Ανεξάρτητα από τα ποσά υετού που προβλέπουν τα διάφορα μοντέλα, οι φθινοπωρινές καταιγίδες είναι δυνητικά επικίνδυνες!


Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη Ρωσία ως τα Β. Βαλκάνια κινείται νοτιοανατολικά. Παράλληλα, βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται στην Ιταλία αναμένεται να κινηθεί προς το Ν. Ιόνιο. Με αυτά τα δεδομένα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), ο καιρός στην περιοχή μας θα είναι γενικά φθινοπωρινός με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και το Β-ΒΔ Αιγαίο. Οι ΒΑ έως ΒΔ άνεμοι θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας. Το Σάββατο (21/9), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται στη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά, το Ν. Ιόνιο, την Πελοπόννησο και ίσως στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. Την Κυριακή (22/9), δεν προβλέπονται βροχές. Οι βοριάδες βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα ανέβουν λίγο οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Τη Δευτέρα (23/9), προβλέπονται αραιές νεφώσεις, οι οποίες στα ΒΔ βαθμιαία θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Τρίτη (24/9), είναι αρκετά πιθανό να έχουμε νέα μεταβολή του καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες θα αρχίσουν από τη ΒΔ Ελλάδα και στη συνέχεια θα επεκταθούν σχεδόν σε όλες τις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Ν-ΝΔ με ένταση 4 με 6 μποφόρ.

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-9-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 25 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι αρχικά ασθενείς και αργότερα Β-ΒΔ ως 6 μποφόρ (Β. Ιόνιο). Θερμοκρασία από 16 έως 27 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 29 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο Β-ΒΔ Αιγαίο . Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 29 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 28 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Θερμοκρασία από 17 έως 25 βαθμούς.

31 σχόλια:

  1. Με το καλό τα 1βροχια..
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εάν πάνε όλα κατ ευχήν Τετάρτη κ Πέμπτη , επιτέλους θα βραχουμε κ στο βόρειο Ανατολικό Αιγαίο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι είναι αυτό το πράγμα που τις κάνει δυνητικά επικύνδυνες?
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να υποθέσω ότι η σύγκρουση πολύ ψυχρων μαζών με θερμές μάζες.
      Δάσκαλε διόρθωσε με αν κάνω λάθος.
      Να μάθαινουμε κιόλας
      Κώστας

      Διαγραφή
    2. Ένας λόγος είναι τα μεγάλα ποσά υγρασίας του αέρα πάνω από τη Μεσόγειο, σε αντίθεση με τις θερμές αλλά ξηρές μάζες του καλοκαιριού. Η ένταση μιάς καταιγίδας είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολα προβλέψιμη, πόσο μάλλον όταν αέρας υπό συνθήκες ασταθής εμπλουτίζεται με μεγάλα ποσά υδρατμών.
      Μια παράμετρος που ενσωματώνει θερμοκρασία και υγρασία και δείχνει παραστατικά τον βαθμό αστάθειας μιας μάζας αέρα είναι η "ισοδύναμη δυναμική" ή "ψευδοδυναμική" θερμοκρασία (Θe). Για τον τρόπο υπολογισμού της (είναι κάπως πολύπλοκος) μπορείς να δεις εδώ:
      http://www.emy.gr/emy/en/meteorology/components/HNMS_MeteorologistBook.pdf
      ,στη σελίδα 80 του PDF.

      Χάρτης Ευρώπης της ισοδύν. δυναμικής θερμοκρασίας στη στάθμη των 850 hPa (GFS) για σήμερα:

      http://www1.wetter3.de/Archiv/GFS/2019091918_5.gif

      Η χρωματική κλίμακα, από τα "ζεστά" (υψηλές τιμές)στα "ψυχρά" (χαμηλές τιμές) χρώματα, αποτυπώνει τα θερμο-υγρομετρικά χαρακτηριστικά των αερίων μαζών και τις μεταξύ τους αντιθέσεις.

      Διαγραφή
    3. Ξέχασα στην απάντησή μου να σου δώσω το λινκ για τα τρεξίματα του χάρτη που ανέφερα.
      Το σάιτ αυτό έχει την μεγαλύτερη ποικιλία χαρτών - παραμέτρων σε σύγκριση με όλες τις άλλες πηγές προγνωστικών χαρτών και προσωπικά το προτιμώ:

      http://www2.wetter3.de/animation.html

      Διαγραφή
    4. Πού οφείλεται η ραγδαιότητα των βροχοπτώσεων τους φθινοπωρινούς μήνες;
      «Στο τέλος του καλοκαιριού, οι αέριες μάζες στη Μεσόγειο είναι πολύ θερμές και υγρές, δηλαδή δυνητικά ασταθείς, και συνήθως παραμένουν συγκεντρωμένες στα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας. Το αίτιο που μπορεί να προκαλέσει έκλυση της δυνητικής αστάθειας, δηλαδή να πυροδοτήσει τη διαδικασία εκδήλωσης ισχυρών καταιγίδων, συνδέεται με την εμφάνιση του πολικού αεροχειμάρρου στην περιοχή. Στην αρχή
      του φθινοπώρου, οι κάθοδοι του πολικού αεροχειμάρρου από την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη προς τις νότιες περιοχές της ηπείρου μας είναι σπάνιες, αλλά από τα τέλη του Σεπτεμβρίου και κυρίως τον Οκτώβριο γίνονται πιο συχνές. Σε κάθε περίπτωση, ο πολικός αεροχείμαρρος που κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο οδηγεί μία σκάφη χαμηλών υψών ή ένα αποκομμένο χαμηλό προς την περιοχή. Οι σκάφες των χαμηλών υψών ή τα αποκομμένα χαμηλά, που εντοπίζονται εύκολα στους χάρτες της μέσης τροπόσφαιρας, αποτελούν το δυναμικό αίτιο για την έναρξη επιφανειακής κυκλογένεσης και την εκδήλωση ισχυρών καταιγίδων.
      Τα επιμέρους στοιχεία που συμβάλλουν στην αύξηση της έντασης των βροχοπτώσεων και στη μεγαλύτερη διάρκεια των καταιγίδων είναι:
      • Τα μεγάλα ποσά της λανθάνουσας θερμότητας που απελευθερώνονται με τη συμπύκνωση των υδρατμών και ενισχύουν τις διαδικασίες της κατακόρυφης (ανω)μεταφοράς.
      • Οι αεροχείμαρροι χαμηλού ύψους που παρατηρούνται μπροστά από τα ψυχρά μέτωπα και τροφοδοτούν με θερμό και υγρό αέρα τις διαταραχές. Με αυτό τον τρόπο αναπληρώνονται συνεχώς τα ποσά των υδρατμών που με τη συμπύκνωσή τους μετατρέπονται σε βροχή και απομακρύνονται από το σύστημα.
      • Το ανάγλυφο της περιοχής. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής παρατηρούνται πάντοτε στις προσήνεμες στο ρεύμα περιοχές.
      (Απόσπασμα από το βιβλίο ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, τ. ΙΙ «Η πρόγνωση»)

      Διαγραφή
  4. Να δούμε ρε παιδιά θα ρίξει αρκετά και εκτεταμένα σε αρκετές περιοχές για να τα πούμε πρωτοβροχια; Χρήστος Αίγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα και πάλι σε όλη την μετεω-παρέα μετά από σχεδόν 5 μήνες!

    Κάπου η δουλειά, κάπου η... καμμένη φλάντζα από την συνεχή ενασχόλησή μου με τους υπολογιστές και το διαδίκτυο (λόγω και της δουλειάς), με έκαναν να απέχω συνειδητά από σχολιασμούς στα κοινωνικά δίκτυα. Πιο χαλαρός τώρα πλέον και ανανεωμένος, επιστρέφω!

    Καλούς καιρούς να έχουμε, να χαιρόμαστε όλες τις εναλλαγές των εποχών (και όχι λειψή έως ανύπαρκτη άνοιξη, ολίγη από φθινόπωρο και ακόμα πιο... ολίγη από χειμώνα) και να πορωνόμαστε με τα αγαπημένα μας μοντέλα.

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φοβερή καταιγίδα!Τύπου Χαλκιδικής 10ης Ιουλίου.
    Στο χωριό μου κράτησε 20λ.Πριν φτάσει στο χωριό μου ακούγονταν μεγάλη βοή,χώρια των κεραυνών.Στις 20:40 χτύπησε το χωριό μου με θυελλώδη άνεμο καταρρακτώδη βροχή και εκεί που έλεγα ευτυχώς δεν ρίχνει χαλάζι, άρχισαν οι δυνατοί κρότοι,χαλάζι σε μέγεθος φασολιου γίγας και μεγαλύτερο μπορώ να πω έριξε για 5λεπτά σε συνδυασμό με τη θύελλα,τους κεραυνούς,και το ρεύμα που κοβόταν κάθε τόσο έκανε το θέαμα φοβερό.
    Στις 21:00 η καταιγίδα είχε καταλαγιάσει.Οπως μάθαμε σε διπλανό χωριό βορείως του χωριού μου έριξε πιο πολύ χαλάζι με μεγαλύτερη διάρκεια.Οντως πιο ΒΒΔ του χωριού μου,η καταιγίδα πρέπει να είχε μεγαλύτερη ένταση.Αυριο το πρωί πηγαίνοντας για δουλειά θα δω τι έγινε στο χωράφι μου που είναι ΒΔ του χωριού μου...ελπίζω μες το σκοτάδι (6:00)να μη διακρίνω και πολλά πράγματα,αλλιώς σημαίνει...κλάφτα!
    Οι κεραυνοί ακούγονται ακόμα μακρινοί από ΒΑ πλευρά και μόλις τώρα κόπασε ενα 5λεπτο ξέσπασμα βροχής με χοντρές σταγόνες.
    Καλή σας νύχτα!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.protothema.gr/greece/article/926933/sfodri-halazoptosi-se-horia-ton-trikalon/

      Ένας από τους άτυχους αυτής της κακοκαιρίας μπορεί να είσαι Γιώργο. Ελπίζω οι ζημιές σου να είναι τελικά μικρές.

      Διαγραφή
    2. Πήγα Γιώργο πήγα είδα δε κρατήθηκα έπεσε κλαδεφτήρη γερό στα βαμβάκια...έριξα τα φώτα του αυτοκινήτου προς το χωράφι και είδα ωραία κοτσάνια...και τα φουσκωμένα ασπρα βαμβάκια που υπήρχαν πριν λόγο της ζέστης,τώρα δεν υπάρχουν και κατι λίγα κρέμονται προς τα κάτω σαν μύξες...η ατμόσφαιρα είναι βαριά,οι δρόμοι εκείνη την ώρα γυρω απο τα χωράφια πιάσανε κίνηση απο αυτοκίνητα και φώτα για να δούνε τι έγινε...τα λεω και βουρκώνω
      Καλή σας νύχτα και πάλι.
      Γιώργος Νομή Τρικάλων

      Διαγραφή
    3. Κρίμα πολύ κρίμα φίλε Γιώργο. Αεροπλάνα αντιχαλαζικης δεν υπάρχουν στην περιοχή? Μακάρι οι ζημιές να μην είναι μεγάλες, κ εάν είναι να αποζημιωθειτε...Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να βλέπεις το μόχθο σου να καταστρέφεται σε κλάσματα δευτερολέπτου.
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    4. Γιώργο, Θάνο,

      δυστυχώς επαναλήφθηκε το τραγικά ειρωνικά σενάριο, χαλάζι στα χωράφια, ούτε σταγόνα στην πόλη. δεν ξέρω αν υπήρξε αντιχαλαζική προστασία, οι προβλέψεις πάντως έβαζαν την περιοχή στο όριο συμπερίληψης στις καταιγίδες, η ηλεκτρική δραστηριότητα μας πήρε στα γεμάτα, το νερό καθόλου. επιπλέον και πάλι διαπιστώνεται τοπικότητα, αν δούμε π.χ. τα νούμερα των σταθμών της Θεσσαλονίκης ή το χαλάζι στη Ράξα (7 km βόρεια των Τρικάλων) και στη Νομή (18 km νοτιοανατολικά των Τρικάλων).

      Γιώργο, εσείς να είστε καλά, θα τα πούμε και από κοντά.

      Διαγραφή
    5. απλά τα φαινόμενα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι τοπικά.
      Παρατηρώντας τις καλοκαίρινες καταιγίδες διαπιστώνω οτί ενδεχέται εδώ πχ να μην ρίχνει τίποτα ή να ψιλοβέχει και λίγο παραπέρα 4-5χιλιόμετρα να ρίχνει χαλασμό κυρίου.
      Είχε γίνει πρόβλεψη για καταιγίδες στην περιοχή της θεσσαλίας για το απόγευμα της πέμπτης και μάλιστα έδειχναν περισσότερα φαινόμενα τα μόντελα.
      Δυστυχώς έγιναν και καταστροφές.Η χαλαζική προστασία από ότι διάβασα κάπου θα ήταν σε ισχύ για το 2019 μέχρι τις 2 αυγούστου και όχι μέχρι τις 30 σεπτεμβρίου όπως κάθε χρόνο.έκτος και αν πήρε τελικά παράταση εως τις 30 σεπτεμβρίου.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    6. δε χρειάζεται να παίζουμε σούπα-μούπες για το παραμικρό, οι άνθρωποι έχουν σοβαρότερα προβλήματα. εκτός αν ξέρεις καλύτερα αυτό που βλέπει κάποιος άλλος. οι προβλέψεις υετού, Πέμπτη βράδυ, από Τρίκαλα και νοτιότερα μαζεύτηκαν στις τελευταίες ενημερώσεις, το επίκεντρο ήταν η Κ. Μακεδονία, η αναφορά του ΕΑΑ ήταν για Β. Θεσσαλία κυρίως και οι χάρτες και οι λίστες κατανομής του υετού επιβεβαίωσαν αυτές τις προβλέψεις. γενικές προβλέψεις για Θεσσαλία προφανώς υπήρχαν. όπως υπάρχουν πάντα σ ένα τόσο δυναμικό σύστημα αποκλίσεις από την πραγματικότητα.

      Διαγραφή
  7. Τελικά έβρεξε πουθενά σήμερα; Από το χωριό Καλλονή λίγο πριν τα Μέθανα και από Επίδαυρο ως Κόρφο Κορινθίας δεν είχε ούτε σύννεφο. Αν και απ' ό,τι κατάλαβα η Παρασκευή θα είναι η πιο βροχερή μέρα. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ακόμα και τους 26 βαθμούς μπορεί να φτάσει κατά τόπους η θερμοκρασία το Σάββατο, όπως επισημαίνει το Skynews, επικαλούμενο τη μετεωρολογική υπηρεσία. Και παρά το γεγονός ότι τη Δευτέρα μπαίνει και με βάση το ηλιοστάσιο το φθινόπωρο το μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου θα απολαύσει με ήλιο την αλλαγή των εποχών.

    Η ηλιοφάνεια θα είναι απόλυτη την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο 25άρια δεν θα έχει μόνο στα νότια, αλλά και σε βόρεια τμήματα της Σκωτίας. Μόνο νωρίς το πρωί και το βράδυ θα υπάρχει η αίσθηση της ψύχρας, πριν ζεστάνει την ατμόσφαιρα το φως της ημέρας, ανέφερε η εκπρόσωπος του MetOffice Nicola Maxey. Kαι η τελευταία θερμή ανάσα του καλοκαιριού μπορεί να χαθεί το βράδυ του Σαββάτου, πάνω στην ώρα για τον ερχομό του φθινοπώρου. Καταιγίδες θα βιώσουν πρώτα τα νοτιοδυτικά, πριν τα φαινόμενα εξαπλωθούν βαθμιαία σε όλη τη Βρετανία την Κυριακή.

    Την επόμενη εβδομάδα ο καιρός θα είναι άστατος και η αίσθηση φθινοπωρινή ακόμα και τις ηλιόλουστες μέρες, ενώ τα βράδια θα είναι κρύα, επισήμανε η Maxey. Ωστόσο, τα κύματα ζέστης δεν είναι ασυνήθιστα για το φθινόπωρο που επισήμως (με βάση το ηλιοστάσιο) είναι στις 23 Σεπτεμβρίου, αλλά οι μετεωρολόγοι χρησιμοποιούν την αρχή του μήνα για την έναρξή του, έτσι ώστε να χωρίσουν πιο εύκολα τον χρόνο σε τέσσερις εποχές.
    https://news.sky.com/story/uk-weather-temperatures-could-reach-26c-on-saturday-11813369

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Update του Skynews και το νέο στοιχείο που δίνει είναι ότι η ουρά του τυφώνα Humberto που πλήττει τις Μπαχάμες θα περάσει τη Δευτέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο φέρνοντας βροχές και ανέμους. Φτάνοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει τη δυναμική του τυφώνα πια, ωστόσο, θα αλλάξει τον καιρό σε υγρό και ανεμώδη.

      Διαγραφή
  8. Περιμένουμε και ανυπομονούμε να βρέξει στη περιοχή μας και ειδικά γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιώργο από Νομή Τρικάλων, εύχομαι οι ζημιές στα χωράφια,να είναι όσο λιγότερες.Καλο ξημέρωμα σε όλους κ ελπίζω αυτή την φορά ,να μην χαθεί ούτε ένας συνάνθρωπος μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παγκόσμια ημέρα για την κλιματική αλλαγή σήμερα Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου και μετά από κάλεσμα της 16χρονης Greta Thunberg από τη Σουηδία οι μαθητές από τον Ειρηνικό και την Αυστραλία έδωσαν πρώτoι το σύνθημα για τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως αναφέρει η Liberation. Από το Σίδνεϊ ως το Σάο Πάολο και την ανατολική Ευρώπη μαθητές θα κάνουν συμβολικά αποχή από το σχολείο σε μία από τις πιο μαζικές διαδηλώσεις που έχουν γίνει ποτέ για το κλίμα.

    Συνολικά έχουν προγραμματιστεί 5.000 πορείες και συγκεντρώσεις σε όλο τον κόσμο με αποκορύφωμα τη Νέα Υόρκη, όπου 1,1 εκ. μαθητές και φοιτητές θα δώσουν το παρών. Είναι όσοι εξασφάλισαν άδεια για να μην συμμετάσχουν στα μαθήματα της ημέρας.

    Είναι και λίγο υποκριτικά όλα αυτά, βέβαια, όταν όλοι μας έχουμε έναν τόσο ενεργοβόρο και υπερκαταναλωτικό τρόπο ζωής. Μοιραία, όταν υπάρχει μαζική κατανάλωση, θα υπάρχει και μαζική παραγωγή και οι εκπομπές ρύπων θα αυξάνονται. Είναι δυνατόν να αντιστραφεί η κλιματική αλλαγή, όταν καταναλώνουμε τόσο πολύ;
    Από την άλλη, όταν ακούς παγκόσμια ημέρα για κάτι, ό,τι κι αν είναι αυτό, καλύτερα άρχισε να το κλαις...
    https://www.liberation.fr/direct/element/greve-mondiale-pour-le-climat-proces-melenchon-coupe-du-monde-de-rugby-le-point-sur-lactu-de-ce-vend_102797/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έγινε σημαντική ζημιά στο χωράφι μου και στα γύρω χωράφια,αυτή τη παραγωγή που περιμέναμε να πάρουμε πρέπει να τη ξεχάσουμε,και θα μας πάει πιο πίσω η συγκομιδή βαμβακιού.Στα χέρια του...καιρού πλέον κρίνεται ποτε θα μάσουμε,πόσο θα μάσουμε,και στην χειρότερη περίπτωση αν θα μάσουμε.Ευελπιστούμε δηλ.σε ζεστές μέρες,με ξηρούς ζεστους ανέμους ώστε να μην υπάρχει ψύχρα και υγρασία τη νύχτα κλπ.να ανοίξει ή να διατηρηθεί δηλ ότι περισώθηκε.
    Στους Ταξιαρχίες και στη Φανερωμένη οπως ερχόμουν απο Τρίκαλα,ειδα εκτάσεις που μάλλον δε γίνεται τίποτα ότι και να γίνει.Στα χωράφια που ειναι δίπλα στο χωριό μου έπαθαν πιο μικρή ζημιά,πιο πολύ η καθυστέρηση είναι παρά η ζημιά.
    Αντιχαλαζική προστασία υπάρχει,στέλνουν αεροπλανακια απο Λάρισα,όμως χτές μέχρι την ώρα της καταιγίδας δεν ακουσα να πετάει.Και να πω την αλήθεια δεν φαινόταν μέχρι τελευταία ώρα ότι θα είχαμε τέτοια καταιγίδα.Σημαδια αλλαγής του καιρού υπήρχαν απο το μεσημέρι,οχι τέτοιας καταιγίδας.Ολα εγιναν γρήγορα απο τις 7:00-7:30μμ όπου αναπτύχθηκαν ξαφνικά θεόρατα σύννεφα καταιγίδας δυτικότερα απο εμένα,και αμέσως άρχισαν οι πολυάριθμες αστραπές,και έλεγα στα Τρίκαλα θα ρίξει γερο πράγμα.Ξαφνικα γρήγορα η μαυρίλα και οι αστραπές εξαπλωνοταν προς τα Αν.και βλέποντας τις αναπτύξεις νεφών κοντά πλέων είπα πως ούτε εμείς θα τη γλιτώσουμε.
    Οταν σκοτεινιασε πλέον το θέαμα απο τις αστραπές ανάμεσα σ' αυτά τα νέφη ήταν εντυπωσιακά.Ξαφνικα εκεί γύρω στις 20:30 ο δυνατός ΒΑ άνεμος που φυσαγε σταματάει.
    ΗΡΕΜΙΑ, ζεστη κουφόβραση στο χωριό,συνεχής μακρινή βοή,αστραπές και κεραυνοί,μ'εποιασε και φόβος,ήμουνα όρθιος στη βεράντα και κοίταζα ΒΔ προς τη μερια που ήταν το χωράφι μου οπου και ερχόταν η καταιγίδα.Η βοη δυνάμωνε πλησίαζε το χωριό,αρχίζει να ρίχνει τις πρωτες χοντρές σταγόνες,ώσπου τελικά μπουκάρει ο δυνατός ΒΔ μέσα στο χωριό μαζι με τη καταρρακτώδη βροχή...μπαίνω μεσα στο σπίτι αλλά παω στο δωματιο που κοιτάζει προς Ν και ανοιγω για να δω.Αλλα ήταν τέτοια η ένταση που ακόμα και εκεί βρεχόμουνα.
    Μετα απ'ολα αυτά γι'αυτο έγραψα χτές "τύπου 10 Ιουλίου"μπορει να μην ισχύει αυτό.
    Με έκπληξη πάντως μπενωντας μετά στο ίντερνετ κατάλαβα ότι στην πόλη των Τρικάλων δεν έκανε τιποτα,έκανε στα ΒΒΔ της όπως είπε ο Νίκος,αλλά ουτε τοπικο ήταν,έπιασε σχεδόν τη μισή Θεσσαλία,απλώς η ένταση του χαλαζιου ήταν διαφορετική η αλλού δεν έριξε και καθόλου.Και ολα αυτά ξαφνικά και γρήγορα!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίμα για τις ζημίες.
      Επίσης θα ήθελα να σε ρωτήσω κάθως έχω μια περιέργεια:Επειδή δεν έχω σχέση με τα αγροτικά,θα ήθελα να μου πεις για να μάθω,από εσένα που τα γνωρίζεις καλύτερα λόγω των πραγμάτων αν πράγματι υπάρχει η χαλαζική προστασία απο τον αύγουστο και μετά κάθως το δημοσίευμα ανέφερε οτι θα διαρκέσει μεχρι 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ(οχι μέχρι τις 30 σεπτεμβρίου,δεν ξέρω,δεν αναφέρονταν ο λόγος)Κάθε φορά που βγάζει καταιγίδα παρατηρώ ότι δεν ακούγονται τα αεροπλάνα της χαλαζικής προστασίας.Επίσης σύμφωνα με εκείνο το δημοσίευμα φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά που θα έχουμε χαλαζική προστασία.
      Δηλαδη τον 15αυγουστο τα άκουσες;
      12 σεπτεμβριου;
      καρδιτσα

      Διαγραφή
    2. Δεν θυμάμαι καθολου φίλε Καρδίτσα.Και για να μη θυμάμαι σημαίνει πιθανών να μη πεταξαν.Εκτος κι'αν δεν πέρασαν καθόλου απ το χωριό μου.Δεν γνωρίζω το θέμα που θέτεις ούτε αυτο το δημοσίευμα το ξέρω.
      Και πώς να τ'ακουσεις αφου εκτός απ'της δύο ημερ.που ανέφερες είχε να ανακατοθεί ο καιρός απ'τις 16Ιουλιου,και τότε είχε βροχή τύπου τελη Νοεμβρίου και οχι τέτοιες καταιγίδες.Το μισο Καλοκαίρι πήγε χαμένο.
      Μακάρι πάντως να το γυρίσει σε νοτιαδες και οι βροχές να μείνουν στη δυτ.Ελλαδα.Να μη περάσουν προς τα εδω.Αυτο το ρεύμα που επικρατεί τώρα,σε συνδυασμό με τη ξαστεριά που βλέπω να έχει σημαίνει κρυο τη νύχτα με υγρασία.Ετσι κι αλλιώς δε προσφέρει τίποτα.Το καλύτερο πάντως θα ήταν ενας συνεχομενος μαΐστρος που σημαίνει όχι υγρασία,ξερη ατμόσφαιρα,και μικρές διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα ημερας και νύχτας.Αναγκαζομαι και τα λεω αυτα...ετσι κι αλλιώς θα κάνει οτι θέλει.
      Γιώργος Νομή Τρικάλων

      Διαγραφή
    3. Ημέρες με αστάθειες δεν είχε και πολλές από τον Αύγουστο και δώθε.Αυτές τις μέρες όμως που είχε δεν θυμάσαι κάτι, που εκείνο σημαίνει ότι ενδέχεται και να μην πέταξαν.Κατά το δημοσίευμα πάντως άμα έχουν έτσι τα πράγματα αλλοίμονο στην αγροτικη παραγωγή για του χρόνου που δεν θα υπάρχει χαλαζικη προστασία καθώς δεν θα είναι σε ισχύ (σε λειτουργία, δηλαδή θα έχει ληξει).Μην πω οτι και τώρα μπορεί και να εχει ληξει αν σύμφωνα με το δημοσιευμα διήρκεσε η χαλαζικη προστασία μέχρι τις 2 Αυγούστου χώρις να πάρει παράταση για τις 30 Σεπτεμβρίου.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    4. Παιδιά ψάξτε το! Είδατε ένα δημοσίευμα. Εγώ με ένα γρήγορο σερφάρισμα στο διαδίκτυο δε βρήκα απολύτως τίποτα. Ψάξτε και μάθετε τι συμβαίνει. Με μία πηγή πληροφόρησης δεν κάνεις τίποτα.

      Διαγραφή
    5. Λοιπόν η πληροφορία που αποκόμισα αναφέρονταν για διάρκεια του προγράμματος της εναέριας χαλαζικής προστασίας για το 2019 ΜΈΧΡΙ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ!
      Πράγμα εντελώς περίεργο διότι δεν υπήρχε ούτε ΜΙΑ χρονιά στα τελευταία 40 χρόνια από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα που να μην τελείωνε κάθε χρόνο στις 30 Σεπτεμβρίου.
      Εδώ μιλάμε για 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ καταμεσής του καλοκαιριού και όχι 30/9 που έχουμε φθινόπωρο με σχεδόν μηδενικές πιθανότητες για αστάθειες,μπόρες,χαλαζι κλπ.
      Το γεγονός ότι η εναέρια Χαλ.προστ.έληξε 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ αποτελεί θέμα αξιοπερίεργο και μυστηριώδες.
      Αποκλείεται να έβγαλαν μια άκυρη,ανακριβής ή λανθασμένη ανάρτηση που να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.Δεν θυμάμαι που το διάβασα,αλλά πάντως το διάβασα,χωρίς να χωράει αμφισβήτηση.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    6. Την τρίτη που περιμένουμε καταιγίδες να δω καθαρά από λόγους περιέργειας και μόνο αν θα ακούσω τα αεροπλανάκια εναντίον του χαλαζιου.
      Αν κάποιος αναγνώστης του blog έχει σχέση με τα αγροτικα/γεωπονικα και τέλος πάντων με αυτόν τον κλάδο και επιπλέον γνωρίζει περισσότερα ας απαντήσει ώστε να λυθεί το μυστήριο που σκεπάζει.Καλό θα είναι,θα προτιμούσα να μας πει 2 κουβέντες για το θέμα.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  12. Καλώς ήρθες φίλε Χρήστο Κομπορόζο ξανά στην παρέα.
    Γιώργο από Νομή λυπάμαι πολύ για οτι έγινε,δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν με το παραπάνω τα προγνωστικά για την περιοχή σού κ ελπίζω όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ανάκαμψη.
    Εδώ στην πόλη του Αγρινίου τρεις διαδοχικές μπόρες μας χτύπησαν,μία προς το ξημέρωμα με άπειρους κεραυνούς αλλά λίγο βροχή,μία προς το μεσημέρι με απίστευτη ραγδαιότητα που ευτυχώς δε κράτησε παρά πολύ κ μία το απόγευμα που έδωσε κ πάλι πολλές αστραπές κ πολύ νερό κυρίως όμως στα πιο βόρεια τμήματα της πόλης κ γύρω από το Παναιτωλικό όπου έπεσε κ χαλάζι.
    Κατά τ'αλλα επιτέλους έπεσε κ η θερμοκρασία σε φθινοπωρινά επίπεδα.
    Τέλος,προσοχή πρέπει να δείξουμε στο γρήγορο πάλι αλλά ισχυρό χαμηλό που θα χτυπήσει τη χώρα την Τρίτη κ κυρίως οι κάτοικοι των δυτικών τμημάτων της χώρας αλλά κ του ανατολικού Αιγαίου.
    Οι υψηλές θερμοκρασίες που θα προϋπάρχουν τη Δευτέρα κ οι πολύ θερμές θάλασσες του Ιονίου κ του Αιγαίου θα κάνουν "καλή δουλειά" για κάτι έντονο κ πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα σε όλη την παρέα.Θυελλωδεις βοριάδες σήμερα στο νησί κ έντονη ψύχρα.Φθινοπωριασε για τα καλά, καιρός ήτανε πια.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλό φθινόπωρο κ επίσημα από σήμερα σε όλους!
    Ο καιρός επιτέλους δείχνει να εναρμονίζεται σιγά σιγά με τις ημερολογιακές ενδείξεις κ θερμοκρασιακά κ υετικά τουλάχιστον για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.
    Βέβαια ζεστούλα μπορεί να ξανά κάνει κατά περιόδους αλλά σίγουρα θα έχει μικρή διάρκεια κ ένταση.
    Τα καλύτερα λοιπόν αρχίζουν κ αχνοφαίνονται.
    Υ.Γ. Πολύ έντονη η ψύχρα σήμερα το βράδυ κ στα δυτικά πεδινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή