Πόσο μακριά βρισκόμαστε από την εποχή που στην πλειονότητά τους τα καλοκαίρια μας από ευλογία θα έχουν γίνει εφιάλτες;

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή), ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα ΒΑ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο αναμένεται να ενισχυθεί, με συνέπεια την αύξηση της έντασης των ΒΑ ανέμων στη χώρα μας. Οι πιο ισχυροί άνεμοι (μέση ένταση 7 με 8 και ριπές στη διάρκεια της ημέρας 9 μποφόρ) αναμένονται στο Α-ΒΑ Αιγαίο, την κεντρονότια Εύβοια, την Αττικοβοιωτία, τις δυτικές και τις βόρειες Κυκλάδες και την Α-ΝΑ Πελοπόννησο, όπου και ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι υψηλός. Αυξημένη προσοχή απαιτείται και στις υπόλοιπες περιοχές της Πελοποννήσου τη Β. Εύβοια και τη Φθιώτιδα, όπου οι άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Αναφορικά με τη θερμοκρασία, οι υψηλότερες τιμές της (39 με 40 βαθμοί) θα σημειωθούν στη Δ. Ελλάδα. 


Το Σάββατο (22/6) προβλέπεται γενικά ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα  δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 και πρόσκαιρα κατά τόπους στο ΒΑ Αιγαίο και τις δυτικές και βόρειες Κυκλάδες 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Κυριακή (23/6), αρχικά προβλέπεται ηλιοφάνεια, αλλά το απόγευμα στις Β-ΒΔ περιοχές της χώρας θα συννεφιάσει τοπικά και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν μεμονωμένοι όμβροι ή και καταιγίδες στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Δ. Θεσσαλίας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 6 και πιθανώς την ημέρα στο Α. Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Τη Δευτέρα (24/6), θα συνεχιστούν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες.  

 

58 σχόλια:

  1. Όπως φαίνεται δάσκαλε όχι και πολύ μακριά και για του λόγου το αληθές ορίστε τι έγινε στη Μέκκα.
    Υ.Γ. που είναι εκείνος ο περίεργος τύπος ο Β.ΣΠ. που μας έλεγε ότι το κρύο είναι πιο θανατηφόρο από τη ζέστη; Την επόμενη φορά ας μας παραθέσει επιχειρήματα για το ότι η γη είναι επίπεδη.

    https://www.cnn.gr/kosmos/story/425321/ksepernoyn-tous-1-000-oi-nekroi-sto-proskinyma-sti-mekka-mi-katagegrammenoi-oi-perissoteroi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτη μέρα πραγματικού καύσωνα στην περιοχή μου. 38αρια και 39αρια!Τι ωραία που περνούσαμε τις προηγούμενες μέρες και χαμογελούσαμε πονηρά με τους καυσωνες των ανατολικων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η επικεφαλίδα του άρθρου τα λέει όλα και με βρίσκει 100% σύμφωνο.
    Αυτό για κάποιους που συνεχίζουν να τα βλέπουν όλα μέσα στα πλαίσια της λογικής.
    Σήμερα η Πελοπόννησος μαζί με όλη τη δυτική χώρα και κάποια βόρεια τμήματα ψήθηκαν για άλλη μια φορά με γενικευμένα 39αρια 40αρια.
    36αρια παρατηρήθηκαν ακόμη και δίπλα στη θάλασσα.
    Στην υπόλοιπη χώρα το μελτέμι προσπαθεί αλλά παρόλα αυτά η θερμοκρασία με άνεση σκαρφαλώνει στους 35 με 36 βαθμούς.
    Το Σαββατοκύριακο μάλιστα περιμένουμε και νέα άνοδο σε όλη τη χώρα.
    Τάση ουσιαστικής απεμπλοκής πουθενά ακόμα!
    Το χειρότερο όλων είναι ότι φέτος(τα έλεγα από την άνοιξη αν θυμάστε) σε αντίθεση με πέρσι δεν υπάρχουν αξιόλογες αστάθειες ακόμη και στη βόρεια χώρα(αντίθετα με τις μπούρδες που έλεγαν και ξανά έλεγαν για καταστροφικό καλοκαίρι καταιγίδων κάποιοι άσχετοι με τον καιρό) ενώ υπάρχουν περιοχές, κυρίως ανατολικές που δεν έχουν συμπληρώσει το τρέχων έτος ούτε 150 χιλιοστά, την ώρα που για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας δεν φαίνεται τίποτα άξιο λόγου για πάρα πολλές ακόμη ημέρες.
    Ένας μήνας που και αυτός θα μπει στα ιστορικά κιτάπια των θερμότερων μηνών όλων των εποχών.
    Καλό καλοκαίρι σε όλους τους φίλους και επίσημα πιά από αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς Δάσκαλε καθόλου μακριά από ότι δείχνουν τα πράγματα τα τελευταία χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βρισκόμαστε ήδη στην εποχή αυτή...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δάσκαλε πέρα της αύξησης της θερμοκρασίας να γίνει αναφορά στους ανεύθυνους η στους επί σκοπό εμπρηστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κυρίως από τους επι σκοπώ εμπρηστές.....
      Οι μεγάλες φωτιές δεν μπαίνουν τυχαία.

      Διαγραφή
  7. Την καλησπέρα μου μετά από λίγο καιρό.
    Το ερώτημα του τίτλου έγκειται στον παράγοντα θερμοκρασία ή στις πυρκαγιές;
    Μήπως και στα δύο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δάσκαλε τη κόκκινη γραμμή την περάσαμε το 2007, από τότε τα καλοκαίρια είναι από εφιαλτικά (βλέπε 2021 και 2023) έως "πάλι καλά που δεν καήκαμε" (βλέπε 2020 και 2022)...στην Καλαμάτα πάντως χτες και σήμερα περάσαμε τους 40 βαθμούς...και είμαστε μονο στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το πιο ανησυχητικό βέβαια Νώντα, είναι η αύξηση συχνότητας εμφάνισης των καταβατών τα τελευταία καλοκαίρια στην περιοχή, που εκτοξεύει την θερμοκρασία στους 40+ με χαρακτηριστική άνεση...
      Ι.Καραμήτσος

      Διαγραφή
  9. Τη σουρμή τη βλέπουμε ,πλήν αομάτων. Φοβούμαι ότι δεν θα αργήσουμε να δούμε και το φίδι. ----==========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Κρήτη την ίδια παροιμία την αποδίδομε με παραπλήσιους όρους : "τον όφι θωρείς, τον ανασερμό του γυρεύεις" ;

      Διαγραφή
    2. Εδώ βλέπουμε τον λύκο, το ντορό γυρεύουμε; Ηπειρωτική

      Διαγραφή
  10. Το απευκταίο καλοκαίρι του 2007 πιθανότατα αποτελούσε ένα προμήνυμα για το τι θα συμβεί στο μέλλον. Ότι δηλαδή, αυτή θα είναι η νέα μας κανονικότητα. Ήδη διαπιστώνουμε, ότι οι ισχυροί καύσωνες και οι καταστροφικές πυρκαγιές δεν μας εγκαταλείπουν σχεδόν κάθε χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έως 40-41 βκ σήμερα στα δυτικά και νότια της χώρας και τοπικα και κεντρική Μακεδονία. 39 αρι στην Θεσσαλία σε Καρδίτσα και Λάρισα.Τραγικες καταστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα από τη Στοκχόλμη όπου ο ήλιος δύει μόνο για πολύ λίγο και δε νυχτώνει ουσιαστικά …Επιτέλους σταμάτησαν οι βροχές και βλέπουμε πάλι ήλιο αν κ με αέρα ..Μάκης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα. Μελτέμι σήμερα, ξεκάθαρα χωρίς BTU ψύξης. Θα το αποκαλέσω το "νέου τύπου" μελτέμι, καθώς λειτουργεί σαν σεσουάρ που φέρνει γύρω γύρω θερμές μάζες. 12 παρά στην Αθήνα έχουμε 31.5 με αρκετά ισχυρές ριπές ανέμου. Πρακτικά είναι αδύνατον να μας ψυχράνει ένα μελτέμι που περνάει από το στενό Αιγαίο που είναι ήδη πολύ θερμό ενώ ταυτοχρόνως περιτριγυριζόμαστε από πολύ θερμές αέριες μάζες. Ταυτοχρόνως εμποδίζει σε μεγάλο κομμάτι της χώρας την ελάχιστη να κατέβει πολύ ενώ στην Αττική την κρατάει πολύ υψηλά. Δεδομένων των παρακάτω και του γεγονότος ότι είναι η χαρά του εμπρηστή, δεν ξέρω αν είναι καθόλου ωφέλιμο (αυτό δεν δικαιολογεί κανέναν εμπρηστή προφανώς, προς θεού)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θα φτάσουμε σε σημείο να παρακαλάμε να κολλήσουμε στις εποχές φθινόπωρο- χειμώνας, άνοιξη. Οτι έχει απομείνει από εποχές τέλος πάντων.

    Καλοκαίρι= πυρκαγιές, θερμοκρασίες με μέση κλιματική πάνω από τις φυσιολογικές τιμές και κολλημένες επί σερί ημερών, ετησίες που ξεμένουν από BTU ψύξης.

    Εφιάλτης κανονικός και με τον νόμο!
    Καλό βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κόκκινα Δαιμόνια21 Ιουνίου 2024 στις 4:05 π.μ.

    Μια τραγωδία θρονιασμένη στις καρδιές μας. Ο εφιάλτης εκτυλίσσεται ήδη στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου, μια κοινωνική πυρκαγιά, και είναι απείρως πιο καυτός από κάθε σενάριο κλιματικής πρόβλεψης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι βάλε λίγο drama queen,λίγο σάλτσα,διανθισε το με πιο εμπλουτισμένες εκφράσεις και στο τέλος σέρβιρε το.....

      Διαγραφή
  16. Καλημέρα. Συνθήκες Σαχάρας σήμερα εδώ, η χειρότερη μέρα του καλοκαιριού, με έναν καυτό λιβα να σε τσουρουφλιζει και να σε γονατίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πήρα ένα βιβλίο με τον εύγλωττο τίτλο "Καύσωνας, η ζωή σ'εναν πλανήτη που φλέγεται", του Jeff Goodell, έκδοση 2024. Αρχίζει από το επεισόδιο ακραίου καύσωνα του 2021 στο Πόρτλαντ και γύρω περιοχές. Είναι τόσο παραστατικό και ταυτόχρονα τρομακτικό για την εξέλιξη, που κλαίς (κυριολεκτικά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τα κόκκινα δαιμόνια,απο που βγαίνει;
    Δημήτρης κεντρική Κορινθία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο τίτλος δάσκαλε τα λέει όλα ,τι να προσθέσω εγώ ,δεν το βλέπουμε που πάει το πράγμα με τη ζέστη και εξελίσεται ραγδαία,εκείνο εμένα που αρχίζει να με τρομάζει είναι να μην βιώσουμε την έλλειψη νερού και τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η καυτή ανάσα του δράκου! Σηκώθηκα σήμερα στις 06:30 με σκοπό να ανοίξω τα τζάμια και να μπει φρέσκος, καθαρός και "σχετικά δροσερός" αέρας και βλέπω τους 30 βαθμούς...Λέω, πω ρε φίλε....τι ζωντανό όνειρο ήταν αυτό. Σύντομα, κατάλαβα ότι δεν ήταν όνειρο....
    Απίστευτες καταστάσεις, σχεδόν δεν προλαβαίνεις να ιδρώσεις. Πολλά σπασμένα κλαδιά στην Αθήνα (Κολωνός). Σακούλες, σκουπίδια, dust devils, απ' όλα έχει ο μπαξές.
    Νομίζω ότι εκτός από τη διάρκεια και την ένταση των υψηλών θερμοκρασιών, των πυργκαγιών, το επόμενο πολύ σημαντικό ζήτημα, θα είναι η έλληψη νερού, όπως σωστά ανέφερε ο Χρήστος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. H νέα κανονικότητα είναι 40αρια κάθε μέρα, ας τα χαρούν οι....καλοκαιράκηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα χαιρόμαστε τα χαιρόμαστε. Σεις να πάτε στο βόρειο πόλο αν θέλετε καιρό σκανδιναβίας ενώ είστε δίπλα στη Σαχάρα. Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    2. Θέλουμε καιρό Ελλάδας! Δεν είναι καιρός Ελλάδας όλος ο Ιούνιος με 40αρια

      Διαγραφή
    3. Για καιρό Ελλάδας πατήστε το 2 και αναμείνατε στο ακουστικό σας. Αστειεύομαι φυσικά.

      Διαγραφή
  22. Καλησπέρα Δάσκαλε, εδώ και χρόνια έχω μια απορία όταν έχουμε περίοδο με ισχυρά μελτέμια το καλοκαίρι στην Τρίπολη. 9 στις 10 φορές ξαφνικά γύρω στη 1 με 1:30 απότομα και μετά έχουμε δυνατό αέρα, ποιά η διαφορά με 11-12 τα μεσάνυχτα ή 3-4 τη νύχτα; Την μέρα το καταλαβαίνω οτι έχουμε τις πιο θερμές ώρες τον πιο δυνατο άνεμο αλλά την νύχτα τι συμβαίνει γύρω στη 1.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το καλοκαιράκι, όπως το ξέραμε, δεν υπάρχει εδώ και χρόνια. Ούτε στην Ελλάδα, ούτε στη Μεσόγειο, ούτε πουθενά. Δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τα τελευταία χρόνια κάθε καλοκαίρι έχουμε μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές. Δάση, φυσικά οικοσυστήματα, κατοικίες, ανθρώπινες απώλειες. Καθε καλοκαίρι πλέον. Συνδυασμός χειροτέρευσης των κρίσιμων φυσικών παραγόντων, μετεωρολογικών, κλιματικών κ.λπ. μαζί με τη λανθασμένη αντιμετώπισή τους. Κάθε καλοκαιρινή μέρα ο φόβος για το τι μπορεί να συμβεί. Πάει η ανεμελιά του καλοκαιριού. Βασιλική, δασολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλησπέρα σε όλους.
    Το δράμα συνεχίζει σε όλη τη δυτική Ελλάδα και κατά τόπους στα βόρεια κ νότια ηπειρωτικά.
    39 με 40 βαθμούς και σήμερα στα δυτικά πεδινά ενώ τους 39 με 40 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία ακόμη και στα παράλια Ρίου Αντιρρίου.
    Τα βράδια επίσης απελπιστικά με τη θερμοκρασία σε μεγάλες πόλεις και στα παραθαλάσσια να μην πέφτει κάτω από τους 27 βαθμούς.
    Κολασμένος Ιούνιος που δυστυχώς δεν κατάφερε σε καμία των περιπτώσεων να διαψεύσει όλα αυτά που φοβόμουν εξαρχής.
    Υ. Γ. Σήμερα είχα επίσκεψη φίλων που ζουν μόνιμα στον Καναδά από το 1965(Μόντρεαλ συγκεκριμένα).
    Αυτό που μου ανέφεραν με άνεση είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι χειμώνες είναι ολοένα και πιο ήπιοι ενώ τα καλοκαίρια τείνουν να γίνουν σαν αυτά της κεντρονότιας Ευρώπης.
    Συγκεκριμένα μου ανέφεραν ότι πριν λίγες μέρες που έφυγαν από εκεί για την Ελλάδα, η θερμοκρασία έφτανε τους 30 με 35 βαθμούς με την αίσθηση αρκετά παραπάνω!
    Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σύντροφοί όλα αυτά θα έχουμε χρόνο να τα συζητήσουμε για την ώρα σημειώνω ότι όπως υπάρχει το εργαλείο της τάσης προκειμένου να διακρίνουμε την κλιματική αλλαγή...υπάρχει...και τοεργαλείο του εύρους...(range)...δλδ ανεξάρτητα από σημειακές εμμονές...το κλίμα διατηρεί....στο "dna" του στοιχεία...τα οποία υπο συνθήκες ενεργοποιούνται...και τότε ο καιρός...δίνει....παλιοκλιματικού τύπου συνθήκες.. (αυθαίρετος ο όρος)....τέτοιες συνθήκες έιναι ας πούμε ο ολικός παγετός στα Βόρεια πεδινά....αλλά θα χουμε χρόνο να τα συζητήσουμε.
    Για την ώρα όμως...το πλέον κρίσμο είναι ότι η κεντρική και κυρίως νότια Ελλάδα...βρίσκεται σε κύνδηνο από τις φωτιές...ηθελα να είμουν αυστηρός με το το επιτελικό κράτος...αλλά νομίζω...εδώ...πρέπει να βάλω φρένο.....γιατί πάμε σε ένα εφιαλτικό 24 ωρο κουράγιο σε όσους επιχειρούν κυρίως στην Πελοπονησσο."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Λέγονται πολλά για τις πυρκαγιές και τι φταίει που γίνονται κάθε καλοκαίρι περισσότερες και μεγαλύτερες. Η εξήγηση είναι πολύ απλή: συνδιασμός κλιματικής αλλαγής και ερήμωσης της υπαίθρου. Για το πρώτο για μένα δεν χρειάζεται να πω τίποτα, για το δεύτερο να το κάνω λιανά στην ύπαιθρο πλέον δεν υπάρχουν ζώα να βοσκήσουν το χορτάρι που θεριεύει πριν ξεραθεί και δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι να σβήσουν τις φωτιές στα πρώτα λεπτά όταν ανάψουν. Όποιος ζει στην επαρχία καταλαβαίνει τι λέω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά, επιπλέον την έστηνε ο βλάχος και ο δασοφύλακας στο σύρραχο, ο χωροφύλακας στο καφενείο και δεν περνούσε κανένας απαρατήρητος!

      Διαγραφή
    2. Επιβεβαιώνω από τον εεγκαταλελειμμένο κάμπο της Θεσσαλίας. Εγώ θα προσθέσω κάτι ακόμα: Το παρατηρητήριο βλακείας των απρόσεκτων.

      Διαγραφή
    3. Nα συμφωνήσω και εγώ με την σειρά..μου και να προσθέσω ενα ξεγυρισμένο 37,5 σήμερα στα 840 του Ανω Βοίου με 14,1 ελάχισστη το πρωί...όμβροι ορατοί στον Σμόλικα το απόγευμα που κινήθηκαν προς Γράμμο."θωμάς"

      Διαγραφή
  28. Πάντως ο κινέζικος μετεωρολογικός μου σταθμός προβλέπει βροχές για τις επόμενες 12-24 ώρες, στην ΒΑ Αττική . Λέτε να τρελάθηκε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι τρελός, είναι τρελός ο Chinese, είναι τρελός ο Chinese, είναι τρελός...

      Διαγραφή
    2. Δε νομίζω αλλά είναι κινέζικος όπως είπες...

      Διαγραφή
  29. Τον σταθμό των Σερρών ΕΜΥ πόσα χρόνια ακόμα θα χρειαστεί να τον φτιάξετε η να τον πετάξετε στα σκουπίδια να βάλετε έναν φθηνο μηχανικά αεριζομενο?? Έχει γίνει βιασμός των κλιματικών του από το 2010 και μετά άσε που τον αναπαραγουν επαγγελματίες αλλά και διαταραγμένες προσωπικότητες του διαδικτύου. Βαρεθήκαμε να βλέπουμε 40αρια καλπικα που στην καλύτερη ειναι 38.5!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. 27 βαθμοί μέγιστη θερμοκρασία εχθές Σάββατο στην ορεινή Αργιθεα Καρδίτσας και 17 βαθμούς τώρα 1,40 την νύχτα, ο ύπνος ευχάριστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλημέρα σας. Καλώς ορίζουμε την μετακόμιση του ΜΣ Καλαμαριάς στη γειτονιά μου, οπότε τώρα είμαστε κομπλέ.
    Μονοψήφια το Τζερμιάδο σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλημέρα από τα αφόρητα ζεστά Τρίκαλα. Από την πρώτη Ιουνίου ως και χθες έκανε ελάχιστες μέρες με 34-35 βαθμούς και οι υπόλοιπες άνω των 37. Δεν θυμάμαι ποτέ τέτοιο Ιουνίου χωρίς διαλείμματα δροσιάς. Φυσικά για βροχές ούτε σκέψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλησπέρα σε όλους, καλές αποδράσεις και χρόνια πολλά για αύριο.
    Μέχρι στιγμής η απόκλιση βάση έρευνας που έκανα σε τυχαίους σταθμούς στη χώρα μας(και στην περιοχή μου) για τον Ιούνιο Θερμοκρασιακά,φτάνει τους τέσσερις και βάλε βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά.
    Και όπως φαίνεται δεν θα αλλάξει και αυτό έως τα τέλη του μήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αυτο με το dna που ανέφερε ο Θωμάς νομιζω πως ταιριάζει με αυτό που βλέπω τώρα και φαίνεται πως θα έχουμε και τις υπόλοιπες ημέρες.Δηλ.ασταθειουλα όσο πιο βόρεια και ηπειρωτικά τοσο πιο πολύ και εύκολα.Και με ευχάριστες θερμοκρασίες στα ορεινά δηλ.δροσουλες,χωρίς να χρειάζονται μπουφάν κουβέρτες και τέτοια.
    Καλή απόλαυση Θωμά,ελπίζω και στον Χριστόδουλο στην Αργιθέα,να φτασουν οι μπόρες δηλ.ως εκεί γιατι βλέπω και εκεί καλό συννεφοθέαμα!
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Μάλλον τα ξερικά ελαιόδεντρα θα πάνε για καυσόξυλα φέτος.Ποσο άλλο να αντέξουν την ξηρασία.Μαυρο χάλι εδώ στην περιοχή μου παιδιά. Πρωτόγνωρη κατάσταση.
    Ας πει την γνώμη του και κάποιος που γνωρίζει καλύτερα τις αντοχές της ελιάς.
    Καλό απόγευμα σε όλους, και μη χειρότερα. Δημήτρης κεντρική Κορινθία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Στα 40 λεπτά σταμάτησε η μανία του καταστροφικου χαλαζιου ενώ συνεχίζει να βρέχει δυνατά και ενίοτε με αστραποβροντα.
    Ένα στρώμα από χαλάζι, κλαδιά,κεράσια,κορομηλα κλπ συνθέτουν το όλο σκηνικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ύψη βροχής σήμερον: Γιαννενα 19.2 χιλιοστά, Ανατολή Ιωαννίνων επίσης 19.2 χιλιοστά, Πεζούλα Καρδίτσας 7.6 χιλιοστά. Στη Λάρισα σκοτείνιασε ο ουρανός εδώ και ώρα (και έβγαλε έξτρα ζεστούλο-κουφόβραση) Θερμοκρασία 33.2 (Νεάπολη, 6ο λύκειο Λάρισας.) Σήμερα είμασταν σχετικά δροσερά ακόμα και πριν ακομα συνεφιάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ακριβώς τα ίδια και στη Δυτική Κορινθία ,Δημήτρη .Δεν υπερβάλλεις σε τίποτα΄.
    Η ελιά ανήκει στα επιπολαιόριζα ,και χωρίς σημαντικές βροχές τον Χειμώνα δεν τα βγάζει πέρα το καλοκαίρι.Στην καλύτερη περίπτωση δεν θα ξεραθεί εντελώς το δεντρο . Άσε που έτσι καθίσταται ιδιαιτέρως εύφλεκτη.
    Τα σχετικά χτήματα είναι " miserabile visu " ( oικτρόν ιδείν).
    Σκέφτομαι με απόλυτη συνειδητή ενσυναίσθηση τους φίλους που αποκλειστικά βιοπορίζονται από ίδιες ή παρεμφερείς ασχολίες.
    Πάμε για έβδομο συνεχόμενο στείρο ενιαυτό .Κατά τα άλλα για κάποιους δεν τρέχει τίποτα .Δεν χτύπησε ,φαίνεται, ακόμα η πόρτα τους.................! ---===Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Νομός Ιωαννίνων,η πιο ευλογημένη περιοχή με διαφορά στην Ελλάδα από πλευράς εκδήλωσης βροχών καταιγίδων χειμώνα καλοκαίρι.
    Η μόνη περιοχή επίσης που για το 2024 βρίσκετε μέσα στα υετικά της στάνταρ την ώρα που οι υπόλοιποι και κυρίως τα ανατολικά και η Πελοπόννησος δέρνονται από ανομβρία και πολύ πιθανόν σε λίγο και από ξηρασία.
    Τι να λέμε τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Για αυτό το λέω συντοπίτη Πέτρο.Δεν έχει κάνει χειμώνα εδώ και πέντε χρόνια.
    Η ελιά και το αμπέλι, όπως και τα περισσότερα δέντρα, γεμίζουν τις αποθήκες νερού που έχουν,το φθινόπωρο και τον χειμώνα.Ετσι αντέχουν το καλοκαίρι.
    Καλό βράδυ σε όλους και καλό ξημέρωμα. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Να ενημερώσω μιας και δεν μπορούν να το κάνουν οι ιδιοι λόγο θέσης ότι στα αεροδρόμια κυρίως αλλα και σε κάποιες άλλες περιοχές που υπήρχαν κλασικοι μετεωρολογικοι κλωβοι stevenson και είτε δουλεύουν μαζί με τους αυτόματους είτε έχουν ξηλωθεί και δουλεύουν μόνο οι αυτόματοι η θέση τους ειναι ακριβώς η ίδια σε απόσταση 5 έως 15 m από τον παλιό σταθμό. Έχω δει ο ίδιος με τα μάτια μου στο αεροδρόμιο της Λάρισας ,τον αυτόματο της Λαμίας ακριβώς δίπλα από τον ξηλωμένο κλωβό, στην νέα Φιλαδέλφεια, στην Ελευσίνα στην Θεσσαλονίκη και στην Αγχίαλο. Η διαφορά στη θερμοκρασία με τους κλασικούς κλωβούς οφείλεται στην υπερεκτίμηση των θερμοκρασιών λόγω παθητικού κλωβού. Θερμοκρασίες απο σταθμούς μη μηχανικά αεριζόμενους δεν λαμβάνονται υπόψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή