Άλλη η θερμική αστάθεια του Σεπτεμβρίου και άλλη εκείνη του Μαΐου ή των αρχών του καλοκαιριού!


Βαρομετρικό χαμηλό που οργανώνεται στη Δ. Γαλλία αναμένεται να κινηθεί προς την Ισπανία και την Αλγερία κι έτσι δεν θα επηρεάσει τη χώρα μας, στην οποία η ατμοσφαιρική κυκλοφορία παραμένει καλοκαιρινή. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η απογευματινή θερμική αστάθεια, η οποία δεν έχει την ένταση της αντίστοιχης αστάθειας του Μαΐου και των αρχών του καλοκαιριού, θα περιοριστεί βασικά στα ορεινά και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν σε επίπεδα κατά 2 με 3 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. Το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη (11-12/9), στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά προβλέπονται κατά περιόδους νεφώσεις, αλλά οι πιθανότητες βροχής δεν είναι πολλές. Αναφορικά με τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές. Τέλος, την Παρασκευή (13/9) και κυρίως το Σάββατο (14/9), θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί ΒΑ άνεμοι, οι οποίοι στο Αιγαίο ίσως φθάσουν τα 9 μποφόρ.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου 

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 10-9-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες κυρίως στη Δ. Μακεδονία το απόγευμα. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 32 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες κυρίως στα ορεινά το απόγευμα. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 33 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες στα ορεινά το απόγευμα. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 33 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες νεφώσεις κυρίως στο Β. Αιγαίο. Άνεμοι Β 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 32 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 32 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 30 βαθμούς.

8 σχόλια:

  1. Ειδικοί θεωρούν ότι το Beast from the East μπορεί να επιστρέψει στη Βρετανία φέτος, κάτι που είχε συμβεί και τον χειμώνα του 2018, όπως γράφει το Skynews. Αφού μελέτησαν τις θερμοκρασίες της θάλασσας και τις ατμοσφαιρικές πιέσεις πάνω από τον Ατλαντικό αποφάνθηκαν ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος του 2020 μπορεί να είναι οι ψυχρότεροι εδώ και δεκαετίες. Αυτό θα προκληθεί από το jet stream - ισχυροί άνεμοι που μετακινούν συστήματα από τον Ατλαντικό στη Βρετανία - το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη χώρα τις βδομάδες πριν και μετά τα Χριστούγεννα.

    Ο μέσος όρος της θερμοκρασίας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στη Βρετανία αναμένεται να είναι 3,9 βαθμοί, 0,5 βαθμοί κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010. Κάπως έτσι το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2020 μπορεί να είναι το ψυχρότερο από το 2013, το έβδομο πιο ψυχρό τα τελευταία χρόνια και ανάμεσα στα 23 πιο ψυχρά από το 1953. Οι πιθανότητες να υποχωρήσει η μέση θερμοκρασία κάτω από τους 4,1 βαθμούς του 2018 είναι, λοιπόν, 57%, κάτι που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βιώσει τον πιο κρύο χειμώνα από το 2013.

    Το 2018 το Beast from the East είχε φέρει δριμύ ψύχος στη Βρετανία από τη Ρωσία και μαζί πυκνές χιονοπτώσεις τον Φεβρουάριο, αλλά ακόμα και τον Μάρτιο. Συνολικά είχαν πεθάνει 17 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα εφτάχρονο κορίτσι, καθώς η θερμοκρασία είχε κατρακυλήσει και στους -17 βαθμούς στη Σκωτία. Αν ο καιρός είναι τελικά πολύ ψυχρός θα πρόκειται και για ένα κοντράστ με τους 38,7 βαθμούς που καταγράφηκαν φέτος το καλοκαίρι στο Κέμπριτζ.
    https://news.sky.com/story/uk-could-be-hit-by-another-beast-from-the-east-this-winter-say-scientists-11805159

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να συμπληρώσω ότι συνήθως έχουμε αντίθετο καιρό από τη Βρετανία, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, ούτε είναι σίγουρο ότι θα επιβεβαιωθεί η παραπάνω μακροπρόθεσμη εκτίμηση. Παρεμπιπτόντως, Έλληνες δημοσιογράφοι που πήγαν για το μουντομπάσκετ στην Κίνα έκαναν πολλά παράπονα και για τον καιρό (αποπνικτική ατμόσφαιρα και δυσφορία λόγω της υψηλής υγρασίας), εκτός από τη διαιτησία. Βρήκε άλλοθι και η ομοσπονδία που κύριο μέλημά της είναι να φτιάχνει ομάδες που παίρνουν αποτελέσματα (για αυτό και η Ελλάδα φιλοξενεί δύο διοργανώσεις μικρών εθνικών κάθε καλοκαίρι) και όχι ολοκληρωμένους παίκτες (με καλό χειρισμό της μπάλας, ικανότητα στο ένας εναντίον ενός, πάσα, σουτ). Αγαπάμε τις νίκες, όχι το μπάσκετ.

      Διαγραφή
  2. το καλοκαιράκι φαίνεται να παρατείνεται μέσα στον σεπτέμβριο.....

    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένας πολύ ζεστός και άνομβρος Αύγουστος (για την Ελλάδα και για μεγάλο μέρος της Ευρώπης) αυτός που μας άφησε. Στον αγύριστο!

    Πανάκογλου:

    https://e-meteolarissa.blogspot.com/2019/09/2019.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FrAbFz+%28Meteolarissa+PWS%29

    ΝΟΑΑ:

    https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/regional_monitoring/1ctan1.png

    https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/regional_monitoring/1cpnp1.png

    Κοπέρνικος:

    https://climate.copernicus.eu/sites/default/files/inline-images/map_1month_anomaly_Europe_ea_hydro_201908_v01.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλο μέλι μέλι κ τηγανήτα τίποτα στην πόλη μού(αστραπές βροντές κ συνεφιά τα μεσημέρια αλλά πάντα αλλού το ρίχνει).
    Γιάννενα κ Κέρκυρα οι μοναδικές περιοχές που μέχρι τώρα έχουν πάρει αξιόλογες μπόρες.
    Υ.Γ. Μελτέμι μου μελτέμι μου μας έκαψες κ αυτόν το μήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαρειτε το αποκαλοκαιρο εχει τις ποιο ζεστες θαλασσες και ο ηλιος δε ζεματαει ποια . Η γιαγια μου ελεγε Σεπτεμβρης αβρεχος μουστος αμετρος .Στα παραλια και ημιορεινα της δυτικης πελοποννησου εχει να βρεξει απο τον Ιουνιο . Σταφυλοχρονια η φετεινη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παίδες να βρέξει Πελοπόννησο γιατί οι ελιές είναι μαύρα χάλια, θέλουν νερό.
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή