Φθινοπωρινός καιρός κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα


Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη Ν. Ρωσία ως τις Άλπεις κινείται Α-ΝΑ. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ένα αβαθές χαμηλό που σχηματίζεται στην περιοχή της Κορσικής. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το ΒΔ Αιγαίο αναμένεται μεταβολή του καιρού με κύριο χαρακτηριστικό την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων τις απογευματινές - βραδινές ώρες κυρίως στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της βασικά στις περιοχές των βροχών. Την Παρασκευή (20/9), στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και το Β-ΒΔ Αιγαίο αρχικά προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα στα βόρεια θα σταματήσουν και στα κεντρικά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα. Το Σάββατο (21/9), λίγες βροχές αναμένονται στην Α. Θεσσαλία, την Α. Στερεά, το Ν. Ιόνιο, τη Δ-ΝΔ Πελοπόννησο και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στο Ιόνιο 3 με  5 και στα ανατολικά πελάγη 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 29 στα δυτικά και τους 27 βαθμούς στα ανατολικά.  
   
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 19-9-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες το απόγευμα - βράδυ κυρίως στη Μακεδονία. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 29 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες το απόγευμα - βράδυ κυρίως στο Β. Ιόνιο και την Ήπειρο. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 31 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες το απόγευμα - βράδυ κυρίως στη Θεσσαλία. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 32 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο Β-ΒΔ Αιγαίο τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 31 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 31 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες το βράδυ. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 28 βαθμούς.

16 σχόλια:

  1. 10Η ΙΟΥΛΊΟΥ ΝΟ2!
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά μην πανηγυρίζεις κιόλας. Χάθηκαν και άνθρωποι τότε...

      Διαγραφή
    2. Δεν πανυγιρίζω.Απλά αναφέρω.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  2. Η ΕΜΥ έβγαλε έκτακτο. Ο κ.Ζιακόπουλος, απ΄ότι βλέπω, είναι πιο συγκρατημένος στις προβλέψεις του. Για να δούμε τι θα γίνει τελικά. Μήπως και ...ξυπνήσουμε από το λήθαργο. Η βόρεια Ελλάδα φαίνεται να παίρνει τη μερίδα του λέοντος. Πάντως, κατά τη γνώμη μου, ακραία φαινόμενα τύπου 10 Ιουλίου (ευτυχώς) δεν θα έχουμε αυτή τη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η παρατεταμενη περιοδος ζεστης (ζεστα νερα, ατμοσφαιρα) σε συνδιασμο με ενα πολυ αξιολογο ψυχρο μετωπο οπως αυτο δημιουργει τις καταλληλες συνθικες για υπερτροφικες καταιγιδες (βλεπε Ιουλιο). Θυμιζει πολυ την προηγουμενη κατασταση και φοβαμαι για επαναληψη στα ιδια ακριβως σημεια. Δεν ειναι ζητημα γνωμης ο καιρος οπως ολοι ακαταπαυστα εκφραζουν, ειναι επιστημη, παρατηρηση και εμπειρια. Ευτυχως οι δεικτες ανυψωσης στον θερμαικο δεν ειναι υψηλοι (περιεργο μεν), ας ελπισουμε σε μη ακραια φαινομενα, παρολα αυτα να υπαρξει προσοχη!

      Διαγραφή
  3. Δύο ατμοσφαιρικές διαταραχές (καταστάσεις ή συνθήκες) μπορεί να φαίνονται ίδιες, αλλά ποτέ δεν είναι πραγματικά ίδιες. Όπως έλεγε και ο Ηράκλειτος: "Ποταμώ ουκ έστιν εμβήναι δις τω αυτώ" (Δεν μπορείς να μπεις δυο φορές στο ίδιο ποτάμι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα έγραφα νο3 αν στις 3 Αυγούστου έκανε τέτοα πράγματα.Να προσθέσω επίσης ότι και 27 Ιουνίου του 2014 σημειώθηκε παρόμοιο σκηνικο του στυλ της 10ης ιουλιου.
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπα, δεν μπορεί το φθινόπωρο φέτος. Τα τζιτζίκια τραγουδάνε ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μοντέλα δείχνουν οι ζέστες να ξανάρχονται και μάλιστα δριμύτερες και φυσικά τελείως καλοκαιρινές.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  6. Προσπάθησα να γράψω τη σκέψη μου τρεις φορές,κ τις τρείς κάτι πάτησα κ σβήστηκαν όλα!Τι γίνετε από τώρα γεροντάματα...
    Τέλος πάντων για να μη πολυλογώ ήθελα να εξηγήσω για ποιό λόγο συνεχίζω κ πιστεύω ότι η αυριανή διαταραχή μοιάζει σε αρκετά σημεία με αυτή του Ιουλίου αλλά είναι πολλά κ δε μπορώ να τα ξανά γράψω.
    Όσον αφορά για την κατανομή του υετού θα έλεγα να μη βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα.
    Δε θέλω να το παίξω ούτε ξερόλας ούτε επιστήμονας αλλά η εμπειρία μου από τα 20 χρόνια που ασχολούμαι με τον καιρό κ την προσπάθεια πρόγνωσης αυτού μου έχουν μάθει ότι δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ποιές περιοχές θα έχουν περισσότερες καταιγίδες κ ποιές όχι.
    Η βόρεια χώρα φαντάζει σίγουρη για να πάρει τη μερίδα του λέοντος,όμως μέσα στο 24ωρο της Παρασκευής δε θα μου κάνει καθόλου εντύπωση περιοχές που μέχρι τώρα φαίνεται να παίρνουν ψίχουλα(όλη η Στερεά,το Ιόνιο κ η Πελοπόννησος)να "βγάλουν" έντονες μπόρες κ καταιγίδες έστω κ σε τοπικό επίπεδο.
    Μη ξεχνάμε ποιά περίοδο διανύουμε κ τι έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν.
    Αυτά τα ολίγα για να μας ξανά βάλω στην αναμονή(έστω κ για ένα διήμερο μόνο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχω πάθει και εγώ ουκ ολίγες φορές. Λόγω βιασύνης συμβαίνει. Όχι και ...γεροντάματα, εσύ Φώτη! Εμείς τότε τι να πούμε; Μια καλή λύση, όταν θες να βάλεις εκτενή σχόλια, είναι να τα γράφεις πρώτα σε word. Τώρα, αναφορικά με τις προβλέψεις σου, θέλω να πιστεύω ότι η τρέχουσα κακοκαιρία ΔΕΝ θα μοιάζει με την άλλη, μήπως τυχόν (λέω εγώ τώρα) μέσα στην αναμπουμπούλα δει και η Καλλιθέα καμιά καταιγίδα. Πάντως, αυτό που έγραψα προχτές περί στατικής ευστάθειας προφανώς δεν ισχύει. Αυτά παθαίνει κάποιος όταν περιορίζεται σε έναν χάρτη στα 500 και ένα μετεώγραμμα. Ο ...πολύς ύπνος φταίει.

      Διαγραφή
    2. Εγώ να δεις Φώτη που γράφω απο το κινητό βιαστικά τις περισσότερες φορες πως χάνω τα σχόλια με αποτέλεσμα να εκνευρίζομαι και να το παρατάω.

      Διαγραφή
  7. Αυτή η εποχή τις έχει τις εκπλήξεις! Θυμίζω τον ανομβρο και ζεστό Σεπτέμβριο του 2017 που ήρθε η δυναμικά ασθενής ψυχρή εισβολή και έδωσε τις ισχυρές καταιγίδες 25-27/9 μόνο σε Αττική και Σαμοθράκη όπου συνέβη το ακραίο εκείνο φαινομενο!
    Στην τωρινή περίπτωση, ενισχυτικος παράγοντας είναι το ψυχρό μέτωπο και ανασταλτικός οι θυελλώδεις βοριάδες!
    Θα δούμε και εύχομαι χωρίς ζημιές και απώλειες πάνω από όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για να δούμε πολύ ψυχρές μάζες θα συναντήσουν τα θερμά νερά της Μεσογείου... Οψόμεθα..
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι μόνο τα νερά της Μεσογείου, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι και η ανύψωση των υπαρχοντων αερίων θερμών μαζών από τις ψυχρές που επελαυνουν και την αστάθεια που θα δημιουργήσουν, χωρίς πάντα από μόνο του αυτό να είναι αίτιο, εννοείται!

      Διαγραφή