Οι χιονοθύελλες δεν αποδεικνύουν ότι δεν υφίσταται θέρμανση του πλανήτη


Η πρόσφατη εισβολή αρκτικών αερίων μαζών στη Β-ΒΑ Αμερική έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αμφισβητήσει ακόμα μία φορά τη θέρμανση του πλανήτη. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ απάντησε  στον Τραμπ ότι «οι θύελλες του χειμώνα δεν αποδεικνύουν ότι δεν υφίσταται θέρμανση του πλανήτη» και πολλοί Αμερικανοί πολίτες προέτρεψαν τον πρόεδρό τους να ανοίξει ένα βιβλίο για να δει τις διαφορές μεταξύ καιρού και κλίματος. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς, θεωρώντας ότι ο πρόεδρος είναι εξοικειωμένος πιο πολύ από όλα με τα χρήματα, του είπαν ότι ο καιρός παρομοιάζεται με τα χρήματα που έχουν οι πολίτες μία δεδομένη χρονική στιγμή στην τσέπη τους και το κλίμα με τη συνολική περιουσία τους. 


Εγώ θα έλεγα ότι καλύτερα είναι ο καιρός και το κλίμα να παρομοιάζονται με τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου μία δεδομένη χρονική στιγμή και με το χαρακτήρα του αντίστοιχα. Αν ακούσεις κάποιον συνήθως ήρεμο άνθρωπο να φωνάζει, λες ότι κάτι προσωρινό τον έχει πειράξει. Αν, όμως, ολοένα και πιο συχνά τον ακούς να φωνάζει, σκέπτεσαι ότι κάτι πιο μόνιμο έχει πάθει που του έχει αλλάξει το χαρακτήρα.

Στον πραγματικό κόσμο του καιρού και του κλίματος των μέσων γεωγραφικών πλατών το μόνιμο σήμα της κλιματικής αλλαγής δεν είναι εύκολο να ακουστεί λόγω του ορυμαγδού της φυσικής μεταβλητότητας του καιρού. Είναι προφανές ότι μία χειμωνιάτικη ψυχρή εισβολή ή ένας καλοκαιρινός καύσωνας συμβαίνουν σε έναν κόσμο που πλέον είναι θερμότερος από εκείνον του 20ού αιώνα, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς ακριβώς θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα, αν δεν υπήρχε η θέρμανση του πλανήτη. Με άλλα λόγια, δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς επηρεάζονται τα πρότυπα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και η δυναμική των μεμονωμένων βαρομετρικών συστημάτων. Μπορούμε όμως βάσιμα να σκεφθούμε ότι η ένταση του υετού επηρεάζεται θετικά από τους παραπάνω υδρατμούς (το καύσιμο της μηχανής του καιρού) που συγκρατεί ο θερμότερος αέρας και βέβαια από τους θερμότερους ωκεανούς (βλέπε το σκίτσο της Emily Greenhalgh από τη NOAA).
  
Η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας της Γης καταγράφεται στις μετεωρολογικές παρατηρήσεις τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα και αποδεικνύεται από το λιώσιμο των πάγων στις πολικές περιοχές του πλανήτη, το οποίο δεν έχει προηγούμενο. Ένας άλλος τρόπος που μας βοηθά να δούμε την κλιματική αλλαγή είναι η αύξηση της έντασης και της συχνότητας εμφάνισης των ακραίων καιρικών φαινομένων. Σχετικές μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει αυξητική τάση στα μέσα και τα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη. Αναφορικά με τα αίτια των κατά τις μελέτες συχνότερων χειμερινών θυελλών, σε παλαιότερες αναρτήσεις μου έγραψα ότι η εξασθένηση των δυτικών ανέμων της ανώτερης ατμόσφαιρας (westerlies) που σχετίζονται με τον πολικό αεροχείμαρρο σε συνδυασμό με τα όλο και πιο θερμά νερά της Αρκτικής που την αποσταθεροποιούν είναι πιθανό να συντελούν στην ολοένα και πιο συχνή εκροή πολικού αέρα προς τις περιοχές των μέσων γεωγραφικών πλατών.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ατμόσφαιρα, την υδρόσφαιρα, τη λιθόσφαιρα και τη βιόσφαιρα του πλανήτη μας. Για το πώς ακριβώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες δεκαετίες σε κάθε ένα από τα παραπάνω υποσυστήματα δεν μπορούμε να μιλήσουμε. Όμως, το βέβαιο είναι ότι οι αλλαγές σε ένα υποσύστημα προκαλούν αλλαγές και στα άλλα και αυτές οι αλληλεπιδράσεις συχνά μεγεθύνουν ή επιταχύνουν τις εξελίξεις. Δεν γνωρίζω αν όλα τα μυστικά του πλανήτη μας κρύβονται στους ωκεανούς του, αλλά τα περισσότερα από τα μυστικά του καιρού και του κλίματος κρύβονται σε αυτούς. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι ωκεανοί απορροφούν πλέον το 93% της θερμότητας που εγκλωβίζεται στην ατμόσφαιρα της Γης. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους, γιατί θα προκαλέσει αλλαγές στα πρότυπα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που γνωρίζουμε, με αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση του κλίματος.
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

23 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο το παράδειγμα με τη συμπεριφορά του ήρεμου ανθρώπου. Αρκετά από αυτά που αναλύει ο κ. Ζιακόπουλος, γράφει και το BBC, που προσπαθεί με τη σειρά του να ξεδιαλύνει τι συμβαίνει με την υπερθέρμανση, από την οποία ο Donald Trump ζητάει με το περιβόητο πλέον tweet του να γυρίσει πίσω, γιατί τη χρειαζόμαστε. Η αλήθεια είναι ότι κάνει τόσο κρύο στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ που η Εθνική Υπηρεσία Μετεωρολογίας συστήνει στον κόσμο να αποφεύγει να βγαίνει έξω και αν το κάνει, να μην παίρνει βαθιές ανάσες και να μιλάει λιγότερο, τη στιγμή που στα social media κυκλοφόρησαν εικόνες με παγωμένα μακαρόνια να στέκονται όρθια στον αέρα.

    Η ΝΟΑΑ επισημαίνει από την πλευρά της ότι οι χιονοθύελλες του χειμώνα, που μπορεί να είναι πιο συχνές στο μέλλον, δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχει παγκόσμια υπερθέρμανση. Στην προκειμένη περίπτωση η πολική δίνη έσπασε και μετέφερε κρύο αέρα από τις αρκτικές περιοχές, νοτιότερα. Αυτό συνέβη στις 3 Ιανουαρίου όταν η πολική δίνη συνάντησε το jet stream, ένα άλλο ισχυρό ρεύμα, αλλά χαμηλότερα στην ατμόσφαιρα και η αλληλεπίδρασή τους έφερε αυτό το ανελέητο ψύχος στις ΗΠΑ, ενώ ίδια ήταν η αιτία για το beast from the east τον περασμένο χειμώνα στην Ευρώπη. Υπάρχει μία συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για το αν η πολική δίνη θα κατεβαίνει πιο συχνά νοτιότερα στο μέλλον και ότι αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

    H Jennifer Francis από το Ερευνητικό Κέντρο Woods Hole υποστηρίζει ότι το λιώσιμο των πάγων μπορεί να επηρεάζει την πολική δίνη. Και ότι η θερμότητα που απορροφούν οι ωκεανοί σε συνδυασμό με το jet stream είναι ο λόγος που σπάει η πολική δίνη και ένα κομμάτι της κινείται νοτιότερα. Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο Tim Woolings από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία σημαντική αλλαγή και είναι ο καιρός και όχι το κλίμα, που ευθύνεται για το ψύχος στο Σικάγο. Ο ίδιος ανέφερε ότι η υπερθέρμανση συνεχίζεται και τη στιγμή που το Σικάγο παγώνει, πυρκαγιές ξεσπούν από τους καύσωνες στην Αυστραλία. Σύμφωνα, τέλος, με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό τα 20 πιο θερμά έτη ήταν μεταξύ των τελευταίων 22, με την τετράδα 2015-2018 να βρίσκεται στην κορυφή.
    https://www.bbc.com/news/world-us-canada-47078054

    Στην Ελλάδα, πάντως, ο Φεβρουάριος μπήκε ανοιξιάτικος -σχεδόν καλοκαιρινός- και είπα καλό μήνα με μία ακόμα βουτιά στη Σαλαμίνα. Στα Περιστέρια ξανά και αυτή τη φορά έφτασα μάλιστα, μέχρι τα νησάκια φωτογραφίζοντας τους γλάρους και τους θαλασσοκόρακες από κοντά. Αλλά και μία χειλού, δύο ανεμώνες, που είναι τοξικές σαν μέδουσες, αφού στην πραγματικότητα είναι μέδουσες που απλά δεν μετακινούνται, ένα βυθισμένο κανό, έναν χάνο, έναν γύλο, έναν κακαρέλο και μερικές σάλπες, με σαργουδάκια και κεφαλοπουλάκια.

    Ήταν και πάλι εκεί τα δύο σκυλιά, αλλά μόνο το ένα ήρθε κοντά. "Σημαδεύοντας" τη ρόδα του αυτοκινήτου, προφανώς οριοθετώντας την περιοχή του. Έβγαλα κι ένα άλλο σκυλί φωτογραφία, αφού χάρηκα που το είδα ξανά τροφαντό, καθώς μερικούς μήνες πριν σάπιζε κυριολεκτικά από το καλαζάρ. Είχε φοβερές δερματικές αλλοιώσεις στα αυτιά και στις κλειδώσεις. Αλλά χάρη στη φιλοζωική και όλες τις αρμόδιες τοπικές αρχές, υποβλήθηκε στην κατάλληλη θεραπεία και πλέον είναι καλά, απλά πρέπει να παίρνει ένα χαπάκι για 1-2 μήνες ακόμα καθημερινά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρά πολύ καλή,επιστημονικη κ τεκμηριωμένη ανάλυση,να στε καλά,καλο σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, σήμερα έχουμε άκρως ανοιξιάτικη ημέρα στην Αττική με μια μουντάδα όμως στην ατμόσφαιρα. Ενδιαφέρον το άρθρο, εγώ θα αναφερθώ όμως σε αυτό που μας καίει φαντάζομαι: την τελευταία στροφή του χειμώνα. Δυσυτχώς, όσο πάει το μάτι, δε φαίνεται κάτι σημαντικό (αναφέρομαι σε πεδινό χιόνι) και τα περιθώρια στενεύουν. Μακάρι να έχουμε μια αλλαγή της κυκλοφορίας, αλλά κάθε ημέρα που περνάει δεν είναι υπέρ μας.

    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παντως σε αυτην την ιστορια και μονο που ενα ενα επισημο προσωπο ανεφεται οτι δεν υπαρχει κλιματικη αλλαγη πολλοι σπευδουν να το αποδεχτουν.....
    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο υετός (mm) τον Γενάρη 2019 στους σταθμούς της ΕΜΥ:

    343,6 ... Τρίπολη
    328,5 ... Κέρκυρα
    318,3 ... Μυτιλήνη
    304,3 ... Καλαμάτα
    303,8 ... Χίος
    292,0 ... Σάμος
    285,9 ... Ζάκυνθος
    265,8 ... Αργοστόλι
    257,6 ... Λεωνίδιο
    256,5 ... Σκύρος
    252,6 ... Χρυσούπολη
    249,8 ... Ρόδος
    246,8 ... Άκτιο
    239,1 ... Ανδραβίδα
    236,6 ... Χανιά
    230,3 ... Οθωνοί
    228,7 ... Πάρος
    228,4 ... Καστέλλι Κρήτης
    209,2 ... Ιωάννινα
    205,5 ... Αντίρριο
    184,6 ... Μήλος
    178,3 ... Λέρος
    176,7 ... Δεσφίνα
    176,1 ... Λήμνος
    174,0 ... Λαύριο
    172,2 ... Σύρος
    166,5 ... Δράμα
    166,5 ... Τήνος
    165,6 ... Κως
    164,3 ... Κάρυστος
    163,4 ... Ηράκλειο Κρήτης
    154,3 ... Κάτω Τιθορέα
    151,1 ... Πυργέλα Άργους
    146,2 ... Μύκονος
    145,8 ... Λαμία
    145,4 ... Τανάγρα
    141,6 ... Αραξος
    135,7 ... Τατόι
    128,9 ... Σουφλί
    127,4 ... Ωρεοί
    126,1 ... Γαύδος
    124,4 ... Εθνικό Κολυμβητήριο
    122,0 ... Αλεξανδρούπολη
    120,7 ... Παλαιόχωρα
    120,0 ... Αθήνα (Ελληνικό)
    117,3 ... Αστυπάλαια
    109,2 ... Κόνιτσα
    108,2 ... Ελευσίνα
    108,2 ... Κρανέα
    107,4 ... Θήρα
    101,7 ... Φλώρινα
    101,4 ... Ελ. Βενιζέλος
    99,7 ..... Σέρρες
    99,5 ..... Καστοριά
    93,3 ..... Έδεσσα
    89,0 ..... Κάρπαθος
    87,1 ..... Μεθώνη
    65,2 ..... Σοφάδες
    59,7 ..... Θεσσαλονίκη (Μίκρα)
    59,0 ..... Βόλος
    56,1 ..... Λάρισα
    48,8 ..... Ορμένιο
    46,2 ..... Αντικύθηρα

    Δεν γνωρίζω τη διαδικασία που ακολουθεί η ΕΜΥ για τον υπολογισμό του υετού υπό μορφή χιονιού και αν οι παραπάνω τιμές συμπεριλαμβάνουν αυτόν τον υετό. Πάντως, οι τελικές τιμές θα δημοσιευθούν από την ΕΜΥ στο κλιματικό δελτίο του Γενάρη 2019.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι σταθμοί της ΕΜΥ είναι διαφορετικοί απο το ΕΑΑ κ το metar.gr?
      Το λέω γιατί στη δυτική Ελλάδα κ το ανατολικό Αιγαίο τα νούμερα που είδα είναι πολύ μεγαλύτερα.
      Παράδειγμα στην κορυφή της χώρας βλέπω την Τρίπολη την ίδια στιγμή που μόνο ο επίσημος σταθμός στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας άγγιξε τα 400mm τον Γενάρη ενώ κ άλλες περιοχές κατέγραψαν πολύ περισσότερο υετό.
      Κάτι γίνετε εδώ!Κόνιτσα μόνο 109mm ενώ ο σταθμός του ΕΑΑ έγραψε 248mm.

      Διαγραφή
    2. Σωστή η παρατήρηση σου Φώτη δεν μπορεί στα Γιάννενα να έχουμε 250 χιλιοστά και στην Κόνιτσα 109 είμαστε πολύ κοντα για να έχουμε τόσο μεγαλη διαφορά.Ίσως ο φίλος μας Μιχάλης θα πρέπει να κοιτάξει το πρόγραμμα του.

      Διαγραφή
    3. Οι αιτίες των διαφορών μπορεί να οφείλονται κυρίως στα εξής: διαφορετικές θέσεις των σταθμών, διαφορετικά όργανα μέτρησης, κατάσταση-συντήρηση οργάνων.

      Πάντως είναι μεγάλο το θέμα των σωστών μετρήσεων και είναι καλό να υπάρχουν ερωτήματα και προβληματισμοί. Σε κάθε περίπτωση, για το θέμα αυτό αρμόδιοι να απαντήσουν είναι οι υπεύθυνοι των σταθμών.

      Διαγραφή
    4. Φίλε nakiosjim, το πρόγραμμα δουλεύει κανονικά. Απόδειξη είναι ότι κάθε φορά οι τιμές αυτές (όπως οι παραπάνω), με ελάχιστες διαφορές, ταυτίζονται με τις τιμές που υπάρχουν στα αντίστοιχα μηνιαία κλιματικά δελτία της ΕΜΥ.

      Ο σταθμός όμως στην Κόνιτσα, όπως και αρκετοί άλλοι, δεν συμπεριλαμβάνονται στα μηνιαία κλιματικά δελτία, οπότε θα μπορούσαμε να υποθέσουμε είτε ότι είναι "προβληματικοί" είτε δεν συμπεριλαμβάνονται για κάποιο άλλο λόγο που μόνο η ΕΜΥ γνωρίζει.

      Για τις διαφορετικές τιμές απάντησα με προηγούμενο σχόλιο.

      Διαγραφή
  6. Aπ΄ότι φαίνεται τόσο από τη διάθεση του καιρού τις τελευταίες μέρες όσο και από τις ενδείξεις των μοντέλων "το ρεζερβουάρ" του χειμώνα άδειασε νωρίς και απρόσμενα.Μακάρι να διαψευσθούμε και να δούμε κάποια αλλαγή αργότερα.Θυμάμαι τη δεκαετία του 90 που ο Φλεβάρης πολλές φορές έμπαινε με χιόνια στα πεδινά της Βόρειας και όχι μόνο χώρας.Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη Κεντρική Μακεδονία τουλάχιστον ο Φλεβάρης του 99.Γενικά Φλεβάρης σήμαινε χειμώνας και όχι πρώιμη άνοιξη.Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει χειμώνα νιώθουμε τα τελευταία χρόνια μόνο για 10 μέρες και πάντα τις πρώτες μέρες του Γενάρη,μετά τέρμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, τα τελευταία χρόνια ο Φλεβάρης έχει συνήθως χαρακτηριστικά περισσότερο ανοιξιάτικα παρά χειμωνιάτικα. Όπως και ο Δεκέμβρης(βλ. Πασχούγεννα).Βλέπω να επαναλαμβάνεται το 2017(άκρως χειμωνιάτικος Γενάρης, υποτονικός Φλεβάρης τότε). Βέβαια, είμαστε στις αρχές του μήνα. Δε γνωρίζουμε πώς θα διαμορφωθεί το καιρικό σκηνικό το επόμενο διάστημα.
      Καλή συνέχεια!
      Σέργιος

      Διαγραφή
  7. Η Θεσσαλονίκη για άλλη μια φορά στους τελευταίους της λίστας αν και σχεδόν διπλάσιο υετό της μέσης κλιματικής τιμής. Η ίδια αναλογία και σε σταθμούς Αττικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η θερμοκρασία πριν απο λίγο στα Γιάννενα 15° οταν πριν απο δύο μέρες έριχνε χιονόνερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΧΕΙΜΩΝΑ Π ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΙΚΡΑ.ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΘΕΡΜΟ ΕΩΣ ΨΥΧΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Κ ΕΝΑ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΕ ΧΙΟΝΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΔΙΝΑ Κ ΠΟΛΥ ΧΙΟΝΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ.(ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ ΑΚΟΜΑ Κ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΛΙΓΟ ΧΙΟΝΑΚΙ ΑΚΟΜΑ}.ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΜΑΣ ΤΑΡΑΞΑΝΕ Κ ΕΧΟΝΑΤΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΕΙ ΨΩΜΙ ΑΚΟΜΑ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ.ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΑΚΟΜΑ.ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να γράφετε με μικρά γράμματα και όλη τη λέξη. Δεν σας χρωστάμε κάτι για να μας στραβώνετε!

      Διαγραφή
    2. Εχετε δικιο κ ζητω συγγνωμη κυριε ζιακοπουλε σε εσας και στουσ αναγνωστς σας.καλο σαββατοβραδο σε ολους

      Διαγραφή
    3. εδω βρε ανωνυμε καποιοι δυσανασχετησαν για τον χειμωνα 2016-2017 που ηταν βαρυς.
      καποιοι εχουν την εντυπωση οτι ζουμε απο μοσχα και πανω.....
      ας το χωνεψουμε οτι στην ελλαδα το κλιμα των χειμωνων δεν σηκωνει πολλα-πολλα απο κρυα.
      περα απο τα χιονια,μερος του χειμωνα αποτελουν και οι βροχες ασχετα αν θελουμε να το παραβλεψουμε επιδεικτικα.
      καρδιτσα

      Διαγραφή
  10. Σήμερα στην παραλία - στο Θυμάρι - τουλάχιστον ένα άτομο έκανε ηλιοθεραπεία. Κι άλλοι τρεις βούτηξαν, ο ένας με ισοθερμικό μπλουζάκι ανοίχτηκε πολύ μακριά. Από τους άλλους δύο ο ένας με σκουφάκι έκανε μεγάλη διαδρομή γύρω από την αγαπημένη μου ακτή. Έβαλα κι εγώ σκουφάκι. Μάλλινο, όμως, μετά τη βουτιά. Μαζί με ζακέτα, πουλοβεράκι, φόρμα κολεγιακή και όλα τα σχετικά.

    Την ίδια στιγμή στην Αυστραλία βιώνουν όλα τα ακραία φαινόμενα μαζί και στο Κουίνσλαντ σημειώθηκαν οι χειρότερες πλημμύρες εδώ και έναν αιώνα και αναμένονται περαιτέρω σφοδρές βροχοπτώσεις, όπως μεταδίδει το Reuters. H παραλιακή πόλη Townsville στα βόρεια της πολιτείας εκκενώθηκε, μάλιστα, καθώς ο μουσώνας που συνήθως διαρκεί λίγες μέρες, έχει ξεπεράσει τη μία εβδομάδα και αναμένονται επιπλέον 150 με 200 χιλιοστά βροχής για σήμερα. Μάλιστα, συστήνεται στους κατοίκους να αποφεύγουν να μετακινούνται στους δρόμους και να καταφύγουν σε μεγαλύτερα υψόμετρα, εφόσον οι συνθήκες επιδεινωθούν.

    Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εικόνα στο νησί της Τασμανίας, όπου έχουν αποτεφρωθεί πάνω από 187 χιλιάδες εκτάρια γης και περισσότεροι από 600 πυροσβέστες προσπαθούν να περιορίσουν τις φωτιές που συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες και έχουν καταστρέψει και σπίτια. Αν και τις τελευταίες μέρες οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές για την κατάσβεσή τους, ο ζεστός και ξηρός καιρός που αναμένεται από αύριο μπορεί να συντελέσει στην αναζωπύρωσή τους. Ο Ιανουάριος του 2019 ήταν ο πιο θερμός μήνας όλων των εποχών για την Αυστραλία και αυτές οι συνθήκες θα επιμείνουν μάλλον μέχρι τον Απρίλιο. Μία από τις συνέπειές τους ήταν οι διακοπές ρεύματος και η αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού.
    https://www.reuters.com/article/us-australia-weather/part-of-australias-queensland-hit-by-once-in-a-century-floods-braces-for-more-rain-idUSKCN1PR032?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για επτά διαμερίσματα στην κεντρική - ανατολική Γαλλία εξέδωσε προειδοποίηση χρώματος πορτοκαλί το Meteo France για όλο σχεδόν το Σαββατοκύριακο λόγω χιονοπτώσεων και κινδύνου για πάγο, όπως αναφέρει η Le Monde. Προβλήματα υπάρχουν και στην κυκλοφορία γύρω από το Σεντ Ετιέν, ενώ έχουν κλείσει όλοι οι δευτερεύοντες δρόμοι στις Άλπεις εξαιτίας σφοδρών χιονοπτώσεων.

    Στη Σαβοϊα τουλάχιστον 600 άτομα πέρασαν τη νύχτα σε καταφύγια, ενώ οι αρχές έκλεισαν προσωρινά κάποιους σταθμούς, μέχρι να καθαριστούν από το πολύ χιόνι οι δρόμοι. Τουλάχιστον σε 4.000 νοικοκυριά επί συνόλου 25 χιλιάδων στα οποία είχε κοπεί το ρεύμα, δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα η ηλεκτροδότηση.
    https://www.lemonde.fr/climat/article/2019/02/02/meteo-nouvelle-journee-marquee-par-la-neige-et-le-verglas-dans-le-centre-est-de-la-france_5418316_1652612.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Την τέταρτη το μεσημέρι φυσούσε ΝΔ άνεμος ,σε πάγωνε κ έριχνε χαλάζι με βροχή,το ίδιο έγινε κ την πέμπτη μέ περισσότερο κ πιο μεγάλο σε μέγεθος χαλάζι,γενικα κ ζιακοπουλε έχω παρατηρήσει ότι οι ΝΔ άνεμοι φέρνουνε στο νησί χαλάζι,μεγαλη ποσότητα βροχής κ ή αισθητή θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή σε σχέση με αυτή που δείχνει το θερμόμετρο,θα μπορούσατε να εξηγήσετε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για να σοβαρευτούμε λίγο με τα "ακραία" καιρικά φαινόμενα, το απώτατο "ακραίο" καιρικό φαινόμενο περιγράφεται στην Παλαιά Διαθήκη και υπάρχει σ' όλους τους πολιτισμούς κι όλες τις θρησκείες: ο κατακλυσμός και η Κιβωτός,ο Δευκαλίωνας, κλπ. Φαινόμενο που δεν έχει καμιά σχέση με ανθρώπινη δραστηριότητα. Το κλίμα πάντοτε άλλαζε, δεν ήταν ποτέ σταθερό. Απλά αλλάζει στη γεωλογική κλίμακα του χρόνου, όχι στην ανθρώπινη, όχι στη διάρκεια των τηλεοπτικών δελτίων εντυπωσιασμού. Και δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη πως ο άνθρωπος αλλάζει το κλίμα, μόνο υποθέσεις και μοντέλα, μοντέλα που δεν επαληθεύονται και συνεπώς είναι για πέταμα. Οι πάγοι στις Άλπεις έλιωσαν πριν 15 χιλ. χρόνια, η Σαχάρα ερημοποιήθηκε πριν 5 χιλ. χρόνια, η λιμνοθάλασσα της Βενετίας δημιουργήθηκε πριν 5 χιλ. χρόνια, κλπ.
    Σε πρόσφατη δημοσίευση η Ερευνητική Ομάδα Κλίματος του Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος-Μετεωρολογίας του ΕΚΠΑ αναρωτιέται "Πού είναι η υπερθέρμανση;" (https://greeklignite.blogspot.com/2019/02/blog-post.html). Η θεωρία της "κλιματικής αλλαγής" έχει όλα τα χαρακτηριστικά της πολιτικής απάτης, θυμίζει τα συχωροχάρτια που πουλούσαν οι Παπικοί το Μεσαίωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπάμαι αν σας "χαλάω την πιάτσα", αλλά το πότε έλιωσαν οι πάγοι στις Άλπεις, το πότε ερημοποιήθηκε η Σαχάρα, το πότε δημιουργήθηκε η λιμνοθάλασσα της Βενετίας, κλπ είναι απολύτως τεκμηριωμένα και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Ούτε και το τι λένε από το ΕΚΠΑ. Και είναι απολύτως σαφές πως το IPCC του ΟΗΕ έχει αγνοήσει τόσο το ρόλο του ήλιου όσο και το ρόλο των ωκεανών στις αλλαγές του κλίματος. Προκειμένου να υπάρξει "κλιματική αλλαγή", προϋπόθεση είναι να υπάρχει "κλιματική σταθερότητα". Μα δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα!

      Διαγραφή