Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 

Μεγάλε Τρύφωνα! Πώς τσάκωσες τον γλάρο, ρε φίλε;

Την άνοδο της θερμοκρασίας λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής την αποδέχομαι. 

Δεν αποδέχονται την άνοδο της θερμοκρασίας που προκύπτει από μετρήσεις σταθμών που δεν διαθέτουν μηχανικό αερισμό ή σταθμών που επηρεάζονται από την ακτινοβολία ταρατσών και ντουβαριών!

83 σχόλια:

  1. Για πολλοστή φορά μπράβο κ Ζιακοπουλε!!! Να δούμε όμως θα υπάρξουν σχόλια περίεργα πάλι ή θα αρχίσουν να ανά φέρουν ξανά κ ξανά για Θήβα κ Λιβαδειά κ μεγάλο καύσωνα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πάντως στο χθεσινό μου σχόλιο αναφέρθηκα σε σταθμούς ΕΜΥ. Βέβαια η Νέα Φιλαδέλφεια έχει γίνει αυτόματος με τις αποκλίσεις στις οποίες έχετε αναφερθεί. Νομίζω ότι το 1985 πάλι 39 ήταν το ρεκόρ στον τότε σταθμό αλλά μιλώντας για ρεκόρ η σκέψη μου ήταν στους σταθμούς Μεγάρων, Ελευσίνας, Τατοΐου. Δεν ξέρω αν κάποιος μου διαφεύγει.
    Και πάντα με επιφύλαξη και ως ερώτηση το έθεσα χωρίς να θεωρώ ότι δε με απατά η μνήμη μου.
    Ευχαριστώ πολύ.
    Χρήστος Παπαηλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο, σύμφωνα με τα αρχεία της ΕΜΥ, στη Ν. Φιλαδέλφεια το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου της περιόδου 1955-1990 η μεγαλύτερη μέγιστη θερμοκρασία ήταν 37,4 βαθμοί και είχε σημειωθεί στις 1/6/1969. Την ίδια μέρα νομίζω ότι στη Λάρισα σημειώθηκαν 39,5 βαθμοί. Δεν γνωρίζω τις μέγιστες θερμοκρασίες του διημέρου 8-9/6/1985 στη συγκεκριμένη περιοχή. Όποιος γνωρίζει απαντά.

      Διαγραφή
    2. Ο φίλος Χρήστος Πετρόπουλος μάς πληροφορεί ότι στις 8-9/6/1985 είχαμε: στην Τανάγρα 38,2 βαθμούς, στη Λαμία 38,0 και Ν. Φιλαδέλφεια 37,0 βαθμούς.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Συνθήκες ρεκόρ ή μετριοπαθώς, ασυνήθιστες για την εποχή. Δε θυμάμαι ποτέ τόση ζέστη πριν τελειώσουν τα σχολεία. Τα 40αρια του 1997 θυμάμαι που είχαν έρθει 20 του μήνα και επειδή είχε παραταθεί η λειτουργία των σχολείων λόγω απεργιών. Μετά θυμάμαι τις έντονες ζέστες Σεπτεμβρίου στο σχολείο, 1987, 1993,1994 και 2017.

      Διαγραφή
  3. Ακούω κάποιους να λένε οτί δεν βρέχει,έχουμε ζέστες,πράγμα εντελώς φυσιολογικό για εποχή καλοκαιριού.
    Το αφύσικο είναι να μην βρέχει τον χειμώνα και να κάνει ατέλειωτες λιακάδες,όχι τώρα που δικαιολογήται λόγω εποχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η βροχή πάει και έρχεται τον Ιούνιο σύμφωνοι.
      Τις θερμοκρασίες που τις βλέπεις φυσιολογικές για 1ο 10ήμερο του Ιουνίου?
      Μην λέτε ότι θέλετε χωρίς να ξέρετε.

      Διαγραφή
  4. Κάτι ωραία μαργαριτάρια άρχισαν με 40 αρια στην Αθήνα χθες και 43 άρια σήμερα στην Ηλεία. Η ακόμα πιο μεγάλη πλάκα είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν και τα πιστεύουν και ακόμα χειρότερα τα αναπαράγουν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρα λέτε ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στη Νέα Φιλαδέλφεια της Ε.Μ.Υ. καταγράφει λάθος θερμοκρασίες? Θυμίζω ότι κατέγραψε θερμοκρασία 39,8 βαθμούς Κελσίου. Όπως και ότι ο σταθμός του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου στου Θησείου καταγράφει λανθασμένες τιμές? Πάντως τα περιοχικά μοντέλα (4x4) μια χαρά είχαν προβλέψει ότι θα φτάσει πάνω από 39 τοπικά στην Αθήνα. Το συμπέρασμα άρα είναι ποιο? Δεν κοιτάμε κανένα μετεωρολογικό σταθμό γιατί μπορεί να είναι αναξιόπιστος? Ή κοιτάμε μόνο όσους συμφωνούν με τα παγκόσμια μοντέλα τα οποία έχουν "κακή" χωρική ανάλυση?

      Διαγραφή
    2. Προφανώς και ο σταθμός της Ωλένης ήταν λανθασμένη καταγραφή, άλλωστε το αναγράφει και η σελίδα του σταθμού.

      Διαγραφή
    3. Εγώ λέω ότι βλέπω. Στις 26/6/2007 στη Ν. Φιλαδέλφεια ο συμβατικός σταθμός και ο αυτόματος σταθμός λειτουργούσαν σε κοντική απόσταση ο ένας από τον άλλον. Ο πρώτος κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία 46,2 βαθμών και ο δεύτερος 47,5 βαθμών.
      Τα προγνωστικά μοντελα ελέγχονται με βάση τις παρατηρήσεις και όχι το αντίθετο.
      Οι μετεωρολογικοί σταθμοί εγκαθίστανται και λειτουργούν με κανόνες του Π.Μ.Ο. και για την αναγνώριση των ρεκόρ χρησιμοποιούνται κριτήρια.
      Αυτά για να μην ισοπεδώνουμε τα πάντα!

      Διαγραφή
    4. Προσωπικά σε ανώνυμους δεν απαντάω ποτέ. Ο κ. Ζιακοπουλος όμως σας απάντησε για μένα για όλους τους μη αεριζόμενους!!

      Διαγραφή
    5. Νέα Φιλαδέλφεια της ΕΜΥ εκτός, Θησείο εκτός, Ωλένη Ηλείας σήμερα με το 43 εννοείται εκτός τόπου και χρόνου, απλά τα πράγματα.
      Όσο για τα μετάλλια ζέστης σήμερα εκτός από την Βοιωτία πήγαν και σε πεδινές περιοχές της Κρήτης όπου κάποιες πιάσανε και 40 με 41 βαθμούς!

      Διαγραφή
  5. Χρόνια πολλά για την ημέρα παγκόσμιου περιβάλλοντος.
    Για ποιο περιβάλλον όμως να γιορτάσουμε όπως αυτό έχει καταντήσει και τι κάνουμε όλοι γι αυτό?

    Ανεξαρτήτως κάποιων σταθμών που όντως δεν διαθέτουν επαρκή αερισμό και είναι τοποθετημένοι σε λάθος σημεία(κυρίως της ΕΜΥ και ιδιωτικοί σταθμοί αλλά και κάποιοι ελάχιστοι του Αστεροσκοπείου καθώς εκεί γίνεται πολύ καλύτερη δουλειά) ο Ιούνιος όπως λέω και ξανά λέω δεν μας τα λέει καθόλου καλά.
    Σήμερα εκ νέου σε ανατολικά ηπειρωτικά παρατηρούμε σε κλειστά πεδινά 38 με 39 βαθμούς και τους 34 με 36 στην υπόλοιπη χώρα.
    Ουσιαστική αποκλιμάκωση προσωπικά δεν βλέπω καθώς από αύριο θα πέσει η θερμοκρασία, λίγο πάνω από τα φυσιολογικά στην ανατολική και νότια χώρα(με την επικίνδυνη ενίσχυση του μελτεμιού) ενώ στα δυτικά ΒΔυτικα δεν θα παρουσιάσει καμία αλλαγή.
    Στη συνέχεια αρχίζει και κλειδώνει άλλη μια έντονη θερμή μεταφορά το διάστημα 11 με 13 του μήνα όπου πολύ πιθανόν(κατά την δική μου γνώμη δεν υπερβάλω) θα μιλάμε για το πρώτο ήπιο κύμα καύσωνα στη χώρα μας με έμφαση την κεντρονότια χώρα όπου θα δούμε τιμές στα πεδινά ηπειρωτικά και πάνω από τους 39 με 40 βαθμούς.
    Αποκλιμάκωση των υψηλών θερμοκρασιών φαίνεται από τα μέσα του μήνα, χωρίς όμως έως και αυτή τη στιγμή κάτι σημαντικό αλλά κοντά στα φυσιολογικά του Ιουνίου επίπεδα.
    Να τονίσω τέλος για να μην μπερδευόμαστε ότι η μέση μέγιστη τιμή(αυτή κοιτάζω πάντα περισσότερο) περίπου για τα πεδινά ηπειρωτικά τον Ιούνιο είναι οι 30 με 32 βαθμοί(στα παραθαλάσσια 4 με 5 βαθμούς βαθμούς χαμηλότερη),οπότε καταλαβαίνετε πόσο πάνω βρισκόμαστε και θα βρισκόμαστε όλες αυτές τις ημέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν συμφωνώ για ανεπαρκή αερισμό στους σταθμούς της ΕΜΥ, ειδικά όταν οι περισσότεροι μετρούν σε αεροδρόμια. Η διάρκεια μετρήσεων υπό σταθερές συνθήκες έχει αξία.

      Μια περίοδο κυκλοφορούσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλους οργανισμούς να συλλέγονται σημειακές παρατηρήσεις θερμοκρασίας από κάθε λογής αισθητήρα, ακόμη και τελευταίας διαλογής, ακόμη και να γίνεται μετάδοση της τιμής από τα κινητά τηλέφωνα, με την υπόθεση με τα σμήνη παρατηρήσεων σε βάθος χρόνου μπορούν να εξομαλυνθούν τα συστηματικά σφάλματα. Δεν ξέρω αν ισχύει.

      Οι διαθέσιμοι από το ECMWF χάρτες θερμοκρασίας στα 850hPa δείχνουν για την άλλη Παρασκευή 14 του μήνα 28 με 30 βαθμούς, αρκετά υψηλή για να ανησυχούμε και να προετοιμαζόμαστε (νομίζω από 25-26 η πρόγνωση περιμένει καύσωνες) και αρκετά πέρα στο μελλοντικό χρόνο για να σημάνουμε συναγερμό. Ελπίζω ότι τα επόμενα τρεξίματα θα μετριάσουν την κατάσταση που παρουσιάζουν.

      Διαγραφή
  6. Σύμφωνοι κύριε Ζιακόπουλε. Την άνοδο των τιμών των μετρήσεων λόγω ισχυρότερης θερμικής νησίδας (τσιμέντοποίησης/δόμησης με γεωμετρικη πρόοδο) στη περιοχή του X σταθμού σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες τη λαμβάνουμε υπ' όψη μας...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο τρόπος που υπολογίζονται οι διαχρονικές μεταβολές της θερμοκρασίας κοντά στην επιφάνεια του πληνήτη είναι τέτοιος που η επίδραση της αστικοποίησης καθίσταται απειροελάχιστη. Με μια φράση, οι σημειακές τιμές των διάφορων μετεωρολογικών παραμέτρων δεν λαμβάνονται ως έχουν. Παλαιότερα είχα αναρτήσει σχετικό άρθρο.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Ζιακόπουλε ευχαριστώ για την απάντηση σας! Κι αν γίνεται να μου δώσετε το άρ8ρο σας για το ζήτημα. Πάντως, μου φένεται περίεργο η διαδικασία "μπαζώνω-χτίζω-κόβω δέντρα-τσιμεντόνω-στραγγίζω τα (υπόγεια) νερά από παντού" να μην παίζει ρόλο στο συνολικό κλιματικό σύστημα του πλανήτη. Μιλάω εντελώς φιλοσοφικά τώρα. Κι απορώ, αφού η επιστήμη έχει αφετηρία των κόσμο των ιδεών, αν απασχόλησε ποτέ τους κλιματολόγους/μετεωρολόγους, συνολικά πως επιδρόυν οι συγκεκριμένες (σοβαρές) πληγές του πλανήτη μας στο παγκόσμιο κλιματικό μοτίβο.

      Διαγραφή
    3. Γνωρίζετε ότι παγκόσμια αλλά και στην Ελλάδα έχουμε αύξηση της δασοκάλυψης, κυρίως μετά το Β' παγκόσμιο πόλεμο ;; Ειδικά στο χώρα μας το ποσοστό των δασών ξεπερνά το 25%, και σε αυτό δεν περιλαμβάνονται οι θαμνώνες. Φυσικά υπάρχουν και τοπικές μειώσεις, ειδικά σε παράκτιες και πεδινές περιοχές.

      Διαγραφή
    4. Σπύρος Κοσμάς δεν ξέρω αν όντως ισχύει αυτό που λέτε, ο αμαζόνιος αποψιλώνεται με ρυθμούς ρεκόρ ξέρω προσωπικά. Δεν μίλαγα για την δασοκάλυψη επάνω πάντως.

      Διαγραφή
  7. Θα συμφωνήσω απόλυτα και θα προσθέσω ότι αυτό συμβαίνει και με δεκάδες από τους εκατοντάδες σταθμούς του Αστεροσκοπείου. Για παράδειγμα ο σταθμός στη παραλία της Καλαμάτας βρίσκεται στη ταράτσα του Ναυτικού ομίλου ένα μέτρο δίπλα από την καμινάδα της ψησταριάς που λειτουργεί μέσα στον όμιλο...προφανώς μετράει την θερμοκρασία που ψήνονται τα σουβλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω για εκεί αναφέρεται και ο δάσκαλος

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα σε όλους.
    Σύμφωνα με μια μελέτη που κάνω,θα ήθελα να ρωτήσω τον κ.Ζιακόπουλο αν οι τεχνητοί πυρήνες συμπύκνωσης που ρίχνουν στα σύννεφα για να διασπάσουν το χαλάζι,αν αληθεύει οτί αποτρέπουν παράλληλα και τις βροχοπτώσεις.Ευχαριστώ για την όποια βοήθεια υπάρξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον τρίτο τόμο της τριλογίας μου για τον καιρό έχω αφιερώσει δεκάδες σελίδες για το θέμα.

      Διαγραφή
  9. Τα τελευταία τρεξίματα δείχνουν 28 βαθμούς στα 850hpa για την άλλη πέμπτη.
    Αν επιβεβαιωθεί,και αν δεν υπάρξει συννεφιά ή σκόνη και με δεδομένο οτί βρισκόμαστε κοντά στο θερινό ηλιοστάσιο που σημαίνει οτί η χώρα μας δέχεται την μεγαλύτερη ηλιακή ακτινοβολία μαζί με την μεγάλη διάρκεια μέρας και αν ταυτόχρονα συνδυαστεί από καταβατικούς ανέμους τότε δεν αποκλείονται κατά τόπους τα 48αρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί όχι και τα 50αρια?Έφτασες που έφτασες τους 48 βαθμούς μην τσιγκουνευεσαι ακόμα 2 βαθμούς... Ανώνυμε φίλε ηρέμησε λίγο. Basta με τις θερμοκρασίες.

      Διαγραφή
  10. "Χαρήτε , νενικήκαμεν " . Υετός σήμερα Τετάρτη στο Δερβένι Κορινθίας 1,4 mm .H υψηλότερη καταγραφή σε ολόκληρη την Πελοπόννησο ,σύμφωνα με το δίκτυο του Ε.Α.Α. !!!. ----======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Κλέαρχος προβλέπει οτί φέτος το καλοκαίρι θα έχουμε 50αρια!
    ιδού η απόδειξη για του λόγου το αληθές:https://www.pentapostagma.gr/epistimi/kairos/7245631_kairos-aghotiki-problepsi-maroysaki-erhontai-50aria

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να πάει στα καμένα Βούρλα για ιαματικά μπάνια

      Διαγραφή
  12. Να μην ξεχάσω οτί και το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του star έκανε αναφορά για δυνατό καύσωνα την επόμενη εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πρώτη ανάρτηση : " Έρχονται σίγουρα 50άρια ". Τα κλίκ βροχή....... .
    Δεύτερη ανάρτηση : Τα βάζει με την αναπαραγωγή και τους πολλαπλασιαστές ,και προβαίνει σε διευκρινίσεις ,δίκην πολιτικού ή ,καλύτερα, πολιτικάντη.
    Μεγάλη "μάρκα" ,και δεν του φαινόταν.......! ---======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όποιος δεν το κατάλαβε να ξέρει ότι χθες δεν είχε 37-38 στην Αθήνα από μηχανικά αεριζομενους σταθμούς του ΕΑΑ αλλά 40 σύμφωνα με τα θερμοκαζανακια της ΕΜΥ!! Γελάνε σχεδόν όλοι με το χάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα σε όλους.
    Δάσκαλε νομίζω ότι σιγά σιγά πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση που έρχεται.
    Καθόλου της πλάκας δεν φαίνεται.
    Μάλλον το ήπιο κύμα καύσωνα που είπα χθες πάει να εξελιχθεί σε μέτριο έως ισχυρό!
    Καλό είναι να προετοιμαζόμαστε σιγά σιγά καθώς Ιούνιο μήνα έχουμε χρόνια να δούμε τέτοιες καταστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη, Ιούνιο προς το τέλος του έχουμε δει, μέσα του μήνα είναι ίσως πρώτη φορά. Νομίζω ότι θα τα δούμε όλα φέτος!

      Διαγραφή
  16. Καλημερα δασκαλε και σε ολους τους φιλους!
    Ο καυσωνας της επομενης εβδομαδας θα ειναι ισχυρος. Για 2ο δεκαημερο του ιουνιου δεν θυμαμαι κατι αναλογο.
    Διαβαζω τελευταια σχολια για την αξιοπιστια των σταθμων. Προσωπικα δεν με ενδιαφερει. Το αν τσιμπησει ενας σταθμος 1-2 βαθμους μου ειναι αδιαφορο. Χανουμε το δασος ετσι. Αυτο που κοιταω ειναι πως καθε χρονο και πλεον σχεδον καθε μηνα, καταγραφεται και ενα ρεκορ! Που θα παει αυτη η κατασταση.... Επισης δεν με νοιαζει αν η θερμοκρασια στα 850 φτασει τους +25 η τους +28. Ανωμαλια το ενα ακομα μεγαλυτερη ανωμαλια και το αλλο. Εχει καταντησει ενας εφιαλτης το καλοκαιρι. Μια καιρικη τραγωδια, μια επικινδυνη κατασταση. Με τα σημεεινα δεδομενα οι 45 βαθμοι στα τελη της επομενης εβδομαδας σε ηπειρωτικες περιοχες και αναλογα με το ανεμικο πεδιο, ειναι ενα εφικτο ενδεχομενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ σε όλα Αλέξανδρε, έτσι είναι.
      Τα πράγματα τείνουν να γίνουν ανυπόφορα χρόνο με χρόνο.
      Κάποιοι γελούσαν με τα χάλια της Ιβηρικής με τους συνεχείς καύσωνες και τους ανύπαρκτους χειμώνες.
      Τώρα που βιώνουμε εμείς τα ίδια(αναμενόμενο κάποια στιγμή το λέγαμε από τότε) τι έχουν να πουν??

      Διαγραφή
    2. Ότι κάποια στιγμή θα γυρίσει πάλι ο τροχός.

      Διαγραφή
  17. Κύριε Ζιακόπυλε, μπήκα λίγο σε κάποια μοντέλα για την ερχόμενη εβδομάδα και έχω πραγματικά τρομάξει. Ξέρω ότι είναι πολύ νωρίς, αλλά πραγματικά τί να περιμένουμε? Και πόσο θα διαρκέσει αυτό το καμίνι?
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν πάει καλά το κλίμα ,η κλιματική αλλαγή στη χώρα μας εξελίσσεται ραγδαία , αναρωτιέμαι τι έχουν να δούνε ακόμα τα ματάκια μας , Χρήστος από την πολυ ζέστη εδώ και μέρες Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ασχετό αλλα βροχή με ηλεκτρικά στο Ανω Βόιο...με 23 βαθμούς....ολη η ΒΔ Πίνδος...μεσα σε καταιγίδα..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μελτεμι σημερα στην Πατρα οπως τον Αυγουστο Σεπτεμβριο με καυτο ΒΑ και 34 βαθμους στο λιμανι και 37 μακρυα απο τη θαλασσα . Γραφω γιατι δε θυμαμαι ξανα τετοιο καιρο Ιουνιο και κοντευω τα 50 .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κατεξοχήν καιρός τον μήνα Ιούνιο στον περιοχή βόρειας παράκτιας κυρίως Αχαΐας-νοτιάς Αιτωλοακαρνανίας με το στενό Ρίου-Αντιρρίου, περιλαμβάνει στο σύνολο σχεδόν των ημερών, δροσερούς δυτικής συνιστώσας ανέμους οι οποίοι τις θερμές ώρες της ημέρας ως θαλάσσια αύρα φτάνουν τα 5 μποφόρ και είναι αρκετά ψυχροί λόγω του κρύου ακόμη πατραϊκού κόλπου.
      Στο σήμερα παρατηρούμε ότι σιγά σιγά και ο Ιούνιος τείνει να πάρει την αίγλη του Ιούλη στην περιοχή.
      Τραγικές καταστάσεις.
      Και αυτό στο λέει κάποιος που ασχολείται πάνω από 20 χρόνια με τον καιρό της περιοχής καθώς η εκεί περιοχή αποτελεί την δεύτερη πατρίδα μου...

      Διαγραφή
  21. Φοίβος Παπαδόπουλος6 Ιουνίου 2024 στις 7:04 μ.μ.

    Καλησπέρα σε όλους! Για να ομολογήσω την αμαρτία μου ο μετεωρολογικός σταθμός που έχω στα Βριλήσσια (Davis fan aspirated) είναι τοποθετημένος στην ταράτσα με έναν τρόπο που εν μέρει να αιωρείται. Βρίσκεται σε γωνία μακριά από τοίχους. Την Τρίτη 4/06 έδειξε 37,4 C μέγιστη. Έχω και έναν δεύτερο χαμηλής ποιότητας σταθμό που όμως βρίσκεται σε σκιασμένο μέρος κοντά στο έδαφος (χώμα): έδειξε 37 C. Για μένα όλες αυτές οι μετρήσεις είναι σχετικές και δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμες. Όμως τα στοιχεία που έχω συγκεντρώσει, είναι από το 2007 με το ίδιο μηχάνημα, στο ίδιο σημείο και χρόνο με τον χρόνο δημιουργώ έναν πίνακα διακύμανσης θερμοκρασίας, βροχοπτώσεων και αριθμού ημερών με νυκτερινή θερμοκρασία άνω των 20C και ημερήσια άνω των 35C. Οψώμεθα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα τί νόημα έχουν αυτοί οι σταθμοί μες στην πόλη; Να τον έστηνες κάπου στο ύπαιθρο μακριά από σπίτια να το καταλάβω.

      Διαγραφή
    2. Φοιβος Παπαδοπουλος9 Ιουνίου 2024 στις 10:56 π.μ.

      Ο σταθμός βρίσκεται σε ύψος 260 μ. και η περιοχή έχει πολύ αραιή δόμηση. Οι άλλες πολυκατοικίες είναι σε αποστάσεις 40-50μ. με πολλά δέντρα ανάμεσα τους. Δεν είναι μεν ιδανική τοποθέτηση σύμφωνα με τις προδιαγραφές αλλά ούτε και τελείως λάθος όπως πολλοί σταθμοί που τα δεδομένα τους είναι τελικά αναξιόπιστα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι συλλέγω δεδομένα ήδη εδώ και 17 χρόνια και δημιουργώ μια χρονοσειρά δεδομένων με σταθερές συνθήκες μέτρησης.

      Διαγραφή
  22. Βλέποντας τα προγνωστικά μοντέλα για την εξέλιξη του καιρού των επόμενων ημερών έχω να πω οτί θα ψηθούμε κυριολεκτικά.
    Βλέπει κάποιος θερμοκρασίες που συναντάει μόνο στην αφρική και την μέση ανατολή.
    Δεν νομίζω εδώ ο κόσμος στην Ελλάδα να είναι μαθημένος να μπορεί να ανταπέξέλθει σε τόσο ζεστές συνθήκες με καθημερινά 45αρια.
    Ελπίζουμε να αλλάξουν τα προγνωστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Υπομονή έρχεται ψύξη του πλανήτη δεν υπάρχει υπερθέρμανση!
    (Αστείο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τελικά τους στόχους για το κλίμα τους κάνουνε?
    Δεν βλέπω και πολύ δουλίτσα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Το ευρωπαϊκό ECMWF πάντως κρατάει μικρότερο καλάθι για τις θερμοκρασίες από ό,τι ο αμερικάνος η ο εγγλέζος. Γιατί το αγνοείτε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτον,την προσωπική μου άποψη για τις θερμοκρασίες που πιθανόν να έχουμε από βδομάδα την έχω γράψει στο μπλογκ και δεν την αλλάζω.
      Μίλησε κάποιος για κάτι ακραίο?
      Δεύτερον,το ευρωπαϊκό πάντα κερδίζει στις θερμοκρασίες των 850hPa τον Αμερικάνο.
      Τρίτον,δεν είναι Γιάννης είναι Γιαννάκης...
      Δλδ αν φτάσει 39 με 40 και τοπικά στα ευαίσθητα κεντροανατολικά και νότια ηπειρωτικά τους 41 με 42 και όχι τους 44 με 45 που δίνει ο Αμερικάνος δεν είναι καύσωνας?
      Ελάτε παιδιά,μην στεκόμαστε στις λεπτομέρειες.
      Κάποιοι δεν έχουν θέματα με τη ζέστη και τον καύσωνα και δεν τους πειράζει.
      Έμενα και το υπόλοιπο τουλάχιστον 50% της χώρας, η πολλή ζέστη με τρελαίνει και μου χαλάει όλη την ψυχολογία λόγω και της έντονης αθλητικής δραστηριότητας που κάνω.
      Το ίδιο ισχύει και για όλον τον κόσμο που δουλεύει έξω κάτω από τον καυτό ήλιο(οικοδομές, έλαιο χρωματιστές, γενικά κατασκευές, ντελίβερι κ.α.).
      Ακόμη και το συνεχόμενο 35αρι 36αρι που φαίνεται στο μετέπειτα εμένα μου μοιάζει κόλαση, ειδικά όταν ακόμη βρισκόμαστε στα μέσα του Ιουνίου.
      Επίσης ο κόσμος ζει καθημερινά ακόμη στα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς για άδειες και εξορμήσεις είναι πολύ νωρίς.
      Ας γεμίσουμε λοιπόν με υπομονή τους εαυτούς μας όλοι εμείς για τη δύσκολη συνέχεια και ας μην μιλάει ο καθένας εκ του ασφαλούς.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα σε όλους!!Συμφωνώ 100% σε όσα είπες Φώτη . Δυστυχώς ο καιρός πλέον στην χώρα μας είναι ίδιος με αυτόν που επικρατεί στα κράτη της βορείου Αφρικής.Οποιος δεν το αντιλαμβάνεται η ακόμα χειρότερα του αρέσουν και αυτές οι συνθήκες καύσωνα τα καλοκαιρία που είναι καταστροφικες για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για την χλωρίδα και την πανίδα του τόπου μας χρίζει άμεσης ψυχιατρικής βοήθειας!!Καλή δύναμη σε όλους,ειδικά στην συντριπτική πλειοψηφία που ακόμα θα βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα και δεν θα βρει λίγη δροσιά ούτε και τα βράδια..Γιώργος Περιστέρι

      Διαγραφή
  26. Περνώντας το μεσημέρι από το Πεδίο του Άρεως, άκουσα τζίτζικα!
    Σκέφτηκα την παροιμία "Τζίτζικας ελάλησε, μαύρη ρώγα γυάλισε" και μονολόγησα: "Ωρέ πού πάμε ρε, πού πάμε;"
    Καλό απόγευμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλως πως : " Πού βαδίζομεν ,κύριοι ;".
      Η απάντηση ,υπό του ιδίου του μονολογήσαντος, θα μπορούσε να ήταν : " Κατά κρημνόν. Εξετράπημεν της ευθείας οδού ".
      Η λύση ; . ¨" Πνεύμα και Ηθική "
      Ει δε άλλως : " Λοιμοί ,λιμοί ,σεισμοί και καταποντισμοί ! ".-----====Π.Α.
      Υ.γ. Αυτά .Και πού να σφίξουν οι ζέστες...........!

      Διαγραφή
  27. Δεν μπορώ να κοιμηθώ με την ζέστη παιδιά βοήθεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Μπα σε καλό μου, μόλις σε διάβασα δάσκαλε μου ήρθε αυτό στο μυαλό, σε ποιό? στο μυαλό !
    ......του Άη Γιάννη, αχ πόσα ξέρεις και μού λες | 2x
    Αχ πόσα τέτοια ξέρεις και μού λες | 2x
    που’ χουν πεθάνει
    1972 - Άγιος Φεβρουάριος
    Η σούστα πήγαινε μπροστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αφήνω αυτό εδώ για σήμερα το μεσημέρι.
    Η θερμοκρασία σύμφωνα και με τις τελευταίες ανανεώσεις του ευρωπαϊκού πολλαπλού δείγματος αλλά και του κυρίου ραν(6άρι) στη στάθμη των 850hPa(γιατί ακρίβεια στα 1600μ)πάνω από την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας βρισκόταν γύρω στους +19.
    Το αποτέλεσμα ήταν να πιάσουμε 37 ολόκληρους βαθμούς δλδ 18 ολόκληρους βαθμούς πάνω από την Τ850!
    Μιλάμε για σούπερ υπέρ-ξηρή αδιαβατική θερμοβαθμίδα.
    Εύκολα καταλαβαίνουμε ότι από βδομάδα με το κύμα καύσωνα που θα έρθει, εκεί όπου θα ευνοούν καταβατικοί αφιγραντικοί άνεμοι με τη βοήθεια τοπικών παραγόντων και το μέγιστο αυτή την εποχή ημέρας-ηλιοφάνειας, δεν αποκλείετε να απειληθούν αρκετά Θερμοκρασιακά ρεκόρ του Ιουνίου.
    Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για περιοχές της κεντρικής ανατολικής και νοτιάς ηπειρωτικής χώρας στην προκειμένη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειλικρινά είναι εξοργιστικό να ακούω άτομα να χαίρονται που θα μαρτυρήσουμε για πολλοστή φορά με τη συνθήκες που έρχονται και εγώ δυστυχώς αθλούμε έντονα και δεν έχω την πολυτέλεια να έχω κλιματιστικό στο δωμάτιο που έχω διαμορφώσει σε γυμναστήριο που σημαίνει ότι με όλες τις συνθήκες γυμνάζομαι βέβαια με τέτοιες συνθήκες για πυραμίδες θετικές μέχρι εξαντλήσεως στα σετ 20-30 και βάλε επαναλήψεις και εναλλασσόμενα ξανά μέχρι να πιάσει κάποιος τα μέγιστά του ή για super set είναι ό,τι χειρότερο πέρυσι δυστυχώς δεν έβαλα μυαλό με αποτέλεσμα να υποστώ υπερκόπωση των επινεφριδίων με αποτέλεσμα οι εξετάσεις που έκανα να είναι μία ορμονολογικές ή τεστοστερόνη μου είχε πέσει σε επίπεδα υποναδισμού και ακόμα και τώρα δεν το έχω ξεπεράσει πλήρως που σημαίνει αυτό είναι το χαριστικό χτύπημα που λένε και δουλεύω και φύλακας εδώ και 10 σχεδόν χρόνια μόνιμο νυχτερινό ωραρίου με ότι στην επάγεται για τον ύπνο που καταντάει μαρτυρικός το μεσημέρι με τέτοιες συνθήκες τι να πω καλό κουράγιο να έχουμε δεν μπορώ να καταλάβω από πού αντλούν κάποιοι την υπηρεσιοδοξία άντε να τις κάνει τώρα νωρίς τις ζέστες για να έχουμε δροσερό ιούλιο και ο αύγουστο εγώ πολύ φοβάμαι ότι θα είναι τρεις χειρότερη η επόμενη δύο μήνες που έχουμε μπροστά μας ελπίσουμε λίγο να μαζέψουν τα μοντέλα τουλάχιστον τη διάρκεια που φαίνεται να είναι μικρή η πτώση που έρχεται μετά από το επόμενο σαββατοκύριακο αλλά μετά τις 20 του μηνός μας έρχονται και άλλα καλούδια από την νότια γειτονιά μας

      Διαγραφή
  30. Καλησπέρα, κύριε Ζιακοπουλε! Άνω Γλυφάδα άκουσα τζιτζικα 03/06/24 ποτέ άλλοτε δεν έχει γίνει αυτό τα τελευταία 30 χρόνια! Αρχές Ιουλίου ξεκινούσαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Θα σταθώ σε αυτό που είπε ο μετρημένος στα λόγια Φώτης,η ημέρα αυτή την εποχή είναι πολύ μεγάλη με συνδυασμό "Λίβα" που λέμε εμείς εδώ όταν φυσάει καυτός άνεμος η θερμοκρασία τοπικά να ανέβει κατά πολύ, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Δυστυχώς,πάνω που μπήκε μια σειρά με τις καλλιέργειες και έχουμε κάποια παραγωγή,τώρα θα κινδυνεύσει με τον καύσωνα. Αμπέλια, ελιές, κηπευτικά, όλα θα δοκιμαστούν, ξηρικά και μη. Φυσικά αυξάνει ο κίνδυνος για μεγα πυρκαγιές και φέτος.
    Να τα λέμε και αυτά.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλησπέρα σε όλους και κυρίως σε εσάς κύριε Ζιακόπουλε που με ψυχραιμία μεταδίδετε τις προβλέψεις του καιρού χωρίς υστερίες,υπερβολές και φανφάρες όπως μερικοί-μερικοί για να μην πούμε ονόματα και θίξουμε υπολήψεις και ταυτόχρονα χρησιμοποιήτε τις επιστημονικές σας γνώσεις όταν θέλετε να αναφερθείτε σε θέματα που αφορούν την μετεορολογία γενικότερα.Επίσης θα προτιμούσα να αφιερώνατε λιγάκι χρόνο παραπάνω και να παρουσιάζετε χάρτες καιρού που εντελώς ξαφινικά σταματήσατε να τα παρουσιάζατε ύστερα από κάποια παρατήρηση που σας έκανε κάποιος αναγνώστης σας σχετικά με την θέση των εικονιδίων.Τέλος θα ήθελα να σας αναφέρω οτί καθώς έκανα περπάτημα είδα κάποιον ο οποίος σας έμοιαζε εξαιρετικά,φτυστός σαν εσάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωσίας ήταν !. Καθ υπόδειξιν των Μυστικών Υπηρεσιών Ασφαλείας !. -----=====Π.Α.

      Διαγραφή
  34. Σύντροφοι μην "μασάτε" η Ελλάς ποτέ δεν πεθαίνει. Και με καύσωνες και με παγωνιες θα μείνει όρθια στις κορυφές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλημέρα σας, κάπου εδώ σιγά σιγά θα μπει και ο τίτλος μακρύ, ξηρό και ζεστό ελληνικό καλοκαίρι, Παναγιώτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλησπέρα σε όλους μετά από αρκετό καιρό.
    Σε ένα από τα σχόλια μου,τον πρώτο καιρό που μπήκα στην ομάδα, μετέφερα ένα άρθρο που είχα διαβάσει στο Κυριακάτικο Βήμα μιας Ελληνίδας περιβαντολλογου(1-2 χρόνια πριν την Ολυμπιάδα της Αθήνας)που,θυμίζω,έλεγε ότι σε 20 χρονια περίπου,από τότε,το κλίμα της Κρήτης θα το έχει η Φλώρινα (πιστεύω ότι το έχει ηδη) και πως οι καλοκαιρινοι μήνες διακοπών στην Ελλάδα θα είναι,Μάιος, Ιούνιος και Σεπτέμβριος.
    Στην ερώτηση, που δέχτηκε,τι θα κάνουμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που εννοείται πως είναι οι μήνες διακοπών στην Ελλάδα, απάντησε οτι θα είμαστε στο σπίτι με το κλιματιστικό σε στυλ Κουβέιτ μίας και ο μέσος όρος θερμοκρασίας θα είναι άνω των 40 βαθμών.
    Η πορεία έδειξε ότι δεν έχει πέσει καθόλου έξω.
    Εγώ πάλι,εδώ και πολύ καιρό, έχω παρομοίασει την όλη κατάσταση με φορτηγό που με σπασμένα φρένα οδεύει προς κατοικημένη περιοχή και μάλιστα χωρίς να βλέπω τι είναι αυτό που μπορεί,αν όχι να τα σταματήσει,τουλάχιστον να του κόψει λίγο την ταχύτητα.
    Βέβαια ίσως να μην βλέπω και καλά,μάλλον λόγω ηλικίας...
    Φυσικά όσοι ζουν στην επαρχία και έχουν άμεση επαφή με την φύση μπορούν και βλέπουν την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει φυτά, δέντρα και ζώα.
    Μόνο τυφλός δεν βλέπει τι συντελείται δίπλα του και μάλιστα με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
    Εύχομαι σε όλους σας υγεία, κουράγιο και δύναμη.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη και με όλο τον σεβασμό αλλά σε ποιο σύμπαν έχει η κρητη(ακόμα και η ορεινή) το ψυχρό ηπειρωτικό κλίμα της Φλώρινας με τα χιόνια ακόμα και τον Μάιο και τους -20;
      Δυστυχως λόγω της απογοήτευσης μας για τον καιρό πέφτουμε σε ακραίες και παράλογες υπερβολές.
      Αν ήταν έτσι τότε η Κρήτη θα είχε το κλίμα του… Σουδαν η του Ντουμπάϊ με θερμοκρασίες 45-50 το καλοκαίρι.
      Ας συνέλθουμε λίγο. Το κλίμα μας σταδιακά αλλάζει αλλά ούτε θα γίνουμε Ντουμπάϊ ούτε και Αίγυπτος από τη μια χρονια στην άλλη.
      Ας πρυτανεύσει η λογική!
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
    2. Αυτό που φοβίζει περισσότερο δεν είναι οι ερωτήσεις για τις οποίες δεν έχουμε απαντήσεις, αλλά οι ερωτήσεις που ακόμη δεν γνωρίζουμε να κάνουμε!

      Διαγραφή
  37. Δάσκαλε βγάλε πρόγνωση για την άλλη εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω χρόνο. Σκέφτομαι τι να ψηφίσω!

      Διαγραφή
    2. Εσείς κύριε Ζιακόπουλε σας κόβω να ψηφίζετε το κόμμα που θα έχει το χρώμα του ουρανού της κυριακής.
      υγ:Δεν βγάλατε πρόγνωση για την κυριακή την ημέρα των εκλογών,κακώς.Από το στόμα σας θα θέλαμε την πρόγνωση,όχι από την εμυ.

      Διαγραφή
    3. “Καιρός: Ανατροπή για τον καύσωνα - Πέσανε έξω οι μετεωρολόγοι;”
      Αυτά παθαίνουν όσοι ανακατεύονται με τα πίτουρα!

      Διαγραφή
    4. Εγώ πάλι βλέπω Sonntag για αύριο. Όνομα και πράγμα !

      Διαγραφή
    5. τι ανοησια είναι αυτό με το sonntag?

      Διαγραφή
  38. Καλησπέρα από τα Τρίκαλα των 38 βαθμών. Μια ερώτηση στον δάσκαλο μας για να ξέρουμε τι διαβάζουμε. Αυτό που γίνεται στον κρατήρα Μπαταγκαικα μπορεί να είναι η αρχή ενός μη αναστρεψιμου φαινομένου που θα επιταχύνει ανεξέλεγκτα την υπερθέρμανση; Ρωτάω γιατί θα πάρω μία απάντηση μακριά από τα άρθρα γεμάτα υστερία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό απόγευμα Νίκο και λοιποί φίλοι.
      Με τη θέρμανση των μονίμως παγωμένων εδαφών και των ωκεανών σε βάθος απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, με αποτέλεσμα την έναρξη του φαύλου κύκλου των θετικών αναδράσεων, οι οποίες δεν γνωρίζουμε πού θα οδηγήσουν τη θερμοκρασία του πλανήτη.
      Το άλλο πρόβλημα είναι η αναβίωση αρχαίων ιών που εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια είναι στην κατάψυξη.

      Διαγραφή
  39. Τρίπολη δυνατή βροχή και τοπικά χαλάζι στο οροπέδιο και μερικοί κεραυνοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή