Η εξέλιξη του καιρού ως τα τέλη του μήνα

Ο χειμώνας έρχεται κινούμενος από βορρά προς νότο και από τα βουνά προς τους κάμπους, ενώ η  άνοιξη ακολουθεί τις αντίθετες πορείες. Ο φετινός χειμώνας σταμάτησε στην κεντρική Ευρώπη και πολλά από τα βουνά μας δεν έχουν καλυφθεί ακόμη από χιόνι.Στη φωτογραφία του Σταύρου Παυλόπουλου ο μη νιφοστιβής εισέτι Ταΰγετος!

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στην περιοχή μας Δ-ΒΔ άνεμοι με ένταση ως τα 5 μποφόρ (Ν. Ιόνιο). Κατά τα άλλα, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας και στις περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένεται ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία στα νότια θα φθάσει τους 18 βαθμούς, αλλά στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 14 βαθμούς. Επισημαίνεται ότι οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι και πάλι χαμηλές και κατά τόπους στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας θα σημειωθεί ασθενής παγετός. 


Το Σάββατο (παραμονή Χριστουγέννων), ο καιρός θα είναι γενικά καλός με λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα. 

Τα Χριστούγεννα, αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (ΝΑ. Αιγαίο-Καρπάθιο Πέλαγος) και οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε επίπεδα κατά 3 με 5 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. 

Τη Δευτέρα και την Τρίτη (26 & 27/12), προβλέπεται και πάλι καλοκαιρία με ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Οι Β-ΒΔ άνεμοι μόνο τη Δευτέρα στη ΝΑ νησιωτική Ελλάδα θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές ιδιαίτερα στις δυτικές, κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας. 

Τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα δεν αναμένεται κάποια ουσιαστική μεταβολή του καιρού στη χώρα. 

43 σχόλια:

  1. Καλησπέρα από τη Στοκχόλμη.Μουντός υγρός καιρός με μέγιστη θερμοκρασία 3c.Ολικός παγετός το Σκ και μετά ξανά σκαμπανεβάσματα θερμοκρασίας λίγο πάνω από το μηδέν .Σαν καιρικη ημίχρονο όπως λένε και οι Σουηδοί μετεωρολόγοι .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλα Χριστουγεννα Δασκαλε κ σε ολη την παρέα ευχομαι υγεία κ ελπιζω το νεο ετος να μας υπο δεχτεί με κρύο κ χιονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλές γιορτές κύριε Ζιακόπουλε!

    Ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών και φαινομένων ας είναι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά για όλους τους φίλους και τις φίλες του μπλογκ, ξέγνοιαστα και μόνο με χαρές !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ μεγαλύτερη από τον μέσο όρο η χιονοκάλυψη στο βόρειο ημισφαίριο, κι ενώ μόλις μπήκε ο χειμώνας, γράφει, το Severe Weather. Μάλιστα, η χιονοκάλυψη θα συνεχίσει να επεκτείνεται τις επόμενες βδομάδες στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά όχι ομοιόμορφα. Αφού έσπασε το πρώτο ρεκόρ τον Νοέμβριο, η χιονοκάλυψη στο βόρειο ημισφαίριο εκτείνεται πλέον στα 45 εκ. τετραγωνικά χιλιόμετρα και στην Ευρώπη στα 6,8 εκ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, κάτι που σημαίνει ότι το 62,4% του εδάφους της είναι χιονισμένο.

    Η Σλοβενία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σερβία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα δεν έχουν μέχρι στιγμής χιόνια, με εξαίρεση τις Δειναρικές Άλπεις. Για τις συγκεκριμένες περιοχές οι εκτιμήσεις δεν είναι αισιόδοξες και για το εγγύς μέλλον. Αντίθετα, το λευκό τοπίο σε μεγάλα υψόμετρα, όπως το Πιεμόντε στην Ιταλία, καθηλώνει. Στα Απέννινα Όρη τα χιόνια είναι λιγότερα και η Αίτνα στη Σικελία έχει ασπρίσει στην κορυφή της μόνο. Στη Βόρεια Αμερική η χιονοκάλυψη έχει φτάσει πιο νότια από τον μέσο όρο, σχεδόν παντού.

    Εκτεταμένη χιονοκάλυψη υπάρχει και σε τμήματα της νότιας Βρετανίας, όπου οι θερμοκρασίες δεν ξεπέρασαν για μέρες τους -2 βαθμούς, παρά την ηλιοφάνεια. Κάτι που είναι ασυνήθιστο για τη νότια Αγγλία. Από τον Νοέμβριο η χιονοκάλυψη στο βόρειο ημισφαίριο ήταν 2,7 εκ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, πάνω από τον μέσο όρο, φτάνοντας στα 37,75 εκ. τετρ. χιλ. και κοντά στο ρεκόρ όλων των εποχών (38,60 τετρ. χιλ.), που κρατάει από το 1993. Μία μεγάλη χιονοκάλυψη το φθινόπωρο συχνά συνεπάγεται ψυχρότερο ξεκίνημα για τον χειμώνα απ' ό,τι συνήθως. Κι αυτό διότι όταν υπάρχει χιόνι στο έδαφος, οι πολικές εισβολές είναι πιο ψυχρές απ' ό,τι συνήθως και αυτό συνέβη τον Δεκέμβριο στη βόρεια Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

    Ωστόσο, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου η Ευρώπη θα χάσει 0,4 με 0,6 εκ. τετραγωνικά χιλιόμετρα χιονοκάλυψης, αλλά τα χιόνια θα αυξηθούν στην Τουρκία και φυσικά στις ΗΠΑ (κατά 1 εκ. τετρ. χιλιόμετρα), λόγω της ψυχρής εισβολής Elliot. Πολλά χιόνια θα σκεπάσουν επίσης μεγάλο μέρος της Ασίας και ειδικά την Κίνα, καθώς ψυχρές μάζες από τη Σιβηρία θα αλληλεπιδράσουν με την υγρασία από το Λάος και το Βιετνάμ, αυξάνοντας τη χιονοκάλυψη από τα 0,7 στα 1,4 εκ. τετρ. χιλιόμετρα εκεί.
    https://www.severe-weather.eu/global-weather/snow-extent-northern-hemisphere-christmas-rising-usa-eu-forecast-rrc/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, δεν πάμε καλά, διότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων και ζώων είναι όλο και περισσότερα και σφοδρότερα. Οι ΗΠΑ είχαν δεχτεί ανάλογη ψυχρή εισβολή με θερμοκρασίες ως και -40 βαθμούς σε μεγάλο τμήμα της επικράτειας τους, μόλις πριν μερικά χρόνια. Τότε είχαν πεθάνει δεκάδες και δεν υπάρχει και το παραμικρό κράτος πρόνοιας για τους άστεγους στις ΗΠΑ. Αφημένοι στη μοίρα τους, με τέτοιες ψυχρές εισβολές να είναι όλο και πιο συχνές, όλο και πιο πιθανές.

      Τώρα γράφουν εκεί once in a generation, αλλά είχε ξανασυμβεί μέσα στην πενταετία. Μάλλον το ξέχασαν. Εκτός κι αν εννοούν ότι είναι η πρώτη φορά που θα δει τέτοιο ψύχος ένα βρέφος.

      Διαγραφή
    2. Όσο επιμένετε να κρίνετε τον καιρό και το κλίμα, με βάση μόνο το τι συμβαίνει στην Ελλάδα ή ακόμα χειρότερα τον νομό του καθενός, θα οδηγείστε σε λάθος συμπεράσματα. Με μία λέξη, ο καιρός γίνεται αγριότερος, ανεξαρτήτως εποχής. Πιο δριμείς χειμώνες, πιο ζεστά καλοκαίρια, πιο σφοδρές βροχοπτώσεις, πιο καταστροφικές πλημμύρες, περισσότερες χαμένες ανθρώπινες ζωές. Η τραγωδία του Πακιστάν είναι ακόμα νωπή.

      Διαγραφή
  5. Πολλά από τα βουνά μας χωρίς χιόνι ακόμη ,η κορυφή της Οθρυς είναι ντυμένη στα λευκά από την τελευταία διαταραχή και ο πρώτος παγετός για φέτος εμφανίστηκε,ο γενικός κανόνας όμως μέχρι στιγμής δείχνει απουσία χειμώνα, θεωρώ ότι μέτα τις 10Ιανουαριου θα έχουμε εκπλήξεις,Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το "νιφοστιβής" μου άρεσε. Γ.Στυλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γειά σου δάσκαλε. Νιφάς,-άδος (η νιφάδα) ,εξ ου και νιφετός + στείβ-ω =πατώ (θέμα : στειβ- ,στιβ-,και στοιβ-) .Κατά λέξη ο "χιονοπατημένος".Από το β΄ συνθετικό παίρνουμε επίσης :στίβος,στιβαρός,στιβάς,στίβη =πάχνη. Η φωτογραφία θαρώ ότι είναι από την πλευρά της Μεσσηνίας.-===========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θανατηφόρο κρύο στις ΗΠΑ, ακόμη και στις νότιες ζεστές πολιτείες. Μάλλον δεν πρέπει να μιλάμε καθόλου... Το φαντάζεστε εδώ στην Ελλάδα μας? -20,-30 και -40 βαθμούς με σφοδρές χιονοπτώσεις και σφοδρούς ανέμους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέρα από τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα, μου κάνουν εντύπωση η εξαιρετικά απότομη πτώση της θερμοκρασίας που θα παρατηρηθεί στις Α-ΒΑ ακτές των ΗΠΑ και οι τεράστιες διαστάσεις της μετεωρολογικής βόμβας που θα κάνει εκτεταμένες ζημιές και θα ταλαιπωρήσει εκατομμύρια ανθρώπους.

      Διαγραφή
    2. Να συμπληρώσω ακόμα ότι καθοριστικός για την κίνηση της μετεωρολογικής βόμβας της ΒΑ Αμερικής είναι ο αντικυκλώνας που καλύπτει την περιοχή Θάλασσα Λαμπραντόρ - Στενό Ντέιβις, ο οποίος είναι και το αίτιο του σχηματισθέντος εμποδισμού τύπου «ωμέγα». Ο συγκεκριμένος εμποδισμός μπλοκάρει την απρόσκοπτη προς ανατολάς διάδοση των κυμάτων Ρόσμπι. Έτσι, ο μεγάλων διαστάσεων αυλώνας που βρίσκεται στον Ατλαντικό θα έχει μικρή προς ανατολάς συνιστώσα κίνησης και κάποια στιγμή θα διασπαστεί σε ένα τμήμα που θα κινηθεί ΒΑ (Μ. Βρετανία-Σκανδιναβία) και σε ένα άλλο τμήμα που θα κινηθεί Ν-ΝΑ προς της Αζόρες και τα Κανάρια.
      Σε ό,τι μας αφορά, ο αντικυκλώνας των Αζορών, εκτοπισμένος ήδη από τον προαναφερθέντα αυλώνα του Ατλαντικού, έχει καλύψει τη ΝΔ Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Δ. Μεσογείου. Τις επόμενες ημέρες η προς τα Ν-ΝΑ κίνηση του νότιου τμήματος του αυλώνα του Ατλαντικού που προαναφέρθηκε θα ενισχύσει τον «λίγο έξω από τα νερά του» αντικυκλώνα των Αζορών και θα τον μετακινήσει προς την περιοχή μας και την Α. Μεσόγειο. Στις νέες θέσεις του θα παραμείνει αρκετές ημέρες αντέχοντας στις αδύναμες προσπάθειες εκτοπισμού του από τις διαταραχές που θα κινούνται βόρειά του.
      Κάποιος φίλος ζήτησε πρόσφατα μια αναλυσούλα (ευτυχώς όχι ανακρισούλα) και είπα να του κάνω το χατίρι.
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Eξαιρετικό κύριε Ζιακόπουλε....λείπει από παντού μια τέτοια ανάλυση...εγώ κατάλαβα πάντως ότι δεν έχουμε να κάνουμε..με έναν μόνο εμποδισμό αλλά με δύο..συνήθως πάντως αυτες οι καταστάσεις τελειώνουν εμβληματικά....τώρα καταλαβαίνω και του Αγίου Αντωνίου...εκεί βλέπετε το τέλος αυτής του "κτισίματος¨"?

      Διαγραφή
    4. το προηγούμε νο σχόλιο του χτισίματος ανήκει σε μένα"θωμάς"

      Διαγραφή
    5. Κύριε Ζιακοπουλε κάτι παρόμοιο είχε γίνει στην Αμερική τόν Ιανουάριο τού 2014 με πολικές θερμοκρασίες και τότε θυμάμαι όχι για όλη την Ελλάδα αλλά για τή περιοχή μου εδώ στην Αρκαδία και στην Πελοπόννησο δεν είχαμε καθόλου χειμώνα και ειδικά θυμάμαι μία φορά είχε χιονίσει πάνω από τά 1100μετρα υψόμετρο σέ όλη την διάρκεια του χειμερινης περιόδου. Ακριβως το ίδιο είχε γίνει και τό χειμώνα του 2013 καθόλου χιόνια εδώ στην Αρκαδία. Σταύρος

      Διαγραφή
    6. Δηλ δεν μπορει μετα απο καποιες μερες να επηρεαστει σημαντικα και ο καιρος της Ευρωπης κυριε Ζιακοπουλε?

      Διαγραφή
    7. Δάσκαλε με όλο το σεβασμό νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να σας κάνει εντύπωση για την Αμερική ακόμα και για τα -20 γιατί είναι συνηθισμένη σε αυτά τα ακραία κατά καιρούς και συνδυάστε το και με το θερμό και ξηρό φθινόπωρο.

      Διαγραφή
    8. Άκρως μετριοπαθές το 'αναλυσούλα'! Ευχαριστούμε δάσκαλε!!!
      Καλά Χριστούγεννα σε εσάς και σε όλους τους φίλους του blog. Σπύρος, Αθήνα.

      Διαγραφή
    9. Προς Ελεύθερο: Όλα επηρεάζουν τον καιρό που ακολουθεί. Είπαμε και άλλοτε, ακόμα και το πέταγμα ενός μπάμπουρα το κάνει! Αυτό που λέω τώρα είναι ότι από την πλευρά της μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, ο σημαντικότερος παίκτης είναι το «ωμέγα» μπλόκινγκ που αναφέρω, το οποίο θα επηρεάσει την κίνηση της μετεωρολογικής βόμβας και θα είναι καθοριστικό και για τον τρόπο με τον οποίο η υπάρχουσα μεγάλης έκτασης διαταραχή του Ατλαντικού θα κινηθεί ανατολικά.
      Προς Ανώνυμο των 1:23 π. μ.: Δεν αναφέρω ότι με εντυπωσιάζει το -20. Για την «εξαιρετικά απότομη πτώση της θερμοκρασίας που θα παρατηρηθεί στις Α-ΒΑ ακτές των ΗΠΑ» έγραψα.
      Προς όλους: Καλημέρα και Χρόνια Πολλά, αν και ως τα Χριστούγεννα θα τα ξαναπούμε.

      Διαγραφή
    10. Γίνεται, πάντως, λόγος για θερμοκρασίες -40 βαθμών, με wind chill (αισθητή θερμοκρασία) -56 βαθμών, ενώ το Accuweather κάνει λόγο και για πέντε θανάτους, λόγω των παγωμένων δρόμων.

      Διαγραφή
    11. Ειλικρινά με απογοητεύετε και αναρωτιέμαι αν πραγματικά αξίζει τον κόπο η αμφίδρομη επικοινωνία μας. Ανέφερα πουθενά για τις θερμοκρασίες που θα σημειωθούν, ανώνυμε των 10:09 π. μ.;

      Διαγραφή
    12. Φίλε Σταύρο απο Αρκαδία (Τρίπολη) μέχρι την δεκαετία του 90 έριχνε πολύ χιόνι γιατί είχαμε τον 1ον τύπο καιρού με τον Σιβηρικό Αντικυκλώνα με θερμά και υγρά μέτωπα ΝΔ-Ν της Πελοποννήσου με οργανωμένα χαμηλά και συγκλίσεις ανέμων και όλος ο υετός έπεφτε Μαίναλο/οροπέδιο Τρίπολης και τον 2ον τύπο καιρού με εγκλωβισμού ψύχους (οροπέδιο Τρίπολης) και χαμηλό απο τα δυτικά πριν κάνει δράση ο νοτιάς. Τώρα έχουμε σχεδόν πάντα τον τύπο Β.Α. με snow aegean effect που πιάνει την Εύβοια, Αττική, Βοιωτία και κάποιες ακόμα στα ανατολικά προσήνεμα.
      Γιάννης, Τρίπολη

      Διαγραφή
    13. Δυστυχώς φίλε μου Γιάννη ακριβώς έτσι είναι, χάθηκε ο χειμώνας στην περιοχή μας 🙂

      Διαγραφή
  9. XIxixxi διάβασα τίτλο "ανατροπή στην πρόβλεψη για χιόνια τα Χριστούγεννα" δλδ κάποιος στις αρχές του μήνα έκανε λόγο ότι πιθανόν να έχουμε χιόνι τα χριστούγεννα(εδώ παπάς εκεί παπάς)....στο μέσο του μηνός...αναδεικνύει ένα (!) τρέξιμο του gfs που έβγαλε ψυχρή μεταβολή τα Χριστούγεννα...και έτσι επιβεβαιωνόταν...η τάση(εδώ παπάς εκεί παπάς)...στο τέλος η μη επιβεβαίωση του "χαμένου παπά"...βαπτίζεται ανατροπή της αρχικής πρόβλεψης προκειμένου ο καημένος αναγνώστης να κάνει κλικ...και να μπεί. να διαβάσει την "ανατροπή"....πόσα κλικ μετρήσατε? τρία....όσα είναι και τα χαρτιά των παπατζήδων "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλες γιορτες δασκαλε και σε ολους τους φιλους του blog.
    Προσωπικα πιστευα και το ειχα γραψει πως θα υπηρχε αλλαγη κυκλοφοριας την πρωτοχρονια και μεχρι τα φωτα. Το μονο που βλεπω σημερα ειναι μια βορεια ζωνικη κυκλοφορια με τα χαμηλα να κινουνται βορεια της βρετανιας.
    Πλεον καποιες ελπιδες πανε για μετα τις 4-5 ιανουαριου για αλλαγη σκνηνικου. Ορισμος της βαρετοκαιριας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα κ Ζιακόπουλε. Σας παρακολουθώ πολλά χρόνια και σας θαυμάζω για το ήθος και τις γνώσεις σας. Πιστεύετε ότι αυτή η καιρική απραξία στα λημέρια μας θα εκτονωθεί βίαια κάποια στιγμή η θα συνεχίσουμε στο ίδιο καιρικό μοτίβο? Αυτή η παρατεταμένη απουσία του χειμώνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια βίαια καιρικά επεισόδια η να μας βάλει σε σκέψεις ότι πλέον αυτή είναι η νέα πραγματικότητα.
    Σας εύχομαι ολόψυχα Καλή Χρονιά πάντα με υγεία και πολλές χαρές
    Καλή Χρονιά σε όλους
    Νίκος Γ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η απάντηση δεν είναι εύκολη, φίλε μου. Από στατιστικής πλευράς, είναι αρκετά πιθανό να παρατηρηθούν έντονα καιρικά φαινόμενα και στην περιοχή μας το επόμενο δίμηνο.

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα, κύριε Ζιακόπουλε γιατί στην β.Αμερικη κυρίως αλλά και στην Ασία -Ιαπωνια οι ψυχρές εισβολές κατεβαίνουν με ευκολία σε μικρότερα γεωγραφικά πλάτη, για γενικά λέω και όχι μόνο για φέτος, ενώ στην Ευρώπη δυσκολεύονται τόσο πολύ να κατέβουν χαμηλά;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τη Β. Αμερική ένας από τους λόγους για την "ευκολία" που αναφέρεις είναι ο προσανατολισμός των μεγάλων οροσειρών και κυρίως των Βραχωδών Ορέων κατά μεσημβρινό. Γενικότερα, στο μέσο χάρτη των 500 hPa του Ιανουαρίου του Β. Ημισφαιρίου της Γης βλέπουμε τον πολικό στρόβιλο να έχει πάρει τη μορφή διπόλου με τον έναν πόλο στη ΒΑ Αμερική και τον άλλον στη ΒΑ Ασία που σημαίνει ότι οι παραπάνω περιοχές είναι τα συχνότερα στέκια των πολικών αερίων μαζών τον Ιανουάριο. Αυτό οφείλεται στο ανάγλυφο, την κατανομή ξηράς - θάλασσας και σε άλλους λόγους.

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα και καλές γιορτές με υγεία σε όλες και όλους. Η λέξη "νιφοστιβής" εμφανίζεται για πρώτη φορά στην τραγωδία "Αίας" του Σοφοκλή και με την έννοια "αυτός που έχει χιονισμένους δρόμους"(Φ. ΜΟΝΤΑΝΑΡΙ, "ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ").Η λέξη "χιονοστιβής",συνώνυμή της, σύμφωνα με τον Στέφανο Κουμανούδη, πρωτοεμφανίστηκε το 1888.Μ.Σ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλές γιορτές με υγεία κύριε Ζιακοπουλε σε σας και σε όλη την παρέα του μπλοκ! Ας ελπίσουμε με το νέο έτος να εναρμονιστεί ο καιρός με την εποχή ,δίνοντας μας έναν όμορφο χειμώνα με φαινόμενα και κρύα ! Υ.Γ μακάρι στις ΗΠΑ να μη θρηνήσουν θύματα σφοδρότατη η κακοκαιρία που αναμένεται ! θυμάστε κάτι ανάλογο στα χρονικά για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ? Επίσης θα μπορούσε να δημιουργηθουν παρόμοιες συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή μας ?, Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, Γιώργος από βόλο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελλάδα, Ιανουάριος 2001 ή 2002. -18 βαθμοί στη Λάρισα, -12 στη Λαμία. Με ξεροβόρι όμως και ασθενείς χιονοπτώσεις

      Διαγραφή
    2. Τέτοιας έκτασης και έντασης φαινόμενα νομίζω πως όχι.

      Διαγραφή
  15. Καλημέρα σε όλους! Νομίζω ότι μετά και την σαφέστατη και αναλυτικότατη ενημέρωση του Κου Ζιακόπουλου, πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι η φετινή γιορτινή περίοδος θα είναι "ανοιξιάτικη"! Ας απολαυσουμε τον καλό καιρό και τις θερμοκρασίες και ας ελπίσουμε ότι το 2023 θα φέρει το πολυπόθητο κρύο και τα χιόνια! Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Kύριε Ζιακόπουλε αν κατάλαβα καλά...έχουμε να κάνουμε με μόνιμα συστήματα εμποδισμού (ειδικά ο Αζορικός)...με άγνωστη διάρκεια ζωής.Επομένως η αντιστροφή του καλοκαιριού μάλλον είναι εδώ-το χατε σημειώσει σε ανύποπτο χρόνο-έτσι ένα ερώτημα.
    Η επιστροφή του Αζορικού στην συνήθη του θέση πόσο πιθανή είναι?...και αν αυτό σημάνει την επιστροφή του χειμώνα για τα Βαλκάνια -Τουρκία."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο αντικυκλώνας των Αζορών είναι μέγας παίχτης για τον καιρό της Ευρώπης – Μεσογείου, «Θωμά». Εξασθενημένος, ενισχυμένος, μετατοπισμένος , ανεβασμένος, περιορισμένος κ.λπ. παίζει πάντα το ρόλο του. Κατά τα άλλα, δεν ξεδιαλύνεται εύκολα το κουβάρι της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας γιατί είναι πολλοί οι παράγοντες που συνδυαστικά τη διαμορφώνουν.

      Διαγραφή
  17. Γιώργο (Βολιώτη), μετεωρολογικές βόμβες στην περιοχή μας σε εξαιρετικά έντονο συνδυασμό με αντικυκλώνες που να δημιουργήσουν ακραίες καταστάσεις στη χώρα δεν θυμάμαι, εγώ τουλάχιστον. Σίγουρα μετεωρολογική βόμβα ήταν το χαμηλό της 22-1-2004 στο οποίο η πίεση έπεσε απότομα στην τιμή των 973 ΗP στο ανατολικό Αιγαίο (Σάμος) και δημιούργησε ανέμους 12 beaufort. Πολύ βαθιά χαμηλά ήταν και εκείνο της 9-12-1988 (978 ΗΡ) στα Κύθηρα, της 14-3-1962 (ίδια τιμή, ΒΔ Ελλάδα) με αρκετά θύματα από θύελλες από νότιους ανέμους και κατά πάσα πιθανότητα το χαμηλό της 11-2-1936 που δεν ήταν πιο βαθύ από 988 ΗΡ αλλά προξένησε πράγματι ασυνήθιστα πολλές ζημίες και θύματα ιδίως στη Β. Ελλάδα και έχει ήδη αναλυθεί από τον κ. Ζιακόπουλο. Το τελευταίο θα ήταν ίσως το μόνο που θα μπορούσε να προσομοιάσει με αυτό που λες. Η αποκαλούμενη θεομηνία της 29-2-1968 στα Χανιά που προκάλεσε τις χειρότερες ζημιές στην ευρύτερη περιοχή του 20ού αιώνα συνέβη με χαμηλό 987 ΗΡ πάνω από το νησί, πίεση που είναι σπάνια αλλά όχι ασυνήθιστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ξέχασα όνομα : Γιώργος Στυλιανάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ στέκομαι στις ημερομηνίες 11-2-1936 (κυρίως για τον τρομερό χιονιά της Θεσσαλονίκης) και 22-1-2004 που αναφέρεις, Γιώργο. Ευχαριστούμε για τις λοιπές πληροφορίες.

      Διαγραφή
    2. οι χιονιάδες στις 16.12.2001 και 11.1.2017 (Αριάδνη)? για τον δεύτερο θυμάμαι ότι το σπάνιο γεγονός της σφοδρής χιονόπτωσης με -4 °C ήταν θέμα σύγκλισης και όχι τόσο βαθέος χαμηλού (?)

      Διαγραφή