου. Προφανώς υπήρχε αρκετή ενέργεια για να καταφέρει να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς στην ΒΔκή Πελοπόννησο είδαμε μέχρι και 60mm. Τέτοια περάσματα κάποτε ήταν συνηθισμένα, όταν είχαμε χαμηλά τον Νοέμβριο και κάποια είχαν κατά κύριο λόγο ΝΔ άνεμο ενώ άλλα επηρέαζαν πιο γενικευμένα με Ν,ΝΑ άνεμο. Το Σάββατο τι θα έχουμε; η εμπειρία μου δείχνει ότι ο πολύ ισχυρός άνεμος μειώνει τον υετό στις πεδινές περιοχές. Σίγουρα θα δούμε μεγάλα ποσά υετού στη ΒΔ-Δ Ελλάδα που είναι ορεινή ,αλλά δεν είμαι σίγουρος για αξιόλογα ποσά ανατολικά της Πίνδου. Μακάρι να βρέξει αξιόλογα στη Θράκη που είδε κάτι και σήμερα, για να σπάσει η ξηρασία. Τέλος υπομονή για την Κρήτη, πρέπει να αλλάξει κι άλλο η κυκλοφορία για να δει κάτι καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Τα μεσοπροθεσμα για Κρήτη είναι απλά απογοητευτικά. Συγκεντρωτικός υετός GFS επόμενου 15νθημερου 0-1 χιλιοστά ανατολικά και κάτι ψιλά παραπάνω στα Χανιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πρώτη φορά στην ζωή μου, εδώ στην περιοχή και στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας, δεν θα πάμε οι περισσότεροι για να μαζέψουμε ελιές.Αυτο και οι μεγαλύτεροι άνθρωποι σε ηλικία,δε το θυμούνται.Σκετη απογοήτευση.Τα δέντρα διψούν, διψούν, διψούν.Δεν θα πω τίποτε άλλο.Ο Θεός να βάλει το χέρι του.
    Φίλε γεροπαναχαικε ,η Ζήρια,ο Χελμός, το Παναχαϊκό, το Μαίναλο,ο Πάρνωνας, ο Ταυγετος, είναι τα καμάρια της Πελοποννήσου.Το ένα καλύτερο απ'το άλλο.

    Πάντως το θετικό σ αυτό το καθυστερημένο φθινόπωρο, είναι ότι ξεκινά από την Δυτική Ελλάδα με ΝΔ ρεύμα, όπως παλιά.Τη σκυτάλη παίρνει πρώτη η Δυτική Ελλάδα και σιγά σιγά και εμείς στα Ανατολικά.Ευχομαι φέτος να γίνει έτσι.
    Η Σύρτη να έχει βάλει ξυπνητήρι λέτε παιδιά; Γιατί βλέπω ότι βρίσκεται σε βαθύ ύπνο!
    Καλό βράδυ κύριε Ζιακοπουλε.Καλο βράδυ σε όλους τους φίλους αυτής της σελίδας.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ο σταθμός της Ζακύνθου έχει κολλήσει και εννοείται ότι δεν είναι μέσα στην πρώτη πεντάδα όπως είδα στους υπόλοιπους κοντινούς σταθμούς.
    Επίσης ούτε της Θράκης ισχύει αυτό περί 280 χιλιοστών.
    Αυτά πού έχω να επισημάνω είναι 1ον.Η Θράκη μετά τις σημερινές αξιόλογες βροχές κατά τόπους βάζει πλώρη γιά αξιόλογα φαινόμενα από δω και πέρα με την παρατεταμένη ξηρασία να λαμβάνει τέλος και
    2ον.Το Σάββατο είναι μια μέρα που πλην των ισχυρών βροχών σε συγκεκριμένες περιοχές, θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή στις μέγιστες εντάσεις των νοτιάδων που ίσως ξεπεράσουν ακόμη και τα 9 με 10 μποφόρ σε ευάλωτες περιοχές εκτεθειμένες στο νοτιά.
    Καλό ξημέρωμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Όχι βροχή σήμερα στην Ξάνθη, όχι ψιχάλα, αλλά ψιλοψιχαλα. Οι πολλές βροχές του χρόνου τον Ιούνιο πάλι καθώς μόνο αυτόν τον μήνα βρέχει στάνταρ εδώ πέρα αν και φέτος ούτε τον Ιούνιο έβρεξε πολύ. Σιγά σιγά πάμε για ψιλόφθινόπωρο από ότι φαίνεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Εγώ παρατηρώ οτί όσο περνούν οι μέρες οι θερμοί αυλώνες ολοένα και περιορίζονται σε νοτιότερα πλάτη με την θέση τους να την παίρνουν οι διαταραχές με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά.
    Με βάση αυτό το γεγονός και σε συνδυασμό με την γενική εικόνα που δίνουν οι μετεορολογικές προγνώσεις για τις επόμενες μέρες(γενική εικόνα διότι αρκετά πράγματα ενδέχεται να αλλάξουν στην πορεία)παρατηρήται οτί και η νότια χώρα είναι πολύ πιθανό να επηρρεαστεί από τις διαταραχές από τα τέλη της άλλης εβδομάδας και ύστερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Περιμένοντας τον Γκοντο.
    Περιμένοντας το Φθινόπωρο.
    Περιμένοντας τον Χειμώνα.
    Βρείτε τις ομοιότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιμένοντας τον ψηλό

      Διαγραφή
    2. περιμένοντας μάταια, στο καιρικό θέατρο του παραλόγου, με σκηνοθέτη τον Άνθρωπο?
      καλό Σαββατοκύριακο στην παρέα.

      Διαγραφή
    3. Ο πρώτος Γκοντό ήρθε προχθές και σήμερα στον Όλυμπο και σήμερα στον Βόρα.

      Διαγραφή