Από πού …έρχονται οι εποχές;

Στο σημερινό σχόλιο δεν θα αναφερθώ στην εκλειπτική, την κλίση  του άξονα περιστροφής της Γης γύρω από τον εαυτό της και τις άλλες παραμέτρους που καθορίζουν τις εποχές της Γης. Αυτό το έκανα πρόσφατα (βλέπε ΕΠΙ-ΚΑΙΡΑ 18-3-2014).  Απλά, θέλω να μοιραστώ μαζί σας την ιδέα μου να συσχετίσω τις εποχές με τα σημεία του ορίζοντα.  Να βρω, με άλλα λόγια, από πού …έρχονται οι εποχές στη χώρα μας. Παραμερίζοντας, λοιπόν, για λίγο τα αυστηρά επιστημονικά κριτήρια,  ελάτε να δούμε γιατί η άνοιξη έρχεται  από το νότο, το καλοκαίρι από τα ανατολικά, το φθινόπωρο από τα δυτικά και ο χειμώνας από τα βόρεια. 

   Η άνοιξη έρχεται από το νότο με τους νοτιάδες. Οι Λευκόνοτοι των αρχαίων Ελλήνων, οι Χελιδόνιοι άνεμοι των λογίων του 19ου αιώνα, ή οι Φουσκοδενδριές των Νεοελλήνων είναι αυτοί που ξυπνούν τα φυτά, τα ζώα και τους ανθρώπους. Είναι αυτοί που συχνά φέρνουν τη Σαχάρα στον ουρανό μας και κάποιες φορές μας αρρωσταίνουν. Όπως έχω ξαναγράψει, ο πυρετός της άνοιξης δεν είναι σχήμα λόγου. Έχει ιατρικές βάσεις. Σημειώστε ότι νοτιάδες δεν θα φυσούσαν στην περιοχή μας αν δεν υπήρχε υφεσιακή δραστηριότητα  στη Β. Αφρική και τη Μεσόγειο τη συγκεκριμένη εποχή του έτους.

   Το καλοκαίρι, σε αντίθεση με τις άλλες τρεις εποχές, γενικά δεν παρατηρούνται (δυναμικά) βαρομετρικά χαμηλά στην εχθρική γι’ αυτά Μεσόγειο και έτσι οι νοτιάδες στην περιοχή μας σπανίζουν. Ένα μόνο χαμηλό ζει και βασιλεύει στις ανατολικές περιοχές της. Το χαμηλό αυτό δεν είναι  δυναμικό, αλλά θερμικό και μας έρχεται από την ανατολή. Γεννιέται  στη νότια Ασία, όταν αυτή αρχίζει να δέχεται από τον ήλιο θερμότητα περισσότερη από όση μπορεί να διώξει προς το διάστημα, και επεκτείνεται ως την περιοχή της Κύπρου. Στο συγκεκριμένο θερμικό χαμηλό, το οποίο αρχίζει να εμφανίζεται  στους μετεωρολογικούς χάρτες από τον Μάιο,  χρωστάμε τα δροσερά μελτέμια μας. Έτσι εξηγώ την έλευση του καλοκαιριού από την ανατολή.

     Το φθινόπωρο έρχεται από τη δύση. Στη δυτική Μεσόγειο  δημιουργούνται τα πρώτα χαμηλά, τα οποία στη συνέχεια κινούνται ανατολικά. Κυρίαρχο στοιχείο στις περιπτώσεις αυτές είναι οι Ν-ΝΔ άνεμοι που φέρνουν πολύ νερό στη χώρα και κυρίως στη δυτική Ελλάδα. Κάποιες μελέτες έδειξαν ότι τις τελευταίες δεκαετίες τα πρωτοβρόχια οφείλονται περισσότερο σε διαταραχές που έρχονται από το βορρά παρά σε διαταραχές που έρχονται από τη δύση. Οι χρονιές που τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο η βόρεια κυκλοφορία υπερισχύει της δυτικής είναι φτωχές σε νερό και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος να αντιπαθώ τις άκαιρες ψυχρές εισβολές. Το φθινόπωρο είναι αυθεντικό με πρωταγωνιστές την όστρια και τον γαρμπή και όχι τους ανυπόμονους βοριάδες.

     Για το χειμώνα όλοι συμφωνούμε ότι έρχεται από το βορρά.  Είτε με βροχές και χιόνια είτε χωρίς αυτά, οι δρόμοι του έχουν ως επί το πλείστον μεσημβρινή διεύθυνση. Όπως έχω πει και παλιότερα, από το ξεροβόρι προτιμώ το νοτιά που φέρνει βροχές και στα βουνά χιόνια. Ωστόσο, ποιος μπορεί να πει όχι στις  χειμωνιάτικες λιακάδες που έρχονται όταν τις έχουμε ανάγκη; Σε κάθε περίπτωση, μένω σε αυτό που πάντα λέω: ο καλύτερος καιρός είναι αυτός που  αλλάζει.  

4 σχόλια:

  1. Ο τρόπος γραφής και προσέγγισης όχι μόνο του παραπάνω μετεο-άρθρου αλλά και όλων των υπολοίπων, επιβεβαιώνει πλήρως την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ μετεο-γνώση, τον χαρακτήρα και την παιδεία του συγγραφέα!
    Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι σ' αυτόν τον τόπο που μπορεί κάποιος να νιώθει υπερηφάνεια!
    Ευτυχώς υπάρχει το εξωτερικό να βραβεύει την προσφορά τους!
    Ευχαριστούμε που υπάρχετε κ. Ζιακόπουλε!
    Σάκης Αρναούτογλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, Σάκη.

    Εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα σου προσπάθεια στο enikos.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραιο αρθρακι.Πολυ ωραια γραμμενες εννοιες.Τι εννοειτε οτι δεν μπορει η Νοτια Ασια να αποπεμψει την ηλιακη ενεργεια που απορροφα και βρισκει διαφυγη προς την Κυπρο;Λογω Ιμαλαιων συμβαινει αυτο η για αλλο λογο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είναι θέμα Ιμαλαΐων. Το θερμικό χαμηλό επεκτείνεται όχι μόνο προς τα δυτικά αλλά και προς τις Α-ΒΑ ασιατικές περιοχές. Οι καθοριστικοί παράγοντες είναι η ξηρά και το ύψους του Ηλίου. Σε 24ωρη βάση η θερμική ενέργεια που απορροφά η στεριά από τον Ήλιο την ημέρα δεν μπορεί να απαχθεί τις νυχτερινές ώρες εξ' ολοκλήρου στο διάστημα. Αυτό ακριβώς το ενεργειακό πλεόνασμα είναι εκείνο που δημιουργεί και συντηρεί το θερμικό χαμηλό επί μήνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή