Στην ίδια (κλιματική) μοίρα άνθρωποι, ζώα και φυτά!

Λύκος, του Χριστόδουλου Χριστοδούλου

Ο φίλος μας Γιώργος Στυλιανάκης μάς πληροφορεί ότι στις 16/6/1914 στο Ηράκλειο της Κρήτης η θερμοκρασία είχε φθάσει τους 45,7 βαθμούς. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, στις 21/6/1916, η θερμοκρασία έφθασε στην Καλαμάτα τους 45 και στο σταθμό του ΕΑΑ στο Θησείο τους 43 βαθμούς, ρεκόρ που καταρρίφθηκε το 2007. Ο επόμενος μετά το 1916 ισχυρός πανελλαδικός καύσωνας παρατηρήθηκε 66 χρόνια μετά, στις 25 και 26/6/1982, οπότε η θερμοκρασία έφθασε στη Ν. Φιλαδέλφεια τους 44,6 βαθμούς, στα Τρίκαλα Θεσσαλίας τους 43.8 βαθμούς κ.λπ.

Οι καταρρίψεις των θερμοκρασιακών ρεκόρ που έγιναν τόσο το 1982 όσο και το 2007, ως μεμονωμένα γεγονότα, δεν μπορούν να αποδοθούν στην κλιματική αλλαγή. Ούτε μπορούμε να θεωρήσουμε ως αποτέλεσμα αυτής το γεγονός ότι μια υψηλή θερμοκρασία σημειώθηκε στα τέλη του 2ου δεκαημέρου του Ιουνίου και όχι στη διάρκεια του 3ου δεκαημέρου του μήνα που συνήθως συμβαίνει. 


Δεν παραβλέπω το γεγονός ότι όσα συμβαίνουν στις μέρες μας διαδραματίζονται σε ένα περιβάλλον που είναι κατά ένα και πλέον βαθμό θερμότερο από εκείνο των αρχών του προηγούμενου αιώνα και ότι η κλιματική αλλαγή έχει βάλει το χέρι της. Το περί τυχαιότητας (συγκυρίας) των καιρικών φαινομένων επιχείρημα δεν είναι αβάσιμο και δεν θέλω να μπω σε επιμερισμούς που δύσκολα αποδεικνύονται. Προτιμώ να δούμε το θέμα κάπως αλλιώς.

Χρησιμοποιώντας ως κριτήριο το όριο των 40 βαθμών για τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας, βρήκα ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ως σήμερα παρατηρήθηκαν τα παρακάτω επεισόδια καύσωνα τον μήνα Ιούνιο. Αναφέρονται τα έτη και σε παρένθεση στρογγυλεμένες οι μεγαλύτερες μέγιστες θερμοκρασίες στη διάρκεια του επεισοδίου:

1987 (41οC)

1993 (40οC)

1997 (41οC)

2000 (40οC)

2007 (46οC)

2010 (41οC)

2014 (43οC)

2016 (43οC)

2017 (45οC)

2021 (43οC)

2022 (42οC)

2024 (????)

Τα συμπεράσματα δικά σας! 

69 σχόλια:

  1. Ο κ.Ζιακοπουλος αν καταλαβαίνω σωστά θέλει να μας πει ότι πλέον οι αυξημένες τιμές της θερμοκρασίας είναι σχεδόν χρόνο παρά χρόνο σε αντίθεση με το παρελθόν που ήταν μεμονωμένα περιστατικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός, όλο και συχνότερα, προσθέτω και υψηλότερα.

      Διαγραφή
    2. Και πιο αυξημένες

      Διαγραφή
    3. Σωστή η παρατήρησή σας. Για να εξαχθεί όμως πιο σίγουρο συμπέρασμα θα έπρεπε να έχουμε δεδομένα και πριν το 1987.
      Και να τα είχαμε όμως το ίδιο δίκτυο μετρήσεων είχαμε το 1910, το 1940, το ίδιο και το 2024 που υπάρχει πληθώρα μετρήσεων από κάθε σπιθαμή της χώρας;

      Διαγραφή
    4. Τον λύκο τον βλέπουμε, τον ντορό ψάχνουμε;

      Διαγραφή
  2. Με εκείνα και με τούτα χτυπήσαμε τους 39 βαθμούς σήμερα ενώ η πρόβλεψη έλεγε 36. Είμαι σίγουρος ότι θα χτυπήσουμε 40αρι αν όχι και 42 αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές παρολο που η πρόγνωση δειχνει 39. Το ρεκόρ του 2007 (43 βαθμοί) ευχομαι να μην το πιάσουμε. Μάλλον δύσκολο.
    Σε κάθε περίπτωση η καιρικη τραγωδία συνεχιζεται.
    Αυτό που παρατηρώ είναι ποσο πολύ χαίρονται οι τουρίστες με αυτή τη ζέστη. Όχι μόνο έχουν κατακαει από τον ήλιο, αλλά σήμερα με 39 βαθμούς κυκλοφορούσαν κατά 100αδες κάτω από τον καυτο ήλιο μέρα μεσημέρι σέρνοντας και τα παιδιά τους μαζί. Αυτό που για εμάς αποτελεί κόλαση, κάποιοι πληρώνουν για να το έχουν λοιπον!
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοί είναι ανώμαλοι, σαν τον Αιγύπτιο που βουτάει στη θάλασσα της Αρκτικής!

      Διαγραφή
  3. Μπορεί να σπάμε τα ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας στο άμεσο μέλλον αλλά αυτό που με φοβίζει είναι οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες άνω της μέσης κλιματικής τιμής.
    Έχει χαθεί η μπάλα στο κλίμα.

    Το περιβάλλον έχει γίνει θερμότερο και όπως πολύ σωστά είπατε παλιότερα κύριε Ζιακόπουλε.....όταν ντοπάρεις έναν αθλητή αυτός θα σου σπάσει τα ρεκόρ. Έτσι είναι και η επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα λόγω ανθρωπογενούς παρέμβασης. Σπάμε ρεκόρ κλιματικών δεδομένων.
    Καλό βράδυ και καλό ξημέρωμα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια καλή σχετικά σύγκριση είναι η μεσο-Πλειόκαινος περίοδος όπου η γεωγραφία της Γης ήταν παρόμοια με τη σημερινή και παρατηρήθηκε θέρμανση του πλανήτη. Επιστήμονες μιλούν για ένα σενάριο 2-4 βαθμούς θερμότερο από αυτό που είχαμε σε προβιομηχανικά επίπεδα. Δεν ξέρουμε γιατί η Γη θερμάνθηκε τόσο τότε, ωστόσο μάλλον υπήρχε ποσότητα CO2 παρόμοια με τη σημερινή. Η θάλασσα ανέβηκε 25 μέτρα, οι πόλοι δεν είχαν μόνιμο πάγο και θερμάνθηκαν πάρα πολύ σε σχέση με τους τροπικούς καθώς και οι κυκλώνες έγιναν πολύ ισχυροί. Η παγκόσμια βροχόπτωση θα μπορούσε να είχε ανέβει γύρω στο 10%, οι μουσώνες επεκτάθηκαν και οι έρημοι μίκρυναν. Στην περιοχή μας παρατηρήθηκε μίξη τροπικών και εύκρατων ειδών βλάστησης και θερμότερο κλίμα. Έχει πολύ ενδιαφέρον αν μπορεί να συγκριθεί αυτό το σενάριο με ένα μελλοντικό σενάριο κλιματικής αλλαγής, ωστόσο σίγουρα δεν μπορεί να είναι αντιγραφή "καρμπόν".

      Διαγραφή
    2. Αρκετά ενδιαφέρον αυτό που αναφέρατε και άξιο μελέτης.

      Μπορεί τότε να ήταν διαφορετική η κλίση του άξονα της Γης και αυτό να έπαιξε τον ρόλο του.
      Επίσης, εάν θυμάμαι καλά, οδεύουμε στην εποχή των παγετώνων που αυτή αναβάλλεται λόγω ανθρωπογενούς παρέμβασης.

      Εάν μπορούσε κάποιος να μας δώσει τα Φώτα του!
      Καλησπέρα σε όλους!

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα Φραγκίσκο. Οι έρευνες μιλούν για παρόμοιο άξονα της Γης εκείνη την περίοδο. Η θέρμανση δεν αφορούσε μόνο το βόρειο ημισφαίριο αλλά και το νότιο. Μάλιστα στην παράκτια Ανταρκτική εμφανίστηκαν δάση του Νοθοφηγού που βλέπουμε σήμερα στην ορεινή Τασμανία. Υπάρχουν αρκετές έρευνες για την περίοδο αυτήν διαθέσιμες και στο διαδίκτυο ,ψάξε "mid-pliocene warm period'. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι θερμοκρασίες SST ήταν πολύ υψηλές στον βόρειο Ατλαντικό κάτι που δείχνει ότι παρά το λιώσιμο των πάγων το ρεύμα του κόλπου δεν πτοήθηκε καθόλου και συνέχισε να θερμαίνει τα παράκτια της Σκανδιναβίας.

      Διαγραφή
    4. Καλησπέρα σας Μάριε.
      Σάς Ευχαριστώ για την ενημέρωση.
      Θα το διαβάσω σύντομα γιατί είναι αρκετά ενδιαφέρον.

      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
  4. Συμφωνώ απόλυτα με τον Δάσκαλο.
    Εννοείτε πως δεν μπορούμε να ρίξουμε τον καύσωνα του 2ου 10ημέρου του Ιουνίου "μονοκούκι" που λέμε στην κλιματική αλλαγή.
    Άλλωστε όσοι με ρωτάνε για τον επιλεκτικό καύσωνα που έχουμε τους απαντώ ότι ναι μεν δεν είναι κάτι συνηθισμένο για τη χώρα μας, όμως ούτε κάτι ακραίο η πρωτόγνωρο.
    Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ζούμε πιά σε ένα θερμότερο από τα παλιά περιβάλλον(ξηρά και θάλασσα) και σε συνάρτηση με τους προηγούμενους Ιούνιους που μας είχαν καλομάθει στη δροσιά και τις αστάθειες λογικό είναι να μας κακοφανεί.
    Αυτό που εμένα πειράζει και με ενοχλεί είναι ότι τα τελευταία χρόνια στην ηπειρωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στα δυτικά έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι συνεχόμενες ατελείωτες θα έλεγα ημέρες με θερμοκρασίες υψηλές άνω των 35 βαθμών Κελσίου με υψηλές γενικά υγρασίες.
    Κλείνοντας να πω ότι ο Ιούνιος όσο θερμός και να βγει,σε καμία περίπτωση δεν προδικάζει τη συνέχεια του καλοκαιριού.
    Υ. Γ. Αγαπητέ Πέτρο έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα σε Πατραϊκό και δυτικό Κορινθιακό.
    Και τις επόμενες δύο ημέρες θα κάνουμε τη δουλειά μας και θα σας στέλνουμε αρκετά ενισχυμένο κατά τη διάρκεια της ημέρας δυτικό άνεμο.
    Βέβαια αύριο μεθαύριο θα ανέβει η θερμοκρασία και εδώ και λίγο παραπάνω εκεί, όμως και πάλι δεν θα έχει σχέση με την ζέστη της ηπειρωτικής χώρας.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η θερμοκρασιακή τιμή της 16-6-1914 στο Ηράκλειο αναφέρεται από τον Ελ. Πλατάκη «Το Κλίμα της Κρήτης», 1964, σ. 8, από τον αείμνηστο Λ. Καραπιπέρη «Η διανομή των απολύτως άκρων θερμοκρασιών εις την Ελληνικήν χερσόνησον», Πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών, 1954, σ. 415 και από τους Oliver Rackham –Jennifer Moody, «Η δημιουργία του Κρητικού Τοπίου», 2004, σ. 51.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατανοητός ο δάσκαλος,αλλά ας έχουμε στο μυαλό μας ,ότι όταν οι ζέστες ξεκινούν νωρίς το καλοκαίρι , τελειώνουν και συνήθως νωρίς ,προς το τέλος καλοκαιριού εννοώ,αυτό ίσχυε κάποτε,τώρα με την κλιματική αλλαγή κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος,όσο για τον καύσωνα που γίνεται λόγος εδώ τουλάχιστον μέχρι στιγμής ναι μεν έχει ζέστη ,αλλά σε υποφερτα επίπεδα,και την νύχτα δροσίζει , Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν μπορεί να έρχονται άνθρωποι και να διαμαρτύρονται για τα αυτονόητα,γιατί κάνει ζέστη το καλοκαίρι και γιατί δεν βρέχει.
    Το θέμα είναι να βρέχει το φθινόπωρο και να κάνει κρύα τον χειμώνα,όχι να βρέχει τα καλοκαίρια.
    Ξέρω οτί δεν αρέσει σαν εποχή,αλλά αυτή είναι η εποχή και αυτό δεν αλλάζει αρέσει-δεν αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό σας μεσημέρι, σαν να βλέπω, σε φυσική και όχι ηλεκτρονική μορφή! μια ελαφρια θερμικη αστάθεια σημερα στην Αττικη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ζέστη και εδώ με 32,5 αλλά με 11,5 το πρωί....αλλά αυτό δεν συμβαίνει γιατί είμαστε μάγκες αλλά μέχρι και σήμερα ολά τα ΒΔ είχαν ενα ευργετικό...ΒΔ ρεύμα το οποίο σήμερα μας εγκατέλειψε και μάλλον πάμε για ανώτερα.Είχα εστιάσει στην είσοδο της αστάθειας...της Παρασκευής καθώς μεχρι χθές τα τρεξίματα..έδιναν συγκρότηση στην Δυτική Μακεδονία και βίαια είσοδο...στον Θερμαικό...τέτοια ακριβώς κατάσταση μας εδωσε νεκρούς τον Ιούλιο του 2019 στην Χαλκιδική.Σήμερα τα τρεξίματα είναι πιο ορθόδοξα...λόγω μάλλον του ΝΔ ρεύματος στην αρχή του μετώπου..και του όχι τόσο ικανού ΒΔ που ακολουθεί...θέλει όμως προσοχή το Σάββατο.
    Όσον αφορά...την κλιματική αλλαγή σκέφτομαι μία θεωρία αυγού και κότας..βασικά η κότα είναι η κυκλοφορία κατά παράλληλο(ζωνική),σε σχέση με αυτά που είχε γράψει προ ημερών ο κύριος Ζιακόπουλος..περί ανατολικού ρεύματος που εμποδίζει (απλά) το πολικό κύταρο να κατέλθει κατά μεσηβρινό...το συγκεκριμένο ρεύμα δεν νομίζω να επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή...αλλά είναι δομικό στην ατμόσφαιρα...,μήπως τις τελευταίες δεκαετίες είναι πιο επίμονο και έντονο?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα από την Κέρκυρα! Συννεφιά αυτή την ώρα στο νησί και ένας ευεργετικός άνεμος που κρατά τη θερμοκρασία αυτή τη στιγμή στους 29 βαθμούς! Γενικά λόγω της συννεφιάς και του ανέμου δεν έχουμε βιώσει ακραίες θερμοκρασίες. Υπομονή και σύντομα η δροσιά θα έρθει σε όλους! Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα σας. Καταγεγραμμενη τιμη θερμοκρασιας στο Π. Φαληρο Αττικής αυτη την στιγμή 31,8 (υπο σκιαν). Γενικώς σήμερα στα Νότια προάστια, η ζέστη είναι υποφερτή νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχω παρατηρήσει πάντως ότι από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν γίνει πρώιμα τα καλοκαίρια μας, μεγάλη ζέστη πλέον παρατηρείται Ιούνιο και Ιούλιο αντί του συνηθισμένου να παρατηρείται από αρχές Ιουλίου μέχρι τέλη Αυγούστου.Αν συνυπολογίσουμε και τις όλο και συχνότερες καλοκαιρινές συνθήκες του Απριλίου και τους σποραδικούς καύσωνες Μαΐου με αποκορύφωμα το 2020 νομίζω ότι ενισχύεται η άποψη μου αυτή. Αν συμβαίνει αυτό τότε η κύμανση αυτή παραπέμπει σε κλίμα με περισσότερο ηπειρωτικά χαρακτηριστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν υπάρχει καύσωνας στην Ήπειρο... Ούτε καν ζέστη. Πυκνή συννεφιά σήμερα με 30αρι.Ετοιμο να βρέξει είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΕΥΤΥΧΩS ΤΑ CIRRUS ΝΕΦΗ (ΓΑΛΑΚΤΩΜΑ) ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σωτήρια συννεφιά, κράτησε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα τη θερμοκρασία σε φυσιολογικές τιμές στο λεκανοπέδιο. Μένει να δούμε αν θα κρατήσει για ώρα ακόμα.

    ** Μεγάλη προσοχή σε όσους/ες κινούνται στο ρεύμα της Ε.Ο. και στον παράδρομο προς Αθήνα. Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά! Πυκνοί καπνοί και ήδη έρχονται τα πρώτα μηνύματα του 112....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παρόλη τη συννεφιά από τα δυτικά και το Ιόνιο που είχαμε σήμερα κατά περιόδους έχουμε νέα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για το πρώτο μισό του Ιουνίου σε κάποιες ανατολικές περιοχές.
    Με μια πρόχειρη ματιά και από τους επίσημους σταθμούς του ΕΑΑ σε Ψαχνά Ευβοίας(42,7β), Θήβα (42,8β),Λιβαδειά(42,4β), Κωπαΐδα(43β) και Καπαρέλλι Βοιωτίας(40,6β στα 350μ υψόμετρο) ενώ ίσως το ίδιο ίσως να συνέβη και σε κάποιες περιοχές της Αν. Πελοποννήσου.
    Στη Σπάρτη ίσως το ρεκόρ των 43,4β σπάσει αύριο καθώς σήμερα δεν έσπασε για λίγο(43,1β).
    Πολλή και απότομη ζέστη σήμερα το μεσημέρι και στην παράκτια Ναυπακτία αγγίζοντας το μεσημέρι τους 35 με 36 βαθμούς δίπλα στη θάλασσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το συμπέρασμα είναι ευανάγνωστο στο παραπάνω πίνακα, οι καύσωνες με θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών έχουν τριπλασιαστεί ανά δεκαετία και οι μέγιστες θερμοκρασίες αυτών έχουν ανέβει κατά 2 βαθμούς. Επίσης είναι προφανές ότι στις αρχές του 20ου αιώνα ακραίες καύσωνας μπορούσε να επηρεάσει μόνο την νότια χώρα τον Ιούνιο (Καλαμάτα, Ηράκλειο) λόγω θέσης του υποτροπικού αεροχείμαρου, αντίθετα με σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τελικά έδειξε από 40 έως 42 το κοντέρ σήμερα στα Χανιά δυστυχως και πάλι πρωταθλητές στη ζέστη, λόγω αυτού του αισχρου νοτιοδυτικου καυτού ανέμου που μας ταλαιπωρεί και δρα σαν λιβας. Δυστυχως όλα δείχνουν πως αύριο μάλλον πάμε για ρεκόρ Ιουνίου και σίγουρα παιζουμε για πάνω από 42 βαθμούς. Αισθητά λιγότεροι τουρίστες σημερα στους δρόμους αν και πάλι ήταν αρκετοί και μάλλον απολύτως ανενόχλητοι από την αφόρητη κάψα που επικρατούσε. Μάλλον το χαίρονταν μην πω!
    Γιάννης Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κύριε Ζιακόπουλε, μπορείτε να μας απαντήσετε, σας παρακαλώ, αρμοδίως; Ποιο από τα δύο έχει μεγαλύτερη σημασία ώστε να καταλάβουμε προς το πού οδεύει το κλίμα: τα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας (μηνιαία ή ετήσια), που μπορεί απλώς να είναι ένα εφήμερο συμβάν, ή η παρακολούθηση της διαχρονικής πορείας της μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας του κάθε μήνα και κατά συνέπεια του κάθε έτους, που αποτυπώνει στο 100% το θερμοκρασιακό προφίλ; Τονίζω το "μεγαλύτερη σημασία", διότι έχουν μεν σημασία αμφότερες οι παράμετροι, αλλά ρωτώ απλώς ποιο από τα δύο είναι ισχυρότερος δείκτης ως προς την πορεία του κλίματος μιας περιοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η θερμοκρασία δεν είναι η μοναδική συνιστώσα του καιρού και κατ' επέκταση του κλίματος.
      Ερώτηση προς όλους: ο καιρός καθορίζει το κλίμα ή το κλίμα τον καιρό;

      Διαγραφή
    2. Το κλίμα είναι ο μέσος καιρός που έχουμε με βάση κάποια χρονοσειρά παρατηρήσεων σε μια περιοχή. Υπ αυτή την έννοια ο καιρός καθορίζει το κλίμα.
      Από την άλλη πλευρά κλιματικοί και μικροκλιματικοί παράγοντες επηρεάζουν τις καιρικές συνθήκες άρα υπ΄αυτή την έννοια και το κλίμα ίσως καθορίζει τον καιρό.
      Νομίζω ότι η απάντηση είναι αμφότερα. Τι να πω; Δύσκολη απάντηση για να είσαι απόλυτος.

      Διαγραφή
    3. Το κλίμα...είναι..σαφώς...το εργαστήριο....στο οποίο παράγεται ο καιρός...,το δέντρο ας πούμε και ο καρπός...ο καιρός...,αντίθετα....εγώ προσπαθώ να καταλάβω αν η ζωνική...οδηγεί αντικειμενικά στην άνοδο της θερμοκρασίας η(διαζ) η άνοδος της θερμοκρασίας...οδηγεί στην ζωνική(αυγό-κότα) "θωμάς"

      Διαγραφή
    4. Νομίζω η απάντηση για πολλούς και εμφανείς λόγους(αν συνεχίσει ο Δάσκαλος τη συζήτηση θα αναφερθούν κάποιοι απ'αυτούς) είναι ότι το κλίμα καθορίζει τον καιρό!
      Ο καιρός μόνος του δεν μπορεί να καθορίσει το κλίμα!

      Διαγραφή
    5. Το δίλημμα αυτό, κ. Ζιακόπουλε, θυμίζει πολύ εκείνο με το αυγό και την κότα. Προσωπικά θεωρώ ότι το κλίμα είναι η συνιστώσα των εκάστοτε "καιρών" μιας περιοχής, συνεπώς ότι προηγείται του κλίματος ο καιρός. Όταν όμως είναι πια διαμορφωμένο το κλίμα μιας περιοχής, προφανώς δίνεται η εντύπωση ότι ο καιρός της οφείλεται στο κλίμα της. Αν δεν είχαν όμως προϋπάρξει όλοι οι προηγούμενοι καιροί, δεν θα είχε διαμορφωθεί αυτό το κλιματικό προφίλ. Νομίζω ότι το πρόβλημα αυτό εμπίπτει στο αιώνιο αντιθετικό δίπολο συγχρονίας και διαχρονίας, που έχει απασχολήσει αρχαιόθεν φιλοσόφους και επιστήμονες.

      Διαγραφή
    6. Καιρός είναι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν σε συγκεκριμένη περιοχή και σε συγκεκριμένο χρόνο.
      Κλίμα είναι οι στατιστικές πληροφορίες για τη διακύμανση του καιρού σε διάστημα τουλάχιστον 30 ετών.
      Μπορούν οι στατιστικές πληροφορίες να καθορίσουν τον καιρό με βάση τον προαναφερθέντα ορισμό; Η απάντηση είναι αρνητική.

      Διαγραφή
    7. Αλλιώς το είχα στο μυαλό μου.
      Πήγαμε κουβά....
      Πάντως λογικά ούτε ο καιρός καθ'αυτού μπορεί να καθορίσει το κλίμα.

      Διαγραφή
  20. Κύριε Ζιακόπουλε. Δεν είναι σχετική με την ανάρτησή σας η ερώτηση μου, και αφορά τον καπνό απ την πυρκαγιά στο εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά. Εδώ στο Χολαργό και ώρα μυρίζει άσχημα έξω και ένοιωσα κάψιμο στο λαιμό. Μπορεί ο άνεμος να είναι ευνοικός για τη μεταφορά του έως εδώ; Ευχαριατώ. Βασιλική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι εύκολη η απάντηση, Βασιλική. Οι άνεμοι πνέουν από διάφορες διευθύνσεις και είναι γενικά ασθενείς. Κανονικά χρησιμοποιούνται μοντέλα διάχυσης καπνού και ρύπων που λαμβάνουν υπόψη τους τόσο τις οριζόντιες όσο και τις κατακόρυφες κινήσεις.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  21. Προς το παρόν αρκετά δροσερά τα πράγματα εδώ στην πόλη της Ρόδου. Η μέγιστη δεν πέρασε τους 30 βαθμούς χάρη στο μέτριο ΒΔ άνεμο που είχαμε κ σήμερα.
    Αυτό πάντως που εμένα με προβληματίζει είναι μήπως αυτές οι πρώιμες και- το σημαντικότερο- παρατεταμενες ζέστες οδηγήσουν σε εκδήλωση ασταθειων μέσα στο υπόλοιπο καλοκαίρι, οι οποίες μπορεί δυνητικά (ειδικά στα ηπειρωτικά) να έχουν και βίαιο χαρακτήρα (π.χ. τρομακτικές ραγδαιοτητες, χαλάζι, κλπ). Ας μην ξεχνάμε ότι ο Daniel πέρσι ήρθε μετά από ένα άκρως θερμό κ ξηρό καλοκαίρι. Και ποιος μας λέει ότι μια τέτοια κακοκαιρία δεν μπορεί να χτυπήσει ακόμα κ Ιούλιο η και Αύγουστο.
    Γενικά με προβληματιζει αρκετά αυτή η τόσο έντονα παρατεταμένη ζέστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Προηγείται ο καιρός και έπεται το κλίμα.
    Χωρίς την έννοια "καιρός " δεν υφίσταται η έννοια "κλίμα" . -------======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολύ θερμή νύχτα σήμερα στην ηπειρωτική Ελλάδα με περιοχές της βοιωτίας και της Αττικής ακόμη και αυτή τη στιγμή να μην έχουν κάτω από 30 με 31 βαθμούς.
    Ασύλληπτο ακούγετε το 36αρι δύο τη νύχτα στην Κωπαΐδα στη Λιβαδειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα σας. Στη β. χώρα ξεμπερδεύουμε με τον καύσωνα, έχουμε και βροχούλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Στη μετεωρολογία ο καιρός καθορίζει το κλίμα, ενώ στην κλιματολογία το κλίμα καθορίζει τον καιρό!
    Πω, πω, τι είπα ο άνθρωπος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλή σας μέρα , μου έκανε εντύπωση σήμερα το πρωί στον β. Αττικό ουρανό ,χωρίς ενδείξεις αστάθειας εκείνη την στιγμή, υπήρχε μια νέφωση η οποία κατά την δική μου εκτίμηση τουλάχιστον εξέμπεμπε ένα μόνιμο ελαφρύ φάσμα χρωμάτων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλές είναι οι αναφορές στις θερμοκρασίες στο παρελθόν, αλλά ποιος ήταν και ο καιρός των αντίστοιχων χειμωνων.Γιατι βλέπουμε τώρα τον καιρό να πηγαίνει σερί χειμώνα -καλοκαιρι,με καταστροφικό έργο.
    Εδώ πάντως στην περιοχή μου στα 850μ υψόμετρο, η θερμοκρασία έφτασε μέχρι στιγμής όλες αυτές τις μέρες, μέχρι τους 37βαθμους.
    Καλό μεσημέρι και καλή υπομονή σε όλους.Δημητρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ξαφνικά τα μερομήνια των προβλέψεων για βαρύ χειμώνα επανήλθαν με προβλέψεις για καυτό καλοκαίρι. Τουλάχιστον αυτά γράφουν τα ... έγκυρα σάιτ θέλοντας μόνο να ενημερώσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλησπέρα από την Κασσανδρεια Χαλκιδικής, το τριήμερο αυτό τελικά η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 35C ενώ στα παραθαλάσσια τους 32C , με αρκετό άνεμο κατά τη διάρκεια της ημέρας και θερμοκρασία τη νύχτα γύρω στους 20+22 C, μας έσωσαν η σχετικά δροσερή θάλασσα τριγύρω μας, η θυσσανωδης νέφωση και ότι γενικά η θερμή μάζα κινήθηκε λίγο νοτιότερα από ότι αναμενόταν. Σήμερα Πέμπτη συννεφιασμένος γενικά καιρός με ψιχαλα το πρωί και αεράκι, θερμοκρασία στους 33C.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Απίστευτες πραγματικά θερμοκρασιακες διαφορες εντός της Ρόδου. Αυτή τη στιγμή στη Λίνδο σχεδόν 41 βαθμούς και την ίδια ώρα το χωριό του Θεολόγου στη δυτική ακτογραμμή του νησιού μόλις 27! Εδώ στην πόλη που είμαι γύρω στους 32 η μέγιστη. Πολλή μεγάλη εντύπωση μου έκαναν σήμερα τα γενικευμενα 37 κ 38αρια στις Κυκλάδες! Αρκετά ασυνήθιστο για τη συγκεκριμένη περιοχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πολύ ζέστη παρόλο την συννεφιά και σκόνη μαζί, σε όλη την Βοιωτία.
    Στέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλησπέρα σας. Εδώ στην Πρώτη χθες πιάσαμε 38° Κελσίου αλλά σήμερα έχουμε μόνο 35°! Παροδικές νεφώσεις εδώ και λίγη ώρα δίνουν ψιχάλες που μετά βίας ακουμπάνε τη γη, αφού μάλλον εξατμίζονται στην πορεία! Πάμε για αλλαγή από αύριο. Πως τα βλέπετε κύριε Ζιακόπουλε εδώ στο Παγγαίο θα βρέξει αύριο ή θα προσπεράσει;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καιρός μιας περιοχής είναι η κατάσταση της ατμόσφαιρας σε μια ορισμένη χρονική στιγμή καθώς και η εξέλιξη αυτής της κατάστασης από τη γέννηση έως το θάνατο των ατμοσφαιρικων διαταραχών που επηρεάζουν τη συγκεκριμένη περιοχή.
    Η λέξη κλιμα αναφέρεται στην κατάσταση της ατμόσφαιρας για μεγάλα χρονικά διαστήματα της τάξεως των 30 ή και περισσοτέρων ετών.Με άλλα λόγια, κλίμα είναι ο μέσος καιρος και προσδιοριζεται από τις μέσες τιμές των μετεωρολογικων παραμέτρων. Η έννοια του κλίματος, ωστόσο, περιλαμβάνει και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πσρατηρουνται σε μια περιοχή. Αυτό είναι αναγκαίο, διότι η συχνότητα εμφάνισης των ακραίων φαινομένων μας βοηθά να διακρίνουμε κλιματικές διαφορές μεταξύ δύο περιοχών οι οποίες έχουν ίδιες η σχεδόν ίδιες τις μέσες τιμές των μετεωρολογικων παραμέτρων.
    ΚΑΙΡΟΣ Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ 1ος τόμος,κεφάλαιο 1 παράγραφος 1,2.
    Πιστεύω λοιπόν,πως το κλίμα καθορίζει τον καιρό και αυτή είναι η απάντηση στο ερώτημα του δασκάλου.
    Στην περιοχή μου τώρα, Δευτέρα και Τρίτη έκανε ζέστη αλλά λόγω του δυνατού ΔΝΔ ανέμου και της χαμηλής υγρασίας ήταν ανεκτή παρόλο που έφθασε τους 40 βαθμους στα πεδινα και τους 35-36 στα υψώματα..
    Εχθές και σήμερα όμως, αυξημένη υγρασία και ΝΔ άνεμος κάνουν την κατάσταση ανυπόφορη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Bροχή ποτισιτική τώρα στο Ανω Βόιο...με 23 βαθμούς..με μέτωπο που μπήκε από Αλβανία......προλάβαμε..και πιάσαμε και τους 29...αντε και στα δικά σας..!!Χριστόδουλε για να σου ποζάρει έτσι ο λύκος...πρέπει να είσαι καλός άνθρωπος..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Βλέπω αύριο να έχουμε σύντομες αλλά πολύ ισχυρές καταιγίδες εδώ στην Ξάνθη που θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους και χαλάζι. Συνήθως όταν κάνει τον Ιούνιο πολύ ζέστη εδώ έχουμε τέτοια εξέλιξη με θερμικές καταιγίδες. Ενίοτε είναι και καταστροφικες για τις καλλιέργειες ελπίζω αύριο να μην είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Το καλοκαίρι του 2007 είχαμε τις καταστροφικές μέγα-πυρκαγιές, με την Πάρνηθα να καίγεται στις 28 Ιουνίου. Και τα τελευταία χρόνια όλο και πιό δύσκολες πυρκαγιές. Ανήσυχη δασολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αγαπητέ κ."Θωμά ", τον συγκεκριμένο λύκο τον έχω "παρεα" μου εδώ και πολύ καιρό,τον ταΐζω και πάντα του αφήνω νερό σε μια άκρη στα κτήματα μου(νερό αφήνω πάντα σε όλες τις γωνίες των χωραφιών μου και τώρα που ποτίζω τα αμπέλια μου αφήνω σε πολλά σημεία να τρέχει νερό και κάνω μικρές λακκούβες για να ξεδιψουν όλα τα ζωντανά, ακόμη και φιδια)και το όνειρο μου είναι να τον φέρω κοντά μου και να τον ταισω όπως το σκυλί μου τον Ροκι(με τα χερια μου δηλαδή)του έχω δώσει και το ίδιο όνομα καθώς είναι ατρόμητος όπως ο Ροκι Μπαλμποα...
    Όνειρο μου ακόμη είναι ένα από τα αγαπημένα μου γεράκια να καθίσει πάνω στο χέρι μου και να πάμε βόλτα μαζί...κοντεύω σε αυτό...για τον λύκο θέλω πολύ δουλειά ακόμη...
    Ας πούμε δύο λόγια για το αγαπημένο μου αυτό ζώο.
    Ο λύκος δεν τρώει ποτέ σορούς ούτε ζώων ούτε ανθρώπων.Περνα όλη του την ζωή με έναν σύντροφο,δεν ζευγαρωνει με την μητέρα του ή την αδερφή του. Είναι μονογαμικο ζώο και δεν απατά ποτέ τον σύντροφο του.
    Εάν ένας σύντροφός πεθάνει,ο λύκος παραμένει μόνος του.Γνωριζει καλά τα μικρά του και είναι το μόνο ζώο που βοηθάει τους γονείς του από βαθιά γεράματα και τους φέρνει φαγητό.
    Όταν σκοτώνεις ένα λύκο σε κοιτάζει στα μάτια μέχρι να τον αφήσει η ψυχή του. Είναι 25% πιο έξυπνος από τον πιο έξυπνο σκύλο και όπως λένε οι ειδικοί είναι το μόνο ζώο που δεν υπακούει στην εκπαίδευση.
    Οι λύκοι,σκέφτονται, ονειρεύονται, κάνουν σχέδια, επικοινωνούν έξυπνα μεταξύ τους και μοιάζουν περισσότερα με εμάς από οποιαδήποτε άλλο ζωντανό ον.
    Υπέροχο ζώο,καμία σχέση με όσα λάθος μας μαθαίνουν από μικρά παιδιά και φυσικά δεν είναι τα μόνα λάθος πράγματα που μαθαίνουμε.
    Κανένα ζώο,πτηνό,ερπετό ή ψάρι δεν έχει τίποτα μαζί μας,όλα έχουν τον δικό τους ρόλο στην τεράστια αλυσίδα της μητέρας φύσης και το μόνο που ζητούν είναι σεβασμό και αγάπη...και θα μας μάθουν τόσα πολλά οσα δεν φανταζόμαστε...
    Θεωρούμε πολλά πράγματα δεδομένα...όμως δεν είναι...
    Ελάτε κοντά στην μάνα φυση και θα καταλάβετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο μα πόσο υπέροχο και ουσιαστικό το post σου Χριστοδουλε σε κάθε του λέξη! Αξιοθαύμαστο και αξιοσέβαστο πλάσμα πραγματικά λύκος. Είχα διαβάσει κάποτε πως ομοίως μονογαμικη συμπεριφορά έχουν και οι κυκνοι, αλλά και ένα είδος πιθήκου του οποίου το όνομα μου διαφεύγει τώρα

      Διαγραφή
    2. Είσαι υπέροχος, Χριστόδουλε.

      Διαγραφή
  38. Σωατά κύριε Χριστόδουλε...όλα ! και είναι το πιο παρεξηγημένο ζώο...πανέμορφο !!Οποτε είχα την τύχη να συναντήσω...στέκομαι και το καμαρώνω όπως στέκονται και αυτοί από περιέργεια....,οι αρκούδες αντίθετα με εκνευρίζουν...!...και ....,για να το καταφέρεις να το ταίσεις η να το χαιδέψεις..είναι πολύ δύσκολο καθώς δεν έχεις να αντιμετωπίσεις τον λύκο αλλά την αντίληψη που έχει χαραγμένη στο dna του για τους ανθρώπους...και μονο αυτήν η σχέση που έχετε εγώ το θεωρώ ευλογία.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα τα ζωντανά αγαπητέ κ. "Θωμα" δεν θέλουν να νιώσουν ότι τα φοβάσαι αλλά ούτε και αυτά να νιώσουν απειλή γιατί τότε θα αντιδράσουν και ειδικά εάν είναι θηλυκά και έχουν μαζί τους τα μικρά τους.
      Εάν δεν νιώσουν απειλή και "δουν" ότι τα σέβεσαι και δεν περιορίζεις τον χώρο που κινούνται, τότε θα σου αφήσουν περιθώρια να τα ζυγώσεις.
      Ο συγκεκριμένος λύκος όταν έχω μαζί μου το σκυλί δεν πλησιάζει, αλλά όταν είμαι μόνος μου, έρχεται πολύ κοντά μου και ξέρει ότι θέλω μόνο να του δώσω τροφή και δεν θα τον πειράξω...νιώθω ότι θα τα καταφέρω...δεν είναι τυχαίο πως ένα από τα παρατσούκλια μου είναι...μοναχικός λύκος...
      Αρκούδα έχω συναντήσει πολλές φορές στην ορεινή Αργιθεα Καρδίτσας και ομολογώ πως εντυπωσιαστηκα με την γιγαντιαία κορμοστασιά της και την ξυραφενια ματιά της.
      Το είδος πιθήκου που είναι μονογαμικο Θάνο,είναι οι γιββωνες.
      Ευχαριστώ όλους σας για τα καλά σας λόγια και ειδικά τον καθηγητή κ.Π.Α για την ευχή του να κυριαρχω στα υψη(Αιέν υψικρατειν)που είναι το σύνθημα της πολεμικής μας αεροπορίας....Ίσως τελικά είναι αυτό που "θελω" τόσο πολύ...να...απογειωθω...όσο πιο ψηλά μπορώ...
      Καιρικά, σαφώς καλύτερη η κατάσταση σήμερα από τις 2 προηγούμενες ημέρες.

      Διαγραφή
  39. Αξιόλογη, αλλά επιλεκτική η βροχή τη νύχτα που μας πέρασε στη Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλημέρα! Μετά το χθεσινό καμίνι στο λεκανοπέδιο, σήμερα καλύτερη θερμοκρασία, αλλά τσιμπημένη υγρασία! Για να δούμε αν θα ανακουφιστούμε από αργά το απόγευμα. Χριστόδουλε, πολύ όμορφα όσα αναφέρεις για όλα τα ζώα και ειδικότερα για το λύκο!! Έχω δει μια φορά στην Πάρνηθα, γιατί ήθελε να τον δούμε, αλλά τους έχω ακούσει πολλές φορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Γειά σου Χριστόδουλε ξεχωριστέ.
    Εγώ βρίσκω συναρπαστική την περίπτωση με τα γεράκια !. Ίσως είναι το " υψικρατείν " ....... .- -----====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή