Τυπικές ημέρες αρχών Σεπτεμβρίου


Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται αργά ΝΑ. Παράλληλα, ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από την Ουκρανία ως την Αδριατική κινείται Α-ΒΑ. Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), τα προαναφερθέντα συστήματα δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τον καιρό της χώρας μας, του οποίου το βασικό χαρακτηριστικό θα είναι και πάλι οι Β-ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Με αυτό το δεδομένο, οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στη Δ. Ελλάδα και οι πιθανότητες εκδήλωσης τοπικών όμβρων είναι περιορισμένες (ευστάθεια στη δομή της ατμόσφαιρας). Την Πέμπτη (5/9), λίγες βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Παρασκευή (6/9), αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης τοπικών όμβρων και καταιγίδων κυρίως στη Μακεδονία και τα ορεινά Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 4-9-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά κυρίως της Δ. Μακεδονίας. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 34 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 35 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 34 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες νεφώσεις στο Β-ΒΔ Αιγαίο. Άνεμοι Β 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 33 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 20 έως 33 βαθμούς.

9 σχόλια:

  1. https://www.altsantiri.gr/ellada/ti-provlepoyn-ta-merominia-pote-peftoyn-ta-prota-chionia/amp/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη πολύ ωραίο το άρθρο με τα συγκεκριμένα μερομήνια κ αρκετά αισιοδοξία για το φθινόπωρο κ Ό
      όχι μόνο.
      Όμως το θέμα είναι για που αναφέρονται ακριβώς,κεντρικά,δυτικά, βόρεια,νότια, ανατολικά?
      Αυτό μάλλον πού θα συμβεί είναι ότι ο καιρός θα κυλά διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή,όπως κ σίγουρο είναι ότι σε βάθος μηνών που αναφέρονται τα μερομήνια θα έχουν αρκετές αποκλίσεις από την πραγματικότητα.
      Αυτό που εγώ βλέπω είναι ότι ο Σεπτέμβρης πάει να παγιωθεί ακριβώς όπως τον περίμενα απο καιρό πριν στη Μεσόγειο κ την περιοχή μάς.
      Το μεσοπρόθεσμο του Ευρωπαϊκού στην ανανέωσή του συνεχίζει κ δείχνει καλές βροχές κυρίως για τα δυτικά κ βόρεια από τις 10 τού μήνα κ μετά(Η Ιταλία καθημερινά συνεχίζει κ δέχεται καταιγίδες)Κ μέχρι τις 18 περίπου του μήνα ενώ από εκεί κ έπειτα η ανομβρία κ η ζεστούλα ξανά επιστρέφουν μέχρι κ τα τέλη περίπου του μήνα με ελάχιστα φαινόμενα.

      http://ies-ows.jrc.ec.europa.eu/MonthlyForecast/MonthlyAnomalies_Rain_20190902_w1.png

      Υ.Γ. Δημήτρη πάλι πήρατε στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων σήμερα τις μπόρες σάς, εμείς πάλι στην πόλη μας ,άστραψε βρόντηξε συνέφιασε αλλά από αποτέλεσμα μηδέν.

      Διαγραφή
    2. Ο πιασάρικος τίτλος, που έχει αναπαραχθεί σε πολλά σάιτ είναι που ξεγελάει, γιατί τα μερομήνια προβλέπουν γενικά ήπιο χειμώνα. Απλά θα έχει κάποια κρύα, χιόνια στα ορεινά και χιονόνερο στα πεδινά από μέσα Νοέμβρη, μία νέα έξαρση τον Δεκέμβρη, αλλά από Γενάρη ο χειμώνας θα μαλακώσει. Αλκυονίδες θα κάνει προς τα τέλη Γενάρη, ο Φλεβάρης θα είναι λίγο πιο ψυχρός με βοριάδες και από Μάρτη θα γλυκάνει πάλι. Αυτά σύμφωνα με τα μερομήνια.

      Και γενικότερα, όμως, η τάση έχει αλλάξει σε σχέση με τον περσινό χειμώνα και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού αν κρίνουμε από τον καιρό της Βρετανίας (συνήθως έχουμε τον ακριβώς αντίθετο). Σύμφωνα με το MetOffice το Ηνωμένο Βασίλειο παρά το γεγονός ότι βίωσε θερμοκρασίες ρεκόρ, που έφτασαν και τους 38,7 βαθμούς είχε και το έβδομο πιο βροχερό καλοκαίρι από το 1910. Η Σκωτία υπέφερε το πιο βροχερό καλοκαίρι από το το 1985, ενώ στην Αγγλία καταγράφηκαν βροχοπτώσεις που αντιστοιχούσαν στο 179% του μέσου όρου της περιόδου 1981-2010. Η Νότια Αγγλία και η Ουαλία δέχτηκαν τις ισχυρότερες βροχοπτώσεις τον Ιούνιο και η Σκωτία και η βόρεια Αγγλία τον Αύγουστο.

      Οι θερμοκρασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κατά 0,8 βαθμούς υψηλότερες από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010. Στο Κεντ είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον περισσότερο ήλιο, ενώ συνολικά 736 ώρες ηλιοφάνειας καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα, 116% περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

      Πηγή: https://news.sky.com/story/uk-weather-despite-heatwave-this-summer-was-one-of-the-wettest-for-100-years-11801439

      Διαγραφή
  2. Άμα συνεχίσετε έτσι, θα αρχίσω να αισθάνομαι ...Ορέστης Μακρής στην κλασική ταινία "Η κυρά μας η μαμή".

    https://www.youtube.com/watch?v=NzpjH5U8dk4

    https://www.youtube.com/watch?v=Ke3eBOo-4Eo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φώτη σε καποιο σημείο λεει χιόνια σε ολη την χώρα ας ελπίσουμε οτι θα πεσει μέσα.Όσον αφορα την βροχή στα Γιάννενα το πρόβλημα ειναι οτι δεν εχει μέτρο ξεκινάει και ξεχνάει να σταματήσει!
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως λένε ότι θα χιονίσει και στη Γαύδο όπως τον Φλεβάρη του 2004; Αλήθεια το προέβλεψαν αυτό τότε τα μερομήνια;

      Διαγραφή
  4. Έχεις να κάνεις με χιονοτρελαμενους Γιώργο αλλιώς θα χρησιμοποιούσαμε την λογική και θα περιμεναμε να έρθει ο χειμώνας να μιλήσουμε για χιόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα εγώ είμαι μακράν ο πρώτος χιονοτρελαμένος Δημήτρη μου! Εδώ στην Καλλιθέα ούτε χιόνια βλέπω, καλά-καλά ούτε και βροχή της προκοπής, και η στέρηση είναι μεγάλη. Γουστάρω το τραγουδάκι "πήγα σε μάγισσες, σε χαρτορίχτρες, να δω που χάνεσαι όλες τις νύχτες", να το ακούω και να το τραγουδάω. Όπως και το ωραίο ζεϊμπέκικο του Μάρκου "Ρίξε τσιγγάνα τα χαρτιά". Αλλά σε ...τσιγγάνα δεν θα πάω. Ούτε θα καταδεχτώ να ασχοληθώ με καιρικούς ..."ονειροκρίτες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είσαι ο αντιπρόεδρος μας «βεβαίως, βεβαίως»...

    ΑπάντησηΔιαγραφή