Ο μήνας που φεύγει και ο μήνας που έρχεται

Προβλεπόμενες αποκλίσεις της θερμοκρασίας στα 2 μέτρα τον Ιούλιο του 2024


Άρχισαν τα «όργανα» του εξωτερικού και του εσωτερικού να βομβαρδίζουν το κοινό με μεγάλης διάρκειας προγνώσεις που: (α) αντικειμενικά δεν μπορούν να είναι όσο πρέπει ακριβείς για επιχειρησιακή χρήση, (β) παρερμηνεύονται εύκολα και (γ) φοβίζουν τον πολύ κόσμο. Στα όσα ακολουθούν θα αναφερθούμε στον μήνα που σε δύο μέρες τελειώνει, στον μήνα που έρχεται (Ιούλιο) και θα κάνουμε μερικές επισημάνσεις, εστιάζοντας στην ουσία των πραγμάτων.


Α) Ο Ιούνιος που σε λίγο τελειώνει:

Αναμφίβολα, ο φετινός Ιούνιος για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας και κυρίως για την κεντρική και τη νότια Ελλάδα θα είναι ο πιο θερμός Ιούνιος που έχει ως τώρα καταγραφεί στα μετεωρολογικά χρονικά του τόπου μας.

Με βάση τα στατιστικά του σταθμού της ΕΜΥ στη Ν. Φιλαδέλφεια [αναφέρομαι στον συμβατικό σταθμό που αντικαταστάθηκε από αυτόματο σταθμό χωρίς μηχανικό αερισμό ο οποίος (αυτόματος σταθμός) στο χρονικό διάστημα που λειτουργούσαν μαζί οι δύο σταθμοί έδειχνε τη θερινή περίοδο 1 με 1,5 βαθμούς υψηλότερες θερμοκρασίες]  η μέση μέγιστη θερμοκρασία του Ιουνίου είναι 31,1 βαθμοί και τα ως τώρα ρεκόρ είναι οι 34,6 βαθμοί του 2012 και οι 33,9 βαθμοί του 2007. Τα ρεκόρ για την υπόλοιπη Ελλάδα που έχω υπόψη μου είναι οι 35,4 βαθμοί της Σπάρτης και οι 34,7 βαθμού του Άργους του Ιουνίου 2012.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στη Ν. Φιλαδέλφεια ο φετινός Ιούνιος όχι μόνο θα ξεπεράσει το προαναφερθέν ρεκόρ, αλλά θα πλησιάσει τους 37,2 βαθμούς που είναι η μέση μέγιστη θερμοκρασία της Ν. Φιλαδέλφειας του Ιουλίου του 2012, με τα δεδομένα πάντα του παλαιότερου συμβατικού σταθμού. Εννοείται ότι πολύ υψηλά ρεκόρ θα δούμε και στις περισσότερες κεντρονότιες περιοχές της χώρας.

Β) Ο Ιούλιος που έρχεται:

Σύμφωνα με τις μηνιαίες προγνώσεις των μοντέλων, η μέση θερμοκρασία του φετινού Ιουλίου θα είναι 1 με 2 βαθμούς υψηλότερη από την κανονική τιμή. Με βάση τις μεσοπρόθεσμες προγνώσεις των μοντέλων, μετά την πτώση της θερμοκρασίας του Σαββατοκύριακου (29-30/6) αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας στα επίπεδα των 37 με 40 βαθμών (1-4/7) και στη συνέχεια αξιόλογη πτώση (5-7/7). Με βάση τα ως τώρα στοιχεία, τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου δεν φαίνεται η χώρα να επηρεάζεται από κάποιο επεισόδιο καύσωνα και κατά πάσα πιθανότητα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε επίπεδα κατά 2 με 4 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά της εποχής.

Αναφορικά με την πορεία της θερμοκρασίας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, υπάρχει ασφαλώς αβεβαιότητα. Η απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας κατά 1 με 2 βαθμούς που προβλέπουν τα μοντέλα μπορεί να επαληθευτεί είτε με επίμονες τιμές θερμοκρασίας στα επίπεδα των 36 - 38 βαθμών είτε με μεγαλύτερα θερμοκρασιακά σκαμπανεβάσματα, οπότε κάποιος καύσωνας είναι πιθανός. Η αίσθησή μου είναι ότι ακραίος καύσωνας δεν έχει πολλές πιθανότητες να συμβεί.

Γ) Επισημάνσεις:

1) Κατά τη γνώμη μου, οι αναφορές για θερμοκρασίες στην Ελλάδα των 50 βαθμών, μετρουμένων με τις προδιαγραφές που προβλέπονται, δεν είναι σοβαρές. Όταν ακόμα δεν έχει σημειωθεί στη χώρα ένα μη αμφισβητούμενο 48άρι, δεν μπορείς να μιλάς για 50άρια. Αν και η κλιματική αλλαγή είναι απρόβλεπτη, έχω την αίσθηση ότι στη θερμοκρασία η φύση δεν κάνει εύκολα τόσο μεγάλα άλματα.

2) Έχω αναφέρει και άλλες φορές ότι η επίδραση των φαινομένων Ελ Νίνιο και Λα Νίνια στον καιρό της Ευρώπης και πολύ περισσότερο στον καιρό της χώρας μας δεν είναι σαφής.

3) Μπορεί, όπως προαναφέρθηκε, η κλιματική αλλαγή να μην κάνει εύκολα θερμοκρασιακά άλματα, αλλά στο θέμα του υετού (βροχή, χιόνι) οι επιπτώσεις της και στη χώρα μας είναι σοβαρές. Κατά τη γνώμη μου, από πλευράς καταστροφών, οι πλημμύρες είναι αυτές που είναι, αλλά τα προβλήματα λειψυδρίας που έρχονται θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν και θα έχουν πολύ μεγάλο κόστος. 

70 σχόλια:

  1. Τα είπατε όλα δάσκαλε ,πολύ σωστά , Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κωδικοποιημένος και σαφέστατος ο κος Ζιακόπουλος....θα κρατήσω δυστυχώς την παράγραφο 3 της ενότητας Γ του άρθρου- δυστυχώς η λειψυδρία θα είναι το μεγάλο θέμα των επόμενων χρόνων και οι λύσεις που θα πρέπει να βρεθούν θα είναι κοστοβόρες σε ένα οικονομικό περιβάλλον που είναι αρκετά ευάλωτο στις περισσότερες χώρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν εγκαταλείπατε κύρια Ζιακόπουλε....τις "προσεγγίσεις" των μοντέλων...και μας δίνατε την δικιά σας εικόνα για την μεγάλη κυκλοφορία....(θυμίζω όταν περιγράφατε εναν αντικυκλώνα εμποδιστή στον Καναδά)...θα...είμασταν μία χαρά.ερώτηση..η μεταβολή της 05/7 έχει σχέση με σκίρτημα του πολικού αεροχειμάρου...η είναι μία συνήθης μεταβολή..?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Όλα πάνε καλά, όλα πάνε καλά και δεν έχω ανάγκη κανέναν"!! Όπως λέει και το λαϊκό άσμα βαδίζουμε προς ένα " υπέροχο" μέλλον! Να δούμε πού θα κρυφτούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δάσκαλε αποφεύγω την ορολογία της πιάτσας αλλά σήμερα θα κάνω μια εξαίρεση λέγοντας ότι απλά δεν παίζεσαι! Και πέρα των επιστημονικών σου γνώσεων αυτό που συναρπάζει είναι η κοινή λογική που σε χαρακτηρίζει. Από την άλλη εύχομαι το μέλλον του κλίματος να σε διαψεύσει αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί. Έχω την αίσθηση ότι ο κυβερνών βλέπει και αντιλαμβάνεται τα μελλούμενα οπότε θα βάλει ένα λιθαράκι στην αποτροπή αυτού που φαντάζει σήμερα βέβαιο, ελπίζοντας ότι και οι αυτοαποκαλούμενοι οικολόγοι της προόδου θα ακολουθήσουν. Βέβαιο είναι ότι αν οι μεγάλοι ρυπαντές δεν ανταποκριθούν το τι θα κάνει η χώρα μας δεν έχει καμία σημασία. Με λίγα λόγια...τον κλέγανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από χθες βράδυ μέχρι τώρα ώρα 4 απόγευμα στη Θεσσαλονίκη έχει βρέξει τρεις φορές : σύνολο 15 χιλιοστά! Επιτέλους να ποτιστούν τα δέντρα τα πλατάνια τα πάρκα ήταν έτοιμα τα φύλλα είχαν κιτρινίσει από ανομβρία
    Κωνσταντίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ,ΣΟΒΑΡΟΣ,ΜΕΤΡΗΜΕΝΟΣ,ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΙ ΕΝΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΟΥΜΕ ΔΙΧΩΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ. ΚΥΡΙΕ ΖΙΑΚΟΠΟΥΛΕ,ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ απολύτως . ----====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρίξτε μιά ματιά οι Αθηναίοι -κι όχι μόνο- αν περάσετε απ την Υλίκη, σε ποιό σημείο έχει φτάσει η στάθμη της λίμνης και θα καταλάβετε τι ΜΑΣ περιμένει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλοκαίρι είναι τι περιμενες

      Διαγραφή
    2. Εγώ περίμενα βροχές και χιόνια τον χειμώνα!

      Διαγραφή
    3. Τα βουνά που τροφοδοτούν με νερό τον Μόρνο και την Υλίκη τα βλέπω κάθε μέρα. Αυτό που συνέβη φέτος,δεν ξέρω αν έχει προηγούμενο, τα έλεγα και τον χειμώνα που πέρασε.
      Το φετινό καλοκαίρι θα περάσει κουτσα-στραβα ως προς τα νερά.Θα είναι όμως το τελευταίο, αν δεν κάνει χειμώνα του χρόνου. Τα προβλήματα θα είναι πολλά στην συνέχεια για όλους.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    4. Οξύνοια.....για αυτό είναι και τον αποκαλούμε, Δάσκαλο.

      Διαγραφή
    5. Φίλε που λες για τάπα δεν διαφωνώ με το δάσκαλο ο φίλος έπρεπε να το πει το Μάρτιο αυτο

      Διαγραφή
  10. Τελικά ο Ιούνιος, ο μήνας που φεύγει, χωρίς μία ισχυρή καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη δεν βγαίνει. Εστω και στα τελευταία ο πιο ξηρός Ιούνιοε των τελευταίων ετών μας άφησε μία ισχυρή καταιγίδα για να τον θυμόμαστε.

    Μπορεί κε. Ζιακόπουλε η επίδραση των φαινομένων El Nino και La Nina στον καιρό της χώρας μας να μην είναι ξεκάθαρη, είναι όμως πιασάρικη πλέον η αναφορά ξενικών ονομάτων! Με απευθείας μετάφραση ξένων άρθρων φυσικά, δίνοντας την αίσθηση στον αναγνώστη ότι οι αναφορές των αμερικανών μετεωρολόγων στην πιθανή επίδραση του El Νino και της La Nina στις πιθανές στον καιρό των Η.Π.Α αφορούν άμεσα και την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η στάθμη της Υλίκης είναι όντος αποκαρδιωτική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα άρθρα που όλοι θέλουμε και έχουμε αγαπήσει από τον Δάσκαλο!
    Συμφωνώ σε όλα απόλυτα.
    Με λίγα λόγια όπως ανέφερα και εγώ προχτές, και ο Ιούλιος θα μας υποχρεώσει.
    Από πλευράς βροχών και πάλι οι περισσότερες περιοχές από Στερεά και κάτω δείχνουν να μένουν και το διάστημα 4 με 6 Ιουλίου εκτός παιχνιδιού.
    Η θερμοκρασία θα πέσει επιτέλους και στη δυτική χώρα αισθητά και θα πάρουμε όλοι μια ανάσα δροσιάς ενόψει της δύσκολης συνέχειας του Ιούλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πω πω αυτό το Α) πετσοκοψε τα θερμοτρολ!!
    Στα καιρικά και στον σταθμό της ΕΜΥ στην Λάρισα θα έχουμε μέση μέγιστη κοντά στους 35.5 που είναι περίπου δύο βαθμούς πιο πάνω από τα ρεκόρ 33.6 του 2012 και 33.5 το 1995!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δυστυχώς απεβίωσε ένα νεαρό κορίτσι στην Χαλκιδική από χτύπημα κεραυνού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σε όλους τους φίλους,στον κύριο Ζιακόπουλο και σε εσένα Φραγκίσκο!
      Από μικρό παιδί θυμάμαι να φοβάμαι τους κεραυνούς! Έφτασα 45 και ακόμα με πιάνει δέος και φόβος!
      Μετά και από αυτό το τραγικό γεγονός στην Χαλκιδική, θα ήθελα αν έχει χρόνο ο κύριος Ζιακόπουλος να γράψει μερικά μέτρα προστασίας από τους κεραυνούς... Όταν είμαστε στην Θάλασσα, στο αυτοκίνητο, όταν περπατάμε στο δρόμο και έχουμε κεραυνούς,τι να κάνουμε και πόσο κινδυνεύει ο κόσμος...
      Δυστυχώς διαπιστώνω ότι ένας κεραυνός δεν πέφτει πάντα στα υψηλότερα σημεία...
      Ο Θεός να αναπαύσει το νέο κορίτσι κ να δώσει κουράγιο στους γονείς του!

      Διαγραφή
    2. Το τραγικό γεγονός του χαμού του κοριτσιού μάς συγκλόνισε όλους.
      Παραθέτω απόσπασμα από το 1ο τόμο της τριλογίας μου για τον καιρό:
      ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ
      Ένας Αμερικανός, ειδικός για τους κεραυνούς, έλεγε: «Αν ακούσεις τη βροντή, ο κεραυνός δε σε κτύπησε, αν δεις την αστραπή, ο κεραυνός δεν σε πέτυχε και αν ο κεραυνός σε κτύπησε, δε θα το μάθεις ποτέ». Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δε μαθαίνουν ποτέ αν τους κτύπησε κεραυνός και κάθε χρόνο θρηνούμε θύματα. Τα περισσότερα από τα θύματα των κεραυνών είναι αγρότες, ορειβάτες ή άνθρωποι που κάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους σε κάποια παραλία. Στα όσα ακολουθούν, αναφέρονται τα βασικά μέτρα προφύλαξης από τους κεραυνούς.
      Αναλυτικά:
      α. Αν η καταιγίδα σάς βρει στην ύπαιθρο:
      • Με το άκουσμα της βροντής αναζητήστε κάποιο καταφύγιο. Αυτό πρέπει να γίνει αμέσως, στην περίπτωση που η καταιγίδα είναι σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων, δηλαδή, όταν ο χρόνος μεταξύ της αστραπής και της βροντής είναι μικρότερος από 30 δευτερόλεπτα. Προσπαθήστε να μείνετε στο καταφύγιο τουλάχιστον 30 λεπτά μετά την τελευταία βροντή.
      • Αν είστε ορειβάτης, μην ξεχνάτε ότι κάθε κυρτή πλαγιά είναι περισσότερο επιρρεπής στο κτύπημα κεραυνού από κάθε επίπεδη ή κοίλη πλαγιά, αλλά ακόμα και στις επίπεδες ή κοίλες περιοχές επιφανειακά ρεύματα μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους.
      • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ως καταφύγια στενά ανοίγματα, σχισμές βράχων, στενά χαντάκια, μικρές τρύπες ή προεξοχές βράχων. Το σώμα σας μπορεί να γεφυρώσει τις δύο άκρες του ανοίγματος και να περάσει μέσα από αυτό επιφανειακό ρεύμα. Το καλύτερο, που έχετε να κάνετε, είναι να ζαρώσετε σε μια ανοιχτή κοίλη επιφάνεια, όχι ξαπλωμένοι, αλλά έχοντας τη μικρότερη δυνατή επαφή με το έδαφος. Η μόνωση του σώματος με το έδαφος, που προφυλάσσει από τον κίνδυνο επιφανειακού ρεύματος, μπορεί να επιτευχθεί αν π.χ. καθίσετε πάνω σε ένα στεγνό σακίδιο ή σε μια κουλούρα σχοινιού.
      • Μην καταφεύγετε ποτέ κάτω από μεμονωμένα δένδρα ή μικρές συστάδες δένδρων.
      • Αν νιώσετε να σηκώνονται οι τρίχες της κεφαλής σας ή ακούσετε βουητό από γειτονικούς φράκτες ή βράχια, απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή που φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά φορτισμένη. Τη νύχτα μια γαλάζια λάμψη μπορεί να δείξει αν ένα αντικείμενο πρόκειται να κτυπηθεί άμεσα από τον κεραυνό. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως η φωτιά του Σαν Έλμο.
      • Μείνετε μακριά από μεταλλικούς πασσάλους, φράκτες, σύρματα κ.λπ.
      • Αποφεύγετε τις μικρές ανοιχτές κατασκευές ή τις υφασμάτινες τέντες.
      • Μην ιππεύετε άλογα ή ποδήλατα.
      • Μην ταξιδεύετε με ανοιχτά οχήματα.
      • Αν οδηγείτε αυτοκίνητο μεταλλικής οροφής, μειώστε ταχύτητα ή παρκάρετε μακριά από δένδρα, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.λπ. Μείνετε μέσα στο αυτοκίνητο χωρίς να αγγίζετε τα μεταλλικά μέρη του.
      • Μην πετάτε χαρταετούς ή αεροπλανάκια με ενσύρματο χειριστήριο.
      • Μην κρατάτε καλάμια ψαρέματος, ομπρέλες, μπαστούνια του γκολφ κ.λπ.
      • Αν κολυμπάτε ή κάνετε σέρφινγκ, βγείτε αμέσως από το νερό.
      • Αν είστε σε μικρή βάρκα, βρείτε καταφύγιο στις ακτές, όσο το δυνατό γρηγορότερα.

      β. Αν η καταιγίδα σάς βρει στο σπίτι:
      • Πριν φθάσει η καταιγίδα, αποσυνδέστε τα καλώδια των εξωτερικών κεραιών του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, καθώς και τα καλώδια των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που χρησιμοποιούνται τόσο για την τροφοδοσία όσο και για τη σύνδεσή τους με το τηλεφωνικό δίκτυο.
      • Τραβήξτε τις κουρτίνες και απομακρύνετε από τα παράθυρα ηλεκτρικές συσκευές και άλλα μεταλλικά αντικείμενα.
      • Την ώρα της καταιγίδας μην κάνετε μπάνιο ή ντους μην πλένετε στο νεροχύτη της κουζίνας και μη σιδερώνετε.
      • Αποφεύγετε να αγγίζετε τούβλα ή τσιμέντο ή να στέκεστε με γυμνά πόδια πάνω σε πατώματα με πλακάκια ή μωσαϊκό.
      • Αποφεύγετε τη χρήση του ενσύρματου τηλεφώνου. Σε ανάγκη, να είστε πολύ σύντομοι.

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα σας κύριε Νικόλα - Κύριε Ζιακόπουλε.

      Κύριε Νικόλα, εσείς φοβάστε, με το δίκιο σας, και εγώ νιώθω δέος με τούς κεραυνούς και τις βροντές τούς.
      Το 2013 Νοέμβριος μήνας εγώ και άλλος ένας φίλος μου βρισκόμασταν στην Μαρίνα Αλίμου κάτω από ένα στέγαστρο μιας καφετέριας και παρατηρούσαμε την καταιγίδα που πλησίαζε από τον Σαρωνικό κόλπο.
      Χωρίς βροχή, χωρίς τα καταιγιδοφόρα νέφη να είναι από πάνω μας, έπεσε κεραυνός μπροστά μας σε ένα σκάφος στο άλμπουρο και σε απόσταση 20 μέτρων απο το σημείο που βρισκόμασταν..Ήταν ξαφνικά λάμψη και κρότος ταυτόχρονα.
      Εγώ και ο φίλος μου νιώθαμε σαν να καίνε τα μάτια μας και βλέπαμε διάφορα χρώματα και είχαμε κάτι σαν σφύριγμα και βουητό στα αυτιά και σαν ζαλάδα να μην μπορώ να πατήσω σωστά στα πόδια μου. Όλα έγιναν
      αστραπιαία. Όταν γύρισα και κοίταξα προς τα σκάφη, μετά την πτώση του κεραυνού, έβλεπα το άλμπουρο να φέγγει σαν πύρινη μπάλα και πέταγε σπίθες. Ο απολογισμός ήταν κομμένη μάτσα στο σκάφος όπου έπεσε ο κεραυνός και 3 σκάφη είχαν καεί τα ηλεκτρονικά τους. Μας ενημέρωσαν σχετικά με τα σκάφη ύστερα και τι ζημιές είχαν πάθει.
      Εγώ τρελάθηκα από αυτό που έζησα για πρώτη φορά στην ζωή μου.


      Θέλει προσοχή!!

      Δάσκαλε σας ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας. Έχετε γράψει πολύ σημαντικές πληροφορίες.

      Καλησπέρα σε όλους!

      Διαγραφή
    4. Να είστε καλά κύριε Ζιακόπουλε για τις οδηγίες προφύλαξης από τους κεραυνούς!
      Εκτός όσων πρέπει να κάνουμε,αν δεν είμαστε σε κλειστό χώρο απ'ότι καταλαβαίνω είναι και θέμα... τύχης πια για το εάν θα χτυπήσει κεραυνός έναν άνθρωπο.
      Θεωρητικά οι πιθανότητες είναι οι λιγότερες εφόσον έχει πάρει κάποιος μέτρα προφύλαξης αλλά όπως λέτε ότι λέει ένας Αμερικανός,αν ακούσεις βροντή ο κεραυνός δεν σε χτύπησε γιατί αν σε χτυπήσει δεν θα το μάθεις ποτέ.
      Ευχαριστούμε για όλες τις γνώσεις που μας δίνετε κύριε Ζιακόπουλε, να είστε πάντα καλά!

      Διαγραφή
    5. Ακούστε τον κύριο Ζιακόπουλο....εγώ 30 χρόνια στα βουνά θεωρόντας τον εαυτό μου έμπειρο...μόλις διάβασα το post συμπέρανα ότι ζώ από θαύμα!Τα έκανα όλα ανάποδα.!..είδικά με τις σχισμές βράχων ...είμουν ένας καλός αγωγός.Να προσθέσω μόνο...ότι αν νομίζετε ότι έφυγε ξώφαλτσα μία καταιγίδα και την γλυτώσατε...είστε γελασμένοι..η ατμόσφαιρα που δεν εκτονώθηκε από πάνω σας είναι δυναμίτης...για την επόμενη ανάπτυξη...,από την άλλη αν είστε σε δάσος και παρατηρήσετε καμένα παλιά δέντρα...εξαφανιστείτε..είναι μέρος που τραβάει τους κεραυνούς.."θωμάς"

      Διαγραφή
    6. Δάσκαλε σε περίπτωση που κάποιος διαμένει σε πολύ ορεινή περιοχή όπως πχ σαμαρινα κλπ, και βρεθεί η περιοχή μέσα στο καταιγιδοφορο νέφος δλδ έχει την εντύπωση ότι η περιοχή τελει υπό καθεστώς ομίχλης, τι ισχύει? Ο σωριτομελανιας αποκτά το ίδιο φορτίο με την γη? Αφού ακουμπά πάνω ή υπάρχει ο ακόμα χειρότερος κίνδυνος να έχουμε αστραπή να διαπερνά ακόμα και οικίες οριζοντίως δλδ νέφος προς νέφος (αστραπή και ουχί κεραυνός δλδ) τι μέτρα προφύλαξης μπορούν οι κάτοικοι να λάβουν, ακόμα και αν βρίσκονται κατά την διάρκεια της καταιγίδας μέσα στις οικίες τους? Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  15. Με λίγα λόγια μας δώσατε απλά και κατανοητά για άλλη μία φορά όλη την επιστημονική σας σοφία, σας ευχαριστούμε πολύ.
    Μόνο όποιος εθελοτυφλεί δεν μπορεί να δει την όλη κατάσταση που εξελίσσεται δίπλα μας.
    Όσοι ασχολούνται με καλλιέργειες και Όσοι μπορούν να έχουν επαφή με την ύπαιθρο, καταλαβαίνουν τι γίνεται καθώς ολα(φυτα-δεντρα και ζώα) " φωναζουν" αλλά δεν ξέρω αν ακούει κανείς.
    Όσο αφορά την Υλικη θα πω ότι όντως έχει πέσει πολύ η στάθμη,αλλά είναι κάτι που έχει ξαναγίνει ,υπήρξαν φορές που είχε ακόμη λιγότερο νερό και μάλιστα είχε σταματήσει να τροφοδοτεί τον κάμπο της Κωπαιδος (όπως γίνεται και φέτος με αποτέλεσμα να έχουν ήδη παραιτηθεί καλλιέργειες όπως καλαμποκια).
    Το θέμα είναι αν μπορέσουν να έρθουν άφθονα νερά τον επόμενο χειμώνα και πολλά χιόνια στα βουνα,πράγμα το οποίο δεν το ξέρουμε.
    Όσο αναφορά εάν μπορούν οι εκάστοτε κυβερνώντες,φυσικά όχι μόνο της χώρας μας αλλά και όλης της Ευρώπης, να πάρουν μέτρα,θα εστιάσω στο αν θέλουν και όχι στο εάν μπορούν...
    Την καλημέρα μου σε όλους σας από τον όμορφο Παγασητικό κόλπο και την όμορφη πόλη του Βόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Νομίζω ότι είμαστε μπροστά σε ενα πρωτοφανές φαινόμενο. Σύμφωνα με τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα με τις θερμοκρασίες του επόμενου δεκαπενθημέρου σπάει αισθητά η πορεία που θα μπορούσε να δώσει μέση μέγιστη Ιουλίου 37+ βαθμούς. Το πρωτοφανές θα είναι ότι θα είναι ο πρώτος Ιούνιος που θα είναι θερμότερος του Ιουλίου. Έχει παρατηρηθεί ποτέ; Νομίζω πως όχι.Θελω να πιστεύω ότι είναι, ακόμα και τώρα με την υπερθέρμανση, πολύ δύσκολο να υπάρξει δεύτερος μήνας με τέτοιες μέσες θερμοκρασίες μέσα στο ίδιο καλοκαίρι. Ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό φέτος ο Ιούνιος να αποδειχτεί ο θερμότερος μήνας του έτους.
    Το χειμώνα μπορεί να είναι Ιανουάριος και Φεβρουάριος οι ψυχρότεροι μήνες αλλά υπάρχουν χρονιές που αποδεικνύονται Δεκέμβριος ή Μάρτιος οι ψυχρότεροι μήνες. Το καλοκαίρι όμως όλα τα χρόνια μόνο Ιούλιος και Αύγουστος ήταν οι θερμότεροι μήνες του έτους. Το 1994 είχε αποδειχτεί ο Σεπτέμβριος οριακά θερμότερος του Ιουλίου αλλά ήταν πολύ θερμότερος ο Αύγουστος τότε.
    Με δεδομένες τις προβλέψεις για θερμό μεν αλλά όχι ακραίο Ιούλιο, ελπίζοντας να μην έχει όρεξη ο Αύγουστος να κάνει την υπέρβαση ο Ιούνιος δύσκολα χάνει τον τίτλο του φετινού θερμότερου μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ο ΝΟΑΑ δείχνει τον Ιούλιο λιγότερο θερμό του Ιουνίου.

      Διαγραφή
  17. Καλημέρα από την ανεμώδη Λέσβο! Το μελτέμι άρχισε νωρίς φέτος και ενώ ο Ιούνιος άρχισε με υψηλότερες θερμοκρασίες για την εποχή (όχι κάτι το ακραίο) τις τελευταίες μέρες έπεσε σε φυσιολογικές τιμές και μάλιστα τα βράδυα και κυρίως τα πρωινά, (έχει, δεν έχει αέρα) έχουμε δροσούλες.. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση κύριε Ζιακόπουλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ευχαριστούμε για το πολύ ωραίο και κατατοπιστικό άρθρο κε Ζιακόπουλε. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον όταν επιχειρείτε μακροπρόθεσμη εκτίμηση, ανεξάρτητα από το αν αυτή στέφεται με επιτυχία. Η (ελάχιστη) δροσιά στη δυτική Ελλλαδα σημειώθηκε τις δύο τελευταίες μέρες (νύχτες για την ακρίβεια). Σήμερα και πάλι κάνει ζέστη, με συνοδεία ενός βοριά, που δεν τον λες καυτό, αλλά ούτε δροσερό.
    Σας χαιρετώ κι εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο από τη ζεστή Άρτα των 32 βαθμών.
    Παύλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά και Ευλογημένα Παύλο! Υγεία και κάθε καλό εύχομαι!

      Διαγραφή
  19. Ο συμβατός σταθμός της ΝΦ έληξε το 2010... Από πού πάρθηκαν τα δεδομένα του 2012; Έτσι κι αλλιώς είχε σοβαρές ελλείψεις το 2012 όταν ζητούσα τις μέγιστες και δεν τις είχαμε (από τον αυτόματο). Ο συμβατός δεν λειτουργούσε καν από που πάρθηκε η μέση μέγιστη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Χρήστο ,να με συγχωρείς , αλλά άλλο " συμβατός " και άλλο
      "συμβατικός" .Νομίζω ότι αναφέρεσαι στο δεύτερο . ----====Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Ναι δυστυχώς το κινητό μερικές φορές διορθώνει αυτόματα τις λέξεις. Συμβατικός! Αλλά ναι η ουσία είναι πως τα στατιστικά προκύπτουν από ενεργούς σταθμούς... Ο μόνος ενεργός τότε ήταν ο αυτόματος!! Με σοβαρές ελλείψεις δεδομένων.

      Διαγραφή
    3. Όντως, ο συμβατικός σταθμός δεν λειτουργούσε το 2012. Τα στοιχεία που ανάρτησα τα πήρα από το αρχείο μου και όπως με βοήθησε να θυμηθώ ο φίλος μου Χρήστος Πετρόπουλος ήταν αποτέλεσμα εμπειρικής διόρθωσης - ομογενοποίσης των παρατηρήσεων με βάση τις διαθέσιμες παρατηρήσεις του αυτόματου σταθμού της Ν. Φιλαδέλφειας και τις παρατηρήσεις του Ελληνικού και του Θησείου. Οι συσχετίσεις των παρατηρήσεων του Ελληνικού και του Θησείου με τις παρατηρήσεις του συμβατικού σταθμού της Ν. Φιλαδέλφειας ήταν και είναι γνωστές και επιβεβαιωμένες από παρατηρήσεις αρκετών δεκαετιών.

      Διαγραφή
    4. Πάντως γενικά επειδή με το θέμα των συμβατικών/αυτόματων σταθμών το έχω χιλιοψαξει... Οι νέοι σταθμοί που έβαλε η ΕΜΥ είναι τύπου Microstep και από όσο φαίνεται έχουν απόκλιση 0.2 η 0.4 προς τα κάτω από τους Ντέιβις. Εξαιρετικά κοντά στους Stevenson. Αυτό που συνέβη στην ΝΦ είναι πως ο σταθμός εξαρχής τοποθετήθηκε σε "κακή" θέση και το λέω έτσι διότι η τοποθεσία του ευνοεί την άπνοια η το εξαιρετικά ασθενές ανεμολόγικο. Σε αυτήν την περίπτωση όπως ξέρουμε όλοι η θερμοκρασία όταν επικρατεί άπνοια ειδικά σε πόλεις εκτοξεύεται (ασχέτως που είναι σε άλσος). Ο Σταθμος μια χαρά είναι και μάλιστα κάπου άκουσα πως καλιμπραριστηκε... Αλλά η θέση φταίει. Πάντως όπως έχω ξαναγράψει τελικά το έδαφος δεν είναι για την πόλη όταν πρόκειται για σταθμούς. Βάσει των 2 σταθμών ΑΠΘ (ταράτσα ο ένας και έδαφος ο άλλος) αυτός του εδάφους εντός πράσινου γράφει μονίμως +1 έως +1.5 πάνω.... (Στις μέγιστες πάντα, γιατί στις ελάχιστες προφανώς γράφει λιγότερο). Γενικώς πάντως οι Vaisalas είναι φοβεροί σαν σταθμοί.

      Διαγραφή
  20. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και πρωτίστως στον Πέτρο από τη Δ. Κορινθία και τον Παύλο από την Άρτα.
    Καλό απόγευμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ ,δάσκαλε.
      Αυτός ο Αμερικανός "κεραυνολόγος" ίσως θα μπορούσε να αποφανθεί και για την επικινδυνότητα του κομήτη του Χάλευ !. ---====Πέτρος Αλιφέρης ,Δυτική Κορινθία , χρήζουσα επειγόντως ενυδατώσεως.

      Διαγραφή
    2. Χρόνια πολλά και Ευλογημένα Πέτρο! Υγεία και κάθε καλό εύχομαι!

      Διαγραφή
    3. Πρώην Δάσκαλε, χρόνια καλά, ελπίζω κάποια στιγμή να ανταμώσουμε εις την Συκιώνα.

      Διαγραφή
  21. Χρόνια πολλά στον κ.Πετρο Αλιφερη οκως και στον Παύλο από Άρτα και φυσικά σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χρόνια πολλά στους Πέτρους και στον Παύλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα σε όλους, Χρόνια Πολλά σε όλους τους εορτάζοντες με υγεία....Καλό Ιούλιο χωρίς ακραίες ζεστές....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μου αρέσει που σχολίασα στα σχόλια των φίλων και δεν ευχήθηκα χρόνια πολλά στους εορτάζοντες. Παρεμπιπτόντως γιορτάζει και ο πατέρας μου και ο θείος μου σήμερα.
    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Χρόνια Πολλά αγαπητέ συντοπίτη Πέτρο.Χρονια Πολλά και στον Παύλο απο την Άρτα.
    Να έχετε υγεία παιδιά και ότι καλύτερο στο σπιτικό σας.
    Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες-ουσες.
    Καλό βράδυ σε όλους. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αγαπητέ Πέτρο πολύχρονος να είσαι και πάντα με υγεία και χαμόγελα.
    Χρόνια πολλά και στον κοντινό συντοπίτη Παύλο τον Αρτινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλημέρα σας.
    Απόσπασμα από ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ του 1981: "Ο χειμώνας στη Μυτιλήνη είναι απάνθρωπος. Βρέχει για βδομάδες ασταμάτητα κλπ, κλπ".

    Και ερωτώ: Τώρα, τι γίνεται; Είναι καλύτερα;

    Χρόνια Πολλά σε Πέτρο, Παύλο και Απόστολο. Είναι και των Αγίων Πάντων σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Χρόνια πολλά στον " δικο" μας Αποστολη όπως επίσης σε ολους-ες που γιορτάζουν σήμερα.
    Υγεία και χαρά σε όλους και προπαντός στον οικοδεσπότη μας.
    Ζέστη και αρκετή υγρασία εχθές το βράδυ στην πόλη του Βόλου, ενώ στο βουνό των Κενταύρων τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα στην πρωινή μου ανάβαση.
    Εντύπωση μου προκάλεσε η απόλυτη "ησυχία " που επικρατούσε σε όλο το βουνό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Χρόνια πολλά στον Αποστόλη μας και στους λοιπούς συνεορτάζοντες φίλους του μπλογκ.
    Καλημέρα σε όλους και πρωτίστως στον κατοικούντα πλησίον του ομφαλού της Γης Χριστόδουλο και τον πριν αυτού σχολιάσαντα Χρήστο που -το πάει από δω, το πάει απο κει- όλο τις καλύτερες μέρες του... ΠΑΣΟΚ μάς θυμίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Καλό Καλοκαίρι να έχουμε χωρίς καιρικές ακρότητες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Χρόνια πολλά στον Αποστόλη του μπλογκ!
    Χριστόδουλε με την οικογενειακή σου απόδραση στην παράλια Μαγνησία, να χαίρεσαι την Αποστολία σου.
    Να ναι πάντα καλότυχη!
    Σας χαιρετώ από την παράκτια και ζεστή Ναυπακτία με τη θερμοκρασία στους 33 με 34 βαθμούς μέγιστη αλλά ευτυχώς με αρκετό αέρα(ΑΒΑνατολικός) και χαμηλή γενικά υγρασία.
    Η θάλασσα αρκετά δροσερή και πεντακάθαρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πέμπτη 4 του μηνός έρχεται δωρακι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι στα κεντρικά και βόρεια θα έρθει με πολλά κουβαδάκια

      Διαγραφή
    2. Κύριε Ζιακοπουλε,ας έρθει και με νεροπιστολο. Η κατάσταση είναι δύσκολη, ως προς την ξηρασία.
      Τι κακό είναι αυτό στην Αττική, κάθε χρόνο τα ίδια.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Mπα , με κουταλάκι !. -----======Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Ναι,και τα αεροπλάνα της αντιχαλαζικής θα βγουν παγανιά και θα διαλύσουν τα σύννεφα.

      Διαγραφή
  33. Χρόνια Πολλά Αποστόλη του μπλογκ.
    Πολύχρονοι όλοι και όλες που γιορτάζουν σήμερα.
    Μπορεί ο αέρας να βοηθά στο να μην καιγόμαστε από την ζέστη, βοηθάει όμως να καιγόμαστε από τις φωτιές.Κριμα στις περιουσίες που καταστρέφονται από πυρκαγιές.Κριμα και στο περιβάλλον γιατί με την ανομβρία - ξηρασία δύσκολο να επανέλθει.
    Καλό βράδυ κύριε Ζιακοπουλε και σε όλη την παρέα. Δημήτρης κεντρική Κορινθία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. O συμβατικός σταθμός της Ν.Φιλαδέλφειας μπορεί να μην λειτουργούσε το 2012 λειτουργούσε όμως ο ΑΜΣ ο οποίος είχε 37.2 μέση μέγιστη τον Ιούλιο του 2012. Η μόνη τιμή που δεν έχω για τον ΑΜΣ της Ν.Φιλαδέλφειας είναι για τον Αύγουστο του 2012. Γνωρίζετε κ. Ζιακόπουλε την μέση μέγιστη του ΑΜΣ της Ν.Φιλαδέλφεια τον Αύγουστο του 2012 που λειτουργούσε τότε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο αρχείο μου έχω σημειώσει μέση μέγιστη θερμοκρασία Αυγούστου 2012 34,7 βαθμούς και ότι ο συγκεκριμένος Αύγουστος ήταν ο 4ος πιο θερμός Αύγουστος στην ιστορία του σταθμού.

      Διαγραφή
  35. Ευχαριστώ πολύ όλους για τις ευχές σας.Χρόνια σου πολλά Απόστολε.
    Να χαίρεσαι την κόρη σου Χριστόδουλε.
    Σήμερα των Αγίων Πάντων ,που επισημαίνει και ο Χρήστος ο Σιμούλης.
    Εγώ θα έλεγα των Αγίων Απάντων.
    πάντες = όλοι .
    άπαντες= όλοι ανεξαιρέτως.
    Και για να θυμηθούμε κάποιοι και τα στρατιωτικά μας : " Άπαντες ,πλην ενόπλων , την δεξιάν τείνατε " . ------=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Βγήκαν και οι αποκλίσεις του Ιουνίου από το ΕΑΑ συγκρίνοντας πάντα βάση επίσημων σταθμών από το 2010 και μετά.
    Η θετική θερμοκρασιακή απόκλιση λοιπόν έφτασε τους 4 με 5 βαθμούς, πράγμα που το είχαμε επισημάνει εδώ και πολλές ημέρες και αποτελεί τον πιο θερμό Ιούνη από τότε που κρατούνται αρχεία.
    Όσο για την Πέμπτη 4 του μηνός, τα στοιχεία αρχίζουν και γέρνουν προς μια άκρως άστατη ημέρα με μπόρες και καταιγίδες σε αρκετά ηπειρωτικά τμήματα μετά από πάρα πάρα πολύ καιρό.
    Ακόμη όμως μην πιστεύετε τις ακριβείς περιοχές φαινομένων 72 ώρες πριν.
    Μακάρι να επηρεαστούν οι περισσότερες χωρίς ακρότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ευχαριστώ θερμά για τις ευχές τον κ. Ζιακόπουλο και όλους τους φίλους του blog! Να είστε όλοι καλά, με υγεία και οικογενειακή ευτυχία. Και καλό μήνα (με αστάθειες) να έχουμε!
    Παύλος, Άρτα, 35C

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παύλο, Αγρίνιο 37β σήμερα ενώ η εικόνα στη περιοχή του πατραϊκού άκρως αντίθετη.
      Δυτικό ρεύμα στα 4 με 5 μποφόρ και θερμοκρασία μετά βίας στους 30 βαθμούς!
      Όταν η υπόλοιπη χώρα έχει έντονη ζέστη κάποιες συγκεκριμένες παράκτιες περιοχές έχουν τους δικούς τους κανόνες...
      Καλό μήνα σε όλους!

      Διαγραφή
  38. Μήνας Ιούλιος ,προς τιμήν του Ιουλίου Καίσαρα.
    Αυτός πάντως το είπε ( alea jacta est) και το έκανε. Διέβη με θάρρος και αποφασιστικότητα τον Ρουβίκωνά του και κατέκτησε τη Ρώμη.
    Εμείς τον δικό μας ; .
    Καλό μήνα σε όλους . ---=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ευχαριστώ και εγώ με την σειρά μου για τις ευχές σας,καλή εβδομάδα και καλό μήνα να έχουμε νε υγεία και χαρά.
    Ζεστή η ημέρα σήμερα,(εν αντίθεσή με τις προηγούμενες ημέρες που λόγω του δυνατού βαριά ήταν πολύ καλύτερα),σε όλη την Βοιωτία με πολλά 36 και 38 γενικευμένα και ασθενείς ανέμους.
    Ήταν σίγουρο ότι η θερμοκρασία τον Ιούνιο θα ήταν πολύ πάνω από τα φυσιολογικά καθώς ήταν πολλές οι ημέρες που κύλησαν με πολύ υψηλές τιμές.
    Το θέμα είναι πως θα πάνε οι επόμενοι 2 μήνες που συνήθως είναι οι πιο ζεστοί του καλοκαιριού.
    Τα όσα αποκομιζω καθημερινά στην επαφή μου με την φύση, αλλά και τα πολλά βουνά που μπορώ ακόμη και ανεβαίνω, σε όλη την Ελλάδα ,δεν μου αφήνουν και πολλές ελπίδες για κάτι καλύτερο, αλλά πάντα αισιόδοξος, πιστεύω σε όσο το δυνατό καλύτερη εξέλιξη.
    Να περνάτε όμορφα και να μην ξεχνάτε να δείχνετε την αγάπη σας στους δικούς σας ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή