Ως τα τέλη του μήνα επικρατέστερη κυκλοφορία θα είναι η ΝΔ (και ως αρχικά κόμματος να τα εκλάβετε, η πρόταση εξακολουθεί να ισχύει)


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), ο ασθενής συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο με τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο θα προκαλέσει στη χώρα μας ΝΔ έως ΒΔ ανέμους εντάσεως ως τα 5 μποφόρ. Παράλληλα, το ρεύμα στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα παραμένει ΝΔ με αποτέλεσμα τη συνέχιση της μεταφοράς σκόνης από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας και τη συννεφιά. Την Πέμπτη (23/5), βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται τις απογευματινές-βραδινές ώρες στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και την κεντρική Στερεά. Πέρα από αυτό, σύντομες βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν και στο Αιγαίο. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Παρασκευή (24/5), στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και θα πέσουν λίγο οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας.  Το Σάββατο (25/5), τοπικοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες προβλέπονται στη Β-ΒΑ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Κυριακή (26/5), ο καιρός θα είναι ζεστός με αρκετές νεφώσεις και αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς.

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22-5-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 27 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών στα ΝΔ. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 27 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών στα νότια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 28 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών στις Κυκλάδες και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 27 βαθμούς.

Αττική:
Νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 27 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 26 βαθμούς.

17 σχόλια:

  1. Δάσκαλε έγραψες πάλι με τον τίτλο...
    Πολύ καλό κ επίκαιρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αααααα Λαμερας βγήκε η πρόβλεψη των Αμερικανών για το καλοκαίρι.
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή την έχει πάρει εργολαβία ο Φώτης. Οπότε περιμένουμε να μας κάνει εκείνος την σχετική παρουσίαση, όπως πάντα. Εκτός κι αν κατεβαίνει κι αυτός στις εκλογές! Εγώ την είδα βέβαια. Από τη μιά μεριά είπα "πάλι καλά", από την άλλη ψιλοτρόμαξα. Περισσότερα από τον Φώτη. Αναμένουμε.

      Πολύχρονος Κώστα!

      Διαγραφή
    2. Όχι Γιώργο,δεν κατεβαίνω ΚΑΙ ΕΓΩ στις εκλογές αλλά θέλω να πω καλή επιτυχία κ στον Χριστόδουλο κ σε όποιον άλλο φίλο του μπλογκ κατεβαίνει.
      Επίσης Χρόνια πολλά κ καλά σε όλους τούς εορτάζοντες του μπλογκ.
      Πάμε τώρα στα δικά μας καθώς βγήκε εχθές(Δεν πρόλαβα να την αναρτήσω λόγω υποχρεώσεων)Η εκτίμηση των αμερικανών του accuweather για το καλοκαίρι,μία εκτίμηση που μόνο αδιάφορη δεν πρέπει να μας φανεί αν κρίνουμε την αρκετά μεγάλη επιτυχία που είχε τελικά κ την φετινή άνοιξη σε συνολικό επίπεδο για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μάς.
      Σας δίνω το λινκ από κάτω

      https://www.accuweather.com/en/weather-news/accuweather-2019-europe-summer-forecast/70008315

      Επειδή κάποιοι δεν μπορούν να εξηγήσουν τον χάρτη κ λόγω ότι η σελίδα είναι στα Αγγλικά είμαι υποχρεωμένος να εξηγήσω περιληπτικά το τι θα πρέπει να συμβεί.
      Δυτική κ κεντρική Ευρώπη θα πρέπει να περάσουν μεγάλες περιόδους με ξηρασίες κ πολλά επεισόδια ζέστης που μάλιστα σε χώρες όπως η Ιβηρική χερσόνησος οι θερμοκρασίες θα αγγίζουν κ τους 43β με τις νύχτες στα αστικά κέντρα να είναι αρκετά δύσκολες.Καλοκαιρία θα επικρατεί κ στη Μ.Βρετανία με ελάχιστες βροχές κ θερμοκρασίες επίσης υψηλές που θα φτάσουν κατά διαστήματα τους 32β!
      Μοναδική περιοχή που θα έχει πιο υγρό κ πιο ψυχρό καιρό θα είναι η Σκωτία.
      Η ανατολική κ η υπόλοιπη βόρεια Ευρώπη θα έχουν επίσης ήπιο καλοκαίρι με νορμάλ θερμοκρασίες,ίσως κ υψηλότερες στη Ρωσία με επίσης λίγες βροχές.
      Ένα κανονικό καλοκαίρι αναμένεται για τους Ιταλούς ενώ τέλος για τη βαλκανική χερσόνησο κ την χώρα μας οι αμερικανοί μας δείχνουν τον πιο επικίνδυνο καιρό με πολύ ισχυρές καταιγίδες αποτέλεσμα πότε των ψυχρών λιμνών που θα δημιουργούνται στη Μεσόγειο κ πότε της αστάθειας που θα μας έρχεται από τα ΒΑ τμήματα της Ευρώπης κ θα κάνουν τον καιρό στη χώρα μας πολύ επικίνδυνο με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων,ανεμοστρόβιλων κ πολλών κεραυνών καθώς αν κ δε θα έχουμε επεισόδια καύσωνα(Ευτυχώς)αρκετές ημέρες θα είναι ζεστές κ υγρές με αποτέλεσμα την εκδήλωση αυτών των φαινομένων.
      Ο Γιώργος έχει δίκιο που ψιλό τρόμαξε μόλις το είδε αλλά αυτή είναι η εκτίμηση κ την περιγράφω ακριβώς όπως τα λέει.
      Μια γενική εκτίμηση είναι(άσχετα αν μπορεί πάλι να τη γλιτώσουμε εμείς)ότι η Ευρώπη θα "ψηθεί" για άλλη μια χρονιά.
      Άρα λοιπόν υπάρχει μία συμφωνία κ στα εποχικά μοντέλα του Ευρωπαϊκού μοντέλου που παρακολουθώ όπως κ άλλων Ελλήνων μετεωρολόγων-προγνωστών όπως κ του Βασίλη Πανακογλου για τον Ιούνιο,που μας δείχνουν ένα δεύτερο σερί καλοκαίρι χωρίς ιδιαίτερες ζέστες κ με αρκετή αστάθεια(Ίσως κ πολύ έντονη φέτος).
      Μένει να δούμε το τι θα δούμε.
      Καλό βράδυ σε όλους.
      Υ.Γ.Πολύ πετυχημένος ο τίτλος του δασκάλου!

      Διαγραφή
    3. Και επειδή έχω όρεξη σας δίνω κ τη μεσοπρόθεσμη του Ευρωπαίου μέχρι κ τις 16 Ιουνίου!
      Λίγο πολύ ότι λέγαμε,θερμοκρασία φυσιολογικές έως κ χαμηλές στα πιο δυτικά τμήματα κ αρκετή αστάθεια η οποία θα κορυφωθεί κυρίως από τις 10 του μήνα κ μετά.
      Σας δίνω το λινκ,πατήστε κ δείτε τους χάρτες έναν έναν.

      http://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast/

      Διαγραφή
    4. Ακριβώς, φίλε Φώτη. Το "πάλι καλά" πήγαινε στην πιθανολογούμενη απουσία ισχυρών επεισοδίων ζέστης και το "ψιλοτρόμαξα" στην εκτιμώμενη συχνότητα ακραίων βροχοπτώσεων-καταιγίδων. Ας ελπίσουμε ότι θα μεγιστοποιηθεί η πρώτη τάση και θα ελαχιστοποιηθεί η δεύτερη. Όταν θα βγεί και η ανανεωμένη μήνα-το-μήνα μακροπρόθεσμη του Κοπέρνικου θα τη συγκρίνουμε με το Accu, θα βάλουμε δίπλα και το CFS και θα δούμε προς τα πού οδεύει το επερχόμενο θέρος.

      Υ.Γ. Χωρίς να θέλω σε καμιά περίπτωση να υποτιμήσω ή να "σνομπάρω" οποιονδήποτε, χαίρομαι Φώτη που δεν κατεβαίνεις ΚΑΙ ΕΣΥ στις εκλογές. Προσωπικά, φέτος το σκέφτομαι ακόμα και το να πάω να ψηφίσω παιδιά.

      Διαγραφή
  3. Δάσκαλε μην ορκίζεσαι πάντως...
    Τόλης, Ηράκλειο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα μπορούν να ανατραπούν. Επικρατούσες κυκλοφορίες και δημοσκοπήσεις. Όμως, ας μην το κομματικοποιήσουμε περισσότερο το θέμα. Μου βγήκε αυθόρμητα και το έγραψα.
      Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

      Διαγραφή
  4. Χρόνια πολλά σε όλες κ όλους.Κωνσταντινους κ Ελένες.Παντα ο δάσκαλος μας βάζει την τελευταία πινελιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα σας και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες εχθές. Καλή επιτυχία σε Αντώνη και Χριστόδουλο, συγχωρέστε με αν ξεχνάω κανέναν άλλον.
    Στη Θεσσαλονίκη η βροχή είναι πλέον "είδος προς εξαφάνιση", όπως έγραψα και παλαιότερα. Φέτος δεν μας επισκέπτονται ούτε οι καταιγίδες, στις οποίες βασίζονταν κάποιοι τον περασμένο χειμώνα για να "διορθωθεί" το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν και χιονο-καταιγιδόφιλος, θα προτιμούσα ένα κανονικό ελληνικό καλοκαίρι δεκαετίας 80-90,εξαιρειται το 1987! Δηλαδή,αίθριος καιρός, σπάνιες βροχές, 32-33C Ιούλιο και Αύγουστο με φυσιολογικές εξάρσεις λίγων ημερών,30-31C τον Ιούνιο,καθαρή ατμόσφαιρα και ευχάριστες βραδιές, ευκολία στον προγραμματισμό υπαίθριων εκδηλώσεων,συνθήκες που συνεπάγονται φυσιολογικό υγρό και βροχερό θέρος στην Δυτική και Βόρεια Ευρώπη! Φέτος μας τίμησε ο χειμώνας τη άνοιξη με φυσιολογικό καιρό και ομαλες μεταβασεις εποχών, δε χρειάζεται να μουλιάσουμε αφύσικα και το καλοκαίρι γιατί θα μας βγει σε κακό...Θα την πληρώσουν ακριβά οι πάγοι της Αρκτικής και εμείς θα ξενερώνουμε βλέποντας να γίνονται Νοέμβρης και Δεκέμβρης οι ξηροτεροι μήνες του έτους, Μάης και ο Σεπτέμβρης οι βροχεροτεροι, ο Φλεβαρης να είναι ανοιξιάτικος με εύκολα 25αρια και σκόνες, ο ενδιαφέρον Αττικός χειμώνας να "μετακομίζει" Μόναχο και Βιέννη!
    Όσο για τα καλοκαίρια μας μετά το 1998; Όχι μόνο δεν υπήρξε ούτε ένα που να μην είναι πάνω από το μέσο κλιματικά όρο,αλλά και έχει γίνει απρόβλεπτο, οι υπαίθριες εκδηλώσεις συχνά αντιμετωπίζουν την απειλή βροχής, ο κλιματισμός γίνεται απαραίτητος και τις νύχτες! Το σημαντικότερο;Η σοδειά βαράει φούντο όλο και συχνότερα και έντομα ,παράσιτα και ασθένειες της υποσαχάριας Αφρικής έρχονται όλο και βορειότερα!
    Προσωπικά, αν συνεχιστεί και το καλοκαίρι το ψυχρό και υγρό σενάριο σε εμάς και το άνυδρο και θερμό στην Ευρώπη, με κάνει να πιστεύω ότι δε θα μας βγει σε καλό και το κυριότερο για τους χειμωνοφιλους, οι χειμώνες άλλων πόσων διαδοχικών ετών θα την πληρώσουν! Καλημέρα σε όλους και χρόνια πολλά στη μισή Ελλάδα που γιόρταζε χθες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με τις προτιμήσεις σου για το ελληνικό καλοκαίρι, εκτός από τις βροχές (βροχές και καταιγίδες, αν δεν είναι ακραίες-καταστροφικές, καλό κάνουν. Μας δροσίζουν και σώζουν χιλιάδες στρέμματα δάσους). Κατά τα άλλα, τίποτα δεν είναι δεδομένο όσον αφορά τη διαδοχή των εποχών. Τίποτα δεν τεκμηριώνει ότι ένα ψυχρό και βροχερό καλοκαίρι ακολουθείται από χειμώνα θερμό και ξηρό. Πέρυσι είχαμε τέτοιο καλοκαίρι που το διαδέχτηκε ένας "χορταστικός" χειμώνας. Οι διαδικασίες "εξισορρόπησης" του καιρού και του κλίματος είναι άκρως πολύπλοκες και άλλωστε ό,τι συμβαίνει στον καιρό τις τελευταίες δεκαετίες εξελίσσεται μέσα σε ένα απορυθμισμένο παγκόσμιο κλιματικό σύστημα, πράγμα το οποίο καθιστά (ακόμα περισσότερο) επισφαλείς τις οποιεσδήποτε στατιστικού τύπου εκτιμήσεις για την καιρική συμπεριφορά των εποχών.

      Διαγραφή
    2. Γιώργο,καλημερα και πάλι, δε μιλάω στατιστικά,περυσι το υγρό καλοκαίρι ήρθε να εξισορροπήσει τον ανύπαρκτο χειμώνα και την άκρως θερμή και εντελώς ξηρή άνοιξη! Εγώ όταν κάνει τις μεγάλες καταιγίδες το κατακαλόκαιρο κάθομαι και απολαμβάνω το κάθε λεπτό τους αν και πέρυσι, στις 27 Ιουνίου, στη δεύτερη πλημμύρα της Μάνδρας πήγε να με πάρει το ποτάμι, εντούτοις δε σημαίνει ότι το κλιματικά ορθό είναι αυτό!
      Ο προβληματισμός μου έχει να κάνει με τις εμμονές της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που για να δούμε έναν απλά κανονικό χειμώνα πρέπει να πληρώνουμε πολυετή τιμήματα ξενερωτων χειμώνων! Και όχι μόνο ...

      Διαγραφή
    3. Συνεχίζοντας το παραπάνω σχόλιό μου, οι φόβοι μου έχουν να κάνουν με το ότι η Αρκτική δεν πάγωσε επαρκώς τον περασμένο χειμώνα και αν παραμείνει αυτή η κυκλοφορία που θα στέλνει απανωτές θερμές εισβολές εκεί είναι πιθανό να σπάσουν όλα τα ρεκόρ συρρίκνωσης των πάγων!
      Όσο για τις καλοκαιρινές βροχές στην Αττική και σε θαλάσσιες περιοχές από φθινοπωρινή ατμοσφαιρική κυκλοφορία όπως τους Ιουνίους και Ιουλίους πέρυσι και πρόπερσι, σύμφωνα με άρθρο του ΕΑΑ είναι θέμα προς συζήτηση! Προσωπικά, έλιωνα από ευχαρίστηση βλέποντας μέρες Ιουνίου 17&18 να θυμίζουν Νοέμβριο έχοντας βαρεθεί τη δωδεκάμηνη ζέστη και τους ξερούς Δεκέμβριους, Φλεβαρηδες ,Απρίλιους αλλά, πόσο φυσιολογικό μπορεί να θεωρείται το να μην έχουμε τις βροχές στην ώρα τους όλο και συχνότερα;

      Διαγραφή
    4. Συγνώμη κιόλας για τις τμηματικες απαντήσεις,γινονται στα πλαίσια ολιγολεπτων διαλειμμάτων στη δουλειά!
      Τα καλοκαίρια που αναπολώ, δεν έλειπαν οι καταιγίδες αλλά ήταν μια επιθυμητή εξαίρεση,ερχονταν και έσπαγαν για μέρες τη φουρια του καλοκαιριού, μετά τη βροχή ακολουθούσαν αιθριες,πεντακαθαρες και δροσερές μέρες, την επομενη της καλοκαιρινής βροχής Ιουλίου ή Αύγουστο είχαμε 28, 29 βαθμούς και για καμιά βδομάδα ακόμα 30-31, τον καύσωνα τον ξεχνουσαμε για εβδομάδες και περιμέναμε κάνα 34-35άρι! Από το 1999 και μετά παρατηρούμε συχνά να έχει 35 με ατμόσφαιρα Σιγκαπούρης,να σκοτεινιάζει ,να βρέχει, συννεφιά και αποπνικτικά ζεστά και υγρά βράδια με κουνούπια και την επομένη 37,38c! Παρακολουθουσα στις εφημερίδες τα άρθρα του αείμνηστου Λαζάνη και του Καντερέ να τους προβληματίζει το πως γίνεται να σπάνε ρεκόρ ζέστης και βροχής τον ίδιο καλοκαιρινό μήνα όταν το φυσιολογικό είναι τα αντίστοιχα ρεκόρ να καταρρίπτονται σε διαφορετικές χρονιές ...

      Διαγραφή
    5. Εννοείται φυσικά πως δεν κάνω επίδειξη γνώσεων, είναι προβληματισμοί και οι απαντήσεις όποτε κριθεί ότι χρειάζεται με βοηθούν πολύ και ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνεται σε αυτό το site! Βέβαια, για εμάς τους δασοπόνους η κλιματολογία είναι σημαντικότατο κομμάτι στο σύνολο των δραστηριοτήτων της επιστήμης μας, άλλωστε οι περισσότεροι συνάδελφοι είμαστε καιρόφιλοι, η κλιματική αλλαγή διαπιστώνεται εξόχως στον τομέα μας όπως και στη γεωπονία! Η όλο και συχνότερη μεταβολή της ετήσιας βροχομετρικής δίαιτας έχει άμεσο και μακροχρόνιο αντίκτυπο σε τομείς της δασοπονιας και της γεωπονιας!
      Και βέβαια ,πρακτικά για τον υδροφορο ορίζοντα τα χειμερινά νερά και χιόνια έχουν σημασία ενώ τα καλοκαιρινά χάνονται! Έχουν πάντως τη σημασία τους καθώς καθορίζουν το λεγόμενο ομβροόριο του δάσους το οποίο είναι οι ελάχιστες βροχές που χρειάζονται το πεντάμηνο Μάιος -Σεπτέμβριος για να υπάρχει δάσος! Η Αττική είναι οριακά μέσα ,οι Κυκλάδες έξω...Πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής θεωρείται και το ότι τα τελευταία χρόνια τα αθροιστικά ύψη υετου βγαίνουν σε ολιγόωρα ραγδαία επεισόδια χωρίς την ανάλογη περίοδο και ημέρες βροχής!

      Διαγραφή
  7. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας.
    Οψόμεθα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή