Υποτροπή της κακοκαιρίας κυρίως στην ανατολικο-κεντρική Ελλάδα και το Αιγαίο


Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον ισχυρό συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα τη διατήρηση του ενισχυμένου ΒΑ ρεύματος. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), μία ανώτερη ατμοσφαιρική διαταραχή που θα κινηθεί από την Ουκρανία προς την περιοχή μας θα προκαλέσει βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σημειώνεται ότι στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Το Σάββατο (16/2), οι βροχές και οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά-Εύβοια, την Α. Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και βαθμιαία σχεδόν παντού θα εξασθενήσουν. Ως προς τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν προβλέπονται σημαντικές αλλαγές. Την Κυριακή (17/2),  μόνο στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές και τοπικές χιονοπτώσεις (ορεινά Κρήτης). Οι Β-ΒΑ άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Όμως, οι ελάχιστες τιμές θα είναι χαμηλές και στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. Τέλος, τη Δευτέρα και την Τρίτη (18-19/2), θα επικρατήσουν σχεδόν ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες. Πέρα από την ηλιοφάνεια και τους ασθενείς ανέμους, η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο, φθάνοντας τους 18 βαθμούς.   

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 Φεβρουαρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15-2-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές χιονοπτώσεις και στα παραθαλάσσια - πεδινά βροχή χιονόνερο. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 9 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανές σύντομες βροχές και στα ορεινά - ημιορεινά τοπικές χιονοπτώσεις. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 12 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Χιονοπτώσεις και στα πεδινά βροχή ή χιονόνερο. Τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 10 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 13 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές και στα ορεινά - ημιορεινά χιονοπτώσεις. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 9 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις και στα πεδινά βροχή ή χιονόνερο. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 9 βαθμούς.

26 σχόλια:

  1. Δάσκαλε σε συμφωνία με την ΕΜΥ αυτή τη φορά μιλάτε για χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα και σε χιονόνερο/ βροχή στα πεδινά. Καταρχάς χαμηλά υψόμετρα χωρίς τα μέτρα ο καθένας τα ερμηνεύει όπως θέλει. Αν πάλι εννοείτε χαμηλά υψόμετρα τα 500-600 μέτρα αυτό είναι άτοπο αφού αυτά λέγονται ημιορεινά. Και πάλι πάντως αδυνατώ να καταλάβω πώς ενώ δίνονται θερμοκρασίες μέχρι 9 βαθμούς μιλάτε κι εσείς κι η ΕΜΥ για χιονόνερο και χιόνια. Γενικά αυτή η «κακοκαιρία» (εξαιρετικά τοπικού και με ελάχιστα σε ποσότητα φαινόμενα) ταλαιπωρεί τους μετεωρολόγους και έπειτα εμάς:απλή ταπεινή διαπίστωση πχ για Θεσσαλονίκη και όλη την κεντρική τουλάχιστον Μακεδονία : ούτε χιόνισε ούτε έβρεξε ούτε παγετό έκανε παρά μόνο φύσηξα. Ταπεινή μου γνώμη: οι ανακοινώσεις έπρεπε να αποτυπώνουν τις πληγείσες περιοχές πχ Κρήτη. Διαβάζοντας δελτία καιρού νόμιζες και νομίζεις ότι χτες προχτές και αύριο θα έχει κακοκαιρία το σύνολο της χώρας. Αυτό δεν συνέβη επουδενί χτες προχτές, μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι για αύριο.
    ΥΓ: ποια κακοκαιρία βίωσε η Αττική ας πούμε; Πόση βροχή επεσε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οι δημοσιογραφοι εκφοβιζουν τον κοσμο στα καναλια οτι πχ εντονη κακοκαιρια σε ολη την ελλαδα ενω πχ στην κεντρικη μακεδονια μονο αερα ειχε...

      Διαγραφή
    2. Η αφεντιά μου θεωρεί ημιορεινές τις περιοχές με υψόμετρα μεταξύ 450 και 850 μέτρων.
      Επόμένως, περιοχές με υψόμετρο 300 ή 400 μέτρων τις θεωρώ περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Δυστυχώς, δεν μπορώ να αραδιάσω δεκάδες προγνωστικά υψόμετρα διότι δεν έχω ...πασέτο!
      Υποκειμενικός είναι και ο ορισμός της κακοκαιρίας.

      Διαγραφή
    3. Να συμπληρώσω ότι κακοκαιρίες δεν είναι μόνο οι τύπου "the day after tomorrow" κακοκαιρίες και ότι πριν από δύο ημέρες είχα γράψει ότι η αιχμή του δόρατος της τρέχουσας κακοκαιρίας θα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι.

      Διαγραφή
    4. Όσο υποκειμενική κι αν είναι μια κακοκαιρία η «αυριανή» δεν συνιστά επουδενί κακοκαιρία.
      Πχ.«Νηφάλια» πρόγνωση για Μακεδονία: Μέχρι το μεσημέρι ηλιοφάνεια με λίγα σύννεφα που αργότερα θα πυκνώσουν και ενδέχεται να βρέξει λίγο τοπικά και ασθενώς. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Θερμοκρασία από 3 ως 9 βαθμούς. Ας συγκρίνει κάποιος με την ΕΜΥ και αύριο θα δούμε ποιος θα επαληθευτεί

      Διαγραφή
    5. ΕΜΥ:
      ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
      ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΧΙΟΝΟΝΕΡΟ, ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ-ΗΜΙΟΡΕΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ. ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ. Σχόλιο: στην πρόγνωση για ήπειρο , Ιόνιο, δυτική στερεα και δυτική Πελοπόννησο θα έπρεπε σαφώς να περιληφθεί και η Μακεδονία.
      Αν παρόλα αυτά χιονίσει στη Μακεδονία ζητάω ταπεινά συγνώμη
      Οι αγκυλώσεις της ΕΜΥ και κάποιων μετεωρολόγων θα ρέπει εν έτει 2019 να ξεπεραστούν.
      Δεν συμπεριλαμβάνω το δάσκαλο βεβαίως καθώς οι προγνώσεις του είναι πάντα μετριοπαθείς σαφείς και περιεκτικές

      Διαγραφή
    6. Μπορεί να μην επηρέασε όλη την Ελλάδα αλλά η καλοκαίρια στη δυτική Κρήτη προκάλεσε απίστευτες καταστροφές και επίσης σε πολλές περιοχές έπεσαν μέσα σε μισή μέρα πάνω από 200mm βροχής και στην πόλη 125...αν όμως αφορούσε την Αττική όλοι θα ασχολούνταν
      Για τις απίστευτες ζημιές που προκάλεσε στην Κρήτη ουδείς ασχολήθηκε...όπως πάντα
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
  2. Τουλάχιστον μέσιασε ο Φλεβάρης. Σε έναν χειμώνα που τα είχε όλα. Στο δριμύ ψύχος, τα χιόνια και τους βοριάδες που έγραψε σε προηγούμενη ανάρτηση ο NW Pindos, να συμπληρώσω και τις πολλές βροχές. Αρκετός κόσμος έχει ταλαιπωρηθεί, αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει εύκολα κάποιος που ζει στην Αθήνα, όπου οι πολυκατοικίες μετριάζουν ακόμα και την ένταση αυτού του δυνατού βοριά - σε σχέση με το Θυμάρι π.χ. είναι η μέρα με τη νύχτα. Άλλος κόσμος πραγματικά. Δεν είχε μείνει τίποτα όρθιο σήμερα στη δαντελένια ακρογιαλιά. Τι δέντρα πεσμένα, οι κάδοι να έχουν αναποδογυρίσει, η εξέδρα με τα ντους στην καντίνα να έχει γκρεμιστεί, ακόμα και η μεταλλική κατασκευή που οριοθετεί τη γλίστρα για τις βάρκες είχε τουμπάρει. Ακόμα και τα ψάρια είχαν κρυφτεί στις ποσειδωνίες και τις τραγάνες, αφού δεν είδα ούτε ένα.

    Μόνο ένα χελιδόνι της θάλασσας έκανε κάτι φοβερά ακροβατικά στα αγριεμένα νερά. Τελικά δεν ήρθαν τα original χελιδόνια, αλλά τα χελιδόνια της θάλασσας, που είναι είδος μικρόσωμου και χειμωνιάτικου γλάρου. Και κάπως έτσι ο χειμώνας καλά κρατεί στην αγαπημένη μου ακτή. Ο χειμώνας, που το πώς θα τον βιώσεις εξαρτάται από το πού μένεις, τι μέσα διαθέτεις και τι αναποδιές θα σου τύχουν. Ενδιαφέρον έχει, λοιπόν, πώς περνούν στην Υεμένη, όπου οι κάτοικοι έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν κάνοντας σάουνα και μασάζ στα λουτρά Fakhama στην πρωτεύουσα Σαναά, όπως μεταδίδει το Reuters.

    Πηγαίνουν επίσης εκεί προς αναζήτηση ενός σπάνιου για τη χώρα τους αγαθού, του ζεστού και τρεχούμενου νερού, καθώς τέσσερα χρόνια πολέμου έχουν αφήσει την Υεμένη χωρίς αξιόπιστες παροχές ηλεκτροδότησης και ύδρευσης. "Μετά το στρες της δουλειάς και το βάρος των καθημερινών συνθηκών εδώ, μπορείς να αφήσεις πίσω τις ανησυχίες σου" λέει ένας 35χρονος. Η Σαναά που καταλήφθηκε από τους αντάρτες Houthis το 2014, δεν έχει κρατική εταιρία ηλεκτρισμού, κι έτσι οι κάτοικοι βασίζονται σε ηλιακούς θερμοσίφωνες και γεννήτριες. Για το νερό πληρώνουν ακριβά τα βυτιοφόρα, έτσι ώστε να γεμίσουν τις δεξαμενές τους, καθώς οι αγωγοί ύδρευσης λειτουργούν μία φορά τον μήνα. Έτσι, οι πελάτες των λουτρών Fakhama και μερικών ακόμα που υπάρχουν στην πόλη, απολαμβάνουν κάποιες πολυτέλειες που δεν έχουν στο σπίτι τους.

    "Με 500 ριάλ, δηλαδή, ένα δολάριο, κάνεις μπάνιο, μασάζ και νιώθεις ικανοποιημένος όταν φεύγεις από εδώ" υποστηρίζει 27χρονος μάνατζερ των λουτρών Fakhama, που άνοιξαν τον Ιανουάριο του 2019. Kαι πριν τον πόλεμο η Υεμένη ήταν από τις πιο φτωχές αραβικές χώρες και μόνο ο μισός πληθυσμός είχε πρόσβαση σε μη αξιόπιστη ηλεκτροδότηση. Επίσης, η Υεμένη είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη λειψυδρία στον κόσμο. Και με τις ελλείψεις καυσίμων να την πλήττουν εξίσου, τα λουτρά Fakhama διαθέτουν τόσο ντίζελ όσο και καυστήρες με ξύλο. "Το να δουλεύεις στην Υεμένη είναι ρίσκο, όποιος κάνει ένα ξεκίνημα, συνεχίζει με την ευλογία του θεού" εξηγεί ο 51χρονος ιδιοκτήτης τους.

    Η σύρραξη στην Υεμένη είναι ανάμεσα στους Houthis, που φέρεται να έχουν τη στήριξη του Ιράν και τον σαουδαραβικό συνασπισμό που προσπαθεί να επαναφέρει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση. Ο πόλεμος οδήγησε σε κατάρρευση της οικονομίας, έφερε εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα του λιμού, ενώ η αγοραστική δύναμη εξαλείφθηκε εξαιτίας του πληθωρισμού και νοικοκυριά έμειναν χωρίς εισόδημα, επειδή οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πληρώνονται. Τα λουτρά Fakhama δημιούργησαν 60 θέσεις εργασίας, μία ανάσα για την τοπική οικονομία και ένα μέρος που κάνει καλό στην υγεία και το μυαλό των ανθρώπων, όπως λέει ένας 32χρονος θαμώνας τους.
    https://www.reuters.com/article/us-yemen-spa/bathhouse-in-war-hit-yemen-offers-relaxation-and-rare-water-idUSKCN1Q21R7?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν μια κακοκαιρία μέτριας δυναμικής, με το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο τον δυνατό άνεμο. Τα χιόνια αφορούσαν πρακτικά σχετικά χαμηλά υψόμετρα (600 μέτρα) αλλά όχι κάτι αξιοσημείωτο. Από εκεί και πέρα το αν αύριο ή μεθαύριο χιονίσει πρόσκαιρα στα 500 ή 400 μέτρα δεν την καθιστά κάτι ιδιαίτερο. Αν κάτι ήταν πράγματι εντυπωσιακό και δυνητικά επικίνδυνο ήταν οι ριπές του αέρα.
    Από εκεί και πέρα το μάτι μου έχει κολλήσει στο επόμενο ΣΚ και μετά. Προφανώς είναι έτη φωτός μακριά, η ισορροπία είναι εύθραυστη λόγω κάτι τεράτων που καραδοκούν στον Ατλαντικό, αλλά κάτι όμορφα σενάρια αχνοφαίνονται σιγά σιγά. Αυτό το 1035 εκεί μεταξύ Σκανδιναβίας και Βρετανίας μπορεί να είναι δυνητικά ονειρώδες, αλλά, για να τα λέμε όλα, μια φάπα να φάει απλώνεται μέχρι εδώ και καλωσορίζουμε την άνοιξη. Πάντως, κολάζει και άγιο σε αυτή τη θέση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σε όλη την παρέα,Χριστοδουλε μπράβο,ωραιες εικόνες,οσο αφορά τις προγνώσεις,ο κ ζιακοπουλος πάντα ξεχωρίζει κατά κράτος γιατί απλά αυτά που λέει βασίζονται στις γνώσεις μιας ζωής,επιστημονας με κύρος κ μετεωρολογικό υπόβαθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ Αντώνη, για άλλη μια φορά το είδαμε το τιμημένο, αλλά πάλι ήταν λίγο, θέλαμε πολύ περισσότερο. Δεν πειράζει την άλλη φορά. Τουλάχιστον μας τίμησε δεόντως και είχαμε πολύ πολύ νερό. Είμασταν άτυχοι...
    Σήμερα ήταν μια πολύ παγωμένη Η μέρα σε μάς, με θυελλώδης ανέμους που δεν άφησαν την θερμοκρασία να ανέβει πάνω από τους 7 βαθμούς, με την αίσθηση πολύ χαμηλότερη. Μετα τις 4 το απόγευμα καθάρισε από σύννεφα, έμεινε πολύ δυνατός και κρύος ο άνεμος και πριν λίγο ξανασυννεφιασε .Το φεγγάρι πάλι γεμάτο νερό και πολύ αέρα. Για να δούμε. Έχουμε δρόμο ακόμη να διανύσουμε.
    Καλό βράδυ σε ολους-ες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντως, στη θέση σας δεν θα τα εμπιστευόμουν και τόσο πολύ τα μοντέλα. Ειδικά μερικά έταζαν για το διήμερο 13-14 Φλεβάρη παπάδες και τελικά είχαμε μόνο θυελλώδεις βοριάδες... Και ουσιαστικά από τις 24-25 Γενάρη, με βάση τα όσα γράφατε εδώ, γιατί τότε δεν τα είχα δει, φέρνουν κάθε λίγο και λιγάκι ψυχρή εισβολή. Μερικά το τραβάνε και μέχρι το Μάρτη, βάφοντας στα μπλε (όχι της θάλασσας) την Ελλάδα. Από εκεί ορμώμενοι λέτε ότι θα έχουμε χειμώνα και τον Μάρτη; Εντάξει, όταν επί τρεις μήνες αν βάλουμε και τον Δεκέμβριο, προβλέπουν κάθε βδομάδα κακοκαιρίες, κάποιες φορές θα πέσουν μέσα, χειμώνας είναι, άλλωστε.

    Το θέμα, όμως, είναι άλλο. Αν για παράδειγμα εγώ που είμαι παντελώς άσχετος, παρακολουθώ τα μοντέλα και μαθαίνοντας σιγά, σιγά τα βασικά, μπορώ να βγάζω συμπεράσματα για τον καιρό; Δεν νομίζω. Άραγε σε όλα αυτά τα σάιτ για τον καιρό που έχουν ξεφυτρώσει σε μία χώρα, η οποία έχει 300 μέρες ήλιο, από πίσω είναι επιστήμονες ή, απλά κάποιοι που ξέρουν πέντε πράγματα και γράφουν ό,τι λένε τα μοντέλα, τα οποία αλλάζουν χρώμα (σαν τα χταπόδια) κάθε μέρα; Στη δεύτερη περίπτωση είναι ανεύθυνο αυτό που κάνουν. Είναι για παράδειγμα σαν να δίνει κάποιος ιατρικές συμβουλές στο διαδίκτυο, χωρίς να είναι γιατρός. Για όλα αυτά μένω στην πρόγνωση των ειδικών και φυσικά του κ. Ζιακόπουλου, που συν τοις άλλοις έχει και το ταλέντο να δίνει με τους τίτλους στα κείμενα το στίγμα του καιρού.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουδείς κάνει πρόγνωση εδώ μέσα, πλην του δάσκαλου. Είναι ευκόλως αντιληπτό αυτό. Όλοι οι άλλοι απλώς σχολιάζουμε, κουβεντιάζουμε και ανταλλάσσουμε απόψεις καιρικές γιατί αυτό μας ενώνει, γιατί αυτό γουστάρουμε, γιατί αυτό μας πορώνει και γιατί (και) αυτό το ρόλο εξυπηρετει τούτο το αξιόλογο μπλογκ. Το να πει κάποιος (εγώ δηλαδή ή κάποιος άλλος) ότι κάτι φαίνεται στους χάρτες και μακάρι να μας κάτσει, ή ο χειμώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα κλπ προφανώς δεν είναι πρόγνωση και όλοι μπορούν να το αντιληφθούν αν υπάρχει καλή διάθεση και όχι μεμψιμοιρία.

      Διαγραφή
    2. Μιας και αναφέρθηκα, όμως, σε ιατρικές συμβουλές που δίνουν στο διαδίκτυο άτομα, που δεν είναι γιατροί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα ιλαράς αυξήθηκαν κατά 50% μεταξύ 2017 και 2018, όπως γράφει ο Guardian. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η ανησυχητικά ανοδική τάση στα κρούσματα ιλαράς παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο ακόμα και σε πλούσιες χώρες, όπου ιστορικά οι πολίτες τους εμβολιάζονται σε μεγάλο ποσοστό. Για αυτό και η διευθύντρια του ΠΟΥ, η Katherine O' Brien ότι δεν είναι ένα μεμονωμένο πρόβλημα, προσθέτοντας ότι μόνο το 10% των περιπτώσεων ιλαράς. "Έτσι όταν αυτές αυξάνονται κατά 50%, τότε ξέρουμε ότι είμαστε σε λάθος δρόμο" συμπλήρωσε η ίδια, που θεωρεί ότι τα πραγματικά περιστατικά είναι εκατομμύρια. Οι χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν προθεσμία μέχρι τον Απρίλιο του 2019 για να αναφέρουν τα καταγεγραμμένα κρούσματα του 2018. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 229 χιλιάδες κρούσματα ιλαράς το 2018, έναντι 170 χιλιάδων το 2017. Επίσης, από ιλαρά πέθαναν 136 χιλιάδες άνθρωποι το 2018, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ΠΟΥ.

      Η ιλαρά, που προκαλεί διάρροια, πνευμονία και απώλεια όρασης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οδηγεί και στον θάνατο, μπορεί να αποφευχθεί με δύο δόσεις ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου, που χρησιμοποιείται από το 1960. Μέχρι το 2016 τα κρούσματα ιλαράς μειώνονταν σε σταθερή βάση, αλλά από το 2017 άρχισε και πάλι η ανοδική τους πορεία. Υπάρχουν εξάρσεις της ασθένειας, ειδικά στην Ουκρανία, τη Μαγαδασκάρη, το Κονγκό, τη Σιέρα Λεόνε και το Τσαντ. Στη Μαγαδασκάρη καταγράφηκαν 66.278 κρούσματα και 922 θάνατοι από τον Οκτώβριο του 2018 ως τις 12 Φεβρουαρίου 2019.

      Σε φτωχές χώρες, περιθωριοποιημένες κοινότητες και περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις, δεν υπάρχει πρόσβαση σε εμβολιασμό για τους κατοίκους. Στην Ευρώπη και άλλες πλούσιες περιοχές οι ειδικοί αποδίδουν την έξαρση της ιλαράς στον εφησυχασμό και την παραπληροφόρηση σχετικά με το εμβόλιο και τους αβάσιμους ισχυρισμούς ότι προκαλεί αυτισμό. Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί και κίνημα κατά του εμβολίου, με την O' Brien να λέει ότι "κάνουμε βήματα πίσω, ενώ έχουμε τα εργαλεία να αντιμετωπίσουμε την ιλαρά".
      https://www.theguardian.com/society/2019/feb/15/measles-who-warns-cases-have-jumped-50
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Για εσάς Βαγγέλη είπα απλά να μην εμπιστεύεστε τα μοντέλα τυφλά. Για την πρόγνωση είπα ότι την κάνουν ορισμένα σάιτ, στα οποία είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν γράφουν μετεωρολόγοι, έστω ερασιτέχνες. Αν γράφουν κάποιοι ημιμαθείς, απλά παρακολουθώντας τα μοντέλα, είναι ανεύθυνο αυτό που κάνουν, διότι πολλών ανθρώπων η εργασία, ακόμα και η ζωή εξαρτώνται από τον καιρό. Μην διαστρεβλώνεις, λοιπόν, τα γραφόμενά μου, δεν λέω να μην εκφράζει ο καθένας τη γνώμη του, να μην παίρνετε τοις μετρητοίς τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις των μοντέλων, που έχουν χαμηλά ποσοστά επαλήθευσης, τουλάχιστον όσον αφορά τις λεπτομέρειες του καιρού, είναι η γνώμη μου.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    4. Βαγγέλη, ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι τον φωτίσει ο θεός, αναλόγως της εμπειρίας του, του μυαλού του, του χαρακτήρα του. Δε νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με ανήλικα. Επιπλέον, όποιου η ζωή ή η εργασία εξαρτάται από τον καιρό υποθέτω θα ενημερωθεί από κάποιον επίσημο φορέα ή το δελτίο καιρό για τους αγρότες κλπ, όχι από τον Βαγγέλη που βλέπει το 1035 στη Σκανδιναβία κι έχει ονειρώξεις... Πάντως, προς ενημέρωσή σου, υπάρχουν 3 τύποι χωρίς πτυχίο που κάνουν παπάδες. Βεβαίως, υπάρχουν δεκάδες άλλοι που νομίζουν ότι είναι κράμα Ρονάλντο και Μέσι και ούτε στα (πάλαι ποτέ γιατί πλέον έχουν συνθετικό χλοοτάπητα) ξερά της γειτονιάς μας δε μπορούν να παίξουν.

      Διαγραφή
    5. Βαγγέλη Σπανέ έτσι να τα διαχωρίζεις αυτά γιατί εμείς έχουμε έναν καημό,τον βαρύ κ χιονισμένο Χειμώνα,αυτό γουστάρουμε κ γι αυτόν διαβάζουμε κ εκτιμάμε!
      Εγώ προσωπικά ποτέ δε δίνω μέγα βάση στα μοντέλα κ όποτε μπορώ μελετώ ένα σωρό άλλους παραμέτρους που με μία απλή ανάγνωση στα μοντέλα δεν βγάζεις άκρή κ δεν αφορά κανέναν να τα αναλύσω τώρα όλα αυτά.
      Το αν μία κακοκαιρία δεν φέρνει χιόνι στα πεδινά αυτό δεν πάει να πεί κάτι.
      Και κάτι άλλο τέλος,το ότι πηγαίνεις στην παραλία μέσα στο καταχείμωνο κ να κάνεις μπάνιο είναι δικαίωμά σου,μην απαιτείς όμως από τον καιρό να σου κάνει τη χάρη κ να είναι ανοιξιάτικος η καλοκαιρινός.
      Εδω είναι Χειμώνας κ στην Ελλάδα κάνει κ θα κάνει κ άλλο Χειμώνα έστω κ με αναλαμπές.
      Αν κάποιοι θέλουν τόσο καλές καιρικές συνθήκες νομίζω ότι πρέπει να μετακομίσουν στο Μαϊάμι η στη νότια Αμερική η ακόμη καλύτερα να πηγαινοέρχονται αναλόγως την εποχή Αυστραλία Ευρώπη.
      Αυτά έχω να πω κ εντελώς φιλικά.
      Απλά ξεκαθαρίζω αυτά που γνωρίζω τόσα χρόνια χωρίς να θέλω να προσβάλλω κανέναν.

      Διαγραφή
    6. Δεν απαντάτε, όμως, στο ερώτημά μου. Μπορεί κάποιος χωρίς πτυχίο μετεωρολόγου να έχει σάιτ και να ενημερώνει τον κόσμο; Μάλιστα, πολιτικά σάιτ αντιγράφουν τέτοια καιρικά σάιτ και γίνεται ένα μπάχαλο πραγματικά. Ας μας απαντήσει ο κύριος Ζιακόπουλος, που ειρήσθω εν παρόδω δικαιώθηκε απόλυτα με τα σημερινά χιόνια στα ημιορεινά, καθώς στον Διόνυσο το έστρωσε κιόλας (σε υψόμετρο 550-600 μέτρα για την ακρίβεια). Είδατε μόλις κόπασε ο βοριάς; Να και ένα σημείο επαφής που βρήκαμε τελικά, καθώς και στη θάλασσα ήταν πολύ άνετα σήμερα, παρά τις εναλλαγές ήλιου και συννεφιάς, που σχημάτισαν και ένα ουράνιο τόξο σε ένα σύντομο πέρασμα χιονόνερου στο Θυμάρι.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα, η σημερινή κακοκαιρία είναι σαφώς ανώτερη της Τετάρτης. Καταρχάς μιλάμε για συμπαγή καιρό στην Αττική με γενικευμένα φαινόμενα, ενώ την Τετάρτη ό,τι συνέβαινε ήταν μέχρι το Μαρούσι. Επίσης, είμαστε ένα κλικ από το χιόνι... Βασικά, το πρωί στην πλατεία της Πολιτείας είχαμε βροχή και χιόνι μαζί. (και την Τετάρτη το γύρισε το πρωί σε χιόνι για 5 λεπτά αλλά θα ήταν ύβρις να πούμε ότι ήταν ημέρα χιονιού). Αυτός ο καιρός δίνει χιονάκι σε Ρέα, Διόνυσο κλπ και αν μας κάνει τη χάρη είμαστε οι επόμενοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά είναι εντυπωσιακές οι διαφορές του καιρού από τη βόρεια στη νότια Αττική. Στο Π. Φάληρο έχει τώρα ήλιο - υπάρχει, βέβαια, χαμηλή νέφωση στον Υμηττό, αλλά και μεγάλα ανοίγματα στον ουρανό. Και όλα αυτά δείχνουν πόσο δύσκολο είναι να προβλέψει κάποιος, χωρίς το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο τον καιρό. Η εμπειρία έχει δείξει, πάντως, ότι ο ήλιος είναι το απόλυτο στάνταρντ του δελτίου (καιρού). Και στις κακοκαιρίες έχει πάντα τον τελευταίο λόγο. Από την άποψη ότι τις τελειώνει πιο γρήγορα απ' ό,τι δείχνουν τα μοντέλα και τα λοιπά Νομίζω υποτιμούν λίγο τη δυναμική του όσοι ασχολούνται με τον καιρό. Τουλάχιστον με όσα βιώνω στη θάλασσα, μετρημένες στα δάχτυλα είναι οι μέρες που δεν θα βγει έστω και για λίγο ο ήλιος.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Σήμερα έτσι κ αλλιώς ο καιρός μέχρι το απόγευμα αναμένονταν άστατος,δλδ μπόρες κ περιοδική ηλιοφάνεια,οπότε δεν έπεσε κάποια πρόβλεψη έξω.

      Διαγραφή
  8. Από τις 3 την νύχτα και ως το πρωί στις 6 παρά που έφυγα,γινόταν χαμός από βροχή ανακατεμένη με νιφάδες χιονιού και πολλά αστραποβροντα!! με θερμοκρασία στους 4 βαθμούς.Μετα την Θήβα και εως το ύψος της Ριτσωνας,έριχνε τόσο πολύ νερό, που σφυρίζαν οι ιμάντες του αυτοκινήτου.Βροχη πολύ είχε και στο Σχηματάρι με πολύ ηλεκτρισμο.
    Κατά τις 8 που πήγαιναν τα κορίτσια σχολείο (Στο χωριό μου)έριξε μπόρα χιονιού, για κάνα 20λεπτο και παραλίγο να το στρώσει.
    Όπως είπε ο φίλος Βαγγέλης.κ δεν έχει σχέση η προχθεσινή κακοκαιρία, λέω την σημερινή. Όντως είναι πιο κλειστός ο καιρός να ίσως επιφυλάσσει εκπλήξεις.
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτή τη στιγμή πάντως χιονίζει πολύ έντονα στην Κηφισιά στην Πλατεία της Πολιτείας στα 360 μέτρα. Η θερμοκρασία είναι στους 2 βαθμούς οπότε για στρώσιμο ούτε λόγος σε αυτό το υψόμετρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έπεσε εντελώς έξω η πρόγνωση της ΕΜΥ για Μακεδονία

      Διαγραφή
  10. Τελικά η έκπληξη δεν ήρθε για τα πιο χαμηλά, καθώς ο άνεμος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην περιοχή μου, γυρνώντας από ΒΔ κατευθύνσεις,με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να κυμαίνεται από 1-3 βαθμούς.Μεχρι το μεσημέρι, πάντως όταν και φυσούσε καθαρός βοριάς, έφερε αρκετές φορές μπόρες χιονιού, αλλά όταν ο καιρός "έκλεισε",έγινε και η στροφή των ανέμων,που φυσικά από αυτήν την κατεύθυνση δεν ευνοούν την περιοχή μου. Όταν η θερμοκρασία έπεφτε στον 1 βαθμό, η δυνατή βροχή, γίνονταν πυκνό χιόνι, αλλά με το τόσο νερό, δεν υπήρχε περίπτωση που το στρώσει. Πολύ νερό όμως, έπεσε για μια ακόμη φορά. Στα ορεινοτερα τμήματα του νόμου και δη στα χωριά του Ελικώνα, το χιόνι είναι πολύ.Το ίδιο μοτίβο συνέχισε όλη νύχτα, αλλά ακόμη και τώρα. Βαρύς κλειστός και κρύος καιρός,με χιονόνερο,διαστήματα χιονιού στα χαμηλά και χιόνι στα ορεινά.
    Πολύ βροχή συνάντησα στην απογευματινή μου βόλτα, στα βόρεια προάστια της Αττικής, σε ενα συνεχόμενο άνοιξε κλείσε και ξεσπάσματα. Σε όλη την διαδρομή στην εθνική οδό, υπήρχαν αλατιερες και εκχιονιστικα, αλλά δεν χρειάστηκε η συνδρομή τους, καθώς εκτός από χιονόνερο(ακόμη και στην Μαλακασα)και ομίχλη,δεν υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σε εμάς πάλι το μοτίβο ήταν το εξής. Ήλιος - βροχή, χιονόνερο - υγρό πυκνό χιόνι κοκ. Αυτό στα 350 μέτρα, στα 300 της Ερυθραίας ουδέποτε γύριζε σταθερά σε καθαρό χιόνι. Μετά το απόγευμα έως και τώρα έχουμε μόνιμα χιονόνερο. Τα βουνά από τα 600 και πάνω πρέπει να έχουν βάλει μπόλικο χιόνι, ο υετός είναι πολύς.
    Το επόμενο Σαββατοκύριακο το έχω βάλει μέρες στο μάτι. Βρε λες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή