Καιρός: παπαδιαμαντικός χειμώνας στην κεντροβόρεια Ευρώπη και αγγελοπουλικό φθινόπωρο στη Μεσόγειο!

Από τον Παρθενώνα Χαλκιδικής, του Τρύφωνα

Ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως μεταφέρονται προς τις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να επικρατήσουν εκεί συνθήκες βαρυχειμωνιάς για διάστημα πολλών ημερών. Αντίθετα, στις νότιες περιοχές της ηπείρου μας ο καιρός θα είναι γενικά ήπιος με νοτιάδες, ομίχλες, τοπικές βροχές κατά περιόδους και επικράτηση υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Στη χώρα μας, ειδικότερα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), ο καιρός θα είναι αρκετά συννεφιασμένος, αλλά οι πιθανότητες βροχών είναι λίγες και φαίνεται να περιορίζονται στη Δ. Ελλάδα. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 19 βαθμούς (Ν. Ελλάδα). 


Το διήμερο Τετάρτη - Πέμπτη (7-8/12), μια διαταραχή που θα διασχίσει τη Μεσόγειο από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα προκαλέσει τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες μικρής διάρκειας κυρίως στις νότιες περιοχές (Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα). Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ με μέτρια ένταση και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Παρασκευή (9/12), ασθενείς τοπικές βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στο Α. Αιγαίο και τη Δ. Ελλάδα. Οι νοτιάδες στο Β. Ιόνιο θα ενισχυθούν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

93 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Απόστολε,παραφράζοντας τον Καρυωτάκη, θα έλεγα "Είναι πολλά των ψυχρών μαζών τα χρέη "!. Να είσαι καλά.===========Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Απόστολε να με συμπαθάς. Νόμιζα ότι σου είχα απευθυνθεί στην καθομιλουμένη΄.Ήταν,φαίνεται,λάθος μου.......-=========Π.Α.

      Διαγραφή
  2. " Έρωτας στα χιόνια " και "Τοπίο στην ομίχλη". Ένας ακόμα πρωτότυπος τίτλος.==========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Oι χιονόφιλοι μπορούν να αφήσουν τους καταθλιπτικούς ποιητές...και να ακούσουν τους ACDC που ξεκινάν περιοδεία στην Βόρεια Αμερική ...στις 15 με 17 του μηνός...παίζοντας ακόμη και στο Τέξας...με επόμενη στάση Βελιγράδι -θεσσαλονίκη μετά τα Χριστούγεννα..και πριν την Πρωτοχρονιά....χορηγός συναυλιών ο κύριος Ρόσμπυ!!!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι χιονόφιλοι καλό είναι να περιμένουν και να μην διαμαρτύρονται λέγοντας τον πόνο τους διαδικτυακά.
      Παρατηρώντας τα καιρικά μοντέλα έχω να πω οτι μετά τις 10 μέρες χάνεται η καιρική πρόγνωση και παίρνει την θέση της το χάος.

      Διαγραφή
    2. Και πολλές είναι οι δέκα. Κωλοτούμπες στις τέσσερις ημέρες θυμόμαστε ουκ ολίγες

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα από τη παγωμένη Στοκχόλμη.Να επιβεβαιώσω τον κ.Ζιακοπουλο μιας και είναι τριτη μέρα ολικού παγετού και ακόμη είμαστε στην αρχή .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα στο μπλογκ.
    Έπεσαν κάποιες ποτιστικές βρόχουλες κ σήμερα νύχτα πρωί στην Αιτωλοακαρνία κ την περιοχή τού Αγρινίου από την διαταραχή τού Αγρινίου.
    Ο μουντός κ σχετικά βροχερός καιρός συνεχίζετε γιά κάποιες περιοχές αλλά όλα δείχνουν ήπιο καιρό γιά πολλές μέρες ακόμη.
    Εδώ μέσα ήμασταν οι μόνοι πού από μέρες είχαμε μυριστεί ότι τίποτα σπουδαίο δε θα συμβεί από πλευράς ψύχους τουλάχιστον το 1ο μισό τού μήνα.
    Ο "Δημοκράτης" καιρός ήρθε η ώρα να ξεπληρώσει κάποια από τα πολλά χρέη πού έχει στη δυτική Ευρώπη και την Ιβηρική χερσόνησο.
    Ήδη εδώ και καιρό αυτό το κομμάτι της Ευρώπης δέχεται αλλεπάλληλες βροχές και καταιγίδες, ενώ σταδιακά μπαίνει σε άκρως χειμερινό σκηνικό.
    Σε εμάς η λογική λέει ήπιος έως θερμός καιρός κυρίως στα νότια, και βροχές διά μέσω της κεντρικής Μεσογείου οι οποίες όσο θα περνάνε οι μέρες θα γίνονται μεν περισσότερες, αλλά λόγω ανόδου τού υποτροπικού θα περιορίζονται στα πιό δυτικά κ βόρεια τμήματα της χώρας μας.
    Ανοιχτό παράθυρο χιονοπτώσεων σε ορεινά της δυτικής Πίνδου κ πιθανόν ακόμη και σε ΒΔυτικα ημιορεινά μεταξύ 12 και 13 τού μήνα.
    Εν κατακλείδι λοιπόν θα το ξανά πω, ας μην περιμένουμε τίποτα αξιόλογο από πλευράς κρύου-χιονιού τουλάχιστον έως τις 19 με 20 τού μήνα.
    Όσο γιά το μετά.... Θα δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δε χρειάζεται να μας κάνει τίποτα εντύπωση! Εδώ και 20 χρόνια, μπορεί και παραπάνω, ο Χειμώνας στην χώρα μας έρχεται μετά τα Χριστούγεννα και κρατάει ως τον Μάρτιο. Ο Δεκέμβριος είναι πλέον ένας πολύ ήπιος, φθινοπωρινος μήνας. Μόνο η μεγάλη διάρκεια της νύχτας και η ψυχρά εξαιτίας της, δείχνει ότι βαδίζουμε στον Χειμώνα. Δε νομίζω πλεον να περιμένει κανείς χιονοπτώσεις τον Δεκέμβριο. Πριν το 1995 οι χιονοπτώσεις στην περιοχή μου ξεκινούσαν 25 Νοεμβρίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θέλουμε τάση για Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ταση βρε κύριε?
      Εδω δεν ξέρουμε τι καιρό θα κάνει σε 10 μέρες,ούτε καν καλα-καλα σε 5.Βεβαια κάποιοι φυσικα και ετοιμαζονται να βγαλουν τα κηδειοχαρτα,να μοιρασουν τα κολλυβα και να θαψουν τον χειμωνα με την αιτιολογια πως δεν χιονιστηκαν μεχρι τωρα οι βεραντες τους και θεωρώντας πως ετσι θα συνεχισει οπωσδηποτε μεχρι τελους.

      Διαγραφή
    2. Ούτε καν.
      Πολύ παρακινδυνευμένη η όποια μεσοπρόθεσμη εκτίμηση καθώς ο καιρός το επόμενο διάστημα γίνετε ρώσικη ρουλέτα για την ευρωπαϊκή ήπειρο.
      Ακόμη και γιά τις 15 με 19 τού μήνα η εικόνα δεν έχει ξεκαθαρίσει.
      Το μόνο σχεδόν σίγουρο είναι τα πολλά νερά κυρίως στα δυτικά και μάλλον η κάμψη της Τ μεταξύ 11 12 έως 14 τού μήνα.
      Πέραν των 10 ημερών νομίζω ότι το μεγαλύτερο ποσοστό είναι στην τύχη.
      Ακόμη και η μελέτη σε δείκτες ΑΟ ΝΑΟ και Julian madden(MJO), δε μου λένε τίποτα συγκεκριμένο γιά τη χώρα μας.
      Υπομονή λοιπόν στο ξετύλιγμα τού καιρικού κουβαριού γιά τις γιορτές.

      Διαγραφή
    3. Τάση θερμοκρασίας είπα φίλε μου όχι καιρό

      Διαγραφή
    4. Σύμφωνα με το effis (Εuropean Forest Fire Information System) η τρέχουσα εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα είναι η πιο ζεστή και η θερμοκρασία θα πέσει σταδιακά ως τα Χριστούγεννα, ούσα, όμως, πάνω από τα κανονικά επίπεδα και τότε. Λιγότερες από τον μέσο όρο αναμένονται και οι βροχές τη βδομάδα των Χριστουγέννων, σε αντίθεση με το διάστημα 6-18 Δεκεμβρίου που θα υπάρχει πλεόνασμα, ειδικά στη (βορειο)δυτική Ελλάδα.

      Όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη εκτίμηση του effis, που επικαιροποιήθηκε σήμερα Τρίτη 6/12 (παρεμπιπτόντως, χρόνια πολλά σε κάθε Νίκο, Νίκη και φυσικά να χαίρεστε και να καμαρώνετε τη Νικολέτα, κ. Ζιακόπουλε), ελαφρώς θερμότερος από τον μέσο όρο αναμένεται και ο Ιανουάριος. Στην προηγούμενη εκτίμηση το effis τον έδινε οριακά ψυχρότερο, ενώ πλέον δίνει ακόμα πιο θερμό και τον Δεκέμβριο με θετικές αποκλίσεις +3β. και +4β. στη βόρεια Ελλάδα και +2β. στην υπόλοιπη χώρα.
      https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm.forecasts/

      Διαγραφή
    5. Πάλι δομικό λάθος.

      Διαγραφή
    6. Αυτές οι μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις τού ευρωπαϊκου έχω πάψει προσωπικά να τις κοιτάζω.
      Συνεχώς κολοτούμπες και νόημα δε βγάζει.
      Θα σου πρότεινα να κοιτάς άλλα στοιχεία Βαγγέλη.

      Διαγραφή
  8. Ποιά είναι η περιοχή σου Κωστή? Για τι μας κρατάς στο σκοτάδι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα συμφωνήσω με το φίλο Κωστή και να προσθέσω ότι τα φύλλα στα δέντρα που έπρεπε να είναι πεσμένα καλά κρατούν ακόμα λες και είναι μέσα φθινωπορου ,τουλάχιστον εδώ στην περιοχή μου, ενώ πλησιάζουμε προς τα μέσα Δεκεμβρίου,ας έρθει ο χειμώνας και ποιο μετά ,κάλιο αργά παρά ποτέ ,βροχή είχαμε πάλι σήμερα μέχρι το μεσημέρι ποτιστικου τύπου Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έχω να πω ότι απολαμβάνω αυτό το παρατεταμένο γοητευτικό, οψιμο κατά τ'αλλα Φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.
    Θυμίζει ωραία περασμένα χρόνια, μέσα Νοεμβρίου, που τελειωναν οι προβολές αργα το βράδυ στο Φεστιβάλ και έπειτα περπάτημα στην ομίχλη και στο ψιλοβροχο.
    Και απαραιτητη στάση σε κάποιο μπαρ για μπύρες και σχόλια.
    Ωραία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω, εκπληκτικό το σκηνικό του καιρού τις τελευταίες μέρες στην Θεσσαλονίκη θυμίζει παλαιότερες εποχές. Βαριά συννεφιά μουντός καιρός και ψιλόβροχο. Γιάννης Θεσσαλονίκη.

      Διαγραφή
  11. Σημείωση:
    Ωραία περασμένα χρόνια...
    Πρέπει να υπαρχει σημειο αναφοράς..
    Πριν από περίπου 20 και κάτι χρόνια λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα επερχόμενα και κατ' εμένα κακώς έχει πέσει το "ηθικο" σε ορισμένους φίλους.
    Στο χθεσινό μου ταξίδι στην πάντα φιλόξενη Θεσσαλία,τόσο στην πεδινή όσο και στην ορεινή,όλα όσα συνάντησα δεν μου αφήνουν περιθώρια για αμφισβήτηση σε όσα έρχονται.
    Στον κάμπο συνάντησα βαθύ φθινόπωρο,ενώ στα ορεινά της Αργιθεας, ο χειμώνας δήλωσε βροντερό παρόν και φυσικά το τοπίο ήταν πολύ όμορφο και με αρκετό χιόνι το οποίο βέβαια το "τιμησα " δεοντος.
    Άλλες χρονιές και μάλιστα τώρα τελευταία,είχα ανέβει στα ίδια μέρη και ο χειμώνας απουσίαζε,ενώ εχθές με "καλωσόρισε " με το παραπάνω...!!
    Πιστεύω ότι μέχρι τις γιορτές οι εκεί περιοχές θα δουν όμορφα καιρικά δρώμενα και με τάση αυτά να κατέβουν πιο χαμηλά.
    Το ίδιο ισχύει και για την Ήπειρο και την ΔΒΔ χώρα
    Οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας θα πάρουν το "μεριδιο" τους λίγο μετά,πότε; όταν έρθει η ώρα...του...Πελαργού, για να "συντονιστω" με τον τίτλο του δασκάλου.
    Ας διαβάσω τώρα τα ενδιαφέροντα που γράφτηκαν στην ανάρτηση του δασκάλου με τίτλο Σαββατιάτικα,όπως με προέτρεψαν φίλοι του μπλογκ και για τα μελλούμενα εδώ είμαστε και αφού πρώτα περάσω για άλλη μια φορά το "αυλακι" το ερχόμενο ΠΣΚ και δω τα πιο φρέσκα σημάδια της φύσης(σίγουρα Καλαμάτα,Πάτρα και όπου αλλού προλαβω).
    Καλό ξημέρωμα σε όλους σας και είπαμε, υπομονή,όποιος την έχει στο τέλος βγαίνει κερδισμένος.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μου επιτρέψεις να επισημάνω, Χριστόδουλε, ότι άλλες χρονιές είχαμε ήδη πολύ κρύο τέτοια εποχή. Όπως το 2018, σαν σήμερα 6/12 (παρεμπιπτόντως, χρόνια πολλά σε εορτάζουσες και εορτάζοντας και φυσικά και στην κόρη του δασκάλου μας), που είχε χιονίσει στην Πάρνηθα και είχε πολύ κρύο σε όλη την Αττική. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες ψυχρές εισβολές, σχεδόν μία κάθε βδομάδα, στο υπόλοιπο του Δεκέμβρη και στις αρχές Γενάρη χιόνια σε όλη την Ελλάδα, το πρώτο δεκαήμερο, με τις κακοκαιρίες Ραφαήλ, Σοφία και Τηλέμαχο.

      Εκείνος, ο χειμώνας του 2018-19 ήταν όντως "πλούσιος" από την αρχή ως το τέλος του, καθώς ουσιαστικά η αυλαία έπεσε με μία ακόμα πανελλαδική ψυχρή εισβολή, την Ωκεανίδα, που έλαβε χώρα από τις 23 ως τις 25 Φλεβάρη 2019. Ο φετινός χειμώνας ήδη δεν του μοιάζει, τουλάχιστον όσον αφορά το ξεκίνημα του. Ακόμα και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, που "μυρίζεται" τις ψυχρές εισβολές από μακριά, κάνει λόγο για ήπια Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, η οποία εκτιμά ότι θα είναι βροχερή, αλλά όχι με χαμηλές θερμοκρασίες.

      Διαγραφή
  13. Από λάθος δεν έβαλα το όνομα μου στο σχολιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προσωπικά δε με χαλάει καθόλου το συγκεκριμένο καιρικο μοτίβο. Καλύτερα να βρέχει στα πεδινά και να χιονίζει ψηλά στα βουνά με ήπιες θερμοκρασίες. Τα ποτιστικά νερά τα χρειαζόμαστε περισσότερο από το κρύο και τα χιόνια. Άλλωστε ο χειμώνας έχει δρόμο ακόμη. Αχιλλέας -Κερκυρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι κάποια στιγμή μέρος αυτού του κρύου, αργά ή γρήγορα θα έρθει και στην Ελλάδα, έστω και για λίγες μόνο μέρες.
    Χωρίς να έχω τις εις βάθος γνώσεις για την ανάλυση των στοιχείων των μοντέλων, νομίζω ότι η διάταξη του ψύχους δεν είναι για μόνιμη τραμπάλα στυλ 2010.
    Πιστεύω ότι είμαστε σε μια λίγο πιο εξορθολογισμένη διάταξη με το ψύχος και το χιόνι να κατακλύζουν το σύνολο της κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης και από τη Μεσόγειο να κινούνται βαρομετρικά χαμηλά και κάποια στιγμή μια ΒΒΑ ροή θα αντλήσει ψύχος και στην περιοχή μας.
    Ελπίζω σε έναν πιο φυσιολογικό χειμώνα φέτος ως καθαρά προσωπική εκτίμηση με σύντομες ψυχρές εισβολές, μπορεί και κάποιο καλό χιονιά, αλλά με κυρίαρχο το τωρινό μοτίβο με πιο εκτεταμένες βροχές κατά περιόδους.
    Ωστόσο ψυχρή εισβολή πιστεύω ότι θα έχουμε και εντός του Δεκεμβρίου.
    Χρόνια πολλά στους Νίκους και τις Νικολέτες! Νικόλα Δαλαρούγκα, άρχοντα του Παρνασσού, χιλιόχρονος σαν τα ψηλά βουνά!
    Δάσκαλε,να χαίρεστε την κόρη σας πάντα με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια πολλά δάσκαλε για την Νικολέτα, να την χαίρεσαι και να την καμαρώνεις.
    Χρόνια πολλά στον Νίκο Δαλαρουγκα,τον Νίκο (φιλολογο) και φυσικά στον αγαπητό Νίκο Παπά εκ Τρικάλων(Φίλε δυστυχώς ούτε αυτήν την φορά που ανέβηκα δεν κατορθώσαμε να τα πούμε από κοντά).
    Χρόνια πολλά σε οσους-ες γιορτάζουν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα από την μουντή και βροχερή βορειοδυτική Πελοπόννησο.
    Ο καιρός δεν είναι σύμμαχος στο λιομαζομα.
    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και στην κόρη βέβαια του κυρίου Ζιακόπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πριν λίγο, μίλησα με φίλο για να του ευχηθώ για την ονομαστική του εορτή και έτυχε να βρίσκεται στην Αγγλία. Μου είπε ότι δεν κάνει και τόσο κρύο - συγκεκριμένα η θερμοκρασία ήταν 7 βαθμούς, αλλά στις 8:30 ώρα Αγγλίας, όταν του τηλεφώνησα - και ότι βγαίνει άνετα έξω για τρέξιμο και περπάτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα σε όλους.Χρόνια πολλά σε όσους-όσες γιορτάζουν σήμερα. Να "νικούν" στις μικρές και μεγάλες μάχες της ζωής.Δάσκαλε θερμές ευχές για τη Νικολέτα.-=======Π.Α.

    Υ.γ, Μια εκδοχή του " Συν Αθηνά και χείρα κίνει" : "Άγιε Νικόλα βόηθα με " ,"κούνα και συ τα χέρια σου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χρόνια Πολλά σε όλους τους εορτάζοντες και εορτάζουσες, ιδιαίτερα στη Νικολέτα σας, Δάσκαλε! Αυτές τις μέρες κλείνω τα επτά (7) χρόνια που συμμετέχω στο Blog. Μάλλον είμαι ο παλαιότερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύγε Χρήστο.Εγώ,τουλάχιστον,σου αναγνωρίζω "πρωτείον τιμής κατά τα πρεσβεία"!.Να είσαι καλά.-========Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ, καθηγητά κ. Π. Α., επίσης. Βλέπω ότι κάτι παίρνετε από βροχές τώρα τελευταία. Μάζευε κι ας είναι και ρώγες, που λέει κι ο Δάσκαλος!

      Διαγραφή
  21. Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν!!!
    Στα παράδοξα του καιρού και του κλίματος η πασχαλιά στον κήπο, η οποία όχι μόνο δεν έχει ρίξει ακόμη τα φύλλα της αλλά έβγαλε και λίγα νέα άνθη….!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα, χρόνια πολλά στους εορτάζοντες! Άγιος Νικόλαος προστάτης των ναυτικών! κατά τα άλλα Βρετανικός καιρός σήμερα στην ανατολική Αχαΐα,μουνταδα περιορισμένη ορατότητα και ψιλόβροχο κατά διαστήματα, αλλά μαλακός καιρός..να δούμε από εβδομάδα φαίνεται οι ψυχρές αέριες μάζες να πλησιάζουν και την χώρα μας !..
    Χρήστος Αιγιάλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χρόνια πολλά να χαίρεστε την κορούλα σας και σε όσους έχουν εορτάζοντες στο πολύ αγαπημενο μπλοκ πάντα με υγεία! Νάταλι θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Δάσκαλε να χαίρεσαι την Κορη σου υγεία να έχει.
    Χρόνια Πολλά
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ιωάννης Γωγος από Μυτιλήνη6 Δεκεμβρίου 2022 στις 2:32 μ.μ.

    Καλησπέρα από την ηλιόλουστη (τώρα) Μυτιλήνη! Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες -ζουσες! Κύριε Δημήτρη να χαίρεστε την κόρη σας! Γερή και Ευλογημένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Το πιό μουντό,ψυχρό κ βροχερό κομμάτι της χώρας μας σήμερα είναι η Αιτωλοακαρνία-Αχαΐα Πατραϊκός κόλπος κ νότιο Ιόνιο.
    Από το πρωί έχουμε χαμηλές νεφώσεις,συνεχές ψιλόβροχο κ αρκετή ψύχρα με ασθενής ροή ανατολικού ανέμου(αυτό πάει γι αυτούς πού νομίζουν ότι πάντα το ανατολικό ρεύμα δρα ως νεφοδιαλυτής στην περιοχή).
    Τα καλύτερα έρχονται από το βραδάκι, ενώ αύριο ένα πέρασμα από βροχές θα πρέπει να υπάρξει και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κεντρικά και νότια, το υπόλοιπο Ιόνιο και πιθανόν την Κρήτη.

    Χρόνια πολλά σε όλους τούς εορτάζοντες καθώς και στην Νικολέτα τού δασκάλου μας.
    Να την χαίρεστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη, το μοτίβο που περιγράφεις φτάνει μέχρι την περιοχή μου. Το Ανατολικό ρεύμα βλέπεις,αλλά χωρίς δυναμική.-============Π.Α.

      Διαγραφή
  27. Ωρα λοιπον αγαπητε κυρ Ζιακοπουλε να βγαλετε αμεσως,τωρα καινουρια αναρτηση και να πεσουν προειδοποιητικα σημαδια,θαυμαστικα κλπ που να προκαλουν το καταλληλο δεος και την προσοχη του αναγνωστη διοτι αν δεν γινει σωστη ενημερωση ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΑ ΝΩΡΙΣ με σκοπό και τελικο στοχο,να προλαβουν την σωστη οργανωση και την αρτια προετοιμασια,οι αρμοδιοι φορεις(καθως χρειαζεται ο απαιτουμενος χρονος) διοτι σε διαφορετικη περιπτωση θα θρηνησουμε ζωες την ερχομενη κυριακη και οι μετεορολογοι θα δυσφημιστουν,θα χασει ο πολιτης την αξια και την εμπιστοσυνη προς την επιστημη τους και θα το εχουν κριμα στο λαιμο τους.Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΟΤΈ δεν βγαίνει προειδοποίηση γιά τον καιρό 5 ολόκληρες μέρες πριν την εκδήλωση των φαινομένων ότι και να δείχνουν τα μοντέλα.
      Έχουμε ήδη αναφέρει ότι μεταξύ 11 και 14 τού μήνα θα έρθει μεταβολή τού καιρού κυρίως στα δυτικά και όχι μόνο.
      Λεπτομέρειες θα δώσει ο δάσκαλος όταν κρίνει ότι είναι σίγουρο και αναγκαίο.

      Διαγραφή
    2. Φίλε ανώνυμε,περισσότερο από την ανάρτησή σου, μου έκανε εντύπωση εκείνο το "αμέσως,τώρα". "Εδώ και τώρα" ,έλεγε ο αείμνηστος. " Ηic et nunc",απαιτούσαν οι Ρωμαίοι........==========Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Οι 5 μερες ειναι εντος του χρονικου πλαισιου των ασφαλων προγνωσεων αφενος,και αφετερου απο την στιγμη που τα καιρικα μοντελα επιμενουν εμμονικα για ισχυρη κακοκαιρια στην δυτικη ελλαδαεδω και μερες αυτο το πραγμα θα πρεπει να χτυπησει καμπανακια στα αυτια των μετεορολογων διοτι ολοι εκεινοι στα μοντελα βασιζονται οταν ειναι να βγαλουν την οποιαδηποτε προγνωση.Παρ'ολα αυτα περιμενουμε εστω και την τελευταια μερα αρκει να υπαρξει ηχηρο μυνημα-αναρτηση σχετικα με την σοβαροτητα της κακοκαιριας της κυριακης.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμε, βάζε κεφαλαία γράμματα εκεί που πρέπει και σταμάτα τα υστερικά "112" για να έχεις βήμα στο παρόν μπλογκ.

      Διαγραφή
    5. *προειδοποιητικα σηματα ηθελα να γραψω

      Διαγραφή
    6. Δάσκαλε καλά λες τώρα αλλα μας έλεγες παράλογους.

      Διαγραφή
  28. Με την σειρά μου και εγώ να ευχηθώ, χρόνια (μια παλιά διαφήμιση έλεγε χιόνια) καλά με υγεία σε όλους γενικά, και ειδικά στους, και στις Νικο - λήδες - λέττες ! της παρέας. Εορτάζει ο προστάτης μου ! και τον ευχαριστώ που ήταν πάντα μαζί μου, τόσο στην δική μου πλώρη, όσο και σε όλων των μελών της οικογενείας μου που εργάστηκαν σε ένα από τα πιο δύσκολα και σκληρά επαγγέλματα, τόσο για εμάς, και άλλο τόσο για τις οικογένειες μας - τους ! Χρόνια πολλά, και του χρόνου με υγεία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Χρόνια Πολλά με υγεία δάσκαλε, να την χαίρεσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Νικόλαος Παντελικίζης6 Δεκεμβρίου 2022 στις 3:56 μ.μ.

    Καλησπέρα σε όλους τους φίλους του μπλόκ! Χρόνια πολλά σε όλους τους συνονόματους εορτάζοντες και στην κόρη σας κύριε Ζιακόπουλε!Να την χαίρεστε!
    Για όσους αγαπάμε το κρύο και το χιόνι μάλλον όπως φαίνεται θα χρειαστεί να περιμένουμε...
    Η κυκλοφορία δεν ευνοεί την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών τουλάχιστον στο επόμενο δεκαήμερο όπως φαίνεται από τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα!
    Καλό θα είναι να μην ακούει ο κόσμος δήθεν προγνώσεις για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά!
    Πέραν του δεκαημέρου το πολύ οποιαδήποτε πρόβλεψη θα ήταν σαν να ρίχνει κάποιος... ζάρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ευχαριστώ τους φίλους που μου ευχήθηκαν και εσείς κύριε Ζιακόπουλε να χαίρεστε τη κόρη!
    Καλησπέρα σε όλους από την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την ομιχλώδη και με ψιλόβροχο Αράχωβα, όπου ανέβηκα από την Αθήνα να εορτάσω με τους δικούς μου ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Χρόνια Πολλά με υγεία, χαμόγελα και αισιοδοξία στους εορτάζοντες, εορτάζουσες του blog και των οικογενειών μας! Όμορφος καιρός σήμερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, στα γούστα μου. Αν είχε και λίγη βροχή σαν του Φώτη στα δυτικά θα ήταν εξαιρετικός! Σε αναμονή των όποιων φαινομένων πάρουμε από την αυριανή πίτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Κύριε Ζιακόπουλε..η χιονοκάλυψη που θα έχουν τα δυτικά Βαλκάνια θα αποτελέσει μία μεταβλητή για ανάπτυξη εμποδισμού...εκεί...και έτσι πιο εύκολη κάθοδου ψύχους στην χώρα μας?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πάντα μέρα της γιορτής μου μικρός ως μαθητής έκανα μια ευχή στον Άγιο Νικόλαο να κάνει χειμώνα με πολλά χιόνια. Αγαπώ τον πραγματικό χειμώνα με τα χιόνια. Αυτό δεν άλλαξε μετά από πολλά χρόνια. Δυστυχώς όμως άλλαξαν οι συνθήκες έχω και παιδί που ξεκίνησε σπουδές οπότε είναι η πρώτη φορά που θέλω έναν όσο το δυνατόν ηπιότερο χειμώνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ευγενεστεται και αξιαγάπητεδάσκαλε Χρόνια πολλά για την κορούλα σου γεμάτα υγεία δημιουργία και αγάπη Όσο για σας μέσα από την ψυχή μου εύχομαι να μπορειται πολλά χρόνια να την σφίγγεται στην αγκαλιά σας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Χρόνια πολλά και σε Νίκο Παπά και Νίκο φιλόλογο!!! Πάντα υγιείς και χαρούμενοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις θερμές ευχές σας.
    Χρόνια πολλά με υγεία και προκοπή στους Νίκο Δαλαμάγκα, Νίκο Παππά, Νίκο φιλόλογο, Νίκο Παντελικίζη και σε όλους τους εορτάζοντες φίλους του μπλογκ.
    Κατά τα άλλα, πολλοί από σας κάνατε σωστές και χρήσιμες παρατηρήσεις για τα κοντινά καιρικά μελλούμενα. Τα μακρινά μελλούμενα είναι άλλων παπάδων ευαγγέλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικόλαος Παντελικίζης6 Δεκεμβρίου 2022 στις 7:55 μ.μ.

      Οι Ευχαριστούμε θερμά για τις ευχές σας δάσκαλε!Να είστε πάντα καλά!

      Διαγραφή
  38. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας! Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. κ. Ζιακόπουλε, Χριστόδουλε, Χρήστο και αγαπητοί φίλοι, ευχαριστώ πολύ. Υγεία και ηρεμία εύχομαι. και συνάντηση των μελών, μιας και ο εορτάζων άγιος είναι και προστάτης της βαρελοποιίας και των ζυθοποιών, μετά ναυτικών εδεσμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες-ουσες και από εμένα.Χρονια πολλά στους εορτάζοντες του μπλογκ.Κυριε Ζιακοπουλε να χαίρεστε την κόρη σας την Νικολέτα.Σε όλους και όλες εύχομαι υγεία και χαρά στο σπιτικό σας.
    Έχουμε τέσσερις ημέρες να δούμε τον ήλιο εδώ στην περιοχή μου.Χαμηλη νέφωση και πότε πότε ψιλόβροχο.
    Καλή νύχτα κύριε Ζιακοπουλε. Καλή νύχτα στην όμορφη παρέα.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Χρόνια πολλά δάσκαλε.και σε όλους τους εορτάζοντες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Σας ευχαριστώ πολύ Κύριε Δημήτρη για την ανάρτηση της φωτογραφίας μου... αναμένουμε τον χειμώνα και τις αξιόπιστες προβλέψεις σας..!!

    Με εκτίμηση

    Τρύφων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. 20mm τρέχουσα μέχρι στιγμής στην περιοχή μού.
    Αξιόλογα φαινόμενα νύχτα πρωί με το βρετανικό OUKMO να πέφτει με ακρίβεια στην ένταση και εκδήλωση των φαινομένων.
    Μετά έρχεται το ευρωπαϊκό και τελευταίο το GFS το οποίο συνεχίζει τις αποτυχίες σταθερά τις τελευταίες ημέρες ως προς τις εντάσεις κυρίως των φαινομένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Εν πλήρει μηνί Δεκεμβρίω, θερμός περιοδικός νότιος άνεμος στο Ηράκλειο, μου θυμίζει άνοιξη και τη φράση του ποιητή που μας δίδασκαν κάποτε "αι διαλείπουσαι πνοαί του έαρος εφύσων" ... Ποιος ξέρει πόσες μέρες ακόμη θα συμβαίνει αυτό. Γ. Στυλιανάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα χείλη φύσηξε η νοτιά κι άφησε ένα χάδι
      και κάνω ξόρκι του βοριά, απόψε να μη ‘ρθει…
      (Η νοτιά, Θαλασσινός Παντελής & Χαΐνηδες, μουσική - στίχοι Αντώνης Σκαμνάκης)

      Διαγραφή
    2. Α ούτε τώρα δεν πρέπει να χουμε βοριάδες.Πειτε ότι θέλετε νοτιαδες όλο το χρόνο αλλά μην μας λέτε ποια είναι η κανονικότητα.

      Διαγραφή
  45. Υπάρχουν διαφορές μεταξύ μιας πρόγνωσης καιρού που βασίζεται στα μερομήνια και μιας σύγχρονης πρόγνωσης καιρού διάρκειας 20 ημερών; Αν ναι, ποιες είναι αυτές οι διαφορές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σαν την σύγκριση αστρονομίας και αστρολογίας.

      Διαγραφή
    2. Η πιο σωστη τοποθετηση! Μια ερωτηση κ. Ζιακοπουλε, ποσες ανατροπες αραγε εχουμε δει τα τελευταια χρονια; καιρικα μοντελα να διχνουν θερμη ταση και προχωροντας οι μερες να αλλαζει αυτο; Και εννοειται δεν υπαρχει καμια διαφορα στις συγχρονες προγνωσεις πιστευω απο πεντε μερες και πανω με τα μερομηνια,ο καιρος ειναι ενα χαος , ομορφο χαος! Γιωργος απο Βολο!

      Διαγραφή
    3. Αν δεν είναι ακριβώς μερομήνια,είναι οιονεί μερομήνια.Η απόσταση των 20 ημερών από τις αρχικές συνθήκες είναι πολύ μεγάλη.-========Π.Α.

      Διαγραφή
    4. O πάππος....και η μπάμπο.....δεν είχαν τα κύματα "Ρόσμπυ""θωμάς"

      Διαγραφή
    5. Ωραίες οι απαντήσεις σας, φίλοι μου.
      Εγώ θα κρίνω εκ του αποτελέσματος ως εξής:
      1) Αν αμφότερες οι προγνώσεις αποτύχουν, φταίνε η φύση που δεν μας έδωσε ξεκάθαρα σημάδια και τα άχρηστα χρυσοπληρωμένα μοντέλα αντίστοιχα.
      2) Αν τα μερομήνια αποτύχουν και επαληθευτούν οι 20ήμερες προγνώσεις, δοξάστε τους προγνώστες που τόλμησαν και πέτυχαν εκεί που τα μοντέλα καιρού δεν μπορούν (σε μια 20ήμερη αριθμητική πρόγνωση του καιρού είτε βάλεις τις υπάρχουσες αρχικές συνθήκες είτε άχυρα τα ίδια αποτελέσματα θα πάρεις).
      3) Αν τα μερομήνια επαληθευτούν και οι 20ήμερες προγνώσεις αποτύχουν, να σφραγίζονται τα στόματα των προγνωστών και στα καθημερινά δελτία καιρού δημοσιογράφοι να διαβάζουν αποσπάσματα από τους καζαμίες!
      4) Αν αμφότερες οι προγνώσεις επαληθευτούν, συμπεραίνουμε ότι είτε η επιχειρησιακή μετεωρολογία παραμένει σταθερά σε πολύ υψηλό επίπεδο για κάμποσες χιλιετίες είτε υπάρχουν σύγχρονοι προγνώστες-γάτοι που έχουν κι ένα μάτι πίσω από την πλάτη!
      Καλό απόγευμα σε όλους.

      Διαγραφή
    6. Λοιπον απαντηση:Καμια απολυτως διαφορα.Οι προβλεψεις των 20 μερων στην προγνωση του καιρου με τα σημερινα δεδομενα δεν υφισταται εντελως καθολου και ετσι συγκαταλεγεται στον καλαθο των αχρηστων καθως και στο ιδιο τσουβαλι με τα μερομηνια,τους καζαμιες,τα αστρα,τα ζωδια,τα φλυτζανια,την χαρτομαντια,την ονειρομαντια,τα μαγια,τα ξορκια,τα πεπρωμενα,την μοιρα,τους θρυλους,τους μυθους και τις δοξασιες,τις προκαταληψεις,τα ωροσκοπια,τις διαισθησεις,τα ενστικτα και γενικα οτι σαχλη αερολογια υπαρχει που να κινειται σε τετοια βαση δηλαδη που να στερηται επιστημονικης τεκμηριωσης.Αυτα ανηκουν επαναλαμβανουμε στα σκουπιδια.Αλλα απο την στιγμη που καποιοι τα παιρνουν στα σοβαρα αυτα τι να πει κανεις απο το να σηκωσει τα χερια του ψηλα.
      Για αυτο η λιτσα πατερα εχει ακολουθους που λογαριαζουν υποψιν τους απο τα οσα λεει....

      Διαγραφή
    7. Δάσκαλε πόσο δίκιο έχετε σε όλα όσα γράψατε....
      Μιάς και είναι της μόδας τώρα τελευταία,αυτό πού έχω να πω είναι ότι η επιτυχία ενός μεσοπρόθεσμου μοντέλου και η πρόβλεψη από μερομήνια η ακόμη και σημάδια της φύσης,ιδιαίτερα ως προς τον χρόνο εκδήλωσής των όποιων φαινομένων,βασίζετε κατά ένα μεγάλο μέρος στην τύχη!
      Αυτό πολύ απλά διότι οι αρχικές συνθήκες πού αντλούν,είτε τα αριθμητικά μοντέλα, είτε οι άνθρωποι πού είναι μυημένοι στην αποτύπωση τού καιρού μέσω της λειτουργίας της φύσης και των πλασμάτων της,πιθανόν θα ανατραπούν σε βάθος χρόνου λόγω της φυσικής καθημερινής μεταβλητότητας.
      Εν ολίγοις εκτιμώ τη δουλειά πού κάνουν τα μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μοντέλα καιρού(έχουν γίνει άλματα τα τελευταία χρόνια), εκτιμώ και τη δουλειά από τούς "μύστες" τού είδους(ένας από αυτούς και ο φίλος μού Χριστόδουλος ο οποίος βέβαια δεν στηρίζετε στα κλασικά μερομήνια).
      Τα αποτελέσματα όμως ειδικά ως προς τον χρόνο εκδήλωσης είναι πολύ δύσκολο να επαληθευθούν.
      Ως τάσεις και μόνο καλώς υπάρχουν και καλώς τα συζητάμε και μας βοηθάνε.
      Έξω από το χορό δεν βγάζω ούτε τον εαυτό μού πού αρκετές φορές έχω τολμήσει να κάνω εκτίμηση μηνός, η οποία όσα στοιχεία και παράγοντες στην ατμόσφαιρα έκατσα να μελετήσω, η όποια επιτυχία μού η αποτυχία συνέβαλε ο παράγοντας τύχη ή η προσωπική μού διαίσθηση.
      Ας είμαστε ρεαλιστές.
      Καλό ξημέρωμα σε όλους.

      Διαγραφή
    8. Μάλλον αδικείτε τους μετεωρολόγους που έχουν κάνει μεγάλα βήματα προόδου στις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις του καιρού, που είναι και το μέλλον στον κλάδο τους. Απλά, αυτά είναι τα πρώτα βήματα, αλλά κάποια μέρα θα είναι εφικτή η εκτίμηση του καιρού με ακρίβεια για τον επόμενο μήνα. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα, ενώ και η επιστήμη είναι δυναμική και συνεχώς εξελίσσεται και βελτιώνεται.

      Μην κάνουμε αφορισμούς, ότι οι μακροπρόθεσμες είναι καταδικασμένες από χέρι. Το μέλλον είναι, που απλά δεν βλέπουμε ακόμα. Κάποτε θεωρείτο αδύνατη ακόμα και η πρόγνωση για την αυριανή μέρα, που πλέον αποτελεί, όμως, το "α" στη μετεωρολογία. Θα φτάσει και στο "ω".

      Διαγραφή
    9. Αγαπητέ ανώνυμε καλή ειναι η αισιοδοξία,αλλά η κατάκτηση του καιρού 100%΄,ιδιαίτερα σε τοπική μικροκλίμακα και σε κάποιο χρονικό βάθος,δεν θα επιτευχθεί ΠΟΤΕ . "Έτσι λένε αυτοί που ξέρουν",από τον Ed. Lorenz ΄μέχρι τον Δημ, Ζιακόπουλο και τον Φωτη.Αν θέλεις,διάβασε λίγο και τη θεωρία του χάους.Άλλη η έννοια του χάους στην Π.Διαθήκη και την καθημερινότητά μας και άλλη στη θεωρία αυτή (E .Lorenz,IL. Prigozine κ.ά΄)............=======Π.Α.

      Διαγραφή
    10. Φίλε ανώνυμε, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι τη μετεωρολογία και την αριθμητική πρόγνωση του καιρού την υπερασπίζομαι και θα την υπερασπίζομαι εσαεί. Οι ανόητοι και οι ασυγκράτητοι τις αδικούν και τις εκθέτουν. Εγώ που ξεκίνησα την καριέρα μου με το "γαϊδουράκι" εκτιμώ βαθύτατα τη "ζάσταβα" που μας πρόσφεραν η επιστήμη και η τεχνολογία. Το πρόβλημα βρίσκεται στους ημιμαθείς και αδίστακτους που λένε ότι τη "ζάσταβα" μπορούν να την κάνουν "φεράρι"!

      Διαγραφή
    11. Διάβαζε: "τις υπερασπίζομαι και θα τις υπερασπίζομαι εσαεί"

      Διαγραφή
    12. μια απορια:επειδη η λεξη ζασταβα ειναι ιδιωματικη και δεν την εχουμε στα μερη μας τι θα πει?

      Διαγραφή
    13. α ενταξει,τωρα το καταλαβα.ok!

      Διαγραφή
  46. Καλησπέρα από τη παγωμένη Στοκχόλμη .Το σερί μερών ολικού παγετού συνεχίζει .έχουν παγώσει σχεδόν τα πάντα και τα πιο δύσκολα είναι μπροστά .Μέγιστη σήμερα πριν λίγο -4c.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1960 ζήσαμε στα Γιάννενα φοβερές παγωνιές. Θυμάμαι, σαν νάναι τώρα, τον συγκάτοικό μου να λέει: "Ζέστανε ο καιρός!" όταν η θερμοκρασία ανέβαινε στο μηδέν. Αυτό μου ήρθε στο νου βλέποντας το μετεόγραμμα της Στοκχόλμης που το Σαββατοκύριακο ανεβάζει τη θερμοκρασία στο μηδέν και φέρνει χιονάκια.
      Καλό απόγευμα από τη φθινοπωρινή Αθήνα.

      Διαγραφή
    2. Μιλάτε νομίζω για τη σφοδρή χιονιά της 13-1-1968 και την παρατεταμένη κακοκαιρία της 20-24/1-1969, που επηρέασαν και την Κρήτη. Στυλιανάκης

      Διαγραφή
    3. https://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php?model=gfs&lid=OP&var=93&bw=&geoid=140571 Τι και αν έζησα 4 χρόνια στο Βερολίνο ακόμα μου λείπουν αυτές οι μέρες. Ωραία σχεδιαγράμματα, χειμωνιάτικα. Οι λίμνες παγώνανε, ο κόσμος έβγαινε και έκανε παγοδρομίες και τα πάντα λειτουργούσαν σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

      Διαγραφή
  47. Τζάμπα βάλαμε πλυντήρια στην Φθιωτιδα σήμερα.Ο καιρός των Χριστουγέννων μας μάρανε...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή