Το θερμοκρασιακό μωσαϊκό του Ιανουαρίου 2019


Πηγή: ERA-Interim, Credit: ECMWF, Copernicus Climate Change Service.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση θερμοκρασία του Ιανουαρίου 2019 ήταν λίγο πιο πάνω από τους 0,4°C υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία του Ιανουαρίου της περιόδου 1981-2010.

19 σχόλια:

  1. Ψυχρότερος του κανονικού ο Ιανουάριος στα μέρη μας, παρά το γεγονός ότι στο δεύτερο μισό του ο καιρός μαλάκωσε αρκετά. Αν συνεχιζόταν, δηλαδή, το ψυχρό μοτίβο του πρώτου δεκαπενθήμερου με τα χιόνια και τα κρύα, μπορεί να κατέρριπτε όλα τα ρεκόρ. Ακόμα και ήπιος, όμως, ο Ιανουάριος είναι ένας κλασικός, ίσως πια ο μοναδικός, χειμωνιάτικος μήνας. Σίγουρα ο μοναδικός μήνας που κάνει τη ζωή δύσκολη στους χειμερινούς κολυμβητές. Ακόμα και πνευματικά και ψυχολογικά σε λυγίζει, καθώς οι μέρες του περνούν, αλλά ο χειμώνας φαντάζει ατελείωτος.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα σε όλη την παρέα, το περασμένο σαββατοκύριακο αντίκρισα μια εικόνα που είχα να δω από την δεκαετία των ΄80.
    Η Υλίκη δίχως λευκά βράχια περιμετρικά και το νησί να μην διακρίνεται. Ευλογημένα νερά για ξεδίψασμα ανθρώπων, ζώων και φυτών.
    Χριστόδουλε, ωραία η συναυλία των γάτων, αλλά άμα διαδραματίζεται την ώρα του γλυκού ύπνου - εκεί γύρω στα μεσάνυχτα – σου διαλύει το νευρικό σύστημα. Στην συνέχεια δε της ιεροτελεστίας, για την διαιώνιση του είδους, γίνεται ανυπόφορη αφού ως γνωστό «γάτος γ..μεί και γάτος σκούζει».
    Τον όρο σκέδαση τον χρησιμοποιούσαμε στην θερμοδυναμική για «χαμένα» ποσά ενέργειας που δεν ανακτώνται και στα φαινόμενα της ατμόσφαιρας, εκεί, όπου η εξασθένηση της ηλιακής ακτινοβολίας οφείλετε σε απορρόφηση και σε σκέδαση.

    «Η σκέδαση συνίσταται σε εν μέρη ανάκλαση της ακτινοβολίας και διακρίνεται σε δυο είδη :
    Σκέδαση Rayleigh όταν η ακτινοβολία σκεδάζεται σε σωματίδια με διάμετρο μικρότερη του 0,1μm με αποτελέσματα στο οπτικό φάσμα και έτσι εξηγούνται το μπλε του ουρανού και το κόκκινο του στην ανατολή και στην δύση του ήλιου.
    Σκέδαση Mie όταν η ακτινοβολία σκεδάζεται σε σωματίδια με διάμετρο μεγαλύτερη από 0,1 του μήκους κύματος ακτινοβολίας και σε αυτό το φαινόμενο αποδίδεται το λευκό χρώμα των νεφών και το γκρίζο της ατμόσφαιρας με ρύπους».

    Έρχεται ο Βαλεντίνος με χιόνια ή τα μοντέλα μας κάνουν πλάκα κύριε Ζιακόπουλε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Λευτέρη,

      η εικόνα που περιγράφεις για την Υλίκη αποτυπώνεται και στα ημερήσια αποθέματα των ταμηευτήρων της ΕΥΔΑΠ, που φέτος έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ (ακόμα και το στοιχειωμένο ροκόρ από το 2006, που ήταν -μέχρι πριν 2 εβδομάδες- το έτος μέγιστων αποθεμάτων). Δες εδώ: https://www.eydap.gr/TheCompany/Water/Savings/. Φυσικά, τα (απολήψιμα) αποθέματα έχουν και άνω όριο (το οποίο είναι περίπου στα 1,6δις κυβικά μέτρα, ενώ τα σημερινά αποθέματα είναι στα 1,33δις).

      Για τον Βαλεντίνο, τα μοντελάκια έχουν... λυσσάξει εδώ και 2 βδομάδες και όχι μόνο δεν αλλάζουν ρότα αλλά το ψιλοκαλυτερεύουν μέρα με την μέρα. Το jet stream είναι ευνοϊκό για την περίοδο εκείνη (με μεσημβρινή κυκλοφορία) και φαίνονται (καλές ενδείξεις - πάντα στα μοντελάκια) να δημιουργούνται και χαμηλά που περνάνε πάνω από το Αιγαίο (αν και σχετικά ανατολικά - προς Τουρκία). Για να δούμε...

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    2. Ουπς, το δάχτυλο πήγε σε λάθος πλήκτρο και οι ταμιευτήρες... έφαγαν ήττα από το ήτα!

      Διαγραφή
  3. Κυριε Ζιακοπουλε πραγματικα με ξενιζει το γεγονος, που οταν η Ελλαδα ή και η Ευρωπη γενικα, εχουν ψυχροτερους μηνες, αναφερεστε γενικα στο παγκοσμιο θερμ. ισοζυγιο, μη αναφερομενος στα δικα μας, ενω οταν εχουμε θερμο μηνα εδω τον βαζετε σε τιτλο αντιστοιχα.
    Οπως επισης φετος το χειμωνα εχουμε τρελαθει στα χιονια και στα κρυα (χιονοδρομικα δεν ανοιγουν απο μετρα χιονιου), οπως και περιοχες σε Ευρωπη και Αμερικη γραφουν απιστευτα ρεκορ χιονιων και κρυων και ολα αποσιωπουνται. Γιατι αραγε;

    Με τιμη,
    Νικ. Νικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν ένας μήνας είναι ψυχρός σε μια χώρα ή ευρύτερη περιοχή, μπορεί κάποιος να βγάλει λανθασμένα συμπεράσματα για το που πάει το κλίμα του πλανήτη. Εμείς, όπως λέτε, τρελαθήκαμε στα χιόνια και τα κρύα, αλλά οι Ισπανοί τρελάθηκαν στην ανομβρία.
      Συχνά, η προκατάληψη και η καχυποψία δεν μας αφήνουν να δούμε την πραγματικότητα. Δεν τρελάθηκαν ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και η πλειονότητα των επιστημόνων. Στις μετρήσεις στηρίζονται, οι οποίες δείχνουν ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια (2015, 2016, 2017 και 2018) ήταν τα πιο θερμά χρόνια του πλανήτη από τότε που κρατούνται αρχεία. Όποιοι νομίζουν ότι το αίτιο δεν είναι το αυξανόμενο διοξείδιο του άνθρακα και τα άλλα θερμοκηπικά αέρια, οφείλουν να μας πουν πώς εξηγούν αυτή τη θέρμανση.

      Διαγραφή
    2. Προφανώς ο δάσκαλος ανήκει στο group των παγκόσμιων συνομοσιολόγων που ευαγγελίζονται την κλιματική αλλαγή και θέλει να μας επηρεάσει και να γίνουμε οπαδοί της, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή και όλα βαίνουν καλώς.

      Με κάθε σεβασμό στον δάσκαλο (και φυσικά δεν απαντώ εκ μέρους του),

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    3. To θέμα είναι, όμως, ότι πολλά ακραία φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνονται και τον χειμώνα. Δεν μπορούμε να λέμε, δηλαδή, το καλοκαίρι με τους καύσωνες ότι είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής και όταν έχει ακραίους χιονιάδες ότι απλά είναι... χειμώνας. Συμφωνώ με τις εντάσεις του Νικ. Νικ. από την άποψη ότι - και με ευθύνη των επιστημόνων - έχει περάσει στον κόσμο ότι κλιματική αλλαγή είναι μόνο η υπερθέρμανση, ενώ στην πραγματικότητα είναι μία σειρά ακραίων φαινομένων που εκδηλώνονται σε όλες τις εποχές. Ουσιαστικά είναι η απορρύθμιση του κλίματος.

      Παρεμπιπτόντως, έχει γονατίσει ο κόσμος στην Αγία Πετρούπολη όπου χιονίζει ανελλιπώς από τις αρχές Γενάρη. Κυκλοφόρησε κι ένα συγκινητικό βιντεάκι με έναν σκύλο να παίρνει μία γάτα που κινδύνευε να πεθάνει στα χιόνια και να τη βάζει στο σκυλοσπιτάκι του για να τη ζεστάνει.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    4. Ας μην εθελοτυφλούμε για την παγκόσμια υπερθέρμανση. Ο κύριος ζιακόπουλος έχει δίκιο και δίνει τρανές αποδείξεις και το αναφέρω χωρίς να θέλω να κολακέψω. Το πρόβλημα είναι σε παγκόσμιο επίπεδο και όπως έγραψε πρόσφατα ο δάσκαλος κύριος ζιακόπουλος πρόσφατα, αναφερόμενος για την έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα πού είχαμε πρόσφατα από το βαρομετρικό χαμηλό που μας επηρέασε, έγραψε .... ( Ό,τι βλέπεις στη γειτονιά σου περίμενέ το στην αυλή σου).... βλέπουμε ότι στην Μεσόγειο και στις γειτονικές χώρες τα σημάδια τής κλιματικής αλλαγής είναι εμφανή. Με συγχωρείτε για την παρέμβαση που έκανα και σχολιάζω φιλικά. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    5. Kαλο θα ήταν όμως να παραμένουμε επιφυλακτικοι και σε συνεχή αναζήτηση. Αναμφίβολα τα αέρια του θερμοκηπίου επηρεάζουν το κλίμα, το θέμα είναι όμως το πως και το πόσο. Τα κλιματικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η ανθρωπότητα είναι διάρκειας το πολύ 150 ετών, διάστημα πολύ μικρό ως προς τη κλιματική ιστορία της Γης. Επίσης, αναμφίβολα υπάρχει μειώση την τελευταία δεκαετία των πάγων στην Αρκτική. Ωστόσο τα δορυφορικά δεδομένα την έκτασης των πάγων είναι διάρκειας μόλις 35 ετών, αριθμός μικρός για τον προσδιορισμό ενός αξιόπιστου κλιματικού μέσου. Πριν από αυτά οι μόνες πληροφορίες που έχουμε για την Αρκτική και τους πάγους της είναι οι αναφορές ναυτικών και κάποιες παλιές μονταρισμένες από ΜΚΟ ''φωτογραφίες εποχής''.
      Όσο αφορά τη χώρα μας από τότε που υπάρχουν δεδομένα η θερμοκρασιακές διαφορές είναι στατιστικά ασήμαντες. Η μόνη πραγματική μεταβολή που υπάρχει και μπορεί να χαρακτηριστεί ως αλλαγή είναι η κατανομή του ετήσιου υετού(μείωση ημερών βροχής δηλαδή με σταθερό σχετικά ύψος ετήσιου υετού) φαινόμενο που χρήζει περαιτέρω μελέτης.
      Και τέλος μη ξεχνάμε ότι κολοσσιαίας κλίμακας κλιματικές αλλαγές έχουν τελεστεί στη Γη σε περιόδους που το ανθρώπινο είδος δεν υπήρχε. Το κλίμα της Γης πάντα αλλαζε και θα αλλάζει, το θέμα είναι σε πιο βαθμό η ανθρώπινη δραστηριότητα το επηρεάζει και αυτό είναι ακόμα προς μελέτη.
      Κωνσταντίνος

      Διαγραφή
    6. Και ακριβώς η μείωση των ημερών βροχής και το σταθερό ύψος ετήσιου υετού, δείχνουν ότι οι βροχές είναι πλέον πιο έντονες και πιο καταστροφικές. Είναι ένα φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής κι αυτές οι σφοδρές βροχές.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    7. Παρούσα κλιματική αλλαγή:
      (α) Ποτέ άλλοτε τόσο γρήγορα.
      (β) Ποτέ άλλοτε με αιτία τον άνθρωπο.

      Διαγραφή
  4. Κάτι καλο μας τάζουν τα μοντέλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όντως τελικά η κακοκαιρία είχε δυνατό φινις και έριξε παρά πολύ νερό,όχι μόνο όλη την νύχτα, αλλά και από το ξημέρωμα έως πρίν λίγο ακόμη περισσότερο. Έκανε επίσης και αρκετό κρύο, με αποτέλεσμα στον Ελικώνα να χιονίσει και κάτω από τα 1000 μέτρα.
    Φίλε Αντώνη, για να γίνουν ζημιές στα δέντρα θα πρέπει για πολλές ημέρες να κάνει υψηλές θερμοκρασίες και να ανεβάσουν χυμούς, οπότε σε ενδεχόμενη παγωνιά,αυτή τα "καίει".Αυτή την εποχή και έτσι όπως έχει πάει ο καιρός έως τώρα,δεν υπάρχει πρόβλημα για κανένα δέντρο και πόσο μάλλον για τα αμπέλια που "κοιμούνται" του καλού καιρού, οπότε, φυσικά και είναι η καταλληλοτερη εποχή για κλάδεμα,φίλε Δημήτρη.ρ,αρκεί το φεγγάρι να γεμίζει.Ο χειμώνας έχει ακόμη δρόμο μπροστά του και εκτός τον υπόλοιπο Φλεβάρη,να μην υποτιμούμε καθόλου τον φετινό Μάρτιο.
    Φίλε Λευτέρη, έχεις δίκιο σε αυτό που λες για τις γάτες και ειδικά για τους γάτους,αλλά αυτή είναι και "μαγεία"που προσωπικά με ενθουσιάζει.Και αυτό ισχύει για όλο το ζωικό βασίλειο, γι αυτο και ο θυμοσοφος λαός μας,χαριτολογώντας λέει:Να'μουνα τον Μάιο γάιδαρος,τον Αύγουστο κριάρι, όλο το χρόνο πετεινός και γάτος τον Γενάρη.
    Όσο για την Υλικη που είπες, σαφώς και έχεις δίκιο και θα μπορούσες, τόσο εσύ, όσο και οι υπόλοιποι φίλοι του μπλοκ να δουν ένα πολύ όμορφο βίντεο,τραβηγμένο από drone και είναι στο permissos την 1-2-2019.Αξίζει να το δείτε, για το πώς χύνονται στην Υλικη (η λικερι, όπως την λέμε οι ντόπιοι)τα δύο ποτάμια,Κηφισός και Μαυροποταμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχει ένα μικρό group αρνητών που πιστεύουν ότι οι κακές ενδείξεις για το κλίμα είναι προϊόν παγκόσμιας συνομωσίας. Ελπίζω να μην ζουν με την σκιά των παγκόσμιων συνωμοσιών που και αυτό κατάντησε μόδα.
    Είναι αναγκαιότητα η ανθρωπότητα να μεταβεί από την εποχή του πετρελαίου σε καθαρότερη ενέργεια. Δυστυχώς εκεί είναι το μεγάλο βρώμικο οικονομικό παιχνίδι που ο μέσος άνθρωπος θα το πληρώσει πάλι ακριβά.
    Και όταν τα παγκόσμια οικονομικά συμφέροντα διεισδύουν στην επιστημονική κοινότητα βρίσκουν Ιούδες. Και από την άλλη πλευρά είναι μια τεράστια οικονομική ευκαιρία να πουλήσουν το " βιολογικό " , το " καθαρό " σαν lifestyle και με αισχροκέρδεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε σου πρόταση είναι και μία μεγάλη αλήθεια. Σε μία παράγραφο τα είπες όλα.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  7. Φίλε Χριστοδουλε εννοούσα τα χιόνια του Μαρτη κ όλα τα επακόλουθα,καλο μεσημέρι στον κ ζιακοπουλο κ όλη την παρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Αντώνη, κατάλαβα τι εννοείς, αλλά και εγώ αυτό που ήθελα να πω είναι ότι αν δεν κάνει πολλές ημερες(10-15)με υψηλές θερμοκρασίες, κοντα στους 20 βαθμούς,που θα "ξεγελάσει" ,δέντρα και φυτά, για να ανεβάσουν χυμούς, τότε και χιόνια σαν τον Μάρτιο του'87 να κάνει, δεν θα κάνει ζημιές. Αν συμβεί το αντίθετο, τότε σίγουρα θα υπάρχουν προβλήματα.Εχουμε ξαναπεί, ότι ο καιρός φτιάχνει τα πάντα και ο καιρός τα χαλάει.Εμεις ,ακολουθουμε και προσαρμόζομαστε. Καλό απόγευμα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή