Αλλαγή του χρόνου, αλλά όχι και του καιρού!

Τα Πιέρια Όρη και κάτω δεξιά ο Αλιάκμονας. Του Γιώργου Τομπουλίδη


Το εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις Καρυές Λακωνίας. Ο θρύλος λέει ότι τα πλατάνια που βρίσκονται στην αυλή της μικρής εκκλησίας είναι φυτεμένα από τον βασιλιά της Σπάρτης Μενέλαο. Φωτ. Λευτέρης Σταθόπουλος

 Χρόνια Πολλά και Καλή Πρωτοχρονιά, φίλοι μου.

36 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά και σε σάς κύριε Ζιακόπουλε! Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά σε όλους τους φίλους του μπλογκ!! Αναμένουμε μπάς και χειμωνιάσει έστω και λίγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με το καλό η αλλαγή του χρόνου απόψε τα μεσάνυχτα .Του "ενιαυτού της χρηστότητος".Εύχομαι η ξεχωριστή αυτή στιγμή να βρει τις οικογένειες όλων σας υγιείς και χαρούμενες.
    Καρυές υπάρχουν και άλλες ανά την Ελλάδα. Όμως οι καρυές της αγαπημένης Λακωνίας είναι αυτές που έδωσαν το όνομά τους στις γνωστές σε όλους μας Καρυάτιδες.Να είσαι καλά Λευτέρη.-======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα και από μένα.
    Αρχικά δεν θέλω να σταθώ σε σχόλια πού "πλατιάζουν" εκτός καιρικών συμβάντων, ούτε στο στα θέλω τού καθενός εδώ μέσα.
    Ο καιρός όπως και οι εποχές πρέπει να κυλούν όπως τα έχουμε συνηθίσει εδώ και αιώνες.

    Στα της εξέλιξης τού καιρού στο 1ο μισό τού νέου μήνα το τοπίο πιά αρχίζει και ξεκαθαρίζει.
    Όπως εδώ και πολλές μέρες είχαμε γράψει,θα αλλάξει ο καιρός επιτέλους μετά τού Αγίου Ιωάννη αλλά με κάπως διαφορετικά χαρακτηριστικά από ότι στην αρχή πιστεύαμε.
    Η αλλαγή της κυκλοφορίας στην Ευρώπη μετά από μεγάλο διάστημα αδράνειας(γενικευμένες βροχές και χιόνια στα δυτικά κεντρικά και βόρεια εκεί) θα συνεχίσει το ζωνικό η ημιζωνικό μοτίβο στην περιοχή μας με αποτέλεσμα την πτώση των γεωδυναμικών στα 500hPa με ακολουθία βαρομετρικών προς την περιοχή μας.
    Οι περιοχές πού δείχνουν να έχουν προβάδισμα θα είναι οι πιό δυτικές κεντρικές και βόρειες αρχικά, ενώ και οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να πέφτουν στα φυσιολογικά επίπεδα(ως προς τις μέγιστες αυτό μόνο εννοείτε) με αποτέλεσμα την εκδήλωση αρκετών χιονοπτώσεων στα ορεινά τής Πίνδου με τα χιονοδρομικά μας επιτέλους να ξυπνούν.
    Τέλος υπάρχει η πιθανότητα προς το κλείσιμο τού πρώτου μισού τού Γενάρη ο καιρός να επιδεινωθεί περαιτέρω με περισσότερα και γενικευμένα φαινόμενα και πιό αισθητή πτώση της Τ.
    Εν ολίγοις λοιπόν τελειώνει σιγά σιγά αυτή η παρατεταμένη βαρετοκαιρία.
    Υ..Γ. Ήταν αναμενόμενο(είχε μαλλιάσει η γλώσσα μού) φέτος η κυκλοφορία να μην ευνοεί τις ίδιες και τις ίδιες περιοχές πού ευνοούσε μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι.
    Παρόλα αυτά αν και ακόμη δεν φαίνεται κάτι τέτοιο (καιρός ανατολικών προσήνεμων), το ζητούμενο είναι να έρθουν νερά πού δεν ήρθαν ποτέ φέτος και αν ο χειμώνας τραβήξει πίσω, αυτές οι περιοχές(προσήνεμα) έχουν συνήθως τον πρώτο λόγο.
    Εννοείτε πως όταν μιλάω γιά εύνοια αναφέρομαι στο πεδινό χιόνι.

    Εύχομαι σε όλους τούς φίλους τού μπλογκ, όπως και στον αγαπητό μας δάσκαλο, καλή Πρωτοχρονιά, χρόνια πολλά και ο χρόνος να σας βρεί αύριο μαζί με όσους αγαπάτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝΑΡΤΗΣΗ: Χρόνια Πολλά, φίλοι μου!
      Χρήστος Σιμούλης 24 Δεκεμβρίου 2022 στις 12:32 μ.μ.
      Καλά Χριστούγεννα σε όλους, πιστεύω ότι κάτι θα δούμε το τριήμερο 6-8 Γενάρη, μη με ρωτάτε πού το στηρίζω.

      Δημοσίευσα τότε την ανωτέρω ψευτοεκτίμησή μου για το τριήμερο των Φώτων.
      Καλή χρονιά σε όλους σας.

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστά Χρήστο, σε είχα διαβάσει και το θυμάμαι.
      Την ίδια μέρα είχα γράψει και εγώ για το επίμαχο διάστημα 7 με 17 Γενάρη ότι κάτι επιτέλους θα άλλαζε.
      Καλή χρονιά να έχεις!

      Διαγραφή
    3. Να πω βέβαια καθώς όλα τα θυμάμαι, ότι και ο δάσκαλος εξαρχής μιλούσε για βρεγμένα φώτα και όχι γιά χιόνια.
      Τελικά εάν εξαιρέσουμε την απόκλιση μιάς δύο ημερών μέσα έπεσε από τότε.

      Διαγραφή
    4. Τα ψεύτικα τα λόγια τα παχιά
      μας χάιδεψαν ξανά τ’ αφτιά.
      Στα μακρινά τρεξίματα εμφανίζεσαι συχνά,
      μα όταν σιμώνει η μέρα χάνεσαι χιονιά!

      Διαγραφή
    5. Χάχα χάχα ταιριάζει γάντι δάσκαλε στην όλη υπόθεση με τα μοντέλα.
      Να είστε καλά.

      Διαγραφή
    6. Τον παρέφρασες μια χαρά τον Γκάτσο δάσκαλε. "Βαθύ και εκτεταμένο βαρομετρικό χαμηλό από τα Δυτικά, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας,κινούμενο αργά Ανατολικά,θα επηρεάσει το επόμενο τριήμερο τον καιρό της χώρας μας με βροχές,καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά ".Αυτή την πρόγνωση από τα παλιά θέλω να αναρτήσεις τις προσεχείς μέρες,να γελάσει λίγο το χειλάκι μας.
      Τρεις γενιές συγκεντρωμένοι ,αναμένουμε,με τα σχετικά συνοδευτικά της βρώσεως και της πόσεως,να ανοίξουμε την πόρτα να μπει ο καινούργιος χρόνος.Εύχομαι τα αυτά ή παρόμοια για το σπιτικό σου και όλους τους αγαπητούς φίλους μας,.-===========Π.Α.

      Διαγραφή
  4. Ανδρέας Παπαγγέλου31 Δεκεμβρίου 2022 στις 12:55 μ.μ.

    Τούτος ο τόπος δεν επελέγη τυχαία από την Αθηνά που ανταγωνίστηκε τον Ποσειδώνα. Έχουμε το προνόμιο να βιώνουμε τον κύκλο της ζωής μας μέσα από την εναλλαγή των εποχών και την ευκαιρία να γινόμαστε σοφότεροι μελετώντας τη φύση. Θυμάμαι τον πατέρα μου που είχε φυτέψει στον κήπο μας δένδρα που άνθιζαν διαφορετικές εποχές του χρόνου, ώστε να νιώθουμε την εναλλαγή τους. Όσες μεταβολές στο κλίμα κι αν επισυμβούν, αυτός ο τόπος θα παραμένει ευλογημένος και μήτρα σποράς ιδεών, αρετών και πνευματικού πλούτου. Η νύχτα που βιώνουμε αποτελεί τον προάγγελο του άρματος του Ήλιου που σέρνει πρώτη η Ιώ. Μια καλύτερη χρονιά έρχεται με τις ευχές όλων μας. Υγεία σε όλους, ψυχική και σωματική! Χρόνια πολλά δάσκαλε και καλή δύναμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νικόλαος Παντελικίζης31 Δεκεμβρίου 2022 στις 1:02 μ.μ.

    Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά κύριε Ζιακόπουλε για εσάς, την οικογένεια σας και όλους τους φίλους του μπλόκ!
    Αλλαγή του χρόνου αλλά όχι του καιρού, όμως δεν αντέχεται άλλο αυτή η κατάσταση Ιανουάριο μήνα σε λίγες ώρες φυσικά...
    Φεύγει ίσως ο θερμότερος Δεκέμβριος ή ένας από τους θερμοτερους για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο πιστεύω...
    Ελπίζουμε για μια ουσιαστική αλλαγή επιτέλους με το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Γενάρη!
    Χρόνια πολλά, καλή πρωτοχρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία, ειρήνη, με τον καλύτερο καιρό για όλους μας.(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή χρονια σε όλους και μακάρι να έχουμε υγεία και λιγότερο μισος ο ένας προς τον αλλον!
    Ευχομαι επιτέλους να αλλάξει αρδην αυτός ο εκνευριστικος καιρός. Κάθε μέρα ηλιοφάνεια και ξηρασία δεν αντέχεται άλλο. Δυστυχως στα Χανιά σε αντίθεση με την υπόλοιπη Κρήτη το 2022 έκλεισε με σχετικά μεγάλο θετικό έλλειμμα στα παραλια και σχετικά μικρότερο στην ενδοχώρα. Και βροχές αξιόλογες δεν προβλέπονται. Φοβάμαι μην πούμε το νερό νεράκι μελλοντικά και μην πάμε σε τριτη ξηρή χρονια σερί.
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή Χρονιά Δάσκαλε υγεία, ότι επιθυμείς και κάθε καλό για την Νεα Χρονιά.κ χρόνια πολλά στους εορτάζοντες ουσες
    Καλές προγνώσεις
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια πολλά και καλή Πρωτοχρονιά σε όλους με υγεία, ευτυχία και καλά μυαλά, ιδίως στους παγκόσμιους ηγέτες, να πάρουν άμεσα μέτρα για να αμβλυνθεί λίγο η υπερθέρμανση του πλανήτη, μη κοιτάνε μόνο την τσέπη τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά κύριε Ζιακοπουλε.Χρονια πολλά και καλή χρονιά σε όλους τους φίλους του μπλοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια πολλά, καλή πρωτοχρονιά σε όλους/όλες! Δάσκαλε να έχεις κοντά σου ό,τι επιθυμείς και να μας φωτίζεις/διαφωτίζεις με τη σοφία και την εμπειρία σου. Εύχομαι σε όλους να έχουν υγεία και αγάπη πάντα να αναζητούν το φως, την αγάπη, τον ήλιο. Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα κλείσω την χρονιά με γέλιο και αγάπη προς τον Δάσκαλο και το σχόλιο του. Καλή χρονιά, χρόνια καλά, με τύχη και υγεία σε όλους, εμάς τους ανερχόμενους την Σταδίου, αλλά και στον 1 κατερχόμενο .....μου θυμίζει το ανέκδοτο με την ξανθιά που οδηγούσε ανάποδα στον δρόμο και αναρωτιόταν που βρέθηκαν τόσοι χαζοί να έχουν κάνει λάθος το ρεύμα..... Φιλιά από το Ταλίν με +4 και ομίχλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλη χρόνια από τη φθινοπωρινή σήμερα Στοκχόλμη .Από αύριο και με τη νέα εβδομάδα έρχεται ο χειμώνας ξανά .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εύχομαι ολόψυχα χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους τους φίλους του blog, από την και σήμερα ψιλοβροχερη Ρόδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλή χρονιά να έχουμε όλοι. Υγεία και ευτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. 'Κ'ολυντα και μέλιντα και μένα μπάμπο κλούρα....σαν δεν έχεις κλούρα δώς με ένα κορίτσι...τι το θέλεις γάιδαρε το ξένο το κορίτσι?(η μπάμπό)...Να το τσιμπώ να το φιλώ να κμούμαστε αντάμα!!"......καλή χρονιά..... σε όλους!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τάσος (ορεινά γρεβενά)31 Δεκεμβρίου 2022 στις 8:24 μ.μ.

      Θωμά, τα ίδια κάλαντα (κόλιαντρα ) λένε και στο χωριό μου με μια μικρή διαφορά στο τέλος, ...να το φιλώ να το τσιμπώ να με ζεσταίν το βραδ.

      Φώτη για μια ακόμη μια φορά σε ευχαριστούμε για τις αξιόπιστες μεσοπρόθεσμες προβλέψεις σου.

      Και φυσικά, ο νοικοκύρης του σπιτιού, χίλια χρονιά να ζήσει!

      Καλή χρονιά με αγάπη και ενσυναίσθηση.

      Διαγραφή
    2. Κόλεντα – μέλεντα, Ιησούς Χριστός γεννιέται και βαφτίζεται στους ουρανούς σιαπάνω (ίσια πάνω).Οι αγγέλοι χαίρονται και τα δαιμόνια σκάζουν. Σκάζουν και πλαντάζουν τα σίδερα δαγκάνουν. Ίααα… πήρε η κότα το γεράκι!

      Διαγραφή
  17. NW Pindos
    Καλησπέρα σε όλη την παρέα, χρόνια πολλά και καλά με υγεία! Καλή χρονιά να έχουμε!
    Στα του καιρού έχει συμβεί και άλλες χρονιές να επικρατεί αυτή η κατάσταση στα πολύ ορεινά (χιονοδρομικά χωρίς χιόνια στην αλλαγή του χρόνου και παρατεταμένη περίοδος καλοκαιρίας). Γνωρίζοντας πρακτικά τον καιρό, όσες φορές παρατηρείται βαρυχειμωνιά στις ΗΠΑ, συμβαίνει το αντίστροφο στην Ευρώπη και ειδικά στη ΝΑ Ευρώπη. Δεν είμαι σε θέση να το εξηγήσω αυτό επιστημονικά, ούτε ξέρω αν αυτό είναι σωστό ή συμπτωματικό, μιλάω βάσει παρατήρησης και μόνο. Μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα εκεί (ΗΠΑ) θα αλλάξει πιστεύω η κυκλοφορία και κατ΄ επέκταση και η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Οι κατεξοχήν μέρες χιονιού ειδικά στη ΒΔ χώρα εντοπίζονται από τις αρχές Γενάρη, κυρίως, και μετά. Ας μην ξεχνάμε το χειμώνα του 2012 οπότε και η ΒΔ χώρα καλύφθηκε με όγκους χιονιού από τις 7 μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου (έχει συμβεί και άλλες φορές αυτό). Θέλουμε οπωσδήποτε μία καλή χιονόπτωση μέσα στο Γενάρη (στα χιονοδρομικά) διότι το χιόνι που πέφτει Ιανουάριο μήνα κρατάει ως τον Απρίλιο Μάιο. Ωστόσο, όλα αυτά δεν αναιρούν το γεγονός ότι έχουμε μια γενικότερη κλιματική αλλαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ας ευχηθουμε χρονια πολλα,καλο 2023 σε ολες και ολους με ευημερια και αισιοδοξια.
    ΛΙΦΤΙΝΓΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλή χρονιά να έχουμε όλοι με ευτυχία και υγεία.Κύριε Ζιακόπουλε να είστε καλά και ευχαριστούμε για όλα.Είναι πολύτιμα και καθόλου αυτονόητα,όσα μας προσφέρετε με τόσο κόπο.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η αγάπη της κόρης μου για τον χειμώνα την οδήγησε στην απόφαση να με ακολουθήσει για μια ακόμα φορά στο Μόναχο έχοντας πολλές πιθανότητες να απολαύσει το αστικό χιόνι. Της πρότεινα να έρθει επιτέλους μια φορά καλοκαίρι για να έχει την εμπειρία της υπαίθριας μπυραρίας στα όμορφα πάρκα της πόλης συνοδεία ζωντανής μουσικής και των παρελκόμενων...και το θαύμα έγινε...οι υπαίθριες μπυραρίες ήταν σήμερα παραμονή πρωτοχρονιάς στις δόξες τους, ακόμα και με κοντομάνικο! Καλή χρονιά με υγεία σε όλους και μη καιρικά χειρότερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλύτερη χρονιά με λιγότερα κακά!!! Υγεία και δύναμη στον οικοδεσπότη και σε όλους τους φίλους του μπλογκ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Το 2022 κλείνει με μία καλή είδηση, καθώς σταμάτησε πριν λίγες μέρες ο εμφύλιος στην Αιθιοπία, στην Μπαρμπαριά, που λέει και ο κ. Ζιακόπουλος. Ειρήνη σε όλο τον κόσμο είναι, λοιπόν, η ευχή μου για το 2023, να σταματήσουν όλοι οι πόλεμοι, να υπάρξει περισσότερη αγάπη, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Ευχές που μοιάζουν ουτοπικές, αλλά στην πραγματικότητα είναι στο χέρι των ανθρώπων να γίνουν αληθινές. Γιατί τα πράγματα αλλάζουν, όταν οι άνθρωποι το απαιτούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλή χρονιά με υγεία και να είναι ευτυχισμένο το νέο έτος για όλο τον κόσμο. Χρόνια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Με το καλό να έρθει ο καινούργιος χρόνος.Ολος ο κόσμος να έχει υγεία πάνω απ'όλα και ευημερία.Η χαρά και η αισιοδοξία να βασιλεύει στο σπιτικό του καθενός μας.
    Χρόνια πολλά και καλά σε όλους και όλες. Πολύχρονο να είναι και το παρόν μπλογκ, με τον αξιαγάπητο άνθρωπο και επιστήμονα κύριο Ζιακοπουλο.
    Εύχομαι το 2023 να είναι μια ΒΡΟΧΕΡΉ ΧΡΌΝΙΑ, γιατί αλοιμονο μας.Δημητρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλή χρονιά σε όλους τους φίλους του μπλοκ. Δεν αναφέρομαι σε κάποια μοντέλα αλλά από απλή διαίσθηση ο Ιανουάριος σχεδόν ως το τέλος θα είναι περίπου ίδιος (με ελάχιστες κυρίως θερμοκρασιακά μεταβολές). Μακάρι να κάνω λάθος αλλά δεν ελπίζω σε ουσιαστική αλλαγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή