Την καλημέρα μου από τον Αμάραντο της Κόνιτσας!




Ο αγέρωχος Σμόλικας. Φωτογραφίες Νίκος Ζιακόπουλος

19 σχόλια:

  1. Καλημέρα δάσκαλε!
    Αυτά είναι....πάτρια κ άγια εδάφη!
    Μείνετε εκεί να φέρετε κ γούρι καθώς στο παιχνίδι τελικά μπαίνει κ η Ήπειρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. NW Pindos
    Καλημέρα στα πάτρια (εν ευρεία έννοια) εδάφη! Αυτή είναι η εκτεθειμένη στο ΝΔ πλευρά του Σμόλικα. Αν κρίνω από τη φωτογραφία οι ποσότητες χιονιού που πρέπει να έπεσαν εκεί μέχρι και το Γενάρη (και το Φλεβάρη ανά περιόδους) πρέπει να ήταν ασύλληπτες (και τώρα βέβαια καλά κρατούν πάνω από τα 1800μ. χοντρικά). Ήδη φαίνεται παραλλαγμένη η μορφολογία του εδάφους από τους όγκους του χιονιού (κάτω ακριβώς από την κορυφή του Σμόλικα στη φωτογραφία το κομμάτι που φαίνεται σαν ΄΄πλατεία επίπεδη΄΄ είναι λεκάνη μεγάλης έκτασης και έχει γεμίσει με χιόνι μέχρι το χείλος της, το ίδιο και το σημείο αμέσως παρακάτω). Πιστεύω έπεσαν τουλάχιστον 8-10 μέτρα χιόνι για να μην πω παραπάνω. Η εκτεθειμένη στο Β-ΒΑ πλευρά του βουνού θα έχει λογικά ακόμη περισσότερο. Με τις παγωνιές και τα χιόνια που έρχονται όλο αυτό το χιόνι θα γίνει ΄΄πέτρα΄΄και ο Σμόλικας θα έχει σίγουρα χιόνια μέχρι τον Ιούνιο και παίζει να διατηρηθεί χιόνι κυρίως σε ανήλια σημεία μέχρι τον επόμενο χειμώνα.
    σ.σ. Να πω κάτι που ίσως πολλοί μπορεί να μη το γνωρίζουν: Το χιόνι σε πολύ μεγάλα υψόμετρα και ειδικά όταν αυτό πετρώνει (άνω των 2000-2200 μ.) δεν λοιώνει όπως ξέρουμε, δηλαδή με νοτιάδες και βροχές, αλλά εξανεμίζεται ουσιαστικά από δυνατούς αέρηδες από την άνοιξη και μετά (το σκορπά δηλαδή ο δυνατός αέρας στην ατμόσφαιρα και έτσι φεύγει, όσο πιο πετρωμένο όμως είναι τόσο πιο δύσκολο να συμβεί και αυτό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν μου επιτρέπεις φίλος είναι η Δ-ΒΔ έκθεση. Και το χιόνι είναι από τα 1.200 μ. και πάνω, ίσως και χαμηλότερα αν θεωρήσεις αυτό που κρύβεται λόγω της βλάστησης.

      Διαγραφή
  3. καλημέρα κ.Ζιακόπουλε . Εντυπωσιακός ο Σμόλικας , περιμένουμε και άλλες φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Δάσκαλε από την ηλιόλουστη Μυτιλήνη!! Υπέροχα τοπία!! Γιάννης από Μυτιλήνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα , ζηλεύω .... υπέροχα !! Να περάσεις τέλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να στε καλά κ ζιακοπουλε,καλα να περάσετε στην ιδιαίτερη πατρίδα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα σας Δάσκαλε! Εν αναμονή ενός ακόμα τρομέρου καιρικού σάντουιτς που μόνο η μητέρα φύση ξέρει να φτιάχνει και να μας κάνει να αγαπάμε ακόμα περισσότερο ότι έχει να κάνει με αυτήν! Μόνο nowcast και αυτή είναι η ομορφιά! Να περνάτε τέλεια και πάρτε κ μια 'τζούρα' οξυγονοευωδιάς!..για εμάς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ομορφα μερη με φοβερη θεα που οργιαζει,πλουσιες παραστατικες και μαγευτικες εικονες με ωραια γραφικα χωρια!θυμιζουν αυτες οι περιοχες τα δικα μας τα μερη, αργιθεα-αγραφα.αυτο θα πει ο "ορισμος του μεγαλειου".
    αξιζει μια εκδρομη για επισκεψη.γενικως οχι μονο τα ζαγοροχωρια και η κονιτσα αλλα και ολη η ηπειρος ειναι το διαμαντι-θησαυρος της φυσικης ομορφιας της ελλαδας.

    υγ:το χωριο αμαραντος ιωαννινων ποσα χιλιομετρα απεχει απο τα συνορα με την αλβανια(σε νοητη γραμμη)δηλαδη το κοντινοτερο σημειο των συνορων ποση αποσταση το χωριζει απο το χωριο?

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα από Πειραιά!! Υπέροχες φωτογραφίες από την όμορφη Ελλάδα μας ,Να είστε πάντα καλά να μας ενημερώνετε για τον καιρο που τόσο αγαπάμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μην ακούτε τον Φώτη κ.Δημητρη,ελάτε πίσω στην Αθήνα ,σας χρειαζόμαστε...!!
    Καλημέρα στην όμορφη Κόνιτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χαίρε δασκαλε,τέλεια ωραίες φωτογραφίες, αναμονή των εξελίξεων στα του καιρού..μας τα χάλασαν λίγο τα μοντέλα ψες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τον «Ψεύτη βοσκό» τον ξέρετε;
    Έρχεται ως «κακοκαιρία»…...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα δάσκαλε. Φυσικά και βάλατε τις φωτογραφίες με τα υπέροχα τοπία της πατρίδας μας για να ζηλέψουμε όλοι εμείς που αγχωνόμαστε και παλεύουμε στις πόλεις μας! Δώστε μας κι άλλο πόνο...

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα σας δάσκαλε! Απίστευτες ομορφιές!! Να περάσετε υπέροχα κύριε ζιακόπουλε και να χαρείτε τα πάτρια εδάφη. Καλησπέρα σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σπυρίδων Μπαλαδήμας20 Φεβρουαρίου 2019 στις 5:23 μ.μ.

    Αγαπητέ κύριε Ζιακόπουλε
    Θερμές ευχαριστίες για την καλημέρα και τις όμορφες φωτογραφίες
    Να είστε και να περνάτε καλά.
    Με εκτίμηση
    Σπυρίδων Μπαλαδήμας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα κυριε Δημήτρη κ από εμένα...ελπίζω να περνάτε πολύ πολύ ωραία στα υπέροχα Ηπειρώτικα βουνά
    Θάνος Κοτταρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σήμερα είχαμε μια γλυκιά ημέρα στα Γιάννενα με 15° αλλα στον Αμάραντο μαλλον είχε ψύχρα αν κρίνω απο το μπουφάν που φοράει ο κ.Ζιακοπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή