Γιατί κρυώνουμε πολύ, όταν φυσάει;


Σήμερα το πρωί κατέβηκα στο κέντρο της Αθήνας για δουλειές και διαπίστωσα, για μια ακόμα φορά, πόσο χαμηλά κατεβάζει ο βοριάς την αισθητή θερμοκρασία.Προσπαθώντας να προφυλαχθώ όσο καλύτερα μπορούσα από τις παγωμένες ριπές του, μου ήλθαν στο μυαλό τα λόγια που, παιδί ακόμα, άκουγα στην πατρίδα μου: «Το κρύο της Αθήνας δεν το έχει η Κόνιτσα». Όμως, την επόμενη στιγμή σκέφτηκα ότι υπάρχουν και χειρότερα, καθώς θυμήθηκα το Δεκέμβρη του 2002 που με συναδέλφους από την ΕΜΥ είχαμε επισκεφθεί υπηρεσιακά τη μακρινή Κίνα. Οι Κινέζοι μετεωρολόγοι μας πήγαν στο Σινικό Τείχος μια μέρα που η πραγματική θερμοκρασία ήταν μείον 10 βαθμοί Κελσίου και σάρωνε τα πάντα ένας παγωμένος βοριάς από τη Μογγολία. Με την αισθητή θερμοκρασία γύρω στους μείον 30 βαθμούς, ούτε τα μάτια μας δεν μπορούσαμε να κρατήσουμε ανοιχτά. Γιατί, όμως, κρυώνουμε τόσο πολύ, όταν φυσάει και πως καθορίζεται η λεγόμενη αισθητή θερμοκρασία; Την απάντηση σας τη μεταφέρω από το βιβλίο ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, Τόμος Ι «η γνώση»:   

«Τις ψυχρές ημέρες με πολύ ασθενείς ανέμους ή άπνοια σχηματίζεται σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα ένα λεπτό στρώμα θερμών μορίων αέρα που λειτουργεί ως μονωτικό και προστατεύει το σώμα από τον ψυχρότερο αέρα του περιβάλλοντος. Αντίθετα, όταν πνέει άνεμος, η θερμότητα απάγεται ταχύτατα από το σώμα μέσω του δέρματος που υφίσταται συνεχή βομβαρδισμό από τον ψυχρό αέρα και ο ανθρώπινος οργανισμός αισθάνεται θερμοκρασία μικρότερη από την πραγματική θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Η θερμοκρασία αυτή ονομάζεται αισθητή ή αντιληπτή θερμοκρασία. Για την εκτίμηση της θερμοκρασίας, που αισθάνεται ένας άνθρωπος όταν πνέει άνεμος, χρησιμοποιούμε ένα δείκτη ή παράγοντα ψύχους (wind chill factor). Ο δείκτης αυτός είναι μια υποθετική θερμοκρασία η οποία σε συνθήκες άπνοιας θα προκαλούσε ροή θερμότητας από το σώμα του ανθρώπου προς το περιβάλλον ίση ακριβώς με εκείνη που προκαλεί η πραγματική θερμοκρασία του αέρα σε συνδυασμό με τον άνεμο που επικρατεί δεδομένη χρονική στιγμή σ’ ένα τόπο.
  

  
Ο δείκτης ή παράγοντας ψύχους δίνεται στον παραπάνω πίνακα ως συνδυασμός της πραγματικής θερμοκρασίας του αέρα και της ταχύτητας του ανέμου. Σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα, ο δείκτης ψύχους είναι μείον 20 βαθμοί Κελσίου είτε η πραγματική θερμοκρασία είναι μείον 4 βαθμοί και πνέει άνεμος με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων την ώρα, είτε η πραγματική θερμοκρασία είναι μείον 20 βαθμοί Κελσίου και επικρατεί άπνοια. Το εκτεθειμένο ανθρώπινο σώμα και στις δύο περιπτώσεις θα χάσει προς το περιβάλλον σ’ ένα λεπτό την ίδια ακριβώς ποσότητα θερμότητας. Ο δείκτης ψύχους ταυτίζεται με την πραγματική θερμοκρασία, μόνο όταν επικρατεί άπνοια. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ισοδυναμεί με τιμές θερμοκρασίας χαμηλότερες από τις πραγματικές τιμές της που δείχνει το θερμόμετρο». 

11 Δεκεμβρίου 2013