Οι παραδοσιακοί καλικάντζαροι θα φύγουν, αλλά οι «αντικυκλωνικοί καλικάντζαροι» δεν φαίνονται πρόθυμοι να το κάνουν!

Η θέα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων από τους Λιγκιάδες χθες το μεσημέρι. Φωτ. Χρήστος Λώλης

Το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο (30 & 31/12) υψηλές πιέσεις θα καλύψουν τις περισσότερες χώρες της δυτικής, της κεντρικής και της νότιας Ευρώπης, με αποτέλεσμα την απουσία βροχών, τους ασθενείς ανέμους και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Στην περιοχή μας, οι δύο τελευταίες ημέρες του μήνα και του χρόνου θα περάσουν με ήπιο καιρό, ανέμους γενικά ασθενείς, ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά που θέλουν τη δέουσα προσοχή από τους οδηγούς και θερμοκρασίες οι οποίες θα είναι κατά 3 με 5 βαθμούς υψηλότερες από τις κανονικές (μέσες) αυτής της εποχής κυρίως στα νότια. Κατά τα άλλα, θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις και δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στη Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα. 


Την Πρωτοχρονιά, το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων οι οποίοι θα έχουν ένταση στο Ιόνιο 3 με 4 και στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ. 

Τη Δευτέρα και την Τρίτη (2 & 3/1) δεν προβλέπονται βροχές και μάλιστα στις περισσότερες περιοχές τη χώρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν βαθμιαία εξασθένηση και η θερμοκρασία θα κυμανθεί και πάλι σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. 

Αναφορικά με τις υπόλοιπες ημέρες της νέας εβδομάδας, το πιθανότερο είναι την Πέμπτη και την Παρασκευή (Θεοφάνεια) να παρατηρηθεί στη χώρα μας και κυρίως στις ανατολικές και βόρειες περιοχές της ήπιας έντασης ψυχρή εισβολή με αξιόλογης έντασης βόρειους ανέμους, αλλά λίγο υετό. Όσο για το Σαββατοκύριακο (7- 8/1), η αντικυκλωνική κυκλοφορία θα επιστρέψει.  


44 σχόλια:

  1. Σωστά την "είδα", λοιπόν, την ήπια ψυχρή εισβολή των Φώτων, για την οποία έγραψα στο προηγούμενο ποστ. Απ' ό,τι καταλαβαίνω από όσα γράφει ο κ. Ζιακόπουλος θα πρόκειται για ξεροβόρια που θα ρίξουν τη θερμοκρασία στα ανατολικά, όπως συνέβη μεταξύ 19 και 21 Δεκεμβρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ούτε βρεγμένα Φώτα λοιπόν. Κουράγιο φίλοι μου. Με τις αναλαμπές θα ζούμε τους Χειμώνες πλέον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μας τσάκισε χθες η ομίχλη στα Γιάννενα ολόκληρο το εικοσιτετραωρο και τελικά έφυγε σήμερα το πρωί όταν άρχισε να συννεφιαζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mόλις το 0.1% της Ελλάδας είναι καλυμμένο από χιόνι στα τέλη Δεκέμβρη, ήτοι μία έκταση 130 τετρ. χιλιομέτρων (60 στον Όλυμπο, 50 στην Πίνδο, 20 στο Βόρας), σύμφωνα με το meteo.gr. Ο μέσος όρος για το τέλος του έτους είναι 14 τετρ. χιλιόμετρα και το ιστορικό υψηλό 38,8 τετρ. χιλ. χιονοκάλυψης από τον Δεκέμβριο του 2008. Ο χειμώνας του 2009 που ακολούθησε, πάντως, είχε περάσει μάλλον απαρατήρητος, τουλάχιστον δεν θυμάμαι να είχε κάτι το ιδιαίτερο.

    Αντίθετα, πέρσι και πρόπερσι, που ο Δεκέμβρης ήταν και πάλι ήπιος, ακολούθησαν άφθονα χιόνια μέχρι και τον Μάρτιο. Όταν η αρχή δεν είναι το ήμισυ του παντός...
    https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2563

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε Βαγγέλη

      Διαγραφή
    2. Νομίζω υπάρχει ένα μπέρδεμα με τα νούμερα `(τετραγ.χιλιόμετρα και ποσοστά επί τοις εκατόν).-===========Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Εδω τα χιονοδρομικα της χωρας,ολα ειναι κλειστα και μιλαμε για τελη δεκεμβριου δηλαδη στην καρδια του χειμωνα.
      Φυσικα αυτο δεν προεξοφλει τουλαχιστον για τα ορεινα πως δεν θα δεχθουν χιονι,αλλα ας μην επαναληφθει το 2020 καιρικα που φτασαμε στην καραντινα του μαρτιου για να βγαλει τα σπασμενα του ο καιρος οσα δεν εκανε στην ωρα του.
      ΛΙΦΤΙΝΓΚ

      Διαγραφή
    4. Το 14 και το 38,8 είναι χιλιάδες τετρ. χλμ.

      Διαγραφή
    5. Όχι, συγνώμη, είναι επί τοις εκατό ποσοστά, όπως λέει ο καθηγητής Π.Α.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα από τη φθινοπωρινή σήμερα Στοκχόλμη .Βροχή και υγρασία 3-4c.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρε συ Βαγγέλη και όσοι συμφωνείτε με τη λογική που λέει ότι είναι νωρίς ακόμα κλπ. Δεν τον κλάψαμε το Χειμώνα ούτε είπαμε ότι όλα τελείωσαν. Απλά, δεν είναι φυσιολογικός ο καιρός αυτός. Είναι πάρα πολλές οι μέρες με ήπιο και ζεστό καιρό. Τα δέντρα αρχίζουν να ανθίζουν, χιόνια τα βουνά δεν έχουν, ο υετός είναι ανύπαρκτος, θέρμανση δεν ανάβουμε, στην Αττική τουλάχιστον και σε λίγες μέρες μπαίνει ο Ιανουάριος. Δε γίνεται να τα βλέπετε νορμάλ όλα αυτά. Ούτε είναι φυσιολογικό να αρχίσει ο χειμώνας στα μέσα Γενάρη και να κρατήσει μέχρι τον Απρίλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως είπε ο κ.Ζιακοπουλος,ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο.Οποιος θέλει τον βλέπει...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Παίδες, είναι πολλές οι ημέρες με ζεστό καιρό, μόνο στη χώρα μας. Σε μία έκταση 130 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων (κάτι παραπάνω από το 1/100 της Ευρώπης) και για να απαντήσω στο ερώτημα του Γεροπαναχαϊκού, παρακάτω, η χιονοκάλυψη είναι στο 0,1% του εδάφους της Ελλάδας, δηλαδή, στο 1 τοις χιλίοις των 130.000 τετρ. χιλ., οπότε σε 130 τετρ. χιλ.

      Να επανέλθω, όμως, διότι κρύο δεν έχει κάνει μόνο στη χώρα μας - αν και οι ανατολικοί είχαμε μία μίνι ψυχρή εισβολή μεταξύ 19 και 21 Δεκέμβρη, αντίθετα έχει χιονίσει σχεδόν παντού στο υπόλοιπο βόρειο ημισφαίριο. Συγκεκριμένα, σε ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Κίνα, Ρωσία, Σκανδιναβία, Γερμανία, Αγγλία, Ουκρανία, Πολωνία και βόρεια Γαλλία.

      Είναι θέμα ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, όπως γράφει παρακάτω και ο Θωμάς, ότι το 1991-21 για παράδειγμα στην Ελλάδα χιόνιζε κάθε εφτά μέρες και η δυτική Ευρώπη είχε αντικυκλώνα για τέσσερις μήνες. Τα ίδια και το 1980-81 και το 1982-83, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Θωμά.

      Δεν γίνεται να βγάζουμε, λοιπόν, συμπεράσματα κρίνοντας από το 1/100 του εδάφους της Ευρώπης, που δεν κάνει και "ακραία ζέστη", όπως λένε στα κανάλια για να εντυπωσιάσουν, απλά μία παρατεταμένη καλοκαιρία έχουμε, με 17 βαθμούς χθες στην Αττική, δηλαδή, τρεις πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

      Και έχει και τα καλά της, αυτή η καλοκαιρία. Δεν ανάβει ο κόσμος θέρμανση, η οποία παρεμπιπτόντως, επιδεινώνει την υπερθέρμανση και δεν καταλαβαίνω, Αποστόλη, γιατί το θεωρείς αυτό κακό. Αντίθετα, κακό κάνει η συνεχής χρήση καλοριφέρ, σομπών,τζακιών κ.λ.π. και στην υγεία μας, εκτός από το περιβάλλον.

      Εν κατακλείδι, δεν γίνεται να εκφράζουμε ανησυχία για την καλοκαιρία στο 1/100 της Ευρώπης, άντε σε όλη τη Μεσόγειο. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πέθαναν 100 άνθρωποι σε ΗΠΑ και Ιαπωνία από το πολικό ψύχος και το προσπέρασε σχεδόν αδιάφορα η κοινή γνώμη.

      Όπως προσπερνάει αδιάφορα τους άστεγους στον δρόμο που ξεπαγιάζουν από το κρύο και τους ανθρώπους που ζουν σε σπίτια με κρύο και υγρασία και μουχλιάζουν ακόμα και τα ρούχα τους, όπως συνέβη στην Αγγλία στην εποχή της "ακραίας ζέστης". Ας είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι με θέματα φτώχειας και πείνας, που μπορούμε οι άνθρωποι να κάνουμε κάτι, διότι με τον καιρό έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, πέρα από το να μεμψιμοιρούμε πάνω από τα μοντέλα, κάτι που είναι ψυχοφθόρο και αντιπαραγωγικό.

      Βγείτε έξω βρε, περπατήστε, τρέξτε, κάνετε ποδήλατο, κολυμπήστε, χαρείτε τις λιακάδες και τις μπονάτσες. Αυτές οι μικρές προσωπικές μας στιγμές είναι που κάνουν τη ζωή μας πιο χαρούμενη. Η ζωή είναι ο πραγματικός κόσμος εκεί έξω, όχι ο ψηφιακός. Και η ζωή είναι σήμερα, το αύριο δεν έρχεται ποτέ (αυτό είχε γράψει στα Μάταλα ένας ψαράς, γοητευμένος από τη ζωή κάποιων νέων σε κάποια πιο παλιά και ρομαντική εποχή).

      Διαγραφή
    3. Τα ίδια επιχειρήματα έχεις χρησιμοποιήσει ουκ ολίγες φορές. Το ίδιο και η αντίπερα όχθη. Άστο Βαγγέλη, δε βγαίνει άκρη. Καλή χρονιά και καλές βόλτες και βουτιές

      Διαγραφή
    4. Ακριβως επειδή κάποιοι είμαστε όλοι μέρα στα χωράφια και στην φύση,έξω από την ποντικοπαγιδα της Αθήνας,ανησυχούμε για αυτά που βλεπουμε.Δεν εχει να κάνει ο ψηφιακός κόσμος με ότι λέμε.Δεν υπάρχει άνθρωπος που να ασχολείται με την γη και τα φυτά,που θα σου πει ότι όλα πάνε καλά.
      Επίσης νοιαζόμαστε και εμείς για τους συνανθρώπους μας.Αληθεια,γιατί δεν αναφέρεις ποτέ τα θύματα των πυρκαγιών;Ο φετινός χειμώνας προμηνύει θύματα το καλοκαίρι που έρχεται,αν συμβάλουν και άλλοι παράγοντες.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    5. Διότι το 80% με 90% των πυρκαγιών μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι, είτε από αμέλεια, είτε από πρόθεση, σύμφωνα με παγκόσμιες στατιστικές. Δεν πρόκειται για καιρικό φαινόμενο. Οι καλλιέργειες καταστρέφονται επίσης και από τον όψιμο παγετό τον Απρίλιο και τον Μάιο, για παράδειγμα το 2020, όταν είχαμε διαδοχικές ψυχρές εισβολές από τις 7/4 ως τις 7/5, αλλά τότε δεν είπε κανένας ότι είναι εκτός εποχής. Αντίθετα, πολλοί χαίρονταν (σε άλλα blog), κάτι που δείχνει επιλεκτική ευαισθησία.

      Διαγραφή
    6. Νικόλαος Παντελικίζης30 Δεκεμβρίου 2022 στις 7:11 μ.μ.

      Αγαπητέ φίλε, παρεμβαίνω γιατί ξεχνάς όπως βλέπω ότι και ο καύσωνας είναι ένα μετεωρολογικό φαινόμενο το οποίο φέρνει νεκρούς ανθρώπους το καλοκαίρι, ιδιαίτερα ανθρώπους άστεγους που τους θυμόμαστε όταν λέμε για το κρύο, αλλά όταν έχει καύσωνα και δεν έχουν που να σταθούν τους ξεχνάμε!
      Επίσης για τα περί θέρμανσης έξοδα, επίσης ξεχνάς φίλε μου πόσο ακριβή είναι η ενέργεια που θα πληρώσουμε και πληρώσαμε ανάβοντας κλιματιστικό!
      Τον χειμώνα φίλε μου θέλουμε χειμώνα, δεν είναι κακό!
      Στην θάλασσα να πάμε, βόλτες να κάνουμε, όλα όμως στην ώρα τους...
      Όπως βλέπεις και οι άνθρωποι που είναι αγρότες κοιτάζουν ψηλά και παρακαλούν να αλλάξει η κυκλοφορία, γιατί όχι μόνο κρύα δεν έχει κάνει, αλλά και ο υετός είναι κάτι που έλειψε αρκετά ειδικά τον φετινό ζεστό Δεκέμβριο!
      Με πολλές ευχές σε εσένα και όλους τους φίλους,μα κυρίως στον δάσκαλο κύριο Ζιακόπουλο, για μια νέα χρονιά με υγεία, αγάπη, ειρήνη και ότι καλύτερο για τον καθένα..!Ν

      Διαγραφή
    7. προφανώς και οι δασικές πυρκαγιές σχετίζονται με την αύξηση της θερμοκρασίας, τους συχνότερους και εντονότερους καύσωνες και τις μειωμένες βροχές τον χειμώνα, με αποτέλεσμα τη μειωμένη υγρασία εδάφους και δέντρων. πυρκαγιές που έχουν αυξηθεί σε εφιαλτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, και εκδηλώνονται και εκτός καλοκαιρινών μηνών. από τις 20 πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια (wikipedia) οι 18 έχουν συμβεί τον 21ο αιώνα, οι 7 χειρότερες από το 2018 έως το 2021. στην Ελλάδα το 2021 κάηκαν πάνω από 1,2 εκ. στρέμματα (όσα την οκταετία 2013-2020 λέει το meteo.gr), στην Αυστραλία υπολογίζεται ότι την τελευταία εικοσαετία έχουν αυξηθεί κατά 800%, στην Ευρώπη καταγράφηκε ρεκόρ το 2022. Όλα αυτά δεν μπορεί να αποδοθούν σε υπερβάλλοντα ζήλο των εμπρηστών ή των απρόσεκτων. ο ελέφαντας και είναι στο δωμάτιο και έχει αρχίσει να τσαλαπατά ότι βρει.

      στα αντικυκλωνικά νέα, νομίζω το καινούριο στοιχείο είναι οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες και το χρονικό σημείο (ουσιαστικά ο χειμώνας δε φαίνεται να ξεκινά μέχρι να βγούμε από τον κλασικό χρονικό πυρήνα του). αναβροχιά, συνήθως με ξεροβόρι, έχει σημειωθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια (9,2 mm τον Ιανουάριο 2020, γύρω στα 8 mm Δεκέμβριο 2015 και 2016).

      Διαγραφή
  7. Φίλε ανώνυμε πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία για το ποσοστό χιονοκαλυψης στην χώρα μας Όμως χρήζει διευκρινισεως το ποσοστό χιονοκαλυψης που αναφέρεις πιο κάτω Δύο πράγματα μπορώ να καταλάβω Το ένα η είναι το πόστο επί της εκατό του εδάφους η το άλλο τα τετραγωνικά χιλιόμετρα σε χιλιάδες τετραγωνικά χιλ Αλλιώς δεν βγαινει νόημα γιατί έτσι είναι ελάχιστα και λιγότερα από το φετινό 0,1/100Τελος αυτός ο εμμονικος καιρός όπως όλα τα στοιχεία συνηγορουν δείχνει να αλλάζει δρομεως και άρδην μετά της 10 του Γενάρη Ιδωμέν όμως!!!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θέλω να είμαι αισιόδοξος αλλά τέτοιες εμμονές...μπορεί να κρατάν μήνες..χειμώνας 91-92 με μόνιμο αντικυκλώνα για 4 μήνες πάνω από την Δυτική Ευρώπη και η προσήνεμη Ελλάδα να χιονίζεται κάθε 7 μέρες,82-83 τα ίδια...80-81 μόνιμος Αζορικός πάνω από την Γαλλία....εχει πλάκα να έχουμε να κάνουμε με τέτοια εμμονή!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χειμώνας 2012 προς 2013 και χειμώνας 2013 προς 2014 στην Αρκαδία ανύπαρκτοι,με χιόνια μία φορά καί εκεί πάνω από τά 1100μετρα.Τραγικες καταστάσεις, πρωτόγνωρο για τή περιοχή μας 2χρονιες συνεχόμενες χωρίς χειμώνα και με ελάχιστες βροχές.Στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν θυμάμαι τί είχε γίνει τότε.Καλη χρονια σέ όλους με υγεία,ας ελπίσουμε νά αλλάξει κάτι στην πορεία στα καιρικά 🙂 Σταύρος

      Διαγραφή
  9. Και κάτι μη καιρικό. Έφυγε από τη ζωή ο Πελέ. Δεν τον πρόλαβα να παίζει αλλά άξιζε να γίνει η μνεία εδώ, πιστεύω. Μάγος της μπάλας και με ήθος περίσσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα και καλή χρονιά να έχουμε με υγεία.Στα καιρικά...ναι όλοι μας γλιτώνουμε έξοδα θέρμανσης με τις τωρινές θερμοκρασίες..ναι ο κόσμος και όλοι μας περνάμε δύσκολα..ναι ακούω άστο να πάει όλος ο χειμώνας έτσι με αντικυκλωνικες συνθήκες!Είμαι λάτρης όλων των εποχών(καλοκαίρι,άνοιξη,χειμώνας),αλλά Ιανουάριο μήνα να βλέπω τον κόσμο να λιαζεται στις
    παραλίες δεν μου αρεσει.Μπορει ο καιρός να πάει πίσω ναι..άλλα τέτοια εμμονή σε αντικυκλωνικες συνθήκες έχω χρόνια να δω.Μαλιστα τα ενσεμπλ τα πρωινά τον μισό Ιανουάριο τον πάνε αντικυκλωνικο.Εδω θα χρειαστεί το ένστικτο και οι γνώσεις του δασκάλου για το πού πάει ο φετινός χειμώνας.Χιονοφιλος φουλ είμαι αλλά φέτος ψάχνουμε και την βροχή με το κυαλι στην Ανατολική Ελλάδα.Γιαννης-Χαλκιδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί είναι κακό να πηγαίνει ο κόσμος στις παραλίες και να λιάζεται; Καλό είναι για την ψυχική και σωματική του υγεία. Το κακό είναι ότι σε μία χώρα με τόσο ήλιο, 7 στους 10 Έλληνες έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Κι ενώ θα αρκεί μία έκθεση 15-20 λεπτά καθημερινά στον ήλιο για να προσλάβει ο ανθρώπινος οργανισμός την απαραίτητη βιταμίνη D.

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη, σύνελθε. Αν σου αρέσει τόσο πολύ ο ήλιος, η βιταμίνη D και η θάλασσα πήγαινε στην Μπαρμπαριά! Κατεβαίνεις τη Σταδίου και λες ότι όλοι εμείς που την ανεβαίνουμε είμαστε ανόητοι; Τόση προκλητικότητα και τέτοιο εγωισμό δεν ξανάδα!

      Διαγραφή
    3. Για τον ανώνυμο των 12.20 η πρόσληψη βιταμίνης D σε μελαχροινούς είναι περιορισμένη...απλά,τώρα για την αγωνία του Γιάννη από την Χαλκίδα...νομίζω..ότι και με τις οδηγίες του δασκάλου..μπορούμε να συμπεράνουμε..οτι η αλλαγή της κυκλοφοριας σε υετοφόρα και κρύα θα είναι αργή και βασανιστική...ο πολικός χείμαρος ως...βασικός ρυθμιστής θα παραμείνει σε βόρεια πλάτη κ θα αναζητήσει "καταφύγιο " στα ΒΑ μας,νομίζω ότι η δεκαετία του "μπαστακα" κατά τους φθινοπωρινους και χειμερινούς μήνες..η είναι προς το τέλος της η θα κορυφωθεί όπως γίνεται φέτος."θωμάς"

      Διαγραφή
    4. Η επιστημονικά αποδεδειγμένη ωφέλεια της βιταμίνης D, που προσλαμβάνουμε από τον ήλιο είναι εγωισμός; Όλοι οι γιατροί το λένε, δεν αποτελεί προσωπική επιθυμία, ούτε εκτίμηση.

      Διαγραφή
    5. 20 λεπτά ήλιος τη μέρα αρκούν. Δε χρειάζονται 10 ώρες ήλιο τη μέρα κάθε μέρα μέσα στον χειμώνα ακόμα και στη Θράκη που μένω.Δηλαδη να μην έχει βροχές και συννεφιά ακόμη και το χειμώνα για να προσλαμβάνεις vit D? Εδώ μιλάμε ότι καταστρέφονται οικογένειες αγροτών οικονομικά και η γεωργία μας λόγω του καιρού και της ανομβρίας και εσένα σε προβληματίζει η έλλειψη vitD? Έλεος. Και τα λέω εγώ που δε μου αρέσουν καθόλου οι βροχές δεν είμαι τρελάνεις με τα χιόνια και δεν είμαι καν αγρότης.

      Διαγραφή
    6. Οι περισσότερες καλλιέργειες καταστρέφονται από τον παγετό και το χαλάζι, πάντως. Τουλάχιστον, σε τέτοιες περιπτώσεις βγαίνουν αγρότες στην τηλεόραση και δείχνουν τους κατεστραμμένους καρπούς των καλλιεργειών τους. Δεν αμφισβητώ ότι και η ανομβρία είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά μπορείς να ποτίσεις, να φέρεις νερό με βυτιοφόρα κ.λ.π., ενώ με το χαλάζι και τον παγετό είσαι στο έλεος του καιρού.

      Παρεμπιπτόντως, με τον χιονιά στις ΗΠΑ έμειναν χωρίς πόσιμο νερό 150 χιλιάδες άνθρωποι στο Τζάκσον του Μισισίπι και άλλες 30 χιλιάδες στις γύρω περιοχές. Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό τους τελευταίους μήνες, μετά τις πλημμύρες του Aυγούστου, που είχαν επίσης προκαλέσει ρωγμές και φθορές στο - κακοσυντηρημένο, πάντως, σύμφωνα με το Reuters - δίκτυο, για το οποίο εγκρίθηκαν 600 εκ. δολ. από το Κογκρέσο για την επισκευή του.

      Oι αρχές συστήνουν στους πολίτες να βράζουν το νερό πριν το πιουν ή μαγειρέψουν με αυτό, προφανώς, επειδή θα περιέχει βλαβερές ουσίες. Και σε όσους δεν έχουν καθόλου νερό, διανέμουν καθημερινά εμφιαλωμένο. Κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο τρέχει η βρύση και δεν μπορούν να κάνουν ούτε ένα ντους.
      https://news.yahoo.com/running-water-again-scarce-jackson-162357417.html

      Διαγραφή
    7. Really now? Really? Να ποτίσουν πως αν δεν υπάρχουν νερά? Με βυτιοφόρα? Και ποιος είπε ότι το χειμώνα ρίχνει χαλάζι? Και ποιος είπε ότι με ένα παγετό μικρής διάρκειας χαλάνε οι σοδειές? Θέλεις τόσο πολύ διάρκεια ήλιου για να έχεις επαρκη vitD? Χρειάζεται και το χειμώνα να έχεις συνέχεια ηλιοφάνεια για αυτό? Μάλλον για σένα ο καλός καιρός είναι αυτός που δεν βρέχει ποτέ δεν κάνει κρύο ποτέ,δε χιονίζει ποτέ,δεν έχει σφοδρούς ανέμους ποτέ. Αρκεί να κάνεις τα μπάνια σου και τον χειμώνα,να κάνεις ποδήλατο και πεζοπορία χωρίς να βρεχεσαι, να σε χτυπάει 12 μήνες ο ήλιος κάθε μέρα για να έχεις επαρκη Βιτ D,να μην κάνει κρύο για μην καις καύσιμα,να μην κάνει πολύ ζέστη για να μην καις το αιρκοντίσιον. Το ιδανικό είναι για εσένα να ζεις σε μια γυάλα ή σε συνθήκες δωματίου. Να λιαστεις στην παραλία την επόμενη εβδομάδα λοιπόν θα έχει ζέστη για την εποχή και μπόλικο ήλιο.

      Διαγραφή
  11. Απο χθες εδω στη Ρόδο κάπως έσπασε η καιρικη μονοτονία, με κλεισίματα του καιρού και μπορες- μαλλον- αστάθειας. Χθες στη νότια Ρόδο έκανε καλή καταιγίδα, ενώ σήμερα το πρωί με ξύπνησε η δυνατή βροχή (27 χιλιοστά κατέγραψε ο κοντινός σταθμος). Σταμάτησε τώρα, αλλά ακόμα έχει συννεφιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται..
    Είναι αστείο να περιμένουμε 160 ημέρες για να δούμε μία μέρα χιόνι, η πέντε μέρες βροχή.
    Δίχως να έχω επιστημονικη βάση η ακριβείς γνώσεις,από την αρχή του ο Χειμώνας φάνηκε ασθενικος.
    Κατά την άποψή μου και κατα την εμπειρία μου από αντίστοιχες χρονιές, η άνοιξη είναι εδώ και θα παραμείνει έως το καλοκαίρι.
    Εάν κάνει δύο μέρες κρύο, μη το κάνουμε θέμα..
    Για χειμώνα, next year..και βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλή χρονιά με υγεία χαρές και λιγότερο άρρωστο καιρό !! Όσο και να προσπαθείτε αυτός ο χώρος ευελπιστώ να παραμείνει μια από τις ελάχιστες επιστημονικές οασεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για τον ανώνυμο περί της vitd..Φίλε μου καλή η vitd αλλά καλό και το κρύο,οι βροχές και τα χιόνια που αρμόζουν στον μήνα Ιανουάριο που θα μπει μεθαύριο.Τι θέλω να πω..Δόξα τω Θεό το καλοκαίρι της Ελλάδος είναι μακρύ,ατελείωτο και ηλιόλουστο και μπορούμε να πάρουμε όση vitd θέλουμε.Τωρα όμως το φυσιολογικό είναι να κάνει κρύο,βροχές και χιόνια όπου τα κάνει.Καθε πράμα στον καιρό του..Γιαννης-Χαλκιδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό το κρύο για το περιβάλλον, αλλά όχι για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επιστημονικά αποδεδειγμένο κι αυτό. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη έρευνα το κρύο δεν μας αρρωσταίνει μόνο έμμεσα (επειδή συγχρωτιζόμαστε σε κλειστούς χώρους ή ο οργανισμός μας προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το κρύο, παραμελεί την άμυνα στους ιούς), αλλά και άμεσα.

      Δηλαδή, ο κρύος αέρας καταστρέφει τα λεμφοκύτταρα Τ, που είναι η κύρια γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού μας, τα κύτταρα μνήμης, που αναγνωρίζουν τους ιούς από παλιότερη νόσηση και τους εξουδετερώνουν.

      Η έρευνα δεν έχει γίνει, πάντως, peer reviewed, δηλαδή, δεν έχει αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες, έτσι ώστε να επιβεβαιώσουν τους συναδέλφους τους που τη συνέταξαν.

      Διαγραφή
    2. καλό για το περιβάλλον και επομένως για τον άνθρωπο. χωρίς βιώσιμο περιβάλλον δεν υπάρχει άνθρωπος. οι χιονοπτώσεις είναι η πιο αξιόπιστη πηγή ανανέωσης του υδροφόρου ορίζοντα και των επιφανειακών πηγών. χιόνι το χειμώνα, νερό το καλοκαίρι, λέγαν οι παλιοί. στα Τρίκαλα πίνουμε νερό από γεωτρήσεις. συνάδελφοι μηχανικοί μου λεν ότι πλέον βρίσκουν νερό πολύ χαμηλότερα κατά τη θεμελίωση.

      Διαγραφή
  15. Άντε, χιονόφιλοι, βάλτε τώρα 8μ.μ. (Παρασκευή 30/12) Open, που έχει οδοιπορικό στη Σουηδική Λαπωνία με πάλλευκα τοπία. Μέχρι τις 9μ.μ. είναι μάλλον η εκπομπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα σε όλους,

    Απαντώντας σε όσους επιχειρηματολογούν υπέρ της διαρκούς καλοκαιρίας, θα ήθελα να αναφέρω από την πλευρά μου τα εξής: Ο κύκλος των εποχών είναι ό,τι αγαπούμε οι καιρόφιλοι. Όσο βαρετός είναι ο διαρκής χειμώνας, άλλο τόσο είναι και το διαρκές καλοκαίρι. Κι αυτό που ζούμε φέτος είναι πραγματικά βαρετό. Πώς θα χαρούμε τον ερχομό της άνοιξης, αν δε ζήσουμε το κρύο του χειμώνα; Πώς θα λαχταρήσουμε τη δροσιά του φθινοπώρου, αν δεν ιδρώσουμε το καλοκαίρι; Μαζί με την εναλλαγή των εποχών χάνουμε και τις εικόνες που τη σηματοδοτούσαν από την παιδική μας ηλικία: τον καστανά στη γωνία των κεντρικών δρόμων της Αθήνας, τις σταγόνες της βροχής που κυλούσαν στο τζάμι, την εισβολή στους ξένους κήπους για τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς.
    Για όσους πάντως αναζητούν τον κύκλο αυτόν της αλλαγής των εποχών, δε θα προτείνω τη σουηδική Λαπωνία. Θα προτείνω μια εξαιρετική παραγωγή του ελληνικού κινηματογράφου, την ταινία του Δήμου Αβδελιώδη "Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων". Χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο σε όλη τους τη μαγεία στο νησί της Χίου.

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλή καλή τοποθέτηση απέναντι στις εμμονές και στις νεόφερτες ειρωνείες στο blog περί Λαπωνίας. Ευχαριστούμε Νίκο.

      Διαγραφή
  17. Προς Βαγγέλη εξαιρετικά αφιερωμένο:https://dasarxeio.com/2021/02/18/93669/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είναι καταπληκτικό πόση επιχειρηματολογία "ξοδεύεται" για ένα θέμα,το οποίο ,ως επίδικο, είναι α υ τ ο ν ό η τ ο. Κατά τα άλλα,ανεβαίνω μια χαρά τη Σταδίου.......--======Π.Α.

    Υ.γ. ομόφωνα , οι παππούδες και οι γιαγιάδες της νιότης μου : "Τό χιόνι είναι υγεία παιδάκι μου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν αντιλαμβάνεσαι την Άνοιξη αν δεν ζήσεις τον Χειμώνα. Δεν αντιλαμβάνεσαι το Καλοκαίρι αν δεν ζήσεις την Άνοιξη. Δεν αντιλαμβάνεσαι τον Χειμώνα αν δεν ζήσεις το Φθινόπωρο. Δεν μπορείς να εκτιμήσεις μια εποχή αν δεν τη δεις ως φυσική συνέχεια μιας άλλης. Η φυσική συνέχεια των πραγμάτων είναι ο άξονας πάνω στον οποίο βασίζεται η ίδια η ζωή. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιοι πανηγυρίζουν για την καιρικη μονοτονία. Ίσως γιατί δεν πληρώνουν πετρέλαιο . Οκ δεκτό. Όμως για τη διαταραχή του κύκλου της χλωρίδας θα μιλήσει κανείς; Ότι θα αναγκαστούν οι παραγωγοί να παρέμβουν στον κύκλο εξέλιξης των καρπών με ο,τι αυτό συνεπάγεται, δεν αφορά κανέναν; Αρκεί να μην πληρώνουμε πετρέλαιο και να κάνουμε βόλτες στον Ανοιξιάτικο (συγνώμη) Χειμερινό ήλιο; Το ότι τα βουνά δεν έχουν χιόνια και η βροχή που έχει πέσει είναι ελάχιστη με ο, τι αυτό συνεπάγεται για τα αποθέματα νερού , δε σημαίνει τίποτα; Ας είμαστε όλοι λιγότερο εριστικοί και περισσότερο στοχαστικοί όσον αφορά το κλίμα και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Ας σκεφτόμαστε περισσότερο και ας μιλάμε λιγότερο.Ίσως έτσι καταλήξουμε κάπου. Καλή Χρόνια σε όλους! Αχιλλέας -Κερκυρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μια ενδιαφέρουσα ανάγνωση της παλαιάς διαθήκης και του προπατορικου αμαρτηματος, θα μπορούσε να είναι η εξής παρακάτω, σίγουρα με την παραβολικη προβολή της δοσμένη:
    Η ιστορία είναι γνωστή, οι κανόνες παραβιαστηκαν και το ζευγάρι υποχρεωθηκε να εγκαταλείψει τον παράδεισο.
    Βλέπω λοιπόν οπου κανόνες = κιρκαδικος κύκλος, όπου παράδεισο τη Γη,όπου ο Αδάμ = ο άνθρωπος, όπου η Εύα = η ανθρωπότητα, όπου το δαγκωμένο μήλο = η πληγωμένη Γη.
    Είναι μια προσέγγιση από άλλο πρίσμα, κάποιοι θα τη χαρακτήριζαν επιστημονική φαντασία η και αστεία, κάποιοι ίσως τη βρούνε ενδιαφέρουσα.
    Βλέπω λοιπόν μια συνοχή της ιστορίας που γράφτηκε χιλιάδες χρόνια πριν, προβλέποντας τη βίαιη απόκλιση από τους ρυθμούς που ακολουθεί το Σύμπαν και τις συνέπειες επάνω μας.
    Μικρές σκέψεις με η χωρίς νόημα, που αυτό το βήμα δίνει τη δυνατότητα να παραθέσω.
    Καλή Χρονιά σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή