Αφιέρωμα στον Απρίλη


     Απρίλης ή Λαμπριάτης ή Αηγιωργίτης, ο πρώτος, ουσιαστικά, μήνας της άνοιξης με τον ήλιο να δίνει το πρόσταγμα για το ξεκίνημα μιας προδιαγεγραμμένης πορείας, η οποία, παρά τους όποιους δισταγμούς και τις καθυστερήσεις, οδηγεί στο καλοκαίρι. Στην εμπροσθοφυλακή της πορείας ο καιρός, ανυπόμονος και κυκλοθυμικός, αλλά κατά βάθος υπάκουος στο μεγάλο αφέντη του. Η φύση ασυγκράτητη, βρίσκει «την καλή και τη γλυκιά της ώρα», που λέει ο Διονύσιος Σολωμός, και μαζί της εμείς, οι άνθρωποι, προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, να αντιμετωπίσουμε τον πυρετό της άνοιξης που δεν είναι μόνο σχήμα λόγου.
      Μιλώντας για τον καιρό που επικρατεί συνήθως τον Απρίλη στη χώρα μας, θα πρέπει να σταθούμε στα παρακάτω σημεία:
       -Το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα αρκετές χρονιές παρατηρούνται ψυχρές εισβολές άλλοτε έντονες, όπως π.χ. εκείνη της 7ης Απριλίου 2003 που χιόνισε ακόμα και στα πεδινά της βόρειας χώρας, και άλλοτε ασθενείς. Το πόσο έντονο είναι ορισμένες φορές το κρύο το περιγράφει θαυμάσια η παροιμία: «Το κρύο φύλαγε ως τ’ Απριλιού τις δώδεκα. Ακόμα και στις δεκαοχτώ, πέρδικα ψόφησε στο αυγό». Πάντως, το τρίτο δεκαήμερο του μήνα ο καιρός συνήθως δεν παρουσιάζει αυτού του είδους τα προβλήματα (Από τ’ Αγιωργιού και πέρα δώσ’ του φουστανιού σου αέρα).
       -Κατά τη διάρκεια του Απριλίου πολλές χρονιές παρουσιάζουν μεγάλη δραστηριότητα τα βαρομετρικά χαμηλά που σχηματίζονται στις υπήνεμες περιοχές της οροσειράς του Άτλαντα (Σαχαριανές υφέσεις). Με τα χαμηλά αυτά, που συνήθως κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά, επικρατούν στην περιοχή μας νοτιάδες (φουσκοδενδριές)  που μεταφέρουν σκόνη από τη βόρεια Αφρική. Ο μουντός καιρός που επικρατεί αρκετές μέρες αυτού του μήνα  οφείλεται στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία αυτού του τύπου.
       -Οι βροχές αυτή την περίοδο είναι πολύτιμες για τους γεωργούς (Τον Απρίλη η βροχή, κάθε στάλα και φλουρί). Τα αίτια που τις προκαλούν μπορεί να είναι μια ατμοσφαιρική διαταραχή από τα Δ-ΒΔ ή τα βόρεια, μια Σαχαριανή ύφεση ή η θερμική αστάθεια που εκδηλώνεται τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με τη μορφή όμβρων (βροχών συχνά έντονων, τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας που αρχίζουν και τελειώνουν απότομα) ή καταιγίδων. Οι όμβροι και οι καταιγίδες ορισμένες φορές είναι καταστροφικές και εκτός αυτού ως τοπικά φαινόμενα δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που δημιουργεί η ανομβρία (Τον Απρίλη και τον Μά’ κατά τόπους τα νερά).

31 Μαρτίου 2014




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου