Μελτέμια ως 6 μποφόρ (Αιγαίο) και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια (Μακεδονία)


Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, η οποία ευνοεί την επικράτηση ΒΑ ανέμων στη χώρα μας, προς το παρόν διατηρείται. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι συνθήκες θα είναι σχετικά ευνοϊκές για την εκδήλωση απογευματινών καταιγίδων κυρίως στη Μακεδονία και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα επίπεδα των τελευταίων ημερών. Το Σαββατοκύριακο (7-8/9), ατμοσφαιρικές μικροδιαταραχές που θα κινηθούν από τη Β. Ιταλία προς τα Βαλκάνια, συνδυαζόμενες με την απογευματινή θερμική αστάθεια, θα προκαλέσουν τοπικούς όμβρους και καταιγίδες στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα. Πάντως, τα φαινόμενα θα είναι περισσότερα το Σάββατο στην Ήπειρο και τη Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Τη Δευτέρα (9/9), οι πιθανότητες βροχής είναι πολύ περιορισμένες, ενώ ως προς τους ανέμους και τη θερμοκρασία δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές. Την Τρίτη και την Τετάρτη (10-11/9), αξιόλογες βροχές και καταιγίδες είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6-9-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα στη Μακεδονία. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 32 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 34 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 33 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά της Κρήτης. Άνεμοι Β 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 32 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 32 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 31 βαθμούς.

25 σχόλια:

  1. O ΟΗΕ διέθεσε άμεσα 1 εκ. δολ. σαν μία πρώτη βοήθεια σε 70 χιλιάδες πληγέντες από τον τυφώνα Dorian στις Μπαχάμες, οι οποίοι χρειάζονται τρόφιμα, νερό, στέγη και φάρμακα, όπως αναφέρει η Le Monde. Επισήμως, οι νεκροί είναι 20, αλλά πολλοί δεν έχουν καταφέρει να έρθουν σε επαφή με τους δικούς τους ανθρώπους, καθώς η καταστροφή είναι τεράστια και ένας ιδιοκτήτης μίας αλιευτικής καλύβας είπε ότι δεν μπορεί να βρει 5 από τους 14 εργαζόμενους του.

    Ο Dorian που έμεινε για πολύ μεγάλο διάστημα ακίνητος, έφερε ακόμα και 76 εκατοστά (760 χιλιοστά) βροχής και κατέστρεψε το 60% της πρωτεύουσας του νησιού Abaco, Marsh Harbour. To αεροδρόμιο είναι κάτω από το νερό και όλη η περιοχή μοιάζει με λίμνη. Αν και ο τυφώνας υποβαθμίστηκε από κατηγορίας 5 σε 2, ενισχύθηκε πάλι σε 3 με ανέμους ταχύτητας 185 χιλιομέτρων την ώρα, καθώς κινείται παράλληλα με τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/09/05/aux-bahamas-70-000-personnes-ont-besoin-d-une-aide-immediate-apres-l-ouragan-dorian_5506526_3244.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ανταποκρίτρια του Skynews Amanda Walker ανέφερε ότι η δήλωση του πρωθυπουργού Hubert Minis ότι οι Μπαχάμες βρίσκονται σε πόλεμο δεν συνιστά υπερβολή. Η πρόσβαση στο λιμάνι Marsh Harbour στα νησιά Abacos είναι εφικτή μόνο από αέρος από την πρωτεύουσα Νassau και η ίδια ταξίδεψε με ελικόπτερο για μία ώρα πάνω από τον Ατλαντικό.

    Στο λιμάνι δεν υπάρχει ούτε μία βάρκα μέσα στη θάλασσα - μικρές και μεγάλες είναι διαλυμένες στη στεριά από ριπές ανέμων 200 μιλίων - ενώ στο αεροδρόμιο υπάρχει συνωστισμός από ελικόπτερα και μικρά αεροπλάνα με τον στρατό της νησιωτικής χώρας και την αμερικάνικη ακτοφυλακή να προσπαθούν να συντονίσουν τις επιχειρήσεις διάσωσης και διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ήδη αναφέρθηκαν και τα πρώτα κρούσματα λεηλασιών από ένοπλες ομάδες και συστήνεται στους πολίτες να αποφεύγουν κάποιες περιοχές.

    Ο τυφώνας που κατέστρεψε σαν πλαστικά παιχνίδια αυτοκίνητα και φορτηγά και γκρέμισε και πλημμύρισε σπίτια σχεδόν μέχρι το ταβάνι, ακουγόταν σαν να περνάει ένα μεγάλο αεροσκάφος πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων, ενώ τα κύματα της θάλασσας έσκαγαν στους τοίχους. Το νερό σιγά, σιγά αποχωρεί, αλλά έτσι αποκαλύπτει και το τεράστιο έργο της αποκατάστασης.
    https://news.sky.com/story/hurricane-dorian-bahamas-didnt-stand-a-chance-against-most-powerful-hurricane-in-its-history-11802507

    Για να το ελαφρύνω, να επισημάνω ότι η εθνική μπορεί να περάσει και μόνο με νίκη επί της Τσεχίας από τη β' φάση του μουντομπάσκετ, αρκεί να κάνει δύο ήττες η Βραζιλία από ΗΠΑ και Τσεχία. Τότε η Ελλάδα θα πρέπει απλά να νικήσει την Τσεχία με μεγαλύτερη από τη μισή διαφορά με την οποία θα έχουν επικρατήσει οι Τσέχοι της Βραζιλίας.

    Για παράδειγμα αν η Τσεχία νικήσει με 4 πόντους τη Βραζιλία και εμείς κερδίσουμε τους Τσέχους με 3, θα ευνοηθούμε στην τριπλή ισοβαθμία. Κι αυτό διότι θα έχουμε +2 στο γκολ αβερέιτζ, έναντι +1 των Τσέχων,ενώ οι Βραζιλιάνοι θα έχουν -3. Αν η Τσεχία νικήσει με 7 πόντους τη Βραζιλία, και εμείς κερδίσουμε τους Τσέχους με 4, τότε Ελλάδα και Τσεχία θα έχουν +3 στο γκολ αβερέιτζ, αλλά με την εθνική μας να την έχει κερδίσει στο μεταξύ τους ματς, ενώ η Βραζιλία -6.

    Δεν ισχύει, λοιπόν, ότι η εθνική θέλει οπωσδήποτε 2/2 και να νικήσει και τις ΗΠΑ στην επόμενη φάση των ομίλων, όπως κατά κόρον λέγεται.

    Υ.Γ: Το μελτέμι καλά κρατεί στη νότια Αττική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντυπωσιακή τρισδιάστατη "ακτινογραφία" του τυφώνα Dorian από δορυφορικές λήψεις υψηλής τεχνολογίας της NASA. Εδώ ο Dorian βρίσκεται ακόμα πάνω από το Πουέρτο Ρίκο σαν τροπική καταιγίδα, πριν δηλαδή την ενίσχυσή του σε τυφώνα. Ο δορυφόρος είναι σε θέση να προσδιορίσει το ύψος των νεφών ("θερμών πύργων" - hot towers) καθώς και (με τους χρωματισμούς) τις λωρίδες με την ισχυρότερη βροχόπτωση. Ο δορυφόρος CloudSat χρησιμοποιεί τεχνολογία ραντάρ με την οποία "κόβει σε φέτες" το νεφικό σύστημα, παρέχοντας άφθονες πληροφορίες για το τι συμβαίνει μέσα σε ένα τυφώνα.

    Τυφώνας: Μια τεράστια, τέλεια θερμική μηχανή. Αλλά και μια μηχανή συχνά απόλυτης καταστροφής!

    http://www.fox4news.com/weather/nasa-satellites-provide-3-d-view-of-hurricane-dorians-clouds-from-space-as-storm-strengthens


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάει και το επερχόμενο χαμηλό της άλλης εβδομάδας θα σαρώσει Ιταλία από άκρη σε άκρη κυριολεκτικά μη καταδεχομενο ούτε να μας κοιτάξει. Φυσικά θα σκάψει σε μας τους νότιους ειδικά, μια υπέροχη τετραήμερη θερμή εισβολη. Για το επιφανειακό ρεύμα βέβαια δεν πιστεύω να έχει δύναμη να το γυρίσει σε λίβα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ακόμα και να φτάσουν οι 20 βαθμοί στα 850hpa οι θερμοκρασίες δεν πρόκειται ακόμα και με πλήρης ηλιοφάνεια όλη μέρα να ανέβει στην επιφάνεια των χαμηλών υψομέτρων ιδιαίτερα.Μην ξεχνάμε οτι η μέρα μίκρυνε, οι ακτίνες του ηλιου έπεσαν πιο πλάγια τα μεσημέρια σε σχέση με το καλοκαίρι(απο δική μου παρατήρηση ιδιαίτερα με τις μέρες του ιουνίου)όπου απο αυτά προκύπτει το αποτέλεσμα ότι δεν μπορεί να ζεστάνει πολύ.Αν έφτανε 20hpa τον ιούνιο εδώ θεσσαλία θα είχαμε 39αρια τα μεσημέρια.
      παράδειγμα:Καρδίτσα 14 ιουνίου με 20βαθμούς στα 850hpa,φτάσαμε τους 38 βαθμούς παρά το γεγονός ότι συννέφιασε το μεσημέρι εκείνης της μέρας.
      Ελπίζω να κατάλαβες τα λόγια μου,και σε ποιά καιρική σελίδα αναφέρομαι την στιγμή που ανέφερα για hpa.(βλ.meteociel αν τυχόν δεν ξέρεις όπως είναι απολύτως λογικό διότι δεν γεννηθήκαμε παντογνώστες να ξέρουμε το κάθε τι,για τον οποίο άλλωστε κάθομαι και εξηγώ)
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  5. Η κεντρική Μεσόγειος έχει πάντως μπει σε σαφέστερα πιο φθινοπωρινό μοτίβο σε σχέση με την Ελλάδα.. Και χθες την έριξε τη μπορίτσα εδώ στη Μάλτα. Βέβαια μη φανταστείτε κάτι γενικευμένο...μπόρες που όταν σταματάνε, χαλάρα ξανατρέχεις στην παραλία για μπάνιο. Είναι όμως όμορφες οι βόλτες στη Βαλέτα μετά τη βροχή με το θαλασσινό ορίζοντα να φαίνεται τόσο ανοιχτός και καθαρός. Επιστροφή Ελλάδα από αύριο
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αρκετά ισχυρό χθες το μελτέμι κατά τις 21:00 - 22:00 στους πρόποδες της Πάρνηθας (700μ.). Θερμοκρασία στους 18 βαθμούς και ελαφρώς τσιμπημένη υγρασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εδώ και μερικές μέρες οι προγνωστικοί μηνιαίοι χάρτες του εποχικού μοντέλου CFS (Climate Forecast System) παρουσιάζουν μιάν αλλόκοτη, αρκετά ασυνήθιστη εικόνα για τις εκτιμώμενες αποκλίσεις θερμοκρασίας και υετού για τον χειμώνα που μας έρχεται. Φυσικά τα μακροπρόθεσμα μοντέλα, για χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερο από ένα με δύο μήνες, έχουν δείκτη αξιοπιστίας συγκρίσιμο με τα ...μερομήνια, οπότε δεν βασιζόμαστε σ΄αυτούς τους χάρτες για πρόβλεψη. Όμως, επειδή πρόκειται για αριθμητικό μοντέλο, όπου κάποια δεδομένα εισάγονται και κάποια εξάγονται, δηλαδή για μεθοδολογία επιστημονικώς βάσιμη, μπορούμε, "επί χάρτου" βεβαίως, να "εκμαιεύσουμε" την τάση που προκύπτει (καθαρά υποθετικά) από αυτούς τους χάρτες, στο βαθμό που δεν θα αλλάξουν στην πορεία.

    Από Νοέμβρη και μετά λοιπόν, μια εκπληκτικά επίμονη και εκτεταμένη ζωνικότητα στην κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, και μάλιστα με το πολικό μέτωπο μετατοπισμένο βορειότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Τι σημαίνει αυτό; Υψηλές για τη εποχή θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη, αρκετές έως πολλές βροχές στα δυτικά και βόρεια τμήματά της και χαρακτηριστική ανομβρία στη Μεσόγειο.

    Ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά θα αλλάξουν στην πορεία (το πιο πιθανό), γιατί με τέτοια κυκλοφορία μόνο οι βουνοκορφές της Πίνδου χιονίζονται. Και θα πούμε και το νερό νεράκι.

    https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euT2me3Mon.html

    https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euPrece3Mon.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα από την υπέροχη αυτή την εποχή Ναύπακτο.
    Οι βροχές περιμένουν ακόμη......τα μπάνια συνεχίζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Α ρε Ιταλία με τα ωραία σου κάθε Σεπτέμβρη.
    Κοιτάζω τώρα τη δορυφορική πάλι πάρτυ γίνετε!
    Και θα συνεχίσει να γίνετε εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το καλοκαιράκι ακόμη κρατεί στο νησί.Που κ που ακούς κ κάποιο ξεχασμένο τζιτζίκι που δεν το βάζει κάτω. Φυσικά η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.Το φθινόπωρο όλο κ πλησιάζει. Υπομονή......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σε 30 ανήλθαν στις Μπαχάμες τα θύματα του τυφώνα Dorian - που υποβαθμίστηκε πλέον σε κατηγορίας 1 - αλλά οι φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος επιβεβαιώνονται και από τους 200 σάκους μεταφοράς πτωμάτων που παραδόθηκαν μόνο στο νησί Abaco, όπως αναφέρει ο Guardian. Eπίσης σε μία κλινική, ικανή να εξυπηρετήσει 20 ασθενείς, συνωστίζονται 1.500 με 2.000 άτομα με την απελπισία να είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.

    Στη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα 370 χιλιάδες σπίτια και μαγαζιά έμειναν χωρίς ρεύμα, αλλά οι ανατολικές ακτές των ΗΠΑ απέφυγαν τα χειρότερα, καθώς ο τυφώνας πέρασε σε αρκετά μεγάλη απόσταση. Όταν ο τυφώνας ήταν ακόμα κατηγορίας 5 (η υψηλότερη στη σχετική κλίμακα Sariff - Simpson) έπληξε με ανέμους ταχύτητας 185 μιλίων την ώρα τα νησιά Abaco και Grand Bahama.

    H πρωθυπουργός των νησιών Μπαρμπέιντος Μia Mottley ξεδίπλωσε τις σκέψεις της για το αν αυτός ο τυφώνας ήταν απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Και κατέληξε ότι τα τελευταία χρόνια τα νησιά της Καραϊβικής και παράκτιες πόλεις των ΗΠΑ βιώνουν φαινόμενα, που δεν μπορεί να συμβαίνουν από το πουθενά. "Είναι τα θερμότερα νερά της θάλασσας που τροφοδοτούν το μέγεθος και την ισχύ των τυφώνων;" ήταν το ρητορικό ερώτημά της.

    Η Sara St George, επικεφαλής της λιμενικής αρχής στο νησί Grand Bahama ανέφερε ότι κανένας δεν περίμενε την ισχύ και το μέγεθος του Dorian. Το μεγαλύτερο νησί στις Μπαχάμες έχει καλυφθεί από νερό στο 70% της έκτασής του. Η βοηθός της Τammy, μαζί με την 8χρονη κορούλα της κρεμάστηκαν επί 30 ώρες στην κορυφή ενός δέντρου με καρύδες, δίπλα στη στέγη του σπιτιού τους. Η γιαγιά δεν τα κατάφερε. Στις ΗΠΑ ο τυφώνας πέρασε σχετικά σε απόσταση ασφαλείας από τη Φλόριντα, ξύρισε την Τζόρτζια και άρχισε να αγκαλιάζει τη Νότια Καρολίνα.
    https://www.theguardian.com/world/2019/sep/05/hurricane-dorian-latest-us-strength-path

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καταιγίδες αύριο λοιπόν.....
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εκατοντάδες άνθρωποι έφυγαν με βάρκες, αλλά και αεροπορικώς από το νησί Abaco, που κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε από τον τυφώνα Dorian, ενώ χιλιάδες ακόμα συνωστίζονται για να πάρουν το πλοίο της γραμμής για το νησί Grand Bahama, που επλήγη λιγότερο, όπως μεταδίδει το Reuters. Από τον πιο ισχυρό τυφώνα που έπληξε ποτέ τις Μπαχάμες αγνοούνται ακόμα εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες άνθρωποι στη νησιωτική χώρα, που έχει πληθυσμό 400 χιλιάδων. Ο επίσημος απολογισμός είναι 43 νεκροί, οκτώ στο νησί Grand Bahama και 35 στο Abaco, αλλά αναμένεται να αυξηθεί, καθώς όλο και περισσότερες σοροί εντοπίζονται στα συντρίμμια ή, όταν τα νερά αποσύρονται σε κάποια σημεία.

    Στην πόλη Freeport χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να πάρουν το πλοίο για τη Φλόριντα των ΗΠΑ, καθώς η εταιρία Paradise Cruise Line πρόσφερε δωρεάν μεταφορά σε όσους είχαν τα απαραίτητα μεταναστευτικά έγγραφα. Έτσι, πάρα πολλοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να φύγουν με μοναδικά υπάρχοντα τα ρούχα που φορούν, ίσως ένα σακίδιο και κάποιες πλαστικές σακούλες για τρόφιμα και περιμένουν στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο της πρωτεύουσας Nassau.

    "Kανένας δεν μπορεί να βοηθήσει κανέναν στο Abaco, δεν υπάρχει ούτε ένα ασφαλές σημείο, τα πάντα έχουν καταστραφεί" ανέφερε μία 75χρονη, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί, τους οποίους δεν έχουν εντοπίσει ακόμα οι αρχές. Μία βάρκα με 250 άτομα έφυγε από το Abaco για τη Nassau, που βρίσκεται στο νησί New Providence στα δυτικά και επηρεάστηκε πολύ λιγότερο από τον τυφώνα. Άλλη μία με εκατοντάδες ανθρώπους αναμένεται να κάνει το ίδιο ταξίδι, ενώ 200 έφυγαν με αεροπλάνο. "Οι πτήσεις είναι δωρεάν και θα συνεχιστούν μέχρι να φύγουν από τα νησιά Abaco και Grand Bahama όσοι κάτοικοι επιθυμούν" ανέφερε ο πρωθυπουργός Hubert Minis.

    Τέσσερις επιζώντες είχαν δηλώσει, ωστόσο, την Πέμπτη 5/9 ότι πλήρωσαν 75 δολάρια έκαστος για μία πτήση από το Abaco στη Nassau, παρά το γεγονός ότι και οι ίδιοι νόμιζαν πως θα ταξίδευαν δωρεάν. Ο υπουργός Υγείας Duane Sands αποκάλυψε ότι επιστρατεύτηκαν δύο μεγάλα φορτηγά ψυγεία για τον μεγάλο αριθμό νεκρών που αναμένεται να βρεθούν. Οι τραυματίες από τον τυφώνα Dorian που έφτασε να είναι κατηγορίας 5 στην πεντάβαθμη κλίμακα Sariff - Simpson λαμβάνουν θεραπεία για κατάγματα, τραύματα στο κεφάλι, αφυδάτωση και δερματικά εξανθήματα.

    Περιγράφονται τραγικές στιγμές με νεκρούς ανθρώπους στους δρόμους και πεθαμένα σκυλιά δίπλα τους. Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ διέσωσε 295 ανθρώπους από τότε που ξέσπασε ο Dorian. Συγκεντρώνονται γιατροί, νοσοκόμες και ιατρικές προμήθειες για τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο με τις καταρρακτώδεις βροχές και τους άγριους ανέμους να προκαλούν κύματα από 3,7 ως 5,5 μέτρα. Ο κίνδυνος να ξεσπάσουν επιδημίες όπως διάρροια από το ακατάλληλο για πόση νερό είναι μεγάλος, ενώ τουλάχιστον 70 χιλιάδες άνθρωποι χρειάζονται άμεσα τροφή, νερό και καταφύγιο.

    Υπάρχουν και εκτεταμένες λεηλασίες στο νησί Abaco, με άτομα να σπάνε σουπερμάρκετ και παντοπωλεία, ενώ παρατηρήθηκαν και σκηνές με ανθρώπους να στέκονται με όπλα έξω από τις πόρτες των σπιτιών τους. Ένας 39χρονος είπε ότι στάθηκε τυχερός αφού σώθηκε με τα τρία παιδιά του και επιβιβάστηκε σε πτήση από το Abaco. Αν και δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα, θα δουλέψει για να ζήσει την οικογένειά του. "Υπάρχουν τόσοι πολλοί νεκροί εδώ, η κυβέρνηση πρέπει να απομακρύνει όλους τους κατοίκους από το νησί, όπου η δυσοσμία υπάρχει παντού, ακόμα και μέσα στο νερό" συμπλήρωσε ο ίδιος.
    https://www.reuters.com/article/us-storm-dorian/thousands-try-to-flee-hurricane-devastated-bahamas-islands-idUSKCN1VR1XE?il=0

    Υ.Γ: Η εθνική αν χάσει από τις ΗΠΑ και με την προϋπόθεση να νικήσουν οι Αμερικάνοι και τη Βραζιλία, προκρίνεται με νίκη με 12 πόντους διαφορά επί της Τσεχίας. Μεγαλύτερη από τη μισή (22 πόντοι) διαφορά με την οποία επικράτησαν οι Τσέχοι της Βραζιλίας, όπως έχω γράψει εδώ και μέρες. Αν, βέβαια, η εθνική νικήσει τις ΗΠΑ, της αρκεί και νίκη με 1 πόντο επί της Τσεχίας για να προκριθεί. Σε κάθε περίπτωση ό,τι και να κάνουμε με τους Αμερικάνους θα πρέπει να νικήσουμε οπωσδήποτε τους Τσέχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βροχές βροχές κ όλο τίποτα στην κεντρική Μακεδονία! Ήλιο όλη την εβδομάδα θα έχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα,8 Σεπτεμβρίου κ το μελτέμι καλά κρατεί.Τέτοια εμμονή φέτος , μου κάνει τρομερή εντύπωση. Ειλικρινά περιμένω μετά τις 23 Σεπτεμβρίου ,την φθινοπωρινή ισημερία κ τα χαμηλά που θα περάσουν από το Αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δύσκολη η χθεσινή ημέρα στην Πάτρα. Ειδικά από το απόγευμα και μετά εξαιτίας της θερμοκρασίας και της αυξημένης υγρασίας (75%) ένιωθες μια έντονη δυσφορία και ίδρωνες με το παραμικρό. Ομορφιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Απελπιστική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στις Μπαχάμες μία βδομάδα μετά το πέρασμα του τυφώνα Dorian, με σπίτια να έχουν γίνει ερείπια, με τους κατοίκους να μην έχουν πρόσβαση σε νερό και ηλεκτρικό και με τον αριθμό των θυμάτων να είναι επισήμως 43, ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλοί αγνοούμενοι σύμφωνα με το Reuters. Παρά το γεγονός ότι φτάνει ανθρωπιστική βοήθεια, οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού Abaco επιλέγουν να το εγκαταλείψουν, ψάχνοντας ακόμα και για δουλειά στις ΗΠΑ, καθώς έχει καταστραφεί το 90% των σπιτιών στην πρωτεύουσά του Marsh Harbour.

    Xιλιάδες άνθρωποι ζουν σε ένα κυβερνητικό κτίριο στην πρωτεύουσα της νησιωτικής χώρας Nassau, αλλά χωρίς πρόσβαση σε δομές υγιεινής, ενώ 1.000 έφτασαν με πλοίο στη νότια Φλόριντα μόνο το Σάββατο 7/9. Πολλοί έχουν παιδιά και θα φιλοξενηθούν σε συγγενείς, ελπίζοντας μία μέρα να γυρίσουν στις Μπαχάμες και να φτιάξουν ξανά τα σπίτια τους. Όσοι μένουν πίσω προσπαθούν να βρουν τρόφιμα και πόσιμο νερό με κάθε τρόπο και κάποιοι μπήκαν σε μισογκρεμισμένα μαγαζιά από τον τυφώνα για να πάρουν ό,τι μπορούσαν.

    Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ διέσωσε 290 ανθρώπους, ενώ η αρμόδια αμερικάνικη υπηρεσία για φυσικές καταστροφές αύξησε την προσφορά της στις Μπαχάμες κατά 1 εκ. δολ. - δηλαδή, έδωσε 2,8 εκ. δολ. συνολικά - για τις πρώτες ανάγκες 44 χιλιάδων ανθρώπων. Άμεση βοήθεια χρειάζονται, ωστόσο, 70 χιλιάδες άνθρωποι στις Μπαχάμες, όπου το κόστος των ζημιών από τον τυφώνα ανέρχεται σε 3 δισ. δολ, ενώ άμεσος είναι και ο κίνδυνος για τη μετάδοση ασθενειών, όπως η διάρροια, εξαιτίας του μολυσμένου νερού.

    Ο Dorian παραμένει μία επικίνδυνη απειλή και έκανε ένα ασυνήθιστο τρίτο landfall στον αρκτικό Καναδά, όπου ξερίζωσε δέντρα, έριξε ακόμα και έναν γερανό στο Χάλιφαξ και προκάλεσε διακοπές ρεύματος. Αν και έχει υποβαθμιστεί σε έντονη τροπική καταιγίδα, οι άνεμοι ταχύτητας 150 χιλιομέτρων που τον συνοδεύουν είναι ικανοί να τον κατατάξουν σε τυφώνα κατηγορίας 2. Ένας θάνατος 67χρονου αναφέρθηκε, εξάλλου, και στη Βόρεια Καρολίνα (το δεύτερο θύμα εκεί), ενώ στις Μπαχάμες που όταν χτύπησε ο τυφώνας ήταν κατηγορίας 5 με ανέμους ταχύτητας 320 χιλιομέτρων, δύο φορτηγά 15 μέτρων έχουν επιστρατευτεί, διότι οι αρχές περιμένουν ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

    Πρόκληση συνιστά ακόμα και η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ρεπόρτερ του Reuters είδε πεσμένο στον δρόμο έναν άνδρα και σκυλιά να επιπλέουν στα νερά εκεί κοντά. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις Μπαχάμες, αναζητώντας, μάλιστα, και εργασία στις ΗΠΑ.
    https://www.reuters.com/article/us-storm-dorian/as-desperation-rises-thousands-in-bahamas-flee-dorians-devastation-idUSKCN1VS0A0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Να υπενθυμίσω ότι η εθνική χρειάζεται νίκη με 12 πόντους διαφορά επί της Τσεχίας για να προκριθεί στους "8", αλλά και να επικρατήσουν οι ΗΠΑ της Βραζιλίας, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε λίγες ώρες μετά το παιχνίδι για να δούμε αν τελικά περάσαμε. Με νίκη της Βραζιλίας αποκλειόμαστε, ενώ υπάρχει κι ένα σενάριο που μένουν και οι ΗΠΑ εκτός. Αν η Τσεχία νικήσει την Ελλάδα και οι ΗΠΑ χάσουν με 22 πόντους διαφορά από τη Βραζιλία, τότε στην τριπλή ισοβαθμία που θα προκύψει οι Αμερικάνοι θα έχουν γκολ αβερέιτζ -1, οι Βραζιλιάνοι 0 και οι Τσέχοι +1.

    Κάτι τέτοια ακραία σενάρια έγραφα παλιά και στην εφημερίδα και με κυνηγούσαν παράγοντες και προπονητές. Θυμάμαι μια φορά ήταν Πάσχα και δεν είχαμε θέματα να κλείσουμε. Οπότε γράφω τα σενάρια ανόδου, μεταξύ των οποίων και ένα εξωφρενικό που άφηνε εκτός των δύο προνομιούχων θέσεων τους πρωτοπόρους της Β' εθνικής. Μετά τις γιορτές οι πρωτοπόροι νίκησαν στο επόμενο παιχνίδι τους και εξασφάλισαν και μαθηματικά την άνοδο στην Α2. Την επομένη χτυπάει το τηλέφωνο στη δουλειά. "Παρακαλώ;" λέω όπως πάντα ευγενικά. "Γράψε τώρα μαλ... πώς θα γίνει να μην ανέβουμε" μου απαντάει αγενώς και αναιδώς μία φωνή. Άντε να του εξηγήσεις τώρα ότι δεν είχαμε θέματα να κλείσουμε. Αλλά μια στιγμή. Σενάρια που ίσχυαν μαθηματικά έγραφα και όχι επιστημονικής φαντασίας.

    Και μετά τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας να παραθέσω κι ένα ρετρό, γυρίζοντας στο ευρωμπάσκετ του 1991, όταν η εθνική των Γκάλη, Γιαννάκη, Χριστοδούλου, Φασούλα και σία είχε αντιμετωπίσει την ενιαία τότε Τσεχοσλοβακία. Μετά την ήττα στην πρεμιέρα από τη διοργανώτρια Ιταλία, η Ελλάδα ήθελε οπωσδήποτε τη νίκη με την Τσεχοσλοβακία για να περάσει στα ημιτελικά - τότε συμμετείχαν μόνο οκτώ ομάδες στο ευρωμπάσκετ - αλλά δυστυχώς οι μαλλιάδες σαν ροκ σταρ της δεκαετίας του '80 παίκτες της μας έκαναν τη ζημιά. Αλλά και να ωρύομαι εμένα τον πιτσιρικά.

    Ήταν μία αδιανόητη ήττα για εκείνη την εθνική που είχε κατακτήσει μετάλλιο στα δύο προηγούμενα ευρωμπάσκετ (1987, 1989). Τελικά, η Ελλάδα πήρε μία ρεβάνς από την Τσεχοσλοβακία, την οποία νίκησε στον αγώνα για την 5-6η θέση. Και νομίζω ότι η εθνική θα νικήσει και αύριο την Τσεχία που μπορεί να είναι μία ομάδα με χημεία και ομοιογένεια, αλλά δεν είναι και Σερβία ή, Ισπανία. Απλά, επειδή στο παγκόσμιο μπάσκετ έχει πέσει πολύ το επίπεδο, κατάφεραν να φανούν και μέτριες ομάδες, όπως η Τσεχία και η Πολωνία. Μην τρελαθούμε ότι είναι τίποτα υπερομάδες. Μπορεί να επικρατήσει, λοιπόν, με +12 η εθνική της Τσεχίας. Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δυστυχώς έφυγε από τη ζωή ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Θα μείνουν, όμως, για πάντα τα υπέροχα τραγούδια που έγραψε και ερμήνευσε. Διδυμότειχο μπλουζ, Φορούσε μαύρο νυφικό η περσινή μας η κοπέλα, Και τι ζητάω μια ευκαιρία στον παράδεισο να πάω... Όπως έλεγε, λοιπόν, και ο ίδιος, μαζί με τον άλλο σπουδαίο καλλιτέχνη που έφυγε νωρίς, τον Σάκη Μπουλά, "Βάλε στο ραδιόφωνο τραγούδια που γουστάρεις"...

    Συλλυπητήρια και κουράγιο στους δικούς του ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φίλε Λαμερα,ας ελπίσουμε το συγκεκριμένο σενάριο να παραμείνει σενάριο.Χειμωνας χωρίς καιρικά φαινόμενα είναι εφιάλτης.Πριν κάποια χρόνια το ζήσαμε στην Ελλάδα κ περάσαμε χειμώνα με ήλιο..... Βλέπαμε τον ουρανό κ παρακαλούσαμε να δούμε κάποια συννεφάκια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ συμφωνώ μαζί σου (και επαυξάνω). Αλλά αν κάνει κάποιος μια πρόχειρη δημοσκόπηση στο περιβάλλον του, στους συγγενείς, φίλους, γνωστούς του, με ένα όσο γίνεται αντιπροσωπευτικότερο δείγμα, οι μισοί και παραπάνω θα προτιμήσουν τον μη-καιρό. Η καιροφοβία είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της απομάκρυνσής μας από τη φύση. Μιλάς με έναν αστό και σου λέει "ωχ, πάλι βροχές" (φοβάται μη ...βραχεί το κουστούμι του, ή μη χαλάσει το μαλλί), "πάλι χιόνια" (μην τυχόν και κρυώσει στο κλιματιζόμενο αυτοκίνητό του). Ενώ ο αγρότης, που ξέρει την αναγκαιότητα και της βροχής και του χιονιού θα σου πει "αν δε βρέξει και δε χιονίσει το χειμώνα, πότε θα το κάνει;".

      Διαγραφή
  21. Προσυπογράφω μια μια κάθε σου λέξη φίλε Γιώργο Λαμερα.
    Είναι όπως ακριβώς τα λες,μουσκευει ο δρόμος και πιστεύουν οι περισσότεροι οτι"μουλιασαμε"απο την...πολλή υγρασία.
    Ο χειμώνας,όπως έλεγαν οι παλιοί,είναι ευτυχία και υγεία για όλη την φύση και όλα τα πλάσματα.
    Φυσικά είναι καλό για τον αγροτικό τομέα και για τους υδροφόρους ορίζοντες.
    Ο επερχόμενος χειμώνας όμως δεν βλέπω να φέρνει αυτά που πρέπει και σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα.
    Ελπίζω μέχρι το μεσημέρι να προλάβω να γράψω για αυτο που εγώ μπορώ να"διάβασω"νεσα από την επαφή μου με την φύση,καθώς από αύριο που ξεκινούν τα σχολεία, ο χρόνος μου θα είναι λιγότερος.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και είναι ιδιαιτέρως σημαντικό το ότι τα γράφεις αυτά ειδικά εσύ Χριστόδουλε, που μέχρι και τον Μάιο όντως μούλιαζες, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είχες γράψει, όλα μα όλα τα συστήματα πέρασαν και "ξεφόρτωσαν" πάνω από την περιοχή σου.

      Διαγραφή
  22. Έτσι ακριβώς είναι φίλε Γιώργο,τέτοια εμμονή του καιρού στην περιοχή μου δύσκολα την θυμάμαι ξανά.
    Από εκεί και έπειτα βέβαια,και εκτός από τις 10 Ιουλίου που έκανε την μεγάλη ζημιά το χαλάζι και το διήμερο βροχής μετά απο λίγο καιρό,δεν είχαμε σχεδόν καθόλου βροχή και με το αέρα ασταμάτητο για μήνες,είναι φυσικό να υπάρχει έντονη η ανησυχία,τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα.
    Υπήρχαν όμως και χρονιές,στο πολύ πρόσφατο παρελθόν,που είχαμε περισσότερο νερό και βεβαίως πολύ περισσότερο χιόνι.
    Μετά όμως από καλή χρονιά,ακολουθούσε περίοδος άκρως αντίθετη,δηλαδή λίγες βροχές και αρκετή ζέστη, με αποτέλεσμα χαμηλά στους κάμπους να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα,το οποίο λόγω του Ελικώνα δεν ήταν τόσο έντονο στα ημιορεινά-ορεινά.
    Κάτι τέτοιο διαφαίνεται και για τον επερχόμενο χειμώνα.
    Δυστυχώς σήμερα δεν υπήρξε τελικά ο απαραίτητος χρόνος και δεν μπόρεσα να γράψω αυτά που ήθελα.
    Ελπίζω να το κάνω σύντομα και πριν αρχίσει η φούρια του τρυγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή