Στη ΒΑ Ελλάδα ο σημαντικότερος υετός


Βαρομετρικό χαμηλό στα Β. Βαλκάνια κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα επηρεάσει τον καιρό κυρίως των ΒΑ περιοχών της Χερσονήσου. Στη χώρα μας, ειδικότερα, το σύστημα αυτό θα προκαλέσει τοπικούς όμβρους και καταιγίδες βασικά στη ΒΑ Ελλάδα και σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις της κεντρικής Μεσογείου θα διατηρήσει το ΒΔ ρεύμα με ένταση ως τα 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι σχετικά υψηλές, αλλά οι ελάχιστες τιμές της θα είναι χαμηλές με αποτέλεσμα το πρωί η ψύχρα να είναι αισθητή κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Την Πέμπτη (6/9), τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες προβλέπονται στα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα. Την Παρασκευή (7/9) ο καιρός θα είναι γενικά καλός, αλλά το Σαββατοκύριακο (8-9/9) αναμένονται τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες στα ηπειρωτικά (κυρίως στα Β-ΒΑ). Οι Β-ΒΔ άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.   

Τετάρτη,  5 Σεπτεμβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 5-9-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες βασικά στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 32 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Μικρή πιθανότητα όμβρων στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 33 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Μικρή πιθανότητα όμβρων στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 34 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Πρόσκαιρες νεφώσεις στο Β. Αιγαίο. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 5 και τοπικά στα νότια πελάγη 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 32 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 34 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 32 βαθμούς.

7 σχόλια:

  1. Oι κυβερνήσεις δεν είναι έτοιμες για μία καθοριστική συνάντηση για την κλιματική αλλαγή στην Πολωνία, που θα έχει στόχο να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού το 2015, δήλωσε ο πρωθυπουργός των νησιών Φίτζι Josaia Voreqe Bainimarama από τη Μπανγκόκ, όπου γίνονται συνομιλίες για το κλίμα, όπως μεταδίδει το Reuters. Oι συνομιλίες στην Ταϊλάνδη είναι προπαρασκευαστικές της συνόδου του Κατοβίτσε τον Δεκέμβριο του 2018, όταν και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κανόνες για τη συμφωνία του Παρισιού. Ο Donald Τrump που θεωρεί την κλιματική αλλαγή απάτη, απέσυρε τις ΗΠΑ το 2017 από τη συμφωνία του Παρισιού με τη δικαιολογία ότι ευνοεί άλλες χώρες σε βάρος της Αμερικής. Η συμφωνία του Παρισιού έθετε ως στόχο την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων ως το τέλος του αιώνα, αλλά το κείμενό της είχε πολλές ασάφειες στις λεπτομέρειες και ο Bainimarama θεωρεί ότι αν δεν δοθούν κατευθυντήριες γραμμές, θα επικρατήσει χάος στο Κατοβίτσε και η πιθανότητα μίας ακόμα καθυστέρησης στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

    "Τρεις μήνες πριν το Κατοβίτσε δεν είμαστε έτοιμοι και νομίζω ότι αυτό που λέω δεν εκπλήσσει κανέναν" ανέφερε ο ίδιος, θέτοντας τους πάντες προ των ευθυνών τους με το ρητορικό ερώτημα "πώς θα πούμε στον κόσμο ότι ενώ είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι μεγάλο και απαραίτητο για τον πλανήτη και για να το κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας, τελικά δεν είχαμε τη βούληση"; Ο Bainimarama υποστήριξε και ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι όλο και πιο φανερές και πιο σοβαρές και κάλεσε τους αντιπροσώπους να καταλήξουν σε σαφείς κατευθυντήριες γραμμές. Η Patricia Espinoza εκτελεστική διευθύντρια του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή δήλωσε στο Reuters ότι οι κυβερνήσεις δεν είναι σε καλό δρόμο για να πετύχουν τον στόχο που είχε τεθεί στο Παρίσι να μην ανέβουν οι θερμοκρασίες πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου ως το τέλος του αιώνα. Ελπίζει, ωστόσο, ότι ένα κείμενο κανόνων για τη συμφωνία του 2015 θα προκύψει στην Μπανγκόκ.
    https://www.reuters.com/article/us-climatechange-accord/governments-not-ready-for-poland-climate-change-talks-fiji-pm-idUSKCN1LK0AH?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα,φετος στη λεσβο έχουμε μεγαλο πρόβλημα δακοπροσβολης,υπαρχουνε περιοχές που ή ζημία ξεπερνάει το 70 τοις εκατό,ο ζεστός κ θερμός χειμώνας που προηγήθηκε,δυστηχως δεν είχαμε χαμηλές θερμοκρασιες,οι βροχές του ιουνιου κ το δροσερό καλοκαίρι,ολοι αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν στη μεγάλη ζημιά,αργησαν κ οι ψεκασμοί Δακοκτονιας,οπως γίνεται τα τελευταία χρόνια,καταλαβαινετε την την τραγική κατάσταση,δυστηχως ή κλιματική αλλαγή είναι εδώ,κ πιστεύω από δω κ πέρα θα γίνονται όλο κ πιο αισθητές οι συνέπειες,σε όλους τους τομείς.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια απάντηση στο Γιάννη απο τα Χανιά.Αυτό που είπα εννοούσα ότι το κάψιμο του ήλιου που θα είχαμε σήμερα οφείλετε στο λόγο που είχα πει και οχι στο ότι το Καλοκαίρι ήρθε τώρα ή θα έχουμε παρατεταμένο.Μπορει να έχω λάθος σ'αυτο αλλα στο ότι καθάρισε η ατμόσφαιρα σήμερα και έκαιγε ο ήλιος(στα πλαίσια Σεπτεμβρίου)επεσα έπεσα μέσα.Δεν αφορούσε εσάς το σχόλιο,εσείς ίσα ίσα παραπονεθηκατε προχτές για την φετινή ανομβρία στην Κρήτη και ΚΑΛΑ ΚΑΝΑΤΕ και μακάρι από μένα και απ'όλους τους "λασποφιλους"να μην ισχύει το ότι η κλιματική αλλαγή είναι δω και ξεκινάει απο την Κρήτη.Καυσωνοφιλοι δεν υπάρχουν μόνο εδώ,υπάρχουν εξω στην κοινωνία ανάμεσα μας,το τι ακούω γύρω μου για τον καιρό και για αυτό το Καλοκαίρι,ειδικά απο γυναίκες,είναι να πέρνεις φόρα και να κλωτσας στον αέρα...εδώ στο μπλογκ εκδηλώνονται στο διάβασμα της προβλέψεις για καύσωνα με κραυγές ανακούφισης και πανηγύρια.Εγω αν είχα ανομβρία στην περιοχή μου με όλα αυτά τα προβλήματα,θα με πειραζαν πολύ κάτι τέτοια πανηγύρια.Τώρα όσον αφορά το Ντουπαικο,υπειρχε παλιότερα σχόλιο που επεθυμούσε το κλίμα του Ντουμπάι και ειχε υποστηριχτές κιόλας.Μάλλον είσαι καινούριος στην παρέα,όχι ότι εγώ έιμαι πολύ παλιός,και σίγουρα δεν το ξέρεις.Όμως έχεις δίκαιο,δεν έπρεπε να το αναφέρω γιατί είναι παλιό και γίνονται παρεξηγήσεις όπως τώρα.Όμως αυτά τα σχόλια δεν ξεχνιούνται.Τέλος πάντων.Εύχομαι στην Κρήτη να αλλάξει η σφαίρα που λέμε!Καληνύχτα σε σενα και σε όλες και σ'ολους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατάλαβα τι εννοείτε.Δυστυχως ναι υπάρχουν ΠΟΛΛΟΙ άνθρωποι που για αυτούς το ιδανικό θα ήταν να έχει πάντα ζέστη ήλιο ξηρασία και λίγες βροχές...κυρίως στη βόρεια Ελλάδα το έχω ακούσει από πολλούς ανθρώπους αυτό και ειδικά από Θεσσαλονικιούς αφού έχω ζήσει 20 χρόνια εδώ...όσον αφορά την Κρήτη-αντιθετως-οι πιο πολλοί εδώ δεν συμπαθούν τόσο την τεράστια ξηρασία και τη ζέστη του καλοκαιριού και μόλις φτάνει ο Σεπτέμβριος ακούω απ τους πιο πολλούς γύρω μου άντε να πέσουν οι βροχές άντε να χειμωνιάσει...
      Εκτός από αυτό τουλάχιστον τα δυτικά της Κρήτης έχουν ακόμη αρκετές βροχές όπως είχα αναφέρει...τα ανατολικά είναι τελείως σαχαρα ήδη από τώρα ...άμα κοιτάξετε περιοχές όπως ιεραπετρα,Ξηρόκαμπος,Ζάκρος και σχεδόν όλο το νόμο Λασιθίου και συγκρίνεται με περιοχές των Χανίων θα καταλάβετε την τεράστια διαφορά στην βλάστηση
      Ευχομαι να έρθει γρήγορα το φθινόπωρο και να φέρει ΠΟΛΛΕΣ βροχές και λίγες ζεστές καλησπερα!
      Γιάννης/Χανιά

      Διαγραφή
  4. Ωχ έγραψα το σχόλιο από αλλο κινητό και πάτησα λάθος τη δημοσίευση στο όνομα λογαριασμό του φίλου μου.Γιώργος Τρίκαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια απάντηση στο Γιάννη απο τα Χανιά.Αυτό που είπα εννοούσα ότι το κάψιμο του ήλιου που θα είχαμε σήμερα οφείλετε στο λόγο που είχα πει και οχι στο ότι το Καλοκαίρι ήρθε τώρα ή θα έχουμε παρατεταμένο.Μπορει να έχω λάθος σ'αυτο αλλα στο ότι καθάρισε η ατμόσφαιρα σήμερα και έκαιγε ο ήλιος(στα πλαίσια Σεπτεμβρίου)επεσα έπεσα μέσα.Δεν αφορούσε εσάς το σχόλιο,εσείς ίσα ίσα παραπονεθηκατε προχτές για την φετινή ανομβρία στην Κρήτη και ΚΑΛΑ ΚΑΝΑΤΕ και μακάρι από μένα και απ'όλους τους "λασποφιλους"να μην ισχύει το ότι η κλιματική αλλαγή είναι δω και ξεκινάει απο την Κρήτη.Καυσωνοφιλοι δεν υπάρχουν μόνο εδώ,υπάρχουν εξω στην κοινωνία ανάμεσα μας,το τι ακούω γύρω μου για τον καιρό και για αυτό το Καλοκαίρι,ειδικά απο γυναίκες,είναι να πέρνεις φόρα και να κλωτσας στον αέρα...εδώ στο μπλογκ εκδηλώνονται στο διάβασμα της προβλέψεις για καύσωνα με κραυγές ανακούφισης και πανηγύρια.Εγω αν είχα ανομβρία στην περιοχή μου με όλα αυτά τα προβλήματα,θα με πειραζαν πολύ κάτι τέτοια πανηγύρια.Τώρα όσον αφορά το Ντουπαικο,υπειρχε παλιότερα σχόλιο που επεθυμούσε το κλίμα του Ντουμπάι και ειχε υποστηριχτές κιόλας.Μάλλον είσαι καινούριος στην παρέα,όχι ότι εγώ έιμαι πολύ παλιός,και σίγουρα δεν το ξέρεις.Όμως έχεις δίκαιο,δεν έπρεπε να το αναφέρω γιατί είναι παλιό και γίνονται παρεξηγήσεις όπως τώρα.Όμως αυτά τα σχόλια δεν ξεχνιούνται.Τέλος πάντων.Εύχομαι στην Κρήτη να αλλάξει η σφαίρα που λέμε!Καληνύχτα σε σενα και σε όλες και σ'ολους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είπα και εγώ σαν άνθρωπος,να ξεκουραστώ λιγες μέρες και να παίξω με τα παιδιά μου,αλλα μάταια.Με έφεραν πίσω αρον-άρον και ξεκινήσαμε την μεγάλη "μάχη",τον τρύγο των σταφυλιών.Αυτο το φετινό δεν έχει ξαναγίνει.Απο τον Φεβρουάριο που ξεκίνησα να κλάδευω,δεν έχω σταματήσει λεπτό.Τωρα πάλι,αυτη η πολλη βροχη από την μία και τα ψυχρα για να μην πω κρύα πρωινά από την άλλη, έχουν κάνει τα σταφύλια να αρχίζουν και να "χανουν"που λεμε,οπότε θέλοντας και μη μπαίνουμε στην"μαχη",για να μην έχουμε απώλειες.Ολη η παρέα λοιπόν στις επάλξεις και πρώτα τα αμπέλια του φίλου μας του συγχωρημενου.Μεχρι το μεσημέρι ολοι στον τρυγο και μετά στο πατητήρι μου,για να τα κοψουμε (Για κρασί ή για τσίπουρο)και μετά ως το βράδυ το ανάλογο τσιμπούσι που ο καθένας μας οφείλει να προσφέρει στην παρέα μας.Ακολουθουν,κουραστικές,αλλα και "ποιοτικές"ημέρες.Ειστε όλοι ευπρόσδεκτοι.Αυτοι που γνωρίζουν,για να θυμηθούνε τα παλιά και όσοι δεν ξέρουν για να μάθουν και να "μπουν"στο κλίμα.Οι επόμενες 15 μέρες είναι και οι πλεον"κρισιμες".Οσοι,ειδικά, ειναι απο την γύρω περιοχή,θα μπορούσαν άνετα να ερθουν,χαρά μου να τους υποδεχθω.Υ.Γ:Κρίμα που δεν πρόλαβα,οπως υπολόγιζα,στις λίγες ημέρες,που εννοείτε πως θα ξεκουραζομουν,να έγραφα για το πολύ ωραίο 3ημερο 11-13 Αυγουστου και τις πολύ όμορφες εκδηλώσεις που έγιναν στην πατρίδα του ΗΣΙΌΔΟΥ την Ασκρη,καθώς και στον Ελικώνα,προς τιμη του.Πιστεύω όμως ότι τόσο για τον ΗΣΙΌΔΟ,οσο και για τις μούσες,η αναφορά μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή,ποσο μάλιστα όταν υπήρχε και έντονο καιρικό ενδιαφέρον.Με την πρώτη ευκαιρία θα γράψω για να καταλάβετε τι εννοώ.Καλο βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή