Η εξέλιξη του καιρού τη νέα εβδομάδα


Τη νέα εβδομάδα, την τελευταία αυτού του μήνα, καθοριστική για τον καιρό της Ευρώπης θα είναι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία εμποδισμού τύπου Ωμέγα που θα εγκατασταθεί στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της ηπείρου μας. Με αυτό το δεδομένο, στη Ν. Ευρώπη η κυκλοφορία θα είναι ζωνική, δηλαδή οι ατμοσφαιρικές διαταραχές θα κινούνται σχετικά γρήγορα από τη δυτική προς την ανατολική Μεσόγειο και κατά περιόδους θα επηρεάζουν τον καιρό και της χώρας μας (κυρίως τα  δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο). Η διάρκεια των φαινομένων καθώς και η γεωγραφική κατανομή τους θα εξαρτηθούν από το πλάτος των ατμοσφαιρικών κυμάτων. Μεγαλύτερο πλάτος σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια των φαινομένων και αύξηση των πιθανοτήτων να επηρεαστούν από αυτά οι κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας. 


Για την ένταση των φαινομένων, ισχύουν όσα είπαμε τις προηγούμενες ημέρες, δηλαδή θεωρούμε ότι οι φθινοπωρινές καταιγίδες είναι ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα (χαλάζι, μπουρίνια ή αιφνίδιες πλημμύρες).

Αναφορικά με τον καιρό του επόμενου τριημέρου, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και θα τελειώσουν τα ξημερώματα της Τετάρτης στις Α-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας.
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Υ.Γ. Αναλυτική πρόγνωση θα αναρτηθεί την Τρίτη (24/9)

6 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Επιτέλους να βρέξει κ στο νησί μας,να ξεδιψάσουν τα λιοδεντρα, καλή εβδομάδα να χετε με υγεία σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμην !!
    Οι ελιες στη Μεσσηνια ειναι στο απολυτο όριό τους ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απόλυτα σωστή η πρόσφατη επισήμανση του κ. Ζιακόπουλου για την ψύχρα των προηγούμενων ημερών. Από το μεσημέρι σήμερα Κυριακή που κόπασε, εξάλλου, ο βοριάς έγινε αισθητή μία μικρή άνοδος της θερμοκρασίας στην Αττική. Και αυτό που έχω παρατηρήσει, ειδικά στη νότια Αττική είναι ότι δεν δροσίζει και αντίστοιχα δεν κάνει πολύ κρύο το χειμώνα, αν δεν έχει 7-8 beaufort βοριά. Ακόμα και όταν χιόνισε τον Ιανουάριο δεν έκανε τόσο κρύο - βέβαια, βγήκε και ήλιος από την επομένη το πρωί - όσο με τους ισχυρούς βοριάδες του Φεβρουαρίου.

    Τέλος, τα μερομήνια τον πέτυχαν τον καιρό του Σεπτεμβρίου, που είχαν πει ότι κάτι θα πάει να γίνει από πλευράς βροχών, αλλά τελικά τα φαινόμενα θα είναι λίγα, τόσο ως προς τη συχνότητά τους, όσο και σε σχέση με τη γεωγραφική κατανομή τους. Σωστή και η εκτίμησή τους για έναν ζεστό γενικά μήνα, όπως αποδεικνύεται. Από περιέργεια διάβασα τι έλεγαν πριν από ακριβώς έναν χρόνο και είχαν πετύχει και τότε τα χιόνια των Χριστουγέννων και των πρώτων ημερών του Ιανουαρίου. Μόνο στο ότι ο Ιανουάριος ήταν και πολύ βροχερός έπεσαν έξω, αντίθετα είχαν κάνει αναφορά για τους πολύ δυνατούς βοριάδες τον Φεβρουάριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mία διαφορετική συγκέντρωση έγινε στην Ελβετία, όπου εκατοντάδες ακτιβιστές για το κλίμα υπέβαλαν τα σέβη τους σε έναν παγετώνα που αναμένεται να εξαφανιστεί τα επόμενα δέκα χρόνια, πέφτοντας θύμα ενός ολοένα θερμότερου περιβάλλοντος, όπως μεταδίδει το Reuters. O παγετώνας Pizol, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.600 μέτρων, έχει πλέον μικρότερη έκταση από το 1/10 του τετραγωνικού χιλιομέτρου και με τον ρυθμό που συρρικνώνεται δεν θα υπάρχει το 2030. "Έχω ανέβει εδώ δεκάδες φορές και νιώθω σαν να πεθαίνει ένας καλός φίλος μου" δήλωσε ο ειδικός στους πάγους Matthias Huss.

    Καλύπτοντας μία έκταση μικρότερη από 0,06 τετρ. χιλ. ο παγετώνας είναι ένα κλάσμα σε σχέση με την περιοχή των 0,32 τετρ. χιλ. που καταλάμβανε το 1987. Αλλά μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα (το 1991) είχε συρρικνωθεί σε 0,1 τετρ. χιλ. Η συγκέντρωση στην Ελβετία που έχει 1.500 παγετώνες, θύμισε ένα ανάλογο περιστατικό τον Αύγουστο στην Ισλανδία, όπου κι εκεί είχαν συγκεντρωθεί ακτιβιστές και λάτρεις της φύσης για να αποτίσουν φόρο τιμής σε έναν άλλο παγετώνα που έλιωσε.

    Στην Ελβετία ο ακτιβισμός για την κλιματική αλλαγή γνωρίζει μεγάλη άνθιση και εντός του 2019 είχαν συλληφθεί δεκάδες άνθρωποι επειδή είχαν αποκλείσει την πρόσβαση σε ελβετικές τράπεζες, τις οποίες κατηγορούν για τη χρηματοδότηση ενεργειακών πρότζεκτ, που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα. Η χώρα που είναι γνωστή για την άμεση δημοκρατία της, με τη διεξαγωγή πολλών δημοψηφισμάτων, θα κάνει ένα ακόμα για την κλιματική ουδετερότητα (να μην διαταράσσει, δηλαδή, ο άνθρωπος το κλίμα μέσω των εκπομπών ρύπων), αφού οι οργανωτές μίας διαδικτυακής καμπάνιας (Πρωτοβουλία για τον Παγετώνα) κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες 120 χιλιάδες υπογραφές.

    "Δεν μπορούμε να σώσουμε τον παγετώνα Pizol, αλλά αν δράσουμε τώρα πολλές από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα περιοριστούν και τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα βλέπουν παγετώνες στην Ελβετία τα επόμενα 100 χρόνια" είπε ο Huss.
    https://www.reuters.com/article/us-climate-change-swiss-pizol/climate-activists-hold-event-to-mark-vanishing-swiss-glacier-idUSKBN1W70GA?il=0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα σημάδια και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επιταχύνονται, ενώ η περίοδος 2014-2019 ήταν πιο θερμή που έχει καταγραφεί στη γη, όπως μεταδίδει το BBC. Είναι κοινά αποδεκτό ότι η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1,1 βαθμό από το 1850, ωστόσο, υπάρχει και άνοδος 0,2 βαθμών από το 2011 ως το 2015. Αυτό είναι αποτέλεσμα της αύξησης κατά 20% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ 2015-2019 σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία.

    Το πιο ανησυχητικό είναι, ωστόσο, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που από τα 3,2 χιλιοστά ετησίως από το 1993 και μετά, έφτασε στα 5 χιλιοστά από το 2014 ως το 2019. Η μέση άνοδος για την δεκαετία 2007-2016 ήταν 4 χιλιοστά ετησίως. "Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών επιταχύνεται και αυτό οφείλεται στο λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας" εξηγεί ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) Petteri Taalas. "Όπως είδαμε και φέτος στις Μπαχάμες και τη Μοζαμβίκη η άνοδος της στάθμης των ωκεανών και οι τροπικές καταιγίδες οδηγούν σε ανθρωπιστικές και οικονομικές καταστροφές" συμπλήρωσε ο ίδιος.

    Η έκθεση του WMO επισημαίνει και την απειλή για τους ωκεανούς, καθώς το 90% της ζέστης που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, καταλήγει στα νερά τους. Το 2018 ήταν η χρονιά που καταγράφηκαν οι υψηλότερες τιμές θερμικού περιεχομένου στους ωκεανούς. Αλλά όπου και να κοιτάξεις στον πλανήτη, αναφέρει επίσης η έκθεση, η ιστορία είναι η ίδια: η ανθρωπογενής υπερθέρμανση επηρεάζει την ένταση των ακραίων φαινομένων, όπως οι καύσωνες και οι πυρκαγιές. Ο καθηγητής μετεωρολογίας Brian Hoskins λέει ότι "η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται και έχει πάρει έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο" και προτείνει "να ακούσουμε την κραυγή των μαθητών και να δράσουμε τώρα για να εκμηδενίσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

    Η έκθεση του WMO θα απασχολήσει και την ειδική σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Antonio Guterres να ζητάει δεσμεύσεις για να μειωθούν δραστικά μέσα στην επόμενη δεκαετία και να μηδενιστούν ως το 2050 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί να μειωθούν οι επιδοτήσεις από τα κράτη για ορυκτά καύσιμα και αν σταματήσουν να κατασκευάζονται εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

    Το θέμα του άνθρακα οδήγησε στον αποκλεισμό από τη μίνι σύνοδο του Ιάπωνα πρωθυπουργού Shinzo Abe και του Αυστραλού ομολόγου του Scott Morrison. Δεν θα συμμετάσχουν επίσης οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Σαουδική Αραβία, οπότε παρά το γεγονός ότι η Κίνα, η Ινδία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία θα είναι παρούσες, υπάρχουν ερωτηματικά για το αν θα είναι πετυχημένη η σύνοδος για το κλίμα, στην οποία θα μιλήσουν και η 16χρονη Greta Thunberg και άλλοι νεαροί ακτιβιστές.

    Ο Peteri Taalas από τον WMO υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως από τους τομείς της παραγωγής ενέργειας, της βιομηχανίας και των μεταφορών.
    https://www.bbc.com/news/science-environment-49773869

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Ελικώνας για μια ακόμη φορά φάνηκε γενναιόδωρος και μας χάρισε την Παρασκευή ένα εξαωρο ποτιστικης βροχής και με συνοδεία χαμηλής νεφωσης και ποτε ποτε ψιλόβροχο ως τα ξημερώματα του Σαββάτου,συνέθεσε ένα όμορφο φθινοπωρινό σκηνικό.
    Στο ταξίδι μου το ξημέρωμα του Σαββάτου προς ορεινή Αργιθεα ήταν ιδανικό για μάλιστα σε πολλά σημεία του δρόμου ιδιαίτερα απολαυστική, καθώς βροχή και ομίχλη,συν χαμηλή θερμοκρασία ήταν ότι το καλύτερο.
    Οι χαμηλές θερμοκρασίες συνεχίστηκαν μέχρι και εχθές το μεσημέρι στην περιοχή μου,καθώς αέρας και αρκετή συννεφιά που ερχόταν από Ελικώνα, Παρνασσό και Β.Εύβοια έκαναν καλή δουλειά.
    Εχθές το πρωί και σήμερα φλεταραμε με μονοψηφιες τιμές (10.8)όταν στα ορεινά του Ελικώνα η θερμοκρασία έπεσε στους 6,1 και 6,6 αντίστοιχα.
    Ήταν ένα πολύ ευχάριστο διάλειμμα φθινοπωρινου σκηνικού,το οποίο μας θύμισε που βρισκόμαστε.
    Επανερχόμαστε όμως,τουλάχιστον στα ανατολικά και νότια,σε πιο υψηλές θερμοκρασίες.
    Υ.Γ:Περνώντας από Τρίκαλα,είχα την ευκαιρία να δω και να μιλήσω, με τον Γιώργο από Νομη και φυσικά να δω από πολύ κοντα τις μεγάλες ζημιές που έκανε στα βαμβακια,πολλά από τα οποία είχε διαλύσει εντελώς.
    Σαν παραγωγός ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει να χάνεις μέσα σε 10 λεπτά την παραγωγή που από εκεί περιμένεις να βγάλεις την χρονιά.Δυστυχως,οπως εχουμε ξαναπεί, όταν η αποθήκη είναι ξεσκεπαστη δεν μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα.
    Ελπίζω και εύχομαι η επερχόμενη κακοκαιρία,που θα πλήξει κυρίως την δυτική και ανατολική Ελλάδα, να μην προξενήσει σημαντικές απώλειες,για όλες τις παραγωγές,αν και χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών, η χρονιά αυτή,συνεχίζει να μου δείχνει ότι είναι ζημιαρικη.
    Καλό μεσημέρι σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή