Δυτική-βορειοδυτική κυκλοφορία και σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας


Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα ΒΔ Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο με τι χαμηλές πιέσεις στη Δ. Μαύρη Θάλασσα και την Α. Μεσόγειο προκαλεί στη χώρα ΒΔ ανέμους εντάσεως 4 με 6 μποφόρ. Κατά τα λοιπά, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες αναμένονται στο Β. Αιγαίο και ίσως στα ηπειρωτικά ορεινά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Την Παρασκευή (7/9), γενικά, δεν προβλέπονται βροχές. Εξαίρεση ίσως αποτελέσουν τα ορεινά της Α. Μακεδονίας, όπου το απόγευμα είναι πιθανό να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Θάλασσα Κυθήρων, ΝΔ Κρητικό και Καρπάθιο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Το Σάββατο (8/9), τοπικοί όμβροι και καταιγίδες αναμένονται στη Δ. Ελλάδα και τις Β-ΒΑ περιοχές της χώρας. Ως προς τους ανέμους και τη θερμοκρασία, η εικόνα του καιρού δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Κυριακή (9/9), τοπικοί όμβροι είναι πιθανό να σημειωθούν στην ανατολική και τη βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.  
    
Πέμπτη,  6 Σεπτεμβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6-9-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 32 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 32 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 33 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες στο Β. Αιγαίο. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 5 και τοπικά στα νότια πελάγη 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 32 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 32 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 31 βαθμούς.

7 σχόλια:

  1. Μία πιο δυναμική δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να προσθέσει σωρευτικά 26 τρισ. δολ. στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2030, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο σχετική έρευνα, η οποία θέλει να διαλύσει τους φόβους ότι μία στροφή μακριά από τα ορυκτά καύσιμα θα υπονομεύσει την ανάπτυξη. Ο Donald Τrump για παράδειγμα απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, επικαλούμενος τα μεγάλα οικονομικά βάρη που θα είχε για τη χώρα του. Αλλά η Παγκόσμια Επιτροπή για την Οικονομία και το Κλίμα υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα μομέντουμ για μία πιο πράσινη ανάπτυξη, που θα δώσει ώθηση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και στις εθνικές οικονομίες, κάνοντας λόγο για συνολικό οικονομικό όφελος 26 τρισ. δολ. ως το 2030.

    Η έκθεση της επιτροπής είναι συμπληρωματική μίας έρευνας, που το 2014 είχε επισημάνει τις οικονομικές ευκαιρίες από μία στροφή μακριά από τα ορυκτά καύσιμα. Πιο έξυπνες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, στις πόλεις, στα τρόφιμα και στη χρήση γης, νερού και βιομηχανίας θα δημιουργούσαν 65 εκ. νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2030, όσο είναι, δηλαδή, το εργατικό δυναμικό της Αιγύπτου και της Βρετανίας μαζί. Επίσης η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια θα απέτρεπε 700 χιλιάδες πρόωρους θανάτους ως το 2030.


    Η έκθεση συστήνει υψηλότερες τιμές για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, της τάξης των 40 με 80 δολαρίων ανά τόνο. Έτσι, επιδοτούμενες μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές άνθρακα, θα μπορούσαν να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα κατά 2,8 τρισ. δολ. το 2030. Ο πρώην Μεξικανός πρόεδρος Felippe Calderon και επίτιμος πρόεδρος της Επιτροπής μίλησε για "ένα μανιφέστο για το πώς μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα μία καλύτερη ανάπτυξη και ένα καλύτερο κλίμα". Ο Trump που αμφισβητεί ότι οι ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής και θέλει να προωθήσει τη βιομηχανία του άνθρακα, είπε ότι η συμφωνία του Παρισιού θα κοστίσει 2,7 εκ. θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ως το 2025.

    Αλλά η έκθεση προέβλεψε ότι οι χαμένες θέσεις εργασίας στα ορυκτά καύσιμα θα αναπληρωθούν από την αύξηση της απασχόλησης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις κατασκευές. Ήδη στις ΗΠΑ 476 χιλ. άνθρωποι εργάζονται στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Πάντως, η έκθεση αναφέρει και ότι "δεν σημειώνουμε πρόοδο αρκετά γρήγορα έτσι ώστε να περιορίσουμε την αύξηση των θερμοκρασιών, η οποία συνδέεται με περισσότερες πλημμύρες, καύσωνες, πυρκαγιές και άνοδο της στάθμης της θάλασσας".
    https://www.reuters.com/article/us-climatechange-economy/greener-growth-could-add-26-trillion-to-world-economy-by-2030-study-idUSKCN1LL09J?il=0

    Y.Γ: Ενισχυμένο σήμερα το (βορειο)δυτικό αεράκι έκανε και κυματάκι στην ακτή, ενώ μετά από πολύ καιρό ήταν και το πυροσβεστικό σε επιφυλακή.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δροσίσε αρκετά θα έλεγα σήμερα σε όλη τη δυτική Ελλάδα παρέα με έναν μαΐστρο που αγγίζει κατά τόπους κ τα 5 με 6 μποφόρ θα έλεγα ότι άρχισε σιγά σιγά να μυρίζει φθινόπωρο!
    Στα του καιρού μελλούμενα τώρα από όλα τα προγνωστικά μοντέλα που έκατσα κ μελέτησα αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ζέστη έντονα καλοκαιρινή δε ξανά φαίνεται ενώ από Σάββατο μέχρι κ Τρίτη περίπου δείχνει να βγάζει κ αστάθεια κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας όχι όμως κάτι γενικευμένο!
    Αυτό που είδα είναι ότι δυστυχώς αργεί ακόμα το πρώτο οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό που συνήθως σαρώνει τη χώρα εκ δυσμών προς ανατολάς.Βέβαια να τονίσουμε ότι κλασσικά αυτό έρχεται στη χώρα μας μεταξύ 15 κ 25 Σεπτεμβρίου κ ειδικά φέτος πιστεύω θα μας έρθει σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάλι προβλέπω ότι το καλοκαίρι και οι κανονικές προς υψηλες θερμοκρασιες θα συνεχιστούν ως 20 Σεπτεμβρίου τουλάχιστον. Καλό αποκαλοκαιρο λοιπόν!
      Σύμφωνα με το δάσκαλο το φθινόπωρο ξεκινά στις 21 Σεπτεμβρίου...

      Διαγραφή
    2. Φίλε ανώνυμε, κάτι τέτοιο δείχνουν αυτές τις μέρες τα δύο βασικά προγνωστικά μοντέλα για το διάστημα που λες. Και ο Σεπτέμβριος φαίνεται έτσι πως μπορεί να κλείσει αρκετά θερμότερος των κλιματικών τιμών. Να δούμε όμως μήπως υπάρξουν ανατροπές.

      Διαγραφή
    3. 22 θα αρχίσει το αποκαλόκαιρο φέτος. χαλάλι όμως, αν είναι ο Οκτώβρης να μην έχει τα περσινά χάλια.
      καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    4. Μα φίλε ανώνυμε δεν είπε κανείς ότι η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα απλά ότι θα σταματήσει η έντονη ζέστη των προηγούμενων ημερών.
      Όσο για το χαμηλό είμαι σίγουρος ότι μέσα στο διάστημα πού είπα θα σκάσει κ ας μη το δείχνουν καλά ακόμη τα προγνωστικά μοντέλα.
      Έχω μάθει να μη τα πιστεύω(τα μοντέλα) με την πρώτη κωλοτούμπα.Απλά περιμένουμε λοιπόν.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα,εχθες μυτιληνη ειχαμε 35 βαθμους,σημερα με το δυτικό ρεύμα 30 βαθμούς,κ μέσα στη θάλασσα ενοιωθες τη διαφορά,καλο απόγευμα σε όλους......

    ΑπάντησηΔιαγραφή