Και τούτος ο θερμοκρασιακός ανήφορος, κατήφορο θα φέρει!

Βάστα, Μάκη! (Στοκχόλμη, του Μάκη Αγγελή)

Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο κινείται Α-ΒΑ. Το σύστημα αυτό, συνδυαζόμενο με τις υψηλές πιέσεις της Τουρκίας, προκαλεί νότιο ρεύμα στην περιοχή μας με ένταση ως τα 6 μποφόρ και αρκετές νεφώσεις, οι οποίες, ωστόσο, δεν είναι ικανές να δώσουν βροχές. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για το σχηματισμό ομιχλών κυρίως το πρωί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα ακόμα και κατά 10 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. 


Το Σάββατο (17/12), προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές και στη Β-ΒΔ Ελλάδα δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι πρωινές ομίχλες, οι μέτριας έντασης νοτιάδες και οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. 

Την Κυριακή (18/12), αρχικά θα συνεχιστούν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες, αλλά από το μεσημέρι στη Β-ΒΑ Ελλάδα θα αρχίσει μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τους Β-ΒΑ ανέμους, την πτώση της θερμοκρασίας και τις τοπικές βροχές στην κεντροανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τις απογευματινές - βραδινές ώρες η μεταβολή του καιρού θα γίνει αισθητή στην κεντρική Ελλάδα και το Β. Αιγαίο, όπου οι άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. 

Το τριήμερο Δευτέρα - Τετάρτη (19-21/12), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων σε όλη τη χώρα με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο) και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Πέρα από αυτά, στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές βροχές, κατά κανόνα ασθενείς, και στα ορεινά χιονοπτώσεις. 

Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση.  

  

37 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά στους Λευτέρηδες του μπλογκ (Ελευθεριάδη και Σταθόπουλο) και σε όλους τους συνεορτάζοντες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λευτερης Σταθοπουλος16 Δεκεμβρίου 2022 στις 3:56 μ.μ.

      Ευχαριστω πολυ κυριε Ζιακοπουλε, οτι επιθυμειτε με υγεια και καλα Χριστουγεννα

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα από την φθινοπωρινή Λέσβο! Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες του μπλογκ και όχι μόνο! Ομολογώ ότι δεν περίμενα να πέσει τόσο νερό σήμερα κυρίως στα ενδότερα του νησιού.. Πλημμυρικά φαινόμενα κατά τόπους.. Η θερμοκρασία όμως λόγω του νοτιά στα ύψη.. 17-18

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά στον Λευτέρη από Χαλκίδα,στον Λευτέρη από Δολο και σε όλους-ες που γιορτάζουν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταλάβαμε..
    Όχι λευκά.
    Φωτεινά Χριστούγεννα..
    Όπως αρμόζει στην χριστιανική παράδοση..
    Όχι όπως θά προσδοκουσαμε οι λάτρεις των ιστοριών του Καρόλου (του Ντικενς) η του Αλέξανδρου (του Παπαδιαμάντη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στους 26.2 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία σήμερα στα Χανιά, στη θερμότερη πόλη της Ευρώπης για σήμερα ενώ ακολουθούν ίσως και χειρότερα αύριο και μεθαύριο. Τραγικός Δεκέμβριος με θερμοκρασίες που σχεδόν κάθε μέρα φτάνουν τους 20 βαθμούς και βροχοπτώσεις ανύπαρκτες. Η χρονια όπως φαίνεται θα κλείσει στην περιοχή πολύ κάτω από τα κλιματικά τελικα.Πραγματικά ευχομαι να αναστραφεί αυτή η κατάσταση αλλιώς έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Γιναμε Καϊρο και με τη βούλα λοιπόν!
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο υετός (βροχή και χιόνι) έχει αυξηθεί κατά 10% με 15% στην Αρκτική σε σχέση με τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου στο Φαίρμπανκς στην Αλάσκα, που επικαλείται το BBC. Μάλιστα, η χρονιά από τον Οκτώβριο του 2021 ως τον Σεπτέμβριο του 2022 ήταν η τρίτη πιο βροχερή τα τελευταία 72 χρόνια. Ειδικότερα στη βόρεια Αλάσκα (Utqiagvik), καταγράφηκε η πιο βροχερή μέρα στην ιστορία της τον περασμένο Ιούλιο.

    Το πρόβλημα είναι, όμως, όταν πέφτει παγωμένη βροχή, κάτι που βίωσε πρόσφατα το Φαίρμπανκς, όπου καταγράφηκαν 35 χιλιοστά (τόνοι νερού ανά στρέμμα). Κι αυτό, διότι δημιουργεί ένα στρώμα πάγου στο έδαφος, κάνοντας τους δρόμους επικίνδυνους και δυσχεραίνοντας ακόμα και την αναζήτηση τροφής από τα άγρια ζώα. Είναι ένα φαινόμενο που οδηγεί και στο γρήγορο λιώσιμο του χιονιού και κατά συνέπεια και σε πλημμύρες.

    Καταδεικνύει, δε, την ανάγκη να εκσυγχρονιστούν και να βελτιωθούν τα αποχετευτικά - αποστραγγιστικά συστήματα σε χωριά, καθώς με την υπερθέρμανση, απελευθερώνεται περισσότερη υγρασία από τους ωκεανούς στην ατμόσφαιρα, κάτι που προκαλεί μεγαλύτερες σε ένταση χιονοπτώσεις βροχοπτώσεις. Με τις υψηλές θερμοκρασίες λιώνουν επίσης οι πάγοι και το νερό τους που καταλήγει στον ωκεανό, ανατροφοδοτεί την παραπάνω διαδικασία (περισσότερη υγρασία = εντονότερες χιονοπτώσεις / βροχοπτώσεις).

    Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια τη μετεγκατάσταση πληθυσμών ιθαγενών, τη μετανάστευση ψαριών, καθώς τα νερά γίνονται θερμότερα στην Αλάσκα, αλλά να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια οι περίοδοι των πυρκαγιών.
    https://www.bbc.com/news/science-environment-63967630

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγκυκλοπαίδεια ΒΣΠ. Ανεξάντλητες πληροφορίες. Ευχαριστούμε.

      Διαγραφή
  7. Από τον τίτλο του νήματος ορμώμενος θυμήθηκα ένα παλιό σουξέ που τραγούδαγε ο Γιώργος Μαρίνος με όλο το μπρίο που είχε ! ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ / ΟΤΙ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ

    Μου είπες “φεύγω, γεια, σ’ αφήνω”
    Σου είπα “μείνε, σ’ αγαπώ”
    Μου είπες “δε μπορώ να μείνω”
    Σου είπα “άντε στο καλό”

    Νομίζεις πίσω σου θα τρέξω
    Ότι θα βάλω τις φωνές
    Ότι μονάχος δε θ’ αντέξω
    Χρυσό μου, νόμιζε ό,τι θες

    Ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει
    Ό,τι γυρίζει σταματά
    Ό,τι επιστρέφει ξαναφεύγει
    Ό,τι περνά ξαναπερνά

    Ό,τι φουσκώνει ξεφουσκώνει
    Ό,τι ραγίζει κολλά
    Ό,τι βιδώνει ξεβιδώνει
    Ό,τι ξεχνάμε μας ξεχνά..............................................................................................................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα από τη μαγευτικά όμορφη και παγωμένη Στοκχόλμη .Μέγιστη θερμοκρασία σήμερα -7c και μεθαύριο κλείνουμε 15 μέρες σερί ολικού παγετού .Από βδομάδα θα πάρουμε ανάσα καθώς αναμένεται να μαλακώσει αισθητά ο καιρός για δυο με τρεις μέρες πριν επιστρέψει ο Kung Bore (ο βασιλιάς του χιονιού).Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες , Δάσκαλε η φωτό σας τυχαία η βλέπει κάτι το έμπειρο μάτι σας έστω και λίγο μακρινά ;πέρυσι θυμάμαι ότι προβλέψατε τον χιόνια 12 με 14 μέρες μπροστά, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μάκη φίλε καλοπερνάς βλέπω φέτος....
    Χρόνια πολλά και δημιουργικά σε όλους τούς Λευτέρηδες!
    Στα τού καιρού οι σφαλιάρες των μοντέλων συνεχίζονται η μία μετά την άλλη.
    Ακόμη να καταλάβουν κάποιοι ότι εκτίθενται ανεπανόρθωτα με τις συνεχείς κολοτούμπες πού κάνουν, κάνοντας απλά μία ανάγνωση των μοντέλων.
    Πλην λοιπόν ενός 48ώρου πού ειδικά στα ανατολικά και τα βόρεια (εννοείται και η Βόρεια Κρήτη), θα καταλάβουν λίγο χειμώνα, ζωνική μέχρι να σβήσει ο ήλιος...
    Δεν λέω κάτι παραπάνω.
    Ότι έγραψα και χθες συνεχίζει να ισχύει.
    Κλείστε τ'αυτιά σας σε άσχετους πού βομβαρδίζουν καθημερινά τα media.
    Ότι σοβαρό και αν προκύψει θα το μάθετε από δω μέσα και σίγουρα πρώτα από τον δάσκαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να συμπληρώσω επί το ακριβέστερον την ανάρτηση του Γιάννη, όσον αφορά τα Χανιά : η τιμή των 26 β. αφορούν την πόλη, αλλά αν ληφθεί υπόψη η μόνο μεγάλη χρονοσειρά παρατηρήσεων του αεροδρομίου, πάλι η σημερινή θερμοκρασία έσπασε ρεκόρ, αλλά σε πιο χαμηλή τιμή : 23 β. κελσίου, με αμέσως προηγούμενη υψηλότερη τιμή τους 20 β. (για την 15 Δεκέμβρη), που είχε παρατηρηθεί το μακρυνό 1973. Γ. Στυλιανάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστα!
      Αλλά και στο ακρωτηρι είχαμε γύρω στους 24 βαθμούς σήμερα. Βεβαια αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στους 29 βαθμούς του 2010 η τους 29.9 του Ηρακλείου την πρωτοχρονιά της ίδιας χρονιας. Ομως ποτέ δεν ξανά θυμάμαι να έχουμε σχεδόν ΚΑΘΕ μέρα μέγιστες 19-20 βαθμούς χωρίς διακοπή Δεκέμβριο μήνα. Διορθώστε με αν κάνω λάθος. Αυτή η εμμονή του νοτιοδυτικού ρεύματος μας έχει κάψει.
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
  12. To μεσημεριανό τρέξιμο του gfs έταζε ...αρκούδες ,μετά τα Χριστούγεννα! Το απογευματινό ξανάφερε τα ..τζιτζίκια! Χάος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σύσσωμα τα μεγάλα μοντέλα στα βραδινά ραν τάζουν ανομβρία και αντικυκλώνα τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα.
    Δυστυχώς κλείνει χρονικά η ψαλίδα γιά κάτι καλό,και ένας από τούς χειρότερους Δεκέμβρηδες όλων των εποχών βρίσκεται προ των πυλών.
    Ελπίζουμε σε γρήγορη αναδίπλωση τού ψύχους και εξασθένηση τού Ατλαντικού από εκεί και έπειτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις ευχές σας.
    Εύχομαι υγεία και καλές γιορτές σε όλους τους φίλους του blog και ιδιαίτερα στον κ. Ζιακόπουλο που μας ανέχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. H ομίχλη της θεσσαλονίκης σήμερα...επιβεβαίωσε τα όσα γράψατε για τις ενδεικτικές θερμοκρασίες των 850hpa,από την άλλη μεριά νομίζω ότι ο κατήφορος...που γράφετε είναι σχετικός καθώς αρχιζε να εμφανίζεται πάλι ανήφορος...και γενικώς..αυτός ο χειμώνας έχει πολλές λακούβες για τα πλάτη μας.
    Η πλάκα είναι ότι η πρόγνωση 10ημερου ουσιαστικά είναι σαν ένα σκοτεινό δωμάτιο που όσο πλησιάζουν οι μέρες πρόγνωσης τόσο φωτίζετε,φαντάζομαι όμως ότι ενας έμπειρος προγνώστης υποθέτει τι έχει μέσα αυτό το δωμάτιο εστω και εάν είναι σκοτεινό."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.youtube.com/watch?v=lYiN2wylWBg&ab_channel=SocratesDigitalCreations1

      Διαγραφή
    2. Τα σκαλοπάτια της ζωής
      λεβέντικα να τ’ ανεβείς.Να είστε καλά κύριε Δημήτρη, αυτή την Ελλάδα θέλουμε πίσω 🙂 Σταύρος

      Διαγραφή
    3. Δυστυχώς, χάθηκε ανεπιστρεπτί

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ για την αφιέρωση αλλά δεν μου βγήκε στο youtube...ε να αφιερώσω και εγώ κάτι για την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας....."λότζια" λοιπον..https://www.youtube.com/watch?v=7fLMy-YHs3U "θωμάς"

      Διαγραφή
    5. 10:55
      ποιο χαθηκε αναπιστρεπτι?

      Διαγραφή
    6. Την Ελλάδα, όπως ήταν κάποτε, εννοεί μάλλον.

      Διαγραφή
    7. Η παλιά , καλή Ελλάδα, που νοσταλγούμε και θέλουμε πίσω...

      Διαγραφή
    8. Kαιρικά ίσως. Κατά τα άλλα...

      Διαγραφή
    9. Tίποτα δεν χάθηκε ποτέ από κανέναν...

      Διαγραφή
  16. Εδώ στην Καρσλρουη η σχέση των ανθρώπων με τον καιρό είναι απίστευτα αρμονική,ανεκτικη,σχεδόν ερωτική θα ελεγα,κάτι που σε κάνει εύλογα να αναρωτιέσαι αν έχουν μεταξύ τους κάποιου είδους συμφωνια:"Εμείς απολαμβανουμε αυτό που μας προσφέρεις και εσύ ως ανιδιοτελής Θεός,μας προσφέρεις αυτό που απολαμβανουμε"!Τι κ αν το θερμόμετρο κόλλησε κάτω απ το μηδέν,τι κ αν το χιόνι που έπεφτε ολημερίς έχει σκεπάσει τα πάντα πλην φυσικά των δρόμων που γρινιαζουν όντως αδικημένοι και έξω απ το καιρικό παιχνιδι;;Όλα δείχνουν ήρεμα, όμορφα κ τι παράξενο φυσιολογικά! Κάποια μικρά παιδιά έχοντας κόκκινα μικρά σκαφακια προσπαθούν να μιμηθούν το Αη Βασίλη κάνοντας σκι σε όποια πλαγιά μπορέσουν να βρουν!Μοιραία ο νους μου ταξιδεύει τότε που κάναμε κάτι αντίστοιχο αλλά με χοντρές ναυλον σακούλες στις γεμάτες με πέτρες απότομες κατηφόρες του χωριού μου..Τα εργαλεία μας ασύγκριτα αλλά η χαρά παραμένει η ίδια. .Καλημέρα σε όλους. .Αλέξανδρος Τρικαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γενικευμένα 20άρια χθες Πέμπτη 15/12 στην Αττική, ακόμα και σε περιοχές, όπως η Κηφισιά ή η Αγία Παρασκευή, η οποία ξεπέρασε και τους 21 βαθμούς. Η μέγιστη του νομού μάλλον καταγράφηκε στην Ελευσίνα με 22 βαθμούς, θερμοκρασία, που άγγιξαν και η Σαλαμίνα με την Καλλιθέα. Οριακά δεν ξεπέρασαν τους 20 βαθμούς ο Πειραιάς (19,8β.), η Ανάβυσσος (19,6β.), που επηρεάζονται περισσότερο από τη θαλάσσια αύρα, αλλά και η Κερατέα που κατέγραψε, μάλιστα, τους 19,7 βαθμούς, λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

    Παρεμπιπτόντως, οι ελάχιστες θερμοκρασίες τη νύχτα υποχώρησαν στους 12 και 13 βαθμούς σε αρκετές περιοχές της Αττικής.ενώ στο Πόρτο Ράφτη και τα Σπάτα καταγράφηκαν και οι χαμηλότερες τιμές (9,7β. και 10,4β. αντίστοιχα), τα ξημερώματα, ωστόσο, οπότε χρεώνονται στη σημερινή (16/12) μέρα. Μέχρι και αργά τη νύχτα της Πέμπτης 15/12 είχαν 12-13 βαθμούς κι εκεί.

    Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία έπεσε και στους 7 βαθμούς η θερμοκρασία, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για έναν οικισμό ψηλά πάνω στο βουνό. Για την ιστορία, η Πάρνηθα σε υψόμετρο 1.230 μέτρων κατέγραψε ελάχιστη θερμοκρασία 7,7 βαθμούς και τώρα 7 το πρωί έχει ήδη πλησιάσει τους 12β. Με βάση τα στοιχεία του σταθμού της Πάρνηθας, η θερμοκρασία στα 850hPa (πρόκειται περίπου για το ίδιο υψόμετρο) ξεπέρασε και τους 13 βαθμούς χθες Πέμπτη 15/12.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα από το Παγγαίο! Ας το πάρουμε απόφαση ο Χειμώνας θα κάνει την εμφάνιση του μετά τα Φώτα (όπως πάντα τα τελευταία χρόνια) και θα κρατήσει το πολύ 2 μήνες!! Γι αυτό καλή οικονομία στα καύσιμα τις επόμενες 20 μέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σημαντικη πτωση στα βορεια και ανατολικα απο δευτερα. Τα τελευταια ραν δινουν εως και -4 στα 850hpa στην αττικη. Δυστυχως φαινεται να μην συνοδευεται απο καποιο δυναμικο αιτιο. Τοπικα και ασθενη τα φαινομενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πέρσι είχαμε την ψυχρή εισβολή Carmel, ακριβώς την ίδια μέρα 18-19/12/21. Η φετινή θα είναι πολύ πιο ήπια, πάντως, όπως ήταν και ο νοτιάς στις 11 του μήνα και πάλι την ίδια μέρα με τον περσινό 11/12/21, όταν τότε τα κύματα είχαν ξεπεράσει και τα τρία μέτρα στον Σαρωνικό.

      Διαγραφή
    2. Οπότε μετά τις βροχές, θα έρθει και η ψυχρή εισβολή, πριν καλά, καλά ο χειμώνας μπει. Γιατί κάνει τόσο κρύο, ενώ ο πλανήτης γίνεται θερμότερος με την κλιματική αλλαγή, είναι, λοιπόν, το ερώτημα στο οποίο προσπαθεί να απαντήσει το Skynews, με αφορμή το τρέχον κύμα ψύχους στη Βρετανία και την τραγωδία με τα παιδιά στην λίμνη που πάγωσε. Οι θερμοκρασίες υποχώρησαν ακόμα και στους -15 βαθμούς τη νύχτα και πολλοί αναρωτιούνται πώς γίνεται να υπάρχει τόσο κρύο, ώστε να χιονίζει για μέρες, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κατά 1 βαθμό θερμότερο από τη δεκαετία του 1950.

      Αυτό συμβαίνει, διότι η παγκόσμια υπερθέρμανση είναι μία μακροχρόνια τάση και δεν υπαγορεύει ότι δεν θα συμβαίνουν ψυχρές εισβολές, ούτε ότι κάθε έτος θα είναι θερμότερο από το προηγούμενο. Θα υπάρχουν διακυμάνσεις και το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι η μεταβλητότητα, κάτι που συνεπάγεται και ασυνήθιστα ψυχρές μέρες, παρά το γεγονός ότι η μέση θερμοκρασία αυξάνεται.

      Επίσης, η κλιματική απορρύθμιση μπορεί να φέρει πιο συχνά, ακραία καιρικά φαινόμενα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και ο παγωμένος αέρας από την Αρκτική μπορεί να έχει ως συνέπεια ψυχρότερο καιρό. H μετεωρολόγος Liz Bentley εξήγησε, συγκεκριμένα, ότι μετά από έναν θερμό Νοέμβριο, αν η διεύθυνση του ανέμου αλλάξει, τότε η μεταβολή της θερμοκρασίας θα είναι πιο ακραία, σε σχέση με την πτώση που θα καταγραφόταν προ κλιματικής αλλαγής.

      Αυτό θα συμβεί, παρεμπιπτόντως, και στη χώρα μας τη Δευτέρα 19./12, καθώς θα γυρίσουν οι άνεμοι σε βοριάδες και μετά από ένα θερμό διάστημα, η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι και μεγάλη και ιδιαίτερα αισθητή.
      https://news.sky.com/story/why-is-it-so-cold-even-though-climate-change-is-making-the-world-hotter-12766678

      Διαγραφή
  20. Πώς γίνεται κάθε χρόνο μετά τις 20 Δεκεμβρίου να μπαίνει ο χειμώνας με τα πρώτα κρύα του ακόμα και στη Βόρεια Ελλάδα. Βέβαια μετά το ελάχιστο κρύο για ελάχιστες μέρες έρχονται πάλι ζεστες και αυτό είναι σημείο των καιρών. Κλιματική αλλαγή είναι αυτή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή