Ο μήνας που φεύγει και ο μήνας που έρχεται

Προβλεπόμενες αποκλίσεις της θερμοκρασίας στα 2 μέτρα τον Ιούλιο του 2024


Άρχισαν τα «όργανα» του εξωτερικού και του εσωτερικού να βομβαρδίζουν το κοινό με μεγάλης διάρκειας προγνώσεις που: (α) αντικειμενικά δεν μπορούν να είναι όσο πρέπει ακριβείς για επιχειρησιακή χρήση, (β) παρερμηνεύονται εύκολα και (γ) φοβίζουν τον πολύ κόσμο. Στα όσα ακολουθούν θα αναφερθούμε στον μήνα που σε δύο μέρες τελειώνει, στον μήνα που έρχεται (Ιούλιο) και θα κάνουμε μερικές επισημάνσεις, εστιάζοντας στην ουσία των πραγμάτων.

Διάκριση μελτεμιών

Οι Τούρκοι τη διάκριση των ετησίων από τους αρχαίους Έλληνες σε προδρόμους ετησίες, κυρίως ετησίες και μετόπωρους ετησίες την έκαναν με δικό τους τρόπο. Ως κατ’ εξοχήν γεωργικός λαός, χρησιμοποίησαν ονόματα φρούτων με βάση τη σειρά ωρίμανσής τους από τα τέλη της άνοιξης ως τα τέλη καλοκαιριού. Έτσι, μιλούν για μελτέμι του κερασιού (κιράζ-μελτέμ), μελτέμι του πεπονιού (καβούν-μελτέμ) και μελτέμι του σταφυλιού (ουζούμ-μελτέμ). Ο συνάδελφος Θοδωρής Κολυδάς έκανε σχετική ανάρτηση πρόσφατα, αλλά για την πληρότητα της κάλυψης του θέματος να αναφέρω ότι οι γείτονες για το μελτέμι που «ξινίζει» από τη σφοδρότητά του χρησιμοποιούν τον όρο τσάνερο ή τζάνερο-μελτέμ (ξινό κορόμηλο-μελτέμι), ενώ το μελτέμι που προκαλεί βαριά μεγάλα κύματα το ονομάζουν μπακλά-μελτέμ (των δύσπεπτων κουκιών-μελτέμι). Τέλος, για τα μεγάλης έντασης και εμμονής αυγουστιάτικα μελτέμια χρησιμοποιούν τον όρο γαϊδουρομελτέμια. Κλείνοντας την παράγραφο να συμπληρώσω ότι για αυτό καθαυτό το όνομα των καλοκαιρινών βοριάδων στο Αιγαίο, τόσο το τουρκικό meltem όσο και το νεοελληνικό μελτέμι έχουν ως κοινή αφετηρία τη βενετσιάνικη λέξη mal tempο που σημαίνει κακοκαιρία.

Ο καιρός της εβδομάδας

Ανατολή στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, του Τρύφωνα

Δευτέρα  - Σάββατο (24-29/6)

Καιρός:

Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες τις απογευματινές ώρες στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και πιθανώς στην κεντρική Στερεά και την ορεινή Πελοπόννησο.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ένταση των φαινομένων κυρίως στην κεντροβόρεια Ελλάδα (πιθανά μπουρίνια).

Πόσο μακριά βρισκόμαστε από την εποχή που στην πλειονότητά τους τα καλοκαίρια μας από ευλογία θα έχουν γίνει εφιάλτες;

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή), ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα ΒΑ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο αναμένεται να ενισχυθεί, με συνέπεια την αύξηση της έντασης των ΒΑ ανέμων στη χώρα μας. Οι πιο ισχυροί άνεμοι (μέση ένταση 7 με 8 και ριπές στη διάρκεια της ημέρας 9 μποφόρ) αναμένονται στο Α-ΒΑ Αιγαίο, την κεντρονότια Εύβοια, την Αττικοβοιωτία, τις δυτικές και τις βόρειες Κυκλάδες και την Α-ΝΑ Πελοπόννησο, όπου και ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι υψηλός. Αυξημένη προσοχή απαιτείται και στις υπόλοιπες περιοχές της Πελοποννήσου τη Β. Εύβοια και τη Φθιώτιδα, όπου οι άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Αναφορικά με τη θερμοκρασία, οι υψηλότερες τιμές της (39 με 40 βαθμοί) θα σημειωθούν στη Δ. Ελλάδα. 

Δικαιοστάσιο (moratorium) μεταξύ μελτεμιού και καύσωνα!

Τη Δρακόλιμνη επισκέφτηκα -πρώτη και τελευταία φορά- τον Ιούνιο του 1976. Θυμάμαι παγόβουνα στην επιφάνειά της και το βουνό ίδια ζέβρα με ζώνες χιονιού και γρασιδιού. Ήταν τότε που έλεγαν ότι ο πλανήτης οδηγείται σε ψύξη. Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως φαίνεται στην πρόσφατη φωτογραφία που είχε την ευγενή καλοσύνη να μας στείλει ο Θοδωρής Ράλλης. 


Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις της Α. Μεσογείου προκαλεί βόρειους ανέμους στη χώρα μας με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η θερμοκρασία στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας θα φθάσει τους 38 βαθμούς και η απογευματινή αστάθεια, που οδηγεί στην εκδήλωση τοπικών όμβρων ή και καταιγίδων, θα περιοριστεί στα ορεινά της ΒΑ χώρας. 

Δι’ ολίγων…

Από τα άγια χώματα, του Θοδωρή Ράλλη.


Τα σημερινά

Το κύκνειο άσμα του καύσωνα στη Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα και οι κατά τόπους ζωηρές καταιγίδες στη ΒΑ χώρα.

Στην ίδια (κλιματική) μοίρα άνθρωποι, ζώα και φυτά!

Λύκος, του Χριστόδουλου Χριστοδούλου

Ο φίλος μας Γιώργος Στυλιανάκης μάς πληροφορεί ότι στις 16/6/1914 στο Ηράκλειο της Κρήτης η θερμοκρασία είχε φθάσει τους 45,7 βαθμούς. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, στις 21/6/1916, η θερμοκρασία έφθασε στην Καλαμάτα τους 45 και στο σταθμό του ΕΑΑ στο Θησείο τους 43 βαθμούς, ρεκόρ που καταρρίφθηκε το 2007. Ο επόμενος μετά το 1916 ισχυρός πανελλαδικός καύσωνας παρατηρήθηκε 66 χρόνια μετά, στις 25 και 26/6/1982, οπότε η θερμοκρασία έφθασε στη Ν. Φιλαδέλφεια τους 44,6 βαθμούς, στα Τρίκαλα Θεσσαλίας τους 43.8 βαθμούς κ.λπ.

Οι καταρρίψεις των θερμοκρασιακών ρεκόρ που έγιναν τόσο το 1982 όσο και το 2007, ως μεμονωμένα γεγονότα, δεν μπορούν να αποδοθούν στην κλιματική αλλαγή. Ούτε μπορούμε να θεωρήσουμε ως αποτέλεσμα αυτής το γεγονός ότι μια υψηλή θερμοκρασία σημειώθηκε στα τέλη του 2ου δεκαημέρου του Ιουνίου και όχι στη διάρκεια του 3ου δεκαημέρου του μήνα που συνήθως συμβαίνει. 

Ζέστη των κάτω ή και μικρών αποκαλουμένων 40αριών, μετρούμενη ορθώς βεβαίως, βεβαίως!

Μέγιστες θερμοκρασίες Τετάρτης και Πέμπτης (12-13/6) στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης που δεν φθάνουν οι θαλάσσιες αύρες:

Β. Ελλάδα: 39-40ο C (πόλη Θεσσαλονίκης 38-39ο C).

Δ. Στερεά Ελλάδα και Δ. Πελοπόννησος: 40-41ο C

Θεσσαλία: 41- 42ο C

Α. Στερεά Ελλάδα: 41- 42 και πιθανώς κατά τόπους 43ο C (πόλη Αθήνας 40 - 41 και πιθανώς την Πέμπτη 42 ο C).

Α. Πελοπόννησος:  41- 42 και πιθανώς κατά τόπους 43ο C.

Εσωτερικό Κρήτης: 41-43ο C.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 

Μεγάλε Τρύφωνα! Πώς τσάκωσες τον γλάρο, ρε φίλε;

Την άνοδο της θερμοκρασίας λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής την αποδέχομαι. 

Δεν αποδέχονται την άνοδο της θερμοκρασίας που προκύπτει από μετρήσεις σταθμών που δεν διαθέτουν μηχανικό αερισμό ή σταθμών που επηρεάζονται από την ακτινοβολία ταρατσών και ντουβαριών!

Ορισμένοι «μετεωρολόγοι» και «δημοσιογράφοι» νομίζουν ότι ζουν σε σκανδιναβική χώρα!

 

Λαύριο, του Σταύρου Παυλόπουλου 

Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντροανατολική Ευρώπη, συνοδευόμενο από ασθενές ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται βορειοανατολικά. Με τη διέλευση του μετώπου αυτού από την περιοχή μας, οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με αποτέλεσμα τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Αντίθετα, στη υπόλοιπη χώρα η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα (μέγιστες τιμές 36 με 38 βαθμοί). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), βροχές δεν προβλέπονται.