Αρκτικές εισβολές στη ΒΑ Αμερική και την Ευρώπη

Φίλος με ρώτησε: «Μπορούν να παρατηρηθούν στην Ευρώπη αρκτικές εισβολές σαν αυτές που βιώνει η ΒΑ Αμερική;». Η απάντηση είναι ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά οι πιθανότητες να συμβεί είναι λιγότερες, ακόμα και για τις βόρειες περιοχές της ηπείρου μας. Η εξήγηση βασίζεται στον παρακείμενο χάρτη του Β. Ημισφαιρίου, στον οποίο είναι αποτυπωμένη η μέση κυκλοφορία του Ιανουαρίου σε ύψος περίπου 5,5 χιλιομέτρων (μέση τροπόσφαιρα). Όπως βλέπετε στο συγκεκριμένο χάρτη, που σε γενικές γραμμές είναι αντιπροσωπευτικός της μέσης κυκλοφορίας του χειμώνα, ο πολικός κυκλωνικός στρόβιλος είναι ασύμμετρος με δύο εμφανέστατες σκάφες χαμηλών υψών στη ΒΑ Αμερική και στη ΒΑ Ασία. Στα πλαίσια της φυσικής μεταβλητότητας του καιρού και του κλίματος, μικρές μετατοπίσεις των συγκεκριμένων σκαφών τόσο κατά τη διεύθυνση βορράς-νότος όσο και κατά τη διεύθυνση ανατολική-δύση παρατηρούνται συχνά, αλλά το να εμφανιστεί μια τέτοια σκάφη πάνω από την Ευρώπη συνιστά μεγάλη απόκλιση από τη μέση τιμή (θέση) και ως εκ τούτου έχει λιγότερες πιθανότητες να συμβεί. 


Στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια Ευρώπη αρκτικές εισβολές παρατηρούνται όταν μια αντικυκλωνική σφήνα μπει στις πολικές περιοχές από την πλευρά του ΒΑ Ατλαντικού. Με την κίνηση αυτή, πολύ ψυχρές αέριες μάζες αρκτικής προέλευσης μεταφέρονται προς τις περιοχές μικρότερου γεωγραφικού πλάτους, αλλά οι μάζες αυτές στην πορεία τους προς το νότο χάνουν τα αμιγή χαρακτηριστικά τους. Παρόλα αυτά, είναι πάντα ικανές να προκαλέσουν καταστροφές, όπως συνέβη και στη χώρα μας τον ιστορικό για την Ευρώπη χειμώνα 1962-63.

Στον καιρό και το κλίμα μπορούν να συμβούν πολλά, αλλά πάντα μέσα στα όρια που κάθε φορά βάζει η φύση. Όταν ήμουν μικρός, νόμιζα πως θα μπορούσε κάποιο χειμώνα να χιονίσει στην Κόνιτσα πέντε μέρες συνέχεια, αλλά στην πορεία κατάλαβα ότι αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία σε συνδυασμό με το ανάγλυφο (Πίνδος) βάζουν τα όρια. Αντίθετα, τα όρια αυτά δεν υπάρχουν π.χ. για την Κύμη της Εύβοιας. Η διαφορετικότητα του κλίματος από περιοχή σε περιοχή έχει την ομορφιά της με τους κατοίκους των διάφορων περιοχών να έχουν προσαρμοστεί σε αυτά που τους δίνει η φύση. Προβλήματα προκύπτουν όταν αρχίζουν οι σημαντικές κλιματικές αποκλίσεις, γιατί οι  ανθρώπινες κοινωνίες είναι οργανωμένες να λειτουργούν εύρυθμα με καιρικές συνθήκες κοντά στις μέσες τιμές. Όταν οι κλιματικές αλλαγές οφείλονται σε φυσικά αίτια, τις «αποδεχόμαστε», μη μπορώντας να κάνουμε και αλλιώς. Όταν όμως με τα χεράκια μας οδηγούμε τον πλανήτη σε κλιματική αστάθεια και δεν κάνουμε τίποτε να την αποτρέψουμε, είμαστε άξιοι της τύχης μας. Το άδικο στην περίπτωση αυτή είναι ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα θα τα αντιμετωπίσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας, για τα οποία σχεδόν κανείς μας δεν νοιάζεται.

Το άρθρο αυτό αναρτήθηκε για πρώτη φορά στο παρόν μπλογκ πριν από οκτώ χρόνια (12-12-2014).

67 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ πολύ δάσκαλε .Κατάλαβα. Κατά τα άλλα......¨"βαστάτε Τούρκοι τάλογα"!.--===========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα από τη Στοκχόλμη που οσο μπαίνουμε στη καρδιά του χειμώνα τόσο αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο χειμώνα και το σκανδιναβικό φθινωπορο.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευτυχώς που υπάρχουν τέτοια επιστημονικά κείμενα. Γιατί οι παντογνώστες καναπεδάτοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατηγορούν συλλήβδην τους μετεωρολόγους ως -μη χρήσιμους- για να χρησιμοποιήσω μια από τις λιγότερο βαρύτερες εκφράσεις.

    Θα έλεγα ότι η ίδια ιστορία ισχύει και για τους σεισμολόγους, αλλά όλο και κάποιος ανώνυμος θα βρεθεί να μου πει τι σχέση έχει η μετεωρολογία με την σεισμολογία, αλλά τέλος πάντων ας πιστεύει ο καθένας ό,τι θέλει, αλλά οι επιστήμες έχουν στενή σχέση μεταξύ τους και οι επιστήμονες πέρα από το αντικείμενο τους δεν είναι μονοδιάστατοι.

    Καλό υπόλοιπο του 2022 πατριώτες, με υγεία και ασφάλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ πιθανή πολική βόμβα και στην Ελλάδα είπε ο Λέκκας! Κατά πόσο μπορεί να ισχύει αυτό και που βασίζεται και το λέει; Υπάγεται η δήλωση στις περιπτώσεις τρομολαγνειας ή είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης της κλιματικής αλλαγής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο μεταξύ, μόλις το είπε έκανε σεισμό στην Εύβοια, που τον νιώσαμε και στην Αττική. Δικαιώθηκε κι ένας φίλος, που έγραφε πρόσφατα, εδώ στο blog, ότι είναι πιο πιθανός ένας σεισμός, παρά μια ψυχρή εισβολή. Ωστόσο, διαφαίνεται μία ψυχρή εισβολή των Φώτων και του Αϊ Γιαννιού, σύμφωνα με το πρωινό τρέξιμο του τζίφου. Δεν είναι τόσες μέρες μακριά πια, μία βδομάδα και μία μέρα. Οπότε είναι πιθανό να συμβεί.

      Διαγραφή
  5. Επομένως με βάση τον παραπάνω χάρτη και τη διάταξη του πολικού στροβιλου εξηγείται γιατί χιονίζει τόσο πολύ σε Ιαπωνια και ΗΠΑ-Καναδά. Διότι εκεί έχουν πάνω από το κεφάλι τους το Πολικό χαμηλο το οποίο κατεβαίνει ατόφιο χωρίς κάποια υποβοηθηση
    ενώ η Ευρώπη θέλει πιο πολύπλοκο μηχανισμό. Σε λάθος Ήπειρο γεννηθήκαμε φίλοι χιονοφιλοι!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Eπιτρέψτε μου κύριε Ζιακόπουλε...αλλά ο α πληθυντικός όπου όλοι μας εχουμε βάλει το χεράκι για να καταστρέψουμε τον πλανήτη...είναι η κλασική αρχή της μαζικής ενοχής και φυσικά..στην συνέχεια .της εργαλοιοποίησης του "εγκληματία" δλδ εμένα που ως ένοχος πρέπει πάρω δάνειο από "πράσινη τράπεζα" για να καλύψω την συμμετοχή μου στο εξοικονομώ κατ οίκον,που θα πληρώσω και την ανεμογγενήτρια που θα αγοράσει ο "παροχος" της ηλεκτρικής ενέργειας την οποία όμως ενέργεια, θα μου την πουλήσει σαν να χρησιμοποίησε μόνο φυσικό αέριο..
    Έτσι εγώ ο ένοχος θα κληθώ να πληρώσω(!) το έκγλημα μου(!)...και φυσικά τους ρύπους μου αν τους παράγω.Ε λοιπόν δηλώνω ΑΘΩΟΣ...!....και αρνούμαι...να είμαι το βασικό εργαλείο εκταμίεσης ενός δανείου,και πλουτισμού οποιουδήποτε...πληρώνει ολη την έρευνα για να με πείσει ότι για τα ακραία φυσικά φαινόμενα φτάιω εγώ...και οι συνάθρωποι μου.Ας αφήσουν επιτέλους την επιστήμη να δουλέψει με την ησυχία της και μακριά από τα λεφτά τους.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι τρώμε φαγητό,καλλιεργούμε,οδηγούμε αυτοκίνητο,ντυνόμαστε,καταναλώνουμε προιόντα,καίμε ξύλα,έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα,κάνουμε παιδιά που θα κάνουν τα ίδια κτλ.Είμαστε όλοι ένοχοι,άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο.Το ίδιο θα την πληρώσουμε όλοι όμως,διότι ζόυμε στο ίδιο σπίτι,τον πλανήτη γη.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Αυτό ακούγεται κάπως σαν το "μαζί τα φάγαμε". Σύμφωνοι, όλοι έχουν ένα μερίδιο ευθύνης, αλλά δεν μπορείς να βάζεις στην ίδια πρόταση τον άστεγο με τον δισεκατομμυριούχο εφοπλιστή. Βασικά, αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι το παγκόσμιο μοντέλο παραγωγής. Να φρενάρει η ανάπτυξη, που συνεπάγεται και όλο και μεγαλύτερη κατανάλωση πόρων. Το καπιταλιστικό σύστημα είναι ο κύριος ένοχος, πιο απλά.

      Όση οικονομία κι αν κάνουμε στο νερό, στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό κ.λ.π., αν δεν αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο δεν γίνεται τίποτα. Και τα γράφει αυτά κάποιος που πλέον δεν έχει αυτοκίνητο, δεν έχει ψυγείο, δεν ανάβει ποτέ το καλοριφέρ (ούτε στις χιονοκακοκαιρίες Μήδεια και Ελπίδα), δεν έχει air condition και έχει να αγοράσει ρούχα (εντάξει, μου κάνουν δώρα) κάτι χρόνια. Σημειωτέον, ότι για να πλυθεί ένα κοντομάνικο μπλουζάκι, όταν το φτιάχνουν, χρειάζονται 25 με 30 κουβάδες νερό.

      Διαγραφή
    3. Σε σπίτι ζείτε ή σε τσαντήρι;

      Διαγραφή
    4. Υπολογιστή όμως έχετε.

      Διαγραφή
    5. Έναν υπολογιστή της κακιάς ώρας έχω. Μέχρι να φορτώσει μία σελίδα στο ίντερνετ, περνάει κάνα τέταρτο. Έτσι, προλαβαίνω να κάνω και άλλες δουλειές παράλληλα, όμως. Σε τσαντίρι δεν ζω, αλλά και εξ ανάγκης ανακάλυψα πως οι άνθρωποι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς πολλά πράγματα, τα οποία θεωρούμε άκρως απαραίτητα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι και η προσπάθεια μας να τα αποκτήσουμε μας κάνει τελικά δυστυχισμένους.

      Διαγραφή
    6. H απάντησή σας είναι ιδιαίτερα αξιοπρεπής. Καθότι αγνοώ την προσωπική σας κατάσταση, ζητώ συγγνώμη για το προσβλητικό σχόλιο των 1:24 μμ.

      Διαγραφή
  7. Θωμα?σου βγαζω το καπελο και οχι μονο...μαζι σου και σ αυτο και σε πολλα ακομη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ κι εγώ.Κάποια στιγμή έπρεπε να ειπωθεί κι αυτο

      Διαγραφή
  8. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κακοκαιρία του 2001 ως πολική βόμβα για τη Θεσσαλία - Μακεδονία κάλιστα.
    Με μείον 26 πεδινά Θεσσαλίας και μείον 10 Μακεδονία ήταν κάτι ακραίο που συμβαίνει πολύ σπάνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. -10 στα μακεδονικά παράκτια, στο εσωτερικό πολύ παρακάτω, ιδίως στη δυτική Μακεδονία.

      Διαγραφή
    2. Η λέξη "πολική" παραπέμπει σε πολικές θερμοκρασίες και η λέξη "βόμβα" σε εκρηκτική κυκλογένεση, που, αν θυμάμαι καλά, δεν υπήρξε!

      Διαγραφή
    3. Λέω πολική ή βόμβα καθώς όπως το έζησα εδώ δυτική Θεσσαλία, χαμηλό από Σικελία κινούταν ανατολικά και ενώ οι μετεωρολόγοι έλεγαν για ισχυρές βροχές πεδινά, είχαμε λόγω αναστροφων και εγκλωβισμό ψύχους κατευθείαν χιόνια με αστραπόβροντα... Θυμάμαι τις λάμψεις και το πολύ χιόνι που έπεφτε για πολλές ώρες... Φυσικά ένα μέτρο σχεδόν πεδινά το χιόνι και -26 τις επόμενες ημέρες που ξαστεριωσε.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα από την φθινοπωρινή Λέσβο! Ευχαριστούμε για το άρθρο -απάντηση κύριε Ζιακόπουλε! Θωμά έγραψες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνώ και επαυξάνω με τον Θωμά,μου φαίνεται αδιανόητο στο επίπεδο που έχει φτάσει η επιστήμη να μην είναι ικανή να παράγει ενέργεια χωρίς τα αέρια του θερμοκηπίου που συμβάλλουν στη κλιματική αλλαγή,αλλά ο κύριος Ζιακόπουλος είναι ξεκάθαρος ''δεν κάνουμε τίποτα να την αποτρέψουμε'' που εγώ το εκλαμβάνω και ως την στάση αδράνειας και ανέχειας προς αυτούς που πάνε να μας περάσουν τις ανεμογεννήτριες και άλλες εξίσου βλαβερές για το οικοσύστημα λύσεις ως πράσινες με γνώμονα κυρίως το κέρδος τους. Μανόλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο πλανήτης δεν κινδυνεύει από τις πολικές βόμβες αλλά από τις πυρηνικές βόμβες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο που τις πυρηνικές βόμβες είναι στο χέρι των ανθρώπων να τις αποτρέψουν από το να σκάσουν. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης να μην γίνονται πόλεμοι. Δεν πρόκειται για κάποιο καιρικό φαινόμενο, που ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει τίποτα, από το να εύχεται απλά να μην βρεθεί στον λάθος τόπο, τον λάθος χρόνο.

      Διαγραφή
    2. Έτσι, γιατί θα μας τρελάνουν πάλι.

      Διαγραφή
    3. Είναι στο χέρι τους να τις αποτρέψουν από το να σκάσουν εφ' όσον δεν κάνουν όλοι πόλεμο ή όταν δεν κάνουν ή δεν πρέπει να κάνουν μερικοί πόλεμο;

      Διαγραφή
    4. Αν ήθελαν οι άνθρωποι δεν θα γίνονταν πόλεμοι, δεν θα είχαν καν κατασκευαστεί ατομικές βόμβες, δεν θα υπήρχαν φτωχοί και πεινασμένοι. Όλα αυτά είναι θέμα βούλησης, δηλαδή, ο άνθρωπος μπορεί να τα ελέγξει, σε αντίθεση με τον καιρό, που δεν μπορεί να τον επηρεάσει.

      Διαγραφή
    5. Στη Βόρεια Κορέα το κάνουν ωραία, και πυρηνικά έχουν, και δεν πεινάει κανείς.

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα κ. Ζιακόπουλε.Μήπως θα μπορούσατε να μας πείτε περισσότερα για τον ιστορικό χειμώνα 1962-63; Σας ευχαριστώ. Χρόνια Πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο χειμώνας τών πάγων!

      Διαγραφή
    2. Στην πεδινή Ημαθία δεν κυκλοφορούσε ούτε τρακτέρ. Πάνω από 1μ. χιόνι. Πτολεμαΐδα -28 β. Κελσίου, Καβάλα-αεροδρόμιο -24, Σέρρες -23 κλπ.

      Διαγραφή
    3. Ήταν νομίζω χιονιάς Βορείου Ελλάδος όπου κατηφόρισε και στην Αθήνα και είχε καλό χιονιά και η Αττική απ'άκρη σ'άκρη

      Διαγραφή
  13. Σας ευχαριστώ ανώνυμοι...των 0704 και 07.23 και Ιωλαννη και για τους υπόλοιπους για μην με παρεξηγήσετε...-και ευχαριστώ για την υπομονή του με μένα του κύριου Ζιακόπουλου- στο κάτω κάτω ήταν ο μόνος που μας μίλησε και εξήγησε το φετινό χειμώνα με τους δύο εμποδιστές αντικυκλώνες του Καναδά και της Μεσογείου(σαν δύο τροχοί ενός ρολογιού που σταματάνε και ετσι σταματάει το ρολόι).
    Κατά τα λοιπά για να το ελαφρύνω λίγο φέτος αποφάσισα για πρώτη (και τελευταία φορά) να ασχοληθώ με την κηπουρική και να βάλω ντομάτες στο χωριό μου...οι οποίες όμως λόγω του κρύου το πρωί δεν κοκκίνιζαν...κάποια στιγμή με τα ζόρια τον Σεπτέμβρη είχαν πάρει ένα ροζ χρώμα και λέω πλησιάζει η ώρα...μπριτσ!..20 Σεπτεμβρίου 0 βαθμοί και πάχνη...πανικόβλητος πάω και ρωτάω την γιαγια φίλιω ως ζωντανού αρχείου τι συμβαίνει και την ρωτώ και για την κλιματική αλλαγή.."Σώπα γιόκα μ μην ακούς παράδες ΄θέλουν"...η απάντηση..!..και την ρωτάω για τα χιόνια "από τον πολέμο μεχρι τον Παπαδόπουλο δεν μπορούσαμε να βγουμε από το σπίτι από το χιόν μετά γλύκανε πάλι"...επομένως θα συνεχίζω τις συνεντεύξεις της γιαγιάς φίλιως μπας και βγαλω την άκρη ,κλείνοντας τα αυτιά μου...σε γεωλόγους..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Θωμά", τα ανακάτεψες όλα! Αν δεν ξεχωρίσουμε την πολιτική και την οικονομία από την (καθαρή) επιστήμη του καιρού και του κλίματος, δεν βρίσκουμε άκρη! Όσο για το ποιος φταίει, συμφωνω με τον Δημήτρη ρ.

      Διαγραφή
    2. Με πρόλαβε ο δάσκαλος.Αγαπητέ φίλε Δημήτρη ρ. ,πολλές φορές συμφωνώ μαζί σου." Θωμά" αρκετές φορές με μπερδεύεις.Θα το επαναλάβω, και συγγνώμη για το "δασκαλίστικο " : "Μείζων πασών αρετών δ ι ά κ ρ ι σ ι ς" .Όσο για το "τίς
      πταίει ;" και το "τί δέον γενέσθαι",κάπου υπάρχει το στοιχείο της καθολικότητας.Διαφορετικά,νομίζω ότι θα.....κυνηγάμε την ουρά μας.Τώρα θα μου πείτε κάποιοι,όπως η γιαγιά μου ,: " Άλλη η μπουκιά του Πάγκαλου και άλλη η δικιά μου "!. Έχει τη βάση του,αλλά δεν πάμε παρακάτω......-======Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Το παγκόσμιο παραγωγικό μοντέλο πρέπει να αλλάξει κ. Ζιακόπουλε και Π.Α. Λιγότερη ανάπτυξη είναι αυτό που χρειάζεται. Μικρότερη παραγωγή και να μπει ένα τέλος στην κατασπατάληση πόρων. Δεν γίνεται να εξισώνουμε τον άστεγο και τον άνεργο με τις πολυεθνικές πετρελαϊκές, που θέλουν να κάνουν γεωτρήσεις, όπου υπάρχει στεριά και θάλασσα.

      Το να αποδίδεις την ευθύνη σε όλους είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να τη σκαπουλάρουν οι πραγματικοί ένοχοι. Το πραγματικό πρόβλημα του πλανήτη είναι ότι 50 με 60 άνθρωποι (δεν θυμάμαι τα ακριβή στοιχεία της Oxfam), έχουν περιουσία όση ο μισός πληθυσμός (4 δισ. άνθρωποι) της γης.

      Διαγραφή
    4. Ωραία,αλλά μεχρι τότε κάτι πρέπει να γίνει,και σε αυτό εγώ εννοώ να συμμετάσχω.Αλλιώς σύντομα θα φθάσουμε στο "ουκέτι καιρός".-=======Π.Α.

      Διαγραφή
    5. επ' αυτού θα προτείνω το μεταγλωττισμένο ντοκιμαντέρ Legacy (2021) συνέχεια του Home (2009). διαθέσιμο στο ertflix. για τον τρέχοντα προβληματισμό: η (ορθή) μη αποδοχή του "μαζί τα εκπέμψαμε (τα του θερμοκηπίου)" δε μας δίνει το δικαίωμα να αράξουμε παρακολουθώντας την καταστροφή της Ρώμης. ας κάνουμε αυτά που μπορούμε, ακόμα έχουμε δημοκρατία (έστω, αυτήν τη λειψή, την ελαφρώς αντιπροσωπευτική), η γνώση, η ενημέρωση και η γνώμη κυκλοφορούν ευρέως (μαζί με πολλή βαβούρα και σαβούρα, σύμφωνοι) και οι καθημερινές καταναλωτικές πρακτικές μας επιδέχονται βελτίωση. ας αυξήσουμε το ποσοστό του πολίτη μέσα μας, σε βάρος του ποσοστού του καταναλωτή.

      Διαγραφή
    6. Nα είσαι καλά, Νίκο.Καίριος,ως συνήθως.-========Π.Α.

      Διαγραφή
    7. σ' ευχαριστώ, Πέτρο, για τα καλά σου λόγια και τον κ. Ζιακόπουλο για την υλοποίηση της μετεωρολογικής Πνύκας.

      Διαγραφή
  14. Eλπίζω να μην με παρεξηγήσετε κύριε Ζιακόπουλε...κατά τα λοιπά...εγώ περιμένω ακόμα την "χονδρή κυρία " της όπερας...να τραγουδήσει ..!!φέρτε μας τους Ντάλτον ξανά..."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλη τη παρέα. Θα προσπαθήσω και εγώ να κάνω ένα σχόλιο στην ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω στην ατομική ευθύνη απέναντι στην περιβαλλοντική υποβάθμιση/ κατάρρευση.

    Κατά τη γνώμη μου, σε ένα πρώτο επίπεδο φταίμε όλοι και όλες στο βαθμό που συνεχίζουμε να εξασκούμε ένα σωρό οικολογικα βλαβερές συνήθειες και δεν κάνουμε κάτι να απαλλαγούμε από αυτές, είτε ως άτομα, είτε συλλογικά ως κοινωνίες.
    Σε ένα δεύτερο όμως επίπεδο δεν φταίμε όλοι το ίδιο. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά κλίμακας, άλλο μια βιομηχανία που μολύνει με τους ρύπους της, άλλο οι οργανωμένες κρατικές πολιτικές λεηλασίας της φύσης και άλλο η κυρά μαρίκα που επιμένει να πίνει το φραπέ της με καλαμάκι και μετά το πετάει στη θάλασσα. Εδώ δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλησουμε για ισότητα στην ευθύνη.

    Υπάρχει τέλος και ένα ακόμη σημείο που νομίζω ότι ενισχύει τη παραπάνω άποψη. Είναι συζητήσιμο το αν και κατά πόσο τα άτομα και οι κοινωνίες επιλέγουν ελεύθερα τις καθημερινές τους συνήθειες. Πως να μιλήσουμε για ελευθερία επιλογής και αποδώσουμε εύκολα ατομική ευθύνη όταν υπάρχει μια τεράστεια βιομηχανία προπαγάνδας που κατευθύνει τις ανθρώπινες ανάγκες και επιθυμίες σε καταναλωτικά προίοντα που εκτός από το να αποφέρουν κέρδη σε μια μικρή μειοψηφίαστη πλειονότητά τους έχουν μεγάλο και αχρείαστο οικολογικό αποτύπωμα.

    Αυτά τα επιγραμματικά σε ένα πολυσύνθετο ζήτημα. Ελπίζω να έγινα κατανοητός και να μην καταχράστηκα το μέσο και την υπομονή σας. Σε ότι αφορά τον καιρό, αφού δεν μπορούμε να τα βάλουμε μαζί του ας χαρούμε έξω στη φύση αυτές τις ζεστές (αλλά μικρές) μέρες.

    Τάσος (ορεινά γρεβενά)

    υγ. συγνώμη για τα πιθανά ορθογραφικά- γράφω σε tablet και αυτό έχει τις δυσκολίες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γιώργος Στυλιανάκης29 Δεκεμβρίου 2022 στις 12:38 π.μ.

    Το θέμα δεν είναι ποσοτικό, δηλαδή δεν ο βαθμός της συνευθύνης του καθενός μας (γιατί υπάρχει συνευθύνη σε κάποιο βαθμό, θέλομε-δεν θέλομε), αλλά ότι όλοι θα πληρώσομε την συνέπεια της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και, σε αυτό που μας καίει, της κλιματικής αλλαγής. Ίσως εμείς δεν προλάβομε να είμαστε μάρτυρες μεγάλων προβλημάτων, αλλά αυτό δεν αλλάζει το βασικό θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν ήξερα τίποτα για τον χειμώνα του 62/63 και βρήκα αυτό και μου φάνηκε άκρος ενδιαφέρον.

    https://kairikaxristos.wordpress.com/2014/01/03/%CE%BF-%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-1962-1963/

    Κακοκαιρίες επανωτές. Και σε εμάς αλλά και στη Αγγλία και την Αμερική και για μήνες.

    Ολα αυτά ανήκουν βέβαια σε άλλες εποχές. Μέχρι και στο Buffalo με τα 2 μέτρα χιόνι και τους -20 σύντομα θα έχουν 10 και 15c και βροχές. Το ίδιο που συνέβη και στην δυτική Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χαίρετε και χρόνια πολλά σε όλους,
    από εδώ και μετά θα είμαι ο νέος σχολιαστής του blog σας ως χρόνια θαυμαστής και υποστηρικτής σας. Επειδή ασχολούμαι ερασιτεχνικά μεν αλλά μανιωδώς με την κλιματολογία, θα ήθελα να προτρέψω τους φίλους που προσπαθούν να βγάλουν συμπεράσματα για το κλίμα από αναφορές από ένα ή δύο πρόσωπα ότι ο άνθρωπος βάζει αρκετή "σάλτσα" στις μνήμες του. Μπορείτε να μπαίνετε στα αρχεία θερμοκρασιών που κρατούνται από τα αεροδρόμια της χώρας εδώ και αρκετές δεκαετίες και πολύ εύκολα να βλέπετε ημερήσιες αναφορές καιρού. Είμαι μόνο 24 ετών και έχω ήδη στα 10 χρόνια που ασχολούμαι (ναι,από μικρό παιδί) βγάλει κάποια συμπεράσματα. Πρώτα από όλα βλέπω:
    1) Θερμότερο καλοκαίρι με αρκετή διαφορά από τις δεκαετίες 60-70 μέχρι και αρχές 80. Αρκετές μέρες περνούσαν στο αεροδρόμιο ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ(πολύ ζεστή περιοχή) που απλά το θερμόμετρο έφτανε 27-28 βαθμούς μέγιστη θερμοκρασία. Καύσωνες με σαραντάρια υπήρχαν πάντα, αλλά οι υπόλοιπες μέρες ήταν πιο αξιοπρεπείς και ανεκτές. Το ίδιο ισχύει για όλη τη χώρα.
    2) Τα τελευταία χρόνια βλέπω όλο και πιο συχνά τα εξής (στην Αττική από όπου είμαι)
    Α) Επίμονοι εμμονικοί καιροί όλων των τύπων καιρού αλλά κυρίως των αντικυκλώνων που "κουρεύουν" το φθινόπωρο και την άνοιξη κυρίως και μειώνουν τις ημέρες βροχής.
    Β) Απότομες χειμωνιάτικες επισκέψεις παγωμένων αερίων μαζών που όμως αφήνουν άχιονες ηπειρωτικές περιοχές γιατί δεν συνοδεύονται από την κατάλληλη υποστήριξη με χαμηλές πιέσεις. Εισέρχονται σαν ξηρικοί αυλώνες, με τον πολικό αεροχείμαρρο να ξεφεύγει απότομα πολύ μα πολύ νότια. Το βλέπω και στην Αμερική αυτό, αλλά εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά.
    Γ) Κάτι που δεν αναφέρεται: Βλέπω υετούς στα μοντέλα σε Λιβύη,Αλγερία,Αίγυπτο,Ισραήλ πολύ περισσότερο από παλιότερα, αλλά για αυτό δεν υπάρχει ιδιαίτερη μελέτη. Ίσως να φταίει εν μέρει και ο ξέφρενος πολικός αεροχείμαρρος.
    Δ) Τα αρκετά ανυπόφορα καλοκαίρια μας δεν συνοδεύονται από μείωση του υετού. Δεν βλέπω αυτήν την τάση που μιλούν τα μοντέλα κλιματικής αλλαγής για μείωση υετού, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις τα θερμά μας καλοκαίρια γίνονται "μικρομουσώνες" με την παραμικρή ευκαιρία που μπαίνει μια σχετική ψυχρή μάζα στον χώρο μας.
    Ε) Ως εκ τούτου δεν βλέπω μεγάλη μείωση συνολικού υετού, αλλά νομίζω έχουν παραγίνει οι ανοιξιάτικοι και οι φθινοπωρινοί μήνες που περνούν με μηδέν (0) χιλιοστά υετού. Αυτήν τη φορά μας το έκανε πολλές φορές φέτος με τον Δεκέμβριο του 2022 να παραλαμβάνει τη σκυτάλη αυτού του εμμονικού μοτίβου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kέντρο Αθήνας έχει 280μμ προς το παρόν. Πέρυσι έκλεισε με 323μμ και πρόπερυσι με 380μμ αν δεν κάνω λάθος. Τέτοια ανομβρία έχει να ζήσει το κέντροι από αρχές του 90. Βέβαια τότε είχαμε και έναν φοβερό χειμώνα 91/92.

      Θεωρώ και Κορινθία δεν τα πάει ιδιαίτερα καλά.

      Διαγραφή
    2. Ορθώς θεωρείς, Jean.Nα καταλάβεις,ειδικά η Δ. Κορινθία,σταθμός Δερβενίου,θα κλείσει με ετήσιο υετό 179,4 mm!!.-=========Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Δυστυχώς ο σταθμός του Αστεροσκοπείου στο Γκάζι χάνει υετό εδώ και 2 χρόνια. Υπολογίζω ότι έχει λάβει φέτος γύρω στα 300mm. Υπήρξαν και άλλες χρονιές που το κέντρο μάζευε 300mm και λιγότερο το έτος ,όπως πχ το 2010. Όσον αφορά την Κορινθία η κατάσταση είναι άσχημη εκεί σε κάποιες περιοχές, όπως και η παρατεταμένη ξηρασία σε ανατολικές νησιωτικές περιοχές και στη Θράκη το φθινόπωρο, που άφησε αρκετούς μήνες με σχεδόν 0 χιλιοστά βροχής, κάτι που ανατράπηκε στο τέλος της εποχής. Αυτός ο χειμώνας δεν με πείθει ότι θα έχει καλό υετό ούτε φυσιολογικές θερμοκρασίες, ελπίζω να κάνω λάθος.

      Διαγραφή
  19. Λογικό είναι να ανέβουν οι θερμοκρασίες στους 10-15 βαθμούς (παρεμπιπτόντως, το Μαϊάμι είχε 10 βαθμούς κατά τη διάρκεια της πολικής εισβολής και η Καλιφόρνια που δεν επηρεάστηκε 29β. Έτσι γίνεται πάντα λόγω της διόρθωσης, με τις θερμές αέριες μάζες να σπεύδουν να καλύψουν το κενό των ψυχρών. Επίσης, οι 10-15 βαθμοί είναι φυσιολογικοί για χειμώνα, το αφύσικο ήταν οι -40 που στοίχισαν και δεκάδες ζωές, δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Στο θέμα της συνυπευθυνότητας, η σοφή ρήση (πλάκα κάνω, αλλά, γνώμη μου, δίκιο είχε) του Πάγκαλου, Μαζί τα φάγαμε.....με βρίσκει απολύτως σύμφωνο και πάντα το δικαιολογώ με το παράδειγμα του πεθερού (Θεός σχωρέστον) μου ο οποίος εργαζόταν στον ΟΤΕ και είχε πάρει μερικά διαφημιστικά στυλό (μερικά θα ήταν 2-3, όχι καμμία 20αρια !!!!) και ένα ρολό τηλεγραφικό χαρτί για πρόχειρο και σημειώσεις του σπιτιού, αυτό μπορούσε αυτό έκανε, ένας άλλος μακαρίτης, Άκη τον έλεγαν,είχε αλλά μέτρα και σταθμά και έπαιρνε υποβρύχια...Ο Νοών Νοείτω...την Καλημέρα μου από το Tallinnε 0 και ομίχλη και 80% πιθανότητα για χιονόπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O Πάγκαλος το είχε πει αυτό, δηλαδή, ότι φταίνε όλοι, για να μην αποδοθούν ευθύνες για τη χρεωκοπία της χώρας σε κανέναν. Η συνέχεια απέδειξε και στην πράξη ποιος ήταν ο πραγματικός σκοπός της συγκεκριμένης δήλωσης. Να μην τιμωρηθούν όσοι οδήγησαν στη φτώχεια εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και λοιπούς πολίτες της χώρας μας.

      Διαγραφή
    2. Είσαι σίγουρος ότι το είπε ο Πάγκαλος;

      Διαγραφή
    3. Από τη ρητορική σας κατάλαβα ότι πρέπει να καταργηθούν οι πολυεθνικές, τα αυτοκίνητα, τα ψυγεία, ο Πάγκαλος, τα μπλουζάκια, η τεράστια βιομηχανία προπαγάνδας και κάθε άλλο επίτευγμα ή εξέλιξη. Η λύση είναι μία. Απαγόρευση αναπαραγωγής. Σε 100 περίπου χρόνια από τώρα θα πεθάνει και ο τελευταίος άνθρωπος.

      Διαγραφή
    4. Επεκταθήκαμε πολύ άπαντες.
      Είναι καιρός να γυρίσουμε στον καιρό!

      Διαγραφή
    5. Ωραία δάσκαλε.Τελικά είναι ο πιος ζεστός δεκέμβρης από τότε που υπάρχουν στοιχεία?

      Διαγραφή
  21. Σε συνέχεια της συζήτησης που έχει ανοίξει για την ευθύνη,ατομική η συλλογική,πιστεύω προσωπικά ότι δεν υπάρχει ολίγον έγκυος..
    Η φταίμε η όχι.
    Ως χρήστες κάθε παροχης που μας προσφέρεται,δεν μπορούμε αλλά και δεν είναι τίμιο να αποποιηθουμε τη συμμετοχή και την ευθύνη μας.
    Σκεφτείτε την ανθρωπότητα ως ενιαίο σώμα να πράττει.
    Ο καθένας από εμάς είναι μέρος του, ασχέτως αν στη συγκεκριμένη πράξη συμμετέχουμε άμεσα η έμμεσα.
    Για να μη θεωρηθουμε υποκριτές,ας αναλογιστεί ο καθένας τις επιλογές του.
    Ας αναλογιστεί
    πόσο είναι διατεθειμένος να απεμπλακει, να αφήσει το σύστημα και τις "ανέσεις" που αυτο προσφέρει.
    Πιστεύω πως έχουμε διαλέξει πλευρά και είναι σωστό να έχουμε το σθένος να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να πληρώσουμε το κόστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. To tablet ποιας πολυεθνικής είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. σημερινο δημοσίευμα στην Ναυτεμπορική με αναφορά στον κ. Ζιακόπουλο και το πόστ του. https://www.naftemporiki.gr/opinion/1422346/oi-vrychithmoi-toy-kairoy/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Για προβληματισμό: http://www.xalazi.gr/perivallon/klimatikh-allagh/p/6052/uperthermainetai-olo-to-iliako-mas-sustima

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανένας προβληματισμός, Αντρέα μου. Και στον αστερισμό της Ανδρομέδας θα φθάσουν, αναζητώντας αιτίες και επιχειρήματα. Ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο!

      Διαγραφή
  25. Όταν το 2006 ως αναπληρωτής πήγαινα καθημερινά Τρίκαλα Κατερίνη σκεφτόμουν το χειμώνα που θα έρθει. Εκείνη τη χρονιά μετρημένες 4 φορές πήγα με βροχή. Όσο για τον Όλυμπο ελάχιστο χιόνι. Τότε είχαν αρχίσει κάποια άρθρα δειλά δειλά να λένε για τους επόμενους χειμώνες που δεν θα έρθουν για ξηρασίες κλπ. Σε καμία περίπτωση όμως δεν υπήρχε αυτή η ειδησεογραφία που έχουμε τώρα. Η ενημέρωση έχει χάσει πια το νόημα της

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  26. Επειδή ελέχθηκα ότι τα μπερδέυω όλα ..και επειδή ο λόγος μου ήταν αφηγηματικός για να μην φορτίσω το κλίμα ας τα ξεμπερδέψουμε

    Είναι δεδομένη η κλιματική αλλαγή ως δομικό χαρακτήριστικό του κλίματος η οποία και εξαρτάται από τις ακόλουθες μεταβλητές.
    α)Την απόσταση της γης από τον ήλιο
    β)Την μετακίνηση της γής κατ άξονα
    γ)Την ένταση της ηλιακής δραστηριότητας
    δ)Καποιοι ατάθμητοι παράγοντες όπως οι εκρήξεις ηφαιστείων με πρόσκαιρα όμως αποτελέσματα

    Οι κλιματολόγοι γνωρίζουν ότι
    α)Το κλιμα της γής υπήρξε και θερμότερο από σήμερα
    β)Το κλίμα ως φυσικό φαινόμενο πάντα αναζητά την ισσοροπία οι εκφάνσεις του όμως στην αναζήτηση αυτής της ισσοροπίας ήταν και έναι πολλές φορές ακραίες.
    γ)Δεν υπάρχει κανένα μοντέλο που μπορεί να μας πεί το κλίμα της γής σε δέκα χρόνια όταν ιδρώνουμε να βρούμε τον καιρό των 5 ημερών

    Έτσι όποιος υιοθετέι την κλιματική αλλάγή συνέπεια των ανθρώπινων ρύπων έχει στα χέρια του τα ακόλουθα στάνταρ
    α)Αν το κλίμα γίνει θερμότερο τότε απλά επιβεβαιώνεται
    β)Αν το κλιμα συνεχίζει τις έντονες μεταβολές του προς μία ωστόσω κατέυθυνση τις αποδίδουμε όλες στην κλιματική αλλαγή
    γ)Αν το κλίμα γίνει ψυχρότερο μιλάμε για απορύθμιση του και πάλι το αποδίδουμε στην κλιματική αλλαγή (π΄χ. Χαλαρός πολικός στρόβιλος λόγω της θέρμανσης)
    Επομένως η κλιματική αλλαγή συνέπεια των ανθρωπινων ρύπων παραβλέποντας ολες της μεταβλητές που ανέφερα είναι μία προσέγγιση με μεγάλη ασφάλεια,στην οποία πολύ έυκολο μπορούμε να προσδώσουμε ένα έργο τρισεκατομυρίων και να εργαλειιοποιήσουμε ενοχομποιώντας τα πάντα.
    Ελπίζω να τα ξεμπέρδεψα και ευχαριστώ τον κύριο Ζιακόπουλο και τους συνδετημόνες του blog για την υπομονή και ίσως την ανοχή τους.”θωμάς”

    υ.γ. 1 ευχαρίστως συζητώ οποιαδήποτε θεωρία κλιματικής αλλαγής που λαμβάνει όμως υπόψη της και τις μεταβλητές που ανέφερα.
    υ.γ.2 Θέλω χιόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Η λογική λέει ότι όσο πιο πολύ πιέζεται μια κατάσταση τόσο πιο έντονα είναι τα αποτελέσματα. Ο καιρός γαρ εγγύς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή