Με καλοκαιρία οι τελευταίες ημέρες του Σεπτέμβρη και η επίσημη πρώτη του Οκτώβρη


Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στο Βόρειο Ατλαντικό, κινούμενο ανατολικά, θα επηρεάσει με ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους τις περισσότερες χώρες της Β-ΒΔ Ευρώπης. Για τη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα ψυχρό μέτωπο, το οποίο, εκτεινόμενο από τη Ρουμανία ως τη ΒΑ Ελλάδα, θα κινηθεί ανατολικά. Το σύστημα αυτό, συνδυαζόμενο με τη θερμική αστάθεια, θα προκαλέσει τοπικούς όμβρους ή και μεμονωμένες καταιγίδες στην ανατολική και τη βόρεια Ελλάδα. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με ένταση ως τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 29 βαθμούς. Το Σαββατοκύριακο (28-29/9), στην ανατολική και τη νότια ηπειρωτική Ελλάδα αναμένονται κατά περιόδους τοπικές νεφώσεις, αλλά οι πιθανότητες βροχής είναι πολύ περιορισμένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 και πρόσκαιρα στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο 6 μποφόρ. Τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας δεν προβλέπονται βροχές στη χώρα και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 4 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ.

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27-9-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες το μεσημέρι-απόγευμα στην Α. Μακεδονία. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 28 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 29 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 29 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικοί όμβροι στο Β. Αιγαίο. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 29 βαθμούς.

Αττική:
Μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων ή και καταιγίδων το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 28 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 16 έως 28 βαθμούς.

12 σχόλια:

  1. Έχει και πολλή υγρασία τις δύο τελευταίες μέρες και ειδικά νωρίς το πρωί στο Θυμάρι είναι όλα βρεγμένα. Μάλιστα, σήμερα σημειώθηκε και διακοπή ρεύματος εξαιτίας της υγρασίας, κάτι που έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν.

    Nα επισυνάψω, όμως, και το καταπληκτικό σχόλιο της Κολομβιανής Σεσίλια Ζαμούδιο στο pitsirikos.net, που συνδέει την κλιματική αλλαγή με τον καπιταλισμό και την παραγωγή προϊόντων με μικρό κύκλο ζωής, έτσι ώστε να αυξάνεται η κατανάλωση. Η καταστροφή του περιβάλλοντος προέρχεται καθαρά από τη μέθοδο παραγωγής του καπιταλισμού γράφει η Ζαμούδιο που αποκαλύπτει και ότι 1.500 ακτιβιστές, αγρότες, ιθαγενείς, αυτόχθονες έχουν δολοφονηθεί στην Κολομβία σε λιγότερο από πέντε χρόνια από τους εκτελεστές των πολυεθνικών, 1.000 είχαν την ίδια τύχη στο Μεξικό, όπως και πολλοί στη Βραζιλία, την Αφρική και την Ασία.

    Το κείμενό της είναι πραγματικά ένα μνημείο για τους ακτιβιστές, που δεν έχουν προβολή από τα ΜΜΕ του υπερκαταναλωτισμού και γενικά όλους εκείνους που επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει λύση για τη σωτηρία του πλανήτη μέσα στον καπιταλισμό. Απλά είναι λίγο αυστηρή με την 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία μπορεί όντως να αποτελεί μία εφεδρεία του συστήματος, αλλά μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα παιδί, που λογικά θα εστιάσει στο αποτέλεσμα (κλιματική αλλαγή) και όχι στο αίτιο (καπιταλισμός) και μπορεί να μην έχει δόλο σε ό,τι κάνει.
    https://pitsirikos.net/2019/09/%ce%b7-%cf%83%ce%b5%cf%83%ce%af%ce%bb%ce%b9%ce%b1-%ce%b6%ce%b1%ce%bc%ce%bf%cf%8d%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b3%ce%ba%cf%81%ce%ad%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%bd/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύμφωνα με τους διαθέσιμους αναλυτικούς και προγνωστικούς χάρτες, ο ισχυρός τυφώνας Lorentzo, κατηγορίας 4, που βρίσκεται τώρα στο μέσον του Ατλαντικού, αναμένεται να κινηθεί τις επόμενες μέρες βορειοανατολικά και να ενταχθεί (υποβαθμισμένος) στην δυτική κυκλοφορία των μέσων πλατών. Την προσεχή Τρίτη ο τροπικός αυτός κυκλώνας (εξασθενημένος σε τροπική θύελλα) φαίνεται να πλησιάζει τις Αζόρες και να συνεχίζει την ΒΑ του πορεία, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση του ατλαντικού πολικού αεροχείμαρρου, στρέφοντάς τον σε ΒΑ κατεύθυνση, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μιάς ισχυρής αντικυκλωνικής σφήνας δυτικά της Αγγλίας με έντονη θερμή μεταφορά. Στη συνέχεια η κυκλοφορία στην περιοχή γίνεται έντονα μεσημβρινή, η σκάφη χαμηλών πιέσεων πάνω από τη Σκανδιναβία βαθαίνει και ένα ισχυρό μέγιστο αεροχειμάρρου εμφανίζεται στα ανατολικά κράσπεδα της αντικυκλωνικής σφήνας, με κατεύθυνση Ν-ΝΑ προς την Μεσόγειο. Την Τετάρτη δημιουργείται κυκλογένεση στον κόλπο της Γένοβας και την Πέμπτη ο αυλώνας και το χαμηλό βρίσκονται πάνω από την Ελλάδα.

    Με την υπόθεση ότι η ανάλυσή μου (δεν είναι πρόγνωση!) είναι σωστή, θα ήθελα να ρωτήσω τον κ.Ζιακόπουλο αν αυτά που περιέγραψα ανταποκρίνονται στο εννοιολογικό μοντέλο της «κατάντη ανάπτυξης» (downsteeam development).

    Πηγές :

    http://tropic.ssec.wisc.edu/

    https://www.accuweather.com/en/weather-news/hurricane-lorenzo-the-juggernaut-that-is-churning-in-the-atlantic-ocean-but-isnt-a-threat-to-land-for-now/591187

    http://www2.wetter3.de/animation.html

    Upper-tropospheric downstream development leading to surface cyclogenesis in the central Mediterranean
    (Nicholas G Prezerakos1, Helena A Flocas2 and Silas C Michaelides3)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιστά κ φέτος τα χελιδόνια στο ραντεβού της αποχώρησης.Τα τελευταία χρόνια έχω παρατηρήσει ότι 27 Σεπτεμβρίου μαζεύονται τα χελιδόνια σε ομάδες , μικρές η μεγάλες κ φεύγουν από το νησί. Προτιμώ να αγαπώ κ να παρατηρώ την φύση παρά να το παίζω κυνηγός κ να σκοτώνω διάφορα πουλιά κοτσύφια κτλπ.Εχω κ φίλους κηνυγους όμως ποτέ δεν συμφωνήσαμε σε αυτό το θέμα.Στα του καιρού από το μεσημέρι περνάνε κάποια σύννεφα ρίχνουν λίγες ψιχαλες κ μετά πάλι ήλιος.Καλο απόγευμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύγε για τις ευαισθησίες σου για τη φύση και τα όμορφα πλάσματα. Κι εγώ ποτέ δεν κατάλαβα τι ευχαρίστηση βρίσκουν με το να σκοτώνουν οι κυνηγοί - μάλιστα, κάποιοι εγκαταλείπουν στην τύχη τους τα σκυλιά τους αν αρρωστήσουν ή, δεν έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν και να τους φέρνουν τα θηράματα - αλλά και οι ψαροτουφεκάδες. Κρίμα για τις πραγματικά αξιοθαύμαστες αντοχές, τεχνικές και δεξιότητες που έχουν κάποιοι τοπ ψαροτουφεκάδες, οι οποίοι κατεβαίνουν και σε κάτω από 40-45 μέτρα βάθος, κάτι που είναι δύσκολο ακόμα και με μπουκάλες για τον μέσο άνθρωπο.

      Κάποιοι ψαροτουφεκάδες πωλούν επίσης "μαύρα" - αφού δεν διαθέτουν επαγγελματική άδεια αλιείας - τα ψάρια που πιάνουν. Και από τη μία οι επαγγελματίες, που κι αυτοί κάνουν υπεραλίευση - με τα περισσότερα μικρά ή, "δευτερότριτα" ψάρια να μην πωλούνται και να καταλήγουν στον πάτο ή, τον ντόκο των λιμανιών - από την άλλη τους ερασιτέχνες, δεν θα μείνει στο τέλος τίποτα στη θάλασσα, σε συνδυασμό και με τη ρύπανση.

      Διαγραφή
  4. Γειά σου φίλε Λαμερα, ωραία ανάλυση, περιμένουμε κ τον κ ζιακοπουλο να μας πει τι θα γίνει από Πέμπτη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μια κλασικη φθινοπωρινη μερα με βροχες... τιποτα παραπανω

      Διαγραφή
  5. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι διαδήλωσαν για το κλίμα σε συνολικά 180 πόλεις της Ιταλίας από το Μιλάνο ως το Παλέρμο και ενδιάμεσα στη Φλωρεντία, τη Βενετία, τη Νάπολι, αλλά και το Κάλιαρι στη Σαρδηνία. Όπως αναφέρει η Liberation οι διαδηλώσεις ήταν μέρος του κινήματος "Friday for the Future" και έγιναν για δεύτερη συνεχόμενη Παρασκευή. Στο Μιλάνο συγκεντρώθηκαν 200 χιλιάδες άνθρωποι, όσοι και στη Ρώμη, ενώ ο υπουργός Παιδείας της Ιταλίας Lorenzo Fioramonti έδωσε εντολή στους υπεύθυνους των σχολικών ιδρυμάτων να μην βάλουν απουσίες στους μαθητές.

    Πολλοί καθηγητές συντάχθηκαν επίσης με τους μαθητές τους επιτρέποντας να έχουν πλακάτ με το όνομα του σχολείου τους, ενώ η διευθύντρια λυκείου της Ρώμης Maria Grazia Lancelotti πήγε ακόμα πιο μακριά κηρύσσοντας "κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και το περιβάλλον" για το σχολείο της. Και στη Νέα Ζηλανδία διαδήλωσαν περίπου 40 χιλιάδες νέοι έξω από το κοινοβούλιο της νησιωτικής χώρας.
    https://www.liberation.fr/direct/element/italie-des-centaines-de-milliers-de-jeunes-marchent-pour-le-climat_103201/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξεπέρασε τις προσδοκίες η συμμετοχή στις διαδηλώσεις για το κλίμα στον Καναδά, αφού μόνο στο Μόντρεαλ κατέβηκαν στους δρόμους 500 χιλιάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους και η 16χρονη Greta Thunberg, όπως αναφέρει η Liberation. "Όχι μόνο ήταν η πιο μεγάλη διαδήλωση στην ιστορία του Κεμπέκ (της περιφέρειας στην οποία υπάγεται το Μόντρεαλ), αλλά και η μεγαλύτερη της εβδομάδας σε όλο τον κόσμο, όπου γίνονται κινητοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή" δήλωσε περιχαρής ο Francois Geoffroy. Ένας εκ των διοργανωτών, που περίμεναν περίπου 300 χιλιάδες κόσμο, ενώ η αστυνομία δεν έδωσε ακριβή αριθμό.
    https://www.liberation.fr/direct/element/pres-de-500-000-personnes-ont-manifeste-a-montreal-avec-greta-thunberg_103221/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιώργο πολύ ωραία κ εύστοχη η ανάλυσή σου!
    Τώρα παιδιά εγώ είπα να το γράψω...να μη το γράψω.... αλλά τελικά θα το πω.
    Πλην της δυτικής κ βόρειας χώρας όπου από την Πέμπτη θα πέσει η θερμοκρασία αισθητά κ κάποιων βροχών κ καταιγίδων σε αυτό το διαμέρισμα της χώρας(συν νησιά του ανατολικού Αιγαίου)δε νομίζω ότι θα δούμε κάτι σπουδαίο.
    Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι λογική κ νορμάλ για την εποχή κ όχι κάτι ιδιαίτερο.
    Νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε αρκετές μέρες ακόμη για να δούμε κάτι γενικευμένο κ δυνατό για όλη τη χώρα.
    Πάντως απ'το ολότελα...
    Καλό ΣΚ κ καλά μπάνια συνέχειας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όπως θα καταλάβατε, Φώτη και Αντώνη, η ανάλυση που έκανα, με τις μικρές μου δυνατότητες, ήταν απλά η ερμηνεία ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ προγνωστικού σεναρίου,ενός τρεξίματος δηλαδή. Προσπάθησα να εντοπίσω, στην εξέλιξη των συστημάτων που έδειχνε αυτό το τρέξιμο, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κυκλοφορίας τύπου downstream development. Και έθεσα και ένα ερώτημα επ΄αυτού, στο οποίο απάντηση ακόμα δεν έχω λάβει. Πάντως, για τα δικά σας καλά λόγια, σας ευχαριστώ θερμά!

    Φώτη, μιάς και ο τυφωνάκος φαίνεται ότι τελικά πάει να το στρίψει κατά Αγγλία μεριά, θα συμφωνήσω μαζί σου ως προς τις εκτιμήσεις σου για τον καιρό την νέας εβδομάδας και μετέπειτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σαν σήμερα (29/9) είχαμε πέρσι τον μεσογειακό κυκλώνα, που άφησε πίσω του θύματα και προκάλεσε αρκετές ζημιές. Στην Αττική το Σάββατο 29/9/2018 είχε περάσει μάλλον απαρατήρητος με βοριά και ψιλόβροχο, αλλά το βράδυ πρέπει να γύρισε σε νοτιά και να είχε πολύ κύμα, αν κρίνει κανείς από το ιστιοπλοϊκό που είχε ξεβράσει η θάλασσα στην παραλία της Βάρκιζας. Μετά το μεσημέρι της Κυριακής 30/9 άρχισε βροχή, που με αμείωτη ένταση κράτησε ως αργά το βράδυ. Ένα χρόνο μετά, σήμερα 29/9 έχουμε λιακάδα και μπονάτσα σε μία σχεδόν καλοκαιρινή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να σαι καλά φίλε Λαμερα.Περιμενουμε τον κ ζιακοπουλο,μηπως μας ετοιμάζει πάλι κάτι καλό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή