Μικρές θερμοκρασιακές μεταβολές


Βαρομετρικό χαμηλό στα ΒΔ Βαλκάνια κινείται ανατολικά. Με αυτό το δεδομένο, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι άνεμοι στην περιοχή μας θα πνέουν Β-ΒΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (δυτικά και νότια πελάγη) και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 2 με 3 βαθμούς στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Κατά τα άλλα, υπάρχουν κάποιες πιθανότητες εκδήλωσης μεμονωμένων όμβρων στη ΒΑ Ελλάδα. Την Τετάρτη (5/9), υπάρχουν πολλές πιθανότητες εκδήλωσης τοπικών όμβρων και καταιγίδων στη Β-ΒΑ Ελλάδα και πιθανώς το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Οι ΒΔ άνεμοι στο Ιόνιο, τη Θάλασσα Κυθήρων και το Δ. Κρητικό θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί σημαντικά. Την Πέμπτη (6/9), τοπικοί όμβροι είναι πιθανό να σημειωθούν στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πρόσκαιρη πτώση σε όλη τη χώρα. Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα καιρού θα περάσουν και οι υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη,  4 Σεπτεμβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 4-9-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανές καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά της Α. Μακεδονίας και της Θράκης. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 33 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 33 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 35 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 5 και τοπικά στα νότια πελάγη 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 34 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 35 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 20 έως 33 βαθμούς.

8 σχόλια:

  1. Το meteo.gr κάνει έναν μίνι απολογισμό για το φετινό καλοκαίρι, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τις όχι υψηλές θερμοκρασίες (στην Αττική ο υδράργυρος δεν έφτασε τους 40 βαθμούς,ενώ οι 42,1 βαθμοί στο Κρανίδι ήταν το ρεκόρ για το 2018), τις αρκετές βροχές και τους πολλούς κεραυνούς, τα μελτέμια που απουσίασαν τον Ιούλιο, αλλά κυριάρχησαν τον Αύγουστο. Τραγική ειρωνεία ότι η υψηλότερη θερμοκρασία στην Αττική (39 βαθμοί στη Ραφήνα) και η μεγαλύτερη ριπή ανέμου (123 χλμ/ώρα) στην Πάρνηθα καταγράφηκαν τη μέρα (23/7) της φονικής πυρκαγιάς.

    Τότε ήταν δυτικός άνεμος, βέβαια, και όχι ο βοριάς που είναι αυτός που συνήθως γιγαντώνει στην Ελλάδα τις πυρκαγιές. Τελικά, ο δυτικός άνεμος αποδείχτηκε πιο καταστροφικός, όπως ακριβώς είναι και στη θάλασσα, αφού τον χειμώνα είναι παγερός σαν τον βοριά και κάνει πιο επικίνδυνα κύματα από τον νοτιά. Βορειοδυτικό άνεμο, αλλά σχετικά ασθενή είχε και σήμερα, ωστόσο, οι βοριάδες που είχαν προηγηθεί καθάρισαν (έστειλαν σε άλλες παραλίες για την ακρίβεια) τα σκουπίδια και τα πλαστικά την ακτή (με εξαίρεση κάτι λίγα που μάζεψα).

    Το πρόβλημα με τα πλαστικά επισήμανε, εξάλλου, και ο Πάπας Φραγκίσκος που τα προηγούμενα χρόνια είχε ζητήσει δράση ενάντια στην υπερθέρμανση και τώρα κάλεσε τους ανθρώπους να συνεργαστούν για να σταματήσουν να γεμίζουν οι ωκεανοί με πλαστικά απορρίμματα, όπως μεταδίδει το Reuters. "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι θάλασσες και οι ωκεανοί μας να βρωμίζουν από πλαστικά που επιπλέουν σε τεράστιες εκτάσεις" ανέφερε ο Πάπας, προσθέτοντας ότι "χρειάζεται να προσευχηθούμε σαν τα πάντα να εξαρτώνται από τον Θεό, αλλά και να δουλέψουμε σαν τα πάντα να εξαρτώνται από εμάς". Τα σχόλια του ποντίφικα ήταν από ένα μήνυμα για την τέταρτη μέρα της ετήσιας προσευχής για την προστασία της δημιουργίας, ενώ απευθύνθηκε σε 100 επιχειρηματίες που ήταν προσκεκλημένοι στο Βατικανό, λέγοντας ότι "κάθε ένας από εμάς πρέπει να είναι υπεύθυνος για τους άλλους και για το μέλλον του πλανήτη".

    Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι 8 εκ. τόνοι πλαστικού - μπουκάλια, συσκευασίες και άλλα απορρίμματα - καταλήγουν κάθε μέρα στον ωκεανό, σκοτώνοντας θαλάσσια ζωή και μπαίνοντας στην ανθρώπινη διατροφική αλυσίδα. Οι επιστήμονες ζητούν αυστηρότερους περιορισμούς για τα πλαστικά απορρίμματα και τον Δεκέμβριο του 2017 περίπου 200 χώρες συμφώνησαν να μειώσουν την πλαστική ρύπανση, προειδοποιώντας ότι μέχρι το 2030 θα ζυγίζει περισσότερο από τα ψάρια. Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε γράψει το 2015 ένα σύγγραμμα για την προστασία του περιβάλλοντος από την παγκόσμια υπερθέρμανση, η οποία πιστεύσει ότι έστω και μερικώς οφείλεται στον άνθρωπο και είχε επαινέσει τους επιστήμονες που προσπαθούν να διατηρήσουν τη θερμοκρασία υπό έλεγχο.
    https://www.reuters.com/article/us-pope-environment/pope-urges-action-against-endless-fields-of-plastic-in-oceans-idUSKCN1LH3IT?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το καλοκαίρι του 2018 ήταν το πιο θερμό όλων των εποχών για την Αγγλία με τη μέση θερμοκρασία να ανέρχεται στους 17,2 βαθμούς, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 17 βαθμών από το 1976, όπως αναφέρει το Skynews. Αλλά και σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο το καλοκαίρι ήταν ανάμεσα στα τέσσερα πιο θερμά, μαζί με εκείνα του 1976, του 2003 και του 2006, καθώς όλα είχαν μία μέση θερμοκρασία 15,8 βαθμών με μηδαμινές αποκλίσεις (της τάξης των 0,03 βαθμών) μεταξύ τους. Ήταν επίσης μία άνυδρη (ξηρή) περίοδος, αν και οι βροχές του Αυγούστου κάλυψαν την ανομβρία Ιουλίου - Ιουνίου. Ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε στα ύψη και στη Σκωτία, όπου στις 28 Ιουνίου έδειξε 33,2 βαθμούς στο Μάδεργουελ, ξεπερνώντας τους 32,9 που ήταν το προηγούμενο ιστορικό υψηλό για τη χώρα.

    Η μέση θερμοκρασία των 15,8 βαθμών για το Ηνωμένο Βασίλειο το 2018 υπερβαίνει επίσης σημαντικά τους 14,4 βαθμούς που είναι ο μέσος όρος για τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην Αγγλία, μάλιστα, που είχε και το πιο θερμό καλοκαίρι καταγράφηκαν και θερμοκρασίες 2 βαθμών Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει μεγαλύτερη αστάθεια για τον Σεπτέμβριο, ειδικά κατά το δεύτερο μισό του, αλλά οι υψηλές πιέσεις θα είναι αυτές που θα κυριαρχήσουν. Η μετεωρολογική υπηρεσία είχε ανακοινώσει στις 15 Αυγούστου ότι η μέση θερμοκρασία είχε φτάσει τότε τους 16,3 βαθμούς, έναντι 14,9 που είναι ο μέσος όρος του μήνα. Το θερμό και ξηρό καλοκαίρι ήταν καταστροφικό για τους αγρότες που έκαναν παράπονα στον υπουργό Περιβάλλοντος Michael Gove ότι δεν τους βοήθησε να αντιμετωπίσουν την ξηρασία. Το καλοκαίρι του 2018 επηρέασε επίσης και το κόστος των τροφίμων με τη συνολική αύξηση του 0,1% στις τιμές τον Αύγουστο να συνιστά και την επιστροφή σε πληθωρισμό για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2013.
    https://news.sky.com/story/2018-was-uks-joint-hottest-summer-on-record-11489541
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παντως παροτι εχουμε 35αρια ο ηλιος δεν "καιει"δηλαδη δεν νοιωθεις να σε χτυπαει τοσο πολυ στο κεφαλι οσο ηταν τον ιουνιο-ιουλιο.και ας εχουμε 35αρια.

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απο αύριο που θα γυρίσει το ρεύμα δυτικό θα καθαρίσει η ατμοσφαιρα και τότε θα καίει και ο ήλιος.Και αυτό θα είναι αποτελεσμα της αστάθειας που θα έχει στα ΒΑ.Ας μη χαρούν λοιπόν οι καυσωνοφιλοι ή φίλοι του Ντουπαικου Καλοκαιριού,η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει...!

      Διαγραφή
    2. Δεν βρίσκω το λόγο για ένα τόσο ειρωνικό σχόλιο όπως αυτό που κάνατε.Ποιος είναι φίλος του ντουμπαικου όπως λέτε καλοκαιριού;Ποιος είπε ότι έχουμε τέτοιο καλοκαίρι στην Ελλάδα;Κανείς δεν θέλει κάτι τέτοιο απλά και εγώ και άλλοι πιο λογικοί υπενθυμίζουν για πολλοστή φορά ότι το ελληνικό καλοκαίρι για την ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ της χώρας είναι κατά βάση θερμό ξηρό και ηλιόλουστο ενώ οι φετινές καταιγίδες που όμως σχεδόν απουσίαζαν τον Αύγουστο ήταν ένα ευχάριστο μεν πολύ ασυνήθιστο δε γεγονός .Κανεις δεν είπε ότι θέλει καύσωνες και ξηρασίες.Ομως αυτό ΝΑΙ είναι πιο φυσιολογικό για την περιοχή μας από ότι οι υγρές και θερμές συνθήκες...
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
  4. Όντως έτσι ειναι εχθες το μεσημέρι το σκυλί μας καθοταν στην αυλή μεσα στο γκαζόν για αρκετη ωρα κατι που δεν υπάρχει περίπτωση να κανει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ή ακόμη και τον Αύγουστο.Η κλίση του ήλιου εχει μειωθεί αρκετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα,να στε καλά,καλη εβδομάδα να έχουμε..... φίλε από την Καρδιτσα φυσικό είναι,σεπτεμβριο έχουμε,κ τώρα ζεματαει ο ήλιος απλώς όχι τόσες ώρες,οπως τους προηγούμενους μήνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. απλα οι ακτινες του ηλιου πεφτουν πιο πλαγια σε σχεση με το καλοκαιρι,γιαυτο ο ηλιος δεν καιει τοσο εντονα.με λιγα λογια επεσε η κλιση του ηλιου και γιαυτο με πχ 18 βαθμους στα 850hpa η θερμοκρασια φτανει τους 33 την ιδια στιγμη που τον ιουλιο με 18 βαθμους στα 850hpa μπορει να εφτανε και στους 36.Κατι αντιστροφως αντιστοιχο συμβαινει και τον χειμωνα που τον φλεβαρη(ιδιως μετα τις 15)σε μερες με ηλιοφανεια υπαρχει η αισθηση τα μεσημερια οτι βρισκεσαι στην ανοιξη και οχι στον χειμωνα οπου αυτην την αισθηση δεν την εχεις γεναρη, και κυριως δεκεμβριο οπου ο ηλιος εχει εξαιρετικα χαμηλη κλιση.

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή