Σε αποδρομή η κακοκαιρία. Χωρίς κρύο τα Νικολοβάρβαρα!

Τα γαλάζια σου γράμματα
τρυφερές αναμνήσεις
να μου λες χίλια πράματα
μα δε λες αν γυρίσεις

Η ατμοσφαιρική διαταραχή που επηρεάζει τη χώρα το τελευταίο διήμερο οδεύει προς το Α-ΒΑ Αιγαίο, με αποτέλεσμα τη σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας από τα δυτικά προς τα ανατολικά. 
Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα αρχίσει με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στις ανατολικότερες περιοχές της χώρας (Θράκη και Α. Αιγαίο), αλλά με την αναμενόμενη κίνηση της προαναφερθείσας διαταραχής προς τη Μαύρη Θάλασσα, τα φαινόμενα βαθμιαία θα σταματήσουν κι εκεί. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει στα βόρεια τους 15 και στα νότια τους 19 βαθμούς. 
Το Σάββατο (3/12), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές στην κεντρική Μακεδονία, την Α. Θεσσαλία, την Α. Στερεά-Εύβοια, την Α. Πελοπόννησο, τη Β. Κρήτη και ίσως το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 


Την Κυριακή (4/12), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα (κυρίως), την κεντροδυτική Μακεδονία και τις κεντρικές περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Ν-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά Α-ΒΑ ως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Τη Δευτέρα (5/12), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας προβλέπονται κυρίως τις πρωινές ώρες στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών, τα οποία στις περισσότερες περιοχές θα είναι κατά 3 με 4 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. 

Την Τρίτη (6/12), προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές στις δυτικές και τις κεντρικές περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Ν-ΝΑ 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά Α-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

50 σχόλια:

  1. Ήρθε και δεν ακούμπησε η Αριελ στην Ήπειρο, φτωχός συγγενής με ψίχουλα χιλιοστά.Ο Αμερικανός ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα ως συνήθως σε σχέση με τον αισιόδοξο στον υετό Ευρωπαίο. Τώρα για τα μελλοντικα θα γίνει αυτό που σας έλεγα τις προάλλες και το πέταξε και έμμεσα ο δασκαλος με το σκιτσάκι με την αρκούδα. Λοιπόν ξεχάστε την αρκούδα για το 1ο δεκαήμερο του Δεκεμβρη, μη πω και παραπάνω... Ετοιμαστείτε για υποτροπικο ιδίως στην ανατολική Ελλαδα, νοτιάδες, κάποιες βροχές στα δυτικά και υψηλές για την εποχή θερμοκρασιες. Κάτι ανάμεσα σε φθινόπωρο και άνοιξη δηλαδή. Μακάρι να αλλάξει ξαναλέω.. Μη ζήσουμε Πασχουγεννα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι είναι, αφού σήμερα 1η Δεκέμβρη ξεπέρασε η θερμοκρασία τους 18 βαθμούς στην Αττική, παρά τη συννεφιά. Αυτός είναι, όμως, ο Δεκέμβριος, έχει και φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά και κανείς δεν ξέρει ποια θα επικρατήσουν κάθε φορά. Αντίστοιχα, ο Φεβρουάριος, αλλά και ο Μάρτιος έχουν και χειμωνιάτικα και ανοιξιάτικα χαρακτηριστικά. Και ο πιο χειμωνιάτικος μήνας είναι ο Ιανουάριος, σχεδόν πάντα με κάποια ψυχρή εισβολή, που στους υπόλοιπους μήνες είναι 50-50 αν θα συμβεί.

      Ίσως επειδή, τον Ιανουάριο ο χειμώνας είναι στα ντουζένια του, στην ακμή του, στο αποκορύφωμα του, σαν έναν νέο ή μια νέα, που έχει φρεσκάδα, ευρωστία, ορμή, γοητεία και αντοχή.

      Διαγραφή
    2. Μακάρι να κρατήσει θα προσθέσουμε εμεις οι υπόλοιποι.Να κάνουμε και πασχουγεννα και πασχοχρονιά και πασχόφωτα μιας και το ρίχνουμε στην επινόηση καινούριων λέξεων.

      Διαγραφή
    3. Δεν λες φτωχό συγγενή κάποιον που μάζεψε σε έναν μήνα 200 χιλιοστά. Μια κακοκαιρία δεν σας επηρέασε.

      Διαγραφή
  2. Τα στιχάκια στην εικόνα μάλλον προετοιμάζουν για ένα 15μερο ηπιο -φθινοπωρινό...τουλάχιστον έχουμε καιρό να γυρίσει η κατάσταση μέχρι τις γιορτές!το ελπίζουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, στην περιοχή μου το σύστημα έδωσε πλήρως και ίσως και λίγο περισσότερο από τα προβλεφθεντα, συγκομιδή 95 χλσ σε 34 ώρες συνεχούς βροχόπτωσης με ισχυρούς ανατολικούς ανέμους. Προβλήματα υπήρξαν αλλά όχι σημαντικά, κάποια τμήματα οδών στα ΒΔ του ποδιού που έκλεισαν από λάσπες κλπ. Βρέχει ακόμα και για λίγες ώρες. Γιάννης από Κασσάνδρεια Χαλκιδικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα συμφωνήσω και εγώ απόλυτα με τον φίλο Γιάννη και εδώ η τελευταία ατμόσφαιρικη διαταραχή ,κατώτερη των περιστάσεων, από χθες το απόγευμα ως τα ξημερώματα δεν είχαμε καθόλου φαινόμενα, ασθενείς βροχουλες από το μεσημέρι και μετά ,νομίζω το ότι θα έχουμε σχετικά ήπιο καιρό το πρώτο 15 ήμερο του Δεκεμβρίου τα κρυα θα έρθουν γύρω στα Χριστούγεννα για να δούμε Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελικά εδώ η Ariel με τη β' κατανομή μας έδωσε 12,5mm( εγώ πιστεύω ότι είναι περισσότερα) .Και εγώ που νόμιζα ότι το........εκλογικό σύστημα είναι καλπονοθευτικό!! (Χαρίλαος.....}. Φώτη νομίζεις ότι ο σημερινός απογευματινός,κυρίως, καιρός χρήζει ....μετεοεπεξηγήσεως για την ευρύτερη περιοχή μας?.=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α΄ κατανομή: η περιφερειακή ανατολική τραφ.
      Β΄ κατανομή: το κέντρο του στροβίλου που πέρασε σχεδόν πάνω από την περιοχή.

      Διαγραφή
    2. Βατόν,δάσκαλε.Ευχαριστώ πολύ.=======Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Αυτό ακριβώς πού γράφει και ο δάσκαλος φίλε Πέτρο.
      Το κέντρο τού χαμηλού διά μέσω τού δυτικού Πατραϊκού κόλπου μπήκε "καρφί" ανατολικά και έδωσε μέχρι να εξασθενήσει αξιόλογα φαινόμενα μέχρι το ύψος περίπου της κεντρικής Κορινθίας στη β' φάση.
      Έτσι εξηγούνται και τα μεγάλα ύψη βροχής στην Αχαΐα-νότια Αιτωλοακαρνία, όπως και η πρόσκαιρη αισθητή άνοδο της Τ850 πού παρατηρήθηκε εκείνες τις ώρες.
      Γιά παράδειγμα στα 1500μ υψόμετρο το πρωί της Πέμπτης είχαμε +1β ενώ μέχρι το μεσημέρι η Τ έφτασε τούς +5,5β!
      Μάλλον πέρασε ο θερμός τομέας τού κέντρου τού χαμηλού.

      Διαγραφή
  6. Σας είχα γράψει και εγώ με τη σειρά μού να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί,όταν όλοι οι "άσχετοι" και βιαστικοί έφερναν την πολική αρκούδα το 1ο μισό τού Δεκέμβρη σε sosial media και ομάδες καιρού στο facebook.
    Τελικά επιβεβαιώνει και ο δάσκαλος την ήπια εξέλιξη.
    Πάντως η συγκεκριμένη κυκλοφορία που έρχεται, έχει δείξει στο παρελθόν ότι γιά τα δυτικά ΒΔυτικα τουλάχιστον δεν είναι καθόλου τσιγκούνα στον υετό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για πάμε
    -Γαλάζια γράμματα...οι ισόθερμες των -15 στα 850hpa στα τρεξίματα που καταλαμβάνουν κατ αρχήν βόρεια και στην συνέχεια κεντρική Ευρώπη,ομοίως οι ισόθερμες στα 500hpa κλπ.
    -Δεν λες αν θα γυρίσεις το προγνωστικό χάος.
    Συμπεράσματα η σχέση εξαντλείται για την ώρα στην ρομαντική αλληλογραφία.
    υγ.Δεν αφήνουμε τον ρομαντισμό να πιάσουμε τους συμμορίτες και τα ντερέκια του Μπυράν....στην ανάγκη να φέρουμε και τον Στάλιν μπας και η σχέση περάσει σε πράξη?
    "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα «κοντοπόδαρα» blocking με τον κυρίαρχο αντικυκλώνα τους εγκατεστημένο στη Γροιλανδία ή τη Σκανδιναβία φέρνουν ψυχρές αέριες μάζες βασικά στην κεντρική Ευρώπη και συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις οι μεσογειακές περιοχές καλύπτονται από θερμές αέριες μάζες. Αυτό που χρειάζεται για να κατεβούν οι πολικής προελεύσεως ψυχρές αέριες στη Μεσόγειο είναι μια ενισχυμένη ράχη (ριτζ) στον Α. Ατλαντικό – Δ. Ευρώπη που να εκτείνεται από τις υποτροπικές περιοχές ως ψηλά στον ΒΑ Ατλαντικό. Μόνο μια τέτοια ράχη είναι ικανή να μπλοκάρει τη ζωνική ροή και να οδηγήσει την κυκλοφορία στην ανατολική Ευρώπη-Βαλκάνια σε μεσημβρινή ροή.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ κύριε Ζιακόπουλε...άρα..κοιτάμε από Αφρική μέχρι...Σκωτία....που θα γίνει το "μάτι" που λένε και οι ναυτικοί...."θωμάς"

      Διαγραφή
  8. Αν, όπως λένε, πίσω από κάθε μύθο κρύβεται κάποια αλήθεια, είναι πιθανό πίσω από τον Σκίρωνα -το ληστή της Κακιάς Σκάλας που έριχνε τους ταξιδιώτες που αιχμαλώτιζε από τον γκρεμό στη θάλασσα- να κρύβεται η κατολίσθηση βράχων ή η μεγάλη ένταση των ΒΔ ανέμων που από αρχαιοτάτων χρόνων παρατηρούνται συχνά στην περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν δεν κάνω λάθος Σκίρων ονομαζόταν ο ΒΔ άνεμος στην αρχαιότητα

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς και πήρε το όνομά του από τις Σκ(ε)ιρωνίδες Πέτρες (Κακιά Σκάλα) γιατί από εκεί φυσούσε στην Αθήνα ο ΒΔ άνεμος.

      Διαγραφή
    3. Δάσκαλε μη μού το θυμίζετε.
      Έτυχε να βρω τον "Σκίρωνα" χθες στην Κορινθία και με έκανε να καθυστερήσω στο ταξίδι μού κατά μιάμιση ολόκληρη ώρα με απίστευτη ταλαιπωρία γιά Αθήνα.

      Διαγραφή
  9. Τα 40 χιλιοστά σύνολο εχθές και μέχρι τα ξημερώματα σήμερα,συν τα 14,4 που είχα από την Δευτέρα,54,4 δεν τα λες και άσχημα.
    Έλα όμως,που παρότι βγήκε ήλιος και ο καιρος μαλακωσε,μετα τις 12 το μεσημέρι ξαναφορτωσε και ξεκίνησε να βρέχει ποτιστικά μέχρι πριν λίγο δίνοντας μας άλλα 6 χιλιοστά οπότε ξεπέρασε τα 60 χιλιοστά σύνολο τις τελευταίες 4 ημέρες(60,3 για την ακρίβεια)και την θερμοκρασία να κινείται σε μονοψήφιο αριθμό.
    Η μέρα βέβαια ήταν περισσότερο φθινοπωρινή από τις 2 προηγούμενες που ήταν καθαρά χειμωνιάτικες.
    Βασίλη Πανακογλου,με λίγα λόγια τα είπες όλα,σου εύχομαι υγεία και καλές προγνώσεις-αναλύσεις.
    Δημήτρη.Μ,με την πρώτη ευκαιρία που θα έχω θα περάσω από τα μέρη σου και πιστεύω να τα πούμε από κοντά.
    Υ.Γ: και τώρα που δεν θα έρθει η...αρκούδα τόσο νωρίς,τι θα γίνουμε εμεις;
    Καλό ξημέρωμα σε όλους σας και καλό μήνα να έχουμε με υγεία και αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ιωάννης Γωγος από Μυτιλήνη2 Δεκεμβρίου 2022 στις 12:49 π.μ.

    Καλό και Ευλογημένο μήνα και από εμένα στον κύριο Ζιακόπουλο και σε όλη την παρέα του μπλογκ! Κ'δω στο νησί ξυπνήσαμε με έντονη βροχή που προς το μεσημέρι κόπασε και ξανά έριξε αργαυτο βράδυ.. Άντε να δούμε θα έχουμε κρύα φέτος..? Προς το παρόν κοιμάται ο Αζορικός και το όποιο κρύο υπάρχει Βόρεια και βορειανατολικά μας δεν μπορεί να κατέβει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τί σου είναι η συνειρμική μνήμη!. Μόλις τώρα,μεταμεσονυκτίως,ανεκλήθη στη μνήμη μου ένα βαρυσήμαντο ιστορικό γεγονός. Η επέτειος της ένωσης της Κρήτης με τη μητέρα Πατρίδα. 1η Δεκεμβρίου 1913. Του χρόνου τα εκατοντάχρονα.Τους θερμούς χαιρετισμούς και την αγάπη μου στούς υψηλόφρονες Κρητικούς και ιδιαιτέρως στους φίλους του μπλόγκ!.================Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τα εκατονταχρονα εγιναν πριν 9 χρονια.

      Διαγραφή
    2. Σωστό.Αριθμητικό λάθος μεταμεσονύκτιο.Ευχαριστώ φίλε μου .΄=======Π.Α.

      Διαγραφή
  12. Η Άριελ άφησε καλό νερό στην περιοχή μου. 46 χιλιοστά κατέγραψε ο σταθμός της ΕΜΥ στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας τις τελευταίες δύο μέρες.. Το καλό είναι ότι οι βροχές που ήρθαν μετά την παρατεταμένη φετινή ξηρασία είχαν καλή ένταση και ποτιστικό χαρακτήρα και απορροφήθηκαν από τη διψασμένη γη. Ας ελπίσουμε να συνεχίσει έτσι ο καιρός. Να έχουμε ποτιστικες και συχνότερες βροχές .
    Από την άλλη αφού άργησαν να ξεκινήσουν οι βροχές ίσως να έχουμε και μια βροχερή άνοιξη .
    Για την επόμενη εβδομάδα πιστεύω ότι οι βροχές εδώ θα είναι λίγες και σύντομες και έτσι θα μπορέσουμε να μαζέψουμε και τις ελιές.
    Δημήτρης Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ,Καλημέρα σε όλους τους φίλους και καλό μήνα. Μια άκρως βροχερή ημέρα η χθεσινή όπου από τις 8 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα έβρεχε συνεχώς Ωμως αυτό που με εντυπωσίασε ήταν η ισχυρότατη καταιγίδα που σάρωσε την περιοχή του Ρίου το απόγευμα μεταξυ5 και 7 Εντυπωσιακά όμορφη και άγρια όπου γέμισαν ρυάκια και χείμαρροι για πρώτη φορά ενώ η ορατότητα ήταν λιγότερη των 10 μέτρων Άλλο φαινόμενο ήταν η έλλειψη ηλεκτρικών φαινομένων Η καταιγίδα δημιουργήθηκε στην είσοδο του Πατραϊκού κόλπου ενισχύθηκε πάρα πολύ με ταυτόχρονη μεγάλη άνοδο της Τ 850 απο1,1βαθμο κελσίου στους 5,9 βαθμούς !!!!!!Συνολικά η περιοχή Ρίου δέχτηκε από 64 mm εως100mm!!! Κατά περιοχεςΠαρα πολύ καλά λοιπόν πήγε η περιοχή μου αυτό που με εξέπληξε όμως είναι το χαμηλό ύψος βροχής που έπεσε στην περιοχή του φίλτρου φιλου Φώτη στο. Αγρίνιο συμβαίνουν όμως και αυτά γιατί τελικά τελικά μας είναι άγνωστα όλα τα μυστικά και τερτιπια του καιρού!!!!!γι'αυτό και έχει τόσο άγρια ομορφιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόλις 24,4mm σύνολο τρέχουσας Αργύρη.
      Το εξηγήσαμε γιατί έγινε αυτό.
      Πάμε γιά τα επόμενα.

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα σε όλους!

    Καθόλου άσχημη η κακοκαιρία που πέρασε για τα ανατολικά. Σποράδες έριξε επίσης αρκετό καλό νερό. Ο σταθμός της Γλώσσας Σκοπέλου έχει ξεπεράσει ηδη τα 1000mm για το έτος. Οι Σποράδες αν και νησιά έχουν ξεκάθαρα το ίδιο κλίμα με το Πήλιο.

    Φαίνεται οτι το τέλος Νοεμβρίου, που θύμισε Δεκέμβριο, ξαφνικά από Οκτώβριο, ο Νοέμβριος να έρχεται στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο αρνητικός ΑΟ έδειξε τον δρόμο για μέχρι τις 15 τουλάχιστον. Μπορούμε να θυμηθούμε και το τρομερό 2010 για την δυτική Ευρώπη και το πολικό ψύχος που φάγανε με τον ΑΟ κάπου στο -4 άμα δεν κάνω λάθος.

    Γιάννης
    Νέα Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θερμότερος κατά 1,5 βαθμό ο Νοέμβριος από τον μέσο όρο της δεκαετίας 2010-2019 σε Θράκη, Μακεδονία και Θεσσαλία. Πάνω από μισή μονάδα ήταν η θετική απόκλιση και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα και μόνο στα νησιά του Αιγαίου η θερμοκρασία κυμάνθηκε στα κανονικά για τον μήνα επίπεδα.

    Ακόμα πιο θερμός ήταν, πάντως, ο Νοέμβριος του 2019 σε Στερεά, Θεσσαλία, Αιγαίο και βόρεια Ελλάδα.
    https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2521

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα σε όλη την ομάδα! Φώτη, σχετικά με το χθεσινό σχόλιο, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι τίποτα δεν είναι στάνταρ!
    Βασίλη Πανάκογλου έχεις απόλυτο δίκιο! Η καλύτερη βροχή που πήρα στα Μέγαρα τα τελευταία χρόνια ήταν το τελευταίο τριήμερο! Όπως παλιά και όπως έχουμε κυριολεκτικά ξεχάσει! Καλό νερό, ποτιστικό, άφθονο και με πρόσκαιρες καταιγίδες αλλά όχι καταστροφές.
    Ο χειμώνας στην περιοχή μας είναι κατά κύριο λόγο η εποχή των νερών, είναι το μέγιστο των βροχών στις οποίες μεγάλο ρόλο παίζουν και οι νοτιάδες.
    Εκτός από αυτό, έχουμε ξεχάσει πως είναι η διέλευση χαμηλών από όλη τη χώρα.
    Προσωπικά, μπροστά στο ενδεχόμενο να εναλλάσσονται ξεροβόρια με Αλκυονίδες και όποτε κάτσει ο βοριάς που θα βρει την τρύπα να χιονίσει μόνο στην Αττική, προτιμώ τους υετοφορους νοτιάδες.
    Σε κάθε περίπτωση,ο καλύτερος καιρός ακόμα και το χειμώνα είναι ο καιρός που αλλάζει και όχι τα ατελείωτα μπλοκαρίσματα! Που έρχεται ο νοτιάς, ακολουθεί ο γρεγος ή ο Μαΐστρος,θα έρθει και το χιόνι και η λιακάδα γιατί και αυτή χρειάζεται χωρίς να το παρακάνει στη χώρα μας.
    Από τη νέα κανονικότητα πλέον η δενδροκομία της περιοχής μου οδεύει προς την υποβάθμιση με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Στην περιοχή μου, που θεωρείται από τις ξηρότερες της χώρας, από τον Οκτώβρη μέχρι το Μάιο βρέχει ακολουθώντας καμπύλη με ένα μέγιστο και ενα ελάχιστο!
    Τα πολλά τοπικά μέγιστα στην κατανομή της βροχόπτωσης των τελευταίων ετών παραπέμπουν σε άλλα κλίματα και το νερό της ψυχρής περιόδου δεν αναπληρώνεται!
    Στην περιοχή μου έτρεχαν εποχικά ποταμάκια που ανάλογα με τα νερά και τα χιόνια τα είχαμε μέχρι Απρίλη ή τέλη Ιουνίου! Τελευταία χρονιά ήταν το 2015 μετά από αρκετά χρόνια και τότε! Μετά το 2016 αυτά τα ποταμάκια δεν έχουν βγάλει ούτε Μάρτη!
    Με "βροχάρη" τον Ιούνιο αντί για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο αντί για βροχερότερο μήνα του έτους να έχει καταντήσει εποχή της ξηρασίας, τα δέντρα ελιάς,φυστικιάς καθώς και τα αμπέλια που αποτελούν στυλοβάτες της αγροτικής μας οικονομίας έχουν καταντήσει ασύμφορα και δίνουν παραγωγή μια φορά στα τρία με τέσσερα χρόνια πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστός.και δω στην άνδρο μια από τα ίδια.να φανταστείτε καποτε στην άνδρο υπήρχαν πάνω από 50 νερομυλοι..και αμέτρητες πηγές..τώρα το νερό έχει λιγότερες πάρα πολύ.οι παλιοί λένε ότι υπήρχαν και στο παρελθόν περίοδοι ξηρασίας..

      Διαγραφή
  17. Ιδού και η μακροπρόθεσμη εκτίμηση για τον φετινό χειμώνα από την ΕΜΥ, που προβλέπει κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σε Αιγαίο, Κρήτη και ανατολικά ηπειρωτικά και υψηλότερες από τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ελλάδα και κυρίως σε Μακεδονία, Θράκη και βόρειο Ιόνιο. Μία απ' τα ίδια με πέρσι, δηλαδή, όπως είχα επισημάνει σε ανύποπτη στιγμή, διότι την κλιματική αλλαγή, εκτός από όλα τα άλλα κακά της, τη χαρακτηρίζει, δυστυχώς, και η εμμονή.

    Άλλωστε, η κατανομή των θερμοκρασιών υποδηλώνει ένα μοτίβο βόρειας ροής στην ανατολική χώρα, ειδικά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, όπως αναφέρει ο συντάκτης της μακροπρόθεσμης εκτίμησης της ΕΜΥ και όπως συνέβη και πέρσι και πρόπερσι και αντιπρόπερσι, άλλωστε.

    Στα κανονικά επίπεδα του χειμώνα αναμένονται και τα ύψη βροχής, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, αν και υπάρχει ένα ενδεχόμενο για έλλειμμα βροχών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Όσον αφορά τις αποκλίσεις των γεωδυναμικών υψών, η εκτίμηση είναι για αρνητικό ΝΑΟ (North Atlantic Oscillation - ταλάντωση του βόρειου Ατλαντικού), με μία ζώνη υψηλών πιέσεων να εκτείνεται από τον Ατλαντικό προς την Ευρώπη και χαμηλές πιέσεις βόρεια της Γροιλανδίας και της Σκανδιναβίας.

    Και αυτό το μοτίβο συνηγορεί στην επικράτηση βόρειας ροής στην ανατολική Ελλάδα και το Αιγαίο. Κάτι που ενισχύεται και από τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας, που αναμένεται υψηλότερη από τα κανονικά επίπεδα στη δυτική Μεσόγειο και το Ιόνιο και χαμηλότερη / ίση στο Αιγαίο.

    Σε απλή μετάφραση: Δύσκολο να δουν χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα της δυτικής Ελλάδας για άλλη μία χρονιά. Στην ανατολική Ελλάδα, καλό θα ήταν να προμηθευτούν οι οδηγοί αντιολισθητικές αλυσίδες, αφού θα έχει και πρόστιμο από φέτος. Ο tempora, o mores...
    http://www.emy.gr/emy/el/climatology/seasonal_winter_2022

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά εντάξει,ότι πεις ανώνυμε.
      Στο έχω ξανά πει όταν μας έλεγες ότι και το φθινόπωρο θα έβγαινε όλο με βοριάδες και μεσημβρινή κυκλοφορία, τα θυμάμαι.
      Προσωπικά η εκτίμηση της ΕΜΥ εκτός ότι έχει μικρό ποσοστό επαλήθευσης(όπως και πολλές άλλες αλλά παρόλα αυτά δεν βλέπω να προδικάζει αυτό πού αναφέρεις) πάει κόντρα σε άλλες μακροπρόθεσμες όπως των Βρετανών και των Αμερικανών.
      Το ότι μπορεί να χιονίσει σε Αττική κάποια στιγμή μέσα στο χειμώνα έως τις βάρκες είναι πιθανό και καθόλου σπάνιο γιά την περιοχή.
      Όμως ΜΗΝ προδικάζεις καμία περιοχή γιά χειμώνα και χιόνια στα χαμηλά φέτος κατά τη διάρκεια της σεζόν.
      Το χω πει και θα το ξανά πω και ας κουράζω.
      Ο καιρός είναι ο πιό γνήσιος δημοκράτης!
      Θυμάται και κάποια στιγμή θα δώσει απλόχερα ότι είχε στερήσει παλαιότερα.
      Εγώ συνεχίζω και ποντάρω φέτος τουλάχιστον σε δύο(γιά να μη πω τρία) επεισόδια κεντροβόρειου ΒΔυτικού χιονιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε όλη τη διάρκεια δε θα δουν και άλλες περιοχές χιόνι.
      Δε χρειάζεται λοιπόν να επιμένουμε στα ίδια. Κράτα τη γνώμη σού και θα δούμε.

      Διαγραφή
    2. Και με κεντροβόρειο χιονιά πρέπει να γίνουν θαύματα για να χιονίσει σε περιοχές, όπως Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Πάτρα, Πύργο, Καλαμάτα κ.λ.π., τις οποίες εννοούσα όταν ανέφερα ότι δύσκολα θα χιονίσει στα πεδινά της δυτικής Ελλάδας. Άλλωστε, δεν χιόνισε ούτε τα προηγούμενα χρόνια εκεί.

      Ο συντάκτης της ΕΜΥ είναι επίσης ξεκάθαρος ότι περισσότερο κρύο - άρα και πιθανότητες για χιόνια - θα έχει η ανατολική Ελλάδα, κάτι που συμβαίνει σταθερά από το 2019-20. Δεν εξέφρασα προσωπική προτίμηση, την ανάλυση του μετεωρολόγου παρέθεσα. Επίσης και το φετινό φθινόπωρο είχε σαφώς πιο πολλούς βοριάδες, απλά επειδή οι νοτιάδες είναι πιο πρόσφατοι, φαντάζουν σαν την τελευταία εντύπωση που μένει. Βασικά, πλέον θα έχει μπονάτσες για καμιά δεκαριά μέρες και βάλε.

      Τέλος, αν ο καιρός ήταν δημοκράτης, δεν θα πνίγονταν σε κάποια μέρη της γης από τις πλημμύρες (π.χ. Πακιστάν), ούτε θα υπέφεραν σε άλλα λόγω και της ξηρασίας από λιμό (π.χ. Σομαλία). Ο καιρός μπορεί να γίνει αμείλικτος, δεν ενδιαφέρεται για τα θέλω μας, ούτε το σύμπαν φυσικά συνωμοτεί, όπως είχε γράψει παλιότερα μια ψυχή (Κοέλιο). Ας είμαστε ρεαλιστές.

      Διαγραφή
    3. Βαγγέλη(στην αρχή δεν σε κατάλαβα) σωστά όσα λες αλλά μην συγχέεις άλλες χώρες οι οποίες λόγω ιδιαιτέρων συνθηκών πού ανέκαθεν είχαν, την σημερινή εποχή ενισχυμένες και από την κλιματική κρίση και τοπικά υπερθέρμανση βιώνουν ξηρασίες ή πλημμύρες πού πάντα ως ένα βαθμό αυτό γινόταν.
      Η χώρα μας έχει συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες.
      Η δυτική Ελλάδα ότι και να γίνει πάντα θα τερματίζει πρώτη στις βροχές ενώ η ανατολική στα χιόνια.
      Αυτό ανέκαθεν γινόταν.
      Εγώ μίλησα ότι φέτος δεν βλέπω μοτίβο καιρού με εμμονή ανατολικών όπως πέρσι,αλλά να επηρεάζεται όλη η χώρα κ κυρίως τα κέντρο βόρεια.
      Δεν περιμένω να χιονίσει μέσα στο Αγρίνιο η την Άρτα γιατί αυτό πάντα ήταν σπάνιο.
      Να σού θυμίσω όμως ότι έστω και έτσι, το πρόσφατο 2019 είχαμε πυκνή χιονόπτωση και χιονόστρωση στα δυτικά πεδινά όπως στο Αγρίνιο(Σοφία),ενώ και το 2017 με την Αριάδνη χιόνισε 2 φορές στην πόλη!
      Οπότε ποτέ μη λες ποτέ και ας μην είναι ο κανόνας.
      Καλό ξημέρωμα από το ομιχλώδες Αγρίνιο.

      Διαγραφή
    4. Aθηνα χιόνισε το 21 και το 22. Τα άλλα ήταν αρκετά μέτρια. Επίσης οι θερμοκρασίες και οι καταστάσεις φουλ οριακές με θερμοκρασίες στο λεκανοπέδιο -1 με 1c. Δε συγκρίνονται οι χιονιάδες με το 2000 που ερχόταν μαζί και το ψύχος και είχαμε και ακραία χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτά εχουν να συμβούν από το 08.

      Διαγραφή
    5. Εντάξει, και τον χειμώνα 2019-20 οριακά το έχασε το χιόνι η Αθήνα με τη Ζηνοβία (29-30/12) και τον Ηφαιστίωνα (6-7/1), ενώ την Πάρνηθα και την Πεντέλη τις αποκαλούσαν εκείνη τη χρονιά "Αττικές Άλπεις" σε διάφορα blog, λόγω του μεγάλου όγκου χιονιού, που είχαν δεχτεί. Και τα ξεροβόρια ήταν αλλεπάλληλα στο υπόλοιπο του Γενάρη του 2020. Άρα και εκείνη η χρονιά ευνόησε τα ανατολικά.

      Επίσης, στην Αθήνα το έστρωσε και στο κέντρο της πόλης στις 7 προς 8 Ιανουαρίου του 2019, αλλά και στις 9-10/1/2017 με την Αριάδνη. Και τον Φεβρουάριο του 2015 είχαν σημειωθεί επίσης χιονοπτώσεις κατά διαστήματα μεταξύ 9-12/2, αλλά και στις 18/2. Στα νότια προάστια δεν το είχε στρώσει, βέβαια, ενώ για τα βόρεια δεν είμαι σίγουρος.

      Διαγραφή
  18. Ελπίζω να ρεφάρουμε όσο μπορούμε μέχρι τέλος του μήνα με βροχές σε πανελλαδική κλίμακα. Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα σε όλους από Κέρκυρα! Είτε κάποιοι θέλουν να το παραδεχτούν, είτε όχι, η Ελλάδα είναι στο "μάτι" της κλιματικής αλλαγής! Τα νέα "φθινόπωρα" πλέον είναι παρηκμασμένοι "Αύγουστοι" με παρατεταμένες καλοκαιρίες και εμβόλιμες εισβολές χαμηλών , συνήθως ισχυρών και καταστροφικών με ακραία φαινόμενα , ενώ οι νέοι "χειμώνες" μοιάζουν πλέον με παρατεταμένους "Νοέμβρηδες" με νοτιάδες και εμβόλιμες εισβολές ψυχρών μαζών που όλο και φθίνουν χρονικά αλλά με ακραία φαινόμενα και αυτές πολλές φορές! Γενικά ,ως φαίνεται, το νέο ατμοσφαιρικό "μενού" περιλαμβάνει περιόδους παρατεταμένης καιρικής "ησυχίας" με "καρέ" από ραγδαία και σφοδρά φαινόμενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς. Μήπως θα πρέπει να θεσπιστεί καινούργια κανονικότητα στις μετεωρολογικές παραμέτρους ή αυτό θα αποτελέσει τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια κρατών, οργανώσεων να σώσουν το κλίμα;

      Διαγραφή
  20. Ξέρουμε γιατί οι πίνακες σταθμών σε metar.gr και stravon.gr μας έχουν αποχαιρετήσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γεια χαρά και καλό μήνα σε όλη την παρέα. Σήμερα στην περιοχή μου (ορεινά γρεβενά) είδαμε τον ήλιο για κάποιες ώρες -μετά από πόσο καιρό έχω ξεχάσει- και κατάφερα επιτέλους να κάνω κάποιες εξωτερικές εργασίες που εδώ και 3 βδομάδες αναβάλλω περιμένοντας ματαίως να ανοίξει ο καιρός.
    Όπως φαίνεται να εξελλίσεται ο καιρός το επόμενο διάστημα, αρκετοί από εμάς που προσμέναμε πως και πως τους νοτιάδες και τις βροχές του από τον οκτώβρη, θα φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε αμάν για λίγο ξεροβόρι. Αστειεύομαι μέχρι ενός βαθμού, αλλά η συνεχής μούχλα κουράζει.
    Έξω η φθινοπωρινή ακόμα στα χρώματα φύση είναι υπέροχη και αν αναβληθεί για λίγο ακόμη ο χειμώνας δε πειράζει. Όπως ταιριάξει που λέει και ένας παππούς εδώ.
    Τάσος κ.

    υ.γ. ευχαριστώ για τα καλωσορίσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσόρισες Τάσο μπορείς να πείς και το μέρος?Κύριε Ζιακόπουλε το Ευρωπαικό απόψε....έβγαλε όλα τα σενάρια νοκ αουτ...!"θωμάς¨"

      Διαγραφή
    2. Γεια σας, είμαι στο χωριό ζιάκα, στα ριζά του όρλιακα. Ομίχλη και ψιλόβροχο σήμερα και για καιρό ακόμη όπως φαίνεται.

      Διαγραφή
  22. Καλωσόρισες Τάσο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα.
    Εικάζω πως ο φετινός Δεκέμβριος, θα καταρρίψει κάθε ρεκόρ θερμοκρασίας.
    Ειδικότερα σε ότι αφορά τις ελάχιστες.
    Προς τα πάνω εννοείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Είσαι κατά 50% για ταμείο γιατί για το μισό μήνα δεν είναι εικασία. Ελπίζω να πας κουβά στη συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Φίλε Τάσο από Γρεβενά σε χαιρετώ από Ριον Έχω γαμπρό από την πόλη των Γρεβενών αλλά τώρα μένει στις Αμυγδαλιές ένα χωριό κοντά στο Διεθνή Ζεις και αναπνέεις αέρα καθαρό βουνίσιο και τα μέρη που κατοικείς είναι ιστορικά πανέμορφα και ευλογημένα Η ποταμαρα ο Βενέτης είναι αγριεμενος??Τι ομορφιά είναι αυτή!!!Έχω βρεθεί σε γλέντι στο διπλανό χωριό στο Σπήλαιο αν το προφέρω σωστα Πανέμορφος ο Ορλιακας η βουνό των λυκωνΧτες διάβαζα στα απαντά του Κρυστάλλη την δραματική διαμάχη Ζιακαιων και Μακραίωνη με επίκεντρο κυρίως το χωριό σου Γεια σου φίλε Τάσο από το στενό της γέφυρας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή