Δικαιοστάσιο (moratorium) μεταξύ μελτεμιού και καύσωνα!

Τη Δρακόλιμνη επισκέφτηκα -πρώτη και τελευταία φορά- τον Ιούνιο του 1976. Θυμάμαι παγόβουνα στην επιφάνειά της και το βουνό ίδια ζέβρα με ζώνες χιονιού και γρασιδιού. Ήταν τότε που έλεγαν ότι ο πλανήτης οδηγείται σε ψύξη. Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως φαίνεται στην πρόσφατη φωτογραφία που είχε την ευγενή καλοσύνη να μας στείλει ο Θοδωρής Ράλλης. 


Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις της Α. Μεσογείου προκαλεί βόρειους ανέμους στη χώρα μας με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η θερμοκρασία στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας θα φθάσει τους 38 βαθμούς και η απογευματινή αστάθεια, που οδηγεί στην εκδήλωση τοπικών όμβρων ή και καταιγίδων, θα περιοριστεί στα ορεινά της ΒΑ χώρας. 


Την Τετάρτη (19/6) προβλέπεται ηλιοφάνεια και μόνο το απόγευμα στα ορεινά της Β-ΒΑ Ελλάδας θα συννεφιάσει πρόσκαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Το τριήμερο Πέμπτη - Σάββατο (20-22/6) προβλέπεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση ως τα 7 μποφόρ (ανατολικά και νότια διαμερίσματα) και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στο Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα. Εκτιμάται ότι η μέγιστη τιμής της θα φθάσει τους 40 βαθμούς. 

34 σχόλια:

  1. Βάλτε και φωτογραφίες από θάλασσα,καλοκαίρι έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μισοφαγωμένη φέτα καρπουζιού στην παραλία με εφτά σφήκες επάνω δεν έχω δει ακόμα!

      Διαγραφή
    2. Μόνο στις Δρακολίμνες θα βρίσκουμε ανακούφιση στο εξής το καλοκαίρι...οι θάλασσα θα είναι για όσους θέλουν να κάνουν σάουνα.

      Διαγραφή
    3. Ακριβώς, και γω απορώ υπάρχει ακόμα κόσμος που προτιμάει τη θάλασσα να καίγεται στα ξερονήσια και οι τουρίστες να πεθαίνουν σαν τα κοτόπουλα από τις τραγικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν;
      Τι άνθρωποι είμαι αυτοί τέλος πάντων;

      Διαγραφή
    4. Φιλαράκι, 5:51, σκέψου λίγο εκτενέστερα, τι είναι αυτό που ελκύει τον κόσμο στις θάλασσες...

      Διαγραφή
    5. Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα άλλο πέρα της ανοησίας που στις νεαρές ηλικίες ίσως και να δικαιολογείται στις μεγαλύτερες όμως όχι.

      Διαγραφή
    6. Και για να μην παρεξηγηθώ δεν μιλάω για τον κόσμο που απλά πάει και κάνει το μπάνιο του και ευχαριστιέται τη δροσερη θάλασσα αλλά μιλάω για άτομα που τα βλέπεις να καίγονται κάτω από τον καυτό ήλιο λες και το έχουνε βάλει σκοπό να αναπτύξουν μελανώματα

      Διαγραφή
    7. Αγέρωχος και αλύγιστος ο φίλος. Πάω πάσο.

      Διαγραφή
    8. Kάποιες φορές ενδείκνυται το πάσο ,ακόμα και με καρέ του άσου .Δεν ομιλώ βέβαια για φλός και μάλιστα ρουαγιάλ ! .- ----====Π.Α.

      Διαγραφή
  2. Α δλδ πάλι δροσούλες έρχονται.😀
    Αυτή τη φορά βέβαια επίκεντρο η δυτική και βόρεια ηπειρωτική χώρα.
    Και όπως σας έλεγα εδώ και αρκετές ημέρες πριν "δεν μας τα λέει καθόλου καλά ο Ιούνιος και στο 3ο 10ημερό του".
    Ευτυχώς έως σήμερα πήραμε κάποιες ανάσες δροσιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ------ Άντε πάλι με τις φωτογραφίες .Πάντως οι δύο τελευταίες .....πολύ με άρεσαν.Από το μάτι στο συναίσθημα. Ο Θοδωρής των αγίων χωμάτων είναι ιδιαίτερος .....φωτομάστορας.Πρώτο πλάνο η σωστή δόση πρασίνου ΄( και νερού ) και δεύτερο πλάνο η ....γυμνή αλήθεια της πέτρας.

    -------Φέτα καρπούζι .Άρχισαν και οι Έλληνες να ψωνίζουν το καρπούζι σε φέτες.Κατάντημα , σου λέει. Κάποιοι άλλοι το κάνουν εδώ και δεκαετίες........ .-

    --------Εφτά οι σφήκες . Τυχαίο ; . Δε νομίζω !.
    Υ.γ. Πρίν ξαπλώσω απόλαυσα πάνω στα βουνά μερικούς καλοσχηματισμένους σωρείτες.Τώρα άκουσα και τις πρώτες ηχηρές παρουσίες τους.Ευλογία και ευφροσύνη για έναν τα καιρικά φρονούντα . ----=====Π.Α.




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως ούτε σήμερα απετράπηκαν τα 39αρια από κάποιες ευαίσθητες κεντροανατολικές περιοχές.
    Μιλάμε ότι αυτό που γίνετε δεν έχει προηγούμενο στη χώρα.
    Ψάχνεις να βρεις μια μέρα που να ήταν σε πανελλαδικό επίπεδο η θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα και δεν βρίσκεις...
    Και μάλλον ούτε θα βρεις και τις επόμενες ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με το τέλος του μπασκετικου τελικού άρχισε να πνέει ένας δροσερός ΒΔ άνεμος που ως το ξημέρωμα έφερε αρκετή ψυχρα σπάζοντας έτσι την πολυήμερη ζέστη.
    Ακολούθησε δροσερό Σάββατο, ενώ την Κυριακή τσίμπησε λίγο ή θερμοκρασία, αλλά τα πρωινά έπεφτε κάτω από τους 20 βαθμούς.
    Το ίδιο συνέβη και σήμερα το πρωι, αλλά ξαφνικά ένας δυνατός ΝΔ άνεμος άρχισε λίγο πριν το μεσημέρι και εκτίναξε για λίγες ώρες την θερμοκρασία κοντά στους 38 στα πεδινά.
    Πυκνή συννεφιά όμως που ερχόταν από Φθιώτιδα, Φωκίδα και περισσότερο από Κορινθιακο κόλπο έριξε αισθητά την θερμοκρασία και έφερε αρκετά μπουμπουνητα χωρίς φαινόμενα μέχρι στιγμής.
    Υ.Γ: Το 7 δεν είναι ένας τυχαίος αριθμός κ.Καθηγητα,πιστεύω πως το γνωρίζετε πολύ καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Επίκουρος έλεγε ότι «όταν υπάρχουμε εμείς, ο θάνατος είναι απών, και όταν ο θάνατος είναι παρών, δεν υπάρχουμε εμείς».
    Προσαρμόζοντάς το στα δικά μας θα έλεγα «όταν υπάρχει το μελτέμι, ο καύσωνας είναι απών, και όταν ο καύσωνας είναι παρών δεν υπάρχει το μελτέμι».
    Οι περιπτώσεις: (α) των καταβατικών μελτεμιών και (β) των μελτεμιών που ξεμένουν από BTU ψύξης δεν λογίζονται.
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δάσκαλε για να αστειευτω λίγο. Ποιος Επίκουρος τα έλεγε αυτά? Ο Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντολογιας Κωνσταντίνος Κατακουζηνος? Επί της ουσίας όμως όπως τα λες είναι καθώς πρόκειται για μια τραμπαλα ανάμεσα στον καύσωνα και στο μελτέμι.

      Διαγραφή
    2. Όχι. Είναι ένας απ' τους δύο:
      https://www.youtube.com/watch?v=sF8NW7kbVqo

      Διαγραφή
    3. Με αυτά που κάνετε για μια βδομαδα δελτία του Κλέαρχου για τιμωρία

      Διαγραφή
    4. Δάσκαλε θεολογικά αν το εξετάσουμε δεν είναι σωστή η ρύση του Επίκουρου, παρολ' αυτά ο πνευματικός μου έλεγε σε αυτούς που πιστεύουν κάτι τέτοιο "και τι γίνεται στην περίπτωση που χάσουμε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο και τότε είμαστε παρόντες και εμείς και ο θάνατος?" Μάλλον εδώ υπάγονται οι α και β περιπτώσεις που αναφέρατε!
      Αντωνης

      Διαγραφή
    5. Θάνατος δεν υπάρχει για κανέναν, παρά μόνο φαινομενικά.
      Ούτε γέννηση υπάρχει για κανέναν, παρά μόνο φαινομενικά.
      Η τροπή της ουσίας σε φυση,θεωρείται γέννηση, ενώ η τροπή της φύσεως σε ουσία κατά τα αυτά θεωρείται θάνατος.
      Ούτε γεννιέται αληθινά κάτι,ούτε φθείρεται ποτέ, μονο την μία γίνεται φανερό και ύστερα γίνεται αόρατο, και το μεν πρώτο συμβαίνει λόγω της παχυτητας της ύλης,το δε δεύτερο λόγω της λεπτοτητας της ουσίας η οποία είναι πάντα ίδια απλώς διαφέρει κατά την κίνηση.
      Διότι αυτό είναι αναγκαστικά το ίδιον της μεταβολής, που δεν γίνεται από κάπου έξω,αλλά το μεν όλο μεταβάλλεται στα μέρη, τα δε μέρη στο όλον λόγω της ενότητας του παντός.
      ΑΠΟΛΛΏΝΙΟΣ Ο ΤΥΑΝΕΥΣ.

      Διαγραφή
    6. Διότι ο έρωτας εισερχόμενος από την πόρτα, ο Χάρος φεύγει από το παράθυρο

      Διαγραφή
    7. Ακούστε κι αυτό:
      https://www.youtube.com/watch?v=5ot7XJoYzBk

      Διαγραφή
    8. Δεν έπεσες καθόλου έξω κ.Σιμουλη,αυτός είναι ο σκοπός της ζωής μας( στο εκπαιδευτηριο που λέγεται Γη),να "στεγνωσουμε" την υγροτητα της ψυχης μας,να ενώσουμε και πάλι τα 3 μέρη της σε ένα, μετά την διάσπαση της από 1 σε 3,να γίνουμε ατμός (πνεύμα) και να πάρουμε την θέση μας στο στερέωμα...του ουρανού...
      Ο έρωτας,φίλε ανώνυμε, είναι η κινητήριος δύναμη (ενέργεια δλδ που σε βοηθά για την κίνηση στο χώρο και στο χρονο) ξαι χωρίς αυτόν δεν υπάρχει κίνηση καθώς δεν θα έχεις "καύσιμα " στο "ρεζερβουάρ " σου...αντίθετα ο "Χαρος" είναι σε "στάση " με ότι αυτό συνεπάγεται (αυτό για τους μυημένους).
      Υ.Γ:Το φυσικό κλιματιστικό (μελτελι)μέχρι στιγμής λειτουργεί μια χαρά και δίνει ανάσες.

      Διαγραφή
    9. α) . "Οξειδώθηκα μες στη νοτιά των ανθρώπων".
      β). " Ουαί τοις ανεράστοις ".

      " Χαίρε που καταρτίζεις τα Μηναία των κήπων " ,Χριστόδουλε . -----====Π.Α.

      Διαγραφή
    10. https://youtu.be/Dsfvf_bg_W4?si=0RYXErXTTCMOPSWm
      Υπέροχο τραγούδι με πολλαπλά μυνηματα από τον τεράστιο Οδυσσέα Ελύτη.
      Από τα αγαπημένα μου.
      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και.καθηγητά.

      Διαγραφή
    11. Το σχόλιο έχει όνομα, Χριστόδουλος

      Διαγραφή
  7. "Τhe irresistible force (μελτέμι) vs the immovable object (καύσωνας) "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντως η μεγαλύτερη προσοχή πέραν των υψηλών Τ στα δυτικά κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά από δω και στο εξής, θα πρέπει να δωθεί οπωσδήποτε στις εντάσεις των ξηρών ΒΑνατολικών ανέμων για να μην έχουμε πάλι δυσάρεστες καταστάσεις.
    Το καλοκαίρι άλλωστε μόλις ξεκινάει.
    Ο νοών νοείτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως φώτη αν δεν μας τα λέει καλά για το τρίτο δεκαήμερο ο κύριος καύσωνας θα μας αποδώσει τις μέγιστης τιμές με την έναρξη του επόμενου μηνός και πολύ φοβάμαι ότι τα ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδος θα καταρριφθούν για την πλάκα θα έλεγα αυτά για κάποιους που έλεγαν κάτι περίεργα ότι θα έχουμε δροσερό καλοκαίρι φέτος και ότι δεν γίνεται να έχουμε back to back βαρύ καλοκαίρι και διάφορα άλλα δυστυχώς η κληματική αλλαγή είναι μία πραγματικότητα και αν την γλίτωσαν μέχρι πρότεινος φίλη μας η ήβηρές θα πάρουν και αυτοί μία καυτή ανάσα από τον υποτροπικό από την επόμενη εβδομάδα με λίγα λόγια θερμικός θόλος εγγύς

      Διαγραφή
    2. Βρε αδελφέ και συμπατριώτ, τι προσοχή να δείξουμε....Εμείς την δειχνουμε παντα....Αφού αυτοι που θεωρητικα μιλανε για ασφαλεια και μετρα και προσοχες αυτοι εμμεσως ή αμεσως τις βαζουν για διαφορους λογους....Οποτε ό.τι κσι να λεμε εμεις αχρηστο παει ωσοτου καταρρευσει ολο το συστημα τους!!!

      Νικ.Ν

      Διαγραφή
  9. Ακριβώς Φώτη θυμίζω το σαλιγκάρι του κ.Ζιακόπουλου τον Απρίλιο...εγώ εδώ πάνω στην Β.Πίνδο...έχω για την ώρα μονο 1,8 mm ...για όλο τον Ιούνιο..σκεφτείτε τι έχει μείνει από υγρασία στην νότια Ελλάδα...!!.Αρα είναιδεδομένο ότι όλη η Ελλάδα...είναι σε μέγιστο κύνδηνο για τις φωτιές...καθώς υγρασία δεν υπάρχει πιά,το αν θα πιάσουμε 39 και η αίσθηση της ζέστης νομίζω είναι περιμετρικό.."θωμάς".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λακωνία πρωταθλητής ζέστης σήμερα με 39β μέγιστη σε Σπάρτη και κάποιους άλλους σταθμούς ενώ από πίσω ήρθε το Ηράκλειο Κρήτης και η Αργολίδα με 38άρια.
    Τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά επίσης κοντά στους 37 με 38 βαθμούς ενώ και άλλες ανατολικές περιοχές εκτός της Πελοποννήσου όπως Βοιωτία, Φθιώτιδα, Λάρισα και ειδικά Αττική με έμφαση το λεκανοπέδιο οι θερμοκρασίες έφτασαν σε πολλούς επίσημους σταθμούς τους 35 με 37 βαθμούς.
    Με αφορμή λοιπόν το παραπάνω σχόλιο του Δασκάλου και συγκεκριμένα της υποσημείωσης β. περί απώλειας BTU ψύξης των μελτεμιών συνυπολογίζοντας και την γρήγορη θέρμανση του Αιγαίου πελάγους φέτος, μήπως πρέπει να αναθεωρήσουμε το κατά πόσο οι ΒΑ άνεμοι από δω και πέρα δροσίζουν τα ανατολικά ηπειρωτικά??
    (εννοείται πως εξαιρούνται οι καθαρά προσήνεμες παράκτιες και ορεινές περιοχές όπου πάντα με αυτό το ρεύμα έχουν πιο χαμηλές Τ)
    Τέλος,να πω ότι το μόνο θετικό της υπόθεσης τουλάχιστον για σήμερα ήταν οι πολύ χαμηλές τιμές υγρασίας σε όλα τα ηπειρωτικά αλλά ακόμη και στα παραθαλάσσια της δυτικής χώρας όπου σήμερα πιάσαμε 36 ολόκληρους βαθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κάπου διάβασα ότι οι μερομηναδες διαβάζουν τώρα και τον Ιούνιο.Και θα έχουμε λέει πρώιμο και βαρύ χειμώνα. Χμ !. Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται.
    Καληνύχτα σε όλη την παρέα, και καλό ξημέρωμα να έχουμε. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάντως οι πρώτες ενδείξεις (βλ. (ΝΟΑΑ) σχετικά με τον πρώτο μήνα του χειμώνα, μόνο βαρύ Δεκέμβριο δεν δείχνουν. Προφανώς θα αλλάξουν, αλλά άγνωστο προς τα πού, όπως και άγνωστο τι θα γίνει τελικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή