Τα τελευταία νέα για τη διαφαινόμενη κακοκαιρία


Η ισχυρή νοτιοδυτική ροή που αναπτύσσεται τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας στον Β. Ατλαντικό είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στη μεταφορά πολύ ψυχρών για την εποχή αερίων μαζών από τις βορειότερες περιοχές της Ευρώπης προς τη Μεσόγειο. Με αυτή την εξέλιξη, από τα μέσα της εβδομάδας αναμένεται σοβαρή κακοκαιρία, τουλάχιστον στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Η έκταση και η ένταση των φαινομένων θα εξαρτηθεί από την περιοχή της Μεσογείου στην οποία θα κατευθυνθεί η ψυχρή αέρια μάζα, ενώ η διάρκειά τους θα εξαρτηθεί από την αποκοπή της αέριας μάζας από τη γενικότερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Οι τελευταίες ντετερμινιστικές προγνώσεις των μοντέλων είναι κοντά στο μέσο όρο των μελών του Ensemble Prediction System, γεγονός που αυξάνει την αξιοπιστία τους. Με δεδομένο ότι οι πιθανότητες η ψυχρή αέρια μάζα να κατευθυνθεί προς τη Δ. Μεσόγειο ή την Τουρκία είναι περιορισμένες, καλό είναι οι αγρότες και γενικά όλοι όσοι εξαρτώνται άμεσα από τον καιρό να προγραμματίσουν τις δουλειές τους ώστε να περιορίσουν τον κίνδυνο που συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

47 σχόλια:

  1. ΔΑΣΚΑΛΕ ΔΕΝ ΕΚΑΤΑΛΑΒΑ ΓΡΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟ ΑΝΩΓΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι μου θυμίζεις, σύντεκνε!
      Όταν ο Ευάγγελος Παπανούτσος , παιδαγωγός, φιλόσοφος, θεολόγος και δοκιμιογράφος που συνετέλεσε τα μέγιστα στην αναμόρφωση της παιδείας στην Ελλάδα, είχε πρωτοδιοριστεί ως καθηγητής σε κάποια μικρή επαρχιακή πόλη, του ανέθεσαν να εκφωνήσει τον πανηγυρικό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Ο άνθρωπος μίλησε με απλά λόγια που τα κατάλαβαν όλοι, αλλά πολλοί από το ακροατήριο είπαν: «Δεν φαίνεται να είναι και πολύ μορφωμένος. Σαν εμάς μιλάει». Ο Παπανούτσος άκουσε, αλλά δεν είπε τίποτε. Όταν ήλθε η 25η Μαρτίου, εκφώνησε και πάλι τον πανηγυρικό της ημέρας σε άπταιστη καθαρεύουσα. Οι περισσότεροι ακροατές του δεν κατάλαβαν πολλά πράγματα, αλλά όλοι συμφώνησαν ότι είναι σπουδαίος επιστήμονας και ότι έξι μήνες νωρίτερα τον είχαν παρεξηγήσει. Έ, ναι! Είπα κι εγώ σήμερα να κάνω ότι είχε κάνει ο Παπανούτσος εκείνη την επέτειο της 25ης Μαρτίου!
      Καλό βράδυ στην όμορφη Κρήτη.

      Διαγραφή
    2. Ναι αλλά, αν είχε διαβάσει την τριλογία "Καιρός, ο γιος της Γης και του Ήλιου", θα καταλάβαινε την ...καθαρεύουσα του κ.Καθηγητού (που λέει κι ο Σιμούλης). Μάθε παιδί μου γράμματα!

      Διαγραφή
    3. Ο καλός φίλος Μιχάλης με πληροφορεί -και φαίνεται πως έχει δίκιο- ότι ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου καθιερώθηκε μετά το 1945, όταν πλέον ο Ευάγγελος Παπανούτσος (1900-1982) υπηρετούσε στο Υπουργείο Παιδείας. Άρα η ομιλία του δεν έγινε σε επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, αλλά σε κάποια άλλη γιορτή στο χρονικό διάστημα από το 1926 ως το 1931, που ήταν νεαρός εκπαιδευτικός.
      Ζητώ συγγνώμη για το λάθος μου.


      Διαγραφή
  2. Αν πράγματι ερθουνε οι ψυχρές αέριες μάζες με την ένταση που δίνουνε τα μοντέλα ειλικρινά θα είναι ένα θερμοκρασιακό σοκ θα έλεγα,για ελλαδα,σεπτεμβρη μήνα,να στε καλά,καλο σαββατοκύριακο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aς ελπίσουμε να γλιτώσουμε τα χειρότερα τη βδομάδα που έρχεται. Είναι ενθαρρυντικό ότι η ένταση και η έκταση των φαινομένων δεν έχουν κλειδώσει ακόμα, αν και από όσα αναφέρει ο κύριος Ζιακόπουλος το πιθανότερο είναι η ψυχρή αέρια μάζα να κινηθεί προς τα μέρη μας και όχι προς την Τουρκία ή, τη δυτική Ευρώπη. Παρεμπιπτόντως, στη Γαλλία καταγράφηκαν φέτος 1.500 θάνατοι, κυρίως ηλικιωμένων που σχετίζονται με τον καύσωνα, σύμφωνα με τη Le Monde. Eίναι, βέβαια, δέκα φορές λιγότεροι από το 2013, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 15 χιλιάδες με 20 χιλιάδες άνθρωποι, αλλά και από το 2015 και το 2006, όταν είχαν πεθάνει 3.000 και 2.000 άτομα αντίστοιχα. Αντίθετα, τα καλοκαίρια του 2016 και του 2017 είχαν καταγραφεί 700 και λιγότεροι από 400 θάνατοι αντίστοιχα.

    Η μείωση της θνησιμότητας δείχνει και ότι αποδίδει καρπούς η κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων, αλλά δυστυχώς υπάρχουν θύματα που είναι πολύ ηλικιωμένοι άνθρωποι, οι οποίοι εμφανίζουν επιπλοκές. Επίσης, δεν υπήρχε μεγάλη επιβάρυνση των νοσοκομείων, καθώς μόλις το 3% με 5% των περιστατικών που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν ήταν απόρροια του καύσωνα. Ο πολλαπλασιασμός των επεισοδίων καύσωνα απαιτεί, ωστόσο, αναδιοργάνωση των πόλεων, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες στη θερμότητα. Το καλοκαίρι του 2018 ήταν το δεύτερο πιο θερμό στην ιστορία της Γαλλίας με μέση θερμοκρασία, πάντως, 2 βαθμούς χαμηλότερη από αυτή του 2003 και έντονο κύμα ζέστης μεταξύ 24 Ιουλίου και 8 Αυγούστου.
    https://www.lemonde.fr/politique/article/2018/09/21/la-canicule-de-l-ete-2018-a-fait-dix-fois-moins-de-morts-qu-en-2003_5358117_823448.html

    Υ.Γ.: Διαδικτυακό ψήφισμα ενάντια στη σφαγή των φαλαινών στην Ισλανδία διοργανώνει το Avaaz.org.
    https://secure.avaaz.org/campaign/el/iceland_stop_the_whale_slaughter/?bXxVTgb&signup=1&cl=15085703756&v=110556&_checksum=b1f9dc18c06baf1fc70ed728676815379cfb30a7189dd74a4701ca904fdb9a48

    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To 2003 ήταν ο μεγαλύτερος καύσωνας όλων των εποχών στη Γαλλία και όχι το 2013 όπως έγραψα στην πρώτη παράγραφο.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Mακάρι να έχουμε απλά καμία ποτιστική βροχή και όχι καταιγίδες, όπως το καλοκαίρι, που πέρα από τις πλημμύρες και τις καταστροφές οδήγησαν και στον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών και στα δεκάδες θύματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Και δεν είναι και πολύ επικίνδυνος ο ιός του Δυτικού Νείλου από την άποψη ότι το 80% όσων θα τσιμπήσει μολυσμένο κουνούπι δεν θα αρρωστήσουν. Το 20% θα εμφανίσει πυρετό και άλλα συμπτώματα γρίπης και μόνο το 1% θα μπει σε περιπέτειες για τη ζωή του. Υπάρχουν, όμως, πολλές ακόμα θανατηφόρες ασθένειες, κυρίως σε χώρες με τροπικό κλίμα, από τα κουνούπια που ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους ανθρώπους ετησίως.

      Παρόλα αυτά η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν συνειδητοποιεί τον κίνδυνο από τα κουνούπια και φοβάται π.χ. τους καρχαρίες για κάποιες σποραδικές επιθέσεις που θα γίνουν. Όπως στο Κουίνσλαντ, όπου επιστρατεύτηκαν ειδικά παραγάδια μετά τους σοβαρούς τραυματισμούς μίας 12χρονης Νεοζηλανδής και μίας 46χρονης Τασμανής κοντά σε λιμάνι της περιοχής από επιθέσεις καρχαριών, όπως αναφέρει ο Guardian. Αμφότερες παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομεία του Κουίνσλαντ, όπου τοποθετήθηκαν τρία ειδικά παραγάδια (drum lines - η μία πετονιά καταλήγει σε άγκυρα στον βυθό και η άλλη έχει το αγκίστρι με το δόλωμα) για να πιάσουν τον καρχαρία ή, τους καρχαρίες που είναι υπεύθυνοι. "Συνήθως δεν βγαίνουμε έξω να ψάξουμε για καρχαρίες, αλλά είναι η φύση αυτών των πολλαπλών επιθέσεων που μας έκανε να ρίξουμε τα drum lines" ανέφερε ο διευθυντής του προγράμματος ελέγχου καρχαριών Jeff Krause.

      Ο ίδιος είπε ότι μπορεί να υπάρχουν καρχαρίες τίγρεις ή, ταύροι στην περιοχή και συνέστησε στον κόσμο να αποφεύγει το κολύμπι. Η προηγούμενη επίθεση καρχαρία στην περιοχή ήταν πριν από οκτώ χρόνια. Ο ειδικός στους καρχαρίες Daryl McPhee είπε ότι αν και οι πιθανότητες να δεχτεί κάποιος επίθεση από καρχαρία είναι ελάχιστες, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος έχει πολλούς καρχαρίες, κάτι που τις αυξάνει. "Οι καρχαρίες δαγκώνουν πράγματα για να δουν αν είναι λεία και μερικές φορές θεωρούν τους ανθρώπους λεία".
      https://www.theguardian.com/environment/2018/sep/21/whitsundays-shark-attacks-drum-lines-to-be-set-as-two-tourists-remain-critical

      Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι κάθε χρόνο γίνονται μετρημένες στα δάχτυλα επιθέσεις καρχαριών σε ανθρώπους, αλλά κάθε χρόνο θανατώνονται εκατομμύρια καρχαρίες από ανθρώπους. Στους γαλάζιους καρχαρίες κόβουν, μάλιστα, το ραχιαίο πτερύγιο που θεωρείται λιχουδιά στην Άπω Ανατολή, κι ενώ ψυχορραγούν τους πετούν ξανά στη θάλασσα, καταδικάζοντάς τους σε έναν αργό και βασανιστικό θάνατο. Αν υπήρχε μία λίστα με τους αμέτρητους κινδύνους στη θάλασσα, οι καρχαρίες θα ήταν στην τελευταία θέση.

      Όπως είχε γράψει και ο Κουστώ στην ανεκτίμητης αξίας εγκυκλοπαίδειά του: "Εκτιμώ ότι η κολύμβηση σε νερά με καρχαρίες είναι λιγότερο επικίνδυνη από την οδήγηση μοτοσυκλέτας. Η απουσία τους είναι μία απογοήτευση για τους δύτες, αλλά και η παρουσία τους είναι ανησυχητική. Όταν η τρομακτική σιλουέτα τους εμφανίζεται στην ανοιχτή θάλασσα ή, στους γεμάτους ζωή κοραλλιογκρεμούς τα άλλα ψάρια δεν πανικοβάλλονται. Αποτραβιούνται ήρεμα από το μονοπάτι του καρχαρία και τον παρακολουθούν με την άκρη του ματιού τους. Το ίδιο κάνουμε κι εμείς". Ο Κουστώ πολύ ωραία τα είπε και τα έγραψε, αλλά δυστυχώς ακόμα και σήμερα οι άνθρωποι θεωρούν ότι ο πλανήτης τους ανήκει. Και αν μπορούσαν να εξοντώσουν όλα τα άλλα πλάσματα που κατοικούν σε αυτόν, δεν θα άφηναν ούτε ένα. Και αυτή η κινητοποίηση του Αvaaz για τη σφαγή φαλαινών είναι η απόδειξη.
      https://secure.avaaz.org/campaign/el/iceland_stop_the_whale_slaughter/?bXxVTgb&signup=1&cl=15085703756&v=110556&_checksum=b1f9dc18c06baf1fc70ed728676815379cfb30a7189dd74a4701ca904fdb9a48
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Να προσθέσω και ότι οι άνθρωποι σκότωσαν τον περασμένο αιώνα πάνω από 100 εκ. ανθρώπους, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς τι τύχη μπορεί να έχουν οι καρχαρίες, οι φάλαινες και τα υπόλοιπα πλάσματα του πλανήτη μας. Οι άνθρωποι δεν σταματούν να απογοητεύουν, όπως φαίνεται και από το περιστατικό με τους δύο τύπους που κλωτσούσαν στο κεφάλι ληστή πεσμένο και εγκλωβισμένο σε τζαμαρία κοσμηματοπωλείου, ο οποίος τελικά πέθανε. Φαίνεται και από τον τύπο που έβαλε φωτιά για να κάψει ζωντανά εννέα κουτάβια και τη μάνα τους, με συνέπεια τα δύο να καούν ζωντανά.

      Λένε ότι από τα αδέσποτα και τη συμπεριφορά απέναντί τους, αλλά και από τα σκουπίδια στους δρόμους (και την επιθετική οδήγηση κάποιων να προσθέσω) φαίνεται και ο πολιτισμός μίας κοινωνίας.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    4. H κακοκαιρία έρχεται από τη Γαλλία;

      Έκτακτο δελτίο έβγαλε το Meteo - France την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, καθώς πολύ σφοδρές ριπές ανέμου θα πλήξουν τη βόρεια Γαλλία από το απόγευμα ως το βράδυ, όπως γράφει η Le Monde. H ταχύτητά τους αναμένεται να φτάσει τα 100 με 120 χιλιόμετρα την ώρα στις ακτές της Νορμανδίας και στα ακρωτήρια της περιοχής Hauts de France κατά το απόγευμα, ενώ θα εξασθενήσουν στα 80 με 90 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα του Παρισιού και των Αρδενών. Το βράδυ και αργά τη νύχτα το σύστημα των ανέμων θα κινηθεί ανατολικά και είναι πιθανό κάποιες ριπές να ξεπεράσουν και πάλι τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

      Για πέντε διαμερίσματα στην περιοχή των Αρδενών και του Ρήνου ανακοινώθηκε επιφυλακή χρώματος πορτοκαλί μέχρι το πρωί της Δευτέρας 24/9, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων, που θα έχουν μικρή διάρκεια, αλλά μεγάλη ένταση. Στο Παρίσι, ο δήμος αποφάσισε να κλείσει όλους τους χώρους πράσινου την Κυριακή 23/9, τα πάρκα και τα νεκροταφεία, ενώ δεν έγινε και το φεστιβάλ κήπου που ήταν προγραμματισμένο για αυτό το Σαββατοκύριακο.
      https://www.lemonde.fr/climat/article/2018/09/23/de-violentes-rafales-de-vent-attendues-dans-le-nord-de-la-france_5358991_1652612.html
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  4. Αρκετα μοντελα παντως κυριως gfs και gem βλεπουν Τουρκια..Κατι που για μας μπορει να σημαινει ξεροβορι με απλα αισθητη πτωση της θερμοκρασιας ανευ υετου..Ισως να επηρεαστουν μονο οι συνηθεις σε αυτο το ρευμα περιοχες δηλαδη ευβοια κυκλαδες κρητη και πιθανως προσκαιρα τα δωδεκανησα..Κριμα παντως να χαθει μια τοσο μεγαλη ευκαιρια για αξιολογα φαινομενα..εαν χαθει..Πρεπει ο αυλωνας να ερθει λιγο πιο δυτικα..Φθινοπωρο δεν σημαινει πρωτιστως κρυο..αλλα βροχες..Το κρυο ας ερθει στην ωρα του..Τετοιες διαταξεις με καθετη πτωση του υδραργυρου τις θελουμε απο δεκεμβρη και μετα..Τετοια εποχη ειναι παντελως αχρηστες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ Αντωνη , νομίζω ότι θα υπάρξει σοβαρο θέμα,λόγω ότι θα προϋπάρχει κ η αυξηση της θερμοκρασίας σε υψηλά επίπεδα.
    Καλο σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλοί θα αρρωστήσουν με τέτοια απότομη πτώση της θερμοκρασίας και το αγιάζι να ξυρίζει. Όχι μόνο ηλικιωμένοι αλλά και ανενημέρωτοι νεαροί που θα κυκλοφορούν με τα καλοκαιρινά.

      Διαγραφή
  6. Πάντως, το σημερινό 12άρι (κύριο τρέξιμο) σημαδεύει Τουρκία. Τα γνωστά ...ντέρμπυ του χειμώνα με τους χιονιάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Winter is coming! (για τους... fans του GoT αλλά και του κρύου)

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. το κρυο φαινεται να πειανει εκτος απο την ελλαδα και την τουρκια με αποτελεσμα να εχουμε ξεροβορι.παντως θα ειναι εντελως αχρηστο το κρυο αν πεσει απλως η θερμοκρασια.θα προτιμουσα τα 30αρια τα μεσημερια παρα να εχει 20 με ηλιοφανεια.

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ναι, δεν έχει νόημα το στεγνό εικοσάρι μέσα στο Σεπτέμβρη, δε λέει.

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      ...κι αυτό το 30αρι 20 Σεπτεμβρίου (ακόμη και στα πεδινά) δεν μου φαίνεται και πολύ νορμάλ. Κατά τα λοιπά φαίνεται μια αλλαγή θερμοκρασίας συμβατή με την εποχή και στα υπερορεινά (πάνω από 1500μ.) θα έχουμε όπως όλα δείχνουν τις πρώτες αρνητικές θερμοκρασίες (ακόμη και αν χιονίσει το σεπτεμβριάτικο χιόνι δεν φτουράει). Για χιόνια δεν χρειάζεται βιασύνη, στα κατοικήσιμα ορεινά ανέκαθεν το χιόνι έπεφτε μετά τις 25-30 Νοεμβρίου. Στα υπερορεινά βέβαια στην Πίνδο (μη κατοικήσιμα) πάντοτε είχαμε το πρώτο χιονοεπεισόδιο μέσα στον Οκτώβρη. Έχουμε δρόμο ακόμα. Το θέμα είναι οι βροχές, να γεμίσει νερό το έδαφος πρώτα και μετά τα χιόνια. Για τα πεδινά ως πιο κατάλληλη περίοδο για χιόνια θεωρώ το πρώτο μισό του χειμώνα που πέφτει και νωρίς η νύχτα (τα μερομήνια για φέτος το έχουν προβλέψει). Στη Δ. Μακεδονία βέβαια από την άλλη εβδομάδα βλέπω να ανοίγει σιγά - σιγά η θέρμανση, στη Θεσσαλονίκη έχει ακόμη δρόμο (26 ΟΚΤ και μετά), όπως και στην Αθήνα (κατά τις 5-10 Νοεμβρίου χοντρικά).

      Διαγραφή
    3. νορμαλ δεν ειναι φυσικα απλα εγω το προτιμω.

      καρδιτσα

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα στήν ομήγυρι.
    Λέτε παιδιά να δούμε τήν Δίρφυ χιονισμένη;Εννοώ στό υψηλότερο τμήμα τού κώνου τής κορυφής.
    Πάντως,θά δεχθή κατά πάσα πιθανότητα καλά νερά τό Ανατολικό τμήμα τού Νομού,σέ αντίστοιχες κακοκαιρίες η Εύβοια είναι από τίς κατεξοχήν πληττόμενες περιοχές. Στενή,Σέττα καί Κύμη θά έχουν γιά ακόμη μία φορά τήν τιμητική τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όταν ο Γιώργος Λαμερας γράφει δυο σειρές στο σχόλιο του μόλις πέντε ημέρες πριν την επικείμενη κακοκαιρία δεν νομίζω να συμβεί κατι αξιόλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το ζητουμενο ομως φιλε δεν ειναι να δει νερα μονο η ευβοια και δη οι προαναφερθεισες περιοχες..Τετοια εποχη δεν θελουμε τους ψευτοβοριαδες..Οι νοτιαδες φερνουν τα καλα και πανελλαδικα νερα..Τετοιες διαταξεις ειναι για χειμωνα..Σε τι μας ωφελει καιρικα μια καταξερη πτωση θερμοκρασιας 10-12 βαθμων τετοια εποχη??Απλα σε τιποτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το ευρωπαικο παλευει μονο του..Ακομα και τα ανσαμπλ του εχουν ανατολικισει πολυ..Ουσιαστικα δεν υπαρχει κακοκαιρια.Μονο μια ομολογουμενως αισθητοτατη πτωση θετμοκρασιακα..Αυριο θα ολοκληρωθει η τουμπα του ευρωπαιου προς τζιφο..Απορω γιατι τον εμπιστευονται τοσο οι Ελληνες μετεορωλογοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δάσκαλε τι πιθανότητες δίνεις για ξεροβόρι χωρίς υετο το τετραήμερο Τρίτη-παρασκευη ? Αλώνια ρυζιού ,πεδιάδα θεσσαλονικης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο αεροχειμμαρος φαινεται ισχυροτατος στα απογευματινα τρεξιματα αλλα το κυριως ψυχος του αυλωνα οπως ειναι λογικο λογω εποχης φευγει γρηγορα γρηγορα στα βαθη της ρωσσιας και δεν το παρασερνει ο αεροχειμμαρος πολυ γρηγορα νοτια. Παντως ολα ειναι πιθανα για ενα πρωιμο αξιολογο χιονι στις κορυφες των βουνων μας. Και αν συμβει ισως ο υετος να ειναι αρκετος για να μπουν και αρκετα εκατοστα και οχι πασπαλισματα. Θελω να δω και τα ορεινα της κρητης αν κανουν καμια εκπληξη ακομα και με 5 βαθμους στα 850 βαζουν καλο χιονι απο τα 2200 μετρα και πανω.
    Δασκαλε αναμενουμε νεο αρθρο ή βασικα αρθρα καθε μερα βασει τρεξιματων! Αυτη η κακοκαιρια αν κατσει (χωρις υπερβολες) θα ειναι ενα βαλσαμο στις ψυχες καθε καιροφιλου (και αγροτη) αλλα και για τη φυση που ταλαιπωρηθηκε το καλοκαιρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εκτακτος το απογευμα κατα τις 7 εφυγα για Τρικαλα,περασα στο Ζαρκο να αφησω ενα φιλο και ειπα να περασω απο Νομη(καιρο ειχα να παω)Φανερωμενη και απο εκει Πατουλια (για ενα τσιπουρο που λενε)πριν κσταληξω στα ορεινα της Αργιθεας(12:20).Εκει το τσιπουρο ηταν απαραιτητο,καθως η θερμοκρασια
    ηταν στους 11 βαθμους.Το θεμα συζητησης,στο καφενειο, ηταν η επερχομενη κακοκαιρια και οτι μαλλον οι κορυφες των βουνων ισως χιονιστουν.Στην συζητηση ενας τσοπανος ανεφερε οτι ενω τα προβατα συνηθως γυρω στις 15 μαζευονταν,τις 3 τελευταιες ημερες εμπαιναν στις 19 και σημερα τρομαξε να τα μαζεψει ενω ειχε νυχτωσει.Αυτο σημαινει, μας ειπε,οτι θα αλλαξει σημαντικα ο καιρος.Του ειπα,οτι κατεβαινοντας απο την οξια προς το χωριο,συναντησα παρα πολλους λαγους.Τετοια ωρα και τοσοι λαγοι,μου ειπε,δεν ειναι καλο σημαδι.Τι εννοεις;του ειπα.Θα καταλαβεις τις επομενες ημερες μου απαντησε.Ηπιε το τσιπουρο που τον κερασα και καληνυχτησε.Καλο βραδυ και σε σας φιλοι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ωρα περασες απο τη Νομη Χριστοδουλε;Στο Ζαρκο απο ποιο δρομο πηγες?

      Διαγραφή
  16. Το μόνο σίγουρο είναι η πτώση θερμοκρασίας.. υετικα θα δουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κύριε ζιακοπουλε τλκ τι θα κανει? τα μοντέλα ακόμα δν έχουν σταθεροποιηθεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πάπαλα παιδιά,μόνο το κρύο έχει κλειδώσει.Σκέτη απογοήτευση το "έμπιστο" κ καλά ευρωπαϊκό μοντέλο που τα πήρε όλα πίσω.
    Ίσως τα νότια να πάρουν πάλι μερίδιο του υετού καθώς τους το χρωστάει όπως φαίνεται από πέρσι.Έπρεπε τελικά να το μυριστούμε ότι με θυελλώδεις ΒΑ ανέμους δε θα πάρουμε τίποτα από σοβαρό υετό.Τουλάχιστον ας χαρούμε την ψυχρή αυτή εισβολή όπως έρθει κ να ελπίσουμε να γυρίσει σύντομα το ρεύμα σε νοτιά για να νιώσουμε βροχερό Φθινόπωρο.
    Το φωνάζω κ το λέω ότι τέτοιες διατάξεις τις θέλουμε το χειμώνα κ όχι τώρα αλλά ο καιρός κάνει πάντα το δικό του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανομβρίας συνέχεια τελικά καθώς αν εξαιρέσουμε τις πιο νορμάλ θερμοκρασίες ο Σεπτέμβρης τελικά πάει άκλαφτος υετικά ακριβώς όπως κ ο περσινός.Για άλλη μια φορά τα πάνω κάτω ήρθαν.Καλά λέω πολλές φορές να μην το ανοίγω το ρημάδι σε μήνες καλοκαιρινοφθινοπωρινούς που οι προγνώσεις είναι άκρως ευάλωτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καθαρά προσήνεμη η κακοκαιρία, σύμφωνα με τα τελευταία τρεξίματα (00 και 06 UTC)) του τζίφου. Πολλά νερά στην ανατολική και νότια χώρα μετά το αρχικό ξερόκρυο. Αντίθετα, το ευρωπαϊκό στο 00 δίνει αποκοπή πολύ ανατολικότερα, πάνω από την Κύπρο και για εμάς μόνο κρύο. Σπάνια ψυχρή εισβολή για μήνα Σεπτέμβρη, όπως και αν εξελιχθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 27-29 σεπτεμβριου τα μοντελα δειχνουν πολυ νερο στην νοτια χωρα

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα. Από ανέμους τι επίπεδα περιμένουμε ??Βοριάδες 8-9 Η και παραπάνω ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σε τοπικο επιπεδο οι ριπες των ανεμων μπορει να ξεπερασουν ακομα και τα 9bf..Οντως τα περισσοτερα μοντελα δειχνουν να πεφτει πολυ νερο στην ανατολικη ηπειρωτικη χωρα οπως επισης σε ευβοια κυκλαδες κρητη και νοτιανατολικο αιγαιο..Το ευρωπαικο ομως ουσιαστικα εξαφανισε την κακοκαιρια..Θα πρεπει να περιμενουμε μεχρι και αυριο βραδυ..Οπου πλεον ολα τα προγνωστικα μοντελα θα εχουν αρχισει να συγκλινουν...Θεαματικη κακοκαιρια για την Αττικη αλλα δε νομιζω να βγει οπως την δειχνει το gfs..Πιστευω οτι θ αρχισουν τα υετικα μαζεματα..Μια μικρη μετατοπιση του αυλωνα πιο ανατολικα θα απομακρυνει και το χαμηλο και ο υετος κατα συνεπεια θα κανει φτερα..Πολυ οριακη κατασταση..Κρισιμα τα σημερινα τρεξιματα..Σακης Οικονομιδης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γιώργο συγνώμη που δεν έγραψα πιο νωρίς,αλλα ειχα γάμο και μας πηρε αργά.Τωρα το είδα.Λοιπον έφθασα Τρίκαλα 9 και κάτι,άφησα πράγματα δίπλα στο κολυμβητήριο και απο τον παλιό δρόμο Τρικάλων-Λαρίσης με τα την Φαρκαδονα μπήκα Ζαρκο.Γύρισα από Κλοκοτο,Κορδα,Μαραθεα,Πεδινό,Νομη,Φανερωμενη,Πατουλια.Δεν κάθησα πολύ (ίσα για ένα τσίπουρο που εγραψα)απλα έτσι έκανα μια βόλτα γιατί έπρεπε να ανέβω ορεινά.Επειδη πέρασα κοντά από τα χωριά σας και είχα καιρό να πάω από εκεί(Νομη κτλ)προτίμησα να κάνω "περατζαδα".Ημουν εκει κατά τις 10:45.Το άλλο Σάββατο έχω γάμο, αλλα δεν ξέρω αν θα ανέβω γιατί έχω έχω γάμο και εδώ.Σιγουρα όμως θα είμαι εκεί πάλι για γάμο στις 13 Οκτώβρη.Τοτε πίνουμε τσίπουρο στα σίγουρα.Εχθες το βράδυ ήταν μια πολύ ωραία βραδια (η πρώτη που είχε ελάχιστο αερα) και έτσι μπορούσες να κάθησεις,με ένα πουκαμισο μακρύ άνετα.Μετα τις 1 Φυσικά ήθελες μπουφάν,καθώς η θερμοκρασία έπεφτε συνεχώς και το πρωί κατέβηκε στους 15.4 (στα πιο ορεινά κατρακυλά γύρω στους 7-9).Σημερα φαίνεται πιο"γλυκειά"η μέρα οπότε πριν ξεκινήσουν οι επιδείξεις στην Τανάγρα(θα στείλω φωτογραφιες) μια βουτιά στον Ευβοικο είναι ότι πρέπει.Καλα να περνάτε.ΚΑΛΗΜΕΡΑ σε ολους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταλαβα,εκανες ενα γυρο του καμπου δηλ.Νομιζα για το Ζαρκο πηγες κατεβαινωντας απ'το Δομοκο κατευθειαν απο Παλαμα-Φαρκαδωνα,και γυρισες για Νομη απο κεντρικο Λαρισης.Που θυμηθηκες ομως τη διαδρομη Κλοκωτο-Κορδα ενας Θεος ξερει.Εισαι ωραιος παντως!

      Διαγραφή
  25. Εδω παπας εκει παπας ..... Που είναι ο παπας? Και μαζι με τον παπα θα κάνουμε και εναν αγιασμό και μετα θα πετάξουμε τα προγνωστικα μοντελα μαζι με τον παπα στην θαλλασα.
    . Μεγαλες Τούμπες απο τα προγνωστικα μοντελα. Θέλει υπομονη και γερά νευρα η ολη επερχομενη κακοκαιρια (αν υπαρξει κακοκαιρια) μεχρι να ξεκαθαρίσει το τοπιο. Έχει πολυ ψωμι ακομα μέχρι να δοθει μια εικόνα τουλάχιστον 12 ωρες πριν. Καλου κακου ας έχουμε και εναν χαρταετό μαζι μας για παρηγορια. Φραγκισκος απο παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Παρεμπιπτόντως... Την ομορφη κυριακάτικη καλημερα σε ολους και στον δασκαλο κυριο ζιακοπουλο . Φραγκισκος απο παλαιό φαληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλημέρα σε όλους,καλοκαιρακι σήμερα ,ευκαιρία για μία βουτιά,μπορει να είναι κ ή τελευταία,για φετος,οχι τόσο καιρού,οσο ότι από αύριο ξεκιναω δουλειά,ευτυχως αυτή την φορά στο αντικείμενο μου,κ θα μου μένει μία κυριακη μόνο,ετσι κ αλλιώς πάντα αρχές οκτωβρη σταματούσα τα μπάνια,νομιζω ότι από την αρχή είχε διευκρινιστεί ότι υετικα, το σύστημα θα είναι φτωχό κ το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι οι κρύοι ,θυελλωδεις,βοριαδες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Η ΕΜΥ σήμερα κλείδωσε την πτωση θερμοκρασίας κ μάλλον τις βροχες στα κεντρικά κ νοτια κ όχι στην β.ελλαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλησπέρα κ καλή Κυριακή!
    Υπομονή παιδιά καθώς ακόμη κ σήμερα τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει πλην της αισθητής πτώσης θερμοκρασίας.Η κακοκαιρία αυτή(αν τελικά έρθει) είναι πολύ παράξενη κυρίως λόγω εποχής κ με όλες αυτές τις παλινδρομήσεις που κάνουν τα μοντέλα καθημερινώς δείχνουν ότι από δω κ πέρα πρέπει να πηγαίνουμε την πρόγνωση μέρα με τη μέρα.Ολα μπορούν να συμβούν,από το τίποτα μέχρι έκπληξη τελευταίας στιγμής.Να φανταστείτε ότι κάποια μοντέλα βγάζουν σήμερα ακόμη κ μεσογειακό κυκλώνα ανοιχτά του Ιονίου!
    Υπομονή λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Χωρίς να είμαι ειδικός ακολουθώντας απλά διαίσθηση και βασιζόμενος σε ιστορικά στοιχεία πιστεύω πως το φετινό φθινόπωρο θα φέρει τα νερά που δεν μας έδωσε ποτέ πέρσι ο χειμώνας στη νότια Ελλάδα και Κρήτη...δηλαδή μια επανάληψη του φθινοπώρου του 2016 που στην ηπειρωτική κ βόρεια Ελλάδα ήταν σχετικά ψυχρός κ αρκετά ξηρός-ειδικά ο Δεκέμβριος-και σε μας κάτω πολύ υγρός...όχι ότι ευχομαι να μην βρέξει στις περιοχές αυτές απλώς εμείς το έχουμε πολύ ανάγκη φέτος...η ηπειρωτική Ελλάδα πήρε παρά πολλές βροχές και το χειμώνα και χρήσιμες το καλοκαίρι και εμείς τίποτα...θα δούμε...
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Για να σου πω την αλήθεια Γιώργο,δεν είχα τέτοιο πρόγραμμα,αλλα περνώντας απο εκει πήρα την απόφαση για να θυμηθώ τα παλιά,καθώς την διαδρομή αυτή την εχω κάνει σαν παιδί πολλές φορές με το ποδήλατο,σε εποχές που δεν κυκλοφορούσαν πολλά αυτοκίνητα.Τελικα ήταν πολύ ωραία θάλασσα στο Λευκαντι σήμερα και αρκετα ζεστη.Πολυς και ο κόσμος που κολυμπούσε καθώς όλοι εκμεταλλεύτηκαν τον ζεστό καιρό.Φοβερες ήταν επίσης και οι επιδείξεις στην Τανάγρα που βούλιαξε από κόσμο.Για μια ακόμη χρονιά την παράσταση έκλεψε ο Άρχοντας "ΖΕΥΣ"που ήταν όλα τα λεφτά.Εξαιρετικα όλα τα σχήματα.Οι "μετεωρολόγοι"μου πάντως ετοιμάζονται πυρετωδώς,για την αλλαγή του καιρού που φαίνεται αρκετά σοβαρή για εμάς τα ανατολικά.Για να δούμε το θα"πει"και το φεγγάρι σήμερα και αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή