Ο καιρός της εβδομάδας

Ανατολή στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, του Τρύφωνα

Δευτέρα  - Σάββατο (24-29/6)

Καιρός:

Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες τις απογευματινές ώρες στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και πιθανώς στην κεντρική Στερεά και την ορεινή Πελοπόννησο.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ένταση των φαινομένων κυρίως στην κεντροβόρεια Ελλάδα (πιθανά μπουρίνια).


Άνεμοι:

Δευτέρα  - Πέμπτη:  Β-ΒΔ  με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Πιθανή μικρή ενίσχυση την Τετάρτη στην ανατολική και τη νότια χώρα.

Παρασκευή - Σάββατο:  Αξιόλογη ενίσχυση την Παρασκευή στη Δ. Ελλάδα  και το Σάββατο στην ανατολική και τη νότια χώρα, όπου θα φθάσουν τα 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία:  Πρόσκαιρη πτώση στα τέλη της εβδομάδας.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους


10 σχόλια:

  1. Ισχυροί άνεμοι σημαίνει πυρκαγιές. Θετικό σημάδι η πτώση της θερμοκρασίας μήπως και πάρουμε καμιά ανάσα…Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να δούμε δάσκαλε θα δούμε καμία βροχουλα εμείς εδώ, γιατί μέχρι στιγμής είμαστε μόνο στο ψήσιμο μέρα και νύχτα μόνο η χθεσινη νύχτα ήταν κάπως δροσερή, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαιρετίσματα κατ αρχήν στον Γιώργο στα Τρίκαλα και την εκπληξη που είχαν χθές....ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα παρά την συννεφιά και τις αναπτύξεις δεν κατάφερε σχεδόν τίποτα.Τώρα λίγο αισιόδοξα σημειώνω ότι πέρσι η ανασυγκρότητση της κυκλοφορίας...ξεκίνησε από το θερινό μέγιστο..και από τα μέσα του Ιουλίου μας έδωσε...το ζεστό θόλο της Μεσογείου που μας έκαψε...ε φέτος γιατί να μην γίνει το αντίθετο?...Στα ανάποδα του σεναρίου...η αδυναμία ανύψωσης εμποδισμών στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και οι ήδη πολύ ζεστές θάλασσες τόσο στον Αντλαντικό...όσο και ...στην Μεσόγειο..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα ντε...και δεν γίνεται πρώτη φορά αυτό. Έχω να θυμάμαι Ιούνηδες και Ιούνηδες με ατελίωτες ζέστες εδώ στον θεσσαλικό κάμπο.

      Διαγραφή
  4. Εγώ πάλι θα έλεγα ότι η ένταση των ετησίων τον φετεινό Ιούνιο (μαζί με την αναμενόμενη του τέλους της τρέχουσας εβδομάδας) δεν είναι το πιο συνηθισμένο πράγμα τόσο νωρίς. Αν συνεχιστεί αυτό και, κυρίως, αν όντως οι μουσώνες του Ινδικού είναι ισχυροί φέτος (κατά ορισμένους) τί θα γίνει Ιούλιο-Αύγουστο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα στους φίλους του μπλοκ. Κύριε Στυλιανάκη το καλοκαίρι του 83 ήμουν πρωτοετής φοιτητής και θυμάμαι στα Τρίκαλα ήταν ένα καλοκαίρι με έντονη αστάθεια από Ιούλιο κυρίως. Το φθινόπωρο στο μάθημα μετεωρολογίας ρώτησα και ο καθηγητής αναφέρθηκε στην χρονιά των ισχυρών μουσώνων.

      Διαγραφή
  5. Είχα αναφέρει αναλυτικά παλαιότερα για όσους θυμούνται,τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των δύο μεγάλων μοντέλων σε όλες τις παραμέτρους τους και στις τέσσερις εποχές.
    Όσον αφορά τον εντοπισμό θερμικών ασταθειών ξανά επιβεβαιώνεται το πόσο τραγικό είναι το ευρωπαϊκό μοντέλο όπου χωρίς υπερβολή δείχνει ότι να ναι σε αντίθεση με τον Αμερικάνο(GFS) που συνεχίζει να πιάνει τις αστάθειες με μεγάλη επιτυχία,όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στα υπόλοιπα Βαλκάνια.
    Το έχω πει άπειρες φορές ότι όταν θες να είσαι στην κορυφή των προβλέψεων(αυτό ισχυρίζονται οι περισσότεροι επιστήμονες) δεν γίνεται να υστερείς τόσο πολύ σε αυτόν τον τομέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και γιατί δεν γίνεται παρακαλώ ? Εδώ υποχρέωσαν ολόκληρη την Ευρώπη να ακολουθήσουν το άρμα της Αμερικής με τις λεγόμενες "οικονομίες πολέμου", επειδή αποφάσισαν να δυαλίσουν τη Ρωσία (και στο βάθος Κίνα) για χάρη της Αμερικής πάντα, θα έχουν καλύτερα καιρικά μοντέλα? Αστεία πράγματα...Δεν υπάρχει Ευρώπη, σε κανένα θέμα. Ούτε Ελλάδα φυσικά. Μόνο οργανωμένο έγκλημα, μυστικές υπηρεσίες, και χρηματιστικό κεφάλαιο (κυρίως αμερικάνικο φυσικά).

      Διαγραφή
  6. Δυστυχώς και τα τελευταία στοιχεία δεν δείχνουν καμία αξιόλογη αστάθεια και το επόμενο 10ήμερο στην κεντρονότια χώρα(από το ύψος της Στερεάς και νοτιότερα).
    Κάποιες καλές ενδείξεις των μοντέλων στα προηγούμενα ραν,ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν όπως και το περίμενα άλλωστε.
    Κατά τα άλλα άλλη μια τραγική ημέρα σήμερα στα δυτικά και την Αιτωλοακαρνανία(εννοείται και την Πελοπόννησο) με θερμοκρασίες κοντά στους 38 με 39 βαθμούς και αίσθηση άνω του 40 ενώ μέτωπα πυρκαγιών έκαναν την εμφάνισή τους σε Αμφιλοχία και Ναυπακτία όπου στην τελευταία τα πράγματα ήταν πολύ σοβαρά και ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα.
    Από αύριο αρχίζει μια πρόσκαιρη πτώση της Τ σε όλη τη χώρα, όμως όπως όλα δείχνουν άλλος ένας καύσωνας για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας αλλά ευτυχώς μικρής διάρκειας έρχεται το διάστημα 30 Ιουνίου με 2 Ιουλίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα σας. Λησμόνησα να σας πω για την καταιγίδα στην πόλη της Χαλάστρας, χθες τα μεσάνυχτα (24-25), πολύ τοπικά, 38,4 mm και με μεγάλη ραγδαιότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή