Μελτέμια ελαφρώς μειούμενης έντασης και τοπικοί όμβροι σε σταθερά θερμοκρασιακά πλαίσια


Η περιοχή μας εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα τη διατήρηση του ΒΑ ρεύματος με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το  νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), λίγες βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στην κεντρική Ελλάδα και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 34 βαθμούς. Την Παρασκευή (6/9), τοπικοί όμβροι και καταιγίδες αναμένονται το απόγευμα στη Μακεδονία, τις ορεινές περιοχές της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ελλάδας και τα ορεινά της Κρήτης. Οι ΒΑ άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Το Σάββατο (7/9), αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης όμβρων και καταιγίδων κυρίως στη Μακεδονία και τη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι ως 6 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο και Καρπάθιο). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα.

Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 5-9-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 33 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 34 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι κυρίως στην Α. Στερεά-Εύβοια. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 33 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις στο ΒΔ Αιγαίο και την Κρήτη. Άνεμοι Β 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 32 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 32 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 31 βαθμούς.

13 σχόλια:

  1. Πολύ διστακτικά τα πράγματα και μια παρατεταμένη καιρική στασιμότητα στην περιοχή μας κάνουν το φθινόπωρο να φαντάζει μακριά ακόμα. Τουλάχιστον θερμοκρασιακά είμαστε σε καλά επίπεδα και δεν τρώμε κανέναν τζάμπα καύσωνα, τώρα που οι άδειες και οι διακοπές τελείωσαν για τους περισσότερους. Ωστόσο, οι προγνώσεις του κυρίου Ζιακόπουλου για τα προσεχώς και τα σημάδια του Χριστόδουλου για τα μελλούμενα αφήνουν τα καιρικά μας συναισθήματα ακόμα σε χειμερία (ή καλύτερα... θερινή) νάρκη. Ας ελπίσουμε σε ένα φθινοπωρινό ξύπνημα κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε όλα τα σάιτ, από τα πιο "σοβαρά" ως τα πιο "ελαφρά"! Ο Διαφωτισμός έχει ακόμα πολλή δουλειά να κάνει σ΄αυτή τη χώρα.

    https://news.google.com/stories/CAAqOQgKIjNDQklTSURvSmMzUnZjbmt0TXpZd1NoTUtFUWpvb1pUU2s0QU1FUjJwZ3JNc1dwMGxLQUFQAQ?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα έχω να πω:Ότι να ναι!
      Άλλοι λένε ότι τα σημάδια δείχνουν ήπιο χειμώνα κ άλλοι βαρύ όπως διαβάζω τώρα.
      Εάν δε περιμένουμε κ δεν έχουμε υπομονή θα τρελαθούμε στο τέλος.

      Διαγραφή
    2. Χα χα χα χα χα χα
      Ωραίος ο Τζορτζ.
      Λες να ρθουν έτσι.. Εμείς οι χιονοφιλοι τρέλα..
      Κώστας Αθήνα

      Διαγραφή
    3. Αν αγοράσεις δέκα Καζαμίες, πιθανότατα θα έχεις στη διάθεσή σου δέκα διαφορετικές "προβλέψεις" για την παγκόσμια κατάσταση. Κάποτε (σε μιά εποχή που την πρόλαβα, καθότι ..."καλοστεκούμενος") είχαν μεγάλη πέραση οι καζαμίες, όπως και οι ονειροκρίτες. Όσο για το ...μάτιασμα και το ξεμάτιασμα, απ΄ότι βλέπω γύρω μου, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από την εποχή που γυρίστηκε η ταινία "Η κυρά μας η μαμή".

      Διαγραφή
    4. Βλέπε άρθρο "Ο καζαμίας και η ιστορία του" που αναρτήθηκε στις 8-12-2018 στην επιλογή "Μετεωρολογία". Θέλω να πιστεύω ότι όσοι διαβάζουν αυτό το μπλογκ χαίρονται την παράδοση, αλλά στα θέματα της πρόγνωσης του καιρού (και όχι μόνο) εμπιστεύονται μόνο τον επιστημονικό ρεαλισμό.

      Διαγραφή
    5. Τα μερομήνια είναι σαν τις πολιτικές προεκλογικές εξαγγελίες και εμείς ως λαός τα γουστάρουμε κάτι τέτοια.

      Διαγραφή
    6. Και ακριβώς επειδή χαιρόμαστε την παράδοση, ένα ηπειρώτικο τραγούδι (με νόημα!):

      Μάγια μου΄χεις καμωμένα και ζουρλαίνομαι για σένα
      Μάγια μου΄χει η αδερφή σου και ζουρλαίνομαι μαζί σου

      Από τον εξαιρετικό Αντώνη Κυρίτση και στο κλαρίνο τον μεγάλο Πετρο-Λούκα.
      Αφιερωμένο στον κ.Ζιακόπουλο και σε όλους τους Ηπειρώτες (και όχι μόνο) του μπλογκ. Παρεμπιπτόντως, στη φωτογραφία του στο μπλογκ ο κ.Ζιακόπουλος μου θυμίζει μιά άλλη μεγάλη μορφή του ηπειρώτικου τραγουδιού, τον Σάββα Σιάτρα.

      https://www.youtube.com/watch?v=kAXARL4tAEs

      Διαγραφή
    7. Τώρα που το λες Γιώργο όντως μοιάζει λιγο με τον Σιατρα εχεις καλη παρατηρητικότητα εγω καθόλου ουτε τα έπιπλα που αλλάζει η γυναίκα μου στο σπίτι δεν παρατηρώ!Τοσο καλά.

      Διαγραφή
  3. Oι Μπαχάμες πλήρωσαν τελικά το βαρύτερο τίμημα από το πέρασμα του τυφώνα Dorian που στροβιλιζόταν για μία ολόκληρη μέρα πάνω από τη νησιωτική χώρα, κάνοντας τον πρωθυπουργό της Hubert Μinis να μιλήσει για τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της. Αν και ο τυφώνας έχει πλέον εξασθενήσει (κατηγορία 2 με ταχύτητες ανέμων 165 χιλιόμετρα την ώρα) εξακολουθεί να καλύπτει μία πολύ μεγάλη περιοχή, ενώ τοπικά έπεσαν ακόμα και 89 εκατοστά βροχής (890 χιλιοστά).

    Επισήμως οι νεκροί είναι εφτά, αλλά τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν να προσεγγίσουν ούτε με βάρκες και τζετ κάποια σημεία από τα συντρίμμια των σπιτιών και τα πεσμένα δέντρα. Το 45% των σπιτιών - συνολικά 13 χιλιάδες - σε δύο από τα μεγαλύτερα νησιά στις Μπαχάμες καταστράφηκαν και 60 χιλιάδες άνθρωποι χρειάζονται τρόφιμα και καθαρό νερό.

    Ο τυφώνας βρίσκεται πλέον 145 μίλια ανατολικά της Daytona Beach στη Φλόριντα και κινείται με 13 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ θα περάσει επικίνδυνα κοντά και από τη Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα. Ωστόσο, οι ανατολικές ακτές των ΗΠΑ γλίτωσαν τα χειρότερα - σταθήκαμε τυχεροί, αλλά μην χαλαρώνετε την επιφυλακή, δήλωσε και ο Τραμπ.

    Οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον αριθμό των τυφώνων, ωστόσο, αυτοί που εκδηλώνονται είναι πιο ισχυροί και πιο καταστροφικοί. Η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας ενισχύει την ταχύτητα των ανέμων, αλλά και την ποσότητα της βροχής που πέφτει με έναν τυφώνα. Η στάθμη της θάλασσας αναμένεται να ανέβει 1 με 4 πόδια (30 εκ. - 1,2μ.) τον επόμενο αιώνα φέρνοντας περισσότερες πλημμύρες από τέτοιες καταιγίδες.

    Πηγή: https://www.bbc.com/news/world-latin-america-49574900

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του AccuWeather Jason Nichols μία γεύση από τον τυφώνα Dorian θα πάρουν και το Ηνωμένο Βασίλειο με την Ισλανδία την επόμενη εβδομάδα. Αρχικά, ο Dorian θα συνεχίσει να πλήττει τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ την Πέμπτη και την Παρασκευή, το Σαββατοκύριακο θα επηρεάσει τις περιοχές του Καναδά που βρέχονται από τον Ατλαντικό και μετά θα περάσει ως υπερτροπικό χαμηλό ανάμεσα στην Ισλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο στον 10ο με 11ο παράλληλο.

    Το σύστημα θα φέρει βροχή και ριπαίους ανέμους στη Βρετανία και ίσως και τη Νορβηγία στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας.
    https://twitter.com/jnmet/status/1169289054321553408/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1169289054321553408&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fus-news%2Flive%2F2019%2Fsep%2F04%2Fhurricane-dorian-live-trump-florida-bahamas-latest-news-storm-democrats-2020-updates

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν μαρεσουν τα ημερομηνια κ δεν τα πιστευω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ούτε και έγω τα δίνω καν σημάσια αλλά κάποιοι άλλοι ασχολούνται μ¨αύτα,και όχι μόνο με αυτό,καθώς τα πιστέουν κιόλας.Και τι να κάνουμε, άλλοι πιστέουν στα "άστρα".
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή