Στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα οι σημαντικότερες από πλευράς έντασης, έκτασης και διάρκειας βροχές


Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στην κεντρική Μεσόγειο και τις χαμηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και την Α. Μεσόγειο παραμένει ευνοϊκή για τη διατήρηση στην περιοχή μας των Δ-ΒΔ ανέμων με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Καρπάθιο). Κατά τα λοιπά, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), ψυχρές αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα προκαλέσουν τοπικές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα φθάσει και πάλι τους 30 βαθμούς. Το Σάββατο (1/6), τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται το απόγευμα στη Β. Ελλάδα και πιθανώς στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Κυριακή (2/6), ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 4 με 5 μποφόρ και στις περιοχές των βροχών η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Από τη Δευτέρα (3/6) και τουλάχιστον ως την Τετάρτη (5/6) στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά ο καιρός θα παραμείνει άστατος με σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μόνο κατά τόπους στα νότια πελάγη θα φθάνουν οριακά τα 6 μποφόρ.

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31-5-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 29 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 28 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 30 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Παροδικές νεφώσεις στο Β-ΒΔ Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 30 βαθμούς.

Αττική:
Μικρή πιθανότητα βροχών το απόγευμα στα Β-ΒΔ. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 30 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές βροχές κυρίως το απόγευμα. Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 28 βαθμούς.

14 σχόλια:

  1. Πρέπει να αλλάξει εδώ και τώρα η κυκλοφορία για να έχουμε θερμικές αστάθειες και όχι μια στις 10-15 μέρες.
    Το κακο φέτος εξηγείται στο ότι πέφτουν οι ψυχρές εισβολές στην Ισπανία-δυτική μεσόγειο με αποτέλεσμα να σπρώχνονται οι θερμές αέριες μάζες ανατολικότερα, και έτσι έχουμε δυτικό-νοτιοδυτικό ρεύμα.Με αυτήν την ατμοσφαιρική κυκλοφορία όμως δεν έχουμε θερμική αστάθεια της προκοπής,τουλάχιστον στην Καρδίτσα.

    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι θερμοκρασία πάντως στα ΔΒδυτικά μόνο καλοκαιρινή δεν είναι(δυτικό ρεύμα) κ όπως δείχνει θα πέσει κ άλλο από Δευτέρα.
      Όσο για τις αστάθειες αυτές για καλή η κακή μας τύχη φαίνεται να κινούνται λίγο πιο δυτικά κ έτσι αν εξαιρέσουμε την αυριανή μέρα που θα είναι βροχερή στα δυτικά κεντρικά κ βόρεια,από Κυριακή κ μετά μόνο τα πολύ βδυτικα θα έχουν κάποια φαινόμενα κ νομίζω ότι κ η πρόγνωση του δασκάλου θα "μαζευτεί" για τη νέα εβδομάδα.
      Δυστυχώς θέλουμε κ αλλά νερά στη χώρα μας κ μακάρι να ξανά αλλάξει κάτι στα προγνωστικά γιατί σε πολλές περιοχές επικρατεί ανομβρία.
      Υ.Γ. Τα Βαλκάνια κ η Ιταλία πάντως ήδη έχουν κ θα συνεχίσουν να έχουν έντονα φαινόμενα κ τις υπόλοιπες μέρες.

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι καθόλου άσχημο το Δ-ΝΔ-ΒΔ ρεύμα φίλε Καρδίτσα,για παράδειγμα σήμερα η ημέρα ήταν παράδεισος,και η μέγιστη θερμοκρασία δεν διάρκεσε και πολύ και είχε σκαμπανεβάσματα ακόμα και σε μικρά διαστήματα το μεσημέρι.
      Το βαμβάκι μου βλέπω να ποτίζεται ξανά πάλι την κατάλληλη στιγμή,τα στάρια είναι κανονικά για την εποχή και μερικά κιόλας που είναι πιο όψιμα είναι ακόμα πρασινοκίτρηνα.Τα χορτάρια άσε δεν προλαβαίνω να τα κόβω εδώ στο σπίτι,καταπράσινα και μεγαλώνουν γρήγορα,και γύρω-γύρω απο τα χωράφια και σε βοσκότοπους ακόμα υπάρχουν παπαρούνες και άλλα διάφορα λες και είναι Πρωτομαγιά.
      Μ'αυτά που λέω όμως δε σημαίνει ότι δεν έχεις δίκιο σ' αυτά που λες.Εχεις δίκαιο.Υπάρχουν όμως περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν δεχτεί έντονα φαινόμενα και καλές βροχές όπως για παρ.τα Δ
      Γιώργος Νομή Τρικάλων .ορεινά...

      Διαγραφή
    3. Φώτη αναφέρομαι μόνο στο ύψος υετού που στην Καρδίτσα είναι τραγικά χαμηλό.
      Δεν ξέρω αν στο Αγρίνιο έπεσαν νερά τον φετινό μάιο αλλά και να έπεσαν αυτό οφείλεται κατά βάση στα συστήματα που έκαναν παρέλαση απο τα δυτίκα.Αυτό οδήγησε σε απίστευτη νοτιοδυτικούρα-δυτικούρα χωρίς θερμική αστάθεια.Την Καρδίτσα δεν την επηρέασαν ιδιαιτέρως οι βροχές απο εκείνα τα συστήματα που είχαμε τον φετινό Μάιο.
      Θα ήθελα να αλλάξει η κυκλοφορία εδώ και τώρα μπας και έχουμε θερμική αστάθεια, μόνο που δεν γίνεται να καθορίσω εγώ τον καιρό όπως είναι λογικό.
      Γιώργο οι περιορισμένες βροχές του μαίου αρκούν για τις καλλιέργειες?

      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    4. Το βασικό φίλε Καρδίτσα γι'αυτήν την εποχή είναι να υπάρχει νερό για να ποτίζουμε όπως πρέπει.Και δόξα το Θεό έχουμε για φέτος όπως και πέρυσι και αυτό οφείλεται στα νερά που ρίχνει το Χειμώνα στη βρυσομάνα Πίνδο.
      Τώρα το τι λέω εγώ εδώ τώρα να γλυτώσω κανα πότισμα εφόσον οι προβλέψεις λένε για άστατο καιρό...αυτά είναι δικά μου.Αν και αυτό έχει σημασία γιατί όταν δεν ποτίζεις δεν τραβάς νερό και απο τον υδροφόρο ορίζοντα.
      Τώρα υπάρχουν περιοχές που καποιες βροχές η καταιγίδες πότισαν τις καλλιέργειες.Το θέμα είναι ότι δεν ευνοούνται όλες οι καλλιέργειες απο το πότισμα τις βροχής.ΠΧ.τα μποστανικά ποτίζονται καλά με σταγόνα κατω,η δυνατή βροχή κάνει ζημιά στα φυτά αλλά και στον καρπό που θα κάνει.Και δε μιλάω τώρα για το χαλάζι.Γι'αυτο και η απάντηση δεν είναι τόσο απλη.Εξαρτάτε από την καλλιέργεια,σε ποιο στάδιο είναι,τα χώματα κλπ.
      Είδες όμως Καρδίτσα με ΝΔ-ΒΔ ρεύμα και σήμερα είδες τι έγινε απο καταιγίδες ακριβώς βορεια από τη Θεσσαλία,Μακεδονία και λίγο Ήπειρο...
      Γιώργος Νομή Τρικάλων

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σε όλους, μακάρι να μην ζήσουμε τον περσινό Ιούνιο, ώρες ατελείωτες βροχής,δεν έχω καλοκαιρινό μπαράκι για να νοιάζομαι για την χαμένη πελατεία, όμως σαν τεχνολόγος γεωπόνος καταλαβαίνω τις αρρώστιες στα δέντρα,στα φυτά κ πάει λέγοντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ίδια εικόνα και εχθές στην περιοχή μου,ζέστη στον κάμπο με 32 βαθμούς και πολύ υγρασία,με τον δυνατό ΔΝΔ να δρα σαν λιβας,ενώ στα πιο ημιορεινά, ο ισχυρός έως θυελλώδης άνεμος κράτησε την θερμοκρασία σε ανεκτά επίπεδα, 28 βαθμούς και αρκετή δροσιά, αλλά και ψύχρα το βράδυ,για να πέσει σήμερα το πρωί στους 13 βαθμούς.
    Στον κάμπο τελικά, περίπου 1,000 στρέμματα έμειναν όχι μόνο ακαλλιέργητα, αλλά και με τις βαμβακιες αμαζευτες και ακοπες, καθώς εκεί λιμνάζοντα τα νερά και δεν στέγνωσε ποτέ.
    Στα περισσότερα από αυτά που καλλιεργήθηκαν στο πεσμένο βαμβάκι έχει κάνει πάνω από το χώμα ένα στρώμα πάχους 10 εκατοστών, οπότε και που σπαρθηκσν, είναι αμφίβολο εάν θα πετάξουν τα βαμβακια.
    Σε αυτά που στεγνωσαν πρώτα και σπαρθηκαν,ο ζεστός αέρας δημιουργεί πρόβλημα γιατί ο κάμπος στις πρώτες ζέστες,στην κυριολεξία "βραζει",οπότε σύντομα θα θέλουν νερό,αφού οι ρίζες τους ειναι επιφανειακές.
    Η όλη κατάσταση μου θυμιζει την ιστορία με το ζευγάρι που είχε 2 κόρες παντρεμένες.Αποφασίζει ι άντρας να πάει να δει τις κόρες του και τους γαμπρούς του.
    Πάει στον πρώτο που ήταν γεωργός και τον ρωτάει πως τα πάει.
    Του λέει εκείνος:Κοίτα,του απαντά, εσπειρα και περιμένω να βρέξει, εάν όμως δεν βρέξει, καταστράφηκα.
    Την άλλη μέρα ,πήγε στον άλλο γαμπρό του,που ήταν Κεραμοποιος,τον ρωτάει και αυτόν πως τα πάει.
    Κοίτα του απαντά:Σήμερα έφτιαξα τα καινούργια κομμάτια και τουλάχιστον για αυτήν την εβδομάδα, δεν θέλω ούτε σταγόνα βροχή, εάν βρέξει,καταστράφηκα.
    Όταν την άλλη μέρα πήγε σπίτι του, τον ρωτάει η γυναίκα του, τι κάνουν τα παιδιά και εκείνος της απάντησε:Γυναίκα, τον έναν από τους δυο,θα τον πάρει ο διάολος, αλλά δεν ξέρω ποιόν...!!
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την 15λεπτη μπόρα στο χωριό μου διαδέχτηκε ισχυρός άνεμος που μαζί με πυκνή συννεφιά, δεν αφήνει τον ήλιο να κάνει οποιαδήποτε ζημιά στα αμπέλια και τις ελιές, καθώς,για όσους δεν γνωρίζουν, βροχή και αμέσως μετά ήλιος και άπνοια, είναι ένα και ένα για ασθένειες.
    Αυτή η βροχή, έκανε να ευωδιασει ο τόπος από τα αρώματα που βγάζουν τα πεύκα ολογυρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστόδουλε, γεια. Συγχαρητήρια για τα αποτελέσματα στο Δήμο. Διάβασε παλαιότερες αναρτήσεις, κάτι σε ρώτησε ο Χρήστος ο Παπαηλίας.

      Διαγραφή
  5. Μια πρώτη ματιά στη θερμοκρασιακή απόκλιση της Ευρώπης για τον Μάιο:

    http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsr_europe_t2m_anom.png

    Ολόκληρη σχεδόν η ήπειρος μια γαλάζια λίμνη. Εκτός από τη Ρωσία που, για ένα ακόμα μήνα, ήταν θερμότερη του κλιματικού μέσου όρου. Φαίνεται πως ο Πούτιν τα καταφέρνει καλά με τα ...μαγικά του. Τον σιβηρικό αντικυκλώνα σχεδόν τον έχει ...εξαφανίσει για δύο συνεχόμενους χειμώνες. Φυσικά αστειεύομαι, όμως είναι γνωστές οι απόψεις του για τις ευνοϊκές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή σταριού της χώρας του, οπότε, καλά το πάει!

    Να δούμε τι θα δείξει και ο Κοπέρνικος, ο οποίος συνήθως είναι πιο "μαλακός" στην απεικόνιση των θερμοκρασιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κρύο σήμερα στα ηπειρωτικά ορεινά και όχι μόνο. Στο Καρπενήσι καίνε τζάκια. Το Καρπενήσι παιδιά, θέλει φωτιά και το α΄ δεκαήμερο του Ιούνη. Όταν ζούσα εκεί το καλοριφέρ το έσβηνα ως διαχειριστής της οικοδομής στις 10 Ιουνίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο Καλημέρα,όντως στην Ευρυτανία απο γνωστούς που ρώτησα συνεχίζει κ καίει "άκοπα" η θέρμανση καθώς τα πρωινά παρατηρούνται θερμοκρασίες που πλησιάζουν τους 5β ενώ κ τα μεσημέρια με τις αστάθειες κ τις συνεφιές η ψύχρα παραμένει.
      Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκτός του Χριστόδουλου είναι κ η περιοχή μου όπου σήμερα το πρωί είχαμε 12 μόλις βαθμούς ενώ κ τα μεσημέρια λόγω του ενισχυμένου δυτικού ανέμου συνεχίζουμε κ δεν ξεπερνάμε τούς 25β!
      Μάλιστα αυτό το μοτίβο φαίνεται να διατηρείται κ τις επόμενες ημέρες στα πιο δυτικό βόρεια τμήματα κυρίως.

      Διαγραφή
  7. Έντονη ψύχρα επικράτησε στην περιοχή μου ολο το βράδυ και το πρωί η θερμοκρασία παρά λίγο να πιάσει μονοψήφιο αριθμό.Ο αέρας για μια ακόμη φορά ήταν δυνατός και κρύος.
    Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αύριο αναμένεται γερή αστάθεια,αυτό που λέμε η κλασσική θερμική αστάθεια της άνοιξης-καλοκαιρίου χωρις μισόλογα και υποβιβασμούς και περιστροφές,κρίνοντας από αύτα που δείχνουν τα μοντέλα.Μια ωραία ευκαιρία διότι με τούτη την χαζοκυκλοφορία που έχουμε δεν βλέπω να έχουμε μέρα με καλή αστάθεια προσεχώς σύντομα στην Καρδιτσα.Θέλω τουλάχιστον να λέω οτί θα πραγματοποιηθεί.
    Εκτός και αν αλλΆξει η ατμοσφαιρική κυκλοφορία.

    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή