Η πιθανή διαδρομή

Η πιθανή διαδρομή του οιονεί τροπικού κυκλώνα μεσογειακού στροβίλου με βάση τις τελευταίες προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπροθέσμων Προγνώσεων Καιρού

4 σχόλια:

  1. Κύριε Ζιακόπουλε , τι ωραία που τον περιγράφετε τον μεσογειακό κυκλώνα στο βιβλίο σας"Η πρόγνωση" (Καιρός ο γιος της γης και του ήλιου).
    "Μεσογειακοί κυκλώνες έχουν θερμό πυρήνα, εμφανίζονται με σπειροειδή διάταξη νεφών γύρω από μια καθαρή περιοχή (μάτι) και συνοδεύονται από καταιγίδες και πολύ ισχυρούς κυκλωνικούς ανέμους. "
    Πώς να μην μπω στον πειρασμό να δω τις θερμοκρασίες στον χάρτη των 850hpa και να διαπιστώσω τα ακριβή των λεγομένων σας.
    http://modeles.meteociel.fr/modeles/gfs/runs/2018092806/gfs-1-12.png?6
    Σας ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυκλώνας με ονοματεπώνυμο..Ξενοφώντας Ζορμπάς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eκτός από τον Ξενοφώντα, έχουμε και τον τυφώνα Ρόζα, που αναβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό με ανέμους ταχύτητας 145 μιλίων (230 χιλιομέτρων) την ώρα, όπως μεταδίδει το Reuters. H Ρόζα μία τροπική καταιγίδα κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα μέτρησης, βρίσκεται 605 μίλια (957 χιλιόμετρα) νοτιοδυτικά της Μπάχα στην Καλιφόρνια και κινείται δυτικά με 9 μίλια την ώρα. Είναι ο έβδομος τυφώνας κατηγορίας 4 για το 2018. Αναμένεται, ωστόσο, να εξασθενήσει το Σάββατο και να πέσει κι άλλο η ένταση των ανέμων στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

    Κύματα swell που προκαλούνται από τη Ρόζα αναμένεται να επηρεάσουν μέρη της ακτογραμμής του Μεξικού, της Μπάχα στην Καλιφόρνια και τη νότια Καλιφόρνια το Σαββατοκύριακο. Αυτά τα κύματα μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή των σέρφερ, προειδοποιεί το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων που εδρεύει στο Μαϊάμι, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι δεν έχει εκδοθεί συναγερμός για παραθαλάσσιες περιοχές. Κι εδώ ταιριάζει το τραγούδι του Μητροπάνου. "Τι με κοιτάζεις Ρόζα μουδιασμένο, συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί".
    https://www.reuters.com/article/us-storm-rosa/rosa-intensifies-in-pacific-ocean-into-category-4-hurricane-idUSKCN1M804T?il=0

    Τυφώνας θα πλήξει, όμως, και την Ιαπωνία, που έχει ήδη υποφέρει από φονικά καιρικά φαινόμενα μέσα στο 2018, όπως αναφέρει η Le Monde. Πρόκειται για τον τυφώνα Trami, που θα χτυπήσει αρχικά τα νότια νησιά της Ιαπωνίας και στη συνέχεια όλο το αρχιπέλαγος με ανέμους ταχύτητας 162 χιλιομέτρων την ώρα στο κέντρο του και 220 χιλιομέτρων την ώρα στην περιφέρειά του. Είναι ο 24ος τυφώνας για το 2018 στην Ασία και μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλα κύματα και καταστροφές σε ευάλωτα κτίρια.

    Ήδη οι αεροπορικές εταιρίες άρχισαν να ακυρώνουν πτήσεις. Μία εικόνα του τυφώνα δείχνει το μάτι του μέσα σε έναν τοίχο από σύννεφα. Ο προηγούμενος τυφώνας Jebi που είχε πλήξει την Ιαπωνία στις αρχές Σεπτέμβρη είχε προκαλέσει 10 θανάτους και καταστροφές σε ένα αεροδρόμιο της Οσάκα, που είναι χτισμένο σε τεχνητό νησί, καθώς ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας. Πριν δύο μήνες ιστορικές βροχές, πλημμύρες, αλλά και κατολισθήσεις είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 220 ανθρώπους, μετά από ένα κύμα καύσωνα επίσης φονικό.
    https://www.lemonde.fr/climat/article/2018/09/28/un-nouveau-typhon-menace-le-japon_5361245_1652612.html

    Και στην Ελλάδα είμαστε εν αναμονή του κυκλώνα Ξενοφώντα - Ζορμπά κ.λ.π. και μου είπαν να μην πάω στο Θυμάρι την Παρασκευή το πρωί γιατί είχε διακοπή ρεύματος και βροχή. Μέχρι να φτάσω, όμως, ο ήλιος είχε βγει. Μάλιστα, βούτηξαν και άλλα δύο άτομα στη δαντελένια ακρογιαλιά, απ' όπου μάζεψαν τις περισσότερες ξαπλώστρες και ομπρέλες πια. Τον έναν κύριο που τον γνωρίζω πρέπει να τον τρόμαξα, καθώς κολυμπούσα γρήγορα προς το μέρος του για να απαθανατίσω μία τσιπούρα.

    Φαίνονται, μάλιστα, τόσο εκείνος στην επιφάνεια, όσο και η τσιπούρα στον βυθό, αν και είναι λίγο ξεθωριασμένη η φωτό. Οι καλύτερες που έβγαλα ήταν αυτές τις μένουλες και τις καλόγριες, ενώ οι υπόλοιπες με τις μουρμούρες, τους κακαρέλους, τους σαργούς, τις σάλπες, την πέρκα, τον γύλο και τους κέφαλους είναι μακρινές.
    Ένα χταπόδι δεν πρόλαβα να το κάνω διάσημο, γιατί μπήκε στο θαλάμι του, ενώ δεν είδα βασιλικά καβούρια, χάνους, χειλούδες, μπαρμπούνια, γλώσσες και γαϊτανούρια.
    Ήταν, όμως, πεντακάθαρα τα νερά μετά από τόσες μέρες με βορειοανατολικό άνεμο και φωτεινά με τον ήλιο. Και για το ΣΚ (ειδικά για την Κυριακή) ποντάρω στο απόλυτο στάνταρντ του δελτίου καιρού. Ήλιε γερά, χόρεψε συρτάκι Ξενοφώντα και Ζορμπά.

    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή