Ο Υμηττός και η ισχνή Χιόνη








Εικόνες από τον Υμηττό, 15-2-2019. Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

31 σχόλια:

  1. Kι έβλεπα νωρίς το απόγευμα τον Υμηττό, προσπαθώντας να καταλάβω αν όντως είχε πιάσει χιόνι ή, ήταν άσπρα βράχια αυτό που αμυδρά διακρινόταν από χιλιόμετρα μακριά. Τελικά οι πολύ ωραίες αυτές φωτογραφίες έλυσαν την απορία. Καταπληκτικές είναι, όμως, και οι αεροφωτογραφίες του BBC από τη βόρεια Αυστραλία, όπου βρώμικο νερό από τις πρόσφατες πλημμύρες εξαπλώθηκε σε μέρη του κοραλλιογενούς υφάλου και εκτείνεται ακόμα και 60 χιλιόμετρα από την ακτή. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι αυτά τα νερά, που είναι γεμάτα ιζήματα, μπορεί να μπλοκάρουν το ηλιακό φως και να "πνίξουν" τα κοράλλια. Δεν έχουν γίνει ακόμα σχετικά τεστ στον κοραλλιογενή ύφαλο που εκτείνεται σε 344.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ανοιχτά του Κουίνσλαντ και θεωρείται παγκόσμια κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ. Τις τελευταίες εβδομάδες το βρώμικο νερό των ποταμών έχει επηρεάσει μία περιοχή 600 χιλιομέτρων και δεν διαλύεται, εξαιτίας της μεγάλης έκτασης που καταλαμβάνει και της απουσίας ανέμων.

    "Λίγο αν φυσούσε και αναλάμβαναν και δράση οι αρχές το πρόβλημα θα είχε λυθεί, αλλά δεν υπάρχουν καθόλου άνεμοι και για την ώρα περιμένουμε" υποστηρίζουν από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών. Τα νερά γεμάτα ιζήματα έχουν προκαλέσει και ανάπτυξη άλγης, με συνέπεια σε κάποια σημεία η θάλασσα να έχει γίνει και πράσινη. "Η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι η μείωση του φωτός, που αν συνεχιστεί μπορεί να "πνίξει" το οικοσύστημα" υποστηρίζουν οι ειδικοί, που ελπίζουν, ωστόσο, βαθμιαία οι άνεμοι να ενισχυθούν και να μετριάσουν τις επιπτώσεις. Ο ύφαλος απειλείται ήδη από τη λεύκανση των κοραλλιών που προκαλείται από την υπερθέρμανση των ωκεανών και παρατηρήθηκε το 2016 και το 2017.

    Έχει υποστεί επίσης ζημιές από κυκλώνες, αλλά και τους ακανθαστερίες (τους μεγαλύτερους αστερίες στον κόσμο, οι οποίοι τρώνε κοράλλια, ενώ οι ίδιοι είναι άτρωτοι). Πολλά μέρη του Κουίνσλαντ επλήγησαν από πλημμύρες τις προηγούμενες μέρες, καθώς βροχή ενός έτους έπεσε σε δέκα μέρες, ενώ δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Townsville. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος έχει την περισσότερη βιοποικιλότητα από όλες τις τοποθεσίες παγκόσμιας κληρονομιάς και μεγάλη επιστημονική αξία.
    https://www.bbc.com/news/world-australia-47247971
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχεδόν η πιο παγωμένη γωνιά της Ευρώπης είναι η Ελλάδα αυτές τις μέρες, σύμφωνα με το χάρτη θερμοκρασιών του meteo.gr. Από τις θέσεις που είναι τοποθετημένες στο χάρτη οι τιμές, μάλλον πρόκειται για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με την Αθήνα με 7 βαθμούς να υπολείπεται αρκετά του Λονδίνου και του Παρισιού που έχουν από 14, της Μαδρίτης και του Βερολίνου που έχουν από 13, της Ρώμης με 19, ακόμα και της Βαρσοβίας με 10.

    Μόνο το Κίεβο και το Όσλο με 4, το Βουκουρέστι με 5, αλλά και η Μόσχα με 6 βαθμούς έχουν πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Όλη η νοτιοανατολική Μεσόγειος ψύχεται, εξάλλου, αφού κρύο κάνει και στην Αίγυπτο και στο Κάιρο είχε μόλις 10 βαθμούς το απόγευμα της Παρασκευής. Δικαιώνοντας και τον τίτλο του meteo.gr "Η Χιόνη στην ανατολική Μεσόγειο, η άνοιξη στη Δυτική Ευρώπη".

    Και η επιλογή να δοθεί όνομα - άσχετα αν δεν ήταν εύστοχο - στην κακοκαιρία αποδείχτηκε τελικά σωστή καθώς και προβλήματα προκάλεσε και ζημιές δυστυχώς, με τα Χανιά να είναι η πόλη που επλήγη περισσότερο. Κάπου διάβασα ότι οι ζημιές εκεί ανέρχονται σε 40 εκ. ευρώ. Πολύ καλά τα έγραψε και ο φίλος Γιάννης από τα Χανιά. Δυστυχώς, οι περισσότεροι επειδή ζούμε στην Αθήνα, κρίνουμε τον χειμώνα από το τι καιρό κάνει στην Αττική. Από το αν θα χιονίσει στην Αττική για την ακρίβεια. Παίζουν ρόλο και τα ΜΜΕ, βέβαια, αλλά 4 εκ. πελάτες είναι αυτοί.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή, το ΕΑΑ αποφάσισε να ονομάσει Χιονη την τρέχουσα κακοκαιρία για να κινητοποιήσεις ο κάτοικος των Χανίων ... Οκ...
      Θα ήθελα να ήξερα τι γίνεται αντίστοιχα σε μεγαλύτερες χώρες και πιο ευάλωτες στον και. Σκέφτομαι τι διαολο θα έκανε το met office ας πούμε για τον κάτοικο του Inverness ή του Plymouth...

      Διαγραφή
  3. Kι ένα θέμα σχετικό με την κλιματική αλλαγή, καθώς η γαλλική κυβέρνηση έστειλε την απάντησή της στις ΜΚΟ, που απειλούν να τη σύρουν στα δικαστήρια για την αδράνειά της σχετικά με την προστασία του κλίματος, όπως αναφέρει η Liberation. Oι τέσσερις ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων είναι η Greenpeace Γαλλίας και η Oxfam εχουν συγκεντρώσει, μάλιστα, και 2 εκ. υπογραφές πολιτών και είχαν ζητήσει από τις 17 Δεκεμβρίου 2018 να τους ενημερώσει η κυβέρνηση μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2019, σχετικά με τις δράσεις της ενάντια στην κλιματική αλλαγή, διότι δεν έχει κάνει αρκετά για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

    Έτσι, ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Francois de Rugy, αν και χαιρέτισε την πρωτοβουλία περισσότερων από 2 εκ. ανθρώπων, λέγοντας ότι συμμερίζεται την ανυπομονησία τους και τη θέλησή τους "να πάμε πιο γρήγορα, πιο μακριά και πιο δυνατά για ο κλίμα", αρνήθηκε τα περί αδράνειας. Και υποστήριξε ότι ο φόρος στον άνθρακα και η υιοθέτηση βιώσιμης ενέργειας απέχουν από το να έχουν επαρκή στήριξη και ότι ο ίδιος θέλει να βάλει στο τραπέζι το θέμα της οικολογικής μετάβασης.
    https://www.liberation.fr/direct/element/petition-climat-le-gouvernement-a-repondu-a-la-requete-des-ong_93861/

    Μένει να αποδειχτεί, βέβαια, αν θα κινηθούν δικαστικά οι ΜΚΟ κατά της γαλλικής κυβέρνησης τη Δευτέρα που φτιάχνει και ο καιρός. Μέχρι να χαλάσει ξανά δυστυχώς. Σήμερα, Σάββατο, πάντως, ίσως να ήταν και η πιο κρύα μέρα της εβδομάδας. Απλά σε σχέση με το επίσης παγωμένο διήμερο 13-14/2 είχα καλύτερη ψυχολογία. Ίσως να έπαιξε ρόλο ότι είχα και παρέα, καθώς ήταν ανοιχτή η καντίνα στη δαντελένια ακρογιαλιά και μου έφτιαξαν και τσάι για μετά την ολιγόλεπτη βουτιά, που έκανα φωτογραφίζοντας ως συνήθως με τέτοιες συνθήκες τα πάντα θαμπά. Σε αντίθεση με έναν τύπο που είχα δει νωρίτερα στη Βουλιαγμένη να έχει φτάσει μέχρι τις σημαδούρες στη μέση του κόλπου. Και μία κυρία που βούτηξε στο Λαγονήσι μου φάνηκε επίσης πολύ καλή. Χειμερινή, σαν την καλοκαιρινή καντίνα στο Θυμάρι που έμεινε φέτος όλο τον χρόνο ανοιχτή και κάνει κι αυτή το δικό της σερί.

    Κορυφαία όλων, βέβαια, η χειμερινή κολυμβήτρια που στις 3 Φεβρουαρίου 2019 συμπλήρωσε οκτώ χρόνια χωρίς να έχει χάσει ούτε ένα μπάνιο και έκοψε και τούρτα με κεράκια στην παραλία. Χάρη στην ικανότητά της παίζει και σε παράσταση, στην οποία υποδύεται πρόσφυγα κολυμπώντας σε θάλασσα ή, πισίνα για πάνω από μία ώρα - όσο κρατάει το έργο περίπου. Respect.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βαγγέλης Σπανός - το φαινομενο του blogging
    Γιωργος Νταλουκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χιλιάδες παιδιά στη Βρετανία έκαναν αποχή από τα μαθήματά τους και βγήκαν στους δρόμους ζητώντας δράση για την κλιματική αλλαγή, με συνέπεια να τους επιπλήξει το γραφείο της πρωθυπουργού για διατάραξη της τάξης, αλλά να αποσπάσουν και τα εύσημα του υπουργείου Ενέργειας και ακτιβιστών, όπως μεταδίδει το Reuters. Oι νεαροί έκαναν πορεία στην πλατεία Κοινοβουλίου στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις, κρατώντας πανό που έγραφαν "η κλιματική αλλαγή είναι χειρότερη κι από το διάβασμα στο σπίτι" και "να δράσουμε τώρα για το μέλλον μας".

    Ο 11χρονος Rio δήλωσε, μάλιστα, στο Reuters ότι συμμετείχε στις κινητοποιήσεις, επειδή όλο αυτό είναι κάτι σημαντικό, αν και ο δάσκαλος του είπε να μην το κάνει.
    Εκπρόσωπος της Theresa May ανέφερε ότι αν και η κυβέρνηση χαιρετίζει την ευαισθητοποίηση των μαθητών, σημειώθηκε αναταραχή στα σχολεία και η κατάσταση είναι δύσκολη για τους καθηγητές. Η υπουργός Ενέργειας Claire Perry δήλωσε, πάντως, περήφανη για τους νέους, ενώ ο επικεφαλής των Εργατικών Jeremy Corbyn, εξέφρασε τη στήριξή του προς τους μαθητές.

    Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα 224 ακαδημαϊκοί από την Οξφόρδη, το Κέμπριτζ και άλλα πανεπιστήμια εξέφρασαν επίσης τη στήριξή τους προς τους μαθητές σε μία ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στον Guardian. "Aυτοί που παίρνουν μέρος στην αποχή έχουν κάθε δικαίωμα να είναι θυμωμένοι για το μέλλον που θα τους κληροδοτήσουμε, αν δεν αναληφθεί επείγουσα δράση" ανέφεραν μεταξύ άλλων. Οι κινητοποιήσεις στη Βρετανία είναι μέρος της παγκόσμιας καμπάνιας School Strike 4 Climate (Aποχή από το Σχολείο για το Κλίμα). Ένα κίνημα που ουσιαστικά άρχισε τον Αύγουστο του 2018 όταν η 16χρονη ακτιβίστρια Greta Thunberg έκανε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας εν ώρα μαθήματος.
    https://www.reuters.com/article/us-britain-climatechange/british-children-walk-out-of-lessons-on-climate-strike-idUSKCN1Q4298?il=0

    Aποκαρδιωτικές είναι, πάντως, οι εικόνες που είδα πριν λίγο στην τηλεόραση από την Κρήτη. Μας είχε πάρει μία καλή ψυχή τηλέφωνο από τα Χανιά χθες και μας είπε ότι ήταν τόσο δυνατός ο αέρας τις προάλλες που δεν μπορούσαν να περπατήσουν στον δρόμο και ότι από τις πλημμύρες αποκλείστηκαν χωριά και κατέρρευσαν γέφυρες και δρόμοι, αλλά η εικόνα ήταν χίλιες λέξεις πραγματικά. Πολύ μεγάλη καταστροφή δυστυχώς.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό που συνεχίζει κ δίνει ο "τζίφος" για μετά τις 22 του μήνα κ μάλιστα μέχρι τις αρχές του Μάρτη για τη χώρα μας(συμφωνώ Βαγγέλη Κ.) κ γενικότερα την ανατολική Ευρώπη είναι φανταστικό!
    Μακάρι να συνεχίσει να φαίνεται,αλλά θα το βλέπουμε μέρα με τη μέρα γιά τις λεπτομέρειες.
    Καλό ΣΚ σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάντως ευρωπαϊκό έβλεπα :). Ή είμαι τελείως άσχετος ή αν βλέπουν το ίδιο πάμε καλά... Βέβαια το ένα δεν αναιρεί το άλλο...

      Διαγραφή
    2. Tο ευρωπαϊκό πρωτοπορεί από την άποψη ότι "βλέπει" πιο γρήγορα από το αμερικάνικο, το καναδικό, το αγγλικό, το κινέζικο, το ινδικό, το βραζιλιάνικο και άλλα προγνωστικά μοντέλα τις εξελίξεις του καιρού. Συχνά, όμως, κάνει μεγάλες αναδιπλώσεις, όπως και τα υπόλοιπα, για αυτό είχα γράψει τις προάλλες ότι μία βδομάδα και βάλε πριν είναι νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις. Άλλωστε, αυτό έχει επιβεβαιωθεί πολλάκις από τις 25 Γενάρη και μετά.

      Κατά τα άλλα Βαγγέλη όχι μόνο δεν είσαι άσχετος, αλλά εμπιστεύομαι πολύ και τις γνώσεις και την κρίση σου, όπως και του Φώτη και φυσικά των Λαμέρα, Σιμούλη, Παππά, Κομπορόζου, Κοτταρά, nakiosjim, Δημήτρη ρ. κ.λ.π. Αλλά και του Χριστόδουλου και του NW Pindos, που επειδή βιώνουν τον καιρό στο πετσί τους, οι εκτιμήσεις και οι επισημάνσεις τους είναι πάντα καίριες.

      Κατά τα άλλα, ο ήλιος μοιάζει να βγαίνει σήμερα δειλά, δειλά μέσα από τη συννεφιά. "Θα έρθει και για μας μια Κυριακή" που λέει και το τραγούδι. "Τα σπίτια είναι χαμηλά, σαν έρημοι στρατώνες, τα καλοκαίρια μας μικρά, κι ατέλειωτοι οι χειμώνες".
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Το ίδιο δείχνει κ ο Αμερικάνος κ μάλιστα με διάρκεια γι'αυτό σε ανέφερα Βαγγέλη!
      Οπότε εφόσον υπάρχει συμφωνία μοντέλων οι πιθανότητες είναι καλές.
      Τον υετό θέλω να δω μόνο για να δούμε αν θα μιλάμε για μία πανελλαδική κακοκαιρία(μακάρι) η πάλι επιλεκτική στις σύνηθες περιοχές του βοριά.

      Διαγραφή
    4. Να πω επίσης ότι σήμερα τα ξημερώματα ήταν το πιό κρύο πρωινό για τα δυτικά κ την περιοχή μου καθώς βοήθησαν σε αυτό η εξασθένηση των ανέμων κ η πλήρης ξαστεριά.
      Πληροφοριακά το θερμόμετρό μου έξω από το σπίτι μου στο Αγρίνιο στα 135 περίπου μέτρα υψόμετρο έδειξε -1β με το αμάξι μου να έχει πιάσει όλο κρούστα από τη παγωμένη υγρασία,πράγμα που είχε να συμβεί από τις παγωνιές του Γενάρη!
      Ο Χειμώνας έχει ακόμα δυναμική κ ας μεγάλωσε η μέρα!(το ότι μεγάλωσε φαίνεται βέβαια στις μέγιστες τιμές της)

      Διαγραφή
  7. Ελεος ρε φίλε! Είμαστε με κινητό και κάνουμε 15 σελίδες scroll γιά να δούμε κάνα σχόλιο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνεις και γυμναστική έτσι καλέ...
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. συμφωνω φιλε Ανωνυμε, ειναι πολυ κουραστικο ειδικα οταν διαβαζουμε απο κινητο..ειναι σα να μη σεβεται τους υπολοιπους...στο κατω ανοιξε δικο σου μπλογκ φιλε Σπανε.
      Νταλουκας

      Διαγραφή
  8. Τελικά, έπρεπε να ξεπεράσει τις 40 ώρες υετου(βροχή,χιονόνερο και χιόνι)για να ξεκόψει επιτέλους.Απιστευτες ποσότητες νερού,σε όλη την γύρω περιοχή. Η συννεφιά και ο πολύ δυνατός αερας,συνεχίζουν και κάνουν το κρύο τσουχτερό .
    Αυτό που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ειναι το γεγονός, το ποσό πολύ νερό έχει ρίξει σε μία περιοχή, που ευκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως "άγονος τόπος".Και είναι πολύ κοντά στην δική μου.Βρισκεται στην νότια πλευρά του Ελικώνα και έχει ένα ιδιαίτερο κλίμα,όπως θα μπορούσα να σας δώσω ένα παράδειγμα,συμβαίνει με την διαφορά κλίματος που επικρατεί στην Γλυφάδα, με τα υπερβορεια προάστια της Αττικής
    Το κανάλι του Μόρνου, οριοθετεί την μια μεριά,με την αλλη(την δική μου,που βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του Ελικώνα).Σε μας μπορεί να υπάρχει πάνω από μισό μέτρο χιόνι και εκεί μαζεύουν ελιές!!Τέτοια διαφορά. Το μόνο που δεν σταματάει εκεί είναι ο άνεμος και ειδικά, αυτός που έρχεται μέσα απο τον Κορινθιακό. Όπως είχε πει και ο αείμνηστος Αντρέας Παπανδρέου, το 1987 όταν είχε στην περιοχή για να εγκαινιάσει τις εγκαταστάσεις της Αλουμίνας(άλλο ότι δεν έγινε ποτε),εδώ φίλοι μου,γεννήθηκε ο άνεμος. Και το είπε αυτό καθώς κόντεψε να τους παρασύρει με όλη την εξέδρα που είχε στηθεί.
    Σε αυτήν λοιπόν την περιοχή,της σχεδόν ανομβρης, έχει ρίξει από πέρυσι το καλοκαίρι, μεγάλες ποσότητες νερού.Ειδικα,από τις 1 Ιανουαρίου, μέχρι και σήμερα, έχουν πέσει 405mm νερού, που αυτά τα χιλιοστά, λίγα χρόνια πριν ,τα έριχνε σε 2 χειμώνες.Και έπεσαν σε 45 ημέρες!!
    Ο Ελικώνας, έχει εδώ και τρείς περίπου μήνες,συνεχόμενα χιόνι.
    Πιστεύω,βλέποντας τα σημάδια καθημερινά, ότι θα έχουμε και άλλα πολλά ενδιαφέροντα και σχεδόν ολο τον Μάρτιο.
    Εγώ δεν γνωρίζω,αυτά που αναφέρουν, τόσο ο Βαγγέλης.κ,όσο και ο Φώτης(Περί τζιφου, μοντέλων κτλ),αλλά πιστεύω ότι έχουν δίκιο και το πιθανότερο είναι να βγουν στην πραγματικότητα.Φυσικα ,χρειάζεται και κάποιο διάλειμμα, για να στεγνώσουμε και λίγο,καθώς μουλιασαμε, όμως δεν ξέρω αν μας κάνει την χάρη.
    Πάντως τα σημάδια, που δεν γέλασαν ως τώρα, δείχνουν καλή συνέχεια.
    Οι "μετεωρολογοι"μου ,το επιβεβαίωνουν στο ακέραιο, καθώς συνεχίζουν να "απέχουν",απο οποιαδήποτε "δραστηριότητα".
    Θα δείξει η πορεία.
    Δεν ξέρω,τι κάνουν οι γατοι στην περιοχή του φίλου Λευτέρη,αλλά στην δική μου περιοχή, συνεχίζουν να ζευγαρώνουν και να μας κρατούν άγρυπνος τα βράδια.
    Καλό βράδυ σε ολους-ες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς επίρρωση όσων λέει ο Χριστόδουλος για τις πάρα πολλές βροχές φέτος, έχουν πρασινίσει ακόμα και οι βραχονησίδες του Σαρωνικού. Ειδικά μία έξω από τον κόλπο της Βάρκιζας που είναι χειμώνα - καλοκαίρι ξερή, έχει γίνει καταπράσινη. Και ο Αρτσιντάς έχει βγάλει νέα βλάστηση, ξεχωρίζει από το πιο ανοιχτό χρώμα της σε σχέση με την παλιά. Τα παρατηρούσα όλα αυτά ερχόμενος με ανοιξιάτικες συνθήκες από το Π. Φάληρο και φτάνοντας με χειμωνιάτικες στο Θυμάρι. Συννεφιά, αεράκι και νερά, όπως πάντα στο υπόγειο, από όπου τα βγάζουμε με σκούπες, φαράσια και κουβάδες. Έχει τραβήξει πολύ ο χειμώνας φέτος, αν αναλογιστεί κανείς ότι το πρώτο του σκίρτημα ήρθε στις 30 Νοέμβρη. Και τι μπορείς να κάνεις, όμως. Ίσως αυτό που λέει το τραγούδι: "Κάνε υπομονή και ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός".
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  9. Φίλε Γιώργο Λαμερα, θες να αγιάσεις και ο καιρός δεν σε αφήνει. Τι ήταν να γράψεις για ψύχος Ουκρανικής προέλευσης; Το επόμενο ΣΚ ο τζίφος υπόσχεται μεγαλεία! Αν το δούμε κι αυτό φέτος, δεν θα έχουμε παράπονα. -12 έως και -16 στα 850 hPa με ΒΑ κυκλοφορία και ζητάμε μια ωραία σύγκλιση για να δούμε ομορφιές.

    Καλό βράδυ σε όλους, και κάντε τα βουντού σας να μην αλλάξουν εικόνα τα μοντέλα.

    Από το κρύο (αλλά ηλιόλουστο σήμερα) Αγρίνιο (την πατρίδα της καρδιάς μου),

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και να μην ήθελα ν΄αγιάσω, εμένα δε μου επιτρέπεται να μιλάω γιατί μετά γυρνάνε όλα ανάποδα. Ο Φώτης και ο Βαγγέλης Κ. το θυμούνται καλά από πέρυσι. Οπότε, και πολλά είπα, για τα ουκρανικά συστήματα. Μέχρι το άλλο Σ/Κ νηστεία και προσευχή. Και ...αφωνία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα και καλή, ήρεμη από καιρικά φαινόμενα, εβδομάδα. Το νερό είναι, όντως, πολύ.
    Ευλογία για έναν τόπο να έχει νερά, όταν όμως η ποσότητα του περνάει τα όρια, τότε γίνεται πρόβλημα, όπως με τις κατολισθήσεις σε αρκετά σημεία της Εύβοιας.
    Τα πάντα με μέτρο είναι απόλαυση και η βροχή και το χιόνι και η άνοιξη με το καλοκαίρι που θέλει πιο γρήγορα να φανούν ο Σπανός. Βαγγέλη εκτιμώ ότι δεν είσαι καυσωνοταλιμπάν . Καλό το καλοκαίρι αλλά και αυτό με μέτρο.
    Μην ξεχνάς, όπως μας έχεις πληροφορήσει, πόσους νεκρούς έχει αφήσει πίσω του στην Ευρώπη λόγω υπερβολικής ζεστής. Χριστόδουλε έχω κουράρει τις γάτες μου με προγεστερόνη και δεν θέλουν νταλαβέρια με γάτους, προς το παρόν κοιμόμαστε. Οι «μοντέλες» τάζουν – Φώτη κάνε βουντού - ωραία γούστα μετά την ανάπαυλα, μακάρι, γιατί η κανονικότητα θέλει άνοιξη μετά του ευαγγελισμού και φέτος μοιάζουν όλα να πηγαίνουν καιρικά «κανονικά»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Λευτέρη, ισορροπείς πολύ ωραία ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα. Ξέχασα να σε συμπεριλάβω και στους (προ)γνώστες του blog. Εννοείται ότι απεύχομαι ένα καυτό καλοκαίρι. Μπορούσε να έχει 10 με 25 βαθμούς όλο τον χρόνο; Θα ήταν η καλύτερή μου. Να έχει η στεριά τις θερμοκρασίες της θάλασσας.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  12. Ούτε σήμερα ο ήλιος μας έκανε τη χάρη, αφού πάλι κυριάρχησαν τα σύννεφα και ο εξασθενημένος, έστω, βοριάς σε μία ακόμα ψυχρολουσία. Σκωτσέζικο ντους είναι, όμως, και το ακόλουθο ρεπορτάζ της Le Monde, που με αφορμή την περιβαλλοντική κρίση αναρωτιέται αν ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε τη γη θα ήταν να είμαστε λιγότεροι. Η γη φιλοξενεί περισσότερους ανθρώπους από ποτέ, κάθε χρόνο ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται κατά 80 εκατομμύρια και κατά 220 χιλιάδες ημερησίως. Με αυτό τον ρυθμό τα 7,7 δισεκατομμύρια ανθρώπων σήμερα, θα ξεπεράσουν τα 8 δισεκατομμύρια το 2022 και τα 10 δισεκατομμύρια το 2050.

    Ο αριθμός των ανθρώπων έχει επταπλασιαστεί τους δύο τελευταίους αιώνες, ενώ χρειάστηκαν δεκάδες αιώνες για να φτάσει το πρώτο δισεκατομμύριο. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε εφτά φορές περισσότεροι για να καταναλώνουμε, για να εκπέμπουμε περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου, για να καταλαμβάνουμε όλο και πιο πολύ χώρο πάνω στη γη σε βάρος των άλλων ζώων. Έτσι για όσους ενδιαφέρονται για τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον, όπως οι νέοι που αγωνιούν για την κλιματική αλλαγή, η αποχή από την τεκνοποίηση για να σωθεί ο πλανήτης είναι μία υπόθεση που κερδίζει έδαφος. Το συγκεκριμένο ζήτημα σπάνια μπαίνει στη συζήτηση σε συνέδρια για την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα ή, την ερημοποίηση.

    Το 2017 σήμαναν συναγερμό για τον πλανήτη 15.300 επιστήμονες από 180 χώρες. Το δημογραφικό ζήτημα ήταν ψηλά στην ατζέντα τους. Ανάμεσα σε αυτούς που το υπέγραψαν ήταν οικολόγοι αποθαρρυμένοι από τις καταστροφές και τους όγκους απορριμμάτων που προκαλούνται από τους ανθρώπους. "Αποτυγχάνοντας να περιορίσουμε την αύξηση του πληθυσμού, να επανεκτιμήσουμε τον ρόλο μίας οικονομίας με μόνο στόχο την ανάπτυξη, να αποκαταστήσουμε τα οικοσυστήματα, να σταματήσουμε τη ρύπανση και την αποψίλωση, οι άνθρωποι δεν παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα" ανέφεραν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες. Μετά τις αγγλοσαξωνικές χώρες εμφανίζονται, εξάλλου, και στη Γαλλία οργανώσεις, όπως η Υπεύθυνη Δημογραφία, που υποστηρίζει ότι ο πληθυσμός δεν ξεπερνάει τα 70 εκατομμύρια και τείνει να μειωθεί.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/02/16/trop-d-humains-pour-la-planete_5424231_3244.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το όρος Παναιτωλικό, που στέκει αγέρωχο πάνω από την πόλη του Αγρινίου, φορώντας τα ολόλευκα καλά του!

    https://drive.google.com/file/d/1YpEls0CPmZxeIWZ3HduSIMyUcmNPoQdA/view?usp=drivesdk

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι,φοβερή εικόνα Χρήστο που ακόμη (ευτυχώς)διατηρείτε!

      Διαγραφή
  14. Ρε παιδιά τι χιονιάς μας έρχεται για 23 /24; Πωπω θα καλυφτούν τα πάντα με χιόνι! Προσευχηθείτε μήπως δεν φτάσει το αλάτι!
    (Γελάω...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γελά καλύτερα όποιος γελά τελευταίος κύριε τάδε(πάλι ανώνυμος).

      Διαγραφή
    2. Η ανωνυμία φίλε Φώτη δεν γίνεται για λόγους κρυψίνοιας, από ευκολία γίνεται. Δεν θα ήθελα να κάνω λογαριασμό και δώσε στοιχεία και ξαναμανά . Άλλωστε εύκολα μπορεί καποιος να κάνει και ψεύτικο λογαριασμό , προφίλ κλπ. Έχεις δίκιο όμως ότι ένα όνομα στο τέλος είναι καλό να υπάρχει. Ως προς την πλάκα που έκανα ήταν γιατί διάβαζα στο Facebook κάτι μηνύματα κινδυνολογικά και είπα να τρολάρω.
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη
      ΥΓ αναμένω με αγωνία τη σημερινή πρόγνωση του δασκάλου, θα μας πει φαντάζομαι αν έρχονται χαμηλές θερμοκρασίες για αρχή

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα σε όλους τους καιροφιλους,μαλλον ο Λάμερας κ οι υπόλοιποι φίλοι έχουνε δίκιο,ερχεται πολύ κρύο από 23 φλεβαρη κ αρκετά χιόνια,θα δείξει βέβαια στην πορεία,τωρα όσο για κάποιους που μας ειρωνευονται κ μάλιστα ανώνυμα δεν πειράζει,δημοκρατια έχουμε κ αυτό είναι το καλύτερο στην έκφραση λόγου,να λέει ο καθένας την άποψη του,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φέτος εξαιρετικός χειμώνας για εμένα προσωπικά και επίσης οι φωτογραφίες όλων των φίλων του Blog του κυρίου ζιακόπουλου μαζί με τους φίλους του ΚΑΙΡΟΎ που τον αποδέχονται όπως έχει, χωρίς γκρίνιες στα λογικά πλαίσια. Μπράβο σας! Εύχομαι καλή εβδομάδα σε όλους με υγεία! Καλημέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μας έχει..."φαει", η πολλή δημοκρατία εδώ στην Ελλάδα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα σε όλους,κ Ζιακοπουλε έχει ξεκαθαρίσει ή εικόνα για το σαββατοκύριακο που μας έρχεται αναφορικά με την παγωνιά;ή είναι νωρίς ακόμη;καλή εβδομάδα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή