Άλλη μία ημέρα με ήλιο, ασθενείς ανέμους και μεγάλο Ημερήσιο Θερμομετρικό Εύρος


Ψυχρό μέτωπο στα Β. Βαλκάνια κινείται αργά Α-ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) δεν θα επηρεάσει τη χώρα μας, στην οποία τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι και πάλι η ηλιοφάνεια, οι ασθενείς άνεμοι και οι υψηλές για την εποχή μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Σημειώνεται πάντως ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι χαμηλές με αποτέλεσμα εκεί να παρατηρηθεί ξανά μεγάλο Ημερήσιο Θερμομετρικό Εύρος. Την Πέμπτη (19/9), στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και το Β-ΒΔ Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες μετά το μεσημέρι κυρίως στις κεντρικές και βόρειες περιοχές. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Την Παρασκευή (20/9), πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Β-ΒΔ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα γίνουν βόρειοι με ένταση 5 με 6 και αργότερα στο Αιγαίο 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει σε όλη τη χώρα. Το Σαββατοκύριακο (21-22/9) θα περάσει με βοριάδες και ψύχρα. Οι πιθανότητες βροχών είναι περιορισμένες.

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18-9-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 33 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 33 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 34 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα νότια. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 31 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 32 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 31 βαθμούς.

16 σχόλια:

  1. Βροχές εξπρές για λίγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμένα πάντως όλο αυτο που φαίνεται που θα γίνει την Πέμπτη μου θυμίζουν άλλα πράγματα.
    Δηλ.ζέστη μεγαλύτερη για την εποχή,και ξαφνικά αλλαγή του καιρού απο τα βόρεια και απότομη πτώση της θερμοκρασίας.Ολο αυτό μου θυμίζουν καταιγίδες που έρχονται από βόρεια με δυνατούς ανέμους,χαλάζι και μετά πέφτει απότομα η θερμοκρασία.Μια τέτοια καταιγίδα την είχα περιγράψει μια φορά,οταν Οκτώβρη μήνα,νομίζω του 91,μετά απο μεγαλο διάστημα ζέστης 35β.ενα μεσημέρι ξαφνικά μια καταιγίδα απο βόρεια με σκέτο χαλάζι δεν άφησε τίποτα όρθιο στα χωράφια και ζημιές μέσα στα χωριά.Και αμέσως μετά ΣΤΟΠ η ζέστη.Φυσικα τίποτα δεν είναι το ίδιο,κανείς στις προβλέψεις δεν αναφέρει για έντονες καταιγίδες,απλώς εμένα μου έρχονται διάφορα στο νου.
    Σήμερα είναι πιο ζεστή η βραδιά,δηλ η νυχτερινή ψύχρα θα έρθει αργότερα απ'οτι χτές...
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θυμίζει αυτή η κατάσταση αυτό που εγίνε φέτος 10 ιουλίου.

      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    2. απο δευτερα ανεβαινει παλι αλλα ευτυχως οχι στους 31 32 βαθμους!!

      Διαγραφή
  3. Παρασκευή θα πέσουν τα πρώτα χιόνια στον Όλυμπο.Ξεκιναει το φθινόπωρο σιγά σιγά......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας δίνω το λινκ από την ανανέωση του μεσοπρόθεσμου Ευρωπαϊκού μοντέλου.

    https://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast/

    Δυστυχώς επιβεβαιώνονται πανηγυρικά ότι λέγαμε από τον Αύγουστο για την εξέλιξη του Σεπτέμβρη καθώς μέχρι τέλη του μήνα τουλάχιστον προβλέπει ανομβρία ξηρασία κ θερμοκρασίες ελαφρώς χαμηλότερες του μέσου όρου μόνο στο Αιγαίο γενικά όπως κ την Κρήτη λόγω του συνεχόμενου βορείου ρεύματος.
    Μόνο προς τα τέλη του μήνα κ μετά φαίνονται να ευνοούνται από κάποιες βροχές τα πιο δυτικά μόνο τμήματα.
    Υπομονή λοιπόν μέχρι τις 15 20 Οκτώβρη όπου δε μπορεί,θα φθινοπωριάσει επιτέλους.
    Ας χαρούμε λοιπόν τη διήμερη καλοκαιρινής υφής αλλαγή του καιρού προς το πιο άστατο κ πιο ψυχρό κ μετά ας αναμένουμε διότι υπάρχει δρόμος ακόμη μπροστά.
    Υ.Γ. καλοκαιρινής υφής θα είναι αυτή η αλλαγή που θα έρθει κ αυτό διότι θα θυμίζει πολύ την αλλαγή του Ιουλίου που μας ήρθε επίσης από τα Βαλκάνια κ επίσης με βόρειους ανέμους ενώ ταυτόχρονα θα είναι κ πολύ πρόσκαιρου χαρακτήρα.
    Φθινοπωρινή υφή εγώ χαρακτηρίζω μια αλλαγή όταν συνοδεύεται απο τρία πράγματά:οργανωμένο χαμηλό εκ δυσμάς με εμφανές κέντρο-μέτωπο,άνεμοι υγροί νότιας διεύθυνσης κ όχι βόρειας όπως θα συμβεί για άλλη μία φορά κ τέλος συνθήκες οι οποίες θα ευνοούν την πολύ αργή κίνηση του χαμηλού(χαμηλές πιέσεις γενικά στην ανατολική Μεσόγειο)που πολλές φορές δημιουργούν κ υποχαμηλά κ κρατούν τον καιρό της χώρας μας πολύ άστατο τουλάχιστον για ένα τριήμερο.
    Τα υπόλοιπα είναι παρηγοριά στον άρρωστο.
    Καλή νύχτα κ όνειρα βαθιά προς το απώτερο μέλλον....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπομονή.... θα πάρει μπρός η ιατρική μηχανή. Καλησπέρα και καλό φθινόπωρο σε όλους και στον δάσκαλο κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιο φαληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πάρει μπρος καιρική μηχανή ήθελα να πω.

      Διαγραφή
    2. Όχι, ιατρική, καλά το είπες! Το γιατρικό μας είναι ο καιρός!

      Διαγραφή
    3. Χαχαχαχα :) συμφωνώ ότι είναι το γιατρικό μας! Καλησπέρα σας και πάλι. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  6. Διακόπτω για λίγο τον, λόγω καιρικής βαρεμάρας, βαθύ ύπνο μου για να διευκρινίσω ότι η "μεταβολή" του καιρού που έρχεται δεν θα έχει καμιά απολύτως σχέση με εκείνην της 10ης Ιουλίου. Για τον απλούστατο λόγο ότι η ψυχρή μεταφορά θα εντοπίζεται στις χαμηλές στάθμες της ατμόσφαιρας, οπότε η στατική ευστάθεια είναι δεδομένη. Κυκλογένεση στην περιοχήν μας δεν φαίνεται (τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο), οπότε ούτε δυναμική αστάθεια. Επομένως, ...πάμε πάλι για ύπνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο πες το κ έτσι,δλδ ότι όντως δεν μοιάζει με της 10ης Ιουλίου,τα υπόλοιπα όμως δυστυχώς έτσι είναι.
      Οπότε όπως λες ο βαθύς ύπνος συνεχίζετε...

      Διαγραφή
    2. Δεν θα το'λεγα ότι δεν μοιάζει το σκηνικό του καιρού με αυτό που συνέβη στις 10 Ιουλίου.Το εξηγώ θέλοντας να πω ότι όπως είχαμε διαφορές έντονες μεταξυ θερμών και ψυχρών αερίων μάζων πάνω από την βαλκανική με άξονα σύγκλισης (από ανατολικά προς δυτικά)Βουλγαρία-β.Μακεδονία(κατά τις πρέσπες)-Αλβανία,έτσι λοιπόν κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και τώρα σε πιο ήπιο βαθμό λόγω εποχής.Επίσης δεν πρόκειται να βγάλει τόση βαρβάτη θερμική αστάθεια σαν τότε πάλι λόγω εποχής.Στα υπόλοιπα πάντως δεν αλλάζει κάτι σπουδαίο σε εκείνα που αφορούν το γενικό πλαίσιο,το μοτίβο την "φιλοσοφία" στην ατμοσφαιρική διάταξη και στην ανάλογη καιρική εξέλιξη που προκύπτει ως αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής διάταξης.
      Επιπλέον όταν υπάρχει αυτή η θερμκρασιακή σύγκλιση δείχνει την ικανότητα της να προσφέρει άφθονα φαινόμενα. μόνο και μόνο εξαιτίας του μετώπου δημιουργούνται πολλά φαινόμενα.Άμα συνδυαστεί και με θερμική αστάθεια το μείγμα καθίσταται "ατομική βόμβα".
      Για να κλείσω χωρίς να κουράζω παραπάνω, λοιπόν με λίγα λόγια θα πω πως οι ομοιότητες είναι μεγαλύτερές από τις διαφόρες που οφείλονται κυρίως στην εποχη(μην ξεχνάμε μίκρυνε η μέρα ο ήλιος έπεσε πιο πλάγια τα μεσημέρια που ως επακόλουθο να μην ζεσταίνει τόσο την μέρα)και λιγότερο στον τρόπο και στο στυλ της διάταξης της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.
      ΥΓ:Στις 3 Αυγούστου θα είχαμε παρόμοια εικόνα αν οι ψυχρες άέριες μάζες ασκούσαν πίεση για να μετακινηθούν πιο νότια καθώς θα είχαμε πρώτα σύγκλιση και ύστερα μπουκάρισμα των ψυχρών μαζών με καταιγίδες,χαλάζι και όλα τα γνωστά.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  7. Χωρίς να θέλω να στεναχωρησω κανέναν, το είχα από καιρο,πως πρέπει να απολαύσετε όλοι τις όμορφες θάλασσες μας.
    Όσο για τα υπόλοιπα ισχύουν κανονικά, θα έρθουν κάποιες καλές στιγμές μετά της 15 Οκτωβρίου και τον Νοέμβριο ακόμη περισσότερες.
    Οπότε υπομονή.
    Μην απογοητεύεστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορούμε τίποτα να ξέρουμέ από τώρα τι θα έρθει και τι όχι.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή