Τι πραγματικά συνέβη στην Κρήτη;


Ύψη βροχής από 24 ως 26 Φεβρουαρίου
στους σταθμούς του ΕΑΑ στη Δ. Κρήτη
Στην Κρήτη τα μέσα ετήσια ύψη βροχής αυξάνονται από ανατολάς προς δυσμάς και από τα παράκτια προς το εσωτερικό και τις ορεινές περιοχές του νησιού. Το ετήσιο μέσο ύψος βροχής στις περισσότερες παράκτιες και πεδινές περιοχές κυμαίνεται από 500 ως 700 χιλιοστά και στα ορεινά συγκροτήματα από 1.300 ως 2.000 χιλιοστά. Τα Λευκά Όρη υπερέχουν σε ύψος βροχής από τον Ψηλορείτη και τη Δίκτη και το ίδιο ισχύει για τις νοτιοδυτικές ακτές σε σχέση με τις βόρειες ακτές του νησιού. Στα Λευκά Όρη παρατηρούνται μεγαλύτερα μέσα ετήσια ύψη ακόμα και από πολλές προσήνεμες στο ΝΔ ρεύμα ορεινές πλευρές της Πίνδου. Σημειώνεται ακόμα ότι η νότια παράκτια ζώνη του νομού Χανίων είναι μία στενή ζώνη, καθώς αμέσως αρχίζουν οι ορεινοί όγκοι του συγκροτήματος των Λευκών Ορέων. Αν οι Δ-ΝΔ περιοχές του νομού Χανίων δέχονται μεγάλα ύψη βροχής με Δ-ΝΔ ρεύμα, το ίδιο, και ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό, ισχύει για τις νότιες περιοχές του νομού με Ν-ΝΑ ρεύμα.


Με βάση τα πολυετή αρχεία της ΕΜΥ, τα μέσα ετήσια ύψη βροχής στο Ηράκλειο, τη Σούδα και τη Βάμο είναι περί τα 508, 680 και 1020 χιλιοστά αντίστοιχα, ενώ τα μέσα ύψη βροχής του Φεβρουαρίου είναι 65, 113 κα 142 χιλιοστά αντίστοιχα.  Με βάση τις παρατηρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), στη Δ. Κρήτη το χρονικό διάστημα από 24 – 26 Φεβρουαρίου έπεσαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής. Το μεγαλύτερο ύψος βροχής παρατηρήθηκε στο οροπέδιο Ασκύφου (υψόμετρο 730 μέτρα) και ήταν 596 χιλιοστά (βλέπε χάρτη). Τα πέντε χρόνια που λειτουργεί ο σταθμός του ΕΑΑ δεν επαρκούν για να προσδιορίσουμε το μέσο ετήσιο ή μηνιαίο ύψος βροχής. Ενδεικτικά όπως μπορούμε να πούμε ότι στο Ασκύφου  σε μόλις τρεις μέρες έπεσε το 1/3 του νερού που πέφτει εκεί όλο το χρόνο και περισσότερο νερό από όσο πέφτει έναν ολόκληρο χρόνο στο Ηράκλειο. Η αλήθεια είναι ότι λόγω έλλειψης παρατηρήσεων δεν έχουμε αποκτήσει ακόμα επαρκή γνώση για το τι πραγματικά συμβαίνει με τον υετό στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές της πατρίδας μας, αλλά απλές συγκρίσεις μπορούμε να κάνουμε, κρατώντας βέβαια κάποιες επιφυλάξεις.
   
Στη μετεωρολογία ένα μικρής ή μεγάλης κλίμακας ακραίο καιρικό φαινόμενο συμβαίνει με τη συγκυρία (συντυχία) και τη συνέργεια βασικών μετεωρολογικών παραμέτρων πάνω από μία περιοχή, της οποίας η μορφολογία του εδάφους παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Αναζητώντας τα αίτια των καταστροφών στην Κρήτη και κυρίως στις δυτικές περιοχές της, μπορούμε να πούμε τα παρακάτω:

1) Στη διάρκεια του Φεβρουαρίου η μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρική κυκλοφορία έφερε αξιόλογες διαταραχές στην κεντρική Μεσόγειο, οι οποίες κινούμενες ανατολικά προκάλεσαν στην Κρήτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Το νερό που έπεσε κατέστησε το έδαφος κορεσμένο και με το νερό των νέων βροχών αυξήθηκε πάρα πολύ η επιφανειακή απορροή. 

2) Κατά τη διέλευση των ατμοσφαιρικών διαταραχών από το νησί οι θερμοδυναμικές διαδικασίες που συνδέονται με δυναμικά αίτια, τη θερμότητα της θάλασσας και την αυξημένη υγρασία προκάλεσαν μεγάλα ύψη βροχής σε μικρά χρονικά διαστήματα (αύξησαν την ένταση της βροχής). Θετικό ρόλο στην ένταση και τη διάρκεια της βροχής έπαιξε κατά περίπτωση και η ορογραφία.

3) Για το τριήμερο 24-26 Φεβρουαρίου μπορούμε να πούμε ότι συνέπεσαν όλα τα παραπάνω αίτια. Πέρα όμως από αυτά, παρατηρήθηκαν: (α) εμμονή των φαινομένων που εξηγείται με την αργή κίνηση του χαμηλού από τις ακτές της Λιβύης προς τα Δωδεκάνησα και (β) μεγάλη ένταση του υετού σε κρίσιμα χρονικά διαστήματα η οποία κατά τη γνώμη μου οφείλεται στην ισχυρή ζώνη σύγκλισης των ΒΑ με τους ΝΑ ανέμους που έλαβε χώρα πάνω από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές (βλέπε μικρά κόκκινα βέλη στο χάρτη). Προφανώς, από μία λεπτομερέστερη μελέτη θα βγάζαμε περισσότερα και ασφαλέστερα συμπεράσματα για το τι πραγματικά συνέβη πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στη Δ. Κρήτη.

15 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια,λεπτομερεστατη κ τεκμηριωμένη ανάλυση, διαβάζοντας αυτό το άρθρο νομίζεις ότι είσαι στο αμφιθέατρο,κ γίνεται παράδοση ανάλυση του φαινομένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα ύψη βροχής απο τους σταθμούς της ΕΜΥ(Ηράκλειο, τη Σούδα και τη Βάμο) τα γνωρίζουμε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε ζιακόπουλε σας ευχαριστούμε, και εγώ προσωπικά που κάθε φορά μας δίνετε πρακτικά, ξεκάθαρα και αναλυτικότατα τα αίτια και την συμπεριφορά του καιρού που εδρεύει σε οποιαδήποτε κακοκαιρία πού προκαλεί πολύ δυνατά καιρικά φαινόμενα και όχι μόνο. Καλησπέρα σας δάσκαλε και σε όλους τους φίλους του blog. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φοβερός ο δάσκαλος.
    Η Κρήτη είναι πολύ περιέργη όσον αφορά τη θέση κ τη μορφολογία της κ πραγματικά μας μαθαίνετε πολλά καθώς εγώ πεοσωπικά δεν έχω ιδέα στην ανάλυση των καιρικών φαινομένων για το νησί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. NW Pindos
    Τα Λευκά Όρη κατά την άποψη μου αποτελούν το peak του υετού. Από ένα υψόμετρο και πάνω υπάρχουν κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες χιονιού. Ότι έρχεται από τη Μεσόγειο, η οποία (Μεσόγειος) εμφανίζει σε εκείνο το σημείο πολύ μεγάλη κινητικότητα, ΄΄σκάει΄΄ πάνω στη Δ. Κρήτη (στο νομό Χανίων ειδικά πρέπει το χειμώνα να βρέχει σχεδόν κάθε μέρα αν κρίνω από τους χάρτες με την κίνηση των χαμηλών που παρατηρούμε κατά καιρούς). Αν στην Κρήτη δεν αργούσε να χειμωνιάσει και οι μέσες θερμοκρασίες του χειμώνα (και του φθινοπώρου) ήταν ένα κλικ χαμηλότερες τα Λευκά Όρη θα είχαν πιστεύω την πρωτοκαθεδρία και του χιονιού (όχι βέβαια ότι τώρα πάνε πίσω). Εξαιρετική η ανάλυση των καιρικών φαινομένων στην Κρήτη στο παρόν άρθρο (για κάποιες μετεωρολογικές ορολογίες βέβαια που δεν γνωρίζουμε ανατρέχουμε στο διαδίκτυο για περισσότερες διευκρινήσεις). Καλημέρα σε όλη την παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γενικά φέτος το χειμώνα παρατηρήθηκε- ως επί τω πλείστω- μια κάπως πιο νότια συνιστώσα στα εκ δυσμάς κινούμενα χαμηλά. Άλλα κινήθηκαν από Σύρτες προς Κρήτη και Δωδεκάνησα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το κέντρο του χαμηλού βρέθηκε κοντά στις λιβυκές και αιγυπτιακές ακτές. Έτσι λοιπόν, και ανεξαρτήτως του ρεύματος (στην πλειονότητα των περιπτώσεων ήταν βόρειο πάντως), είχαμε μεγάλα ύψη βροχής τόσο στην Κρήτη, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, αλλά και της κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου. Πάντως σε κάποιες περιοχές της Κρήτης, νομίζω πως ο καιρός λίγο το παράκανε. Όσο κι αν περιοχές του νησιού είχαν διψάσει, τόσοι τόνοι νερού, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεν είναι και ό,τι καλύτερο.
    Επίσης από κάποιο υψόμετρο και πάνω, θα πρέπει να μιλάμε για τρελά μέτρα χιονιού στα Λευκά Όρη και τον Ψηλορείτη
    Θάνος Κοτταράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα κύριε Ζιακόπουλε.

    Για όλους εμάς που το... παλεύουμε για να μάθουμε όλα κι όλα δυο-τρία πραγματάκια για τον μαγικό κόσμο της μετεωρολογίας, αυτά τα άρθρα σας είναι πραγματικός θησαυρός. Με απλό και προσιτό τρόπο μας βοηθάτε να καταλάβουμε εύκολα τα καιρικά φαινόμενα και προσωπικά σας ευχαριστώ γι' αυτό.

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη Ζιακόπουλου: "Καιρός, ο γιός της γης και του Ήλιου".

      (Κύριε Ζιακόπουλε, έχω καιρό να εισπράξω ποσοστά επί των πωλήσεων)

      Διαγραφή
    2. Όταν είσαι ο μαθητής "ον ο δάσκαλος ηγάπα", δεν επιτρέπεται να ζητάς αργύρια...

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα σας κύριε Ζιακόπουλε! θα ήθελα να μου λύσετε μια απορία,παρατηρώ στην βόρεια Κρήτη ότι στις περιπτώσεις που έχουμε τις συνεχόμενες βροχές βορείου-βορειοανατολικού ρεύματος που αφήνουν τα μεγάλα ύψη βροχής έχουμε Nimbostratus(μελανοστρώματα)νέφη τα οποία δεν δίνουν τεράστιες ραγδαιότητες όμως ρίχνουν ασταμάτητα για ώρες.Πιστεύω ότι το περισσότερο νερό της Ωκεανίδας στα Χανιά προήλθε από τέτοια νέφη,βεβαίως υπήρχαν και εξάρσεις κατα διαστήματα με ηλεκτρικά και Cumulonimbus.Παρατηρώ λοιπόν απ'τους σταθμούς ότι απο ένα υψόμετρο και πάνω(1000μέτρα ίσως?) τα Nimbostratus δίνουν λιγότερη βροχή,έχω ακούσει αναφορές απο ορειβάτες στα 2500μ του Ψηλορείτη ότι ψιλόβρεχε ή ψιλοχιόνιζε ενώ 2000μέτρα πιο κάτω την ίδια ημέρα είχαμε 30mm πχ.
    Ισχύουν όλα αυτά που ανέφερα? και αν ναι απο ποιο υψόμετρο και πάνω αρχίζει να εξασθενεί η ένταση της βροχής και μέχρι τι υψόμετρα μπορούν να δώσουν υετό τα συγκεκριμένα νέφη?(εν απουσία Cb)
    Ευχαριστώ
    Μανόλης απο Σητεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μελανοστρώματα είναι στρωματόμορφα νέφη, με πολύ και συνεχή υετό, που καλύπτουν μεγάλη έκταση και έχουν μεγάλο πάχος. Είναι σκοτεινά νέφη σκούρου γκρι χρώματος και συχνά συγχέονται με τα παχιά υψιστρώματα, τα στρώματα και τους στρωματοσωρείτες. Δεν αρκεί η ορογραφία για να σχηματιστούν. Χρειάζονται μεγάλης έκτασης ανοδικές κινήσεις στην ατμόσφαιρα, οι οποίες παρατηρούνται στις μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρικές διαταραχές συνήθως της χειμερινής περιόδου.

      Διαγραφή
  9. κ. Ζιακόπουλε, δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς είχαμε τη δημιουργία σύγκλισης αερίων μαζών από το ΒΑ ρεύμα με το ΝΑ που έχετε ζωγραφίσει στον χάρτη. Όλοι οι διαθέσιμοι επίγειοι σταθμοί στη Νότια Κρήτη και η δορυφορική εκτίμηση της διεύθυνσης και ταχύτητας του ανέμου συνηγορούν σε ισχυρούς έως θυελλώδεις ΒΑ ανέμους. Από πού προκύπτει το ΝΑ ρεύμα κοντά στην επιφάνεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Σταύρο, το δόγμα μου είναι ότι τόσο μεγάλα ύψη βροχής δεν πέφτουν χωρίς τη συνεισφορά του νοτιά. Με βάση τα στοιχεία του GFS 0,25o, στις 24/0000 UTC η σύγκλιση για την οποία μιλώ παρατηρήθηκε στο ΒΔ άκρο του νομού Χανίως περίπου από την επιφανεια ως τα 925 hPa. Με την πάροδο των ωρών, η σύγκλιση επεκτάθηκε σε όλο το νομό, ανεβαίνοντας παράλληλα σε μεγαλύτερα ύψη. Ακόμα και στις 25/1200 UTC στα ανατολικά του νομού Χανίων το ρεύμα ήταν Α-ΝΑ ρεύμα στη στάθμη των 700 hPa. Προφανώς, αυτό το ρεύμα, ευρισκόμενο σε ένα ύψος 2 με 2,5 χιλιομέτων, συνεισέφερε στο να συνεχιστούν τα μεγάλα ποσά υετού στο ορεινό συγκρότημα των Λευκών Ορέων. Η εξ ανάγκης απλουστευμένη αποτύπωση της σύγκλισης στο χάρτη μου ίσως να έδωσε την εντύπωση ότι αναφέρομαι στην επιφάνεια.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την επεξήγηση, σίγουρα όσο το αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα βρισκόταν ΝΔ της Κρήτης η ροή από τα νοτιοανατολικά προσέφερε πλούσια ποσά υγρασίας. Θα δούμε τις διαθέσιμες παρατηρήσεις από τους δορυφόρους σχετικά με τα διαθέσιμα ποσά υγρασίας κατακόρυφα και τις συγκλίσεις κοντά στην επιφάνεια. Προς το παρόν υψηλής ανάλυσης αριθμητικές προσομοιώσεις που πραγματοποιήσαμε δεν δίνουν ρεαλιστικά αποτελέσματα. Όταν θα έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες θα ενημερώσουμε μέσω του ΕΑΑ.

      Διαγραφή
    3. Να είστε καλά εκεί στο ΕΑΑ, να συνεχίσετε και να μην ακούτε τα διάφορα πικρόχολα σχόλια. Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και η θωράκιση της χώρας απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι θέμα εθνικής σημασίας όπου δεν περισσεύει κανείς!

      Διαγραφή