Τρεις μέρες καλοκαίρι και τρεις φθινόπωρο με… πολλούς αστερίσκους!

Η όμορφη Κορώνη, του Σταύρου Παυλόπουλου 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά της Μακεδονίας.

Άνεμοι: Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ με ριπές στο Α-ΝΑ Αιγαίο, το Καρπάθιο και το ΝΔ Κρητικό ως τα 6 μποφόρ. 

Θερμοκρασία: στα επίπεδα των τελευταίων ημερών.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ

Πιθανές βροχές μικρής διάρκειας στη Μακεδονία και την Α. Θεσσαλία.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις με βασικές εντάσεις: στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ. Στη διάρκεια της ημέρας στο ΒΑ Αιγαίο, το κεντρικό Αιγαίο, το ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο οι άνεμοι θα φθάνουν τα 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.


ΚΥΡΙΑΚΗ

Σε γενικές γραμμές θα συνεχιστούν οι ίδιες συνθήκες.

Μικρή πρόσκαιρη άνοδος θερμοκρασίας κυρίως στη Δ. Ελλάδα.


ΔΕΥΤΕΡΑ

Βαθμιαία μεταβολή του καιρού από βορρά προς νότο με κύρια χαρακτηριστικά την επικράτηση ενισχυμένων ανέμων του βόρειου τομέα και την πτώση της θερμοκρασίας. Πέρα από αυτά, το ψυχρό μέτωπο που θα επηρεάσει τη χώρα θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την κεντροδυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.


ΤΡΙΤΗ - ΤΕΤΑΡΤΗ

Περιορισμός του φθινοπωρινού τύπου καιρού στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας.


Περισσότερα για την εξέλιξη του καιρού το πρώτο μισό της νέας εβδομάδας σε επόμενη ανάρτηση.

 

Καλό Σαββατοκύριακο και καλό μήνα σε όλους. 


26 σχόλια:

  1. καλοκαιρι με καλο καιρο,ελλειψη βροχων και ζεστη οπως αξιζει να ειναι συμφωνα με τις ιδιοτητες της εποχης,τωρα ομως που μπηκε ο σεπτεμβριος δικαιουται ο καιρος να κανει και καποιες φθινοπωρινες πινελιες χωρις να συνεπαγεται πως πρεπει με το καλημερα να μπουμε στο ψητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καιρός δικαιούται, αλλά εσύ δεν δικαιούσαι να σχολιάζεις, αδιαφορώντας για τους κανόνες της γλώσσας μας. Πρώτη και τελευταία φορά!

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε μήπως οι άνεμοι που πάλι δυναμώνουν πήραν τους τόνους του ανώνυμου φίλου και τους εξαφάνισαν? Πέρα από την πλάκα τρεις μέρες καλοκαίρι, τρεις μέρες φθινόπωρο και μετά τι? Ινδιάνικο καλοκαίρι με φθινοπωρινές νότες μήπως? Πάντως εδώ στην Θράκη το καλοκαίρι φεύγει πιο γρήγορα από ότι στην Νότια Ελλάδα. Πιστεύω ότι για κάτω ο Σεπτέμβριος είναι καθαρά καλοκαιρινός μήνας.

      Διαγραφή
    3. Καλά,αφού αυτή η σελίδα δίνει προτεραιότητες σε φιλολογικά ζητήμα παρά το γεγονός οτι το αντικείμενο της ασχολείται καθαρά με την μετεορολογία και τον καιρό,τότε πάμε πάσο...

      Διαγραφή
    4. Εν αρχή ην ο λόγος, η γλώσσα, η επικοινωνία…

      Διαγραφή
    5. Η γλώσσα,αγαπητέ φίλε ανώνυμε,δεν αφορά μόνο στους φιλολόγους .Υπάρχει στενή συνάφεια μεταξύ γλώσσας και σκέψης.Όλοι οι μεγάλοι επιστήμονες της θετικής κατεύθυνσης σπουδών ήσαν δεινοί περί την γλώσσα. Παράδειγμα ο σοφός καθηγητής της έδρας του οπλισμένου σκυροδέματος στο Ε.Μ.Π. Θεοδόσης Τάσιος .Να είσαι καλά. ---====Π.Α.

      Διαγραφή
    6. Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο σου Π.Α απλά εγώ προσωπικά προτιμώ να μην βάζω τόνους στα σχόλια που γράφω με σκοπό την εξοικονόμιση του χρόνου διότι βάζοντας τόνους χάνω μισό με ένα λεπτό για ένα σχόλιο μεσσαίου μεγέθους καθώς κρίνω οτί σε ανεπίσημα γραπτά,η περίσταση δεν το απαιτεί έτσι ώστε να υπάρχει αυτή η τυπική επισημότητα(με το να υποχρεούται κάποιος να τονίζει το γραπτό του)όπως συναντάται λόγου χάριτος σε κρατικά έγγραφα.
      Επιπλέον προς απάντηση σε σχόλια οτι αδιαφορώ για τους κανόνες της ελληνικής γλώσσας,βλέπει ο καθένας οτί τα σημεία στιξης δεν λείπουν από τα σχόλια μου εκεί που χρειάζονται,ενώ πάντα αρχίζω με κεφαλαία γράμματα στην αρχή της πρότασης όπως και όταν ακολουθεί την τελεία κάποια προταση.
      Τέλος πάντων αφού ο διαχειριστής-μετεορολόγος έχει αυτό το χούι ας το σεβαστούμε/δεχθούμε.

      Διαγραφή
  2. Καλό Μήνα εύχομαι σε όλους
    Αντε επιτέλους κ βροχή να σβησουν κ φωτιές
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνοπτικά και πάλι
    α)Σαφώς στην επερχόμενη μεταβολή είναι δύσκολο να εντοπίσεις ττις περιοχές με μεγάλα ύψη υετού μένω στην πρόγνωση του κυρίου Ζιακόπουλου...που όμως αν παρατήρήσετε μεταφέρει κατ αρχήν την κύρια εικόνα των μοντέλων και του Φώτη....όμως θα ήθελα να σημειώσω την αποδρομή του μετώπου που κατεβαίνει όταν έρθει σε επαφή με το ζεστό Ιόνιο...προσέξτε το πρωί της 5 στα νησιά του Ιονίου,ομοίως το νέο χαμηλό αν σχηματισθεί στο Ιόνιο ..ίσως να είναι πιο ζόρικο..και επίμονο από το πρώτο που μας έρχεται από τον Βορρά.
    β)Για τον φίλο του προηγούμενου post των 07.29 κλιματιστικά σαφώς δεν έχουμε στο Βόιο και άμα δούμε κανένα τρολάρουμε άγρια, η πέτρα στα σπίτια είναι φυσικό κλιματιστικό και σου πετάει το πρωινό κρύο το μεσημέρι στο εσωτερικό του σπιτιού,ευχάριστο το καλοκαίρι δυσάρεστο αν δεν ξέρεις το χειμώνα,για την Θεσσαλονίκη μιλούσα.
    γ)Προσοχή ένας χειμώνας Ελ νίνο στην Ελλάδα και την Ανατολική Ευρώπη εν γένει δεν είναι καθόλου σίγουρα ότι θα είναι ζεστός το αντίθετο ίσως, ο βέβαιος εμποδισμός στις δυτικές ακτές της Αμερικής προκαλεί αντίστοιχα μεσηβρινη κυκλοφορία στις ανατολικέςακτές με ότι αυτό σημαίνει για το ρεύμα στον Βόρειο Αντλαντικό.
    δ)Αν μου βρείτε πιο ακίνδυνο συστημικά θέμα από τις αστυνομικές ταυτότητες εγώ να βγάλω μαλλιά και να είναι και μπούκλες.Θα μάθουμε απ εξω όλα τα επιχειρήματα των αρνητών πόσο αγοράζουν όμως τα διυλιστήρια το πετρέλαιο και πόσο το πουλάν δεν θα μας πούν ποτέ!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επιτέλους βροχές από την παρατεταμένη ξηρασία , Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αρκετά φθινοπωρινός μπήκε ο Σεπτέμβρης, με συννεφιά σχεδόν όλη τη μέρα και κάποιες ψιχάλες να πέφτουν στον Κόρφο της Κορινθίας, αλλά και σε περιοχές της Αττικής. Όχι κάτι ιδιαίτερο, πάντως, με τα σύννεφα να είναι μάλλον στρωματοσωρείτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αρκετή συννεφιά και εδώ σήμερα με ελάχιστες ψιχαλες τις μεσημβρινές ώρες, θερμοκρασία που δεν ξεπέρασε τους 29c περιμένουμε το πρώτο φθινοπωρινό σκίρτημα γιατί πρόκειται για την περιοχή μας για το ξηροτερο καλοκαίρι των τελευταίων τουλάχιστον δέκα ετών. Γιάννης από Κασσάνδρεια Χαλκιδικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με σφοδρους ανέμους από την Μάνδρα Αττικής έως και λίγο μετα την Κόρινθο(με υψηλές θερμοκρασίες όμως) έγινε το ταξίδι μου εχθές το βράδυ στην όμορφη πόλη της Καλαμάτας.
    Η έκπληξη βέβαια, ήταν το πρωί, καθώς ένα ψιλόβρόχο έκανε το σκηνικό πολύ ωραίο και το πρωινό μου μπάνιο ακόμα πιο όμορφο, αφού η θάλασσα ήταν ιδιαίτερα ζεστη για τα δικά μου φυσικά δεδομένα.
    Καλό μήνα σε όλους σας και φυσικά στον αγαπημένο μας δάσκαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα απο τη φθινοπωρινή Στοκχόλμη με τη μέγιστη σήμερα κοντά στους 15c.Μάκης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πιο ξηρό καλοκαίρι με διαφορά το φετεινό εδώ στην Ξάνθη και γενικά στην Θράκη. Από τον Ιούνιο και μετά όπου και πάλι είμαστε κάτω από τον μέσο όρο δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου... Τον Ιούλιο μια φορά μόνο καλούτσικα και τον Αύγουστο καθόλου.. Έχουν ξεραθεί τα πάντα λέμε και επιπλέον έχουν καεί τα πάντα στον Έβρο. Κρίμα. Και τώρα από βδομάδα μόνο στην Θράκη δεν θα βρέξει σύμφωνα με τον Δάσκαλο και το μέτεο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα από το ηλιόλουστο, ζεστό με άπνοια Μόναχο. Το Ωμέγα μπλοκ είναι εδώ...δυστυχώς δεν θα είμαι την επόμενη εβδομάδα στη πατρίδα και μάλλον θα χάσω ένα πολύ ενδιαφέρον καιρικό διάστημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπερα δασκαλε και σε ολο το blog. Αξιολογη και με διαρκεια για πολλες περιοχες η κακοκαιρια που ερχεται. Που ακριβως θα βγει η αποκοπη και ποια θα ειναι η θεση του χαμηλου για να γνωριζουμε το ανεμικο πεδιο δεν ξερουμε ακομα. Απο την θεση του χαμηλου θα εξαρτηθουν το που θα βγουν οι συγκλισεις και αν τελικα η αττικη θα εχει ισχυρο βορια η οχι. Ολα παιζουν ακομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εν όψει της κακοκαιρίας που έρχεται προβληματισμοί
    α)Σε ποιο σημείο του Ν Ιονίου θα "φρενάρει" το χαμηλό προκειμένου να προσδιορίσουμε τις γραμμές σύγκλησης όπου θα σημειωθούν τα εντονότερα φαινόμενα?.Η απάντηση ακόμα και σήμερα είναι δύσκολη.Φαβορί για την ώρα ο άξονας Βόλου -Φαρσαλλων -Τιρκάλων και οι περιμετρικές περιοχές
    β)Πόσο ρεαλιστικά είναι τα ποσά του υετού που δίνουν τα μοντέλα?εδώ αυτό που δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες των 850hpa στοιχείο που μας το είπε χθές ο Φώτης ,σημειώνω ότι ο Κύριος Ζιακόπουλος είχε σημειώσει σε προηγούμενη ανάρτηση του για το πόσο καταλυτική είναι η είσοδος τέτοιων θερμοκρασιών σε μία ζεστή ατμόσφαιρα....Είδωμεν"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θωμά,σωστά τα γράφεις καθώς αυτό που κλειδώνει είναι η γενική υφή της κατελθούσας ψυχρής λίμνης και σε δεύτερο χρόνο η αποκοπή τελικά του χαμηλού(το αναμέναμε)κάπου μέσα στο νότιο Ιόνιο.
      Από εκεί και πέρα τα νέα στοιχεία είναι οι μάλλον λίγες βροχές στην περιοχή της Θράκης όπως και στα πολύ πολύ ΒΔυτικα τμήματα της χώρας μας(Κέρκυρα βόρεια Ήπειρος και ΒΔυτική Μακεδονία).
      Η κεντροδυτική και ΝΔυτικη υπόλοιπη χώρα με το νότιο Ιόνιο μπαίνουν στο παιχνίδι αξιόλογων βροχών και καταιγίδων(κίνηση του χαμηλού από τα ΒΑνατολικά προς τα ΝΔυτικά) όπως και αρκετά νησιωτικά τμήματα των Κυκλάδων με την βόρεια κυρίως Κρήτη.
      Σίγουρα λόγω του ΒΑ ρεύματος θα επηρεαστούν σημαντικά και τα ανατολικά ηπειρωτικά.
      Ερωτηματικό όμως παραμένει λόγω της δυσκολίας των μοντέλων να αποτυπώσουν την ακριβή κίνηση του αποκομμένου χαμηλού σε δεύτερη φάση, πόσο έντονα η όχι θα βρέξει στην Αττική(θα παίξει μεγάλο ρόλο η ένταση του ΒΑ ανέμου στο λεκανοπέδιο) και αν τελικά η Θεσσαλονίκη θα έχει πολλές βροχές έως τα μέσα της εβδομάδας η μόνο ένα πέρασμα καταιγίδας την Δευτέρα.
      Είναι λοιπόν ερωτήματα που όσοι ασχολούνται χρόνια με τους χάρτες καιρού και τα τερτίπια των μοντέλων αυτή την δύσκολη εποχή, άκρη δεν βγάζουν.
      Αυτό πού με φοβίζει αυτή τη στιγμή είναι η εμμονή από όλα σχεδόν τα μοντέλα γιά πάρα πολύ νερό στον άξονα βόρεια Στερεά βόρεια Εύβοια Θεσσαλία.
      Εκεί εάν επιμείνουν έως αύριο τα στοιχεία θα πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα!
      Περιμένουμε και την πρόβλεψη του δασκάλου.

      Διαγραφή
    2. Φώτη πράγματι.....το πρώτο πέρασμα χαμηλού είναι συμβατικο γενικώς,το αποκκομένο χαμηλό...είναι οπως πολύ σωστά λές...ο άγνωστος χ...νομίζω Αττική ...θα κινηθεί στα γνωστά της δεδομένα(Όσο πιο πολύ ΒΑ τόσο πιο πολύ υετός,Θεσσαλονίκη ότι τσιμπήσουμε την Δευτέρα...πολύ λίγες πιαθνότητες για μετά..με κυρίαρχη την ανατολική συνιστώσα)...περιοχές για έκπληξη θεωρώ Νομό Λάρισσας(Τύρναβος)...και Χαλκιδική...και Σποράδες..αλλά και τα νησιά του Ιονίου το πρωί της 05/9....κατά τα λοιπά η Θεσσαλία ανατολικά της Πίνδου μεγάλο φαβορί)..."θωμάς"

      Διαγραφή
  13. Γιώργος Ορεινά Τρίκαλα2 Σεπτεμβρίου 2023 στις 5:30 μ.μ.

    Με μεγάλη χαρά αναμένουμε τις βροχές εδώ στα Τρίκαλα. Ελπίζω μόνο να μην κάνει καταστροφές. Αν και πριν 2 μήνες διαμαρτυρόμουν για τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις....τώρα τις θέλω όπως και πολύ άλλοι.

    Δεν ξέρουμε τι θέλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν υπάρχει μέτρο με τον καιρό όπως εξελίσσεται!

      Διαγραφή
  14. Τον Αύγουστο βρέθηκα στην πατρίδα μου, τη Μαγνησία. Η εικόνα που αποκόμισα ήταν διαφορετική από τη συνηθισμένη. Πέρα από τις καμμένες περιοχές, όλη η φύση ήταν σε παρακμή. Πολλά δέντρα είναι κίτρινα πριν την ώρα τους, τα φύλλα τους μαραίνονται και έχουν καεί. Ακόμα στα δάση και στο Πήλιο υπήρχαν σημαντικά προβλήματα. Ο συνδυασμός δροσερής και βροχερής άνοιξης με το βορειοαφρικάνικο καλοκαίρι αρρώστησε τη φύση. Πέρα από τα γεμάτια κανάλια από ξερά και άρρωστα πλατάνια που πεθαίνουν από τον μύκητα Ceratocystis platani, η ζημιά ήταν εκτεταμένη και σε υποθετικά υγιή είδη. Αν συνεχίσει για δεκαετίες αυτό με τα καλοκαίρια, σίγουρα θα αλλάξει η σύσταση της χλωρίδας μας. Τι να πω; μακάρι η ψυχρή λίμνη που έρχεται να μη δώσει τρελά ποσά βροχής γιατί η γη είναι κατάξερη και δεν μπορεί να τα δεχτεί. Ωστόσο σε τέτοιες περιπτώσεις ό,τι βλέπει ανατολικά ( Πήλιο, Εύβοια) είναι γνωστό ότι βιώνει άγριες καταστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φάγαμε ένα δύσκολο καλοκαίρι χωρίς τη δυνατότητα διακοπών και τώρα που καταφέραμε να βρούμε 4 μέρες να φύγουμε, μας τα χαλάει ο καιρός. Τι να κάνουμε... Ελπίζω τουλάχιστον να μην έχει επικίνδυνα φαινόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή