Περισσότερη Μετεωρολογία και λιγότερη Δημοσιογραφία!

 

Του Λευτέρη Σταθόπουλου

Α) Για τους περισσότερους από εμάς οι εκφράσεις ακραία καιρικά φαινόμενα, ισχυρά καιρικά φαινόμενα  ή επικίνδυνα  καιρικά φαινόμενα  υποδηλώνουν περίπου το ίδιο πράγμα, αλλά από καθαρά μετεωρολογικής πλευράς υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές: 

-Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ορίζονται ως έκτακτες καταστάσεις στις οποίες παρατηρούνται ασυνήθιστες τιμές βασικά των συνεχών μετεωρολογικών παραμέτρων, όπως πχ οι πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του αέρα. Ο προσδιορισμός γίνεται κυρίως με βάση τη συχνότητα εμφάνισής  τους.

-Τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα ορίζονται ως έκτακτες καταστάσεις στις οποίες οι διαδικασίες ανάπτυξης διαταραχών στην ελεύθερη ατμόσφαιρα προκαλούν  καταστροφές στην επιφάνεια της γης. Παραδείγματα, οι  εκρηκτικές κυκλογενέσεις, οι καύσωνες, οι  ισχυρές ψυχρές εισβολές, οι ισχυρές καταιγίδες και οι  σίφωνες.

-Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ορίζονται ως έκτακτες καταστάσεις στις οποίες τα καιρικά φαινόμενα οδηγούν στην πρόκληση υλικών καταστροφών ή την απώλεια ζωών. Παραδείγματα, οι καταρρακτώδεις βροχές, οι σφοδρές χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι. 

Ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο δεν είναι σε κάθε περίπτωση επικίνδυνο. Για παράδειγμα, οι θερμοκρασίες που σημειώνονται αυτές τις ημέρες σε αρκετές περιοχές της χώρας μας είναι ακραίες αλλά δεν είναι επικίνδυνες. Από την άλλη πλευρά, ένα μη ακραίο φαινόμενο, όπως η ομίχλη της φωτογραφίας, είναι δυνητικά επικίνδυνο.


Β) Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών οφείλονται στη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας που λαμβάνει χώρα με τους Ν-ΝΔ ανέμους σχεδόν σε όλη την τροπόσφαιρα (ο αδόκιμος όρος «θερμή εισβολή» καλά κρατεί και το μόνο που μένει να ακούσουμε είναι η «θερμή ανεβασιά»). Με αυτές τις συνθήκες, κυριαρχούν οι ομίχλες μεταφοράς και το πόσο ψηλά θα ανέβει ο υδράργυρος εξαρτάται από την ύπαρξη η μη νεφώσεων, την αυξημένη υγρασία στη χαμηλή τροπόσφαιρα και το πεδίο των επιφανειακών ανέμων. 

Γ) Η ψυχρή εισβολή, που θα αρχίσει το απόγευμα της Κυριακής και από τα βόρεια θα κρατήσει ως τα μέσα της εβδομάδας, αντικειμενικά δεν θα είναι ισχυρή. Θα φανεί, όμως, σημαντική γιατί ως τώρα ο Δεκέμβριος δεν έχει σχέση με το χειμώνα.

Δ) Την Πέμπτη και την Παρασκευή (22 & 23/12), το πέρασμα μιας διαταραχής (σκάφης χαμηλών υψών) που θα κινηθεί από την κεντρική Ευρώπη προς την Α. Μεσόγειο θα ανακόψει προσωρινά την προς την τη Ν. Ευρώπη - Μεσόγειο επέκταση του Αντικυκλώνα των Αζορών, γεγονός που θα αρχίσει να συμβαίνει ουσιαστικά από το Σάββατο (24/12). Έτσι, τα Χριστούγεννα και επί αρκετές ακόμα ημέρες η χώρα θα καλύπτεται από υψηλές πιέσεις. 

Ε) Στη διάρκεια των ημερών της αντικυκυκλωνικής κυκλοφορίας θα σημειωθεί άνοδος των μέγιστων τιμών της θερμοκρασίας λόγω της όποιας θερμής μεταφοράς προηγηθεί και κυρίως λόγω της αδιαβατικής θέρμανσης (βύθιση του αέρα λόγω αρνητικής μεταφοράς στροβιλισμού) και της ηλιοφάνειας που κατά κανόνα κυριαρχεί σε αυτές τις περιπτώσεις. Με αυτά τα δεδομένα, τη συγκεκριμένη περίοδο αναμένονται επιπλέον θερμοκρασιακές αναστροφές, ομίχλες ακτινοβολίας και μεγάλο Ημερήσιο Θερμομετρικό Εύρος. 

ΣΤ) Το ερώτημα, που σήμερα είναι δύσκολο να απαντηθεί, είναι τι θα κάνει ο χριστουγεννιάτικος αντικυκλώνας. Θα περάσει πολλές μέρες μαζί μας; Θα υποχωρήσει από κάποια διαταραχή που θα έλθει από τα βόρεια, ή θα μετατοπιστεί προς την Τουρκία λόγω της κίνησης κάποιας διαταραχής προς τη Δ. Μεσόγειο;

 

106 σχόλια:

  1. Καλημέρα. Εγώ το φώναζα από τέλη Νοεμβρη ότι θα έχουμε καλοκαιρινά Χριστούγεννα. Φαινόταν η δουλειά με αυτή την κυκλοφορία στην Ευρώπη. Κοντεύουμε ένα μήνα με νοτιάδες και υψηλές θερμοκρασίες. Και όλα αυτά εξαιτίας της ύπαρξης Γροιλανδικόυ αντικυκλωνα, ανυπαρξίας αζορικου και ταυτόχρονα ανόδου του υποτροπικου στην ανατολική Μεσόγειο. Καλό κουράγιο στους καιροφιλους και υπομονή! Κακό για τη φύση αυτό που συμβαίνει γιατί ακόμη κυνηγάμε μύγες και κουνούπια, καλό όμως για την τσέπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνήθως έτσι είναι τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα.Δεν ανακάλυψε κανείς την Αμερική

      Διαγραφή
  2. Silver Alert!!! Αναζητείται κύριος με γενειάδα σχετικά μεγάλης ηλικίας που όσο περνάνε τα χρόνια όλο και πιο λίγο εμφανίζεται στην Ελλάδα.Ονομάζεται Xειμώνας και πολλοί τον ψάχνουν αλλά και πολύ λίγοι δεν τον θέλουν . Όποιος τον δει παρακαλειται να ενημερώσει το παρόν blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φοίβος Παπαδόπουλος17 Δεκεμβρίου 2022 στις 12:19 μ.μ.

    Αγαπητέ Δάσκαλε και αγαπητοί φίλοι σας εύχομαι ότι καλύτερο για τις άγιες μέρες που έρχονται! Η “ μοντελοποίηση¨ της μετεωρολογίας αν και επιστημονική αναγκαιότητα, μας αφαιρεί ένα μέρος από την μαγεία τα αναπάντεχου! Παρόλα αυτά πιστεύω ότι ο καιρός πάντα θα μας επιφυλάσσει εκπλήξεις και θεωρώ ότι για μας τους καιρόφιλους, έχει πιο πολύ σημασία να διαισθανόμαστε και να ερμηνεύουμε τις προθέσεις της Φύσης και στη συνέχεια να καταφεύγουμε στα μοντέλα…
    Ειρήνη, υγεία και ευτυχία για όλο τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σε όλους από τα καθόλου ζεστά Τρίκαλα (11.7αυτη την ώρα). Άλλωστε πάμε για τον τίτλο της χριστουγεννιάτικης πόλης της χώρας. Ο μύλος των ξωτικών αξίζει να τον επισκεφθεί κανείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστούμε τον κο Ζιακόπουλο για την αναλυτική και πάντα εμπεριστατωμένη ενημέρωση! Το γενικό συμπέρασμα συνεπώς είναι ότι μετά την σύντομη και ασθενή "ψυχρή εισβολή" μέσα στην εβδομάδα που θα θυμίσει Δεκέμβρη, θα ακολουθήσει "ανοιξιάτικου τύπου" αντικυκλώνας που θα αυξήσει το θερμοκρασιακό εύρος και άρα θα πάμε για σχετικά ήπια θερμοκρασιακά Χριστούγεννα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πάντως στην Κέρκυρα σήμερα έχουμε εναλλαγή βροχής με ήλιο και θερμοκρασία γύρω στους 18-19 βαθμούς. Νομίζω ότι ο φετινός Δεκέμβρης είναι "καμπάνα συναγερμού" για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο που το κλίμα της πλέον τείνει να ευθυγραμμιστεί με αυτό της Β. Αφρικής και -ως φαίνεται- τα χειρότερα είναι μπροστά μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλη η Ευρώπη έχει πολύ κρύο, στο Βερολίνο η θερμοκρασία υποχώρησε στους -7 βαθμούς, στην Αγγλία οι χιονοπτώσεις αναμένεται να σταματήσουν, μετά από μία βδομάδαμ αυτό το ΣΚ. Πρέπει να βλέπουμε το δάσος (τι συμβαίνει σε όλη την ήπειρο) και όχι μόνο το δέντρο (την πιο νότια γωνιά της, δηλαδή, την Ελλάδα).

      Ούτε ο χειμώνας έχει εξαφανιστεί, όπως γράφει πιο πάνω ένας άλλος φίλος, ίσα, ίσα που πέρσι κράτησε ως τα τέλη Μαρτίου, με αλλεπάλληλες χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις από τα μέσα Γενάρη και μετά. Άλλωστε, με βάση το ηλιοστάσιο, ο χειμώνας μπαίνει σε μία βδομάδα και γενικά τα τελευταία χρόνια ο Δεκέμβριος έχει περισσότερο φθινοπωρινά χαρακτηριστικά. Και ο Μάρτιος περισσότερο χειμωνιάτικα, καθώς και το 2021 ήταν ψυχρός.

      Διαγραφή
    2. Εγώ φίλε εδώ που είμαι βόρεια Ελλάδα -Θρακη-ούτε χιονοπτώσεις είδα (καμία) , ούτε χιονοστρωσεις είδα (καμία) , ουτε καν πολλές βροχές είδα,ούτε δυνατό χειμωνα εν τέλει.Μονο ένα Μάρτιο ψυχρό είδα με αρκετό κρύο όντως. Τώρα όσον αφορά το αφήγημα σου ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή και ότι όλα βαίνουν καλώς δεν έχω να πω κάτι άλλο. Η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια...

      Διαγραφή
    3. Μην βάζεις λόγια, που δεν είπα στο στόμα μου. Αυτό που είπα είναι ότι δεν μπορούν να βγουν ασφαλή και σοβαρά συμπεράσματα για την κλιματική αλλαγή, επειδή έκανε ζέστη τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα. Δηλαδή, με το σκεπτικό σου, αν χιόνιζε στη χώρα μας και τη Θράκη, θα ήταν όλα καλά; Δεν θα υπήρχε κλιματική αλλαγή και πάλι; Ή μήπως δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή, επειδή πέφτουν τα χιόνια της αρκούδας σε ΗΠΑ, Καναδά και βόρεια Ευρώπη;

      Ας βλέπουμε καθαρά και ψύχραιμα την κατάσταση και ας μην επηρεάζεται η κρίση μας από τις επιθυμίες και τα συναισθήματα μας, αν και ανθρώπινο είναι να συμβαίνει κι αυτό.

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ ανώνυμε των 2:31, το επιχείρημά σας μου θυμίζει το επιχείρημα του Τραμπ ότι εφόσον στις ΗΠΑ κάνει κρύο το Χειμώνα, πού είναι η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας; Και φυσικά αναφέρομαι στο κλίμα της Μεσογείου που είναι στο «μάτι του κυκλώνα» της κλιματικής αλλαγής. Βέβαια τις συνέπειες της κλιματικής ανωμαλίας θα τις δουν και στη βόρεια Ευρώπη καθώς αναμένεται και εκεί άνοδος της θερμοκρασίας και μαλακότερος καιρός τις επόμενες μέρες. Επομένως ας μη βιαζόμαστε να βγάζουμε τα συμπεράσματα που θα θέλαμε αλλά ας σκεφτόμαστε περισσότερο. Μόνο έτσι θα γίνουμε όλοι κοινωνοί της αλήθειας.

      Διαγραφή
    5. Δεν μπορούν να βγουν ασφαλή και σοβαρά συμπεράσματα για την κλιματική αλλαγή επειδή έκανε ζέστη στην Ελλάδα επειδή έκανε ζέστη στην Ελλάδα.Αυτο έγραψες παραπάνω. Δηλαδή αν έκανε πολύ κρύο και χιόνιζε δε θα υπήρχε κλιματική αλλαγή?Εδώ μιλάμε πλέον για τον κανόνα που υπάρχει τις τελευταίες δεκαετίες και χι για την εξαίρεση.Ενας χειμώνας κρύος και με πολλά χιόνια ας πούμε ότι γίνει ο φετινός δεν αναιρεί ότι το το κλίμα έχει αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου.

      Διαγραφή
    6. Δυστυχώς, δεν καταλαβαίνετε τι διαβάζετε μερικοί. Αυτό που έγραψα ήταν ότι κλιματική αλλαγή υπάρχει είτε κάνει κρύο, είτε κάνει ζέστη τον χειμώνα στην Ελλάδα. Και ότι δεν κρίνεται η κλιματική αλλαγή από τον καιρό που κάνει τον χειμώνα στην Ελλάδα, ο οποίος είναι άλλοτε ζεστός και άλλοτε κρύος. Η κλιματική αλλαγή έχει να κάνει με τη σταδιακή αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, αλλά και των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον πλανήτη.

      Τώρα το πού θα συμβούν αυτά τα φαινόμενα κάθε φορά είναι θέμα ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Και όπως έγραψε και στο πρώτο σχόλιο του παρόντος άρθρου ο Γιάννης ο Θεσπρωτός η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ήταν αυτή που έφερε τα 20άρια στην Ελλάδα και τα χιόνια στην Αγγλία. Έχει γίνει και το αντίστροφο στο παρελθόν, όταν είχε 20άρια όχι απλά η Αγγλία, αλλά ακόμα και η Ισλανδία.

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Απο που το στηριζεις αυτο οτι ερχεται ενα νεο 2004?
      Διοτι καθε χρονο ακουμε τα ιδια και βλεπουμε στο τελος οτι δεν ερχεται τιποτα απο αυτο.

      Διαγραφή
    2. Γιατί, η Μήδεια το 2021 και η Ελπίδα το 2022, τι είχαν να ζηλέψουν από το 2004; Και είχαν σημειωθεί και 2-3 ασθενέστερες ψυχρές εισβολές σε κάθε έναν από τους δύο προηγούμενους χειμώνες.

      Διαγραφή
  7. απο ποια περιοχη ειναι βγαλμενη η εικονα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραία προβλήματα βάλατε κύριε Ζιακόπουλε ας το ανοίξουμε λοιπόν

    Ο ιστορικός του μέλοντος θα διακρίνει στις δεκαετίες του 2000 μια στρατιά δημοσιογράφων μετεορολόγων-κλιματολόγων που οποιαδήποτε ακραία έκφανση του καρού ανάγονταν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής .Στον ίδιο ακριβώς χρόνο αναπτύσοταν και ένα μεγάλο εργο(δισ) που αφορούσε τις εναλακτικές επιλογές στην παραγωγή ενέργειας(ΑΕΠ),
    Όμως ο καημένος ιστορικός στον ίδιο χρόνο θα δεί τον σημαιοφόρο αυτής του “αγώνα” την Γερμανία να αποκτά προνομιακή πρόσβαση στην “βρώμικη “ ενέργεια της Ρωσσίας....και να είναι η πρώτη που αφορίζει την πυρηνική ενέργεια μετά το ατύχημα στην Ιαπωνία..φοβούμενη σεισμούς στην Γερμανία!
    Ο ιστορικός διαβάζοντας θα δεί πάλι αυτήν την στρατιά δημοσιογράφων να γίνονται το 2020 γιατροί(!) και λοιμωξιολόγοι....λόγω κωρονοιου...οι οποίοι μετά την νίκη των εμβολίων..αναζητούν νέους ιούς για να μην χάσουν την ειδικότητα τους(νόσος των πιθήκων).
    Τώρα θα μου πείτε ασε μας ρε ¨θωμά¨Σαβατιάτικα....με τις φιλοσοφίες σου...καλά σας αφήνω..αλλά..με αυτές τις στρατιές δημοσιογράφων δεχθήκαμε να πληρώνουμε τις σακούλες στα σούπερ μάρκετ ως ένοχοι....το πως θα γεμίσουμε την σακούλα...νομίζω θα απασχολήσει μόνο τον κουρασμένο ιστορικό....
    Και στα του καιρού γιατί κύριε Ζιακόπουλε αποκλείετε το ενδεχόμενο ο χριστουγενιάτικος αντικυκλώνας να κινηθεί βορειότερα? Και τέλος εγώ θα πάρω το ανδεχόμενο να κατεβεί το κρύο από τα βόρεια νομοτελειακά(το τελευταίο το δανείστηκα.”θωμάς”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα του καιρού, ο χριστουγεννιάτικος αντικυκλώνας, όπως και κάθε αντικυκλώνας, δεν μπορεί από μόνος του να κινηθεί βόρεια. Αυτό το λάθος κάνετε όταν προτρέπετε το τεμπελόσκυλο τον Αζόρ να κινηθεί προς την Αγγλία κι εκείνος σας αγνοεί. Τον πολικό αεροχείμαρρο πρέπει να παρακαλέσετε να κατευθύνει έναν κλάδο του προς το νότο για να γίνει η κυκλοφορία μεσημβρινή. Από αυτόν ξεκινούν όλα!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ/ούμε κύριε Ζιακόπουλε!!"θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Ακριβώς δάσκαλε!
      Πολικός αεροχείμαρρος(jetstream) πού οι περισσότεροι ξεχνάνε να ερευνήσουν την πορεία τού.
      Αν δεν κάνει αυτός την κίνηση τίποτα μην περιμένετε να αλλάξει στην κυκλοφορία.
      Προσωπικά δεν εκπλήσσομαι καθόλου από την πρόβλεψη σας καθώς την περίμενα.
      Πάμε τώρα να παλέψουμε γιά λευκή πρωτοχρονιά(καλοί οι δείκτες γιά την ώρα).

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα από τη παγωμένη Στοκχόλμη .Άνοδος αισθητή σήμερα με το θερμόμετρο να καταγράφει μέγιστη τώρα -1c σε σχέση με τους -9cχτες.Αύριο θα ανεβεί το θερμόμετρο πάνω απο το 0c μετά από 15 μέρες ολικού παγετού .Και θα έρθει κ άλλη άνοδος δυο τρεις μέρες και με λίγη βροχή πριν επιστρέψει ο παγετός .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οκτώβρης -Νοέμβρης-Δεκέμβρης υετικά λιαν ελλειμματικοί στη Δυτικοί Κορινθία. Δάσκαλε,στην τελευταία πρόταση : "προς ή από τη Δ.Μεσόγειο" ;.-======Π΄.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρχικά προς τη Δ. Μεσόγειο και στη συνέχεια από τη Δ. Μεσόγειο προς εμάς.

      Διαγραφή
    2. Το ίδιο και εδώ φίλε Πέτρο ανεξαρτήτως αν έπεσαν κάποιες χορταστικές βροχές.
      Για τα υετικά στάνταρ της Αιτωλοακαρνίας φτωχό φθινόπωρο και ιδιαίτερα σε σύγκριση με πέρσι, καμία σχέση!

      Διαγραφή
  11. Αυτό που είπατε κ.Ζιακοπουλε ότι για την θερμοκρασία μιας περιοχής παίζουν κι άλλα ρόλο.Αυτές τις ήμερες κάνει το ίδιο η και περισσότερο κρύο στα πεδινά απ'ότι στα ορεινά.Έτσι παρόλο που ο καιρός δεν έχει κανένα ενδιαφέρον έχουμε την ατυχία απ'ότι άλλες περιοχές να ξοδεύουμε για θέρμανση και να μην κάνουμε άνετα ορισμένες εξωτερικές δραστηριότητες.Και το αστείο...κάποιοι ηλικιωμένοι εδώ στο χωριό κυκλοφορούσαν με τις ομπρέλες στο χέρι.
    Αυτήν είναι η καιρικη κατάντια της δ.Θεσσαλίας στη νέα κανονικότητα.Το απόλυτο τίποτα!
    Δυστυχώς για τις επόμενες ημέρες θα επικρατήσουν οι χειρότερες καιρικές συνθήκες δηλ.το τίποτα με έξοδα και αρρώστιες.
    Και μεταξύ σοβαρού και αστείου..ένα καλό για εδώ είναι ότι δε θα καταλάβουμε και πολλά απ.αυτήν την τζάμπα πτώση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το σχόλιο που διακόπηκε είναι δικό μου,χρησιμοποίησα άλλο κινητό και πάτησα κατά λάθος δημοσίευση.
    Καλές γιορτές σε όλους και υπομονή στους δυτικοθεσσαλους μέχρι να ρθει το Καλοκαίρι!
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ποιο αναλυτικός δάσκαλε δεν γινόταν,τα Χριστούγεννα φενεται ότι ξεκαθάρισε το καιρικό τοπίο, Πρωτοχρονιά έχουμε μέρες ακόμα μπροστά μας ας μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα, κουνούπια που ανέφερε και ο φίλος ποιο πάνω ακόμα υπάρχουν τι αντικουνοπικο στο σπίτι είναι ακόμη απαραίτητο.χρηστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θα έλεγα ας μη βιαζόμαστε και για τα Χριστούγεννα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι φίλε Στάθη, ο Μετεωρολόγος απεφάνθη. Για τα Χριστούγεννα και για κάποιες μέρες μετέπειτα ο κύβος ερρίφθη

      Διαγραφή
    2. Πριν τα Χριστούγεννα κάτι θα κάνει από κρύο.
      Μετά τα Χριστούγεννα προς την πρωτοχρονιά ίσως.
      Για το τριήμερο των Χριστουγέννων όμως νομίζω ότι έχει ξεκαθαρίσει από χθες η κατάσταση.
      Όλα μα όλα τα στοιχεία συνηγορούν σε ήπιο και γενικά καλό καιρό.
      Πολύ δύσκολα θα αλλάξει κάτι ας είμαστε ρεαλιστές.

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα και από μένα στην παρέα. Χωρίς χρονοτριβή....Σαν σήμερα...

    https://www.typosthes.gr/thessaloniki/301265_thessaloniki-1988-o-hionias-2-imeron-poy-kalypse-tin-poli-spanies-fotografies
    Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι....
    Υ.Γ. : Περασμένα μεγαλεία διηγωντας τα να κλαις.
    Τα σέβη μου.
    Χάρης - Καλαμαριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ, Χάρη. Πραγματικός θησαυρός οι φωτογραφίες!
      Από όσα θυμάμαι, το αεροδρόμιο "Μακεδονία" είχε μείνει κλειστό 5 μέρες. Κλειστό και το οδικό δίκτυο προς το νότο. Μόνο το τρένο λειτουργούσε.

      Διαγραφή
    2. Απ' ό,τι θυμάμαι, στις 17 Δεκέμβρη δεν λειτούργησε ούτε το τρένο, ίσως γιατί δεν είχε λόγο λειτουργίας, (έλλειψη επιβατών}, ή λόγω αδυναμίας πρόσβασης των υπαλλήλων κλπ.

      Διαγραφή
    3. Καθόλου απίθανο, Χρήστο. Ίσως να λειτούργησε από την επομένη, όταν έγινε αντιληπτό ότι αποτελούσε το μόνο μέσο.

      Διαγραφή
    4. Έτσι μάλλον θα έγινε, Δάσκαλε. Την επόμενη είχε ηλιοφάνεια, άλλαξε και η ψυχολογία....

      Διαγραφή
    5. 34 χρόνια πέρασαν απο τον ιστορικό χιονιά στις 16-17 Δεκεμβρίου 1988 ήταν ο Ανδρέας Λαζανης στο δελτίο καιρού στις ειδήσεις των εννια που είπε τα ευχαριστα νέα για τον ερχομό του χιονιά.

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα από την φθινοπωρινή Λέσβο! Ζεστη σήμερα εκτός από ορεινές περιοχές που είχαν ορθογραφική συννεφιά. Φοβάμαι πως όσο υπάρχει ο Γροιλανδικός αντικυκλώνας και τα χαμηλά περνούν κάτω από αυτόν και φτάνουν Βρετανία στέλνοντας τον τροπικό αντικυκλώνα σε μας δεν θα δούμε χειμώνα.. Τουλάχιστον μέσα στις γιορτές, για να μην πώ και παρά πέρα.. Μακάρι να κάνω λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Να είσαι καλά Δάσκαλε. Πραγματικά αξέχαστες μέρες και εποχές. Δεν περιγράφετε με λόγια !!!!!!! Ας το ξαναζούσαμε για μια φορά ακόμη και ας έκανε καμιά δεκαετία να χιονιστουμε πάλι. Ποτέ δεν ξέρεις....

    Χάρης - Καλαμαριά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Νικόλαος Παντελικίζης17 Δεκεμβρίου 2022 στις 7:56 μ.μ.

    Καλησπέρα σε όλη την παρέα του μπλόκ!
    Αν και είμαστε σχετικά στο ξεκίνημα του χειμώνα, δυστυχώς η πορεία του καιρού μου θυμίζει πολύ τον χειμώνα Δεκεμβρίου 2006-Μαρτιου 2007 όπου αν θυμάμαι καλά, όλη και όλη είχε 1 ασήμαντη ψυχρή εισβολή αν δεν κάνω λάθος προς το τέλος Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου...
    Όλος ο υπόλοιπος χειμώνας είχε κυλήσει με 20+ βαθμούς τουλάχιστον εδώ στην Αθήνα...
    Μακάρι να μην επαναληφθεί φέτος εκείνος ο τραγικός χειμώνας!
    Τέλος ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Ζιακόπουλο, που μπορεί να οφείλεται αυτή η συνεχής ροή θερμών αερίων μαζών προς την περιοχή μας;
    Τι ρόλο παίζουν στην περίπτωση αυτή οι αεροχειμαροι,οι ράχες ή τα βαρομετρικά υψηλά προερχόμενα από την Βόρεια Αφρική και γιατί δεν μπορούν οι ψυχρές αέριες μάζες να "νικήσουν"τις θερμές παρόλο που βρισκόμαστε στον χειμώνα;
    Γιατί όπως γράψατε κύριε Ζιακόπουλε μόνο Δεκέμβριο δεν θυμίζει ο καιρός αυτός και το τριήμερο Δευτέρα έως Τετάρτη θα είναι σαν... παρηγοριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Homework:(α) ανάγνωση του άρθρου με τον τίτλο "Σαν παραμύθι" που αναρτήθηκε στις 14-4-2014 και (β) μελέτη της περί των κυμάτων Ρόσμπι και των αεροχειμάρρων θεωρίας.

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε για κάνω και λίγο χιούμορ εγώ είμαι άσχετος περί των κυμάτων ροσμπυ αλλά σχετικός με τη σειρά κόσμπυ στα μέσα της δεκαετίας του 80.

      Διαγραφή
    3. Λοιπόν εγώ την έκανα την εργασία μου και μελέτησα και τους χάρτες επιφανείας πάμε
      α)Στην Αμερική στις 23 Δεκεμβρίου είναι διακριτό ένα κύμα ρόσμπυ(δίπολο) μόνο που αντί να κινηθέι ανατολικά δίνοντας μας το πολυπόθητο ΝΔ ρεύμα στο Β Αντλαντικό κινείται δυτικά λόγω των πολύ ισχυρών ανατολικών ανέμων στον Καναδά.
      β)Με αυτές τις συνθήκες..μόνο από τύχη μπορούμε να έχουμε ψυχρή εισβολή και μόνο από τα ΒΑ-Α με την ίδια κίνηση της παραγράφου α.
      γ)Έτσι είναι πολύ πιθανή ψυχρή εισβολή στην Σκανδιναβία και σε εμάς ξανά μεσογειακή κυκλοφορία(βροχές στα δυτικά κλπ) ¨θωμάς"

      Διαγραφή
    4. Τι έγινε γείτονα? Γιατί χάθηκες? Ξέρεις τι εννοώ....

      Διαγραφή
    5. Noμίζω θέλει πολύ προσπάθεια για το 2007. Τότε είχαμε στη Νέα Φιλαδέλφεια χιονόπτωση 4 Νοεμβρίου 2006 για κανένα μισάωρο. Μετά ήρθε ο ατελείωτος αντικυκλώνας και είχαμε μονίμως ήλιο και σταθερές θερμοκρασίες. Πέρα από το χιόνι που έκανε αρχές Φεβρουαρίου και στα ημιορεινά της Αττικής ήταν ένας καλός χιονιάς.

      Επίσης τότε ήρθε και το εφιαλτικό καλοκαίρι με τα 47άρια και τον Φεβρουάριο ήρθε το ακραίο κρύο και το χιόνι.

      Θεωρώ το 2007 καταλύτη στο μυαλό μου για τον καιρό της Αττικής. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε το χάος.

      Διαγραφή
  19. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω κάτι άλλο. Όλοι οι αξιομνημόνευτοι Χειμώνες του μακρινού παρελθόντος, σίγουρα θα υπήρχαν και περίοδοι με ήπιες καιρικές συνθήκες αλλά οι Χειμώνες ήταν πιο ψυχροί και με χιονοπτώσεις. Καλά μέχρι εδώ. Όταν λοιπόν έκανε κρύο που ήταν και το σύνηθες, τι συνέβαινε στην Ιβηρική χερσόνησο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Βραδινή ανανέωση όλων των μοντέλων μέχρι και τα τέλη περίπου τού χρόνου.
    Με μία λέξη, ΤΡΑΓΩΔΊΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάμε για νέα κανονικότητα Φώτη. Κι ας λένε αρκετοί ότι είναι η αρχή του Χειμώνα κλπ. Δεν είναι φυσικό να κάθομαι να καπνίζω στη βεράντα τώρα που γράφω και να μη φοράω μπουφάν. Ημαρτον. Βράδιασε εδώ και ώρα

      Διαγραφή
    2. Και πέρσι και πρόπερσι, πάντως, πανομοιότυπος ήταν ο καιρός τέτοια εποχή, αλλά μετά τα μέσα Γενάρη ήρθαν τα χιόνια και τα κρύα, που ειδικά πέρσι κράτησαν μέχρι τα τέλη Μάρτη. Άρα, έχει βάση ότι είναι η αρχή του χειμώνα. Αντίστροφο ήταν το μοτίβο στα τέλη της περασμένης δεκαετίας, όταν τα χιόνια και τα κρύα έρχονταν από αρχές Δεκέμβρη (2016, 2018) και κρατούσαν μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη (2017, 2019), αλλά ο υπόλοιπος χειμώνας κυλούσε ήπιος.

      Στη Μεσόγειο είμαστε, δεν γίνεται να κάνει κρύο 4-5 μήνες συνέχεια. Ανάλογος και ακόμα πιο ζεστός είναι ο καιρός στη Μασσαλία και τη Νίκαια της Γαλλίας, απ' ό,τι μου είχε πει, τουλάχιστον ένας ξάδερφος μου που έζησε κάποια χρόνια εκεί. Και ακόμα πιο ζεστός είναι ο καιρός στη νότια και παραθαλάσσια Ισπανία, αλλά και την Πορτογαλία. Μην τα βλέπουμε όλα μαύρα. Ειδικά, όταν έχουμε δει χιόνια, που σε άλλες μεσογειακές χώρες - στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος, δηλαδή - δεν τα βλέπουν ούτε με το κυάλι.

      Διαγραφή
    3. Φυσικά και είναι η αρχή του χειμώνα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Είναι σαν να πας σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και να τα βάψεις μαύρα, επειδή πέρασε το πρώτο δεκάλεπτο, χωρίς η ομάδα σου να βάλει γκολ.

      Διαγραφή
    4. Ο κάθε μήνας έχει τα καιρικά χαρακτηριστικά του. Είμαστε λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα και τα μεγάλα υψόμετρα δεν έχουν χιονοκάλυψη. Επίσης, η εποχή που διανύουμε δεν αντιστοιχεί στο πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα, αλλά κοντεύει το μισάωρο και πρέπει να προβληματιστεί ο προπονητής

      Διαγραφή
    5. Τυπικά, δεν έχει αρχίσει καν ο χειμώνας, πάντως. Το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι στις 21/12.

      Διαγραφή
    6. ΠΑΡΑΤΉΡΗΣΗ
      Δεν έχει σχέση ο φετινός Δεκέμβρης με τον περσινό.
      Μπορεί πέρσι να είχε μαλακό καιρό μετά τα Χριστούγεννα κ έως τα φώτα περίπου,όμως συνολικά ο μήνας βγήκε με άφθονες βροχές και καταιγίδες με χιόνια στα βουνά και μία αξιόλογη ψυχρή εισβολή με χιόνια έως τα ημιορεινά της χώρας μας.
      Δεν υπήρξε ούτε αντικυκλώνας, ούτε 25αρια τα μεσημέρια....
      Το ότι δεν τελείωσε τίποτα ακόμη και είναι νωρίς συμφωνώ.
      Εγώ απλά παραθέτω στοιχεία δεν προδικάζω κάτι.

      Διαγραφή
    7. Μα ούτε και γω προδικάζω κάτι. Δε γίνεται να μη σχολιάσουμε το παρόν όμως.

      Διαγραφή
    8. Ναι συμφωνώ Αποστόλη, αυτό κάνουμε, το παρόν συζητάμε.

      Διαγραφή
  21. Εάν παιδιά δεν κάνει χειμώνα και φέτος, ζήτω που καηκαμε!
    Υετικα ήμαστε πολύ χάλια εδώ για την περιοχή μου και όχι μόνο.
    Μέχρι στιγμής έχουν χαθεί δύο υετοφοροι μήνες.
    Καλό Σαββατόβραδο σε όλους.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μην ξεχνάμε ότι χειμώνας δεν είναι μόνο οι βροχές και τά χιόνια αλλά και όι πάγοι που ειδικά σέ πεδινά ηπειρωτικά είναι ανυπόφορος. Σταύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φωτη ενα ωραιο Ω φαινεται!! ΤΡΑΓΩΔΙΑ δεν λες τιποτα φιλε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα σας.
    Μία ερώτηση προς τον δάσκαλο και τους άλλους γνώστες του μπλογκ:
    Τις τελευταίες ημέρες η πρόγνωση του GFS για τον πολικό αεροχείμαρο συνεχώς δείχνει σταθεροποίησή του, παίρνοντας μάλιστα μορφή τέλειου κύκλου. Αν πραγματικά συμβεί αυτό, θα εγκλωβίσει το ψύχος και άρα μειώνονται οι πιθανότητες για κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών προς την νότια Ευρώπη; Ή η σύνδεσή του με τα κατώτερα στρώματα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Για να ευθυμήσουμε λίγο, διασκεδάζοντας και τις (καιρικές) εντυπώσεις, ας παραφράσουμε ένα τραγούδι, που θα ταίριαζε στην περίσταση: "Ντύσου πρόχειρα και βάλε το μαγιό σου"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πυκνή ομίχλη έχει σκεπάσει την πόλη της Λαμίας από νωρίς,κάτι όχι πολύ συνηθισμένο για την περιοχή. Είχα κάποιες ελπίδες πως θα αλλάξουν τα πράγματα για τα Χριστούγεννα αλλά συμφωνώ και εγω πως μπλέξαμε με τους αντικυκλώνες.
    Τωρα δεν ξέρω τι συμπεράσματα εξάγονται από τα ενσαμπλς αλλά όπως λέω κάθε χειμώνα, «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται».Δεν ξεκίνησε καλά η χειμερινή περίοδος φέτος και δεν ξέρω τι μπορεί να αλλάξει στην πορεία.Καλημερα...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλημέρα σε όλους. Βρίσκομαι αυτό το διάστημα στη Λαμία για οικογενειακούς λόγους και κατάφερα και έφερα τελικά την Λάρισα στη Λαμία.

    Πυκνή ομίχλη τις τελευταίες τρεις-τέσσερις μέρες για πολλές ώρες της ημέρας στη Λάρισα ακόμα και τις μεσημεριανές και σήμερα ξυπνώντας βλέπω την Λαμία χαμένη στο λευκό πέπλο. Από ότι μου λένε είναι αρκετά σπάνιο για τη Λαμία να έχει ομίχλη οπότε σίγουρα εβαλα το δαχτυλάκι μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλημέρα από τα Χανιά όπου η ηλιοφανεια πλέον είναι καθημερινό φαινόμενο σαν να είναι καλοκαίρι. Αγνοούνται πληρως οι βροχές και ας είμαστε στον δεύτερο πιο βροχερό μήνα του έτους. Οι θερμοκρασίες καθημερινά ξεπερνούν τους 20 βαθμούς ενώ η υγρασία είναι πολύ έντονη τα βραδια σαν να έχει βρέξει, ένα στρώμα νερού καλύπτει τα πάντα. Μέχρι στιγμης η μεση μέγιστη του μήνα μετά και τη σημερινή πολύ ζέστη ημέρα είναι 21 βαθμοί. Δεν ξέρω αν έχουμε συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σε όλη τη βόρεια Κρήτη η μεση μέγιστη του μήνα μέχρι στιγμης είναι 20-21 βαθμοί. Μήπως γνωρίζει ο κύριος Ζιακοπουλος εάν εχει ξανά συμβεί ποτέ ένας χειμερινός μήνας στην Ελλάδα να σημειώσει μεση μέγιστη θερμοκρασία άνω των 20 βαθμών; Θα εχει μεγάλο ενδιαφερον να μάθουμε.
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Τι χρείαν έχομεν μαρτύρων;" , αγαπητέ φίλε; Και μόνο αυτά που μας λες είναι κόκκινος συναγερμός! Πιστεύω ότι ο Δεκέμβριος 2022 θα μείνει στην ιστορία ως ο πλέον ζεστός (μέχρι τον επόμενο φυσικά!). Η Κρήτη είναι η πρώτη που βιώνει αυτή τη κλιματική ανωμαλία και ήδη τα φυτά, τα ζώα και φυσικά οι κάτοικοι της περιοχής θα το βιώνουν αυτό! Στην Κέρκυρα που βρίσκομαι, αγροί έχουν ανθίσει σαν να είμαστε στα τέλη Απριλίου! Κάποιοι κάνουν σημαία το κρύο της Β. Ευρώπης. Έρχεται και εκεί η ώρα να..ζεσταθούν! Υ.Γ. Το ανησυχητικό είναι ότι η ανθρωπότητα δείχνει κάθε άλλο παρά να ανησυχεί. Και το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η νέα "κανονικότητα" υιοθετείται από κάποιους ως κάτι "φυσιολογικό" γιατί η φύση "αυτορυθμίζεται". Όμως όσο πιο βίαια απορυθμίζεις τη φύση, τόσο πιο βίαια "αυτορυθμίζεται"! ...

      Διαγραφή
    2. Ζεστός θα είναι ο Δεκέμβριος μόνο στην Ελλάδα, άντε και στα νότια κάποιων ακόμα μεσογειακών χωρών. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο Δεκέμβριος θα είναι από τους πιο κρύους της δεκαετίας. Γνωστός μου στο Βερολίνο, μου είπε ότι σήμερα είχαν θερμοκρασία -8 με -9 βαθμούς. Στη Βρετανία το MetOffice εξέδωσε και για σήμερα Κυριακή προειδοποιήσεις για παγωμένη βροχή, η οποία θα δημιουργήσει κρούστα πάγου 2-3 χιλιοστών στους δρόμους, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Γράφει, μάλιστα, το Skynews ότι η παγωμένη βροχή είναι σπάνια για το Ηνωμένο Βασίλειο.

      Προειδοποιήσεις εκδόθηκαν, επίσης, για χιόνι, πάγο και ομίχλη στο μεγαλύτερο μέρος της Βρετανίας μέχρι αύριο Δευτέρα 19/12, οπότε και οι θερμοκρασίες θα ανέβουν και πάλι στους 11 με 14 βαθμούς, βάζοντας τέλος σε αυτό το κύμα ψύχους, που δυστυχώς στοίχισε και τις ζωές τριών μικρών παιδιών. Παρεμπιπτόντως, αύριο που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες στη Βρετανία, υποχωρούν εδώ, κάτι που αποδεικνύει ότι είναι θέμα ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και όχι κλιματικής αλλαγής ο παρών καιρός.

      Άλλωστε, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής κρύο έχει και όχι ζέστη, οπότε φυσιολογικά εξελίσσεται ο χειμώνας. Το ότι κάποιοι ισχυρίζεστε το αντίθετο, σημαίνει ότι κρίνετε αποκλειστικά από τον καιρό που κάνει στην περιοχή σας και για ένα πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ο μικρόκοσμος του καθενός μας δεν είναι ο κόσμος όλος και σίγουρα ούτε το κέντρο του κόσμου.
      https://news.sky.com/story/uk-weather-danger-to-life-warning-as-forecasters-predict-rare-freezing-rain-and-snow-12769953

      Διαγραφή
    3. Το καλοκαίρι πως ήταν τα πράγματα?Υποφερτά στην Ελλάδα,ακραία στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.Το είδαμε και δεν το ξεχνάμε.Προβληματική ήταν η κατάσταση το καλοκαίρι,το ίδιο είναι και τώρα.Αυτό που λες οτι ο χειμώνας εξελισσεται φυσιολογικά επειδή έχει κρύο αλλού και οχι εδώ (ή και το αντίστροφο να λέγαμε) είναι λογική Τραμπ. Θα έπρεπε και εδώ να έχει κρύο και να βρέχει.τέλος.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    4. Δεν είναι έτσι, Δημήτρη. Δεν μπορεί να έχει κρύο ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια της Ευρώπης και το ξέρεις καλά. Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης έχει, πάντως, κρύο και για αυτό έγραψα ότι ο χειμώνας είναι φυσιολογικός. Επίσης, δεν είχε ακραία ζέστη η βόρεια και κεντρική Ευρώπη σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Υπήρξαν θεαματικές εναλλαγές,ακόμα και μέσα στην ίδια χώρα και στο ίδιο χρονικό διάστημα, με τη βόρεια Ιταλία για παράδειγμα να πλήττεται από την ξηρασία και τη νότια από τις πλημμύρες.

      Επίσης, στη Γαλλία από τους 40-45 βαθμούς, η θερμοκρασία υποχώρησε στους 16 μέσα μία εβδομάδα. Παρεμπιπτόντως, στη Γαλλία η κυβέρνηση έκανε έκκληση σε επιχειρήσεις που έχουν γραφεία που δεν χρησιμοποιούν, να τα διαθέσουν για τους άστεγους σε αυτό το κύμα ψύχους, διότι τα κρατικά κτίρια δεν φτάνουν. Το πιο θλιβερό είναι ότι περίπου 2.000 παιδιά κοιμούνται κάθε βράδυ στον δρόμο, ενώ οι θερμοκρασίες τα ξημερώματα κυμαίνονται από -7 ως -3 βαθμούς και τοπικά στη βόρεια Γαλλία υποχωρούν και στους -10β.

      Στην επαρχία Rhone - Alpes που ορίζεται από τον Ροδανό ποταμό και τις Άλπεις η θερμοκρασία μετά βίας φτάνει τους 2 βαθμούς και μόνο στα νοτιοδυτικά (11β.) και τις περιοχές που βρέχονται από τη Μεσόγειο (16β.) οι τιμές της είναι σχετικά υψηλές. Σύμφωνα με τη Le Monde, το 2021 πέθαναν 620 άστεγοι, λόγω του ψύχους.
      https://www.lemonde.fr/societe/article/2022/12/17/meteo-des-temperatures-glaciales-en-france-le-gouvernement-appelle-les-entreprises-a-apporter-leur-aide-a-l-hebergement-d-urgence_6154860_3224.html

      Διαγραφή
    5. Το ψύχος πού θα κατέβει από τη Βόρεια Ευρώπη και τη Σιβηρία θα πρέπει να είναι πολύ ισχυρό με πολύ μεγάλο μήκος και πλάτος στην τροπόσφαιρα-ατμόσφαιρα έτσι ώστε να μπορέσει να δώσει χειμώνα πανευρωπαϊκα, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο.
      Τις περισσότερες φορές δεν γίνεται να έχουμε καθαρά χειμερινό καιρό πανευρωπαϊκα.
      Όπως έχουμε ξανά πει στην ανώτερη ατμόσφαιρα ο καιρός λειτουργεί σαν μπαλόνι.
      Όταν πιέσεις από πάνω και αριστερά(ψυχρή μάζα λόγου χάρη), θα αναγκαστεί να φουσκώσει προς τα πάνω το μέρος της φούσκας δεξιά(υποτροπικός).
      Άρα λοιπόν είναι λογικό όταν η μία πλευρά της Ευρώπης έχει κρύο ή άλλη να έχει ζέστη γιά την εποχή.
      Το ίδιο πάνω κάτω(εδώ σε συνδυασμό τα rossby waves) συμβαίνει αν το "πράγμα" το γενικεύσουμε στο βόρειο ημισφαίριο γενικά(Ευρώπη Αμερική).

      Διαγραφή
    6. "Θα έπρεπε και εδώ να έχει κρύο και να βρέχει" εδώ και δυο μήνες εννοούσα Βαγγέλη.Δεν μίλησα για την δεδομένη χρονική στιγμή. Λοιπόν έχεις τελέντο σε αυτό που κάνεις,το πως χειρίζεσαι τα επιχειρήματα ανάλογα την περίσταση αλλά το ζήτημα που θίγεις αρκετά συχνά θέλει (και θα απαντήσω με τον παραπάνω τιτλό) περισσότερη μετεωρολογία και λιγότερη δημοσιογραφία.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    7. Βροχές είχαμε, ειδικά στη δυτική Ελλάδα άφθονες, όλο αυτό το διάστημα. Όσο για το κρύο, διαφωνώ, διότι στα μέρη μου, τουλάχιστον, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος ήταν - με κάποια διαλείμματα - ζεστοί μήνες στο μεγαλύτερο μέρος τους, από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Άρα, η κουβέντα γίνεται, επειδή όντως ο Δεκέμβριος είναι ιδιαίτερα θερμός, μέχρι στιγμής. Απομένουν, όμως, τα 2/3 του μήνα και επίκειται σημαντική πανελλαδική ψυχρή εισβολή κατά την Πρωτοχρονιά, με κατάληξη στα ανατολικά προσήνεμα, σύμφωνα με το τελευταίο τρέξιμο του τζίφου.

      Να δούμε αν θα έρθουν τα χιόνια, όπως ήρθαν (για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, τουλάχιστον) και οι βροχές. Μετεωρολόγος δεν είμαι, ούτε και καιρόφιλος, αλλά λόγω και του δικού μου χόμπι (κολύμβηση) έχω καταλάβει και έχω βιώσει ότι ο καιρός έχει γυρίσματα. Λόγω του πάθους σας, όλοι εσείς είστε ανυπόμονοι, ενθουσιάζεστε και απογοητεύεστε έντονα, κι ενώ έχετε οι περισσότεροι σαφώς περισσότερες γνώσεις από εμένα, δεν μπορείτε να κρίνετε αντικειμενικά, όπως και κάθε οπαδός, άλλωστε.

      Διαγραφή
    8. Απομένουν τα 2/5 και όχι τα 2/3 του μήνα, όπως έγραψα εκ παραδρομής.

      Διαγραφή
  29. Καλημέρα Δάσκαλε. Σύμφωνα με τον wmo ο αισθητήρας θερμοκρασίας από ένα μετεωρολογικό σταθμό θα πρέπει να βρίσκεται στο 1,5 με 2 μ. απ' το έδαφος. Αν για κάποιο λόγο ο αισθητήρας τοποθετηθεί στα 2,5 ή στα 3 μ. αυτό μπορεί να έχει επίδραση στην ελάχιστη θερμοκρασία που θα σημειώσει ο σταθμός σε μια αναστροφική βραδιά;

    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Επίσης στις 16-17 Δεκεμβρίου 2001 σημειώθηκε μια μεγάλη χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη και σ' όλη τη βόρεια και κεντρική χώρα. Ο χειμώνας εκείνος ξεκίνησε νωρίς και δυνατός περί τα μέσα Νοεμβρίου και κράτησε βαρύς μέχρι τις 20 Γενάρη, οπότε και "μαλάκωσε" μέχρι το τέλος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλά θυμάσαι Χρήστο.
      Φοβερό εκείνο το διάστημα πού ξεκίνησε τέτοιες μέρες γιά τη χώρα μας.
      Πολλές πεδινές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια οι οποίες τότε είχαν φτάσει πρόσκαιρα θυμάμαι μέχρι τα δυτικά πεδινά ηπειρωτικά.

      Διαγραφή
  31. Καλησπέρα σε όλους. Μια μηδεια και μια σπανια ασταθεια 9 ημερων μεσα στον αυγουστο ειναι ολο το 2022 τουλαχιστον για την Αττικη. Ολο το υπολοιπο ετος μια καιρικη παρωδια. Μια ερωτηση προς τον κυριο ζιακοπουλο. Μετα την καταστροφικη πυρκαγια της παρνηθας και κυριως του ελατοδασους το 2007 , εβγαιναν τοτε ειδικοι στα καναλια και ελεγαν οτι θα επιβαρυνθει σημαντικα η αστικη θερμονησιδα του λεκανοπεδιου τους καλοκαιρινους μηνες. Υπαρχει τετοια ενδειξη 15 χρονια μετα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, έχει επιβαρυνθεί. Στα 4 από τα 5 τελευταία καλοκαίρια, η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε ούτε μία μέρα τους 40 βαθμούς στην Αττική.

      Διαγραφή
    2. Η αστική θερμονησίδα φαίνεται σε περιοχές με μικρή απόσταση όπως ο σταθμός των Πατησίων και λίγο πιο πάνω που μένω εγώ, Φιλαδέλφεια, οι διαφορές θερμοκρασίες ειδικά τα βράδυ μπορεί να είναι τουλάχιστον 1-1.5c χαμηλότερες σε μία απόσταση ούτε 2 χιλιομέτρων. Με πολλές σοβαρές μετρήσεις φαίνεται η διαφορά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές σε σχέση με τα προάστια.

      Τώρα αφού δεν πιάσαμε 40 δεν έχουμε αστική θερμονησίδα στα κέντρα των πόλεων πρόκειται περί κοτσάνας. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη ευγενική λέξη.

      Διαγραφή
    3. Γνωρίζω τι είναι η αστική θερμονησίδα, αγαπητέ. Χιουμοριστικό ήταν το σχόλιο μου, από την άποψη ότι δεν κάνει καν ιδιαίτερη ζέστη στην Αττική στα περισσότερα από τα τελευταία καλοκαίρια. Στο μεταξύ, ισχυρή ψυχρή εισβολή αναμένεται πανελλαδικά την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με το τελευταίο τρέξιμο του τζίφου.Κι αυτά τα έγραφα, βέβαια, όταν όλοι γκρίνιαζαν, ότι απλά ο χειμώνας είναι άγουρος ακόμα και θα έρθει στην ώρα του, όπως κάνει κάθε χρόνο.

      Διαγραφή
  32. Κύριε Ζιακόπουλε είχατε δίκαιο...παρατηρώντας τον πολικό στρόβιλο νότια της Γροιλανδίας..στις 23 από ΒΑ-Α στρέφεται σε ΒΔ-Δ και επιτρέπει (σύμφωνα με gfs) την πρώτη ψυχρή μεταφορά προς τα Βαλκάνια..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν συμφωνήσουν και τα υπόλοιπα μοντέλα Θωμά, εγώ δεν ξανά πιστεύω τίποτα.
      Μακάρι..

      Διαγραφή
    2. Αν δεν κάνω λάθος εσείς αναφέρεστε στον πολικό αεροχείμαρο (jetstream) ενω ο ανώνυμος των 0754 στον πολικό στρόβιλο (polar vortex)

      Διαγραφή
    3. Φώτη πράγματι μία ένδειξη είναι τριών τρεξιμάτων....πάντως ακόμα και αυτά είναι φειδωλά ....οσον αφορά την ένταση της ψυχρής εισβολής...καταλύτης πάντως είναι η ψυχρή εισβολή της Αμερικής..με αμφίβολα όμως αποτελέσματα για την Ευρώπη."θωμάς"

      Διαγραφή
  33. https://www.voria.gr/article/istories-palias-thessalonikis-efta-istories-apo-ton-axehasto-hionia-toy-1988-poy-parelyse ένα παρόμοιο άρθρο με παραπάνω με ενδιαφέρουσες ιστορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Τα τρία τελευταία υδρολογικά έτη στη Δ .Κορινθία, αλλά και σε όλο τον Νομό, ήσαν πολύ ελλειμματικά σε υετό. Το τρέχον,στο πρώτο τρίμηνο (10ος-11ος-12ος) ,έχει περίπου το ήμισυ του αντίστοιχου περυσινού. Κατόπιν τούτου είναι πολύ εύλογα τα σχόλια που κάνουν κάποιοι καλοί φίλοι ,όπως ο Δημήτρης από το Νομό μας ,ο Φώτης και άλλοι.Ανήκω παιδιόθεν στους χιονόφιλους,αλλά , όταν με "καίει" η .....λακέρδα ,θέλω επειγόντως νερό ,και μάλιστα αρκετά ποτήρια!.======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ΝΕΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ.
    Στη διάρκεια των αιώνων, υπήρξαν εκατοντάδες χρονικές περίοδοι που σηματοδοτησαν εντυπωσιακές αλλαγές (με ουσιαστική και ψύχραιμη ανάγνωση, όχι πάντα με θετικό προσιμο).
    Μετά την ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ που ορισε ένα νέο τρόπο αντίληψης του κόσμου, και αφού ως χρήστες αποδειχθηκαμε για ακόμη μία φορά ανεπαρκείς,δεδομενου ότι καταφέραμε να εγκλωβιστουμε σε μια οδυνηρή κατά την άποψή μου πραγματικότητα που ανάγκασε τις ζωές μας να υπερπολλαπλασιασουν την πίεση ενώ παράλληλα υποθηκευσε την ιδιοτικοτητα μας και μαζί και τις ζωές μας,περάσαμε σε μία καινούργια περίοδο εδώ και περίπου δεκαπέντε χρόνια,αυτή της ΝΕΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ.
    Είναι μια κατάσταση που δεν αφορά μόνο τις συγκλονιστικες αλλαγές στο κλίμα,αλλά και στην γενικότερη προσέγγιση της αντίληψης μας για την ίδια την ύπαρξη.
    Γεννήθηκε ένας νέος κόσμος,που καθορίζεται από τη συστηματική επιβολή της άποψης που επιλέγει το σύστημα,έχοντας ως απόλυτο εργαλείο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικης δικτύωσης,που εμείς με χαρακτηριστική ευκολία ως αφελείς αποδεχθηκαμε.
    Υπάρχει μια ισοπεδωτική τάση σε κάθε σταθερά των δομών της συνυπαρξης,που αποδομει συστηματικά την αρμονία,συνθήκη θεμελιώδη και απαραβατη στο Σύμπαν.
    Δεν θα προχωρήσω σε βάθος και σε ανάλυση κάθε επιμέρους παραμέτρου που ορίζει πλέον τις ζωές μας, παρά μόνο στο συμπέρασμα ότι ο πλανητης βιώνει συνολικά, εξαιτίας της δικής μας αμετροεπειας,στο φάσμα της υπερβολής και της ανισορροπιας.
    Δίχως να θέλω να φανώ απαισιόδοξος αλλά πραγματιστής, δεν πιστεύω ότι σε αυτό υπάρχει επιστροφή.
    Τόσο για το κλίμα, όσο και για εμάς συνολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Και το σύννεφο είναι γεμάτο από αυτήν, αλλά δεν το κάνουμε θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Επίσης,ένας τρόπος για να βγούμε όλοι εμείς οι αδαείς από τον μικρόκοσμό μας είναι να βλέπουμε καμιά φορά,στους χάρτες του β.ημισφαιρίου την απόκλιση της θερμοκρασίας στα 850hpa. Ρίξτε μια ματιά,καλό βράδυ.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αναφορικά με τις ερωτήσεις σας, υπάρχουν αυτές στις οποίες δεν γνωρίζω να απαντήσω και εκείνες στις οποίες κάτι μπορώ να πω. Πολλές από τις απαντήσεις που ψάχνετε είναι διασκορπισμένες στα άρθρα και τα σχόλια που αναρτώ στο μπλογκ. Σε κάθε περίπτωση, πρακτικά είναι αδύνατο να απαντώ σε όλες τις ερωτήσεις σας.
    Το θέμα της κατανόησης της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας είναι σημαντικό και δύσκολο, κυρίως όταν δεν υπάρχει υπόστρωμα βασικών γνώσεων. Προσωπικά, μου πήρε δεκαετίες να βάλω κάποια τάξη στο μυαλό μου και πάλι κενά υπάρχουν. Η συμβουλή μου είναι να δείτε την ατμοσφαιρική κυκλοφορία στις τρεις διαστάσεις της και τους πρώτους χάρτες που καθημερινά πρέπει να βλέπετε είναι οι χάρτες της ανώτερης ατμόσφαιρας και κυρίως οι χάρτες της στάθμης των 500 Hpa που είναι αντιπροσωπευτικοί της τροπόσφαιρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δάσκαλε έχετε δίκιο σε αυτά πού γράφετε και στις συμβουλές πού δώσατε.
      Ας συνεχίσουμε όμως τα απανωτά σχόλια και τις ερωτήσεις γιά γούρι μπας και ξορκίσουμε τον υποτροπικό και φέρουμε το χειμώνα προς την πρωτοχρονιά και μετά στη χώρα μας με τη βοήθεια τού "Αζόρ" και τού πολικού αεροχειμάρρου.
      Μέχρι στιγμής πάντως ensemble και κύρια ραν τού gfs γιά πρώτη φορά συνεχίζουν να δίνουν 2ο συνεχόμενο τρέξιμο χειμερινές καταστάσεις.
      Λογικά από αύριο ή θα αρχίσουν να φτιάχνουν και τα υπόλοιπα μοντέλα γιά τότε, ή θα πάμε πάλι στο σημείο μηδέν.

      Διαγραφή
  39. Kύριε Ζιακόπουλε να είστε καχύποπτος σχετικά με το πλήθος των σχολίων όλων μας....καθώς μπορεί να είναι ένα ...ύπουλο σχέδιο δικό μας για να περάσετε στο επόμενο post....μέχρι να δούμε.....αρκουδες και συμμορίες..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Μετά τα ήπια Χριστούγεννα, πάμε για λευκή Πρωτοχρονιά, κυρίως στα προσήνεμα τα ανατολικά. Να δω, τι θα λένε, τότε, όσοι έσπευσαν να προδικάσουν ότι ο χειμώνας αγνοείται, αν και έρχεται κάθε χρόνο όλο και πιο δριμύς. Λυπάμαι μόνο τους φτωχούς αυτού του κόσμου, μεταξύ των οποίων και τον εαυτό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Έρχεται πανελλαδικός χιονιάς την παραμονή τη Πρωτοχρονιάς. Χρόνια πολλά, χιόνια καλά, χιόνια, χιόνια, χιόνια, χιόνια, τα χάπια μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Επιτέλους έρχεται η πρώτη σοβαρή εισβολή, με τη νέα χρονιά να κάνει, μάλλον, ποδαρικό με το δεξί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Καλημέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, από χθες το βράδυ ο καιρός σε πιο χειμωνιάτικο μοτίβο με Α-ΒΑ ισχυρό άνεμο και μια όχι ευκαταφρόνητη βροχόπτωση που έδωσε 7,2 χλστ υετού. Συννεφιά τώρα και θερμοκρασία 10C. Σχετικά με τον χιονιά του 1988 στη Θεσσαλονίκη τον έζησα προσωπικά και ευχαριστώ το Θεό,πολύ έντονες αναμνήσεις,χιόνι που έφτανε το 1,5 Μ στο δυτικό άκρο της Θεσσαλονίκης όπου μεγάλωσα, θυμάμαι ότι η σιδηροδρομική σύνδεση είχε διακοπεί εντελώς και τον πατέρα μου που δούλευε στον ΟΣΕ να έχει κληθεί εκτάκτως μαζί με άλλους συναδέλφους του για να ανοίξουν τη σιδηροδρομική γραμμή με φτιαρια μέσα στη νυχτμε πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Η χιονοκαλυψη διήρκεσε ένα μήνα περίπου ενώ ακόμα και στις αρχές Απριλίου κάτω από τις γέφυρες υπήρχαν παγωμένοι όγκοι χιονιού. Έζησα και τον πολύ μεγάλο χιονιά του 2001 στην ίδια περιοχή και εποχή -- πριν τα Χριστούγεννα αλλά αυτός του 1988 ήταν εξωπραγματικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Η πιο βροχερή πόλη της Στερεάς είναι η Λαμία,εως τώρα.Το είδαμε κι αυτό...καλημέρα.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Καλημέρα καλή εβδομάδα! παραφράζοντας τα λεγόμενα του κ Ζιακόπουλου προ ημερών, κοιμήθηκα με προχωρημένη άνοιξη και ξύπνησα σήμερα πρωί με χειμώνα!.. πυκνή συννεφιά ισχυρός ΑΒΑ άνεμος και κρύο συνθέτουν το σκηνικό του καιρού εδώ στα ανατολικά της Αχαΐας, βέβαια λείπει ο υετός.. καλή συνέχεια και αφού "χάσαμε" τα Χριστούγεννα πάμε τώρα για..την πρωτοχρονιά..
    Χρήστος Αιγιάλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Οι άλλοι συνδαιτημόνες πιο πάνω βλέπουν μια τάση να αλλάξει η κυκλοφορία στο τέλος του μήνα και μιλάνε για πανελλαδικούς χιονιάδες, παγωμένη Πρωτοχρονιά και τα ρέστα.. Και μετά ψάχνουμε γιατί αυτόν τον λαό τον έχουνε στην πλάκα οι άρχοντές του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο που γράφεται συνδαιτυμόνες, με "υ", εσύ που έσπευσες να ειρωνευτείς τον λαό, αλλά αγνοείς την ορθογραφία μίας όχι και τόσο δύσκολης λέξης.

      Διαγραφή
  47. Κυβιστήσεων συνέχεια για τα μελλούμενα μετά τα Χριστούγεννα, με κάποιους, δυστυχώς να βιάζονται να μιλήσουν για ... αρκούδες (προσωπικά άκουσα μετεωρολόγο το πρωί στο ραδιόφωνο να μιλάει για κρύο την πρωτοχρονιά) ! Πάντως η αγωνία για το πού θα κάτσει τελικά η "μπίλια" καλά κρατεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Υπαρχουν καποιες ενδειξεις για αλλαγη της κυκλοφοριας μετα τις 29-30 του μηνα. Ο Ναο φαινεται να γινεται ελαφρως αρνητικος. Ισως μπει ενα stop στην ατλαντικη ροη.
    Επισης φαινεται να συσσωρεύεται καλο ψυχος στην βορειοανατολικη ευρωπη και στην ρωσια.
    Μεχρι εκει και τιποτα παραπανω. Ειμαστε 10-12 μερες πριν. Μια κουβεντα μπορει να γινει στο αν υπαρξει μεσημεβρινη κυκλοφορια αλλα να λεμε για πανελλαδικους χιονιαδες ειναι λιγο επιπολαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έως πολύ επιπόλαιο. "Τρέμω" τη στιγμή που κάτι τέτοια παρόμοια, βγουν αληθινά. Κάποια στιγμή, μαθηματικά, θα συμβεί. Ο θεός να μας φυλάει!

      Διαγραφή
  49. Έτσι για το γούρι μια αρχή από ένα μεγάλο ποίημα που μου έλεγε η γιαγιά μου κάθε Χριστούγεννα.Εγω χειμώνας παγερος λουλούδια εγώ δεν έχω έχω τον κρύο τον βοριά και μες το χιόνι τρέχω τα δάση γύρω τα βουνά σκεπω με την αντάρα και ακούγοντας τ'αναθεμα του κόσμου την κατάρα!!!Καλές γιορτές με υγεία σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Καλησπέρα κύριε Ζιακοπουλε. Το μετεο δίνει 8-10 βαθμούς πτώση σε όλη την Θεσσαλία. Στην πόλη μου τα Τρίκαλα το σαββατοκύριακο είχε 11-12 μέγιστες και σήμερα έχει περίπου 10. Οι γενικεύσεις δεν κάνουν καλό όπως και οι υπερβολές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Μια έκφραση χρησιμοποιείται συνέχεια χωρίς ποτέ κανείς να την διευκρινίσει, στην παρουσίαση του καιρού, είναι τα "φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα" της θερμοκρασίας συνήθως. Άλλα καταλαβαίνει αυτός που τα ακούει και άλλα αυτός που ξέρει κάποια στοιχεία κλιματολογίας. Συμβατικά χρησιμοποιούνται δεδομένα της τελευταίας 30ετίας για να υπολογιστούν οι μέσες "κλιματικές" τιμές και άντε αυτές να αποτελούν το "φυσιολογικό". Σε ποια τελικά 30ετία αναφέρονται όσοι μεταχειρίζονται την έκφραση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή