Καιρικά χαρακτηριστικά τριών εποχών (το θέρος εκτός)

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί από την κεντρική Μεσόγειο προς το Αιγαίο θα προκαλέσει τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τα νησιά του Α. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα, ένα άλλο χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο αναμένεται να κινηθεί γρήγορα ανατολικά και τις απογευματινές - βραδινές ώρες να επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες τη Δ-ΝΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση ως τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στη Β-ΒΑ χώρα. 

Την Τετάρτη (14/12), τοπικές βροχές και λίγες καταιγίδες προβλέπονται το πρωί στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας και από τις μεσημβρινές ώρες στη ΒΔ Ελλάδα, όπου θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις (ορεινά). Τις απογευματινές - βραδινές ώρες βροχές και χιόνια (ορεινά) αναμένονται στη Δ. Στερεά, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Ως προς την ένταση των ανέμων και τη θερμοκρασία, δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές.  

Την Πέμπτη και την Παρασκευή (15 & 16/12), το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η άνοδος τη θερμοκρασίας.  Κατά τα άλλα, τοπικές βροχές μικρής διάρκειας θα σημειωθούν κυρίως στη Δ. Ελλάδα και το Α. Αιγαίο και οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με βασική ένταση 5 με 6 μποφόρ.

Προοπτική του καιρού

Σαββατοκύριακο (17-18/12): Από του νοτιάδες στους βοριάδες με υετό (κατά τη μετάβαση) στη ΒΔ Ελλάδα, τη βόρεια χώρα και το Α-ΒΑ Αιγαίο και μετά την αποκατάσταση του Β-ΒΑ ρεύματος στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές.

Δευτέρα (19/12): Καιρός ΒΑ ρεύματος.

Τρίτη – Πέμπτη (20-22/12): Επέκταση των υψηλών πιέσεων της Δ. Μεσογείου προς την περιοχή μας.

54 σχόλια:

  1. Σύννεφα, που έμοιαζαν με κύματα ωκεανού ενθουσίασαν φωτογράφους και απλούς παρατηρητές στο Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ. Το φαινόμενο ονομάζεται και αστάθεια Kelvin - Helmholtz, που δημιουργείται όταν ένα ταχύτερα κινούμενο ρεύμα αέρα περνάει πάνω από τον αέρα που ανυψώνεται.

    "Η ομορφιά των νεφών Kelvin Helmholtz είναι ότι πραγματικά αποτυπώνουν τη ρευστότητα της ατμόσφαιρας" εξήγησε ο μετεωρολόγος του BBC Matt Taylor. "Όπως και τα κύματα στον ωκεανό, έτσι και η ατμόσφαιρα κινείται και αντιδρά στο περιβάλλον γύρω της, δηλαδή, ο αέρας ουσιαστικά ανυψώνεται και πέφτει πάνω στον εαυτό του" συμπλήρωσε ο ίδιος.

    Τα συγκεκριμένα σύννεφα έχουν πάρει το όνομα τους από τους επιστήμονες Lord Kelvin και Hermann von Helmholtz, που πρώτοι παρατήρησαν και μελέτησαν το φαινόμενο. Γνωστά και ως fluctus clouds (κυμαινόμενα σύννεφα), θεωρείται ότι ενέπνευσαν τον Van Ghogh (Βαν Γκογκ) για τον πίνακα του "Έναστρη Νύχτα". Μοιάζουν λίγο και σαν πιο παχιά cirrus uncinus (θύσανοι άγκιστρα).
    https://www.bbc.com/news/world-us-canada-63912257

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα. Φέρτε μας βάρκες επειγόντως! Βούλιαξαμε εδώ πάνω. Βρέχει, βρέχει και ξαναβρεχει.200αρες και 300αρες storm total στην Ήπειρο για το ΣΚ που μας πέρασε. Φέτος βγάζουμε τα σπασμένα προηγούμενων χρόνων με την κυκλοφορία που ευνοουσε περισσότερο τα ανατολικά. Επομένως φέτος γκρινιάζουν οι ανατολικοί με το δίκιο τους καθ ως εκεί οι νοτιάδες δεν τους βολεύουν όπως εμάς. Και όλα, αυτά, τα κάνει ο Γροιλανδικός αντικυκλώνας που σας έλεγα πριν μέρες και η έλλειψη αζορικου με αποτέλεσμα να έχει βαρυχειμωνια η Δυτική Ευρώπη πχ Αγγλία και στη Μεσόγειο να έχουμε δυτική κυκλοφορία και νοτιάδες. Ε λογικό, κάποια στιγμη θα έκανε χειμώνα και στην Αγγλια. Πήξανε στους αντικυκλώνες πέρσι. Τώρα για,τα μεσοπροθεσμα φαίνεται να κρατάει ακόμη αυτή η κυκλοφορια στην Ευρώπη η οποία ευνοεί κυρίως τη Δυτικη Ελλαδα και μάλιστα όπως λέει και ο Δασκαλος θα κορυφωθεί πριν τα Χριστούγεννα με θερμή εισβολη στη χώρα μας και επικράτηση αντικυκλωνικης κυκλοφορίας. Εύχομαι, το ξαναλέω, να μην έχουμε ξανά Πασχουγεννα όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Δυστυχως όμως εκεί οδηγούν τα προγνωστικά στοιχεία. Εγώ προσωπικά δεν αντέχω γιορτές με νταλα ήλιο και 20αρια ούτε Πάσχα με παλτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκείνο το έρημο το Κέντρο συμπιέζεται εκατέρωθεν,Γιάννη .Πάντως ειλικρινά χαίρομαι με τη χαρά σου(σας).-=========Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Κι όμως! Υπάρχει κάτι χειρότερο και από τα Πασχούγεννα. Τα Αυστραλέζικα Χριστούγεννα!

      Διαγραφή
    3. Δάσκαλε γι άλλη μια φορά σας συγχαίρω για τους απίστευτους τίτλους, είστε σε φόρμα διαρκώς. Με το σχόλιο σας μάλλον ξορκίζετε τα Καγκουροχριστούγεννα παρά προοιωνίζεστε γιορτές με καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Σε κάθε περίπτωση εγώ ο άσχετος με τα καιρικά θεωρώ τα καιρικά σκαμπανεβάσματα ή το καιρικό κοκτέιλ εποχών ως το πιο πιθανό σενάριο για τον καιρό των Χριστουγέννων. Θα έχει λίγο από όλα και ως συνήθως εκεί με τη νέα χρονιά θα σκάσει μύτη το ψοφοκρυο και πιθανοί χιονιάδες. Πάντως η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μας έχει πάει τέλεια στο ζήτημα της θέρμανσης.
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    4. Δυστυχώς, στην Αγγλία είχαμε τον θάνατο τριών παιδιών, που έπεσαν σε παγωμένη λίμνη κοντά στο Μπίρμιγχαμ, ενώ ένα ακόμα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και η αστυνομία ερευνά αν υπήρχαν και άλλα δύο παιδιά στο σημείο, όταν συνέβη το τραγικό περιστατικό. Υποθερμία έπαθε και ένας αστυνομικός που βούτηξε στα παγωμένα νερά μαζί με πυροσβέστες και πολίτες για να βγάλουν τα παιδιά, προσπαθώντας να σπάσουν τον πάγο ακόμα και με τις γροθιές τους.
      https://news.sky.com/story/three-boys-have-died-after-falling-through-ice-into-lake-in-solihull-police-confirm-12766555

      Γροθιά στο στομάχι η είδηση, που καταδεικνύει και πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις το κρύο. Σύμφωνα, εξάλλου, με έρευνα που έγινε σε 13 χώρες και δημοσιεύτηκε στο The Lancet το 2015, οι θάνατοι που οφείλονται στις θερμοκρασίες είναι το 7,29% των συνολικών το χειμώνα και μόλις το 0,42% το καλοκαίρι.
      https://www.typosthes.gr/ygeia-epistimi/119493_poso-epikindyno-einai-kryo-gia-tin-ygeia-mas

      Διαγραφή
    5. Φέτος βγάζουμε τα σπασμένα προηγούμενων χρόνων με την κυκλοφορία που ευνοουσε περισσότερο τα ανατολικά.

      Ως κάτοικος Αθηνών το θεωρώ αστείο ότι μας ευνοούσε η κυκλοφορία με 3η χρονιά κάτω από τα κλιματικά mm.

      Περυσινά χιλιοστά της μη ευνοούμενης δυτικής Ελλάδας:

      https://penteli.meteo.gr/stations/igoumenitsa/NOAAPRYR.TXT
      Ηγουμενίτσα 1550μμ

      https://penteli.meteo.gr/stations/ioannina/NOAAPRYR.TXT
      Γιάννενα 1765μμ

      https://penteli.meteo.gr/stations/pirgos/NOAAPRYR.TXT
      Πύργος 1145μμ

      Kέντρο Αθήνας πέρυσι 323μμ και φέτος 280μμ.

      Αυτά ήταν τα χιλιοστά της δυτικής Ελλάδας που δεν ευνοήθηκε πέρυσι. Τουλάχιστον να ξέρουμε τι λέμε.

      Γιάννης
      Νέα Φιλαδέλφεια

      Διαγραφή
    6. Εννοώ και τις ψυχρες εισβολες φίλε,οχι μονο τις βροχές. Πέρσι δεν είχαμε ευνοϊκή κυκλοφορία όσον αφορά τα χιόνια. Δεν μπορούμε να πούμε μια κουβέντα, πολύ σκληρός μας βγήκες.

      Διαγραφή
    7. Ειρήνη αδέλφια Γιάννηδες! ένταση επικρατεί γενικά τελευταία και δεν ξέρω γιατί.. μήπως φταίει η π ροσμονή όλων μας για "λευκές" γιορτές;;ας προσπαθήσουμε να το απολαύσουμε, ότι είναι να έρθει.. Χ.Κ

      Διαγραφή
    8. Προς το παρόν δεν υπάρχει ιδιαίτερο κρύο oύτε στην δυτική Ελλάδα. Και ο Νοέμβριος θερμότερος ήτανε και εκεί.

      Η Αθήνα πέρα από πέρυσι τον Ιανούαριο και τον Μάρτιο δεν είχε περισσότερο κρύο ούτε καν πρόπερυσι. Ενας χιονιάς 2 ημερών δεν καθορίζει όλο τον χειμώνα. Με νοτιάδες και 20άρια ήταν το 21.

      Δεν είναι θέμα πόσο σκληρός είμαι εγώ αλλά το θεωρώ παραπληροφόρηση, πόσο μάλλον χωρίς στοιχεία.

      Διαγραφή
    9. Οσο για την θερμοκρασία της Αθήνας https://penteli.meteo.gr/stations/athens/NOAAPRYR.TXT

      19c μέση θερμοκρασί πέρυσι και προς το παρόν φέτος 19.2. Δεν θέλω να μάθω με 280μμ και 19.2c μέση θερμοκρασία πως θα ήταν να μην ήμασταν ευνοημένοι επειδή μας χιόνισε.

      Διαγραφή
  3. Χρόνια πολλά και στους εορτάζοντες. Χρόνια πολλά στο Σπύρο Μπαλαδημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ενώ εμείς συνεχίζουμε εδώ στα δυτικά κ πάλι αυτή τη στιγμή να παίρνουμε τις βροχές μας με συνεχή βαρύ και μουντό καιρό τουλάχιστον τις τελευταίες 7 ημέρες,η καιρική μονοτονία συνεχίζετε.
    Χωρίς να θέλω να βιαστώ γιά τον καιρό των Χριστουγέννων η εικόνα πού βγαίνει από όλα τα προγνωστικά μοντέλα προκαλεί θλίψης...
    Να δω τώρα τι θα πουν πάλι οι προφήτες,οι καζαμίες και οι μερομηνάδες πού έταξαν χιόνια στο λαό πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.
    Νομίζω ότι ο αντικυκλώνας από την ερχόμενη Κυριακή είναι αναπόφευκτος!
    Αν θα έχει μικρή διάρκεια δεν γνωρίζουμε.
    Δυστυχώς οι εποχές χρόνο με το χρόνο ξεφεύγουν ως προς το χειρότερο.
    Όταν δεν θα υπάρχει ίχνος χιονιού στα χιονοδρομικά και τα βουνά μας τα Χριστούγεννα, τι να τούς κάνω εγώ έναν ή δύο χιονιάδες και τέλος,μέσα σε ένα ολόκληρο χειμώνα?
    Υ.Γ. Όποιος βιάζεται σκοντάφτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτά για το ΒΑ ρεύμα διαβάζω και ανατριχιάζω. Βέβαια, είναι νωρίς για τέτοιες χαρές αλλά όπως και να 'χει, αποκτά ένα ενδιαφέρον ο καιρός και επιτέλους, θα πέσει η θερμοκρασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανένα ενδιαφέρον δεν υπάρχει από την Κυριακή και μετά Αποστόλη.
      Τι να τον κάνεις τον ήλιο και μία ψύχρα απλά στα φυσιολογικά η ακόμη τα μεσημέρια και πάνω από τα κλιματικά τού Δεκέμβρη....

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα από τη παγωμένη εδώ κ δέκα μέρες (ολικός παγετός )Στοκχόλμη .Αύριο και μεθαύριο πάμε για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από -10c μαζί με αέρα και ίσως και χιόνι ).Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες ,στα του καιρού τώρα πέρα τις εβδομάδος που την ανέλυσε διεξοδικά ο δάσκαλος για το παραπέρα με κάλυψε και σύμφωνο απόλυτα ο φίλος Φώτης,οι εποχές αλλάξανε να θυμηθούμε πέρυσι σε έναν ολόκληρο χειμώνα , μετρημένες ήταν οι ημέρες του χειμώνα, μην το προεξοφλησω και φέτος αλλά βλέπω πάλι τα ίδια εκτός αν ο χειμώνας είναι πίσω ,αλλά δυστυχώς πάει μετά τέλος άνοιξης και μέχρι τα μέσα καλοκαιριού με βροχές και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες για εκείνη την εποχή, αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μου , Χρήστος Όθρυς με ένα ψιλόβροχο απόψε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σε όλους και Χρόνια Πολλά στος εορτάζοντες, αρχής γενομένης από τον Σπύρο Μπαλαδήμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια πολλά στον Σπύρο Μπαλαδήμα και σε όσους άλλους γιορτάζουν! Υγεία και κάθε Ευλογία εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ξέχασα να πω και εγώ με τη σειρά μού χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία στον Σπύρο Μπαλαδήμα καθώς και σε όλους τούς εορτάζοντες τού μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για 26 δεκεμβριου προβλέπουν τα σαινια χιονια που στεκουν μπετον αρμε στα μυαλα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δε νομίζω πως μπορεί να γίνει κάποια εκτίμηση για τον καιρό των Χριστουγέννων. Ίσως σε δύο,τρεις μέρες να τρίβουμε τα μάτια μας.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Δημήτρη, το effis και στη σημερινή 13/12, επικαιροποιημένη του εκτίμηση, δίνει υψηλότερες θερμοκρασίες από τον μέσο όρο της εποχής, ακόμα και μετά το τέλος αυτής της εβδομάδας, που θα αρχίσει μία αποκλιμάκωση τους. Ειδικά, ο Δεκέμβριος αναμένεται να είναι ένας από τους πιο θερμούς για τη χώρα μας, με θετικές αποκλίσεις ακόμα και 4 βαθμών στη βόρεια Ελλάδα. Αλλά και ο Ιανουάριος εκτιμάται με τα νέα στοιχεία θερμότερος κατά 2 βαθμούς τουλάχιστον στη βόρεια και δυτική Ελλάδα.
      https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm.forecasts/

      Διαγραφή
    2. Χάχα χάχα(αυτό πάει γιά το effis πού έχει ξεσκιστεί στην κολοτούμπα και προσωπικά είναι το μόνο πού έχω πάψει να κοιτάω ανεξαρτήτως αν επιβεβαιωθεί η όχι)

      Διαγραφή
    3. Θα φανεί η πορεία του καιρού,δε νομίζω πως θα έχουμε ζεστά Χριστούγεννα πάντως. Θέμα διαίσθησης είναι ότι λέω,χωρίς να με επηρεάζουν τα τρεξίματα των μοντέλων. Έχω και εγώ τις μεταφυσικές μου ανησυχίες...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  13. Παιδιά, δεν έχει ξεκαθαρίσει κάτι ακόμα για τις γιορτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα και από εμένα,με τον καιρό δεν θα τα βάλω αλλά αν είναι να μας τα κάνει τα χιόνια τον Μάρτιο πάλι ευχαριστώ δεν θα πάρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σπυρίδων Μπαλαδήμας12 Δεκεμβρίου 2022 στις 10:29 μ.μ.

    Ένα μεγάλο ευχαριστώ  μέσα από την καρδιά μου για τις ευχές όλων σας! Ανταποδίδω ολόθερμα και εύχομαι τα καλύτερα σε όλους σας.
    Με εκτίμηση
    Σπυρίδων Μπαλαδήμας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια πολλά στους Σπύρους και τις Σπυριδουλες! Χρόνια πολλά στο νησί μας, την Κέρκυρα που γιορτάζει! Κοπιάστε να σας κεράσουμε λουκουμάδες και τηγανίτες, όπως προστάζει το έθιμο! Όσο για τον καιρό, ως φαίνεται θα φοράει ακόμα "μουζέτο" (=μάσκα) άλλου μήνα για αρκετές μέρες! Πάντως εμείς εδώ "γινήκαμε μουσκίδι"(=μούσκεμα). Αχιλλέας από Κέρκυρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Περισσότερο νερό σήμερα σε τοπικό επίπεδο, από ότι στο χαμηλό τού Σαββάτου σε νότια Αιτωλοακαρνία-Αχαΐα και πέριξ Πατραϊκού κόλπου.
    Συνεχίζει να βάζει γυαλιά αυτή η περιοχή πού γιά να λέμε την αλήθεια όμως το ευρωπαϊκό μοντέλο την πρόβλεψε επακριβώς.
    Γιά τον καιρό την Χριστουγέννων προσωπικά,ποτέ δεν έγραψα ότι τελείωσε, απλά δεν βλέπω τελικά τίποτα ιδιαίτερο μέχρι και λίγο πριν.
    Το να βρέξει πάλι στα δυτικά η να έχει ξεροβόρι, λίγο κρύο και ασθενή τοπικά φαινόμενα αυτό δεν το λες και τίποτα ιδιαίτερο Δεκέμβρη μήνα.
    Τώρα απλά περιμένουμε χωρίς βιασύνες "τι μέλλει γενέσθαι" προς τα Χριστούγεννα και μετά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρόνια πολλά στον Σπύρο Μπαλαδημα,στον Σπύρο από Αθήνα και σε όλους-ες που γιορτάζουν σήμερα.
    Ευχαριστώ πολύ όλους σας για τα καλά σας λόγια.
    Όσα έγραψα, απλά μου βγήκαν αυθόρμητα μέσα από την ψυχή μου ατενίζοντας τον όμορφο Μεσσηνιακό κόλπο και τον Ταΰγετο(τι βουνό και αυτό,Ιεροτατο και μυστηριακό).
    Φυσικά ο αγαπητός φίλος Στέλιος έχει δίκιο καθώς πολλά από όσα έγραψα ήταν πολύ προχωρημένα για όσους είναι αμυητοι και δεν έχουν ασχοληθεί με αυτά.
    Βέβαια πολλά από αυτά τα πιο απλά, έπρεπε να τα είχαμε μάθει στα σχολεία,αλλά επειδή "καινε" ,δεν τα διδαχθήκαμε ποτέ.
    Ελπίζω με την πρώτη ευκαιρία να γράψω αυτά που θέλω.
    Καλό ξημέρωμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ κύριε Χριστόδουλε και φυσικά και τους υπόλοιπους για τις ευχές σας. Σπύρος, Αθήνα

      Διαγραφή
  19. Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες!
    Χριστόδουλε, έχεις και τη δική μου ειλικρινή συμπαράσταση... Είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσημη η απώλεια, το νιώθω από πρώτο χέρι...
    Όσο για τις προβλέψεις, έχω να προτείνω κάτι σε μετεωρολόγους, μακροπρόθεσμους προγνώστες και μερομηνάδες, κάθε πρόγνωση ας γίνεται, για τα Χριστούγεννα να μην προσπαθείτε να κάνετε προγνώσεις, να έχετε στάνταρ τα "Πασχούγεννα"! Μάλλον έχει γίνει ο κλιματικός κανόνας! Είτε ο χειμώνας είναι βαρύς, είτε ανύπαρκτος! Ας είναι... Ειδικά αν οι χειμώνες είναι όπως πρέπει ας έχουμε πάντα Πασχούγεννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Επιτέλους μία χειμωνιάτικη ημέρα σήμερα εδώ στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνία με βαριά νέφωση ψιλόβροχο και τη θερμοκρασία στους 11β αυτή τη στιγμή.
    Ότι και να ρίξει στα ορεινά βέβαια το απόγευμα βράδυ από αύριο θα ξανά λιώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δε λέει να βρέξει εδώ στην Ξάνθη αξιόλογα εδώ και πολύ καιρό. Μόνο κάτι ψιχαλες έχουμε και συννεφιά με ήλιο τις τελευταίες μέρες. Σήμερα απλώς ψυχρανε ο καιρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κ.Ζιακοπουλε αποδέχεστε τον όρο Θέρμη εισβολή που αποδίδεται στην επικείμενη αύξηση της θερμοκρασίας Επίσης έχει παρατηρηθεί ανάλογη αύξηση της θερμοκρασίας τέτοια εποχή στο παρελθόν;
    Ι.Σταυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ χρησιμοποιώ τον όρο θερμή μεταφορά ή μεταφορά θερμών αερίων μαζών, όπως και τον όρο ψυχρή μεταφορά ή μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών που παρατηρείται π.χ. με το πέρασμα ενός ψυχρού μετώπου. Για την τελευταία περίπτωση χρησιμοποιώ και τον όρο ψυχρή εισβολή, αλλά ο όρος θερμή εισβολή νομίζω ότι δεν ταιριάζει λόγω της φύσεως και των ιδιοτήτων του θερμού αέρα που κινούμενος προς τον ψυχρό αέρα τον αντικαθιστά με τρόπο που δεν τον λες εισβολή.

      Διαγραφή
  23. Είναι λάθος η εντύπωση που έχω ότι η εποχικές προγνώσεις για την Ευρώπη έχουν μάλλον πάει εντελώς ανάποδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας δούμε πώς θα εξελιχθεί ο χειμώνας στο σύνολο του. Το ταμείο γίνεται πάντα στο τέλος, όχι στην αρχή. Ο μισός Δεκέμβριος, ο Ιανουάριος, ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι μπροστά. Επίσης, η αρχή δεν είναι κάθε φορά το ήμισυ του παντός. Για παράδειγμα, η Αργεντινή έχασε στον πρώτο αγώνα του Μουντιάλ από τη Σαουδική Αραβία, αλλά είναι στον τελικό. Αντίθετα, Άγγλοι, Ισπανοί και Γερμανοί που έριχναν 6άρες, 7άρες και 4άρες στην πρώτη φάση, πήγαν σπίτια τους.

      Διαγραφή
    2. Προσομοίωση, εννοείς μάλλον. Σε κάθε περίπτωση, δεν ήθελα να μειώσω, ούτε να ακυρώσω κανέναν, απλά να υπενθυμίσω ότι στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Άλλωστε, και πέρσι ο Δεκέμβριος ήπιος και με νοτιάδες ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα του, αλλά με την πρώτη ψυχρή εισβολή στις 18-19/12 άνοιξε ο δρόμος και για τις επόμενες του Ιανουαρίου (12-13/1 και 24-25/1), κυρίως, αλλά και του Μαρτίου.

      Ομοίως, και το 2021 η πρώτη ψυχρή εισβολή στην Ευρώπη είχε πλήξει την Ισπανία (3/1, αν δεν απατώμαι), αλλά στη συνέχεια άλλαξε η κυκλοφορία. Η δυτική Ευρώπη είχε ήπιο χειμώνα και στην ανατολική (Ευρώπη και Ελλάδα) έρχονταν τα κρύα και τα χιόνια (16-18 και 27-28 Ιανουαρίου και 15-16 Φεβρουαρίου).

      Οι μακροπρόθεσμες αυτό έχουν δείξει ότι θα συμβεί και φέτος σε γενικές γραμμές. Έλλειμμα χιονοπτώσεων στην κεντρική, βόρεια και δυτική Ευρώπη και πλεόνασμα στην ανατολική, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ίδωμεν. Ο καιρός γαρ εγγύς...

      Διαγραφή
  24. Καλημέρα από τη χιονισμένη -παγωμένη Στοκχόλμη .Νέα χιονόπτωση από τα ξημερώματα σήμερα .Μέγιστη -3 c με -4c.Σάββατο κλείνουμε 15 μέρες ολικού παγετού .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. καλησπέρα σας. Διορθώστε τα λίνκς αριστερά στη σελίδα. Τα περισσότερα δεν λειτουργούν και παραπέμπουν στο...πουθενά. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Στάθη, εγώ είδα ότι οι εποχικές προγνώσεις του noaa (https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euT2me3Mon.html), που και αυτές ανανεώνονται κάθε τόσο, που για το περασμένο καλοκαίρι ανέφεραν δροσερό σχετικά καιρό, έπεσαν τελικά μέσα - τουλάχιστον για την ανατολική Ελλάδα. Επίσης για τους χειμερινούς μήνες βλέπω ότι επιμένουν για ήπιο θερμοκρασιακά χειμώνα. Γ.Στυλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Διαβάζω τώρα ότι κάποιοι μετεωρολόγοι με βούλα προβλέπουν Χριστούγεννα με κοντομάνικα. Λίγο βιαστικοί δεν είναι ; .-======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειναι σαν κατι αλλους που ελεγαν για χιονια τα χριστουγεννα που μονο το χερι τους στην φωτια δεν εβαλαν....

      Διαγραφή
    2. θα είναι αισθητά χαμηλότερη η θερμοκρασία απ' ότι τώρα, για τον απλούστατο λόγο ότι σήμερα έχουμε μέση Δεκεμβρίου 11,2 °C (στο σταθμό ΕΑΑ της Λάρισας 12,3!), έναντι 6,4 °C της παλιάς εποχής και τις επόμενες μέρες θα αυξηθεί αυτή η αφύσικη διαφορά. εκτός αυτού φαίνεται ήδη στα μοντέλα. τις απολογίες μου για την αναφορά του προφανούς και την επανάληψη λεχθέντων από άλλους φίλους.

      Διαγραφή
  28. Κάποια σχόλια που θεωρήθηκαν προσβλητικά τα έφαγε η ...μαρμάγκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Η οποία δεν χορταίνει ποτέ ! «Μαρμάγκα» λέγεται η αράχνη και συγκεκριμένα, ενός είδος μεγάλης και φαρμακερής αράχνης που τρώει λαίμαργα τα θύματά της.Τα Γαλεώδη (Solifugae, Galeodes) είναι γένος αραχνίδιων αρθροπόδων. Περιλαμβάνει περίπου 175 είδη. Απαντώνται στη Μέση Ανατολή και τη Μογγολία, βορειοανατολικά της Κίνας και της Ινδίας, καθώς και στην Αφρική, βόρεια του Ισημερινού. Επίσης, είναι γνωστά στη Βαλκανική χερσόνησο. Είναι νυχτόβια σαρκοφάγα και τρέφονται με άλλα έντομα, και αν επιτρέπει το μέγεθός τους ακόμη και με μικρά τρωκτικά[1]. Στην Ελλάδα το πιο κοινό είδος είναι το Galeodes graecus, η γνωστή μαρμάγκα. Παρά την τρομακτική τους εμφάνιση και τους λαϊκούς μύθους, τα γαλεώδη θεωρούνται ακίνδυνα για τον άνθρωπο, απουσία αδένων δηλητηρίου, αν και το δάγκωμα τους θεωρείται εξαιρετικά δυνατό. Η κοινή ονομασία τους, ανάλογα με την περιοχή, είναι μαρμάγκα, μαρμάγκαλος η μυρμηγκάνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Η Θεσσαλονίκη πιστεύω σίγουρα θα σπάσει το ρεκόρ υψηλης θερμοκρασίας, κυρίως της ελάχιστης για μήνα Δεκέμβριο, αλλά υποθέτω ότι θα σπάσει και το ρεκόρ νεφοκαλυψης η ελαχιστων ωρών ηλιοφάνειας.
    Εδώ και πάνω από 15 ημέρες, δεν έχουμε δει μία καθαρή ηλιόλουστη ημέρα.
    Αυτό μας δίνει την ψευδαίσθηση ότι πράγματι βρισκόμαστε στον χειμώνα.
    Πάντως είναι ωραία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Και το όνομα του καλού : "σ ύ ν τ η ξ η". Υπομονή!!.....Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή